فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود بسطامی*، رضا نجف بیگی صفحات 1-17
    زمینه

    امروزه متناسب سازی ساختار دولت و نظام اداری از بحث برانگیزترن مباحث مرتبط با اداره ی امور دولتی است. نظام اداری در توسعه هرجامعه ای نقش اساسی ایفاء می کند، به نحوی که بدون داشتن یک نظام اداری متناسب، دستیابی به توسعه ناممکن است.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی چالش ها و راه کارهای متناسب سازی ساختار تشکیلات دولت در اجرای برنامه اصلاح نظام اداری بوده است.

    روش

    این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی، و از نظر مقاصد پژوهش، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش نیز خبرگان علمی و اجرایی در محیط دانشگاهی و سازمان های دولتی بوده اند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه های محقق ساخته به کارگرفته شد، و تجزیه وتحلیل داده ها با نرم-افزارهای اس.پی.اس.اس و اکسل انجام گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان، تعداد 66 شاخص شناسایی و استخراج گردید، که بعد از قضاوت خبرگان و با استفاده از آزمون دلفی فازی 29 مورد از شاخص ها مورد تایید قرار گرفت و در 5 مولفه اصلی سازماندهی گردید. نتایج تحقیق بر اساس آزمون تی دو نمونه مستقل نشان داد که وضعیت موجود ساختار تشکیلات دولت مناسب نیست و با وضعیت مطلوب فاصله معنی دار و بسیار زیادی دارد.

    نتیجه گیری

    سعی مدیران بر تعدیل یا مرتفع کردن آنها می تواند گام بزرگی در جهت متناسب سازی ساختار تشکیلات دولت باشد.

    کلیدواژگان: ساختار دولت، متناسب سازی، اصلاح نظام اداری
  • سید محمدمهدی پیغمبرزاده*، سید مهدی الوانی صفحات 19-35
    زمینه

    یکی از مهمترین مسایلی که امروزه بیشتر کشورها، از جمله ایران، با آن مواجهند، اجرای ناموفق خط مشی های عمومی است. علیرغم اقدامات متعددی که در سالهای گذشته برای اجرای خط مشی های کنترل آلودگی هوا در ایران صورت گرفته، همچنان نتایج مطلوب حاصل نشده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، شناسایی ابعاد اجرای خط مشی های کنترل آلودگی هوا در ایران است.

    روش

    به منظور اکتشاف این ابعاد، ابتدا از طریق مطالعه عمیق ادبیات نظری، الگوهای مشهور اجرای خط مشی و شاخصها و مولفه های آنها شناسایی و در ادامه، با توجه به ماهیت اکتشافی و خبره گرا بودن سوالات پژوهش، پس از مصاحبه با خبرگان و نیز 2 مطالعه مستقل، با استفاده از روش تحلیل مضمون در سه سطح مضامین پایه، سازماندهنده و فراگیر، ابعاد و مولفه های دیگری نیز استخراج شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها در فرآیند کدگذاری منجر به ظهور 85 مضمون پایه در قالب 19 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر و ارایه شبکه های مضامین شد.

    نتیجه گیری

    ابعاد اجرای خط مشی های کنترل آلودگی هوا در ایران عبارتند از : «سیاستگذاری»، «برنامه ریزی و بسیج منابع»، «مدیریت و شبکه اجرا»، «نظارت و ارزیابی»، «ذینفعان و گروه های هدف» و «عوامل زمینه ای»

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، آلودگی هوا، تحلیل مضمون
  • شکرالله خواجوی*، غلامرضا رضایی، رقیه کشاورزمویدی صفحات 37-52
    زمینه

    حسابرسی در بخش عمومی جزء اساسی فرآیند کنترل و پاسخگویی است.

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی میزان سودمندی و اثربخشی اجرای حسابرسی مستقل در نهادهای بخش عمومی است. روش ها:. داده های مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل آماری فرضیه های پژوهش از 102 شهرداری استان فارس و با استفاده از پرسش نامه ای حاوی 44 سوال گردآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری فرضیه های پژوهش از آزمون های «t یک نمونه ای» و «میانه» استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های آزمون فرضیه های فرعی پژوهش حاکی از آن است که اجرای حسابرسی مستقل در شهرداری ها باعث شناسایی و پیشگیری موارد عدم رعایت قوانین، مقررات و بخش نامه های داخلی می شود. همچنین، اجرای حسابرسی مستقل، تا حدودی نسبت به کشف و اصلاح اشتباهات و تقلب-های احتمالی، اطمینان می دهد و تا حدودی باعث بهبود کنترل های داخلی می شود، با این وجود، از اثربخشی مناسبی در این خصوص برخوردار نمی باشد. افزون بر این، حسابرسی صرفه اقتصادی و کارایی و همچنین حسابرسی برنامه در شهرداری ها به نحو اثربخش اجرا نمی شود. یافته های آزمون فرضیه های اصلی پژوهش نیز بیانگر آن است که حسابرسی مالی در شهرداری ها تقریبا به نحو اثربخش اجرا می شود، با این وجود، از اثربخشی مناسبی برخوردار نیست؛ ولی اجرای حسابرسی عملیاتی در شهرداری ها اثربخش نیست.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها مدیران نهادهای بخش عمومی باید با دقت نظر بیشتری به حسابرسی توجه نمایند.

    کلیدواژگان: حسابرسی مستقل، شهرداری ها، نهادهای بخش عمومی، حسابرسی مالی، اثربخشی
  • جواد مقتدر کارگران، رضا خدایی محمودی* صفحات 53-66

    هدف این پژوهش ارایه مدل مدیریت دانش اثربخش با رویکرد فناوری اطلاعات با الگوی سناریونویسی درسازمان نظامی است. روش تحقیق این مطالعه بر حسب هدف، کاربردی و بر حسب شیوه گرد آوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. داده های اولیه تحقیق با استفاده از مصاحبه های نیمه باز و دلفی از خبرگان دانشگاهی حوزه مدیریت دانش جمعآوری و با استفاده از نرم افزار MicMac تجزیه و تحلیل شده اند. در نهایت نتایج حاصل از به کارگیری روش تحلیل تاثیرات متقاطع حاکی از آن بود که 6 عامل کلیدی از میان عوامل 6 گانه شناسایی شده در مرحله مصاحبه، بیشترین تاثیر را بر آینده سازمان نظامی دانش بنیان دارد. این عوامل به عنوان عوامل پایه در سناریو نویسی مورد استفاده قرار گرفت .ابتدا سه سناریو مطرح شد سناریوی اول مربوط به سناریوی اهداف ، سناریوی دوم مربوط به دانش و سناریوی سوم منابع انسانی بود . که سناریوی اول با برنامه ریزی دارای بهترین حالت مطلوب بود.سپس هریک از مولفه های کلیدی رتبه بندی شدند . که نتایج پژوهش شش عامل اساسی برنامه ریزی ، دانش تخصصی ، تعیین استراتژی ، اطلاعات به روز ، روحیه کارتیمی و متخصصین را بعنوان مولفه های مدل مدیریت دانش اثربخش درسازمان نظامی نشان داد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، استراتژیک
  • فریبا پیلوار*، حسین رحمان سرشت، فتاح شریف زاده، جمشید صالحی صدقیانی صفحات 67-83

    در حالی که دانشگاه های بسیاری در کشورهای مختلف برای جذب دانشجوی خارجی تلاش می کنند، تنها دانشگاه هایی خاص در این زمینه موفقیت هایی را کسب می کنند. علی رغم آن که در برنامه های جمهوری اسلامی ایران بر جذب دانشجویان خارجی تاکید شده است، دانشگاه های کشور، موفقیت چندانی در این حوزه نداشته اند. این پایان نامه، یافتن عوامل اصلی موفقیت دانشگاه های کشور را وجهه همت قرار می دهد. مطالعه سوابق بیانگر آن است که دانشگاه هایی که در کشورهایی که ساختار حکومتی خاص، برندی مشخص داشته-اند از بخت بیشتری برای جذب دانشجوی خارجی برخوردار بوده اند. بی تردید البته اثرات آن دانشگاه ها را در زمینه های آموزش و پژوهش نمی توان در نظر نگرفت. با توجه به این ملاحظات در این رساله به اثر ساختار حکومتی، برند و جایگاه علمی دانشگاه در جذب دانشجوی خارجی پرداخته می شود. برای این منظور با مراجعه به آمار و اطلاعات 23 کشوری که کم و بیش در حوزه جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و تا حدودی ویژگی هایی مشترک با کشور ما دارند و رتبه بندی دانشگاه های آنها (البته به لحاظ آمار کشور) و با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مدل کلیات عوامل جذب دانشجویان خارجی طراحی می شود. بنابراین مدل، اثر ساختار حکومتی و برند ملی همراه با توانمندی دانشگاه ها در قابلیت جذب دانشجوی خارجی بوسیله آنها تایید می شود.

    کلیدواژگان: الگوی سیاست گذاری، جذب دانشجویان، دانشجویان بین المللی، دانشجویان ایران
  • اکبر اعتباریان، رقیه کشوریان ازاد* صفحات 85-103

    قوه قضاییه با توجه به نقش موثری که در حل و فصل دعاوی، حفظ حقوق عمومی، گسترش و اجرای عدالت و اقامه‏ی حدود الهی دارد، اجرای خط مشی ها در آن، تمام بخش های جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این تحقیق، بررسی و تحلیل عوامل موثر بر اجرای خط مشی در قوه قضاییه بوده است. براساس ادبیات در بحث اجرا، پژوهش های انجام شده و دیدگاه صاحب نظران قوه قضاییه، عوامل موثر بر اجرای خط مشی بررسی گردید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه با 28 نفراز متخصصان فعال در زمینه تدوین ، اجرا و ارزیابی خط مشی های قوه قضاییه استفاده شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رویکرد کیفی و از روش تحلیل محتوا و تکنیک تجزیه و تحلیل مضمون استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق عوامل موثر بر اجرای خط مشی در قوه قضاییه به ترتیب اولویت مجریان، تدوین کنندگان، ارزیابان، رابطه بین مجریان و تدوین کنندگان و معیارهای ارزیابی پیامدهای خط مشی هستند و رابطه عمیق و دوسویه ای بین مجریان و خط مشی گذاران در قوه قضاییه وجود داشته است.

    کلیدواژگان: اجرا، خط مشی گذاری، تدوین کنندگان، مجریان، ارزیابان، سناریو
  • جعفر ترک زاده، مهدی صادقیان سورکی، رضا عقیلی* صفحات 105-119

    ارزیابی و ممیزی نظام پژوهش، سازه ای چند بعدی، پیچیده و شامل فرایندهایی که در نظام دانشگاهی برای دستیابی به اهداف اساسی مورد توجه قرار می گیرد است، در این راستا مدل ها و چارچوب های متنوعی ایجاد شده که هر یک به نوعی در توصیف، تحلیل و تبیین این سازه کوشیده اند با این حال عدم اجماع در خصوص ابعاد آن در ادبیات دانشگاهی و تعدد مدل های غیر بومی بر خلاء نظری در این حوزه دلالت داشته است؛ لذا هدف این مقاله ارایه چارچوبی جامع از ارزیابی و ممیزی نظام پژوهش می باشد. این چارچوب نگرشی واقع گرایانه و کاربردی نسبت به ارزیابی نظام پژوهش و معیاری است که به کمک آن می توان به طور مستمر شرایط موجود را بهبود بخشید. این مطالعه با رهیافت مفهومی انجام گرفته که در ضمن آن شاخص های مرتبط با ارزیابی از نظام پژوهش استخراج و در قالب فراترکیبی از مطالعات انجام شده، بیان شده است. نتایج مطالعه خلاء نظری در حوزه ارزیابی نظام پژوهش به شیوه بومی را مورد توجه قرار داده و سعی در بهبود کیفیت ارزیابی نظام پژوهش در دانشگاه و به دنبال آن پاسخگویی مطلوب به محیط که منجر به بقای معنادار دانشگاه در محیط خود می گردد، دارد.

    کلیدواژگان: ممیزی، نظام ارزیابی، پژوهش، اثر
|
  • Masoud Bastami *, Reza Najafbagy Pages 1-17
    Background

    Today, the Rightsizing the structure of the government and the administrative system is one of the most controversial issues related to the administration of state affairs.

    Purpose

    The main purpose of this research is the challenges and procedures for Rightsizing the structure of the government in implementing the program of reforming the administrative system.

    Method

    This study in terms of collecting the data is a descriptive-survey research, and in terms of purposes is an applied research. . Researcher-made questionnaires were used to collect data and the data analysis was performed using SPSS and Excel software. findings In this research, by review the literature of research and interviewing experts, 66 indicators were identified and extracted. After judgment of the experts, 29 factors were confirmed by the use of the Fuzzy Delphi test and were organized in 5 main indicators. The results of the research indicated that based on independent t-test , the status quo of the organization form structure is not suitable and has a significant difference with a favorable situation.

    Conclusion

    Regarding the identified challenges, managers' attempts to Rightsizing eliminate them can be a major step in adjusting the structure of the government.

    Keywords: government structure, adjust, reform of the administrative system
  • S. M. Mahdi Peyghambarzadeh *, Seyyed Mahdi Alvani Pages 19-35
    Background

    One of the most issues today most of countries, such as Iran, facing them is unsuccessful implementation of public policies. Although different acts are conducted to implement these policies, but also there aren’t desirable outputs and outcomes.

    Objective

    This paper is prepared in order to determine the dimensions of the implementation of Air Pollution Control Policies in Iran.

    Methods

    In order to explore these dimensions, initially by deep studying of theoretic literature and famous models of policy implementation, indicators and components were determined and then ,because of exploratory nature of research questions, after interviewing with experts and 2 independent study, other indicators and components were exploited by means of “thematic analysis” method.

    Finding

    Data analysis in coding process was resulted in appearance of 85 base themes, 19 organizer themes and 6 inclusive themes.

    Conclusion

    The dimensions of implementation of air pollution control policies in Iran includes: “policy making”, “Planning and resources mobility”, “management and implementation network”, “supervision and evaluating” “Stakeholders and target groups”, and “context”.

    Keywords: Policy Implementation, Air pollution, Theme Analysis
  • Shokrollah Khajavi *, Golamreza Rezaee, Rogayeh Kasavarz Moyadee Pages 37-52
    Background

    auditing in public sector is a part of the process of control and accountability. That’s why, auditing in public sector organizations and studying its effectiveness are essential.

    Objective

    The objective of this research is investigating the usefulness and effectiveness of conducting independent auditing in public sector organizations.

    Method

    . Data was gathered from 102 municipalities of Fars province using a 44-item questionnaire. “one-sample t-test” and “median test”, were used for statistical analyses.

    Findings

    The results of the data analyses of subsidiary hypotheses indicated that conducting independent auditing in municipalities is effective in identifying and deterring of noncompliance with law, regulation and internal circular. Also, conducting independent auditing partly assures probable error and fraud detection and correction and improves internal controls. However, conducting independent auditing in municipalities does not result in accurate and complete assessing and also relevance of estimates. Furthermore, economic, efficiency and program audits are not conducted effectively. The results of main hypotheses also reveal that conducting financial auditing is relatively effective, but conduct of performance auditing is not effective.

    Conclusion

    According to the findings, public sector organizations managers should pay more attention of the audit.

    Keywords: Independent Auditing, Municipalities, public sector organizations, Financial Auditing, Effectiveness
  • Javad Moghtader Kargaran, Reza Khodaie Mahmoudi * Pages 53-66

    The purpose of this study is to provide an effective knowledge management model in the military organization. The research method of this study is based on objective, applied and survey type descriptive information collection method. A questionnaire was used to collect information. Initial data were collected from the experts in the field of knowledge management using semi-open and Delphi interviews and analyzed using MicMac software. Finally, the results of using the cross-impact analysis method indicated that six key factors among the six identified factors in the interview phase had the greatest impact on the future of the knowledge-based military organization These factors were used as the underlying factors in scenario. Initially, three scenarios were presented. The first scenario was related to the goal scenario, the second scenario for knowledge and the third scenario of human resources. The first scenario was the best with optimal planning. Subsequently, each of the key components was ranked. The results of the research revealed six main factors of planning, specialized knowledge, strategy determination, up-to-date information, and team work and experts as components of the effective knowledge management model with a strategic approach in the military organization.

    Keywords: Knowledge Management, Information Technology, Strategic
  • Fariba Pilvar *, Hosein Rahmanseresht, Fattah Sharifzade, Jamshid Salehi Sadaghiani Pages 67-83

    While many universities in different countries strive to attract international students, only certain universities succeed. Iranian universities have not had much success in this field, despite the emphasis being placed on foreign students' programs in the Islamic Republic of Iran. This dissertation highlights the key factors behind the success of the country's universities. A study of the records shows that universities in countries with specific brand structure have a greater chance of attracting international students. Of course, the impact of those universities on education and research cannot be taken into account. With these considerations in mind, this paper examines the impact of government structure, brand and academic status on the attraction of international students. For this purpose, referring to the statistics and information of 23 countries that are more or less in the geographical area of ​​the Islamic Republic of Iran, which have some features in common with our country, ranking their universities (of course in terms of country statistics) and Using the partial least squares method, the general attraction model of international students is designed. Therefore, the model confirms the effect of government structure and national brand along with the ability of universities to attract foreign students.

    Keywords: Policy Modeling, Student Attraction, International Students, Iranian Students
  • Akbar Etbariyan, Roghaye Keshvarianazad * Pages 85-103
    context

    The judiciary, with its effective role in resolving contest, protecting public rights, expanding and enforcing justice, implements poblic policies that affect all sections of society.

    Objective

    The purpose of this study was to examine and analyze the factors affecting the policy implementation policy in the judiciary

    Methods

    Based on the literature on the implementation and policy implementation in the judiciary, the factors influencing the implementation of the policy based on the Nakamura and Smallwood approach, the research model was determined. To collect data, interviews were conducted with 28 experts working in the field of Policy, implementing and Evaluation judiciary policies. Sampling was done purposefully and data analysis was performed using qualitative approaches and interpretive analysis method for data analysis.

    Results

    According to the results, all editors, administrators and evaluators are effective in implementing policies, and administrators have the most important role, and there is a deep and interdependent relationship between administrators and policy makers in the judiciary, the factors involved in this relationship are clearly Goals, the nature of the tasks, and the amount of control that they apply to each other.

    Keywords: Implementation, policy, policy making, administrators, evaluators, scenarios
  • Jafar Torkzadeh, Mehdi Sadeghian Sourki, Reza Aghili * Pages 105-119

    The evaluation and audit of the research system of multidimensional, complex and involves processes that are considered in the academic system for achieving the basic goals, in this regard, various models and frameworks have been created, each one in a way However, the lack of consensus on its dimensions in academic literature and the multiplicity of non-homogeneous models implies a theoretical vacuum in this field. Therefore, the purpose of this paper is to provide a comprehensive framework for evaluation And audit of the research system, while also providing effective, coherent and responsive processes to achieve goals. Has been strict. , which can continuously improve the existing conditions. This study has been carried out with a conceptual approach that extracts the indicators related to the evaluation from the research system and is presented in the form of a series of studies carried out. The results of the study of theoretical vacuum in the field of evaluation of the research system in native manner have been considered and trying to improve the quality of evaluation of the research system in the university, followed by a desirable response to the environment that leads to a significant survival of the university in its environment.

    Keywords: Audit, Evaluation system, Research, Effect