فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس قائدامینی هارونی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی، مهرداد صادقی ده چشمه، مجید ماهرانی برزانی صفحات 1-14

    هدف این تحقیق تعیین میزان تاثیر رهبری استراتژیک از طریق تفکر استراتژیک بر عملکرد سازمانی در شرکت ساپکو بود روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از ن تحلیل داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارشناسان و مدیران شاغل در شرکت ساپکو به تعداد 300 نفرتشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 168 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد رهبری استراتژیک سرات و همکاران (2011)، پرسش نامه استاندارد تفکر استراتژیک لیدتکا (1998) و پرسشنامه استاندارد عملکرد سازمانی کاپلان و نورتون (1995) بود که روایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگرپایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب برای رهبری استراتژیک 89/0 ، تفکر استراتژیک (1998) 95/0 و عملکرد سازمانی 91/0 برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مشتمل بر ضریب همبستگی پیرسون ، روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که رهبری استراتژیک از طریق تفکر استراتژیک بر عملکرد سازمانی تاثیر دارد و این تاثیر معنادار بوده و میزان تاثیر کل آن برابر 25/0 می باشد

    کلیدواژگان: رهبری استراتژیک، تفکر استراتژیک، عملکرد سازمانی، شرکت ساپکو
  • سنجر سلاجقه*، الهه احمدیان صفحات 15-30
    زمینه

    اجرا مجموعه فعالیت هایی است که به منظور پیاده سازی تصمیم اتخاذ شده در خط مشی ها صورت می پذیرد. تحقیقات نشان می دهد که خط مشی های زیادی وضع می گردند اما اجرا نمی شوند و یا به صورت ناقص به اجرا درمی آیند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل درون و برون سازمانی موثر بر اجرای بهینه خط مشی های دولتی است .

    روش ها

     در جهت تحقق اهداف پژوهش پس از بررسی ادبیات و مبانی نظری مربوطه سعی شد تا مهم ترین عوامل درون و برون سازمان موثر بر اجرای بهینه خط مشی ها شناسایی شود. بنابراین هفت عامل و شاخص های آنها بر اساس میزان تکرار و اهمیت انتخاب گردید و در قالب هفت فرضیه ارتباط عوامل مذکور با نحوه اجرای بهینه خط مشی مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش، 120 نفر از کارکنان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی است که حجم نمونه به کمک فرمول مورگان، 92 نفر محاسبه شد. با توجه به این که متغیر اجرای خط مشی های عمومی دارای توزیع غیرنرمال هستند، به منظور تعیین تاثیر معنی داری از آزمون غیرپارامتری t یک نمونه ای جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج بیانگر ارتباط مثبت و معنادار همه عوامل درون و برون سازمانی با اجرای بهینه خط مشی ها در سازمان بود.

    کلیدواژگان: عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی، اجرای بهینه خط مشی
  • احد نوروززاده، سلیمان ایرانزاده*، ناصر فقهی فرهمند صفحات 31-40
    زمینه

    پژوهش حاضر در زمینه مهارت های کوانتومی، رهبری کوانتومی و مدیریت دانش سازمانی نوشته شده است.

    هدف

    هدف اصلی تحقیق حاضر تحلیل اثر مهارت های کوانتومی بر رهبری کوانتومی با نقش میانجی مدیریت دانش سازمانی است.

    روش

    این پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی، و یک پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 3569 نفر و نمونه ای به حجم 347 نفر است که مطابق جدول مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. تحلیل داده ها نیز از طریق روش های الگوی معادلات ساختاری انجام یافته است.

    یافته ها

     نتایج تحلیل ها نشان داد که مهارت های کوانتومی بر رهبری کوانتومی و مدیریت دانش بر رهبری کوانتومی تاثیر معناداری دارد. در نهایت نتایج نشان داد که مهارت های کوانتومی بر رهبری کوانتومی با نقش میانجی مدیریت دانش سازمانی تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    از آن جا که مهارت های کوانتومی بر رهبری کوانتومی با نقش میانجی مدیریت دانش سازمانی تاثیر معناداری دارد، بنابراین در ارتقاء سطح رهبری شرکت، می توان مهارت های کوانتومی و مدیریت استراتژیک دانش سازمانی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: مهارت های کوانتومی، رهبری کوانتومی، مدیریت دانش سازمانی
  • داود خدادادی قلعه سلیمی، مهدی مرتضوی*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 41-54
    در این مطالعه به بوسیله شقوقی از رویکرد استقرایی و با ابزار گونه شناسانه نظری و تجربی ، با هدف ترسیم مرزی مشخص و معین میان سازمان های دولتی و عمومی برمبنای ویژگی های ساختاری و فرایندی به تحلیل های پردامنه ای از سازمان ها اقدام شده است. در این راستا، ابتدا به شناسایی عواملی بمنظور گونه شناسی مفهومی این سنخ سازمانها اقدام و سپس متعاقب آن بر مبنای نتایج مطالعات پیشین ،به سنخ شناسی تجربی سازمان های مذکور اقدام شده است. پس از تحلیل های گونه شناختی بعمل آمده ، یک طبقه بندی موردمبناء از سازمانهای عمومی و دولتی بر اساس معیارهایی همچون (غیر بهره منداز انحصار،انحصاری و رقابتی- ترتیبات تنظیم و مقررات گذاری- تامین مالی غیردولتی -دولتی و غیره) ارایه شده است که تمامی ترتیبات ساختاری و فرایندی سازمان های دولتی و عمومی را لحاظ نموده است.این پژوهش ضمن ارایه الگویی از مرزبندی و طبقه بندی معین از سازمان های دولتی و عمومی، مدیران و ذینفعان این سنخ از سازمان ها را در گذار و رهایی از بند تعلقات، تقلیدها، اجبارهاو هنجارهای نهادی در شناخت سازمانهای متبوع خود یاری رسانده و می تواند به عنوان یک چارچوب مرجع در انتخابهای مرتبط با ساختارو فرایند سازمانی مطرح گردد.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، گونه شناسی تجربی (تکسونومی) سازمان های دولتی و عمومی، تحلیل های مورد مبنا، عوامل فرایندی و ساختاری
  • کاوه تیمورنژاد*، محبوبه علیجانپور صفحات 55-70
    زمینه و هدف

    امروزه توسعه مدیریت استعداد یکی از مهمترین عوامل کسب و کار و از مولفه های کلیدی حفظ مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها به شمار می رود. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر استراتژی مدیریت استعداد بر تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه مازندران انجام گرفته است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است.جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان دارای مدرک دیپلم و بالاتر دانشگاه مازندران که تعداد آنها 540 نفر بوده و با استفاده از فرمول کوکران 225 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه مدیریت استعداد سوییم (2009) و تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) بود که روایی آن با استفاده از روایی صوری و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده، استراتژی مدیریت استعداد بر تعهد سازمانی تاثیرگذار هست. از میان ابعاد استراتژی مدیریت استعداد پاداش و قدردانی بیشترین تاثیر را بر تعهد سازمانی دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، لازم است مدیران سازمان ها با اجرای بهینه سیستم مدیریت استعداد در سازمانها سعی در جذب، استخدام و پرورش افراد ماهر و بااستعداد نموده و از این طریق موجب افزایش بهره وری سازمان شوند.

    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت استعداد، پرورش کارکنان، جو و فرهنگ باز، مدیریت عملکرد، تعهد سازمانی، دانشگاه مازندران
  • عظیم زارعی*، داود فیض، عباسعلی رستگار، حسن صادقپور صفحات 71-86
    زمینه

    بررسی چالش های موجود در پیش بینی نیازهای جامعه به برق و انجام به موقع اقدامات لازم به منظور برقرسانی به مردم، پیشگیری از بروز قطعی و خاموشی برق، پایش و کنترل شبکه قدرت می باشد.

    هدف

    شناسایی و طراحی مدل عوامل موثر بر اجرای پروژه های صنعت برق به ویژه پروژه های سیستم های دیسپاچینگ می باشد.

    روش تحقیق

    از مصاحبه حضوری ساختارنیافته با مدیران و خبرگان صنعت برق در خراسان استفاده شد. پس از شناسایی عوامل موثر و گروه بندی آن ها با روش مدل سازی تفسیری ساختاری طبقه بندی معیارها و برقراری ارتباط بین آن ها و ارایه الگو انجام گردید.

    یافته ها

    تعداد 162 معیار به عنوان عوامل موثر بر اجرای پروژه ها شناسایی شدند که پس از مرتب کردن و دسته بندی، معیارها در 11 گروه تقسیم بندی شدند که 7 تا از این موارد نیز به چندین معیار دیگر تقسیم بندی شدند. شرایط اقتصادی، شرایط سیاسی، تورم، برنامه ریزی، طرح، نیروی انسانی، معارضین، فرآیند تصمیم گیری، هماهنگی درون واحدهای شرکت، کنترل پروژه، نقص قوانین، و هماهنگی با سازمان های مختلف به عنوان معیارهای 11گانه اعلام شدند. که بجز معیارهای نقص قوانین، معارضین، شرایط سیاسی و هماهنگی با سازمان های مختلف بقیه معیارها نیز به چندین معیار دیگر تقسیم بندی شدند.

    نتیجه گیری

    با شناسایی و طبقه بندی عوامل موثر بر اجرای پروژه های صنعت برق و ارایه مدل، اقدامات پیشگیرانه پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: عوامل تاخیر، مدیریت پروژه، مدل سازی تفسیری ساختاری، شبکه برق، مراکز دیسپاچینگ
  • علیرضا نادری قر، مسعود پورکیانی*، محسن زاینده رودی، ایوب شیخی صفحات 87-103
    بسیاری از اندیشمندان توسعه، مدیریت را مهم ترین رکن پیشرفت جوامع می دانند. مدیریت جهادی به عنوان سبکی برخاسته از تفکر دینی واجتماعی ما، پیشینه ای به درازای انقلاب اسلامی دارد. این پژوهش، با هدف شناسایی و رتبه بندی شاخص های مدیریت جهادی انجام شدکه جامعه آماری آن، خبرگان آگاه به موضوع و مدیران ارشد سازمان ها بوده وحجم نمونه با روش نمونه گیری گلوله برفی 50 نفر تعیین گردید، ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه ای اقدام و سپس با مصاحبه خبرگی اشباع اطلاعاتی حاصل گردید.به منظور نهایی سازی فهرست شاخص ها ورتبه بندی آن ها، از روش دلفی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید، برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد و بر این اساس76 شاخص برای مدیریت جهادی شناسایی گردید،25 شاخص اول در گروه با اهمیت زیاد قرار گرفتند.که بیشتر حالت فرهنگی، ارزشی و معنوی دارند و عمل به آن ها برای یک مدیر جهادی بسیار ضروری و مهم است و عدم رعایت آن ها خصوصیت جهادی بودن را از مدیریت می گیرد. شاخص های 26 تا 50 در گروه با اهمیت متوسط قرار گرفتند که بیشتر حالت رفتاری دارند و عدم رعایت آن ها ضعف در مدیریت را نشان می دهد.شاخص های 51 تا 76 با اهمیت کمتر هستند که بیشتر با شخصیت مدیر ارتباط دارند و تاکید بیشتر روی آن ها می تواند مدیر جهادی را به شکل رهبر سازمان پدیدار سازد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت جهادی، جهاد
  • محمدرضا شیرزادی، محمدصادق ضیایی*، هادی رزقی شیرسوار، سودابه جلیلی صفحات 105-123

    پژوهش حاضر باهدف تدوین الگو شایسته سالاری در سازمان های آموزشی به عنوان یک ابزار موثر در سیاست گذاری انجام شد. روش تحقیق ترکیبی،کاربردی، میدانی، توصیفی و غیرتجربی بود. در مرحله کیفی و به جهت دستیابی به اشباع نظری با خبرگان مصاحبه شد که منتج به پرسشنامه اولیه شد. نتیجه تحلیل عامل اکتشافی خروجی پرسشنامه های اولیه برای کفایت داده ها محاسبه شد و درنهایت11مولفه مستخرج قابلیت تبیین 87/88% واریانس شایسته سالاری را داشت. پرسشنامه مستخرج در اختیار خبرگان ذی مدخل انتخاب مدیران مطروحه قرار گرفت که پس از جمع آوری و استفاده ازPLS، نسبت به طراحی مدل شایسته سالاری اقدام شد. مولفه ها و رتبه بندی وضعیت مطلوب عبارت بودند از: مدیریت بحران، توانمند، رهبری و کارتیمی، علم و دانش مدیریتی، تفکر کارآفرینی و توسعه ای، اخلاق، تفکر انتقادی و خلاق، سیاستمداری، تفکر توسعه موج چهارم، تفکر سیستمی، تفکر سازمان یادگیرنده. برای نخستین بار دو مفهوم سیاستمداری و تفکر موج چهارم به عنوان مولفه های کارآمد در مدل های شایسته سالاری به عنوان ابزار سیاست گذاری معرفی شد.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، مراکز آموزش علمی کاربردی و مهارتی، سیاست گذاری
|
  • Abbas Gheadamini Harouni *, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi, Mehrdad Sadeghi De Chashmeh, Majed Maharani Barzani Pages 1-14

    The purpose of this study was to determine the extent of strategic leadership impact through strategic thinking on organizational performance in SAPCO Company. The research method was applied in terms of purpose and data analysis was descriptive of correlation type. The statistical population of this study was 300 experts in all of the experts working in SAPCO Company. The sample of 168 people was selected through simple random sampling method. The research tools were Samaritan's Strategic Leadership Questionnaire (Sarat et al. 2011), Lidetka Strategic Strategic Thinking Questionnaire (1998) and Kaplan & Norton Standard Organizational Performance Inventory Questionnaire (1995). The validity after Validity clauses were confirmed and, on the other hand, the Cronbach's Alpha method was estimated for strategic leadership of 0.89, strategic thinking (1998), 0.95 and organizational performance of 0.91, respectively, and data analysis in Two descriptive and inferential levels including Pearson Correlation Coefficient, Structural Equation Modeling (SEM) method were used. The results of the research showed that strategic leadership through strategic thinking has an impact on organizational performance, and this effect is significant and its overall impact is equal to 0.25.

    Keywords: Strategic Leadership, Strategic Thinking, Organizational Performance, SAPCO Company
  • Sanjar Salajeghe *, Elaheh Ahmadian Pages 15-30

    The purpose of this study was to identify the internal and external factors associated with the implementation of the organization's policies. It was an applied-descriptive study conducted through a survey method using a questionnaire. For the purpose of this study, after reviewing the literature and theoretical foundations, we tried to identify the most important internal and external factors affecting optimal policy implementation. Therefore, seven factors and their indices were selected based on frequency and importance. In the form of seven hypotheses, the relationship between these factors and optimized policy implementation was evaluated. The statistical population included 120 employees of the Department of Natural Resources and Watershed Management of Khorasan Razavi province. The sample size was calculated using the Morgan formula to be 92 people. Regarding the fact that the policy implementation had an abnormal distribution, the nonparametric single t-test was used to test the hypotheses. The results indicated a positive and significant relationship between all internal and external organizational factors identified by optimal policy implementation in the organization.

    Keywords: Intra-organizational factors, extra-organizational factors, optimal policy implementation
  • Ahad Norouzzadeh, Soleyman Iranzadeh *, Nasser Feghi Farahmand Pages 31-40
    Background

    The present research is about quantum skills, quantum leadership and organizational knowledge management.

    Objective

    The main purpose of this study is to analyze the effect of quantum skills on quantum leadership with the mediating role of organizational knowledge management.

    Method

    This research is based on the purpose of the applied type and a descriptive - analytic study. The statistical population of this study is to 3569 persons whose sample size has been selected according to Morgan chart in the simple random sampling method. The data were analyzed through the structural equation model methods.

    Findings

    The results showed that quantum skills had a significant effect on quantum leadership. The results showed that knowledge management had a significant effect on the quantum leadership. Finally, the results showed that quantum mechanical skills had a significant effect on the role of the mediating role of organizational knowledge management.

    Conclusion

    Since quantum skills have a significant impact on the role of quantum leadership with the role of the mediating role of organizational knowledge, thus increasing the level of leadership of the Company can be aimed at improving the quantum skills and strategic management of organizational knowledge.

    Keywords: Quantum Skills, Quantum Leadership, Organizational Knowledge Management
  • Davoud Khodadadi Ghalehsalimi, Mehdi Mortazavi *, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 41-54
    In this study, by using a deductive approach with a theoretical and empirical typological tool, with the purpose of drawing a distinct boundary between public and public organizations based on the structural and process characteristics of such companies, extensive analyzes with Using tools and methods of classification of organizations has been taken. In this regard, first, identifying the factors for the conceptual typology of this type of organizations and then, subsequently, based on the results of previous studies, the empirical typology of these organizations, based on Dimensions and factors influenced the process and structure of these companies. This research, while presenting a scientific and empirical classification of different structural, process, and morphology angles based on elements (institutional, political, cultural, economic, social, legal, etc.), at the end, a pattern of specific distinction and a certain classification of organizations Government and public, and in this way, managers and stakeholders of these types of organizations have helped organizations in their transition from relief, rectification, coercion, and institutional norms to the recognition of their respective organizations and serve as a reference framework in choices related to structure and The organizational process, for example, has helped in the selection and application of management practices .
    Keywords: Typology, empirical typology of public, public organizations, case studies, process, structural factors
  • Pages 55-70
    Background and Purpose

    Today, developing talent management is one of the major factors of business and a key component of sustainable competitive advantage inorganizations. The present study aimed at identifying the effect of talent management strategy on organizational commitment among employees of Mazandaran University.

    Methods

    The study was a descriptive survey in terms of research methodology and it was an applied research based on its goal.The population consisted of all employees (n= 540) of Mazandaran University with high school diploma or higher, out of whom 225 participants were randomly selected using Cochran's formula. Data were collected using Swim's Talent Management Questionnaire (2009) and Allen and Meyer's Organizational Commitment Inventory (1990)which their validities were calculated through face validity and their reliabilitywas measured through Cronbach's alpha.

    Findings

    The research findings indicated that the talent management strategy had positive effect on organizational commitment In this study, the components of “reward and granting” had the greatest impact on the organizational commitment.

    Conclusion

    By Finding this reseach, it is necessary for managers of any organization to optimally implement talent management strategy in their organization in order to attract, recruit, and develop skilled and talented people leading to increased productivity of their organization.

    Keywords: Talent Management Strategy, Employee Development, Open climate, culture, performance management, organizational commitment, Mazandaran University
  • Azim Zarei *, Davod Fiez, Abasali Rastgar, Hassan Sadeghpour Pages 71-86

    Forecasting the needs for electricity and timely implementation of electricity projects and the prevention of power outages, is from the tasks of electricity companies. The purpose of this research is to identify the causes of delay and design of the factors affecting the implementation of electrical industry projects. This research is in terms of applied and qualitative method. In this research, to identify the effective factors, an unscheduled interview was conducted with managers and experts in the electricity industry in the regional power company of Khorasan. After identifying the effective factors and grouping them using the Structural Interpretation Modeling (ISM), the classification of the criteria and the relationship between them and the presentation of the model was performed. In this regard, 162 criteria were identified as factors affecting the implementation of projects that, after sorting and categorizing these criteria, were divided into 11 groups, of which 7 criteria, in turn, were divided into several other criteria. They were After identifying the above factors and classifying the factors affecting the implementation of the electricity industry projects, in particular the projects of the dispatching centers and providing the model, preventive measures are proposed.

    Keywords: Dispatching Centers, Power Grid, Interpretive Structural Modeling(ISM), delay in projects
  • Alireza Nadrifar, Masoud Pourkiani *, Mohsen Zaiandehrodi, Ayoob Sheikhi Pages 87-103
    Jihadist management as a style of our religious and social thinking has preceded the length of the Islamic Revolution. This research was carried out with the aim of identifying and ranking the indicators of jihadi management. The statistical population was experts in the subject and senior managers of the organizations. The sample size was determined by using a snowball sampling method of 50 people. Initially, through library studies and then through saturated interviews The data were analyzed using SPSS software. Accordingly, 76 indicators were identified for Jihadist management. The first 25 first indicators in the group were used to analyze the data. They became very important Most of them have a cultural, spiritual, and value-oriented culture, and it is essential for them to act as a jihadi director, and their failure to observe the jihadist characteristics of management. Indicators 26 to 50 are in the medium-importance group, which are mostly behavioral and show a lack of respect for management weaknesses. Indices 51 to 76 are less important that are more relevant to the manager's personality, and the more emphasis on them can be the jihadist In the form of the leader of the organization.
    Keywords: Management, jihad management, jihad
  • MohammadReza Shirzadi, Mohamsadegh Ziaiey *, Hadi Rezgh Shir Savar, Sodabe Jalili Pages 105-123

    The purpose of this study was aime to develop of meritocracy in educational organizations as an effective tool in policymaking.The research method was combination (quantitative, qualitative), application, field, descriptive, non-descriptive. For qualitative method and along with theoretical saturation is interviewed by the experts which based on qualitative method applications caused to initial questionnaire. The result of output initial questionnaire exploratory factor analysis calculated for adequacy of data, and finally, 11 extracted components were able to develop 87/88% merit variance. Extracted questionnaire of quantitative method, was available to experts of the applied higher education institute. After collecting and the using PLS, obtained merit designing with 11 components and the factor load extracted on the model. The desirability mode ranking was included crisis management, empowerment, leadership and teamwork, science and knowledge management, entrepreneurship and development thought, ethics, critical and creative thinking, statesmanship, forth wave management thinking, system thinking, learning organization thinking. Therefore, the dedicated model introduced for meritology of mentioned center managers and component ranking. Meanwhile, for the first time introduced two concept & tools of policymaking as effective components in meritocracy models as main policy tools that one was statesmanship and the other was fourth wave attitude.

    Keywords: meritocracy, educational center, policymaking