فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 129، مهر 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 129، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه محمودی، لیلا مهدی زاده فایند، نرگس زینال زاده*، محمدعلی حسین پور فیضی صفحات 1-7
    مقدمه

    وابستگی به هرویین یک بیماری مزمن و عودکننده مغزی است که توسط ترکیبی از عوامل ژنتیکی، اپی ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود و سهم ژنتیک در آسیب پذیری به ایجاد این وابستگی 40-60 درصد است. تغییر در انتقال سروتونین در سیستم عصبی مرکزی در وابستگی به مواد مخدر و الکل دخیل است و بر اساس نتایج مطالعات همراهی، چندشکلی تک نوکلیوتیدی rs6313/T102C ژن HTR2A در وابستگی به مواد نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه مورد_شاهدی، ارزیابی همراهی چندشکلی rs6313 ژن HTR2A و وابستگی به هرویین در نمونه ای از جمعیت شمال غرب ایران است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه روی 100 فرد بیمار وابسته به هرویین و 102 فرد کنترل بدون وابستگی به مواد انجام شد. پس از استخراج DNA از خون، ژنوتیپ افراد نسبت به چندشکلی rs6313 ژن HTR2A با استفاده از روش PCR-RFLP تعیین گردید. آنالیز آماری داده ها برای مشخص کردن همراهی با نرم افزار SPSS vol.16 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های CT,CC و TT چندشکلی rs6313 ژن HTR2A در گروه بیمار به ترتیب 50،23 و 27 درصد و در گروه شاهد به ترتیب 35/32، 12/44 و 53/23 درصد بودند و بر اساس بررسی های آماری، تفاوت معناداری میان گروه های کنترل و بیمار وجود نداشت (P˃0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نتوانست شواهدی مبنی بر همراهی چندشکلی rs6313 ژن HTR2A با استعداد وابستگی به هرویین در جمعیت آذری شمال غرب ایران ارایه دهد و این مسئله بر لزوم بررسی سایر چندشکلی های ژنتیکی کاندید در جمعیت مطالعه شده دلالت دارد.

    کلیدواژگان: وابستگی به هروئین، مسیر سروتونرژیک، rs6313 HTR2A، همراهی ژنتیکی، شمال غرب ایران
  • رضا جعفری ندوشن، علی صدری اصفهانی، طهماسب اختر، حجت الله کاکایی، خلیل طاهرزاده چنانی* صفحات 8-17
    مقدمه

    خطاهای انسانی نقش فراوانی در بروز حوادث صنعتی دارند. عملیات جابجایی و تخلیه جرثقیلی بار از عملیات هایی هستند که رخداد خطای انسانی در آن ها می تواند به خسارت های جانی و مالی فراوانی منجر شود. هدف این مطالعه، واکاوی و بررسی احتمال رخداد خطاهای انسانی در اپراتورهای جرثقیل سقفی در شرکت فولاد هرمزگان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مقطعی و توصیفی با استفاده از تکنیک SPAR-H صورت پذیرفت. در این مطالعه، ابتدا وظایف شغلی اپراتور جرثقیل سقفی واحد 240 ذوب شرکت فولاد هرمزگان، با استفاده از تکنیک آنالیز سلسله مراتبی وظایف (HTA) واکاوی شد؛ سپس احتمال رخداد خطای انسانی در وظایف شغلی با استفاده از تکنیک SPAR-H ارزیابی گردید.

    یافته ها

    درمجموع، 5 وظیفه اصلی و 16 زیر وظیفه وارد واکاوی شد. بیشترین احتمال رخداد خطا مربوط به سه زیر وظیفه حرکت طولی، حرکت عرضی و حرکت بالا و پایین (3975/0) بود. کمترین احتمال رخداد خطا نیز به زیر وظیفه ثبت گزارش نوبت و انتقال اطلاعات به صورت گفتاری و نوشتاری اختصاص داشت (05/0). نتایج به دست آمده از این مطالعه، به روشنی تاثیر وابستگی میان وظایف را در افزایش احتمال رخداد خطا نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که به منظور کاهش احتمال رخداد خطای انسانی، شناسایی و کنترل عوامل استرس زای شغلی، اصلاح وضعیت ارگونومی اتاقک های جرثقیل، تهیه دستورالعمل های کاری و آموزش و نظارت بر اجرا و به کارگیری درست آن ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، SPAR-H، HTA، جرثقیل سقفی
  • رامین جهانگیرفرد* صفحات 18-27
    مقدمه

    اتفون از دسته سموم ارگانوفسفره است که برای تحریک رشد گیاه به کار می‌‌رود. ژل رویال ماده‌‌ای با خواص آنتی‌اکسیدانی و برای تقویت دستگاه ایمنی موثر است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ژل رویال بر مولفه‌های اسپرمی، توان باروری آزمایشگاهی و شاخصه‌‌ های استرس اکسیداتیو در موش سوری صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 20 سر موش نر بالغ نژاد NMRI به 4 گروه کنترل و تجربی تقسیم‌بندی شدند. در گروه‌‌ تجربی، حیوانات اتفون را با دوز mg/kg 480 دریافت کردند؛ سپس ژل رویال با غلظت mg/kg 200 به‌تنهایی و همچنین همراه با هورمون اتفون، به‌طور روزانه از طریق دهانی خورانده شد. پس از تیمار، برای ارزیابی مولفه‌های اسپرمی و توان باروری آزمایشگاهی، نمونه‌‌های اسپرم از دم اپیدیدیم جمع‌‌آوری و برای شاخصه‌‌های استرس اکسیداتیو، بافت بیضه اخذ گردید. سطح P˂0.05 معنا‌‌دار در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    کاهشی در میزان تحرک و قدرت زنده‌مانی اسپرم‌‌ها، درصد لقاح، بلاستوسیست، جنین‌‌های هچ‌شده و همچنین افزایشی در میزان آسیب به DNA و نبود بلوغ هسته‌‌ای اسپرم‌‌ها و جنین‌‌های بلوک‌شده در گروه‌‌های تجربی نسبت به گروه کنترل وجود داشت؛ همچنین میزان ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی و مالون‌دی‌آلدیید در گروه‌‌های دریافت‌کننده اتفون، به‌ترتیب کاهش و افزایش یافتند، این در حالی است که ژل رویال می‌‌تواند از آثار تخریبی ناشی از استرس اکسیداتیو اتفون جلوگیری ‌‌کند (P˂0.05).

    بحث و نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، ژل رویال می‌‌تواند اثر بهبودی بر اسپرم‌‌های اپیدیدیمی و توان باروری آزمایشگاهی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ژل رویال، اتفون، مولفه های اسپرمی، استرس اکسیداتیو، لقاح داخل آزمایشگاهی
  • امین کریمی، سعاد محفوظ پور*، سمیه حسام، بهزاد دماری صفحات 28-45
    مقدمه

    وزارت بهداشت از طریق شوراهای عالی و نظام تصمیم گیری بر دستگاه های اجرایی تاثیر می گذارد. به منظور اتخاذ رویکرد همکاری بین بخشی و حمایت طلبی مناسب برای تعامل با این شوراها و سلامت محور کردن تصمیمات گرفته شده، تحلیل وضعیت موجود لازم است؛ بنابراین، پژوهش حاضر به منظور تعیین چالش ها و موانع پیش روی شوراهای عالی موثر بر سلامت در تعامل با وزارت بهداشت در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای با رویکرد کیفی از نوع زمینه ای است که به صورت تحلیل وضعیت موجود شوراهای عالی انجام شد. روش های جمع آوری داده ها شامل مصاحبه، جلسات بحث گروهی و تحلیل اسناد بودند. برای جمع آوری داده ها، تعداد 23 مصاحبه و 2 جلسه بحث گروهی متمرکز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA vol.10 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، شوراهای عالی منتخب از نظر فعالیت به سه دسته فعال، نیمه فعال و غیرفعال تقسیم می شوند. چالش های فراروی این شوراها شامل کمبود منابع مالی و انسانی، ساختار و تشکیلات نامناسب، قوانین و مقررات غیر شفاف، نبود ضمانت اجرایی، ضعف در برنامه ریزی و هماهنگی بین بخشی، نبود نظام پایش و ارزشیابی، پایین بودن سطح آگاهی و نگرش سیاست گذاران و مدیران درباره سلامت، رهبری ضعیف وزارت بهداشت و نداشتن پیوست سلامت در مصوبات است. بهبود عملکرد شوراهای عالی به منظور کاربرد پیوست سلامت در مصوبات از طریق مداخلات زیر قابل دستیابی است: 1. مداخلات سیاستی؛ 2. مداخلات ساختار اجرایی؛ 3. فرهنگ سازی و حمایت طلبی.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، ضرورت دارد نظام سلامت برای توسعه همکاری بین بخشی و حمایت طلبی مناسب از شوراهای عالی، به منظور بهبود عادلانه نشانگرهای سلامت جامعه، از طریق مداخلات سیاستی، اجرایی، فرهنگ سازی و حمایت طلبی نسبت به کاهش موانع تعامل اقدام کند.

    کلیدواژگان: حمایت طلبی، شوراهای عالی، همکاری بین بخشی
  • شهریار مهردادی، فریبا حسنی*، فرناز کشاورزی، مهدیه صالحی، مژگان سپاه منصور صفحات 46-59
    مقدمه

    خودکشی درنتیجه تعامل عوامل متعدد به وجود می آید. بااین حال، بیشتر خودکشی ها قابل پیشگیری هستند. اگر اقدام به خودکشی به مرگ منجر نشود، این نگرانی وجود دارد که دوباره این رفتار تکرار گردد؛ اما آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر یادگیری مشارکتی و عملی در افزایش سلامتی و پیشگیری اولیه از بروز مشکلات و همچنین کمک به نوجوانان برای یادگیری رفتارهای مثبت و حفظ سلامتی روانی خویش بسیار موثرند. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر قدرت ایگو، خلق وخو و افکار خودکشی در میان دختران و پسران اقدام کننده به خودکشی در استان ایلام است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری است و جامعه آماری مطالعه شامل همه دختران و پسران 18 تا 24 سال استان ایلام به تعداد 212 نفر است که برای بار اول در طول 6 ماه گذشته در سال 1398-1397، اقدام به خودکشی و به مراکز درمانی علوم پزشکی استان ایلام مراجعه کرده اند که از این تعداد، بر اساس ملاک های ورود، تعداد 80 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و به صورت همتاسازی (بر اساس تحصیلات) در گروه های آزمایش (20 نفر دختر و 20 نفر پسر) و کنترل (20 نفر دختر و 20 نفر پسر) جایگزین گردیدند. ابزارهای استفاده شده شامل مقیاس خلق وخو، مقیاس قدرت ایگو و مقیاس افکار خودکشی است. داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در نتایج تحلیل واریانس مشاهده گردید میزان خلق وخو، قدرت ایگو و افکار خودکشی در میان دختران و پسران اقدام کننده به خودکشی در استان ایلام، در میان گروه های آزمایش، کنترل و پیگیری، پیش و پس از آزمون آموزش مهارت های زندگی تفاوت معناداری وجود دارد. به همین ترتیب، تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که آموزش مهارت های زندگی در نوع گروه و وضعیت آزمون، بر میزان خلق وخو، قدرت ایگو و افکار خودکشی پسران و دختران اقدام کننده به خودکشی در استان ایلام تاثیرگذار بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    از یافته های به دست آمده می توان چنین استنباط کرد که آموزش مهارت های زندگی بر قدرت ایگو، خلق وخو و افکار خودکشی دختران و پسران اقدام کننده به خودکشی، هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری، اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، خلق وخو، قدرت ایگو، مهارت های زندگی
  • صادق رضایی، شاهین حدادیان*، رمضانعلی خاوری نژاد، داریوش نوروزیان صفحات 60-73
    مقدمه

    پپتیدهای ضدمیکروبی (AMP) ترکیباتی با خاصیت ضدمیکروبی هستند که به سبب ظهور مقاومت باکتری های بیماری زا به آنتی بیوتیک ها، مطالعه و بررسی می شوند. در مطالعه حاضر، آثار سمیت و ضدمیکروبی دو پپتید مونومری S3 طبیعی به عنوان استاندارد و S∆3 با هیبرید S3- S∆3 و تترامر S3 بررسی و مقایسه گردید.

    مواد و روش ها

    هیبرید پروتئینی (S∆3S3-2mer-GS) S3- S∆3 و پروتئین تترامر S3 (S3-4mer-GS) در باکتری E.coli. BL21 (DE3) بیان شدند؛ سپس وجود پپتیدهای موتانت تایید و فعالیت ضدمیکروبی آن ها با مونومرهای S3 و S∆3 مطالعه گردید. درنهایت، سمیت تترامر و هیبرید ساخته شده روی رده سلولی MDA-MB-231 ارزیابی و مقایسه شد.

    یافته ها

    در بیان پروتئین نوترکیب، افزایش بار مثبت در پروتئین هیبرید برای باکتری میزبان اثر سمیت ایجاد نمی کند. میزان سمیت هیبرید در مقایسه با تترامر برای سلول های یوکاریوتی افزایش کمی داشت؛ اما در غلظت فعال این پروتئین، این افزایش ناچیز بود. میزان بقای سلولی در مورد هیبرید از S3 و SΔ3 کمتر است؛ اما میزان بقای سلولی برای هریک از توالی ها، با افزایش زمان کاهش پیدا می کرد. علاوه بر این، بازدارندگی رشد میکروبی هیبرید نسبت به تترامر، SΔ3 و S3 بهبود یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به میزان بیان مناسب و افزایش فعالیت ضدمیکروبی و سمیت سلولی اندک، پپتید هیبرید S3 هیبرید S3 و S∆3 و تترامر S3 می توانند به عنوان یک استراتژی تولید موثر برای به دست آوردن AMPها در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: پپتید تترامر S3، هیبرید پروتئینی S3- S∆3، خرچنگ نعل اسبی، فاکتور c، پپتیدهای ضدمیکروبی
  • سیمین بهمن پور، نوشا ضیاء جهرمی* صفحات 74-82
    مقدمه

    IL18 عضوی از خانواده سایتوکاین است و تنظیم کننده مهم واکنش های التهابی است. با توجه به عوارض شدید و برگشت ناپذیر این بیماری در مراحل پیشرفته، درمان به موقع به ویژه با داروهای گیاهی می تواند به عنوان یک راهکار مهم مطرح باشد؛ بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره گریپ فروت بر بیان ژن IL18 در موش های مبتلا به کبد چرب است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 24 سر رت نر نژاد ویستار با وزن های 20±180 گرم، به چهار گروه (کنترل مثبت، کنترل منفی، تیمار اول و تیمار دوم) تقسیم گردیدند. به دو گروه تیمار به ترتیب عصاره گریپ فروت 4 و 8 میلی لیتر بر کیلوگرم، به مدت 5 هفته به صورت گاواژ داده شد. در پایان، رت ها با کلروفورم بیهوش گردیدند و پس از تشریح، بافت کبد و نمونه خون رت ها جمع آوری شد؛ سپس استخراج RNA و سنتز cDNA با استفاده از کیت های مربوطه مطابق پروتکل انجام گردید و درنهایت، بیان ژن اینترلوکین 18 با استفاده از تکنیک RT- PCR  (Real time) انجام و آنالیزهای مربوطه صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر بیانگر آن بود که عصاره گریپ فروت با دوز ml/kg 8 می تواند باعث کاهش بیشتر بیان ژن IL18 نسبت به دوز ml/kg 4 در رت های مبتلا به کبد چرب شود. این کاهش بیان از نظر آماری، نسبت به گروه بیمار معنادار بود (05/0>P). نتایج تست های بیوشیمیایی بهبود کبد در رت های تیمارشده با دوز ml/kg 8 را تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد آب میوه گریپ فروت به علت داشتن نارینجین، سبب کاهش علایم مختلف التهاب از طریق کاهش بیان ژن IL18 در رت های مبتلا به کبد چرب شود که می تواند به عنوان یک هدف درمانی در بیماری کبد چرب مطرح باشد.

    کلیدواژگان: گریپ فروت، ژن اینترلوکین 18، کبد چرب، تکنیک RT- PCR (Real time)
  • راضیه محمودی، حسین سازگار* صفحات 83-92
    مقدمه

    ژن Atrogin-1 به صورت انتخابی، تنها درون بافت های ماهیچه ای بیان می شود. با توجه به اهمیت گیاه کرفس و ژن Atrogin-1 ، هدف از این پژوهش بررسی اثر تمرینات ورزشی و کرفس کوهی بر بیان ژن Atrogin-1 در بافت قلب موش های صحرایی چاق است.

    مواد و روش ها

    30 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 180 تا 200 گرم از نژاد ویستار انتخاب شد و به 5 گروه کنترل، کنترل منفی (موش های چاق)، دو گروه تیمار دریافت کننده دوز 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم عصاره کرفس و همچنین یک گروه موش های چاق همراه با تمرینات ورزشی تقسیم گردیدند. گفتنی است که از تردمیل مخصوص موش استفاده شد که موش ها 5 روز در هفته و به مدت یک ساعت بر روی دستگاه قرار گرفتند. بیان ژن Atrogin-1  با استفاده از تکنیک Real Time RT- PCR بررسی گردید و درنهایت، با استفاده از نرم افزار SPSS vol.22 و آزمون های T TEST independent و سطح معنی داری P˂0.05 نتایج بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عصاره کلوس با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم می تواند سبب کاهش چشمگیر و معنادار بیان ژن Atrogin-1  (b33/0 ± 15/1) نسبت به دوز 400 (ab50/0 ± 27/1)، نسبت به گروه چاق شود. از سوی دیگر، گروه موش ها با تمرینات ورزشی نیز کاهش معنادار بیان ژن Atrogin-1 را نسبت به گروه چاق داشتند (ab84/0 ± 75/1). نتایج تست های بیوشیمیایی نیز بهبود قلب موش های چاق را در موش های تیمارشده با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم کلوس تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    کرفس کوهی (کلوس) به سبب داشتن ترکیباتی همچون فلاونوییدها می تواند باعث کاهش بیان ژن Atrogin-1   شود که در صورت تایید در مطالعات آینده می تواند به عنوان یک هدف درمانی در قلب افراد چاق مطرح باشد.

    کلیدواژگان: کرفس کوهی، ژن Atrogin-1، بافت قلب، بیماری چاقی
  • سید رسول موسوی*، محمدرضا باتوانی، محسن غفرانی صفحات 93-102
    مقدمه

    ژن ACE آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) را کدگذاری می کند که با وجود آلل I یا نبود آلل D یک قطعه 287 جفت بازی مشخص می شود. آلل D با فعالیت ACE بالاتر و افزایش سطح آنژیوتانسین II و عملکردهای ورزشی مبتنی بر قدرت همراه است؛ بنابراین، هدف مطالعه حاضر مقایسه نیمرخ ژنتیکی چندشکلی تک نوکلیوتیدی rs4646994 ژن ACE در مردان نخبه وزنه بردار با غیرورزشکاران بود.

    مواد و روش ها

    30 مرد نخبه وزنه بردار (قهرمانان لیگ، کشور، تیم ملی، قهرمانان آسیا، جهان و المپیک) مقیم استان اصفهان، به همراه 43 داوطلب غیرورزشکار سالم که از لحاظ سن، قد و وزن مشابه گروه نخبه بودند، آزمودنی های بررسی را تشکیل دادند. با تکمیل فرم رضایت نامه، نمونه های بزاق از شرکت کنندگان جمع آوری شد و پس از مراحل استخراج DNA، تعیین ژنوتیپ های ACE با استفاده از تکنیک های PCR_RLFP و الکتروفورز صورت گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری، t مستقل، کای مربع و رگرسیون لجستیک از طریق نرم افزار SPSS vol.20 انجام گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان داد شیوع آلل D به طور معنی داری در وزنه برداران نخبه و غیرورزشکاران، بالاتر از آلل I در گروه ای خود بود (0.05<P)؛ همچنین ژنوتیپ D/I هم در جمعیت مطالعه شده (7/50 درصد) و هم در دو گروه وزنه برداران (7/56 درصد) و غیرورزشکاران (5/46 درصد) شایع ترین بود؛ اما اختلاف معنی داری در توزیع ژنوتیپینگ ACE I/D در وزنه برداران نخبه با غیرورزشکاران وجود نداشت (0.05<P،0.31 =χ2).

    بحث و نتیجه گیری

     مطالعه نشان می دهد ارتباط مثبتی میان وزنه برداران نخبه ایرانی و آلل ACE D وجود دارد که احتمالا آن را به عنوان یکی از عوامل ژنتیکی موثر در ایجاد یک فنوتیپ قدرت وزنه برداران ایرانی متمایز کرده است.

    کلیدواژگان: آنزیم مبدل آنژیوتانسین، چندشکلی تک نوکلئوتیدی، آلل، وزنه برداران نخبه
  • سکینه باغ بهشتی، شاهین حدادیان*، اکرم عیدی، لیلا پیشکار، حمزه رحیمی صفحات 103-116
    مقدمه

    بررسی آثار پپتیدهای دارای خاصیت ضد باکتریایی می تواند راه را برای به دست آوردن آنتی بیوتیک های موثرتر هموار سازد. در این تحقیق، پپتید تترامر Sushi3 طراحی و بیان شد؛ سپس با پپتید تترامر Sushi3 دیگری مطالعه و مقایسه گردید که به منظور تغییر خواص ضدباکتریایی، اسید آمینه های اسپارتیک اسید و پرولین آن با اسید آمینه های گلیسین و سرین جایگزین شده بودند.

    مواد و روش ها

    ابتدا توالی های پپتیدی Sushi3 تترامر یادشده، طراحی و ساخته و به ترتیب Mer1 و Mer2 نام گذاری و به طور جداگانه در پلاسمید pET-26b(+) کلون گردید و درنهایت، به میزبان E.coli BL21(DE3)  انتقال داده شدند. پس از بیان پپتیدهای بالا، وجود پپتیدها با روش SDS-PAGE و وسترن بلات تایید گردید؛ سپس فعالیت ضدمیکروبی Mer1 و Mer2 بررسی و مقایسه شد. درنهایت، سمیت دو تترامر ساخته شده بر روی رده سلولی MDA-MB-231 ارزیابی و مقایسه گردید.

    یافته ها

    Mer1 و Mer2 بیان پروتیینی مشابه داشتند و اثر سمی هر دو پپتید روی رده سلولی تفاوت معنا داری نداشت؛ اما Mer2 نسبت به Mer1 ، در غلظت های یکسان، آثار ضدمیکروبی موثرتری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی تاثیر جایگزینی اسید آمینه با بار منفی کمتر در افزایش فعالیت ضدمیکروبی پپتیدها، راهکار مناسبی است. نتایج بالا امکان طراحی و تولید پپتیدهای ضدمیکروبی علیه سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک را به عنوان نسل بعدی آنتی بیوتیک ها افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پپتید تترامر Sushi3، خرچنگ نعل اسبی، فاکتور c، پپتیدهای ضدمیکروبی
|
  • Fatemeh Mahmoudi, Leila Mehdizadeh Fanid, Narges Zeinalzadeh*, Mohammad Ali Hosseinpour Feizy Pages 1-7
    Introduction

    Heroin dependence is a chronic relapsing disorder caused by a combination of genetic, epigenetic, and environmental factors. The genetic contribution in the vulnerability to heroin dependence is 40%-60%. Alterations in dopamine transport in the CNS are implicated in drug and alcohol dependence, and according to linkage studies, the HTR2A rs6313 single nucleotide polymorphism plays an important role in drug dependence and abuse. This case-control study aimed to investigate the association between HTR2A rs6313 and heroin dependence among a population from Northwest Iran.

    Material & Methods

    The study included a sample of 100 heroin-dependent patients and 102 control subjects. After DNA extraction from blood samples, the genotype of HTR2A rs6313 polymorphism was investigated among patients and controls using the PCR-RFLP method. The obtained data were analyzed in SPSS software to explore a significant association.
    (Ethic code: 5/4/12152)

    Findings

    Frequencies of CC, CT, and TT genotypes were 23%, 50%, and 27% in the patient group and 32.35%, 44.12%, and 23.53% in the control group. According to statistical analysis, there were no significant differences between case and control groups in this regard (P>0.05).

    Discussion & Conclusion

    The results of the study could not support a significant association between HTR2A rs6313 polymorphism and heroin dependence in the Azeri population of Northwest Iran. This indicates the need to investigate other candidate genetic polymorphisms in the study population.

    Keywords: Genetic association, Heroin dependence, HTR2A rs6313, Northwest of Iran, Serotonergic pathway
  • Reza Jafari Nodoushan, Ali Sadri Esfahani, Tahmasb Akhtar, Hojatollah Kakaei, Khalil Taherzadeh Chenani* Pages 8-17
    Introduction

    Human error plays a significant role in the occurrence of industrial accidents. Displacement and unloading operations are operations in which the occurrence of human error may lead to plenty of human and financial losses. The present study aimed to investigate the possibility of human error occurrence in overhead crane operators in a Steel Company in Hormozgan, Iran.

    Material & Methods

    This cross-sectional and descriptive study was conducted using the Standardized Plant Analysis Risk-Human Reliability Analysis (SPAR-H) technique. In this study, the job tasks of overhead crane operators were firstly analyzed using the hierarchical task analysis (HTA) technique. Subsequently, the probability of human error in job tasks was assessed using the SPAR-H technique.
    (Ethic code: IR.ACECR.JDM.REC.1399.005)

    Findings

    Generally, five main tasks and 16 sub-tasks have been analyzed in this study. The highest probability of error was related to the three sub-tasks of longitudinal motion, transverse motion, and high and low motion (0.3975). The lowest probability of error was under the duty of recording shift reports, transmitting information orally, and writing (0.05). The results of this study clearly showed the effect of interdependence on increasing the probability of error occurrence.

    Discussion & Conclusion

    Based on the results of the present study, some preventive measures were proposed to reduce the possibility of human error, including identifying and controlling job stressors, correcting the ergonomic status of crane cabins, preparing work instructions, as well as training and monitoring their proper implementation.

    Keywords: HTA, Human error, Overhead crane, SPAR-H
  • Ramin Jahangirfard* Pages 18-27
    Introduction

    Ethephon is an organophosphorus that used to stimulate plant growth. Royal Jelly is a substance with antioxidant properties and is effective for strengthening the immune system. This study aimed to determine the effect of Royal Jelly on sperm parameters, in vitro fertilization, and oxidative stress indicators in mice.

    Material & Methods

    In this experimental study, 20 adult male mice (NMRI strain) were divided into four control and experimental groups. The experimental group received Ethephon at 480 mg/kg. Royal Jelly was then administered orally and daily at a concentration of 200 mg/kg alone and in combination with Ethephon. After treatment, sperm samples were collected from the tail of epididymis to investigate sperm parameters and in vitro fertilizing potential; moreover, the testis tissue was taken for oxidative stress examination. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant. (Ethic code: IR-UU_AEC-811/پد/3)

    Findings

    A decrease in the sperm motility and viability, fertilization rate, blastocyst, and hatching embryos, as well as an increase in DNA damage, lack of nuclear maturation, and blocked embryos was observed in the experimental groups, compared to the control group. Moreover, Total Antioxidant Capacity and Malondialdehyde in the groups receiving Ethephon decreased and increased, respectively. However, Royal Jelly can prevent the adverse effects of oxidative stress (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    According to the results of this study, royal jelly can have an amelioration effect on epididymal sperm and in vitro fertilizing potential.

    Keywords: Ethephon, In vitro fertilization, Oxidative stress, Royal jelly, Sperm parameters
  • Amin Karimi, Soad Mahfoozpour*, Somayeh Hesam, Behzad Damari Pages 28-45
    Introduction

    The Ministry of Health influences the executive organizations through the high councils and the decision-making system. It is necessary to adopt an inter-sectoral cooperation approach, seek appropriate support for interacting with these councils, focus on the health taken decisions, and analyze their current situation. This study aimed to investigate the challenges and barriers to the interaction of high councils of health with the Iran Ministry of Health.

    Material & Methods

    The present study is a field-based qualitative study that was conducted to analyze the current situation of the High Councils. Data were collected through interviews, group discussion sessions, and document analysis. To collect the data, 23 interviews and 2 focus group sessions were conducted using purposive sampling. The obtained data were then analyzed using MAXQDA software (version 10).
    (Ethic code: 162432750)

    Findings

    The results of the study showed that in terms of activity, the elected high councils are divided into three categories of active, semi-active, and inactive. Challenges facing these councils include lack of financial and human resources, inadequate structure and organization, non-transparent rules and regulations, lack of executive guarantees, poor planning and cross-sectoral coordination, lack of monitoring and evaluation system, low level of awareness and attitude of policy makers and managers about health, poor leadership of the Ministry of Health, and finally the lack of a health appendix in approvals. The improvement of the performance of high councils in applying the health appendix to approvals can be achieved through such interventions as 1. Policy interventions, 2. Executive structure interventions, and 3. Culture building and advocacy.

    Discussion & Conclusion

    According to the results of the study, it is necessary for the health system to develop inter-sectoral cooperation and seek appropriate support from high councils in order to fairly improve community health indicators, take action to reduce barriers to interaction through policy, executive, culture-building, and advocacy interventions.

    Keywords: Advocacy, Cross-sectoral cooperation, High councils
  • Shahryar Mehrdadi, Fariba Hassani*, Farnaz Keshavarzi, Mahdeh Salehi, Mozhgan Sepah Mansour Pages 46-59
    Introduction

    Suicide is caused by the interaction of many factors; however, most suicides are preventable. If suicide does not lead to death, there is concern that the behavior may be repeated. Teaching life skills based on participatory and practical learning is very effective in increasing health and early prevention of problems, as well as helping adolescents to learn positive behaviors and maintain their mental health. This study aimed to compare the effectiveness of life skill training in ego power, temperament, and suicidal thoughts among the girls and boys who attempted to commit suicide in Ilam province, Iran.

    Material & Methods

    This semi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design with control and follow-up groups. The statistical population of the research included all boys and girls aged 18 to 24 (n=212) in Ilam province who for the first time over the past six months in 2018-2019 committed suicide and were referred to the medical centers of this province. In total, 80 cases were purposefully selected as an accessible sample and were matched and assigned into (based on education status) the experimental (20 girls and 20 boys) and control groups (20 girls and 20 boys). The data were collected using the temperament scale, ego scale, and suicidal thought scale. The data were analyzed through variance analysis with frequent measurements.
    (Ethic code:10120705972003)

    Findings

    The results of analysis of variance showed a significant difference in pre-post life skill training test among girls and boys who attempted to commit suicide in Ilam province in the experimental, control, and follow-up groups in terms of the level of temperament, ego power, and suicidal thoughts. Similarly, multivariate analysis of variance showed that life skill training in group type and test status had an effect on temperament and its dimensions, ego power, and suicidal thoughts of boys and girls who attempted to commit suicide in Ilam province.

    Discussion & Conclusion

    According to the findings it can be concluded that life skills training has been effective in ego power, temperament, and suicidal thoughts of girls and boys who attempted suicide both in the post-test and follow-up stages.

    Keywords: Ego power, Life skills, Suicidal thoughts, Temperament
  • Sadegh Rezaei, Shahin Hadadian*, Ramazan Ali Khavari Nejad, Dariush Norouzian Pages 60-73
    Introduction

    Antimicrobial peptides (AMPs) are compounds with antimicrobial properties that are studied widely due to the development of resistance of pathogenic bacteria to antibiotics. In the present study, the toxicity and antimicrobial effects of two natural monomeric peptides (S3 and S∆3) were compared with S3-S∆3 hybrids and S3 tetramers.

    Material & Methods

    Protein hybrids (S∆3S3-2mer-GS) S3-S∆3 and tetramer protein S3 (S3-4mer-GS) were expressed in E. coli. BL21 (DE3). Following that, the presence of mutant peptides was confirmed, and their antimicrobial activity was compared and evaluated with S3 and S∆3 monomers. Finally, the toxicity of tetramer and hybrid made on the MDA-MB-231 cell line was evaluated and compared.

    Findings

    The toxicity of the hybrid was slightly increased, compared to the tetramer for eukaryotic cells; however, this increase was negligible at the active concentration of this protein. Cell survival for hybrids was lower for S3 and SΔ3; nonetheless, cell survival for each sequence decreased with increasing time. Furthermore, the inhibition of hybrid microbial growth was improved and compared with tetramer and S3-SΔ3. It was found that an increase in the positive charge of the hybrid protein did not have a toxic effect on the host bacteria.

    Discussion & Conclusion

    Due to the appropriate expression and increased antimicrobial activity and negligible cytotoxicity, the hybrid peptide S3-S∆3 and tetramer S3 can be considered an effective production strategy to obtain AMPs.

    Keywords: Antimicrobial peptides, Factor c, Horseshoe crab, S3-S∆3 protein hybrid, Tetramer S3 peptide
  • Simin Bahmanpoor, Noosha Zia-Jahromi* Pages 74-82
    Introduction

    Interleukin 18 (IL-18) is a member of the cytokine family and an important regulator of inflammatory reactions. Due to the severe and irreversible complications of this disease in the advanced stages, timely treatment, especially with herbal medicines, can be considered an important strategy. This study aimed to investigate the effect of grapefruit extract on the IL-18 gene expression in mice with fatty liver.

    Material & Methods

    In this study, 24 male Wistar rats weighing 180±20 g were divided into four groups (positive control, negative control, first treatment, and second treatment). The two treatment groups received grapefruit extract 4 and 8 ml/kg by gavage for 5 weeks, respectively. Finally, the rats were anesthetized with chloroform, and after dissection, the liver tissue and blood samples were collected. Subsequently, RNA extraction and cDNA synthesis were performed using the relevant kits according to the protocol, and finally the expression of IL18 gene was performed using Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) technique, and the relevant analyzes were performed.
    (Ethic code: IR.IAU.SHK.REC.1399.049)

    Findings

    In the present study, the results showed that grapefruit extract at a dose of 8 ml/kg could further reduce the expression of IL-18 gene, compared to a dose of 4 ml/kg in rats with fatty liver. This decrease in the rate expression was significant in the patient group (P<0.05). The results of biochemical tests confirmed liver improvement in treated rats at a dose of 8 ml/kg.

    Discussion & Conclusion

    Grapefruit juice seems to reduce various symptoms of inflammation due to its orange content by reducing the expression of the IL-18 gene in rats with a fatty liver that can be considered a therapeutic target in fatty liver disease.

    Keywords: Fatty liver, Grapefruit, Interleukin 18 gene, Real-time (RT)-PCR technique
  • Raziye Mahmoodi, Hossein Sazegar* Pages 83-92
    Introduction

    The Atrogin-1 gene is selectively expressed only in muscle tissue. Considering the importance of the Kelussia and Atrogin-1 gene, this study aimed to investigate the effect of exercise and Kelussia on the expression of Atrogin-1 gene in the heart tissue of obese rats.

    Material & Methods

    In total, 30 adult male Wistar rats weighing 180 to 200 g were selected and divided into five groups of control, negative control (obese mice), two treatment groups receiving doses of 400 and 800 mg/kg of Kelussia extract, and a group of obese mice along with exercise. It should be noted that a rat treadmill was used in which the rats were placed on the device five days a week for one hour. Atrogin-1 gene expression was assessed using Real-time (RT)-PCR technique, and finally, the results were analyzed using SPSS software through an independent t-test. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    (Ethic code: IR.IAU.SHK.REC.1399.050)

    Findings

    The results showed that Kelussia extract at a dose of 800 mg/kg could significantly reduce the expression of Atrogin-1 gene (1.15±0.33b), compared to 400 (1.27±0.50ab) and the obese group. On the other hand, the group of mice with exercise also had a significant decrease in Atrogin-1 gene expression, compared to the obese group (1.75±0.84ab). The results of biochemical tests also confirmed the improvement of the heart of obese mice with 800 mg/kg.

    Discussion & Conclusion

    Kelussia due to compounds, such as flavonoids, can reduce the expression of Atrogin-1 gene. If it is confirmed in future studies, it can be a therapeutic target in the hearts of obese people.

    Keywords: Atrogin-1 gene, Kelussia, Heart tissue, Obesity
  • Seyyed Rasoul Mousavi*, Mohammadreza Batavani, Mohsen Ghofrani Pages 93-102
    Introduction

    The ACE gene encodes the angiotensin-converting enzyme (ACE), which is characterized by the presence of allele I or the absence of allele D of a 287-bp fragment. The D allele is associated with higher ACE activity and increased angiotensin II levels and performance in strength-oriented exercise tasks. This study aimed to compare the genetic profile of rs4646994 single nucleotide polymorphism of the ACE gene in the elite male weightlifters and non-athletes.

    Material & Methods

    In total, 30 elite male weightlifters (league, country, national team, Asian, world, and Olympic champions) living in Isfahan province along with 43 healthy non-athlete volunteers who were matched in age, height, and weight to the elite group formed the subjects of the study. After completing the consent form, saliva samples were collected from the participants, and after DNA extraction, ACE genotypes were determined using PCR-RLFP and electrophoresis techniques. Data analysis was performed using independent t-test, chi-square, and logistic regression in SPSS software (version 20).
    (Ethic code: 7993)

    Findings

    The results showed that the prevalence of D allele in elite weightlifters and non-athletes was significantly higher than allele I in their groups (P<0.05). Moreover, in the genotyping distribution, D/I was most common both in the study population (7.50%), as well as weightlifters (7.56%) and non-athletes (5.46%). However, there was no significant difference in the elite weightlifters and non-athletes regarding the distribution of D/I ACE genotyping (χ2=0/31).

    Discussion & Conclusion

    The study showed a positive relationship between Iranian elite weightlifters and the ACE D allele, which probably distinguishes it as one of the effective genetic factors in creating a strength phenotype of Iranian weightlifters.

    Keywords: Allele, Angiotensin-converting enzyme, Elite weightlifters, Mononucleotide polymorphism
  • Sakineh Baghbeheshti, Shahin Hadadian*, Akram Eidi, Leila Pishkar, Hamzeh Rahimi Pages 103-116
    Introduction

    The study of the effects of synthetic peptides with antibacterial properties can provide more effective antibiotics. This study designed, expressed, and investigated the Sushi 3 tetramer peptide. Subsequently, it was compared in terms of changing antibacterial properties with another Sushi3 tetramer peptide the aspartic acid and proline amino acids of which were replaced with glycine and serine amino acids.

    Material & Methods

    First, the mentioned Sushi3 tetramer peptide sequences were designed, constructed, and named Mer1 and Mer 2, respectively, and cloned separately into plasmid pET-26b (+) and finally transferred to E.coli BL21 host (DE3). After the expression of the peptides, the presence of peptides was confirmed by SDS-PAGE and Western blotting. Afterward, the antimicrobial activity of Mer1 and Mer 2 was evaluated and compared. Finally, the toxicity of the two tetramers made on the MDA-MB-231 cell line was evaluated and compared.

    Findings

    Mer1 and Mer 2 had similar protein expression, and the toxic effect of both peptides on the cell line was not significantly different. however, Mer 2 had more effective antimicrobial effects than Mer1 at the same concentrations.

    Discussion & Conclusion

    Evaluation of the effect of amino acid replacement with less negatively charge on increasing the antimicrobial activity of peptides is a suitable strategy. The above results increase the possibility of designing and producing antimicrobial peptides against antibiotic-resistant strains as the next generation of antibiotics.

    Keywords: Antimicrobial peptides, Factor c, Horseshoe crab, Sushi3 tetramer peptide