فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 29
|
  • زهرا راجی* صفحات 1-10

    طی سال های اخیر با دسترسی عمومی و حداکثری به اینترنت و بستر های آن امکان گردشگری مجازی بیش از پیش فراهم شده است.همچنین مواردی چون افزایش آلودگی های زیست محیطی، شیوع ویروس کرونا و افزایش هزینه های سفر، اهمیت توجه به این شکل از گردشگری را دو چندان کرده است.در مطالعه حاضر تلاش شده است به مرور نظام مند مطالعات پیشین در حوزه گردشگری مجازی (مطالعات منتشر شده از سال 1384 تا 1399) پرداخته شود. . مطالعات مربوط با موضوع گردشگری مجازی به زبان فارسی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر به زبان فارسی جستجو شده و پس از بررسی و تحریر بر اساس موضوع دسته بندی شدند. دسته بندی موضوعی مطالعات پیشین به این شرح است: 1-مطالعات توصیفی در حوزه گردشگری مجازی 2-مطالعه تطبیقی در حوزه گردشگری مجازی 3-بیان ضعف ها و چالش های گردشگری مجازی4 -بیان عوامل موثر بر توسعه و گسترش گردشگری مجازی 5- بیان تاثیرات مثبت گردشگری بر ابعاد مختلف6-ارایه مدل گردشگری مجازی

    کلیدواژگان: گردشگری مجازی، مرور نظام مند، گردشگری سایبر، فضای مجازی
  • ولی الله ضرغامپور بویراحمدی، رضا قشقایی* صفحات 19-34
    با توجه به اهمیت محل سکونت و کیفیت محیط مسکونی در شهر به عنوان محیطی تاثیرگذار بر روحیه و نشاط ساکنان مجموعه های مسکونی، ضرورت طراحی فضاهای باز مجموعه های مسکونی با توجه به نیازها و الگوهای رفتاری ساکنان مجموعه همراه با در نظر گرفتن اصول مبتنی بر برنامه ریزی شهری و طراحی محیطی نمایان می گردد. هدف از این پژوهش دست یابی به اصول و الگویی جهت تلفیق فضاهای باز مجتمع های مسکونی با فضای سبز است. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-تطبیقی، ابتدا به بررسی و تشریح گونه ها و چیدمان فضاهای پر و خالی مجتمع های مسکونی و الگوهای مختلف فضای سبز قابل اجرا جهت تلفیق با محیط می پردازد، سپس در ارتباطی سلسله مراتبی و منسجم، براساس معیارهای حاصل از این قسمت، آن را در نقش تلفیق فضای سبز در میزان مراودات اجتماعی ساکنین یاسوج به کار می بندد. بر این مبنا یافته های این پژوهش آموزه هایی را برای ارتقای فضای محیط های مسکونی و افزایش مراودات اجتماعی و پویا سازی فضای شهری در شهر یاسوج در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، محیط، شهر یاسوج، ارتقا کیفیت، مراودات اجتماعی
  • احمد مزیدی، مهدیه عنایت پور*، سید سلام حسینی صفحات 35-43
    تعیین اقلیم یک منطقه اهمیت زیادی را در مطالعات هیدرولوژی یک منطقه دارد. از جمله تاثیرگذارترین عوامل طبیعی در یک منطقه میتوان به آب و هوا و اقلیم آن منطقه اشاره نمود، که با توجه به ماهیت متغیر و پویایی که دارد همواره سبب بروز تحولات بسیار مهمی در عرصه های طبیعی بوده و به همین دلیل شناخت و بررسی وضعیت آن در مطالعات منابع طبیعی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشد. هدف از این مطالعه تعیین اقلیم استان کرمان با توجه به منحنی آمبروترمیک، ضریب خشکی دومارتن و اقلیم نمای آمبرژه میباشد. بدین منظور پارامترهای اقلیمی شامل بارش متوسط سالیانه و ماهانه، دما متوسط سالیانه و ماهانه، میانگین حداقل و حداکثر دما در سردترین و گرمترین ماه سال مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان دهنده آن است که با توجه به منحنی آمبروترمیک تقریبا تمام طول سال بجز ماه های (دسامبر، نوامبر، اکتبر، فوریه، ژانویه) خشک است. مقدار عددی ضریب خشکی دومارتن با درنظر گرفتن دو پارامتر بارندگی و دمای متوسط سالانه، 7.8 (محدوده کمتر از 10) میباشد بنابراین اقلیم منطقه خشک میباشد. اقلیم نمای آمبرژه اقلیم منطقه را خشک سرد نشان میدهد. هر سه روش مذکور تقریبا نتایج مشابهی را نشان می دهند و بطور کلی منطقه دارای شرایط آب وهوایی خشک است.
    کلیدواژگان: اقلیم، منحنی آمبروترمیک، ضریب خشکی دومارتن، اقلیم نمای آمبرژه
  • بهمن خسروی پور، الهام خسروی پور* صفحات 44-57
    تجاری سازی تحقیقات و دانش تولیدی می تواند علاوه بر فراهم آوردن سرمایه گذاری در فنوری های بهتر و پیشرفته تر برای پژوهشگران و موسسات عرضه کننده ی دانش، به توسعه یافتگی کشور نیز کمک شایانی نماید. تجاری سازی تحقیقات، فرآیندی برای تبدیل یافته های جدید تحقیقاتی و توسعه ایده های جدید، تولید، بازاریابی وفروش محصول نهایی است. بخش کشاورزی یکی از بااهمیت ترین بخش های اقتصادی بویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته است که سرمایه گذاری در آن با بازده بالایی همراه است. تحقیقات کشاورزی وظیفه محوری توسعه دانش و فناوری برای توسعه پایدار کشاورزی را عهده دار است و تجاری سازی یافته های تحقیقات کشاورزی در راستای توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش و کارآفرینی ضروری و مورد تاکید است. علیرغم اهمیت و ارزش بالای تجاری سازی دستاوردهای پژوهش های علمی کشاورزی ، آنچنان که باید به این مقوله توجه نشده و همواره مسایل و مشکلات زیادی وجود دارد که مانع از تحقق اهداف تجاری سازی در این بخش می شود. این مطالعه به روش مروری و با استفاده از منابع کتابخانه ای تلاش دارد مفاهیم و اهمیت تجاری سازی تحقیقات را بررسی و با شناسایی چالشهای موجود و ذکر عوامل تاثیرگذار، راهکارهای لازم را در راستای موانع زدایی و حمایت از تجاری سازی به منظور جهش و افزایش تولید در بخش کشاورزی ارایه نماید.
    کلیدواژگان: تحقیقات کشاورزی، تجاری سازی، دانش و فناوری، شرکت دانش بنیان، مراکز رشد
  • امین مستعلی زاده*، حسن افراخته، فرهاد عزیزپور، محمدحسن خامسی میبدی صفحات 58-81

    ایجاد عدالت اجتماعی در روستاها یکی از عواملی است که زندگی در روستاها را پررونق تر کرده و نه تنها می تواند مانع دفع جمعیت باشد، جاذب جمعیت نیز می تواند باشد. در این میان توزیع متعادل توزیع و اعتبارات روستایی از جمله مهمترین عوامل ایجاد کننده عدالت اجتماعی در محیط روستایی است. بنابراین برای این منظور، با استفاده از روش دلفی هفت عامل خصایص جمعیت، خصایص فضایی، خصایص کالبدی، خصایص اقتصادی، جاذبه گردشگری، خصایص محیط طبیعی، خصایص مدیریتی نهادی جهت تحلیل توزیع فضایی اعتبارات عمران روستایی در رابطه با اجرای طرح هادی روستاها در شهرستان بردسیر مشخص شدند که به 23 زیرعامل تقسیم می گردند. سپس با استفاده از روش AHP اقدام به اولویت بندی معیارها و زیرمعیار شد، نتایج این بخش مشخص کرد که عوامل اقتصادی با 0.261 و ابعاد خانوار با 0.145 مهمترین معیار و زیرمعیار بودند. برخی از معیارها از جمله فاصله از جاده از قبل وجود نداشته اند و با استفاده از این ابزار تهیه شدند، همچنین با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشه هر زیرمعیار براساس اهمیت آنها طبقه بندی مجدد شد. در نهایت رتبه بندی روستاها با استفاده از روش تاپسیس انجام گرفته ونتایج گویای این بود که از بین 32 روستایی که در گذشته ،طرح هادی در آنها اجرا وتخصیص اعتبار گردیده است، فقط 12 روستا در اولویت های بالای برنامه تاپسیس قرار دارندو 5 روستانیز در پایین ترین سطح اولویت قرار دارند، که طرح هادی در آنها اجرا شده است. در واقع می توان نتیجه گرفت که تا قبل از این به معیارهای جغرافیایی در توزیع اعتبارات روستایی توجه چندانی نشده است.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، اعتبارات روستایی، طرح هادی، روش تاپسیس، شهرستان بردسیر
  • سیده مریم مجتبوی*، سحر ناگهانی صفحات 82-100

    امروزه فضاهای عمومی نظیرکافی شاپ ها و رستوران ها، نقش مهمی در زندگی روزمره مردم دارند و مراجعه به کافی شاپ ها نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته و به تبع آن تعداد کافی شاپ ها نیز به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. به همین دلیل جذب مشتری و تبدیل آنها به مشتری های وفادار برای صاحبان کافی شاپ ها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. از آنجایی که حس تعلق به مکان بین انسان و مکان، تعامل و پیوند عاطفی ایجاد نموده و تمایلی قوی برای حضور و ماندگاری و بازگشت به آن مکان را در پی دارد، توجه به پارامترهای کالبدی موثر در ارتقاء حس تعلق، بایستی از اساسی ترین دغدغه ها باشد. لذا هدف از این پژوهش تبیین مفهوم حس تعلق به مکان و شناخت عوامل کالبدی موثر بر آن در کافی شاپ و بررسی نحوه عملکرد این عوامل در نمونه موردی (کافی شاپ آیوی) می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و کیفی است و به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد که بخش اول آن از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و بخش دوم آن از طریق مطالعات پیمایشی و میدانی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، عوامل موثر بر ایجاد و ارتقاء حس تعلق به مکان در کافی شاپ را می توان به عوامل کالبدی، عملکردی، اجتماعی، فرهنگی، فردی، معنایی و زمانی تقسیم بندی کرد. مولفه کالبدی شامل عناصر نور، رنگ، مصالح، طبیعت، مبلمان، بافت و تزیینات، اندازه و مقیاس می باشد و کیفیت و مطلوبیت هرکدام از شاخصه های ذکر شده نقش بسزایی در افزایش حس تعلق به مکان درکاربران کافی شاپ دارد. از مهمترین شاخصه های کالبدی ایجاد حس تعلق در نمونه موردی (کافی شاپ آیوی)، مصالح بومی، پیوند با طبیعت بواسطه بهره گیری از عناصر طبیعی و توجه ویژه به نورپردازی مصنوعی می باشد.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، کافی شاپ، حس تعلق، عوامل کالبدی، کافی شاپ آیوی
  • امیررضا مزرعه* صفحات 101-120

    امروزه کیفیت زندگی شهری به عنوان کلیدی ترین مفهوم در برنامه ریزی شهری است. بر این اساس در بسیاری از کشورهای توسعه یافته برنامه ریزان در تلاش برای نمایش سطوح کیفیت زندگی در سطوح مختلف جغرافیایی هستند تا از این طریق بتوانند راهکارهای بهینه ای را برای بهبود کیفیت زندگی نواحی عقب مانده از نظر شاخص های مورد بررسی بیابند. مفهوم کیفیت زندگی ارتباط آن با نیازهای بشر است. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر نقش مدیریتی عمرانی در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری با تاکید بر ارتقاء کیفیت زندگی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش، «توصیفی-تحلیلی» و شیوه گردآوری، پیمایشی بوده برای جمع آوری اطلاعات و داده ها مورد نیاز، از بررسی های اسنادی و مطالعات میدانی از قبیل مصاحبه، مشاهده، استفاده شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد تغییر در سطح درآمد مردم، شرایط زندگی، وضع سلامت، محیط، فشار روحی روانی، فراغت، شادمانی خانوادگی، روابط اجتماعی و چندین متغیر دیگر نظیر آن به شکل مرکب کیفیت زندگی و تغییرات آن را تعیین می کند. می توان گفت بافت قدیمی منطقه18 تهران به دلیل شهرنشینی سریع و کمبود زیر ساختها و امکانات، کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار داده که این خود ناشی از عدم برنامه ریزی دقیق و پیش بینی شده در کنترل مهاجرت و رشد جمعیت است.

    کلیدواژگان: بهسازی، نوسازی، بافت های فرسوده شهری، ارتقاء کیفیت زندگی، رشد جمعیت
  • محسن کمانداری* صفحات 121-142
    پدید آمدن شهرها در یک مکان به دلایل سیاسی، اقتصادی و توانمندی های محیطی بوده اما توسعه و گسترش آن ها در طول زمان صورت گرفته و در هر دوره متناسب با جهت گیری حکومت ها و سیاست های اقتصادی و اجتماعی، در جهات خاصی توسعه یافته اند و سیاست شهرسازی حکومت ها فراز و نشیب های فراوانی به شهرها داده است. شهر کرمان از زمان شکل گیری در دوره ساسانی روند رو به گسترشی از مرکز به پیرامون داشته است به طوری که در ابتدا بر روی ارتفاعات قلعه اردشیر و قلعه دختر احداث شد و پس از آن بر روی زمین های هموار مجاور تا دوره سلجوقیان در جهت غرب به گسترش خود ادامه داد در دوره غزها، قراختاییان - آل مظفر و تیموریان به سمت شمال و در دوره صفویه، زندیه و قاجار به سمت غرب گسترش یافته است به طوری که در دوره قاجار شهر با اهمیتی از نظر وسعت و جمعیت بوده است. هدف تحقیق تحلیل تحولات تاریخی شهر کرمان و عوامل موثر بر رشد و توسعه شهری در هر دوره می باشد. روش تحقیق توصیفی و اسنادی است با استفاده از منابع تاریخی و شواهد و مستندات موجود رشد شهری در هر دوره تاریخی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و بر روی نقشه کرمان فعلی شهر کرمان نمایش داده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد کرمان تغییر و تحولات زیادی در بستر مکانی خود داشته است و در هر دوره بر وسعت و جمعیت این شهر افزوده شده است. به طوری که امروزه یکی از کلان شهرهای کشور می باشد. آثار ارزشمند و ارزنده ای از دوره های تاریخی رشد خود دارد که شایسته پاسداری است.
    کلیدواژگان: سیرتحولات تاریخی، بافت کهن، شهر کرمان، ساسانیان تا قاجاریه
  • حسین یار احمدی*، مهدی زلقی صفحات 143-154

    امروزه گردشگری شهری به صورت مسئله و فعالیتی مهم درآمده است که سبب تغییرات فضایی گسترده در شهرهای بزرگ شده است. شهرها به علت وجود امکانات معیشتی و رفاهی، فعالیت های اقتصادی، بازرگانی، صنعتی، فرهنگی، سیاسی، بهداشتی، ارتباطی، فراغتی و داشتن جاذبه های تاریخی و گردشگری به عنوان مقصد گردشگران به شمار می آیند. وابستگی شدید شهرها در ایران به درآمدهای نفتی موجب رشد نامناسب شهری و تشویق به مصرف گرایی شده است. علاوه بر این با توجه به این که منابع نفتی پایان پذیر و غیرقابل اتکا هستند موجب ایجاد اختلال در روند اقتصادی شهرها شده است. یکی از مهم ترین استراتژی ها جهت رهایی از این چالش توجه به عوامل دیگر در جهت توسعه می باشد. خلاقیت عنصری ضروری در توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهرهاست که برای افزایش ظرفیت تجاری شهرها ضرورت دارد. این امر تبادل دانش و تجربه های میان تمامی اقشار را آسان می کند و سبب می شود هنرمندان تمامی حوزه ها، به ویژه حوزه فرهنگ مهارت های نوآورانه را کسب کنند و تولیدات فرهنگی را ارتقا دهند. به همین منظور پژوهش حاضر باهدف بررسی استراتژی توسعه گردشگری شهرستان نهاوند با استفاده از مدل SWOT انجام شده است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی - نظری و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات و داده های موردنیاز از طریق روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده وجود ظرفیت های توسعه گردشگری شهرستان نهاوند می باشد اما بااین حال موانعی نیز در این راه وجود دارد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: استراتژی، توسعه گردشگری، شهرستان نهاوند، مدل SWOT
  • احمد مزیدی، کمال امیدوار، عاطفه ملک احمدی*، سید سلام حسینی صفحات 155-175

    شناخت توان آسایش زیست اقلیمی یا بیوکلیماتیک در مناطق جغرافیایی می تواند باعث شناخت منطقه آسایش و برنامه ریزی برای امور روزانه و حتی به برنامه ریزی اکوتوریستی جاذبه های طبیعی کمک نماید. در این تحقیق از روش های اولگی، دمای موثر و بیکر در یک دوره آماری 5 ساله (1959_ 1963) برای شناخت ماه های آسایش زیست اقلیمی در طول ماه های سال انجام شده است؛ سال 1959 ماه ژانویه، فوریه، مارس در خارج از منطقه آسایش قرار دارند و به 75 کیلو کالری انرژی نیاز دارد تا به منطقه ی آسایش برسد سال 1960 ماه ژانویه، فوریه به 75 کیلو کالری انرژی نیاز دارد تا به منطقه آسایش برسد ولی مارس خارج از منطقه ی آسایش است و به 62 کیلوکاری انرژی نیاز دارد تا به منطقه آسایش برسد: در سال 1353 ماه ژانویه که مقدار CPI آن 35.8 است با توجه به جدول شرایط محیطی آن سرد است و شرایط بیوکلیمای انسانی آن تحریک متوسط تا شدید است. ماه آوریل، جولای، آگوست، سپتامبر در شرایط محیطی گرم قابل تحمل هستند و در محدوده آسایش بیوکلیمایی به سر می برند. ماه های می، جان، اکتبر، نوامبر، دسامبر در شرایط ملایم مطبوع هستند و در محدوده آسایش بیوکلیمایی به سر می برند.

    کلیدواژگان: شاخص اولگی، بیکر، دمای موثر، ارومیه
  • مهدی زلقی* صفحات 175-188

     امروزه با گسترش شهرها و رشد آهنگ شهر نشینی ، همچنین افزایش مشکلات و معضلات ناشی ازاین فرآیند و اهمیت یافتن مدیریت یکپارچه و توسعه ی متوازن،همه جانبه و پایدار شهر بحث بهسازی زیر ساخت های موجود شهربیش از بیش قوت یافته است. در این راستا بهسازی شبکه معابر شهری و همچنین شبکه فاضلاب شهری به عنوان شریانی مهم و حیاتی دارای اهمیت ویژه ایمی باشد. بر این اساس راهکار مناسب جهت کنترل و مدیریت آبهای سطحی چیست .پیامدهای مالی و اجتماعی آب گرفتگی یکی از شرایط جغرافیایی و اقلیمی ایران نزولات جوی در مناطق مختلف کشور اتفاق می افتد، که دارای اهمیت زیادی است در مناطقی باعث حاصلخیزی خاک و متاسفانه در مناطقی منجر به آبگرفتگی می شود. شهرستان دزفول با کمبود آب در بخش های کشاورزی، صنعت و آشامیدنی مواجه است، طبق بررسی های انجام شده، هم اکنون سالانه یک میلیارد و 400 میلیون متر مکعب آب از شهرستان دزفول خارج می شود که با همین میزان می توان کشاورزی و صنعت را متحول کرد. در این پژوهش ،اطلاعات و داده های مورد نیاز از طریق روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است .در این پژوهش از مدل SWOT برای منطقه مورد مطالعه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت آب های سطحی، شهرستان دزفول، مدل SWOT
  • علی آرام*، الهام منصوریان صفحات 189-193
    هدف مقاله اهمیت و تاثیر پیاده رو ها در بهبود کیفیت زندگی و افزایش سرزندگی و تعاملات شهری و تجزیه و تحلیل ارتباط بین کیفیت فضای شهری در پیاده رو ها (سرزندگی ،گوناگونی ، نفوذ پذیری ،خوانایی ،امنیت و تعاملات اجتماعی) نگارش گردید .روش این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و مشاهدات عینی بوده و گرد آوری مطالب آن از طریق روش های اسنادی و غیر اسنادی صورت گرفته است و بحث و بررسی مقاله از طریق نقشه ، عکس ها و اندازه گیری ها یی با ابزار متر انجام شده است .نتایج نشان داد که پیاده رو ها در کیفیت زندگی و فضاهای شهری ، سرزندگی و تعاملات شهری شهروندان نقش بسزایی دارند . رسیدگی و طراحی مناسب پیاده رو ها باعث حضور شهروندان در فضای شهری خواهد شد این امر پیاده روی را افزایش داده و استفاده بیش از حد وسایل نقلیه شخصی را کاهش میدهد . مولفه های تاثیر گذار بر حضور مردم در فضای شهری و استفاده از پیاده رو ها شامل امنیت و ایمنی ،سرزندگی ،خوانایی ،دسترسی به کاربری ها ،دسترسی مناسب معلولین و نا توانان جسمی ،جذابیت بصری و... می باشد که رعایت آن ها حضور هر چه بیشتر مردم را در فضاهای شهری و پیاده رو ها حاصل میشود .
    کلیدواژگان: پیاده رو، سرزندگی، تعاملات اجتماعی، فضاهای شهری
  • نازیلا یعقوب نژاد اصل* صفحات 194-216
    استان اردبیل یکی از مناطق گردشگری در ایران است. بخش هایی از این استان تغییرات اقلیمی را تجربه کرده اند؛ اما تاکنون درزمینه شبیه سازی تغییرات اقلیمی طی دوره های زمین شناسی گذشته کار علمی جامع و دقیقی انجام نشده است تا از نتایج آن بتوان درزمینه تغییرات در سیستم های ژیومورفولوژیکی، منابع آب، تاثیرات تغییر اقلیم در متغیرهای اقلیمی، محیط زیست و پیش بینی آن ها در آینده استفاده کرد. لذا این پژوهش با استفاده از داده های اقلیمی و سینوپتیک (1951- 2010) و روش آماری دمارتن به ارزیابی تغییرات اقلیمی تحت سه سناریو یعنی عصر حاضر، دورره هلوسن و عصر پلییستوسن به منظور حفاظت از محیط زیست، بررسی انواع مخاطرات ژیومورفولوژیکی موجود در این استان در راستای امر آمایش محیط، مدیریت و برنامه ریزی می پردازد. رویکرد پژوهش حاضر مبتنی بر دیدگاه سیستمی، آماری و تحلیلی است. نتایج این پژوهش نشان داد که تغییر اقلیم برای کل استان یکسان نبوده است. ایستگاه های اردبیل و مشکین شهر که در حال حاضر دارای اقلیم خشک هستند طی عصر پلییستوسن اقلیم مدیترانه ای و نیمه مرطوب داشتند. ایستگاه گرمی تغییر اقلیم نداشته است. آب وهوای ایستگاه پارس آباد در عصر حاضر مشابه با آب وهوای عصر پلییستوسن است. آب وهوای ایستگاه خلخال نیز که در عصر حاضر در تیپ مدیترانه ای واقع گردیده است در عصر پلییستوسن مرطوب بوده است. از نتایج این پژوهش می توان درزمینه تغییرات در سیستم های ژیومورفولوژیکی، منابع آب، تاثیرات تغییر اقلیم در متغیرهای اقلیمی، محیط زیست و پیش بینی آن ها در آینده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، دوران چهارم زمین شناسی، روش دمارتن، استان اردبیل
  • زینب یوسفی*، سید محمد باخرزی قزالحصار صفحات 217-245

    کاربری اراضی شهری، از مفاهیم اساسی و پایه در برنامه ریزی شهری است و شالوده اصلی آن به شمار می رود. می توان گفت بحث و بررسی در این خصوص، تقریبا در تمام نظریه های ماهوی و یا فرآیندی برنامه ریزی، همیشه جزء ثابت آن بوده است. این خود اهمیت برنامه ریزی کاربری اراضی شهری را در عرصه کالبدی آن، به وضوح بیان می کند. در این پژوهش به روش توصیفی و مروری روایتی و بررسی بهترین شواهد به پیمایش و جمع بندی ضوابط و معیارهای جغرافیایی مکان یابی کاربری های فرهنگی شهری می پردازد. پژوهش از نظر هدف کاربردی است که به صورت موردی کاربری های فرهنگسرا و کتابخانه ها را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. نتایج تحقیق نشان داد که در کاربری های مورد بررسی معیارهای اصلی مکانیا بی کاربری های مذکور که از سوی محققان مختلف مورد استفاده قرار گرفته است شامل ابعاد: مرکزیت، سازگاری، اندازه، محیط انسانی، شرایط فیزیکی، تراکم و توزیع جمعیت، دسترسی، امنیت، ایمنی و سلامت می باشند که هر یک نیز از زیرمعیارها یا شاخص های مختلفی را نیز در بر می گیرند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، کاربری فرهنگی، کتابخانه عمومی، فرهنگ سرا
  • احمد مزیدی، حسن بهاءالدین بیگی* صفحات 246-254

    وجود روند در بارندگی و دما می تواند شاهدی بر تغییراقلیم باشد. روش های مختلفی برای بررسی تغییرات و وجود روند در سری های زمانی دما و بارندگی وجود دارد که به دو دسته آمار پارامتری و غیر پارامتری تقسیم می شود. روش رگرسیون خطی از دسته پارامتری است و معمول ترین روش غیر پارامتری نیز روش من کندال می باشد.هدف این پژوهش مطالعه تغییر برخی عناصر آب و هوایی در ناحیه شمال وشمال غربی استان کرمان از حالت نرمال میباشد. مقطع زمانی مورد مطالعه در این تحقیق یک دوره 20ساله است که بین سالهای 1999تا 2019 واقع میگردد. برای بررسی روند تغییرات پارامترهای هواشناسی (دمای متوسط،بارندگی وسرعت باد) در استان کرمان و در ایستگاه های انار،زرند،سیرجان،شهربابک از روش های من-کندال و رگرسیونی به روش کمترین مربعات استفاده شد. نتایج بررسی شیب خط روند به روش رگرسیونی نشان میدهد که برای دمای متوسط برای تمام ایستگاه ها روند مثبت است و فقط ایستگاه شهربابک دارای روند منفی (0019/0-) می باشد در مورد پارامتر بارندگی برای کل استان دارای روند منفی میباشد که نشان میدهد بارندگی ها در منطقه رو به کاهش است و به سمت خشکسالی ها می رویم. در مورد سرعت باد روند برای ایستگاه های انار،زرند، سیرجان وکرمان روند مثبت است ودرایستگاه شهربابک بدون روند است. نتایج آزمون من-کندال نشان میدهد که دمای ایستگاه های کرمان و انار روند مثبت دارد اما ایستگاه شهربابک در ماه آگوست (تابستان) و نوامبر (پاییز) روند منفی است،درایستگاه های زرند و سیرجان فاقد روند میباشند. بارندگی در ایستگاه زرند در ماه مه (بهار) روند مثبت دارد و در بقیه ایستگاه ها فاقد روند میباشد و سرعت باد در تمامی ایستگاه ها روند مثبت دارد.

    کلیدواژگان: استان کرمان، رگرسیونی به روش کمترین مربعات روند تغیرات اقلیمی، من- کندال
  • مهدخت آشوری* صفحات 255-275

     این مقاله مدیریت بحران زلزله در ژاپن را بررسی می کند. بطور کلی مدیریت بحران و خدمات عام المنفعه باتوجه به ظرفیت خود ، مطابق قانون اساسی مقابله با بلایا به صورتی یکپارچه و برنامه ریزی شده توسط دولتهای مرکزی ، استانی و شهری ارتقا یافته اند. بعلاوه بهبود ساختمان ها و امکانات با اولویت بالا که به کاهشخسارات توسط زمین لرزه کمک میکنند بر اساس قانون اقدامات ویژه در مقابله با زلزله پیشرفت کرده اند تابرای زلزله در هر کجا و هر زمان آماده باشند. به عبارت دیگر ، اقداماتی در مواجه با زمین لرزه های بزرگمقیاس و ویرانگر تدوین شده اند. یک نمونه زمین لرزه های داخلی توکیو است که با جزییات مطرح شده استو برخی پیشرفت هایی در سیاست مدیریت بحران زلزله برای زلزله های داخلی توکیو صورت گرفته است. درادامه ، چارچوب سیاسی ، استراتژی کاهش بلای زلزله و رهنمودهایی برای فعالیت های اضطراری و برنامه ویژهبرای فعالیت های ضروری توسط شورای مرکزی مدیریت بلایا و ریاست نخست وزیر تدوین شده است. اقداماتخاص برای تخلیه های وسیع و گرفتارشدگان در زلزله های داخلی توکیو نیز تدوین شده اند و اقداماتپیشنهادی فراتر از آن در نظر گرفته و دنبال شده است. وضعیت فعلی چندین طرح دیگر نیز در این مقاله شرحداده شده است مانند : ساختمان ضد زلزله ، سیستم هشدار زلزله و سیستم اطلاعات مدیریت بحران.

    کلیدواژگان: ساختمان ضد زلزله، سیستم هشدار اولیه، زمین لرزه های بزرگ مقیاس، اقدامات برای تخلیه کنندگان و گرفتار شدگان، زلزله های داخلی توکیو
  • علی آرام، ولی الله ضرغامپور بویراحمدی* صفحات 276-297

    با توجه به رشد روزافزون جمعیت و به خصوص جمعیت شهری، همچنین صنعتی شدن جوامع و نقش حیاتی حمل ونقل در این جوامع و اختصاص درصد بالایی از سهم ارزش افزوده به صنعت حمل و نقل در تولید ناخالص داخلی کشورها، نیاز مبرم به برنامه ریزی در این زمینه، هر روز بیشتر احساس می گردد . از این رو تدوین و تنظیم سیستم ایمنی همراه با یک مدیریت کارآمد در صنعت حمل ونقل یکی از پایه های اساسی در کاهش تلفات ناشی از آن خواهد بود. دراین پژوهش تامین ایمنی شبکه معابر درون شهری با اصلاح شکل طرح هندسی معابر، پرداخته می شود. روش تحقیق در این مقاله بر اساس روش تحلیلی و توصیفی است که با جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق اسنادی و کتابخانه ای با مراجعه به اسناد و همچنین با مصاحبه با افراد و اشخاص مسیول، اطلاعات جمع آوری شده است و راهکارهایی همچون تعریض معابر، به کاربردن عناصر و تجهیرات مناسب، روشنایی معابر و برنامه ریزی صحیح طرح هندسی برای ایجاد و یا افزایش ایمنی ارایه گردیده است. باتوجه به یافته ها ومطالعات انجام شده، این نتیجه گیری به عمل آمده که ایمن سازی معابر درون شهری و نقشی که در کاهش تلفات تصادفات درون شهری داشته از مسایل مهمی است که در برنامه ریزی شهرها باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایمنی، معابر درون شهری، شهر، ترافیک، طرح هندسی
  • سید سلام حسینی* صفحات 298-318
    دوره های طولانی مدت سالانه یا فصلی متغیرهای اقلیمی همچون دما معمولا به عنوان شاخصی برای تشخیص تغییرات اقلیمی کاربرد دارد. شرایط حاد جوی غالبا خسارات مالی و حتی جانی فراوانی در حیات موجودات زنده و محیط زیست به دنبال خواهد داشت. وزش شدید باد در دمای زیر صفر می تواند گرما را به سرعت از بدن خارج کند و این فرایند ممکن است موجب یخ زدگی پوست شود. سوزبادها، جزء بادهای محلی در زبان کوردی به آن ره شه با و در امریکا به آن بلیزارد و در شوروی و آسیا به آن بوران می گویند. هدف این تحقیق شناخت مدل و ارایه الگوهای همدیدی مربوط به شاخص سوزباد، برای پیش بینی تکرار این بلای طبیعی در آینده، جهت برنامه ریزی ها و اتخاذ مدیریت های بحران، برای مقابله با آسیب های این بلای جوی و کاهش دادن اثرات آن است. حداقل دوره استاندارد یک دوره پنج ساله است. برای انجام تحقیق، میانگین حداقل دمای روزانه بر حسب سانتیگراد و میانگین روزانه سرعت باد بر حسب کیلومتر بر ساعت در نرم افزار اکسل با استفاده از فرمول محاسبه و سپس نتایج با داده های جدول شاخص سوزباد مقایسه و سپس ماه های دارای سوزباد با میانگین این شاخص تعین گردیدند. بطورمسلم ارایه میزان سوزباد در پیش بینی های هواشناسی به مردم، میزان تردید به پیش بینی ها راکم کرده، رضایتمندی مردم را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سوزباد، دشت اوباتو، زیست اقلیم، میش سی، تغییرات آب و هوایی
  • امین زارعی*، فاطمه رضایی، میلاد محمدی صفحات 319-335

    پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم طی سال های گذشته مشکلات زیادی را برای کشور به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار داده است. دراین بین یکی از مهم ترین این پیامدها خشکسالی است، این پدیده در سال های گذشته باعث وارد آمدن خسارات زیادی به کشور و بخش چنگ الماس شده است. در این راستا هدف این تحقیق بررسی اثرات خشکسالی در دو بعد اقتصادی و اجتماعی نواحی روستایی شهرستان بیجار و بخش چنگ الماس می باشد. در این پژوهش برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمون فریدمن استفاده نموده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد در بعد اقتصادی، افزایش بیکاری، کاهش پس انداز، کاهش رضایت شغلی، کاهش قیمت زمین و اراضی، کاهش تولیدات دامی، کاهش امید به زندگی و افزایش قیمت غذایی ترتیب بیشترین تاثیر را در این مناطق داشته است . و در بعد اجتماعی نیز افزایش مهاجرت، کاهش مشارکت روستایی، افزایش فقر، کاهش کیفیت محیط و سطح زندگی، افزایش درگیری های خانوادگی و شیوع بیماری را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شهرستان بیجار، بخش چنگ الماس، بعد اقتصادی، بعد اجتماعی
  • محمدرضا شهریاری* صفحات 336-356

    بازآفرینی شهری یک دید جامع و یکپارچه و کنشی است که منجر به حل مسایل شهری و بهبود پایای اقتصادی فیزیکی و محیطی یک محله در منطقه است.در این راستا هدف پژوهش مورد مطالعه سنجش شاخص های بازآفرینی شهری و تاثیرآن بر کیفیت زندگی شهروندان در محله شریف آباد واقع در شهر شیراز میباشد.روش تحقیق در این پژوهش از بعد هدف کاربردی و از بعد ماهیت خود توصیفی تحلیلی است.به منظور دیدگاه شهروندان نسبت به موضوع مورد مطالعه ابتدا پرسشنامه ای تهیه شده و سپس با تعیین حجم نمونه به تعداد 378 تحلیل پرسشنامه ها با روش های آزمون تی ،ضریب همبستگی و رگرسیون در نرم افزار spss انجام شد.نتایج پژوهش نشان میدهد بین متغیر های مستقل بازآفرینی شهری و کیفیت زندگی همبستگی مثبت و معناداروجود دارد و همچنین آزمون رگریسون چند متغیره نشان داد که شاخص های بازآفرینی شهری به میزان0/76 میتواند بروی کیفیت زندگی ساکنین تاثیر داشته باشد.در آخر پیشنهاداتی در راستای بهبودبازآفرینی در محله ارایه شد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، شیراز، محله، اجتماعی
  • احمد مزیدی، هاجر طوفانی* صفحات 357-370
    مساله ی تغییراقلیم و تمایل به گرم شدن کره ی زمین و پیامدهای ناشی از ان علاوه بر صاحبان علم،افکاردولت مردان و سیاست مداران را نیزدر سراسر دنیا به خود جلب کرده است .اقلیم یکی از مهمترین اجزاء اکوسیستم محسوب می گردد و پارامترهای اقلیمی دما وبارش به تغییر اقلیم حساس می باشند. لذا بررسی روند در چنین متغیر هایی می تواند در تشخیص تغییرات اقلیمی موجود در منطقه نماید. هدف بررسی روند تغییرات دما و بارش سالانه ایستگاه همدید ارومیه از روش ازمون اماری منکندال در دوره ی اماری 15ساله با بازه ی زمانی (1996-2010) استگاههواشناسی سینوپتیک استفادهگردید..روش اماری رگرسیون خطی و اماره ی من کندال برای ازمون معنی داری روندتغییرات سری دمایی و بارش موزد استفاده قرار گرفت .نتایج نشان می دهد عدم وجود رونددمای همدید ارومیه با شیبی نزولی رو به کاهش نهاده است وعدم وجود روند بارش همدید ارومیه با شیبی صعودی رو به افزایش است .
    کلیدواژگان: تغییراقلیم، ایستگاه همدید ارومیه، ازمون من کندال، رگرسیون خطی
  • یونس غلامی، زهرا شفیعی* صفحات 371-398

    توسعه ی موفق صنعت گردشگری نیاز به شناخت و آگاهی کافی از عوامل مهم و موثر اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، زیر ساختی و مدیریتی دارد. هدف پژوهش بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری روستایی با تاکید به روستای هدف گردشگری شهرستان کنگاور است. روستای فش دارای جاذبه های طبیعی بکر و منحصر به فردی است که می تواند گردشگران زیادی را به سوی خود جذب نماید. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به صورت ترکیبی از روش های اسنادی و میدانی انجام گرفته است. روایی و پایایی پژوهش از طریق پرسشنامه انجام شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار16 spss استفاده شده است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 226 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش حاکی از کمبود امکانات و زیرساخت های ضروری مانند مکان های اقامتی، رفاهی، پذیرایی و ارتباطی و ضعف مدیریتی و نهادی در زمینه ی توسعه ی گردشگری را مشخص می نماید. البته متغیرهایی مانند وضعیت مالی، نوع شغل، تولید، وضعیت تحصیلات، تاهل و سن، روستای محل اقامت با متغیر وابسته تمایل به توسعه ی گردشگری رابطه داشته اند. نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان دهنده ی موثر بودن 6 عامل طبیعی/ اقتصادی/ اجتماعی/ فرهنگی/ کالبدی و نهادی بر توسعه ی گردشگری روستایی است. 3 عامل کالبدی و نهادی و مدیریتی در وضعیت نامطلوبی هستند و نیاز به رسیدگی دارند و 3 عامل طبیعی و فرهنگی در این روستا وضعیت مطلوبی برای جذب گردشگر و توسعه ی گردشگری دارند. در نهایت پیشنهادهای کاربردی از جمله توسعه ی زیرساخت های اقامتی و ارتباطی و تبلیغات مناسب و استفاده از نیروهای بومی و آموزش دیده در این امر و تولید و فروش محصولات محلی و صنایع دستی برای توسعه ی گردشگری در این منطقه توصیه میشود.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه ی گردشگری روستایی، روستای فش
  • مریم وریج کاظمی* صفحات 399-414

    ظهور قطب های صنعتی با زیربستر انرژی نفت و گاز، ساختارهای اقتصادی را در پیوند با مراکز تولید، ترانزیت و مصرف انرژی ظرفیت سازی کرد که تحت عنوان ژیواکونومیک موضوعیت می یابد. منطقه استراتژیک خاورنزدیک بزرگ به دلیل وجود مخازن بزرگ هیدروکربنی در کانون توجهات قرار دارد و برای تسلط و کنترل بر آن، قلمروهای تحت عنوان پایگاه ها و مراکز عملیاتی برای پیشبرد اهداف سیاسی-نظامی و اقتصادی-تجاری قدرتهای بزرگ در نظر گرفته شده است. کشور افغانستان به دلیل موقعیت خاص توپوگرافی-ژیوپلیتیکی و همجواری با قدرتهای جهانی (روسیه و چین) و قدرتهای منطقه ای (ایران، پاکستان و هند)، جزو یکی از این مراکز عملیاتی قرار دارد. این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی و استفاده از منابع علمی و پژوهشی ضمن بررسی مسایل ژیواکونومیک افغانستان این فرضیه را مطرح می نماید، ایجاد بسترهای ناامنی و تداوم بی ثباتی در افغانستان در راستای تامین منافع اقتصادی-انرژیک قدرتهای صنعتی و تحت فشار قرار دادن بازیگران رقیب ارزیابی می شود و بر این اساس نتیجه گیری می شود که بحران سیستمی ناشی از بهره برداری از منابع انرژی تحت عنوان بحران ژیواکونومیک، تکوین فرایندهای صلح و ثبات در افغانستان را با موانع بزرگ مواجه خواهد کرد و گسترش و تداوم ناامنی را برای فضاهای پیرامونی اش اجتناب ناپذیر می کند.

    کلیدواژگان: افغانستان، فضای پیرامون، بحران ژئواکونومیک، انرژی، قدرتهای فرامنطقه ای
  • محمد بافقی زاده*، پرویز سلیمانی مقدم، نجمه جهان نیا صفحات 415-432

    شهرنشینی غالب ترین عارضه در کشورهای در حال توسعه است. لذا مدیران شهری به عنوان راس هرم رهبری شهر، وظیفه سنگین ایجاد هماهنگی بین بخش های که شهر را مدیریت می کنند را بر عهده دارند. مدیریت شهری در کشورهای در حال توسعه با مشکلات زیادی از جمله نارساییهای مالی و مهارتهای تکنیکی روبرو است. همراه با رشد سریع و سرسام آور شهرنشینی در جهان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه در دو سه دهه اخیر، نقش شهرها در چارچوب اقتصاد ملی این کشورها به کلی متحول و از اهمیت حیاتی برخوردار شده است.این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی چالش ها و بحران های مدیریت شهری کلانشهر اهوازانجام شده، که از نظر هدف پژوهشی، جز تحقیقات کاربردی، از نظر فرآیند اجرا کیفی بوده پژوهش مذکور به بررسی متغیرها به صورت توصیفی- پیمایشی پرداخته است.روش جمع آوری داده ها بر اساس روش پیمایشی و مبتنی بر تکنیک پرسشنامه بوده و اطلاعات موردنظر به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری گردید.یافته های پژوهش نشان داده است که بین چالش های و بحران های مدیریت شهری در شهر اهواز تفاوت وجود داشته و از نظر شهروندان چالش های متعددی با درجات متعددی از اهمیت در این شهر به چشم می خورد شهروندان معتقدند چالش ها و بحران های مدیریت شهری کلان شهر اهواز به ترتیب اهمیت عبارتند از: چالش های اقتصادی؛ چالش های فرهنگی؛ چالش های زیست محیطی؛ چالش های اجتماعی؛ چالش های امنیتی و چالش های خدمات شهری هستند.نتیجه اینکه با توجه به یافته های پژوهش، نیاز مدیریت شهری به داشبورد اطلاعاتی در شهر و آگاهی از وضع موجود، اطلاعات و منابع مالی، ابزار تجهیزات، نیاز ها و مشکلات شهر و شهروند، بیش از پیش احساس می شود. و با برنامه ریزی و سازماندهی و نظارت در راستای رفع آنها گام برمی دارد.

    کلیدواژگان: چالش ها، بحران ها، مدیریت شهری، کلانشهراهواز
  • رخساره بهادری* صفحات 433-452

    امروزه مناطق شهری به مثابه نقاط عطف جوامع انسانی، مرکز تجمع افراد و اشیای مادی هستند. نگاه ما به فضاهای شهری می تواند بر اساس الگوهای متفاوت مردم در خلق مکان ها و محله های متنوع باشد. مساله مهم در مورد فضاهای عمومی جاذب برای مردم، ایجاد حس مطلوب بودن یا راحتی در آنها است. واقعیت گریزناپذیر آن است که مردم در فعالیت های معماران، برنامه ریزان و غیره از روی کیفیت و به ویژه کمیت فیزیکی آن چه در اطراف خود می بینند یا تجربه می کنند، قضاوت خواهند کرد. روابط اجتماعی و معاشرت عمومی مردم در قرارگاه های رفتاری عمومی صورت می گیرد. آنان جذب قرارگاهی می شوند که توانایی و میل به سازگاری با الگوهای ثابت رفتای که در آنجا روی می دهند را داشته باشند. این پژوهش به بررسی و تحلیل کیفیت محیط وحس مکان مردم در بلوار کشاورز می پردازد. روش تحقیق از سنخ توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری این تحقیق تعداد 50 نفر از مردم (ساکنین، رهگذر، توریست و...) که در بلوار کشاورز تهران حضور داشته اند می باشد. چارچوب نظری تحقیق بر پایه مطالعات اسنادی است و داده های بدست آمده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزارexcel و جدول سوات تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که فضاهای شهری خوب با مفهوم کیفیت مطلوب آن سنجیده می شود. بنابراین در راستای بررسی کیفیت و سنجش فضاهای شهری، معیارها و شاخصه هایی طی دهه های قبل مطرح شده است. به هر میزان که شهرها بتوانند محیط های عمومی مطلوب تری برای ساکنان شهر ها ایجاد کنند تا تعامل های اجتماعی بهتری در آن صورت بگیرد، به همان میزان شهر از کیفیت بالاتری در شهرنشینی و سلامت روان ساکنین آن برخوردار خواهد شد.

    کلیدواژگان: بلوار کشاورز، جذب جمعیت، کیفیت محیط، ارزش های محیطی
  • جلوه جلیلی* صفحات 445-453

    گردشگری صنعتی است که توسعه آن نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسایل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیل اثرات گردشگری بر توسعه روستای درک در استان سیستان و بلوچستان می باشد. اطلاعات و داده های پژوهش به وسیله مطالعات میدانی و مطالعات اسنادی- کتابخانه ای به دست آمده است. جامعه آماری تحقیق 51 نفر از روستاییان می باشند. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار spss و به کارگیری آزمون تی تک نمونه ای انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد، در شاخص اثرات اقتصادی گردشگری سطح معناداری هر یک از گویه از 0.05 کمتر بوده است که این نشان می دهد تمامی متغیرهای شاخص اقتصادی اثرات معناداری بر گردشگری دارند به جز متغیر افزایش قدرت خرید و ارتقای سطح زندگی. در میان متغیرهای شاخص اجتماعی و فرهنگی گردشگری، تمامی متغیرها دارای سطح معناداری می باشند. در شاخص اثرات زیست محیطی گردشگری به جز شاخص های حفظ محیط زیست گیاهی، آلودگی های صوتی، آلودگی هوا و... بهبود وضعیت معابر داخلی بقیه متغیرها از سطح معناداری برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات گردشگری، توسعه، توسعه روستایی، درک
  • مجتبی دنیائی داریان*، وحید ریاحی صفحات 466-487

    خشکسالی، یکی از بلایای طبیعی است که ممکن است در هر اقلیمی رخ دهد. در دهه های اخیر، کشور ایران به طور پیاپی تحت تاثیر خشکسالی های شدید و گسترده قرار داشته و آثار زیانباری بر بخش های مختلف اقتصادی از جمله بخش کشاورزی، محیط زیست و منابع آب کشور تحمیل کرده است. امروزه برای شناسایی و تحلیل خشکسالی های کشاورزی از شاخص های پوشش گیاهی که به کمک فن آوری سنجش از دور بدست می آیند، استفاده میشود.بر این اساس هدف از این پژوهش،بررسی خشکسالی با شاخص های پوشش گیاهیVCI،TCI،VDI،WSVI VHI در منطقه مورد مطالعه می باشد.این عمل با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 در بازه زمانی 2013 الی 2020 انجام گرفته است.که نتایج نشان داد وضعیت خشکسالی در دهستان چهرگان در وضعیت مناسبی قرار ندارد و در بین دهستان های مطالعه شده دهستان گونی مرکزی در شرایط بهتری از نظر خشکسالی پوشش گیاهی را دارا است.همچنین با استفاده از نظرات کارشناسان و با استفاده از روش وزن دهی AHP راهکارهای زراعی و زیرساختی برای منطقه مورد مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت که در راهکارهای زراعی معیار بهبود راندمان آب بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد همچنین طبق نظر کارشناسان برای راهکارهای زیرساختی معیار،توسعه استانداردهای زندگی روستایی بیشترین امتیاز را کسب کرد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، ساگاری، اقتصاد روستایی، کشاورزی، سنجش از دور
  • زینب بهفر، مژگان مردانی راد*، حمیدرضا رضازاده بهادران صفحات 488-507

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین سبکهای تفکر و هوش هیجانی و بر عملکرد خانوادگی در زنان متاهل شاغل در بیمارستان مرکز طبی کودکان شهر تهران در پاییز و زمستان 1399 می‌باشد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می‌باشد متغیرهای مستقل سبکهای تفکر و هوش هیجانی و متغیر وابسته پژوهش عملکرد خانوادگی می باشد جامعه آماری پژوهش 181 نفر و نمونه آماری 121 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه سبک تفکر استرنبرگ، هوش هیجانی شات و پرسشنامه عملکرد خانوادگی (FAD) استفاده شد برای آزمون فرضیه و اهداف پژوهشی بعد از بررسی پیش‌فرض‌های کلی و اختصاصی از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده در بخش آمار توصیفی از شاخص‌های آماری چون فراوانی، میانگین، انحراف معیار، کمترین و بیشترین در بخش آمار استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که سبک های تفکر و هوش هیجانی با عملکرد خانواده در کارکنان زن متاهل شاغل درمرکز درمانی رابطه وجود دارد. بین هوش هیجانی و اختلال عملکرد خانواده رابطه منفی و معناداری وجود دارد به عبارت دیگر بین هوش هیجانی و عملکرد خانواده رابطه مثبت و معناداری وجود دارد همچنین بین سبک های تفکر و عملکرد خانواده رابطه معناداری وجود ندارد همچنین نشان داده شد بین سبک های تفکر و توانایی حل مشکل (مولفه عملکرد خانواده) رابطه وجود دارد و بین سبک های تفکر و ایفای نقش، آمیزش عاطفی و همراهی عاطفی (مولفه های عملکرد خانواده) رابطه وجود ندارد. همچنین بین هوش هیجانی و توانایی حل مشکل، ایفای نقش، آمیزش عاطفی و همراهی عاطفی (مولفه های عملکرد خانواده) رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک های تفکر، هوش هیجانی، عملکرد خانوادگی و زنان متاهل و شاغل
  • ناصر کمالی مشهود*، علی صدیقی صفحات 508-526

    درآمد پایدار شهرداری در صورت توجه به تمامی ابعاد آن و اجرای درست می‌تواند به افزایش کیفی خدمات ارایه شده و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان کمک کند. درآمد پایدار برای هر سازمان چه در حوزه مسایل شهری و چه در سایر حوزه‌ها اهمیت زیادی دارد و پایه اساسی برای انجام درست و هدفمند فعالیت‌های یک ارگان است. از این جهت تلاش مدیران هر سازمان بر آن است تا منابع مشخصی برای بودجه سالانه خود در نظر داشته باشند و در صورت نیاز حتی منابع جایگزینی تعیین و در صورت لزوم از آن استفاده کنند. نبود این منابع یا نامشخص بودن آن موجب می‌شود تا درآمد یک سازمان در طول یک سال یا حتی سال‌های متمادی با نوسان همراه شود و بسته به حوزه فعالیت آن ارگان، بخشی از اهداف محقق نشده و مستقیم یا غیر مستقیم بهره برداران از خدمات و فعالیت‌های آن سازمان را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان برنامه ریزی گردشگری در راستای درآمدزایی برای شهری مانند تهران که داری پتانسیل همه جانبه را دارد برای مدیران و برنامه ریزان این کلانشهر یک ضرورت و تکلیف می باشد تا از طریق این کسب درآمد به ارتقاء کیفیت زندگی مردم این شهر پرداخته شود. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر برنامه ریزی کسب درآمد پایدار شهرداریها ضرورت ارتقاء کیفیت زندگی با تاکید بر توان سنجی گردشگری در کلانشهر تهران با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج نشان می دهد گردشگری عامل مهم توسعه اقتصادی پایدار و ایجاد اشتغال است و از صنایعی است که از لحاظ درآمد و اشتغالزایی بسیار قابل توجه است و این صنعت به‌ شکل مستقیم و غیرمستقیم برای افراد بی‌شماری شغل ایجاد می‌کند. همچنین برنامه ریزی درتوسعه گردشگری شهری باید به ارتقاء جامعه شاداب، محیط زیست پذیر، اقتصاد شایسته، برابری و عدالت، زیست پذیری شهر و پایداری اقتصاد شهر منجر شود.

    کلیدواژگان: درآمدپایدار، کیفیت زندگی شهری، گردشگری شهری، کلانشهرها، شهر تهران
|
  • Zahra Raji * Pages 1-10

    In recent years, public access and maximum access to the Internet and its platforms, has made virtual tourism more and more possible. Also, issues such as the increase in environmental pollution, the spread of the Corona virus and the increase in travel costs have doubled the importance of paying attention to this form of tourism. In the present study, an attempt has been made to Achieve a systematic review of previous studies in the field of virtual tourism. Studies related to the subject of virtual tourism in Persian were searched in valid databases in Persian also after reviewing and writing, they were categorized according to the subject mentioned below . The thematic classification of previous studies is as follows. 1- Descriptive studies in the field of virtual tourism 2- Comparative study in the field of virtual tourism 3- Expressing the weaknesses and challenges of virtual tourism 4- Expressing the factors affecting the development and expansion of virtual tourism 5- Expressing the positive effects of tourism on different dimensions 6- Presenting a virtual tourism model.

    Keywords: Virtual Tourism, Systematic review, cyber tourism, Cyberspace
  • Waliallah Zarghampoor Boyerahmadi, Reza Ghashghaei * Pages 19-34
    Considering the importance of housing and the quality of the residential environment in the city as an environment that affects the mood and vitality of the residents of residential complexes, the need to design open spaces of residential complexes according to the needs and behavioral patterns of the complex residents based on principles Appears on urban planning and environmental design. The purpose of this study is to achieve the principles and model for combining open spaces of residential complexes with green space. The present study, with an analytical-comparative approach, first examines and describes the types and arrangement of full and empty spaces of residential complexes and different patterns of applicable green space to integrate with the environment, then in a hierarchical and coherent relationship, based on The criteria obtained from this section use it in the role of integrating green space in the amount of social interactions of Yasuj residents. Based on this, the findings of this study provide lessons for improving the space of residential environments and increasing social interactions and dynamizing the urban space in the city of Yasuj.
    Keywords: green space, Environment, Yasuj city, quality improvement, Social Interactions
  • Ahmad Mazidi, Mahdiye Enayatpour *, Seyed Salam Hosseini Pages 35-43
    Determining the climate of a region is of great importance in the hydrological studies of a region. One of the most influential natural factors in a region is the climate and climate of that region, which due to its variable and dynamic nature has always caused very important changes in natural areas and therefore to recognize and study its status. It is very important in the study of natural resources. The aim of this study was to determine the climate of Kerman province according to the ambrothermic curve, Domarten drought coefficient and Umbrella climate. For this purpose, climatic parameters including average annual and monthly rainfall, average annual and monthly temperature, average minimum and maximum temperature in the coldest and warmest months of the year were used. The results show that due to the ambrothermic curve it is dry almost all year round except for the months (December, November, October, February, January). The numerical value of Dumarten drought coefficient, considering the two parameters of rainfall and annual average temperature, is 7.8 (range less than 10), so the climate of the region is dry. Climate The amberge view shows the climate of the region as dry and cold. All three methods show almost the same results, and in general the region has a dry climate.
    Keywords: Climate, Ambrothermic curve, Dumarten dry coefficient, Umbrella climate
  • Bahman Khosravipour, Elham Khosravipour * Pages 44-57
    Commercialization of research and production knowledge can not only provide investment in better and more advanced technologies for researchers and knowledge providers, but also contribute to the development of the country. Research commercialization is the process of transforming new research findings and developing new ideas, producing, marketing, and selling the final product. The agricultural sector is one of the most important economic sectors, especially in less developed countries, where investment is associated with high returns. Agricultural research is responsible for the development of knowledge and technology for the sustainable development of agriculture, and the commercialization of agricultural research findings in the direction of economic development based on knowledge and entrepreneurship is necessary and emphasized. Despite the importance and high value of commercialization of the achievements of agricultural scientific research, this category should not be considered as it should be and there are always many issues and problems that prevent the realization of commercialization goals in this sector. This study tries to review the concepts and importance of commercialization of research through a review method and using library resources, and by identifying the existing challenges and mentioning the influential factors, the necessary solutions to remove barriers and support commercialization in order to leap and increase production. In the agricultural sector.
    Keywords: Agricultural Research, Commercialization, knowledge, technology, Knowledge-Based Company, Growth Centers
  • Amin Mastalizadeh *, Hassan Afrakhteh, Farhad Azizpour, Mohamadhasan Khamesimaybodi Pages 58-81

    Creating social justice in the villages is one of the factors that make life in the villages more prosperous and not only can it prevent the repulsion of the population, it can also attract the population. Among these, balanced distribution and distribution of rural credits are among the most important factors creating social justice in the rural environment. Therefore, using the Delphi method, seven factors of population characteristics, spatial characteristics, physical characteristics, economic characteristics, tourist attraction, natural environment characteristics, and managerial-institutional characteristics to analyze the spatial distribution of rural development credits in relation to the implementation of rural master plan in Bardsir County was determined to be divided into 23 sub-factors. Then, using AHP method, criteria and sub-criteria were prioritized. The results of this section showed that economic factors with 0.261 and household dimensions with 0.145 were the most important criteria and sub-criteria. Some criteria, such as distance from the road, did not already exist and were prepared using this tool. Also, the map of each sub-criterion was reclassified based on their importance using the GIS. Finally, the ranking of villages was done using the TOPSIS method and the results showed that out of 32 villages in which the pilot project has been implemented and allocated credit in the past, only 12 villages are in the top priorities of the TOPSIS program and 5 villages in They are at the lowest level of priority, in which the master plan has been implemented. In fact, it can be concluded that so far little attention has been paid to geographical criteria in the distribution of rural credit.

    Keywords: spatial distribution, rural credits, MASTER PLAN, TOPSIS Method, Bardsir County
  • Seyedeh Maryam Mojtabavi *, Sahar Nagahani Pages 82-100

    Today, public spaces such as cafes and restaurants play an important role in people's daily life style, and use the coffee shops have increased significantly compared to the past, and consequently the number of coffee shops has increased significantly. For this reason, attracting customers and turning them into loyal customers have the considerable importance for coffee shop owners. Since the sense of belonging to a place creates an emotional interaction and connection between man and place and leads to a strong desire to be present and stay and return to that place, paying attention to the physical parameters effective in promoting a sense of belonging should be the main concern. The purpose of this study is to explain the concept of environment to recognize the physical factors affecting it in the coffee shop ،moreover, to examine how these factors work in a case study (Ivy Coffee Shop). The present research is a type of applied and qualitative one and in terms of descriptive-analytical nature, the first part has been done through documentary and library studies and the second part has been done through survey and field studies. The results show that the factors affecting the creation and promotion of a sense of belonging to the place in the coffee shop can be divided into physical, functional, social, cultural, personal, semantic and temporal factors. The physical component includes elements of light, color, materials, nature, furniture, texture and decoration, size and scale. The characteristics' quality and desirability play an important role in increasing the sense of belonging to place in coffee shop users. The most important physical characteristics to create the sense of belonging in the case model (Ivy Coffee Shop)are indigenous materials, connection with nature through the use of natural elements and special attention to artificial lighting.

    Keywords: Public space, Coffee Shop, Sense of belonging, Physical factors, Ivy coffee shop
  • AmirReza Mazrae * Pages 101-120

    Today, quality of urban life is the key concept in urban planning. Accordingly, in many developed countries, planners are trying to show the quality of life levels at different geographical levels in order to find optimal solutions to improve the quality of life in the backward areas in terms of indicators. The concept of quality of life is related to human needs. Accordingly, the main purpose of this study is the role of civil engineering in improving and renovating worn-out urban structures with an emphasis on improving the quality of life. The research method in this research is "descriptive-analytical" and the method of collection is survey. To collect the required information and data, documentary studies and field studies such as interviews, observations have been used. The results show that changes in people's income level, living conditions, health status, environment, stress, leisure, family happiness, social relationships and several other variables like it determine the quality of life and its changes. It can be said that the old texture of Tehran's 18th district, due to rapid urbanization and lack of infrastructure and facilities, has severely affected the quality of life, which is due to the lack of careful and predictable planning to control migration and population growth.

    Keywords: improvement, Renovation, worn-out urban tissues, improving the quality of life, population growth
  • Mohsen Kamandari * Pages 121-142
    The emergence of cities in one place is due to political, economic and environmental capabilities, but their development and expansion over time and in each period in accordance with the orientation of governments and economic and social policies, have developed in certain directions. And the urban planning policy of governments has given many ups and downs to cities. The city of Kerman has been expanding from the center to the periphery since its formation in the Sassanid period, so that it was first built on the heights of Ardeshir and Dokhtar castles and then on adjacent flat lands until the Seljuk period in the west It continued to expand in the period of the Ghazs, Qarakhtaei-Al-Muzaffar and Timurids to the north and in the Safavid period, Zandieh and Qajar to the west, so that in the Qajar period the city was important in terms of size and population. The purpose of this research is to analyze the historical developments of Kerman city and the factors affecting urban growth and development in each period. The research method is descriptive and documentary. Using historical sources and existing evidence and documents, urban growth in each historical period has been studied and evaluated and shown on the current map of Kerman. The results show that Kerman has undergone many changes and developments in its spatial context and in each period the size and population of this city has increased. So that today it is one of the metropolises of the country. It has valuable and valuable relics of historical growth periods that deserve to be protected.
    Keywords: Historical developments, ancient context, Kerman City, Sassanids to Qajar
  • Hosein Yarahmadi *, Mehdi Zalaqi Pages 143-154

    AbstractToday, urban tourism has become an important issue and activity that has caused extensive spatial changes in large cities. Cities are considered as tourist destinations due to the existence of living and welfare facilities, economic activities, trade, industry, culture, politics, health, communication, leisure and having historical and tourist attractions. The heavy dependence of cities in Iran on oil revenues has led to inadequate urban growth and encouraged consumerism. In addition, due to the fact that oil resources are finite and unreliable, it has disrupted the economic process of cities. One of the most important strategies to get rid of this challenge is to pay attention to other factors for development. Creativity is an essential element in the social, economic and cultural development of cities that is necessary to increase the commercial capacity of cities. This facilitates the exchange of knowledge and experiences between all walks of life and allows artists from all walks of life, especially in the field of culture, to acquire innovative skills and promote cultural productions. For this purpose, the present study was conducted to investigate the tourism development strategy of Nahavand city using the SWOT model. This research is applied-theoretical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The required information and data are collected through library and field methods. The results of the research indicate the existence of tourism development capacities in Nahavand city, however, there are obstacles in this way.

    Keywords: Strategy, Tourism Development, Nahavand City, SWOT Model
  • Ahmad Mazidi, Kamal Omidvar, Atefeh Malek Ahmadi *, Seyed Salam Hosseini Pages 155-175

    Recognizing the potential of bioclimatic or bioclimatic comfort in geographical areas can help identify the comfort zone and plan for daily affairs and even help ecotourism planning of natural attractions. In this study, the first method, effective temperature and Baker in a statistical period of 5 years (1963-1969) to identify the months of bioclimatic comfort during the months of the year has been done; January 1959 January, February, March are outside the comfort zone and need 75 kcal of energy to reach the comfort zone In January 1960, February needs 75 kcal of energy to reach the comfort zone but March outside It is from the comfort zone and needs 62 kcal of energy to reach the comfort zone: in January 1974, when the CPI value is 35.8, according to the table of environmental conditions, it is cold and its human bioclimatic conditions are moderate to severe. April, July, August, September are tolerable in hot environments and are in the range of bioclimatic comfort. May, January, October, November, December are mild and in the range of bioclimatic comfort.

    Keywords: Olegi index, Baker, effective temperature, Urmia
  • Mehdi Zalqi * Pages 175-188

    Today, with the expansion of cities and the growth of urbanization, as well as the increase of problems and difficulties resulting from this process and the importance of integrated management and balanced, comprehensive and sustainable development of the city, the discussion of improving existing infrastructure has become more intense. In this regard, the improvement of the urban road network and also the urban sewage network as an important and vital artery should be of special importance. Based on this, what is the appropriate solution for controlling and managing surface water? Financial and social consequences of flooding One of the geographical and climatic conditions of Iran, precipitation occurs in different parts of the country, which is very important in some areas causing soil fertility and unfortunately in some areas. Leads to flooding. Dezful city is facing water shortage in agriculture, industry and beverage sectors. According to studies, currently 1 billion and 400 million cubic meters of water leaves Dezful city annually, which can transform agriculture and industry. کرد. In this research, the required information and data have been collected through library and field methods. In this research, the SWOT model has been used for the study area.

    Keywords: surface water management, Dezful city, SWOT Model
  • Ali Aram *, Elham Mansourian Pages 189-193
    The purpose of this article was to write about the importance and impact of sidewalks in improving the quality of life and increasing vitality and urban interactions and analyzing the relationship between the quality of urban space on sidewalks (vitality, diversity, permeability, readability, security and social interactions). The research is of descriptive-analytical type and objective observations and its contents have been collected through documentary and non-documentary methods and the article has been discussed through maps, photos and measurements with meter tools.The results showed that sidewalks play an important role in the quality of life and urban spaces, vitality and urban interactions of citizens. Proper handling and design of sidewalks will increase the presence of citizens in the urban space. This will increase the sidewalk and reduce the excessive use of personal vehicles. Components affecting the presence of people in urban areas and the use of sidewalks include safety and security, vitality, readability, access to land uses, proper access for the disabled and physically disabled, visual attractiveness, etc., which are observed in the presence of More and more people are found in urban spaces and sidewalks.
    Keywords: Sidewalk, Liveliness, Social Interactions, urban space
  • Nazila Yaghoob Nejad ASL * Pages 194-216
    Ardebil province is one of the tourist areas in Iran. Some parts of the province have experienced climate change. But no exact and comprehensive scientific work has been carried out so far on climate change simulation over the past geological courses to draw conclusions on changes in geomorphological systems, water resources, climate change impacts on climatic variables, the environment and predict them in the future. So, the present study uses climatic-synoptic stations (1951-2010) and Demarten statistical method to evaluate climate changing fewer than three scenarios: Current Era, Holocene epoch and Pleistocene Era in order to environmental protection, study of the different geomorphological hazards in the province in terms of environmental management, management and planning. The results showed that there was no the same climate changing in the whole province. Ardebil and Meshkinshahr stations, where currently have dry climate had a Mediterranean and semi-humid climate, respectively, during the Pleistocene Era. Germi station has not changed its climate. Climate Station of Pars Abad at current Era is similar to that of the Pleistocene Era. Climate Station of Khalkhal, where is in Mediterranean type at current Era, was humid in Pleistocene Era. The results of the present study can be used to predict changes in geomorphological systems, water resources, impacts of climate change on climatic variables, the environment in the future.
    Keywords: Climate Changing, Quartenary period, Demarten statistical method, Ardabil Province
  • Zeynab Yusefi *, Seyedmohammad Bakharzi Qaz-Alhesar Pages 217-245

    Urban land use is one of the basic concepts in urban planning. It can be called the main foundation of urban planning. It can be said that urban land use has always been a constant component in all Substantive and process theories in planning discipline. This clearly states the importance of urban land use planning in its physical environment. This research uses a descriptive and narrative and best evidence synthesis review methods to survey the criteria for locating urban cultural land uses. In terms of purpose, it is an applied that examines the cultural centers and libraries as case studies. The results showed that in the studied land uses, the main criteria of locating by different researchers include: centrality, adaptability, scale, human environment, physical condition, population density and distribution, accessibility, security, safety and health. Each also includes different sub-criteria such as distance matrix, land plots, public transportation stations and stops and etcetera.

    Keywords: Location, cultural land use, Public Library, Cultural Center
  • Ahmad Mazidi, Hassan Bahaaddinbeygi * Pages 246-254

    The presence of trends in rainfall and temperature can be evidence of climate change. There are different methods for examining changes and trends in temperature and rainfall time series, which are divided into two categories: parametric and non-parametric statistics. The linear regression method is a parametric category and the most common non-parametric method is the Kendall method. The aim of this study is to study the change of some climatic elements in the north and northwest of Kerman province from normal. The time period studied in this research is a 20-year period that occurs between 1999 and 2019. To study the trend of changes in meteorological parameters (average temperature, rainfall and wind speed) in Kerman province and in Anaar, Zarand, Sirjan, Shahrbabak stations, Man-Kendall and least squares regression methods were used. The results of regression of trend line slope show that for moderate temperature is a positive trend for all stations and only Shahrbabak station has a negative trend (-0 /0019)) about the rainfall parameter for the whole province has a negative trend that shows a negative trend. In the region is declining and we are moving towards droughts. Regarding wind speed, the trend is positive for Pomegranate, Zarand, Sirjan and Kerman stations and ShahrBabak station is without trend. The results of Mann-Kendall test show that the temperature of Kerman and Anaar stations has a positive trend, but Shahrbabak station has a negative trend in August (summer) and November (autumn), Zarand and Sirjan stations have no trend. Rainfall in Zarand station has a positive trend in May (spring) and in other stations there is no trend and wind speed has a positive trend in all stations.

    Keywords: Kerman province, least squares regression method of climate change trend, Mann-Kendall
  • MAHDOKHT ASHOORI * Pages 255-275

    This paper presents the earthquake disaster management in Japan. General disaster management has been promoted in an integrated and well-planned manner by the central, prefectural and municipal governments, and public utilities in their capacity according to Disaster Countermeasures Basic Act. In addition, building and improvement of facilities of high priority which help reduce damage by earthquakes have been promoted according to 5 year plans based on Act on Special Measures for Earthquake Disaster Countermeasures to prepare for earthquakes that occur anywhere at any time. On the other hand, countermeasures have been formulated individually against devastating large-scale earthquakes. One of the example is TOKYO Inland Earthquakes, which is outlined in detail. There have been some developments in earthquake disaster management policy for TOKYO Inland Earthquakes. Following, policy framework, (Earthquake Disaster Reduction Strategy and Guidelines for Emergency Response Activities, Specific Plan for Emergency Response Activities) was formulated by Central Disaster Management Council (CDMC) chaired by the prime minister. Specific measures for massive evacuees and the stranded generated by TOKYO Inland Earthquakes were also formulated and proposed measures have been further considered and pursued. Current situation of several other initiatives are also outlined in this paper such as building quake-proofing, Early Earthquake Warning (EEW) and Disaster Management Information System.

    Keywords: Building quake-proofing, Early Earthquake Warning (EEW), Large-scale earthquakes, measures for evacuees, the stranded, TOKYO Inland Earthquakes
  • Ali Aram, Waliallah Zarghampoor Boyerahmadi * Pages 276-297

    Due to the growing population, especially the urban population, as well as the industrialization of communities and the vital role of transportation in these communities and the allocation of a high percentage of value added to the transportation industry in GDP, there is an urgent need for planning in this The background is felt more and more every day. Therefore, developing a safety system along with efficient management in the transportation industry will be one of the basic foundations in reducing the resulting losses. In this research, the safety of the inner-city road network is provided by modifying the shape of the geometric plan of the roads. The research method in this article is based on analytical and descriptive method that by collecting the required information through documents and library by referring to the documents and also by interviewing the responsible persons and persons, information has been collected and solutions such as widening the passages. With the use of appropriate elements and equipment, the lighting of the passages and the correct planning of the geometric plan to create or increase safety has been presented. Based on the findings and studies, it has been concluded that the safety of inner-city roads and its role in reducing casualties in urban accidents is one of the important issues that should be considered in urban planning.

    Keywords: safety, inner city passages, City, Traffic, Geometric Design
  • Seyed Salam Hosseini * Pages 298-318
    Long-term annual or seasonal periods of climate variables are suddenly used as indicators to detect climate change. Acute weather conditions often lead to significant financial and even human damage to living life and the environment. Strong winds at sub-zero temperatures can quickly dissipate heat from the body, and this process may cause the skin to become dry. wind chills are part of the local winds in the Kurdish language that lead to it and in the United States it is blizzard and in the Soviet Union and Asia it is called storm. The purpose of this study is to provide synoptic models related to the wind chill index to predict the recurrence of this natural disaster in the future, to plan and manage crisis management, to deal with the damage of this disaster and reduce its impact. The minimum standard period is a five-year period. To do the research, calculate the minimum daily temperature in Celsius and the average daily wind speed in kilometers per hour in Excel software using the formula and then compare the results according to the table of wind chill table and then the months with wind chill with You specify this index. Found. Normally presenting the amount of wind in the weather forecast to the people, the amount of skepticism for the forecasts leads to people's satisfaction.
    Keywords: Wind Chill, Obato Plain, Bioclimate, Otis tarda. Climate Change
  • Amin Zarei *, Fatima Rezaei, Milad Mohamadi Pages 319-335

    The consequences of climate change over the past years have directly and indirectly affected many problems for the country. Meanwhile, one of the most important consequences is the drought, a phenomenon that has caused great damage to the country and the diamond sector in recent years. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effects of drought in both economic and social dimensions of rural areas of Bijar city and Cheng Almas section. In this study, we used SPSS software and Friedman test to analyze the data. The results show that in the economic dimension, ‌ increase in unemployment, ‌ decrease in savings, ‌ decrease in job satisfaction, اهش decrease in land and land prices, decrease in livestock production, اهش decrease in life expectancy and increase in food prices have had the greatest impact in these areas. In the social dimension, there has been an increase in migration, a decrease in rural participation, an increase in poverty, a decrease in the quality of the environment and living standards, an increase in family conflicts and the spread of disease.

    Keywords: Drought, Bijar County, diamond grasp, Economic dimension, Social dimension
  • Mohammadreza Shahriyari * Pages 336-356

    Urban regeneration is a comprehensive and integrated view and action that leads to solving urban problems and improving the physical, physical and environmental economic stability of a neighborhood in the region. Abad is located in Shiraz. The research method in this research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The results were performed by t-test, correlation coefficient and regression in SPSS software. The results show that there is a positive and significant correlation between the independent variables of urban regeneration and quality of life. A rate of 0.76 can affect the quality of life of residents. Finally, suggestions were made to improve regeneration in the neighborhood.Urban regeneration is a comprehensive and integrated view and action that leads to solving urban problems and improving the physical, physical and environmental economic stability of a neighborhood in the region. Abad is located in Shiraz. The research method in this research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The results were performed by t-test, correlation coefficient and regression in SPSS software. The results show that there is a positive and significant correlation between the independent variables of urban regeneration and quality of life. A rate of 0.76 can affect the quality of life of residents. Finally, suggestions were made to improve regeneration in the neighborhood.

    Keywords: Recreating, Shiraz, Neighborhood, Social
  • Ahmad Mazidi, Hagar Toofani * Pages 357-370
    The issue of climate change and the tendency of global warming and its consequences, in addition to scholars, has attracted the thoughts of government men and politicians around the world. Climate is one of the most important components of the ecosystem and parameters Climate Temperature and precipitation are sensitive to climate change. Therefore, examining the trend in such variables can help in identifying climate change in the region. In order to study and detect climate change, the study of a number of climatic parameters has a higher priority than other parameters. The aim of this study was to investigate the trend of annual temperature changes in Urmia synoptic station by Mankendal test in a statistical period of 15 years with a time interval (1996-2010 in Sinotec meteorological station of Urmia. Statistical method of linear regression and Fan Kendall statistic for hair Significance of trend of temperature and precipitation series changes was used.The results show that the lack of temperature trend in Urmia has decreased with a downward slope and the lack of synchronous rainfall trend of Urmia with rising valve is increasing.
    Keywords: climate change, Urmia Hamid Station, mann -kandall test, linear regression
  • Younes Gholami, Zahra Shafiei * Pages 371-398

    Review:The successful development of the tourism industry requires sufficient knowledge and awareness of important and effective economic, socio-cultural, infrastructural and managerial factors. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the development of rural tourism with emphasis on the tourism target village of Kangavar city. The study area has pristine and unique natural attractions that can attract many tourists, but for the prosperity and development of rural tourism must be provided the necessary infrastructure. The present research is of applied type with a descriptive-analytical approach and data collection has been done in a combination of documentary and field methods. Validity and reliability of the research was done through a questionnaire and 16 SPSS software was used to analyze the data. Using the Cochran's formula, 226 people were selected as the sample size. The research findings indicate the lack of essential facilities and infrastructure such as accommodation, welfare, hospitality and communication, and managerial and institutional weakness in the field of tourism development. Of course, variables such as financial status, type of occupation, production, education status, marriage and age, village of residence were related to the dependent variable of tendency to develop tourism.

    Keywords: Tourism, Rural tourism development, Fash Village
  • Mariam Verij Kazemi * Pages 399-414

    The emergence of industrial hubs with oil and gas energy substrates has built economic structures which are in conjunction with energy production, transit and energy consumption centers, lt is referred to as geo-economic .The Greater Near East strategic region is in the spotlight due to the existence of large hydrocarbon reservoirs, that dominate and control it. Territories called bases and operational centers have been considered to advance the political-military and economic-commercial goals of the great powers. Afghanistan is one of the centers of operations due to its special topographical-geopolitical position .it is connected to world powers (Russia and China) and regional powers (Iran, Pakistan and India).This article uses analytical-descriptive method and using scientific and research resources while examining the geo-economic issues of Afghanistan and raises the hypothesis of creating insecurity and continuing instability in Afghanistan in order to ensure the economic-energetic benefits of industrial powers and pressure on actors. The competitor is evaluated on this basis, it is concluded that the systemic crisis resulting from the exploitation of energy resources under the name of geo-economic crisis will face major obstacles to the development of peace and stability processes in Afghanistan and will make the spread of insecurity for its surroundings inevitable.

    Keywords: Afghanistan, peripheral space, geo-economic crisis, Energy, supra regional powers
  • Mohammad Bafghizadeh *, Parviz Soleimani Moghadam, Najmeh Jahanneya Pages 415-432

    Urbanization is the most prevalent complication in developing countries. Therefore, city managers, as the top of the city leadership pyramid, have a heavy task to create coordination between the departments that manage the city. Urban management in developing countries faces many problems, including financial inadequacies and technical skills. Along with the rapid and rapid growth of urbanization in the world, especially in developing countries in the last two or three decades, the role of cities in the national economy of these countries has changed completely and is of vital importance.The aim of this study was to investigate and identify the challenges and crises of urban management in Ahvaz metropolis, which in terms of research purpose, except for applied research, is qualitative in terms of implementation process. Data were based on a survey method and a questionnaire technique and the information was collected by random sampling.Findings have shown that there is a difference between the challenges and crises of urban management in the city of Ahvaz and from the citizens' point of view, there are many challenges with different degrees of importance in this city. Citizens believe that management challenges and crises Ahwaz metropolitan cities in order of importance are: economic challenges; Cultural challenges; Environmental challenges; Social challenges; There are security challenges and urban service challenges. Conclusion According to the research findings, the need for urban management to information dashboard in the city and awareness of the current situation, information and financial resources, equipment tools, needs and problems of the city and the citizen, is felt more than ever. And takes steps to eliminate them by planning, organizing and monitoring.

    Keywords: Challenges, crises, urban management, Ahvaz Metropolis
  • Rokhsareh Bahadouri * Pages 433-452

    especially cultural geography. Urban areas are the turning points of human societies and the center of the accumulation of people and material objects. Our view of urban spaces can be based on different patterns of people in creating diverse places and neighborhoods. The important thing about attractive public spaces for people is to make them feel desirable or comfortable. The inescapable fact is that people will judge the activities of architects, planners, etc. by the quality and especially the physical quantity of what they see or experience around them. Social relations and public interaction of people take place in public behavioral camps. They are attracted to a camp that has the ability and desire to adapt to the fixed patterns of movement that take place there. This study examines and analyzes the quality of the environment and the sense of place of the people in Keshavarz Boulevard. The research method is descriptive-analytical and the statistical population of this research is 50 people (residents, passers-by, tourists, etc.) who were present in Keshavarz Boulevard, Tehran. The theoretical framework of the research is based on documentary studies and the data obtained from the questionnaire were analyzed using excel software and SWOT table. The results show that good urban spaces are measured by the concept of optimal quality. Therefore, in order to study the quality and measurement of urban spaces, criteria and characteristics have been proposed during the previous decades. The more cities can create more favorable public environments for city dwellers in order to have better social interactions, the more the city will enjoy a higher quality of urbanization and mental health of its inhabitants.

    Keywords: Keshavarz Boulevard, Population Attraction, Environmental Quality, Environmental Values
  • Jelveh Jalili * Pages 445-453

    Industrial tourism whose development requires sufficient knowledge and awareness of economic, social and cultural issues and factors in each region. Therefore, the purpose of this study is to analyze the effects of tourism on the development of Derek village in Sistan and Baluchestan province. Research information and data have been obtained through field studies and documentary-library studies. The statistical population of the study is 51 villagers. Analysis of findings was performed using SPSS software and one-sample t-test. The results show that in the index of economic effects of tourism, the level of significance of each item was less than 0.05, which shows that all variables of the economic index have significant effects on tourism, except for the variable of increasing purchasing power and improving living standards. Among the social and cultural indicators of tourism, all variables have a significant level. In the index of environmental effects of tourism, except for the indices of plant environment protection, noise pollution, air pollution, etc., the improvement of the condition of internal passages, other variables have a significant level

    Keywords: Tourism, Tourism effects, Development, Rural development, Derak
  • MOJTABA DONYAEE DARYAN *, VAHID RIAHI Pages 466-487

    Drought is one of the natural disasters that can occur in any climate. In recent decades, Iran has been continuously affected by severe and widespread droughts and has imposed detrimental effects on various economic sectors, including agriculture, environment and water resources. Today, vegetation indices obtained by remote sensing technology are used to identify and analyze agricultural droughts. Therefore, the purpose of this study was to investigate drought with vegetation indices VCI, TCI, VDI, WSVI VHI. In the study area. This operation was carried out using Landsat 8 satellite images in the period 2013 to 2020. The results showed that the drought situation in Chehregan village is not in a good condition and among the studied villages, Goni Markazi village It has vegetation in better conditions in terms of drought. Also, using the opinions of experts and using AHP weighting method, agricultural and infrastructural strategies for the study area were evaluated. According to experts, the development of rural living standards scored the most points according to experts for standard infrastructure solutions.

    Keywords: Drought, Sagari, rural economy, Agriculture, Remote Sensing
  • Zeinab Behfar, Mojgan Mardanirad *, HamidReza Rezazadeh Pages 488-507

    The aim of this study was to determine the relationship between thinking styles and emotional intelligence and family functioning in married women working in Tehran Children's Medical Center Hospital in autumn and winter of 1399.

    Method

    The research method in this study is descriptive and correlational. The independent variables of thinking styles and emotional intelligence and the dependent variable is family performance research. The statistical population of the study was 181 people and the statistical sample was 121 people who were selected by random sampling method to collect information. Sternberg Thinking Style Questionnaire, Shot Emotional Intelligence Questionnaire and Family Functioning Questionnaire (FAD) were used to test the hypothesis and research objectives after examining the general and specific assumptions of descriptive and inferential statistical methods used in descriptive statistics. Mean, standard deviation, minimum and maximum in inferential statistics section, Pearson correlation test, multivariate linear regression analysis was used.

    Conclusion

    The results showed that there is a relationship between thinking styles and emotional intelligence with family performance in married female employees working in medical centers. There is a negative and significant relationship between emotional intelligence and family dysfunction. In other words, there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and family functioning. There is also no significant relationship between thinking styles and family functioning. It was also shown between thinking styles and ability. Problem solving (family performance component) There is a relationship and there is no relationship between thinking and role playing styles, emotional intercourse and emotional companionship (family performance components). There is also a relationship between emotional intelligence and the ability to solve problems, role play, emotional intercourse and emotional companionship (components of family functioning (.

    Keywords: thinking styles, Emotional intelligence, Family performance, Married Working Women
  • Naser Kamali Mashhud *, Ali Sedighi Pages 508-526

    Sustainable income is very important for any organization, whether in the field of urban issues or in other areas, and is the basic basis for the correct and purposeful performance of the activities of an organization. For this reason, the managers of each organization try to consider specific resources for their annual budget and, if necessary, even determine alternative sources and use them if necessary. Lack of these resources or its uncertainty causes the income of an organization to fluctuate during a year or even many years, and depending on the scope of activity of that organization, part of the unfulfilled goals and direct or indirect users of its services and activities. Affect the organization. Meanwhile, tourism planning in order to generate income for a city like Tehran, which has all-round potential, is a necessity and task for managers and planners of this metropolis to improve the quality of life of the people of this city through this income. Accordingly, the main purpose of this study is to plan sustainable income generation of municipalities, the need to improve the quality of life by emphasizing the potential of tourism in the metropolis of Tehran by descriptive-analytical method. The results show that tourism is an important factor in sustainable economic development and job creation and is one of the industries that is very significant in terms of income and job creation, and this industry directly and indirectly creates jobs for countless people. Also, planning in the field of urban tourism development should lead to the promotion of a vibrant, environmentally friendly society, a decent economy, equality and justice, livability of the city and the sustainability of the city's economy.

    Keywords: Sustainable Income, Quality of Urban Life, urban tourism, Metropolises, Tehran