فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عباس آینه چی*، مسعود جان‎ بزرگی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 1-33

    مفهوم پردازی مفاهیم دینی زمینه ساز کاربست آموزه های دینی در سطوح مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر امکان سنجی تاثیر بسته مداخله ای مبتنی بر مفهوم تقرب به خدا بر اساس اندیشه علامه طباطبایی (ره) برای کاهش نشانگان اضطراب بود. این پژوهش از نوع تجربی با طرح تک آزمودنی با کنترل خط پایه چندگانه با پیگیری دو ماهه بود. در این پژوهش، از میان تمام مردان که در سال 1396 برای درمان اضطراب به مرکز مشاوره ماوا مراجعه کردند، تعداد 3 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه اضطراب کتل و پرسش نامه اضطراب اسپیلبرگر و برای تجزیه و تحلیل داده ها به منظور بررسی پیامدهای اجرای مداخله از روش ترسیم دیداری استفاده شد. نتایج نشان می دهد که روند نمرات اضطراب کلی در هر سه مراجع در مرحله خط پایه افزایشی بوده است که این روند در طول جلسات مداخله در هر سه مراجع روندی کاهشی پیدا کرده است و بهبود مراجعان را نشان می دهد. معناداری آماری در شاخص درصد بهبود و معناداری بالینی بهبود مراجعان، نشان دهنده امکان تاثیر این بسته مداخله ای است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که مفهوم تقرب به خدا ظرفیت مفهوم پردازی و تحلیل روان شناختی به منظور تسهیل در کاربست این مفهوم برای ارتقای سلامت روانی و معنوی در افراد جامعه را دارد.

    کلیدواژگان: تقرب به خدا، مداخله مذهبی، اضطراب، امکان سنجی، تک آزمودنی
  • زینب قائم پناه*، پروین رفیعی نیا، پرویز صباحی، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 34-60
    باتوجه به شیوع بالای سرطان پستان و ماهیت تهدید کننده آن نیاز به معنویت و دین اهمیت زیادی پیدا می کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی مداخله معنوی/ دینی بر مقابله معنوی/ دینی و آسایش روان شناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.در این پژوهش، از الگوی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد در نمونه آماری 60 نفره با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. مداخلات به مدت 6 تا 8 جلسه برای گروه آزمون انجام و پرسش نامه های مقابله معنوی/ دینی پارگامنت و آسایش روان شناختی ریف در دو گروه اجرا شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد.یافته های این پژوهش حاکی از آن است که مداخله مبتنی بر معنویت/ دین به طور معناداری در افزایش مقابله معنوی/ دینی مثبت و کاهش مقابله معنوی/ دینی منفی زنان مبتلا به سرطان پستان موثر بوده است، اما این مداخله بر آسایش روان شناختی آن ها در هیچ یک از زیر مقیاس ها تاثیر معناداری نداشته است. نتیجه این پژوهش نشان داد که مداخله معنوی/ دینی منبعی موثر برای مقابله معنوی/ دینی با مشکلات معنوی/ دینی شناخته می شود و این مداخله می تواند در برنامه درمانی این گروه از بیماران به کار برده شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، مداخله معنوی، دینی، مقابله معنوی، دینی، آسایش روانشناختی
  • قباد حق محمدی شراهی* صفحات 61-86
    سوءمصرف مواد و اعتیاد از مهم ترین مسایلی است که عوارض آن تهدیدی جدی برای جامعه محسوب می شود و درمان آن بدون توجه به عوامل مرتبط، زمینه ساز و تشدیدکننده آن امکان پذیر نیست. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی برنامه درمان اعتیاد دوازده قدم و درمان چندبعدی معنوی بر سلامت روانی و پای بندی مذهبی در افراد وابسته به مواد بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون بوده است و از جامعه آماری افراد وابسته به مواد زندان فشافویه تهران در سال 1397، تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره درمان اعتیاد دوازده قدم و درمان چندبعدی معنوی جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سلامت عمومی و پای بندی مذهبی استفاده شد و داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تی همبسته تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین اثربخشی دو برنامه درمان چندبعدی معنوی و درمان دوازده قدم بر مولفه های سلامت روانی تفاوت معناداری وجود ندارد، اما بین دو درمان بر مولفه های پای بندی مذهبی تفاوت معناداری وجود دارد و باتوجه به میانگین، درمان چندبعدی معنوی نسبت به درمان دوازده قدم تاثیر بیشتری بر افزایش پای بندی و کاهش دوسوگرایی و ناپای بندی مذهبی دارد. بر اساس یافته ها می توان گفت هر دو درمان را می توان برای کاهش مشکلات سلامت روانی افراد وابسته به مواد استفاده کرد، اما درمان چندبعدی معنوی اثربخشی بیشتری بر پای بندی مذهبی افراد وابسته به مواد دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، پای بندی مذهبی، درمان دوازده قدم، درمان چندبعدی معنوی، وابسته به مواد
  • نوید خاکبازان* صفحات 87-111
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مبانی فکری شناخت‎ درمانی با تاکید بر نقش فلسفه رواقی و نقد آن بر‎ اساس اندیشه اسلامی انجام شده است تا استفاده کارآمدتری از شناخت‎ درمانی صورت گرفته و پیش‎ زمینه‎ ای برای طراحی درمان‎ ها با مبانی اسلامی شود. بدین منظور، با روش مروری استدلالی انتقادی، اطلاعات گردآوری، بحث و نتیجه‎ گیری شد. یافته های پژوهش نشان می‎ دهد که مهم‎ ترین مبانی اثرگذار فلسفه رواقی در شناخت‎ درمانی، اراده آزاد و فردگرایی در انسان‎ شناسی و نسبی‎ گرایی اخلاقی در ارزش‎ شناسی است. در‎ مقابل، براساس اندیشه اسلامی در مبانی انسان‎ شناختی اسلام، هرچند انسان در انتخاب‎ های خود آزاد است، ولی دامنه انتخاب‎ های او در چارچوب قوانین الهی ترسیم شده است. در مبانی ارزش‎ شناختی، ارزش‎ های اخلاقی در واقعیت‎ های عینی ریشه دارند. شناخت‎ درمانی مبتنی‎ بر چنین مبانی فکری، نشان از درمانی داردکه تا حدودی با چارچوب فکری اسلامی که یک پارادایم الهی است، ناسازگار است و انسان را به‎ ‎ سوی حقیقت وجود خود فرا نمی‎ خواند.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، فلسفه رواقی، انسان شناسی، ارزش شناسی، نسبی گرایی
  • هادی اسماعیلی*، حمید رفیعی هنر، محمدرضا توکلی صفحات 112-137

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مفهومی مقابله با استرس براساس آیات قرآن و با تاکید بر استرس‎ های ناشی از روابط بین‎ فردی انجام شد. روش پژوهش در این تحقیق، به‎ صورت تحلیل محتوای کیفی شیه و شانون به‎ شیوه تحلیل محتوای عرفی و قراردادی بود. بدین منظور ابتدا با تعیین واحد تحلیل معنایی، تمام آیات قرآن کریم موردبررسی قرار گرفت و آیات مربوط به موقعیت استرس‎ زا و آیات مربوط به روش‎ های مقابله استخراج شد. روایی محتوایی آیات مربوط به موقعیت استرس به تایید پنج کارشناس رسید. سپس برای تحلیل داده‎ ها، آیات مربوط به مقابله با استرس، با روش تحلیل محتوای کیفی نسخه شیه و شانون در سه مرحله کدگذاری شدند. روایی محتوایی کدگذاری‎ ها به تایید سه کارشناس رسید. یافته‎ های پژوهش نشان داد که براساس آیات قرآن کریم، 25 موقعیت استرس‎ زا قابل‎ شناسایی بوده است که در آن‎ ها چهار سبک مقابله را می‎ توان شناسایی کرد که عبارت‎ اند از: سبک ارتباط با خدا، سبک ارتباط با خود، سبک ارتباط با دیگران و سبک ارتباط با واقعیت. طبق مدل به‎ دست‎ آمده ابتدا باید زمینه‎ ها فراهم باشد و سپس جهت مهار استرس از سبک‎ های چهارگانه بهره‎ مند شد. زمینه‎ ها شامل خداشناسی، انسان‎ شناسی، واقعیت‎ شناسی، هستی‎ شناسی، گذشته‎ شناسی و آینده‎ شناسی هستند. با بررسی رابطه چهار سبک مقابله که هسته مرکزی مدل حاضر را تشکیل می‎ دهند و با توجه به آیات و مضامین قرآنی درباره عقل و واقعیت‎ گرایی، مشخص شد سبک ارتباط با واقعیت نقش اصلی را ایفا می‎ کند. بنابراین، در امور تربیتی و عملی در حوزه سبک‎ های مقابله، مناسب است اولویت به این سبک داده شود.

    کلیدواژگان: استرس، مقابله، روابط بین فردی، قرآن، ارتباط با واقعیت
  • محمدعلی بشارت*، سید سینا امامی، رقیه خواصی صفحات 138-165
    هدف اول پژوهش حاضر بررسی رابطه کمال گرایی معنوی/ مذهبی با شاخص های سلامت روانی شامل آسایش روان شناختی و درماندگی روان شناختی بود. در پاسخ به این سوال که چه متغیرهایی ممکن است در رابطه بین کمال گرایی معنوی/ مذهبی و سلامت روانی نقش واسطه ای داشته باشند، هدف دوم پژوهش تعیین شد: بررسی نقش واسطه ای سلامت معنوی و استحکام من در رابطه بین کمال گرایی معنوی/ مذهبی و سلامت روانی. 264 داوطلب (122 پسر، 142 دختر) از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس کمال گرایی معنوی/ مذهبی، مقیاس آسایش معنوی، مقیاس استحکام من و مقیاس سلامت روانی را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان دادکه کمال گرایی معنوی/ مذهبی با آسایش روان شناختی، آسایش معنوی، آسایش وجودی و استحکام من رابطه مثبت معنادار و با درماندگی روان شناختی رابطه منفی معنادار داشت. بین شاخص های سلامت معنوی و استحکام من با آسایش روان شناختی و درماندگی روان شناختی به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار وجود داشت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که آسایش مذهبی، آسایش وجودی و استحکام من در رابطه بین کمال گرایی معنوی/ مذهبی و شاخص های سلامت روانی نقش واسطه ای دارند. براساس یافته های پژوهش، می توان کمال گرایی معنوی/ مذهبی را یکی از تعیین کننده های سلامت روانی دانست. رابطه مثبت بین کمال گرایی معنوی/ مذهبی با شاخص های سلامت معنوی و استحکام من، این نقش تعیین کننده را بیشتر تقویت می کند. یافته های پژوهش با تایید روابط بین کمال گرایی معنوی/ مذهبی با شاخص های سلامت روانی، سلامت معنوی و استحکام من؛ وجود بعد جدیدی از کمال گرایی، یعنی کمال گرایی معنوی/ مذهبی، را متمایز از ابعاد کمال گرایی نامعنوی/ نامذهبی تایید می کنند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کمال گرایی معنوی، مذهبی، آسایش مذهبی، آسایش وجودی، سلامت، معنویت، مذهب، استحکام من
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 166-194

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین الگوی خودمراقبتی منظم در صمیمیت زناشویی برخاسته از دیدگاه اسلامی است. بدین منظور با استفاده از نظریه داده‎ بنیاد، منابع اسلامی شامل آیات قرآن و روایات معصومین (ع) مطالعه شد. با جست‎ وجوی کلیدواژه‎ های مرتبط با موضوع و با کمک نرم‎ افزارهای جست‎ وجوگر از میان آیات قرآن و پنجاه منبع روایی اسلامی داده‎ های پژوهش گردآوری شد، سپس به‎ منظور کشف و استخراج الگوی خودمراقبتی، داده‎ ها در یک فرایند سه مرحله‎ ای شامل کدگذاری باز اولیه و ثانویه و کدگذاری محوری رمزگشایی شد و در اختیار ده نفر از کارشناسان در حوزه دین و خانواده قرار گرفت و پس از تایید و اصلاح مطابق با نظر آن‎ ها، با مطالعه و مرور مقوله‎ های محوری، مقوله هسته‎ ای مدل کشف و ارتباط سایر مقوله‎ ها در بطن الگوی نظری مطابق با الگوی پارادایمی اشتراوس و کوربین با استفاده از کدگذاری گزینشی تعیین شد. یافته‎ های پژوهش نشان داد که پدیده‎ محوری در این الگو، انس یا صمیمیت است که ارضای نیازهای صمیمانه به‎ منزله شرایط علی، موانع صمیمیت و عواطف مثبت و منفی به‎ منزله شرایط مداخله‎ گر، شرایط زمینه‎ ای شامل مسئولیت‎ پذیری زوجین، ادراک سازه‎ های صمیمیت انتظاری و واقعی، راهبردها شامل تنظیم ادراک‎ ها، اشتراک‎ گذاری ادراک‎ ها، تعیین وضعیت صمیمیت زناشویی و انجام مهارت‎ ها متناسب با وضعیت صمیمیت زناشویی و خودمراقبتی منظم به‎ منزله پیامد الگو کشف شد. فرایند الگوی خودمراقبتی منظم برای شکل‎ گیری روابط صمیمانه زوج‎ ها یک الگوی فرهنگی و متناسب با آموزه‎ های دین اسلام بوده است و زوج‎ ها با یادگیری آن می‎ توانند به‎ صورت خودیاری، روابط صمیمانه خود را ارتقا بخشند.‎

    کلیدواژگان: خودمراقبتی منظم، صمیمیت، زناشویی، دیدگاه اسلام
  • مهدی خانجانی*، فرامرز سهرابی، یوسف اعظمی صفحات 195-217
    پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع اختلالات روان‎ شناختی و علل پیش‎ بین آن در کودکان کار انجام شد. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کودکان کار تحت پوشش سازمان بهزیستی استان البرز در سال 1397 تا 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه‎ گیری تصادفی و با توجه به حجم جامعه و میزان واریانس، در مرحله غربالگری اولیه 300 نفر از کودکان دامنه سنی 6 تا 16 سال در مقاطع تحصیلی مختلف انتخاب شدند. سپس در مرحله بعد از این تعداد 150 نفر که نمره بالاتر از نقطه برش را در مرحله غربالگری کسب کرده بودند، بررسی شدند. برای تعیین میزان شیوع اختلالات روان‎ شناختی از پرسش‎ نامه علایم مرضی کودکان و پرسش‎ نامه توانایی‎ ها و مشکلات و به‎ منظور تعیین پیش‎ بین علل اختلالات از پرسش‎ نامه ویژگی‎ های جمعیت‎ شناختی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‎ ها از آزمون‎ های خی‎ دو و تحلیل رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نتایج نشان داد که اختلال رفتار با فراوانی 36 نفر (24 درصد) بالاترین میزان شیوع و بعد از آن اختلال افسردگی شدید با فراوانی 29 نفر (3/19 درصد) دومین اختلال شایع هست. اختلال آسپرگر نیز با فراوانی 6 نفر (4 درصد) کم‎ ترین میزان شیوع را دارد. یافته دیگر نشان داد که در بروز اختلالات روان‎ شناختی در کودکان کار، مجموعه‎ ای از عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی دخیل هستند که این عوامل در اختلالات مختلف متفاوت هستند. بر‎ اساس نتایج پژوهش، اجرای کارگاه‎ ها و دوره‎ های آموزشی و درمانی به‎ صورت گروهی و فردی برای کودکان کار و خانواده‎ های آن‎ ها از سوی متخصصان بهداشت روان و و مددکاران اجتماعی ضروری است.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال روانی، اختلال رفتاری، کودکان کار، بحران اجتماعی
  • لیلا حیدریانی* صفحات 218-240
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت‎ بندی آسیب‎ های اجتماعی با ارایه مدل مفهومی پیشگیری انجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع هم‎ بستگی و از نوع تحلیل عاملی تاییدی بود. جامعه آماری پژوهش را تمام شهروندان شهر خرم‎ آباد با مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر در سال 1398 تشکیل می‎ داد که با روش نمونه‎ گیری در دسترس تعداد 200 نفر انتخاب شدند. به‎ منظور گردآوری داده‎ ها از پرسش‎ نامه گزارش شخصی محقق‎ ساخته استفاده شد که دارای روایی محتوایی و پایایی قابل‎ قبولی بود. در‎ نهایت، داده‎ های گردآوری‎ شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مدل موردنظر دارای برازش مطلوب و قابل‎ قبولی است، آسیب‎ های اجتماعی شناسایی‎ شده در شهر خرم‎ آباد عبارت بودند از بیکاری، فقر اقتصادی، بی‎ تفاوتی اجتماعی، فقدان قانون و قانون‎ گریزی، اعتیاد، ناهنجاری‎ های جنسی، حاشیه‎ نشینی، بحران هویتی، فقر فرهنگی، طلاق، کودکان کار، نابرابری‎ های اجتماعی، سرقت، بزهکاری نوجوانان و طایفه‎ گرایی که در این میان، سه مولفه بیکاری، حاشیه‎ نشینی و طلاق به‎ دلیل بار عاملی ضعیف از مدل حذف شدند. اولویت این آسیب‎ ها به‎ ترتیب برابر بود با: بیکاری، ناهنجاری‎ های جنسی، فقدان قانون و قانون‎ گریزی، نابرابری اجتماعی، بحران هویتی، طایفه‎ گرایی، سرقت، بی‎ تفاوتی اجتماعی، فقر اقتصادی، فقر فرهنگی و بزهکاری. از سوی دیگر، نتایج نشان داد که از بین همه عوامل، اعتیاد با بار عاملی 89 درصد قوی‎ ترین آسیب اجتماعی و بزهکاری با بار عاملی 23 درصد ضعیف‎ ترین آسیب اجتماعی در شهر خرم‎ آباد شناسایی شدند. شناسایی و اولویت‎ بندی آسیب‎ های اجتماعی به‎ منظور پیشگیری و مبارزه با آسیب‎ های اجتماعی دارای اهمیت بسزایی است.
    کلیدواژگان: شناسایی، اولویت بندی، آسیب های اجتماعی، شهروندان، پیشگیری
  • الهام اسمعیلی، ناصر آقابابائی* صفحات 241-257
    رسانه‎ ها از اجزای اصلی جوامع بشری‎ اند و زندگی ما به آن‎ ها وابسته است به‎ گونه‎ ای که سواد رسانه‎ ای و اطلاعات لازمه زندگی در جامعه امروز است. دو متغیر که می‎ توانند با سواد رسانه‎ ای مرتبط باشند تفکر نقادانه و نگرش به علم‎ اند. ترسیم تصویر درست‎ تری از روابط این متغیرها مستلزم انجام پژوهش تجربی است. بدین منظور، هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تفکر نقادانه و نگرش به علم در پیش‎ بینی سواد رسانه‎ ای در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بود. 180 نفر (1/76 درصد زن و 2/22 درصد مرد) با روش نمونه‎ گیری غیرتصادفی انتخاب شدند و به پرسش‎ نامه تفکر نقادانه ریکتس، خرده‎ مقیاس نگرش به علم و فناوری از پرسش‎ نامه ارتباط آموزش علوم و پرسش‎ نامه سواد رسانه‎ ای پاسخ دادند. داده‎ ها با ضریب هم‎ بستگی پیرسون و رگرسیون گام‎ به‎ گام تحلیل شدند. نتایج نشان داد تفکر نقادانه و نگرش مثبت به علم با سواد رسانه‎ ای هم‎ بستگی مثبت داشتند. همچنین، تفکر نقادانه و نگرش مثبت به علم پیش‎ بینی‎ کننده معناداری برای سواد رسانه‎ ای دانشجویان بودند. بر پایه نتایج این پژوهش پیوستگی سواد رسانه‎ ای با مهارت‎ های تفکر نقادانه و نگرش به علم و فناوری تایید شد. بررسی راهکارهای تقویت تفکر نقادانه و ایجاد نگرش مثبت به علم در دانشجویان ضروری به‎ نظر می‎ رسد.
    کلیدواژگان: تفکر نقادانه، علم، نگرش به علم، سواد رسانه ای
  • نازنین صادق زاده، علیرضا ابراهیم پور*، مهناز ربیعی، فائزه درمان صفحات 258-282

    پژوهش حاضر با هدف توصیف تجارب اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب از تحول فرهنگی مبتنی‎ بر ارزش‎ هاست. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی بود و جامعه آماری پژوهش، تمام اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود و داده‎ های موردنیاز از طریق مصاحبه عمیق با 20 نفر از اعضای هییت علمی که با روش نمونه‎ گیری هدفمند نمونه‎ ها انتخاب شده بودند، گردآوری شد. پایایی و روایی نتایج بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش اصلاح‎ شده استوتیک کولایزی کن به‎ کارگرفته شده است. یافته‎ های پژوهش نشان داد که پیشایندهای تحول فرهنگی مبتنی‎ بر ارزش‎ ها شامل6 مقوله اصلی پیشایندهای فردی، سازمانی، اخلاقی و مذهبی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی طبقه‎ بندی شدند و پیامدهای حاصل از تحول فرهنگی مبتنی‎ بر ارزش ها در 2 طبقه پیامدهای سازمانی و فراسازمانی دسته‎ بندی شدند.

    کلیدواژگان: پیشایندهای تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها، پیامدهای تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها، پدیدارشناسی، فرهنگ، استادان
  • ابوالفضل حاتمی ورزنه، حمید خانی پور*، الهام فتحی، نرگس حبیبی صفحات 283-303
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی‎ های روان‎ سنجی نسخه فارسی سیاهه کارکردهای داوطلبی در جمعیت ایرانی بود. این ابزار دارای شش عامل است. این ابزار از سوی 348 نفر از شرکت‎ کنندگان ایرانی تکمیل شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی از ساختار چهار عاملی پرسش‎ ها حمایت کرد. این چهار عامل به ترتیب میزان اهمیت عبارت بودند از: رشد شخصی، علاقه اجتماعی، تصویر اجتماعی و حرفه‎ ای و تاثیر گروه‎ های اجتماعی. انطباق ساختار عاملی اکتشافی با مدل اصلی ابزار نشان داد عامل چهارم، یعنی عامل اجتماعی به‎ صورت یکسان در جمعیت ایرانی برازش داشته است و پرسش‎ های سازنده سایر عوامل با ترکیبی از عوامل مدل اصلی برازش داشتند. تحلیل عاملی تاییدی با مدل چهار و شش عاملی نیز نشان داد که داده‎ ها با مدل چهار عاملی شاخص‎ های برازش بهتری را به دست می‎ دهند. پایایی عوامل نیز از 84/0 تا 92/0 به‎ دست آمد. همچنین، هم‎ بستگی مثبت و معناداری بین نمرات سیاهه نسخه فارسی کارکردهای داوطلبی و پرسش‎ نامه همدلی پایه از روایی هم‎ گرای این مقیاس حمایت می‎ کند. به نظر می‎ رسد نسخه فارسی سیاهه کارکردهای داوطلبی با چهار عامل بهتر می‎ تواند کارکردهای داوطلبی را در جمعیت ایرانی ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: داوطلبی، تحلیل عاملی، سیاهه کارکردهای داوطلبی، خودسنجی
  • سمیه سروش*، مهدی زارع بهرام آبادی، بیتا نصراللهی صفحات 304-327

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی رفتاری- یکپارچه نگر بر نشانگان وسواس و دلزدگی زناشویی زوجین دارای تشخیص وسواس انجام شد. روش پژوهش آزمایشی از نوع طرح دو گروهی پییش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز خدمات روانشناسی بیمارستان نفت در 6 ماهه اول سال 1398 بود. از این جامعه 30 زوجی که به روانپزشک و روانشناس کلینیک مراجعه و در پرسشنامه های وسواس فکری- عملی و دلزدگی زناشویی بیش از یک انحراف معیار نمره کسب کردند و تمایل به شرکت داشتند، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و پس از همتاسازی در سه گروه زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی رفتاری- یکپارچه نگر و گروه کنترل گماشته شدند. با توجه به ریزش شرکت کنندگان در دو گروه آزمایشی، گروه کنترل نیز همتاسازی شد و تعداد  7 زوج از هر گروه وارد تجزیه و تحلیل داده ها شد. دو گروه آزمایشی در 20 جلسه زوج درمانی 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) شرکت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. جهت بررسی فرضیه ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. هر دو درمان بر دلزدگی زناشویی اثربخش بود اما میزان اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بیشتر از زوج درمانی رفتاری یکپارچه گزارش شد. این درحالی است که در مولفه نشانگان وسواس تنها اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار گزارش شد. نتیجه گیری: می توان از زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی رفتاری یکپارچه جهت کاهش دلزدگی زناشویی و از می توان از زوج درمانی هیجان مدار جهت کاهش نشانگان وسواس در زوجین مبتلا به اختلال وسواس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، زوج درمانی رفتاری- یکپارچه نگر، زوج درمانی هیجان مدار، نشانگان وسواس
  • مهدی وجدانی همت، حسین سلیمی بجستانی، آتوسا کلانتر هرمزی، کیومرث فرحبخش صفحات 328-361

    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی جامع هدایت تحصیلی دانش آموزان مبتنی‌بر رویکرد رشدی با روش کیفی و از نوع تحلیل مضمون انجام گرفت. ابتدا مضامین متون سند تحول بنیادین، مبانی نظری تحول بنیادین و برنامه درسی ملی و سپس متون تخصصی راهنمایی و مشاوره مدرسه، و رشد، تحلیل و استخراج شد. سپس مضامین مصاحبه با صاحب نظران متخصص در حوزه هدایت تحصیلی و مشاوران مدرسه به دست آمد. از مجموع 986 مقوله فرعی و 141 مقوله اصلی به دست آمده از کدگذاری اسناد، متون و مصاحبه ها، تعداد 21 مضمون هسته ای حاصل شد که محورهای اصلی الگو را شکل دادند. مضامین هسته ای در چهار رکن؛ مبانی، ارایه و محتوا، مدیریت و اداره، و پاسخ گویی دسته بندی شدند. در رکن مبانی، بنیان ها دارای چهار محور اصلی (رابطه انسان با هستی، رشد و تعالی انسان، هویت انسان، قابلیت ها و ظرفیت های انسان) و الزامات و ضرورت ها دارای دو محور اصلی (سازمانی و هدایت گری) هستند. رکن ارایه و محتوا دارای پنج محور اصلی در شایستگی ها (تحصیلی، شغلی، شخصی، اجتماعی و معرفت دینی) است. رکن مدیریت و اداره دارای سه محور اصلی (خانواده، مشاوران و عوامل مدرسه) در اجزا و ارکان و دارای دو محور اصلی (طرح ریزی تحصیلی/شغلی و تسهیل گری) در شاخص های اجرا و اداره است. رکن پاسخ گویی نیز دارای دو محور اصلی (پسامدرسه و موقعیت نگری) در جنبه نتایج و 4 محور اصلی (ارزیابی یکپارچه و رشدمحور، نیازسنجی و تفاوت های فردی) در جنبه شاخص های پاسخ گویی است.

    کلیدواژگان: الگوی جامع، هدایت تحصیلی، رویکرد رشدی، آمادگی تحصیلی، شغلی دانش آموزان
|
  • Abbas Ayenechi *, Masoud Janbozorgi, Hamidreza Hassan Abadi Pages 1-33

    Conceptualization of religious concepts paves the way for the application of religious teachings at different levels of individual, family and social. The aim of this study was feasibility study of an intervention package based on the concept of closeness to God based on the thought of Allameh Tabataba'I (RA) to reduce anxiety symptoms. This research was an experimental study with a single-subject design with multiple baseline control with two-month follow-up. In this study, from all the people who referred to Mava counseling center for treatment of anxiety in 1396, 3 people were selected by purposive sampling. The Cattell Anxiety Inventory and the Spielberger Anxiety Inventory were used to collect data and the visual inspection method was used to analyze the data to assess the consequences of the intervention. The results show that the trend of general anxiety scores in all three clients, which has been increasing in the baseline stage, has decreased during the intervention sessions in all three clients and shows the improvement of clients. Statistical significance of recovery percentage and clinical significance of clients' improvement indicate the possibility of the effectiveness of this intervention package. Therefore, it can be concluded that the concept of closenessto God has the capacity for conceptualization and psychological analysis to facilitate the use of this concept to promote mental and spiritual health in society.

    Keywords: anxiety, closeness to God, Feasibility study, religious psychotherapy, single-subject
  • Zeinab Ghaempanah *, Parvin Rafieinia, Parviz Sabahi, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 34-60
    Due to the high prevalence of breast cancer and its threatening nature, the need for spirituality/religion is very important. Accordingly, the present study aimed to investigate the effectiveness of spiritual/religious intervention on spiritual/religious coping and psychological well-being in women with breast cancer.In this study, a quasi-experimental design with pre-test and post-test design with a control group was used in a statistical sample of 60 people using the available sampling method. The interventions were performed for 6 to 8 sessions for the experimental group, and the Pargament Spiritual/Religious Coping and Ryff Psychological well-being Questionnaires were administered to the two groups. Research data were analyzed using analysis of covariance.Findings of this study indicate that spiritual/religious intervention has been significantly effective in increasing positive spiritual/religious coping and reducing negative spiritual/religious coping in women with breast cancer. But this intervention did not have a significant effect on their psychological well-being in any of the subscales. In other words, this intervention was able to increase the level of spiritual/religious coping in the experimental group. This study showed that spiritual/religious intervention is an effective basis for spiritual/religious coping with spiritual/religious problems, and this intervention can be used in the treatment plan of this group of patients.
    Keywords: breast cancer, Spiritual, Religious Intervention, Spiritual, Religious Coping, Psychological Well-Being
  • Ghobad Haghmohamadi Sharahi * Pages 61-86
    Substance abuse and addiction is one of the most important issues whose side effects are considered a serious threat to society and its treatment is not possible without considering the relevant, antecedent and precipitating factors. The aim of this study was to compare the effectiveness of a 12-step addiction treatment program and Spiritually Multidimensional Psychotherapy on mental health and religious adherence in substance dependents. The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design and from the statistical population of substance dependents in Fashafouyeh Penitentiary in Tehran in 2018, 30 people were selected using available sampling method and randomly divided into two groups of 15 addicts. General health questionnaire and religious adherence scale were used to collect data and the data were analyzed by multivariate analysis of covariance and paired t-test. The results showed that there was no significant difference between the effectiveness of two programs of Spiritually Multidimensional Psychotherapy and twelve-step treatment on the components of mental health (p <0.01), but there was a significant difference between the two treatments on the components of religious adherence. Considering the average, Spiritually Multidimensional Psychotherapy has a greater effect on increasing adherence and reducing ambivalence and religious instability than twelve-step therapy (p <0.01). Based on the findings, it can be said that both therapies can be used to reduce the mental health problems of substance dependents, but Spiritually Multidimensional Psychotherapy is more effective on the religious adherence in substance dependents.
    Keywords: mental health, Religious Adherence, Spiritually Multidimensional Psychotherapy, substance dependent, twelve-step treatment
  • Navid Khakbazan * Pages 87-111
    The present study was conducted to extract the intellectual foundations of cognitive therapy by emphasizing the role of Stoic philosophy and its critique based on Islamic thought, in order to make effective use of cognitive therapy and to be an introduction for designing therapies with Islamic principles. Argumentative-critical review method, information was collected and discussed and concluded. Findings show that the most important influential foundations of Stoic philosophy in cognitive therapy are free will and individualism in anthropology and moral relativism in axiology. On the contrary, according to Islamic thought in the anthropological foundations of Islam, although man is free in his choices, but the scope of his choices is drawn within the framework of divine laws. In axiological foundations, moral values ​​are rooted in objective facts. Cognitive therapy based on such intellectual principles indicates a therapy that is somewhat incompatible with the Islamic intellectual framework, which is a divine paradigm, and does not call man to the truth of his existence.
    Keywords: Cognitive therapy, Stoic philosophy, Anthropology, axiology.Relativism
  • Hadi Esmaeili *, Hamid Rafii Honar, MohammadReza Tavakoli Pages 112-137

    This study has aimed to develop the conceptual framework to cope with stress on the basis of Qur’anic verses and by emphasizing the stress from inter personal relations. Research Methods In this study, in order to analyze the quality of building materials Hsieh & Shannon (2005). For this purpose, all Qur’anic verses were firstly investigated by determining the semantic analysis unit and verses related to both stressful condition and coping strategies were extracted.Content validity of verses concerning the stressful condition were proved by five experts. To analyze the data , verses relate to coping were then coded by Hsieh & Shannon’s qualitative content analysis in three steps. Three experts proved the content validity of the coding. Findings from the study showed that there were 25 stressful conditions in Qur’anic verses in which four coping strategies van be identified : communication with God , communication with oneself , communication with others and communication with reality. Based on the proposed framework, contexts should firstly be provided and these fourfold strategies can then be used to cope the stress. The contexts have included theology , anthropology, factology, ontology, pastology (past studies) , and futurology. By investigating the relation among these four strategies which are the core of the current study and attention to Quranic verses and contents regarding the intellect and realism ,it has been recognized that the strategy of communicating with reality plays important role. However, it is appropriate in scientific and educational issues in coping strategies that this strategy is prioritized

    Keywords: Stress, coping, interpersonal relationships, Quran, communication with reality
  • Seyed Sina Emami, Roghayeh Khavasi Pages 138-165
    Examining the relationship between spiritual/religious perfectionism and indices of mental health including psychological well-being and psychological distress was the first objective of the present study. The second objective of the present study was to investigate the moderating role of spiritual health and ego-strength on the relationship between spiritual/religious perfectionism and mental health. Two hundred and sixty four volunteer students (122 boys, 142 girls) from the universities in Tehran participated in the present study. All participants were asked to complete Spiritual/Religious Perfectionism Scale, Spiritual Well-Being Scale, Ego-Strength Scale, and Mental Health Inventory. The results revealed a significant positive correlation between spiritual/religious perfectionism and measures of religious well-being, existential well-being, ego strenght, and psychological well-being, as well as a significant negative correlation between spiritual/religious perfectionism and psychological distress. Spiritual health as well as ego-strength showed a significant positive and negative correlation with psychological well-being and psychological distress, respectively. Results of path analysis showed that religious well-being, existential well-being, and ego strength plaid a moderating role on the relationship between spiritual/religious perfectionism and mental health. It can be concluded that spiritual/religious perfectionism is one of the determinants of mental health. Such determinant role is further supported by a positive correlation detected between spiritual/religious perfectionism and indices of spiritual health and ego-strength. Spiritual/religious perfectionism, as a new conceptualization of perfectionism separate from nonspiritual/nonreligious perfectionism, is confirmed by significant correlations between Spiritual/religious perfectionism and indices of mental health, spiritual health, and ego-strength in the present study.
    Keywords: spiritual, religious perfectionism, religious well-being, existential well-being, Health, Spirituality, religion, Ego-strength
  • Mohammad Sanagoeii Zadeh * Pages 166-194

    The purpose of this study is to explain the pattern of regular self-care in marital intimacy arising from an Islamic perspective. For this purpose, using the grounded theory, Islamic sources including the verses of the Qur'an and the Hadiths were studied. By searching keywords related to the subject and with the help of search software from Quranic verses and fifty Islamic sources, research data were collected and then to discover and extract the pattern of self-care. The data was decoded in a three-step process including primary and secondary open coding and axial coding and was provided to ten experts in the field of religion and family. With study axis categories, the core category discovered, and the relationship with other categories within the theoretical model were determined in accordance with the Strauss and Corbin paradigm model using selective coding. Findings showed that the central phenomenon in this model is "uns" or intimacy that satisfies intimacy needs as a causal condition, intimacy barriers and positive and negative emotions as intervening conditions, underlying conditions including couple responsibility, perception of intimacy structures Expected and real, strategies including regulating perceptions, sharing perceptions, determining marital intimacy status, and performing tailored skills to marital intimacy status and regular self-care were discovered as a consequence of the pattern. The process of regular self-care model for the formation of intimate relationships between couples is a cultural model in accordance with the teachings of Islam, and couples can learn to improve their intimate relationships by self-help

    Keywords: Regular Self-Care, marital, intimacy, Islamic perspective
  • Mahdi Khanjani *, Faramarz Sohrabi, Yousef Aazami Pages 195-217
    This study aimed to investigate the prevalence of psychological disorders and their causes in children of labor using a descriptive survey. In the initial screening, a sample of 300 children (aged between 6 to 16) was randomly chosen from the population of children under the auspices of Alborz Province Welfare Organization in 2018-19, considering demographic variable. In the next stage, 150 individuals who scored higher than the cut-off point in the screening stage were selected. To determine the prevalence of psychological disorders, the Children Symptom Inventory-4 (CSI-4) and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) were used, and to determine the pathology of the disorders, the Demographic Characteristics Questionnaire was used. Chi-square and logistic regression analysis were used to analyze the data. The results showed that behavioral disorder with a frequency of 36 people (24%) had the highest prevalence, followed by major depressive disorder with a frequency of 29 people (19.3%). Asperger's syndrome was the least common with a frequency of 6 people (4%). Moreover, the finding revealed that a combination of individual, family and social factors contribute to the onset of psychological disorders that vary depending on the disorder. Our findings highlight the need for mental health professionals and social workers to implement educational and therapeutic courses and workshops for these children and their families
    Keywords: Prevalence, Mental disorder, Behavioral disorder, labor Children, Social Crisis
  • Leila Heidaryani * Pages 218-240
    The aim of this study was to identify and prioritize social harms by presenting a conceptual model of prevention. the present research method was a descriptive correlational and confirmatory factor analysis. The statistical population of the study consisted of all citizens of Khorramabad with a master's degree or higher in 1398, with a simple random sampling method, 200 people were selected as available. In order to collect data, a researcher-made self-report questionnaire was used which had acceptable content validity and reliability. Finally, the collected data were analyzed using statistical factor analysis test and analyzed using Amos and Spss software. The findings showed that the model has a favorable and acceptable fit, the social harms identified in Khorramabad were unemployment, economic poverty, social indifference, lack of law and lawlessness, addiction, anomalies. Sex, marginalization, identity crisis, cultural poverty, divorce, child labor, social inequality, theft, juvenile delinquency, and sectarianism, among which, the three components of unemployment, marginalization, and divorce, were excluded from the model due to poor performance. Priority was given to unemployment, sexual dysfunction, lack of law and order, social inequality, identity crisis, sectarianism, theft, social indifference, economic poverty, cultural poverty and delinquency. Among all the factors, the factor of addiction with a factor of 0.89 was identified as the strongest social harm and the factor of delinquency with a factor of 0.23 was identified as the weakest social harm in Khorramabad.
    Keywords: Identification, Prioritization, social injuries, Citizens, Khorramabad, Prevention
  • Elham Esmaeili, Naser Aghababaei * Pages 241-257
    Mass media is one of the main components of human societies, and our lives depend on the media, so that media literacy and informational literacy are necessary in today's society. Two variables that could be related to media literacy are critical thinking and attitudes towards science and technology. To draw a better picture of these relationships conducting empirical studies is warranted. In doing so, the present study aimed to investigate the predictive role of critical thinking and attitudes toward science in media literacy of students of Islamic Azad University, Qom Branch. 180 participants (76.1% female) were selected by non-random sampling method and answered the Ricketts Critical Thinking Disposition Questionnaire, the Science and Technology Attitude subscale from the Science Education Communication Questionnaire, and the Media Literacy Questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that critical thinking and positive attitudes towards science were positively correlated with media literacy. Critical thinking and positive attitudes towards science were also significant predictors of students' media literacy. Based on the results of this study, the links of media literacy to critical thinking skills and attitudes towards science have been confirmed. It seems necessary to study strategies to strengthen critical thinking and create a positive attitude towards science in students.
    Keywords: critical thinking, Science, Attitude towards Science, Media Literacy
  • Nazanin Sadeghzadeh, Alireza Ebrahimpour *, Mahnaz Rabiei, Faeze Darman Pages 258-282
    Aim of the research

    The present study aims to describe the Experiences of professors of Islamic Azad University, Tehran South Branch of cultural transformation based on values: Phenomenological study.Research

    Method

    The research method was applied in terms of purpose and in terms of collecting qualitative information using phenomenological method. The statistical population of the study was all professors of the Islamic Azad University, Tehran South Branch. Samples were selected by purposive sampling method and collected. In order to evaluate the reliability of the results, the three approaches of Rao and Perry (2003) were used. For validity of the results, Lincoln and Guba (2007) construct validity approaches, external validity, descriptive validity, and interpretive validity were used. A modified static-collage method is used to analyze the data.

    Findings

    The research findings showed that the antecedents of value-based cultural transformation including 6 main categories of individual, organizational, moral and religious, economic, political, cultural and social antecedents were classified and the consequences of value-based cultural transformation in There were two categories of organizational and meta-organizational consequences.

    Keywords: Ancestors of Value-Based Cultural Transformation, Consequences of Value-Based Cultural Transformation, Phenomenology, professors
  • Abolfazl Hatami Varzaneh, Hamid Khanipour *, Elham Fathi, Narges Habibi Pages 283-303
    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Persian version of Volunteer Functions Inventory (VFI) in Iran. This tool has six factors. This tool was completed by 348 Iranian participants. The results of exploratory factor analysis supported the four-factor structure of the questions, and these four factors in order of importance respectively were: personal growth, social interest, construction of social and professional image, and influence of social groups. The adaptation of the exploratory factor structure to the main model of the instrument showed that the fourth factor, i.e., the social factor, was equally relevant in the Iranian population and the items related to other factors were appropriate with a combination of the original model factors. Confirmatory factor analysis with four-factor and six-factor models also showed that the data with four-factor model provide better fit indices. The reliability of the factors was ranged from 0.84 to 0.92. Also, the positive and significant correlation between volunteer function inventory and Basic empathy scale supported the convergent validity of this inventory. It seems that the Persian version of the inventory of volunteer functions with four factors can better evaluate the functions of volunteers among the Iranian population.
    Keywords: : Volunteering, Factor analysis, Volunteer Functions Inventory, Self- report
  • mahdi vojdani hemmat, Hossein Salimi Bajestani, Atoosa Kalantar Hormozi, kiiumars farahbakhsh Pages 328-361

    The aim of this study was to develop a comprehensive model of academic guidance for students based on a developmental approach with a qualitative method and thematic analysis. First, the contents of the texts of the fundamental change document, the theoretical foundations of the fundamental change and the national curriculum, and then the specialized texts of school guidance and counseling, and developmental, were analyzed and extracted.Then, the topics of interviews with experts in the field of educational guidance and school counselors were obtained. Out of a total of 986 sub-categories and141 main-categories obtained from the coding of documents, texts and interviews, 21 core themes were obtained that formed the main axes of the model. Core themes into 4 pillars; Foundation, Delivery and content, management and administration, and accountability were categorized. In the Foundation; have 4 main axes (human relationship with existence, human Development and excellence, human identity, human capabilities and capacities) and requirements and necessities have 2 main axes (organizational and guiding). The pillar of delivery and content has 5 main axes in competencies (educational, professional, personal, social and religious knowledge).The management and administration pillar has 3 main axes (family, counselors and school agents) in components and pillars and has 2 main axes (academic / job planning and facilitation) in the indicators of implementation and management. The pillar of accountability also has 2 main axes (post-school and positionalism) in terms of results and 4 main axes (integrated and growth-oriented evaluation, needs assessment and individual differences) in terms of accountability indicators.

    Keywords: Comprehensive Model, Academic Guidance, Developmental Approach, Student Academic, Career Readiness