فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا علیخانی، ظاهر اعتماد*، کمال عزیزبیگی صفحات 212-223
    زمینه و هدف

    سبک زندگی بی تحرک، خطر بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش می دهد. فعالیت های فیزیکی و مکمل چای سبز می توانند با بهبود در التهاب و ترکیب بدنی، عوامل خطرزای قلبی-عروقی را کاهش دهند. هدف این پژوهش تعیین فواید 8 هفته تمرینات اسپنینگ و مکمل دهی چای سبز بر عوامل خطرزای قلبی-عروقی و ترکیب بدنی زنان دارای اضافه وزن بود.

    روش بررسی

    در کل 32 زن دارای اضافه وزن بر اساس شاخص توده بدنی (1/6±27/1) کیلوگرم بر مترمربع و (میانگین سنی 3/6±24/9 سال) به طور تصادفی به سه گروه اسپنینگ+چای سبز (11=n) اسپنینگ+دارونما (11=n) و کنترل (دارونما بدون تمرین) (10=n) تقسیم شدند. گروه های تمرینی، به مدت هشت هفته تمرینات اسپنینگ را با شدت 17-11 میزان درک فشار انجام دادند. نمونه گیری خونی 48 ساعت قبل از شروع مداخلات و سپس 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرینی انجام شد. غلظت سرمی hs-CRP (high sensitive C-reactive protein) و سطح خونی فیبرینوژن اندازه گیری شد. به علاوه شاخص توده ی بدنی و درصد چربی بدن به روش تجزیه و تحلیل بیوالکتریکال ایمپدانس انجام شد.

    یافته ها

     پس از هشت هفته مداخلات، hs-CRP فقط در گروه اسپنینگ+چای سبز کاهش معنادار داشت (0/005=P). به علاوه فیبرینوژن (0/001=P)، درصد چربی بدن (0/001=P) و شاخص توده ی بدن (0/001=P) در هر دو گروه تمرینی کاهش معنادار داشتند. همچنین تفاوت معنادار hs-CRP بین گروه های تمرینی وجود داشت (0/028=P) اما بین گروه اسپنینگ+مکمل با کنترل تفاوت معنادار شد (0/001=P). هر چند تفاوت غیرمعنادار فیبرینوژن و درصد چربی بدن بین گروه های تمرینی دیده نشد. در مورد فیبرینوژن در گروه های اسپنینگ+مکمل و اسپنینگ+دارونما با گروه کنترل تفاوت معنادار که به ترتیب (0/004=P) و (0/014=P) داشت. درصد چربی بدن و BMI تنها بین گروه اسپنینگ+مکمل و کنترل معنادار بود که به ترتیب (0/006=P) و (0/007=P). 

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که تمرینات اسپنینگ موجب بهبود عوامل خطرزای قلبی-عروقی و ترکیب بدنی شده است. در واقع مکمل دهی چای سبز اثربخشی تمرینات اسپنینگ را افزایش داده است.

    کلیدواژگان: پروتئین واکنش دهنده ی سی با حساسیت بالا، ترکیب بدنی، تمرینات اسپنینگ، چای سبز، فیبرینوژن
  • سید حسن امامی رضوی، محبوبه شالی، سمانه میرزایی، علی رضا نیکبخت نصرآبادی، زهرا خزاعی پور* صفحات 224-234
    زمینه و هدف

    اجرای برنامه حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های طرح تحول نظام سلامت در پاسخ به چالش کمبود پزشک در مناطق محروم است. مطالعه ی حاضر با هدف تبیین تجربیات پزشکان در ارتباط با چالش های ماندگاری پزشکان در مناطق محروم صورت گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کیفی است که در سال 1399 در تهران انجام شد. شانزده نفر از پزشکان و متخصصان به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع اطلاعات انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهیم و لاندمن و مدیریت داده ها با نرم افزار MAXQDA  نسخه 12، انجام شد. جهت دستیابی به صحت و پایایی داده ها از معیارهای موثق بودن لینکلن و گوبا بهره گرفته شد.

    یافته ها

     سه پزشک زن و 13 پزشک مرد با میانگین سن 7/8±45/4 سال و میانگین سابقه کار در مناطق محروم 6/3±8 سال در مطالعه شرکت کردند. 6 نفر از مشارکت کنندگان بومی منطقه و باقی غیربومی بودند. دوازده مشارکت کننده در پژوهش از اعضای هیات علمی دانشگاه بودند. پس از تحلیل داده ها، 286 کد اولیه استخراج گردید، اطلاعات در چهار طبقه ی اصلی و یازده زیرطبقه جای گرفت. بررسی سطح رفاه، انگیزه، عدالت و امنیت مقوله های اصلی این مطالعه بودند.

    نتیجه گیری

    فراهم نمودن رفاه فردی و اجتماعی برای پزشکان و عدالت در پرداخت های مالی و عدالت آموزشی در کنار برقراری امنیت حرفه ای و جانی انگیزش لازم را برای ماندگاری پزشکان در منطقه محروم ایجاد می کند. با ترکیب همزمان چند راهکار می توان حضور پزشکان را در مناطق محروم تضمین کرد.

    کلیدواژگان: مناطق محروم، ماندگاری، تحلیل محتوا، ایران
  • خلیل خاشعی ورنامخواستی، لیلا روحی*، مهدی آل مومن صفحات 235-241
    زمینه و هدف

    آدنوکارسینومای کولورکتال به علت پاسخ ضعیف مبتلایان به درمان های رایج، یکی از علل شایع مرگ و میر می باشد. در این مطالعه اثر اسیدسیتریک بر توان زیستی و میزان وقوع آپوپتوز در رده سلولی آدنوکارسینومای کولورکتال انسان (HT-29) بررسی شده است. اسیدسیتریک یک اسید آلی طبیعی است که عموما در عصاره ی مرکبات یافت می شود و به عنوان یک مهارکننده ی فیزیولوژیکی آنزیم های دخیل در مسیر گلیکولیز، در راستای حذف سلول های سرطانی مورد توجه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه سلول های سرطانی کولورکتال رده ی HT-29 در محیط کشت DMEM با 10 درصد سرم جنین گاوی کشت داده شدند. سلول ها در غلظت های 400، 800 و 1600 میکروگرم/میلی لیتر اسیدسیتریک تیمار شدند و برای مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت انکوبه گردیدند. میزان رشد سلولی با روش رنگ سنجی MTS بررسی شد، میزان القا آپوپتوز به وسیله ی دستگاه فلوسیتومتری با کیت آنکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر سه زمان انکوباسیون بررسی گردید.

    یافته ها

     نتایج بررسی توان زیستی سلول های رده ی HT-29 تیمار شده با غلظت های مختلف اسید سیتریک (400، 800 و 1600 میکروگرم/میلی لیتر)، بعد از گذشت زمان های سه گانه ی انکوباسیون (24، 48 و 72 ساعت) با استفاده از تست MTS حاکی از آن است که توان زیستی سلول های رده ی HT-29 در تمام غلظت های اسیدسیتریک به صورت وابسته به دوز و زمان کاهش می یابد. همچنین نتایج القای آپوپتوز در رده سلولی HT-29 تیمار شده با غلظت های مختلف اسیدسیتریک (400، 800 و 1600 میکروگرم/میلی لیتر)، بعد از گذشت زمان های سه گانه ی انکوباسیون (24، 48 و 72 ساعت) با استفاده از تست Annexin V-FITC، نشان می دهد که درصد سلول هایی که در مرحله ی ابتدایی و انتهایی آپوپتوز هستند با افزایش غلظت اسیدسیتریک و طول زمان انکوباسیون افزایش یافته اند، که این افزایش درصد آپوپتوز نیز نسبت به گروه کنترل در هر سه زمان 24، 48 و 72 ساعت قابل ملاحظه می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیان می کنند که اسیدسیتریک قادر است از طریق القای مسیر آپوپتوزی توان زیستی سلول های آدنوکارسینومای کولورکتال را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اسید سیتریک، آدنوکارسینومای کولورکتال، توان زیستی، آپوپتوز
  • علی اصغر شریعتی آقامحلی، معصومه حبیبیان* صفحات 242-253
    زمینه و هدف

    التهاب سیستمیک درجه پایین، شیوه ی زندگی غیرفعال و کمبود ویتامین D، از عوامل خطرزای کمردرد مزمن غیراختصاصی محسوب می شوند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر تمرینات منتخب ثبات دهنده ی کمری و مصرف ویتامین D بر سطح پروتئین واکنشی C با حساسیت زیاد (high-sensitivity C-reactive protein :hs-CRP) و وضعیت ویتامین D در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون، 48 زن دارای کمردرد مزمن در ابتدا به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی به گروه های کنترل، تمرین، ویتامین D و ترکیبی تقسیم شدند. تمرینات ثبات دهنده ی مرکزی در سطوح مختلف برای 8 هفته انجام شد. گروه های ویتامین D و ترکیبی، 50000 واحد ویتامین D هفتگی دریافت نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی، آنوا یک طرفه و کروسکال والیس در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.

    یافته ها

     25/64% و 74/26% از آزمودنی ها به ترتیب دارای سطوح ناکافی (29-20 نانوگرم/میلی لیتر) و کمبود ویتامین D (کمتر از 20 نانوگرم/میلی لیتر) بودند. 8 هفته تمرینات ثبات دهنده ی کمری، مصرف ویتامین D و مداخله ی ترکیبی به کاهش hs-CRP و افزایش 25-هیدروکسی ویتامین D منجر شد. به علاوه مداخله ی ترکیبی تاثیر قوی تری در کاهش سطوح hs-CRP در مقایسه با دو مداخله ی دیگر داشت. تاثیر مصرف ویتامین D و مداخله ی ترکیبی بر بهبود وضعیت ویتامین D در مقایسه با تمرینات ثبات دهنده کمری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     روش های درمانی تمرینات ثبات دهنده ی کمری، مصرف ویتامین  Dو مداخله ی ترکیبی می توانند منجر به بهبود التهاب سیستمیک درجه پایین در افراد مبتلا به کمردرد با سطوح پایین ویتامینD ، به واسطه کاهش hs-CRP و تنظیم مثبت 25-هیدروکسی ویتامین D شوند، اما مداخله ی ترکیبی با اثربخشی بیشتری بر کاهش hs-CRP همراه می باشد.

    کلیدواژگان: التهاب، کمر درد مزمن، فعالیت ورزشی، کمبود ویتامین D، پروتئین واکنش C
  • علیرضا حیدریان نایینی، قهرمان محمودی عالمی*، جمشید یزدانی چراتی صفحات 254-271
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، اصلاحات نظام سلامت ایران در قالب طرح پزشک خانواده در حال انجام است. از این رو اصلاح و ارتقای ساختارهای لازم جهت این امر متناسب با اهداف، بیش از گذشته احساس می شود. در مطالعه ی حاضر تلاش گردید تا به کلیه ساختارهای اجرایی لازم جهت دستیابی به خدمات با کیفیت در حوزه ی پزشکی خانواده که حاصل تجربیات سایر کشورهاست، پرداخته شود. از این رو مقالات حاوی این تجربیات در کشورهای مختلف دنیا که در طی بیست سال اخیر منتشر شده است، جمع بندی گردید.

    روش بررسی

     این مقاله یک مطالعه ی مروری نظام مند می باشد. فهرست کاملی از مولفه های اجرایی مورداستفاده در کشورها، از 15 پایگاه داده ای الکترونیکی از جمله Pubmed ،ISI ،Springer ،Science Direct با کلیدواژه های(پزشک خانواده، کیفیت خدمات) جستجو گردید و ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از چک لیست CASP انجام شد.

    یافته ها

    طی بررسی 65 مورد مقاله ی گزینش شده، مولفه های اجرایی مورد استفاده در کشورهای مختلف، استخراج و طبقه بندی گردید. ارتباطات آنها با ابعاد کیفیت بر اساس نتایج مطالعات انجام شد. نتایج نشان داد که جهت دستیابی به کیفیت خدمات در حوزه پزشکی خانواده می بایست هشت ساختار مهم اجرایی را مدنظر قرار داد. این ساختارها عبارتند از: ساختارهای سازمانی و مدیریتی که شامل: درگاه داری نظام سلامت، مکانیسم های حمایتی از درگاه داری و نظام ارجاع و همچنین بستر ارتباطی نظام مند، خدمات سلامت الکترونیک و فرایندهای ارایه خدمت می باشد؛ ساختار بیمه ای، ساختار نظارتی و کنترل اعم از مکانیسم های کنترل مالی، کنترل رقابتی و کنترل کمی؛ ساختار پرداخت؛ ساختار توسعه کمی و کیفی ارایه دهندگان خدمات؛ ساختار کیفیت که شامل: تعریف و ارزیابی کیفیت و مکانیسم های پاسخ گویی و همچنین مکانیسم های تشویقی در قبال کیفیت خدمات؛ ساختار حمایتی از جمله حمایت های بیمه ای، حمایت طبقه بندی شده از گروه های خاص؛ و نهایتا ساختار فرهنگی در دو حوزه ی فرهنگ سازی نظام ارجاع و تقویت جایگاه پزشکان خانواده.

    نتیجه گیری

    در شرایط فعلی، با توجه به ضرورت پیاده سازی نظام پزشک خانواده در کشور، استفاده از تجربیات سایر کشورها در جهت دستیابی به خدمات باکیفیت در این حوزه، برای اصلاح و پیاده سازی ساختارهای لازم بسیار کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: پزشک خانواده، مراقبت های اولیه سلامت، کیفیت خدمات
  • هاله محمدی ها*، غلامرضا معمارزاده، پرهام عظیمی صفحات 272-290
    زمینه و هدف

    نظام های سلامت نقش مهمی در بهبود و افزایش امید به زندگی داشته اند .با وجود این، شکاف بزرگی بین توان بالقوه نظام های سلامت و عملکرد کنونی آن وجود دارد که بسیاری از آن ها به مسایل مربوط به حکمرانی برمی گردد. هدف از انجام این تحقیق، ارایه الگوی ارتقای حکمرانی نظام سلامت کشور است. 

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی-توسعه ای است. پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقات پیشین، راهبردهای حکمرانی نظام سلامت شناسایی شدند. سپس با بهره گیری از روش دلفی فازی و نظرخواهی از 13 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مدل تحقیق طراحی شد. نهایتا، به منظور اعتبارسنجی مدل، از 169 نفر از مدیران و متخصصان بخش های نظام سلامت در شهرستان تهران با ابزار پرسش نامه نظرخواهی شد و داده های حاصل با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS تجزیه و تحلیل گردید. در این مرحله، حجم نمونه با روش کوکران محاسبه شد و روش نمونه گیری از نوع نمونه دردسترس بود. 

    یافته ها

     براساس یافته های تحقیق، به منظور ارتقای حکمرانی سلامت، 10 راهبرد اصلی و 58 راهبرد فرعی باید مدنظر قرار گیرد. راهبردهای شناسایی شده شامل جهت گیری استراتژیک، مدیریت بهینه منابع مالی، توسعه مشارکت ذینفعان، توسعه منابع دانشی، ارتقای سلامت اداری، توسعه ی دانش فنی، ارزش مداری و اخلاقی گرایی، توسعه ی بستر اجرایی و عملیاتی، مدیریت ظرفیت ارایه خدمات و تولیت متوازن و یکپارچه است. همچنین، ضریب تعیین برای متغیر پیامدها 0/549 و شدت اثر عوامل مداخله گر/تسهیل کننده و زمینه ای بر راهبردهای حکمرانی به ترتیب برابر با 0/610 و 0/533 است. 

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که حکمرانی نظام سلامت پدیده ای چندوجهی و پیچیده است و به منظور ارتقای آن باید ‏مجموعه ای از راهبردها اجرا شوند. ضمنا، پیشنهاد می گردد که با توجه به مسایل و تهدیدهای پیش روی نظام سلامت، به منظور حرکت به سمت الگوی حکمرانی پیشنهادی در تحقیق حاضر، نقشه ی راه و برنامه ی بلندمدت تدوین گردد.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، حکمرانی سلامت، دلفی فازی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مرسا غلامزاده، سید محمد ایوب زاده، هدا زاهدی، شراره رستم نیاکان کلهری* صفحات 291-302
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت بالای تصاویر رادیولوژی برای شناسایی بیماران کووید 19، ایجاد مدلی مبتنی بر یادگیری عمیق از اهداف اصلی این پژوهش است.

    روش بررسی

    از 15153 تصویر موجود از تصاویر قفسه سینه مربوط به افراد سالم، مبتلا به کووید 19 و مبتلا به پنومونی در مخزن داده های سایت Kaggle به عنوان داده های این پژوهش استفاده شد. پیش پردازش داده ها شامل نرمال سازی تصاویر و تجمیع برچسب تصاویر و دسته بندی آنها  به سه دسته ی آموزش، اعتبارسنجی و تست می شد. سپس با استفاده از زبان پایتون در کتابخانه ی fastAI مبتنی بر تکنیک کانولوشن (CNN) و براساس چهار معماری (ResNet ,VGG MobileNet ,AlexNet)، 9 مدل از طریق روش یادگیری انتقالی برای تشخیص افراد سالم از افراد بیمار، آموزش داده شد. در نهایت، میزان عملکرد این مدل ها با شاخص هایی چون صحت، حساسیت و ویژگی، و F-Measure ارزیابی شد.

    یافته ها

     از بین 9 مدل ایجاد شده، مدل ResNet101 دارای بیشترین توان تشخیص موارد مبتلا به کرونا از سایر موارد با شاخص حساسیت 0/95/29 بود. دیگر مدل های به کار گرفته شده، صحتی بیش از 96% در تشخیص درست موارد مختلف تصاویر تست از خود نشان دادند. مدل ResNet101 توانست صحتی معادل 74/98/0 در تشخیص بین موارد سالم و مبتلا از خود نشان دهد.

    نتیجه گیری

    میزان صحت به دست آمده، نشان دهنده ی عملکرد دقیق مدل پیش بینی در تشخیص کووید 19 می باشد. بنابراین با پیاده سازی یک برنامه کاربردی براساس مدل توسعه یافته می توان به پزشکان در تشخیص دقیق و زودهنگام موارد مبتلا یاری رساند.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی کانولشن، کرونا ویروس، کووید 19، یادگیری ماشین، یادگیری ژرف، یادگیری انتقالی
  • میثم فلاح نژاد، رضا صفدری* صفحات 303-318
    زمینه و هدف

    سالیانه مبالغ زیادی از هزینه های پرداختی بیمارستان ها توسط بیمه های درمانی به عنوان کسورات، بازپرداخت نمی شود. بنابراین کاهش کسورات برای بیمارستان بسیار مهم است. در این مطالعه طراحی و پیاده سازی داشبورد کسورات بیمه مبتنی بر هوش کسب و کار درمانی، برای بهبود مدیریت مالی با هدف محوریت ارزیابی میزان رضایتمندی و کاربردپذیری آن انجام گردیده است.

    روش بررسی

    جهت طراحی پرسش نامه، ابتدا 27 سوال از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با اعضای هیات مدیره بیمارستان تهیه گردید و روایی و سازگاری گویه های آن از طریق روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. داده ها در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و نتایج برای طراحی و پیاده سازی داشبورد استفاده گردید.

    یافته ها

    مطالعه از نوع توسعه ای کاربردی می باشد. در فاز اول جهت تعیین Content Validity Index) CVI) و Content Validity Ratio) CVR)، پرسش نامه ی محقق ساخته در اختیار 20 نفر از خبرگان قرار گرفت. در فاز دوم، با ساخت انبار داده در Structured Query Language) SQL)، اطلاعات جداول مرتبط با کسورات سامانه HIS بیمارستان را به آن منتقل شد و اطلاعات عملیاتی سازمان استخراج و به قالب DW تبدیل شده و Map اطلاعات، تست شد. در ادامه سرویس های Online Analytical Processing) OLAP) بر روی پایگاه داده تحلیلی ایجادشده بارگذاری گردید. در مرحله ی آخر ابزار Power BI جهت ایجاد مکانیزم های هوش تجاری، نمایش و مصورسازی اطلاعات انتخاب و استفاده شد و در فاز سوم با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد Questionnaire for User Interface Satisfaction) QUIS)، میزان رضایتمندی و کاربردپذیری داشبورد توسط 15 نفر متخصص مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

     در این مطالعه از دو پرسش نامه استفاده شد. مقدار CVR در تمام گویه های پرسش نامه اول، بیشتر از 0/50 و میزان CVI در حیطه های بالایی 0/90 اندازه گیری شد و نیز ضریب آلفای کرونباخ نیز بین 0/8 تا 0/9 به دست آمد که بیانگر سطح خوب بود. پرسش نامه ی دوم برای ارزیابی میزان رضایتمندی و کاربردپذیری داشبورد بود که میانگین کل ارزیابی بر اساس شاخص های پرسش نامه ی QUIS، برابر با 85/40 است. بنابراین میزان رضایت و کاربردپذیری داشبورد مذکور از نظر ارزیابان در سطح "بسیارخوب" قرار داشت.

    کلیدواژگان: داشبورد تحلیلی، کسورات بیمه درمانی، هوش کسب و کار
|
  • Shahla Alikhani, Zaher Etemad*, Kamal Azizbeigi Pages 212-223
    Background and Aim

    Sedentary life style increases risk of cardiovascular diseases (CVDs). Physical activity and green tea supplementation can reduce cardiovascular risk factors by improving inflammation and body composition. The aim of study was to determine benefits of 8 weeks of spinning training and green tea supplementation on risk factors cardiovascular and body composition in overweight women.

    Materials and Methods

    A total 32 overweight women based on BMI (Body Mass Index) (27.1±1.6) and (24.9±3.6 years) were randomly divided into three groups: Spinning+green tea (n=11), spinning+placebo (n=11) and control (placebo +no training) (n=10). Training groups carried out 8 weeks of spinning training with an intensity of 11-17 Rating of Perceived Exertion (RPE). Blood sampling were obtained 48 h before starting the interventions and then 48 h after last training session. Serum concentration of hs-CRP (high sensitive C-reactive protein) and blood level of fibrinogen were measured. In addition, BMI and BF% (Body fat percent), bioelectrical impedance analysis was performed.

    Results

    After 8 weeks of interventions only hs-CRP was significantly decreased in spinning+green tea group (P=0.005). In addition, fibrinogen (P=0.001), BF% (P=0.001) and BMI (P=0.001) were significantly decreased in both training groups. Also, there was significant difference of hs-CRP in the training groups (P=0.028). However, no significant difference of fibrinogen and BF% were observed between the training groups. In the case of fibrinogen both spinning+green and spinning+placebo groups had a significant difference with control group (P=0.004), (P=0.014) respectively. Regarding BF% and BMI only a significant difference wera between the spinning+green and control (P=0.006), (P=0.007) respectively.

    Conclusion

    It seems that spinning training has improved risk factors of cardiovascular and body composition. Indeed, green tea supplementation has increased the effectiveness of spinning training.

    Keywords: high sensitive C-reactive Protein (hs-CRP), Body Composition, Spinning Training, Green Tea, Fibrinogen
  • Seyed Hassan Emami Razavi, Mahboubeh Shali, Samaneh Mirzaei, AliReza Nikbakht Nasrabadi, Zahra Khazaeipour* Pages 224-234
    Background and Aim

    Implementation of a program to support physicians’ working long in deprived areas is one of the most important programs of the Health System Transformation Plan in response to the challenge of the shortage of expert staff, particularly physicians. Numerous factors affect the persistence of physicians in different regions, especially in deprived ones. This study aims to explain the experiences of physicians in relation to the challenges of working long in deprived areas.

    Materials and Methods

    The present research is a qualitative study that was conducted in 2020 in Tehran, Iran. To achieve information saturation, 16 physicians and specialists were chosen using purposive sampling method. Then, for data collection, semi-structured interviews were used. Moreover, data analysis was performed using Graneheim and Lundman contractual content analysis method, and data management was done with MAXQDA software version 12. Furthermore, Lincoln and Guba reliability criteria were applied to achieve data accuracy and reliability.

    Results

    Three female and 13 male physicians with a mean work experience of 45.4±7.8 years and an average work experience in deprived areas of 8±6.3 years participated in the study. Six participants were native to the region and the rest were non-native. Twelve participants in the study were the faculty members of the university. When the data were analyzed, 286 initial codes were extracted. The information was divided into four main categories and eleven subcategories. Welfare, motivation, justice and security were the main categories of this study.

    Conclusion

    Providing individual and social welfare for physicians, and fair treatment in financial payments and educational justice along with establishing security provide the necessary motivation for physicians to stay in a deprived area. Besides by combining several solutions at the same time, the presence of doctors in deprived areas can be guaranteed.

    Keywords: Deprived Areas, Staying, Content Analysis, Iran
  • Khalil Khashei Varnamkhasti, Leila Rouhi*, Mehdi Aalmomen Pages 235-241
    Background and Aim

    Colorectal adenocarcinoma is one of the common causes of death due to weak response to common therapies. In this study, the effect of citric acid on bioavailability and apoptosis of the human colorectal adenocarcinoma cell line (HT29) was examined. Citric acid is a naturally organic acid that commonly found in citrus and is considered as a physiological inhibitor of enzymes involved in glycolysis pathway to remove cancer cells.

    Materials and Methods

    In this study, HT-29 colorectal adenocarcinoma cancer cells were cultured in DMEM medium with 10% bovine serum. The cells were treated in 400, 800 and 1600 μg/ml concentrations of citric acid and incubated at 24, 48 and 72 hours respectively. Cell growth was analyzed by MTS kit and apoptosis was analyzed three times by flow- cytometry using an Annexin V-FITC/PI kit according to the manufacturers protocol.

    Results

    The results of bioavailability of treated HT-29 cells with different concentrations (400, 800 and 1600 μg/ml) of citric acid, after trinary incubation time (24, 48 and 72 hours) using the MTS assay showed that, bioavailability of HT-29 cell line decreased at all concentrations of citric acid in a time dependent manner. Also, the results of the apoptosis induction in treated HT-29 cell line with different concentrations (400, 800 and 1600 μg/ml) of citric acid, after trinary incubation time (24, 48 and 72 hours) using Annexin V-FITC/PI test showed that the percentage of the early and late apoptosis cells increased with increasing citric acid concentration and incubation time, which increased the percentage of apoptosis compared to the control group is significant in all three times of 24, 48 and 72 hours.

    Conclusion

    The results indicate that citric acid can reduce the bioavailability of colorectal adenocarcinoma cells by inducing apoptosis pathway.

    Keywords: Citric Acid, Colorectal Adenocarcinoma, Bioavailability, Apoptosis
  • AliAsghar Shariati Aghamahalli, Masoumeh Habibian* Pages 242-253
    Background and Aim

    Low-grade systemic inflammation, sedentary lifestyle, and vitamin D deficiency are considered risk factors for developing non-specific low back pain. The aim of this study was to investigate the effect of selective lumbar stabilization exercises with vitamin D intake on the level of hypersensitive C-reactive protein (hs-CRP) and 25-hydroxy vitamin D levels in women with chronic non-specific low back pain.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study with pretest–posttest design, 48 women with chronic low back pain were initially selected by available sampling method and then randomly divided into control, exercise, vitamin D and combined groups. Lumbar stabilization exercises were performed at different levels for 8 weeks. The vitamin D and combined groups received 50,000 IU vitamin D weekly. Data were analyzed using paired t-test, ANOVA and Kruskal-Wallis tests with a significant level of less than 0.05. 

    Results

    25.64% and 74.26% of the subjects had insufficient levels of vitamin D (20-29 ng/ml) and vitamin D deficiency (less than 20 ng/ml), respectively. 8 weeks of lumbar stabilization exercises, vitamin D consumption, and the combined intervention decreased hs-CRP and increased 25-hydroxyvitamin D. In addition, the combined intervention had a stronger effect on lowering hs-CRP levels compared to the other two interventions. The effect of vitamin D intake and combined intervention on improving vitamin D status was greater compared to lumbar stabilization exercises.

    Conclusion

    It seems that lumbar stabilization exercises, vitamin D intake, and combined interventions can improve low-grade systemic inflammation in people with low back pain and low vitamin D levels by lowering hs-CRP and positively regulating 25-hydroxyvitamin D, but combined intervention is associated with greater effectiveness in reducing hs-CRP.

    Keywords: Inflammation, Low Back Pain, Vitamin D Deficiency, C-Reactive Protein
  • AliReza Heidarian Naeini, Ghahraman Mahmoodi Alemi*, Jamshid Yazdani Charati Pages 254-271
    Background and Aim

    In recent years, the family physician plan has been implemented as a main strategy of health system in Iran. Therefore, the necessity to reform organizational structure based on experiences of other countries is felt more than before. The aim of this study was to explore required structures of Family Physician Program to achieve service quality dimensions in Primary Health care through analyzing country experiences.

    Materials and Methods

    This study was a systematic review. All relevant databases were searched using appropriate search strategies and keywords (Family Physicians, Primary Health Hare, Quality of Care). To evaluate the quality of selected papers, CASP tool was applied by 4 experts, and their choices were discussed to reach a final decision.

    Results

    In order to achieve the quality of services in the field of family medicine, based on the findings of this study, eight important executive structures must be considered. These structures are: Organizational and managerial structures, including health system governance, Support  mechanisms and referral system, Systematic communication platform, Electronic health services, Service delivery processes,Insurance structure, Supervisory and control structure including financial control mechanisms, competitive control and quantitative control, Payment structure, quantitative and qualitative development structure of service providers, Quality structure that includes the definition and evaluation of quality and accountability mechanisms as well as incentive mechanisms for service quality, Support structure including insurance support, classified support for specific groups, and finally, the cultural structure in the two areas of culture building of the referral system and strengthening the position of family physicians.

    Conclusion

    Quality improvement in primary health care requires attention to executive structures. Use of executive experiences of other countries will be useful in achievement of quality health care in family physician system.

    Keywords: Family Physician, Primary Health Care, Quality of Health Care
  • Haleh Mohammadiha*, GholamReza Memarzadeh, Parham Azimi Pages 272-290
    Background and Aim

    Health systems have played an important role in improving and increasing life expectancy. However, there is a large gap between health systems’ potential and their current performance, most of which relate to governance issues. The purpose of this study is to provide a model for improving the governance of the country's health system.

    Materials and Methods

    The present study is applied-developmental in terms of purpose. After reviewing the theoretical foundations and previous research, the governance strategies of the health system were identified. Then, using Fuzzy Delphi Method (FDM) and surveying 13 academic and executive experts who were purposefully selected, the research model was designed. Finally, in order to validate the model, 169 managers and specialists of health system departments in Tehran were interviewed with a questionnaire, and the data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and SmartPLS software. At this stage, the sampling method was available and the sample size was calculated by Cochran's method.

    Results

    According to the research findings, in order to promote health governance, 10 main strategies and 58 sub-strategies should be considered. Identified strategies include strategic orientation, optimal financial resource management, stakeholder partnership development, knowledge resource development, administrative health promotion, technical knowledge development, value and ethical orientation, executive and operational platform development, Service delivery capacity management and Balanced and integrated stewardship. Also, the coefficient of determination for the outcome variable is 0.549 and the intensity of the effect of intervening/ facilitating and contextual factors on governance strategies is equal to 0.610 and 0.533, respectively.

    Conclusion

    The results showed that the governance of the health system is a multifaceted and complex phenomenon and in order to improve it, a set of strategies must be implemented. In addition, it is suggested that according to the issues and threats facing the health system, a roadmap and a long-term plan should be developed in order to move towards the governance model proposed in the present study.

    Keywords: Health System, Health Governance, Fuzzy Delphi, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Marsa Gholamzadeh, Seyed Mohammad Ayyoubzadeh, Hoda Zahedi, Sharareh Rostam Niakan Kalhori* Pages 291-302
    Background and Aim

    Due to the important role of radiological images for identifying patients with COVID-19, creating a model based on deep learning methods was the main objective of this study.

    Materials and Methods

    15,153 available chest images of normal, COVID-19, and pneumonia individuals which were in the Kaggle data repository was used as dataset of this research. Data preprocessing including normalizing images, integrating images and labeling into three categories, train, test and validation was performed. By Python language in the fastAI library based on convolution technique (CNN) and four architectures (ResNet, VGG MobileNet, AlexNet), nine models through transitional learning method were trained to recognize patients from healthy persons. Finally, the performance of these models was evaluated with indicators such as accuracy, sensitivity and specificity, and F-Measure.

    Results

    Of the nine generated models, the ResNet101 model has the highest ability to distinguish COVID-19 cases from other cases with 95.29% sensitivity. Other applied models showed more than 96% accuracy in correctly diagnosis of various cases in test phase. Finally, the ResNet101 model was able to demonstrate 98.4% accuracy in distinguishing between healthy and infected cases.

    Conclusion

    The obtained accuracy showed the accurate performance of developed model in detecting COVID-19 cases. Therefore, by implementing an application based on the developed model, physicians can be helped in accurate and early diagnosis of cases. an application based on the developed model, physicians can be helped in accurate and early diagnosis of infected cases.

    Keywords: Convolutional Neural Network, Coronavirus, COVID-19, Machine Learning, Deep Learning, Transfer Learning
  • Meisam Fallahnezhad, Reza Safdari* Pages 303-318
    Background and Aim

    Large amounts of hospital costs are not reimbursed annually by health insurance as deductions. Therefore, reducing deductions is very important for the hospital. In the study of design and implementation of analytical dashboard of insurance deductions based on medical intelligence business, to improve financial management with the aim of focusing on assessing the level of satisfaction and its applicability has been done.

    Materials and Methods

    To design the questionnaire, first 27 questions were prepared through library studies and interviews with members of the hospital board of directors, and the validity and consistency of its items were determined through content validity and Cronbach’s alpha coefficient. Data were analyzed in SPSS software and the results were used to design and implement the dashboard.

    Results

    The study is of development-applied type. In the first phase, to determine Content Validity Ratio CVI (Content Validity Index), and CVR (Content Validity Ratio) a researcher-made questionnaire was provided to 20 experts. In the second phase, by building a data warehouse in SQL (Structured Query Language), the information of the tables related to the deductions of the hospital HIS system was transferred to it and the operational information of the organization was extracted and converted into DW format and the map information was tested. OLAP (Online Analytical Processing) services were then loaded on the created analytics database. In the last step, Power BI tool was selected and used to create business intelligence mechanisms, display and visualize information. In the third phase, using the QUIS (Questionnaire for User Interface Satisfaction) standard questionnaire, the level of satisfaction and usability of the dashboard was evaluated by 15 experts.

    Conclusion

    In this study, two questionnaires were used. CVR was measured in all items of the first questionnaire, more than 0.50 and CVI was measured in the upper areas of 0.90 and Cronbach’s alpha coefficient was obtained between 0.8 and 0.9, which indicated a good level. The second questionnaire was to evaluate the level of satisfaction and usability of the dashboard that the average of the total evaluation based on the indicators of the QUIS questionnaire is equal to 85.40. Therefore, the level of satisfaction and usability of the dashboard was “very good” for the evaluators.

    Keywords: Analytical Dashboard, Health Insurance Deductions, Business Intelligence