فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه منتظرعطایی، احمد اکبری*، مسلم چرابین، محمد کریمی صفحات 1-10
    زمینه
    با توجه به سهم بسیار بزرگ سیاستگذاری در اداره امور دولت در برابر پیچیدگی های محیطی، در نظر گرفتن یا مغفول ماندن شاخصهای یک سیاست می تواند آن را به بهترین شکل اجرا نماید یا اینکه آن را با شکست مواجه کند.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل عقلانیت در سیاستگذاری نظام آموزش دانشگاه آزاد اسلامی میباشد. روش پژوهش: روش پژوهش در این تحقیق، روش دلفی می باشد. جهت شناسایی مولفه های تحقیق از مبانی نظری پژوهش و مولفه های پیشنهادی خبرگان استفاده شده است. خبرگان تحقیق، هییت امنای دانشگاه آزاد اسلامی می باشند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها جهت رتبه بندی اهمیت مولفه ها، از تکنیک آنتروپی شانون استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق، 69 شاخص ، 13 مولفه و 3 مقوله در حوزه عقلانیت در سیاستگذاری میباشد. عقلانیت اقتصادی بعنوان بیشترین اهمیت و عقلانیت قانونی با کمترین ضریب اهمیت بدست آمده است.
    نتیجه گیری
    مولفه های شناسایی شده برای سیاستگذاری در نظام آموزش میتواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، سیاست گذاری عمومی، عقلانیت، نظام آموزش
  • امیرمحسن موسوی* صفحات 11-33
    زمینه

    موضوع حکمرانی اینترنت دارای ساختار چند وجهی و دارای ارتباط متقابل در میان ذینفعان مختلفی میباشد.در این میان اثر حکمرانی اینترنتی بر کاربران نیاز به فهم بهتری دارد. تحقیقات در حوزه حکمرانی اینترنتی بیشتر حکمرانی در سطح کلان را نشانه رفته است و تحقیقات اندکی اثر تصمیمات را بر سازمان و کاربران بررسی کرده است. این تحقیق به دنبال ارایه مدل کلی حکمرانی اینترنتی با استفاده از روش فراترکیب میباشد.

    هدف

    هدف مفهوم سازی حکمرانی اینترنتی، بازیگران اصلی آن و تبیین نقش دولتها و رسانه های اجتماعی است. روش تحقیق: از روش کیفی فراترکیب استفاده شده است و تمام گام های روش به دقت پیاده سازی گردیده است.

    یافته ها

    در ابتدا 45 مقاله و نهایتا 22 مقاله کیفی برای انجام فرآیند فراترکیب انتخاب و به دقت بررسی شدند و فرآیند به دقت بر روی مقالات اجرا گردید.

    نتیجه گیری

    حکمرانی اینترنتی یک مفهوم چند لایه است که بازیگران مختلفی در هر لایه آن نقش ایفا می کنند. رسانه های اجتماعی نقش مهمی در حکمرانی دارند و لی دولتها بسته به ماهیتشان میتوانند در لایه های مختلفی از این مدل نقش آفرینی کنند و بسته به اینکه در کدام لایه باشند اثرات متفاوتی خواهند داشت.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی اینترنتی، رسانه های اجتماعی
  • ساسان تابع افشار، مسعود قهرمانی* صفحات 35-52
    زمینه

    فساد اداری، معضل اساسی سازمان های دولتی در بسیاری از کشورهای جهان است. به نظر می رسد که توسعه فناوری اطلاعات و استقرار دولت الکترونیک، آغازگر مرحله جدیدی در جهت شفاف سازی و کاهش فساد اداری در سازمان ها است.

    هدف

    بررسی تاثیر تمرکز زدایی دولت بر کاهش فساد اداری با نقش میانجی استقرار دولت الکترونیک در سازمان‏های دولتی استان آذربایجان غربی .

    روش

    از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی و از نوع تحقیقات همبستگی می باشد. جامعه آماری، کلیه کارکنان سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی به تعداد 63079 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده 382 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند . جهت جمع آوری و سنجش اطلاعات به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد تمرکززدایی پینتریچ و درابدالی (1392) با ضرایب آلفای کرونباخ 85/0، استقرار دولت الکترونیک رضایی کیا (1392) 81/0، و فساد اداری شریفی و ژانگ (2009) 9/0 استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه ها به تایید خبرگان رسید.

    یافته ها

    تمرکززدایی دولت بر استقرار دولت الکترونیک، استقرار دولت الکترونیک بر کاهش فساد اداری، و تمرکز زدایی دولت بر کاهش فساد اداری تاثیر مثبت داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی بیانگر تاثیر تمرکز زدایی دولت از طریق استقرار دولت الکترونیک بر کاهش فساد اداری در سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی است.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی دولت، فساد اداری، دولت الکترونیک، مدیریت دولتی
  • فرهاد قیصری*، سنجر سلاجقه، فرزانه بیگ زاده عباسی، ایوب شیخی صفحات 53-69
    زمینه

    یکی از دلایل عدم اجرای صحیح خطمشیهای عمومی عدم ارتباط بین تدوین کنندگان خطمشی عمومی و مجریان میباشد. در صورتی که تدوین کنندگان خطمشی عمومی با اجرا ارتباط داشته باشند بسیاری از مشکلات از بین خواهند رفت اما در عمل این گونه نیست.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین نقش بازیگران تدوین خطمشی عمومی در اجرای خطمشیهای سلامت نظام اداری انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش جهت شناسایی بازیگران تدوین خطمشی عمومی از نظرات خبرگان با سابقه در حوزه خطمشی گذاری عمومی استفاده و سپس با تلفیق مولفه های استخراج شده از مبانی نظری پژوهش، پرسش نامه ای در خصوص نقش بازیگران تدوین خطمشی عمومی تنظیم گردید. برای شناسایی خطمشیهای سلامت نظام اداری از قوانین و خطمشیهای این حوزه استفاده و در اختیار پاسخگویان قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss 22 و Amos 22 استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش که بیشترین میانگین رتبه(63/7) مربوط به رسانه های گروهی بود. همچنین در خصوص وضعیت اجرای خطمشیهای سلامت نظام اداری در دستگاه های اجرایی رتبه بندی صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بین نقش بازیگران تدوین خطمشی عمومی با اجرای خطمشیهای سلامت نظام اداری رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تدوین خط مشی عمومی، اجرای خط مشی عمومی، سلامت نظام اداری
  • سمانه صادقیان، فریبرز رحیم نیا*، علی شیرازی، آذر کفاش پور صفحات 71-83
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین مفهوم آوای نوع دوستانه کارکنان انجام شده است. آوای نوع دوستانه، ابراز ایده ها، اطلاعات و نظرهای مرتبط با کار مبتنی بر انگیزه های مشارکتی تعریف شده است.

    روش

    این مطالعه به روش کیفی و بر مبنای استراتژی پدیدارشناسی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته و عمیق و جهت تجزیه و تحلیل آن ها از رویکرد کلایزی استفاده گردید. جامعه مورد مطالعه پژوهش را کلیه کارکنان شهرداری مشهد که تجربه بروز بیش از 20 بار آوای نوع دوستانه را به صورت رسمی داشته و حداقل سه سال سابقه کار در شهرداری مشهد را داشتند، تشکیل دادند که با توجه به نمونه گیری هدفمند و کفایت آن مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    یافته ها

    از یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها، 4 بعد ارتقادهنده، آزادانه، پیشگیرانه و اخلاق مدارانه پدیدار گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بینش ارزشمندی را در مورد آوای نوع دوستانه کارکنان فراهم می کند که می تواند به دستاوردهای بزرگی برای سازمان ها منجر شود و در حوزه مشارکت مثبت سازمانی کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: آوای کارکنان، آوای نوع دوستانه کارکنان، پدیدارشناسی
  • داود عبدی، مهدی مرادی*، لورنس انویه تکیه صفحات 85-97
    زمینه

    مدل بانکداری جامع که تمرکز اصلی آن رفع انواع نیازهای مالی مشتریان است، دامنه وسیعی از خدمات مالی اعم از خدمات تجاری، سرمایه‏گذاری، بیمه ای، مشاوره ای و غیره را به مشتریان خود ارایه می‏دهند.

    هدف

    از این تحقیق تشریح ابعاد مدل بانکداری جامع بانک ملی ایران مبتنی بر نیازهای مشتریان است.

    روش

    این تحقیق به شیوه مطالعه موردی از نوع کیفی انجام شد. گروه هدف این تحقیق شامل هیجده نفر از خبرگان صنعت حوزه بانکداری با سابقه بالای 10 سال در بانک ملی ایران (در شهر تهران) در سال 1397 بود. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل تم استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج این تحقیق مدل بانکداری جامع در بانک ملی مبتنی بر نیازهای مشتریان استخراج شد که در آن هدف رفع چالش های پیش رو در ابعاد منابع مالی، منابع انسانی، فرایند ها، و مشتریان است.

    نتیجه گیری

    راهبردهای دست یابی به مقصود این تحقیق، عبارتند از: تعدیل در سخت گیری های شدید نظارتی در حوزه قوانین بانکی، نیاز به سطوح متنوع سرمایه جهت تامین سرمایه در بانک های جامع، تبدیل به فرصت کردن شرایط بازار رقابتی بانک ها از جمله دیجیتالی شدن (در پی تنوع محصولات)، کاربست مناسب تکنولوژی ارتباطی جهت تامین نیازهای متنوع مشتریان. 

    کلیدواژگان: بانکداری جامع، بانک ملی ایران، نیاز مشتریان، خبرگان صنعت حوزه بانکداری، تحلیل تم
  • جمال بحری ثالث*، فاروق رسولی صفحات 99-111
    زمینه

    برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی در سازمانهای بخش عمومی بسیار با اهمیت است، چرا که دستیابی به اهداف سازمانی و ارایه خدمات با کیفیت و دلیل موفقیت این بخش در کشورهای توسعه یافته، داشتن سرمایه فکری است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بهره گیری از ابزارهای مدیریت استراتژیک برای برنامه ریزی منابع انسانی در اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان آذربایجانغربی بوده است. بدلیل نظارتی این سازمان ، برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی برای آن اهمیت موضوع پژوهش را مضاعف می کند . روش ها:جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان سازمان (115 نفر) بوده است. گردآوری اطلاعات ازطریق پرسشنامه محقق ساخته شامل 36 گویه بر اساس طیف لیکرت بوده و در پاییز 1397 جمع آوری شده است. ابزارهای مدیریت استراتژیک مورد استفاده شامل ماتریس برنامه ریزی کمی استراتژیک QSPM، ماتریس عوامل داخلی و خارجی، و تحلیل SWOT ، بودند.

    یافته ها

    استراتژیهای تدوین شده شامل 10 استراتژی بوده که در جدول شماره 4 و اولویت بندی استراتژیها در جدول شماره 5 آمده اند .

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادکه، استراتژی اصلاح نظام پاداش مبتنی بر عملکرد و نظام مندکردن سیستم انتصابات و جانشین پروری براساس شایستگی از مهمترین استراتژی های برنامه ریزی منابع انسانی در این سازمان می باشد. بنا براین پیشنهاد می شود، سازمان نسبت به برنامه ریزی استراتژیک در منابع انسانی با اولویت بخشیدن به این عوامل اقدام نماید.

    کلیدواژگان: بخش عمومی، مدیریت استراتژیک، برنامه ریزی منابع انسانی، SWOT، QSPM
|
  • Mahbobeh Montazer Ataei, Ahmad Akbari *, Moslem Cherabin, Mohamad Karimi Pages 1-10
    Background
    In the administration of state affairs, in contrast to the complexity of the environment, policymaking has a very large share.Maintaining or neglected indicators of a policy can best implement it or fail it.
    Objective
    The present research is aimed at providing a rational model in public policy of Islamic Azad University Education System.
    Methods
    Methods In this study, is the Delphi method. In order to identify the components of the research, theoretical foundations of research and the components of the experts have been used. The research experts are the board of trustees of the Islamic Azad University who were selected by snowball method. Shannon entropy technique has been used to analyze the data to rank the components of the components.
    Findings
    The research findings are 69 indicators, 13 components and 3 categories in the field of policy rationality.Economic rationality has been achieved with the highest importance and legal rationality with the least important factor.
    Conclusion
    Identified components for policymaking in the education system can be considered
    Keywords: policy making, Public Policy, rationality, Education
  • Amirmohsen Mousavi * Pages 11-33

    As mobile, wearing technology and other IP-base connectivity systems encompass every parts of our everyday life, and more and more people are using digital technology, the impact of internet governance on users needs to be better understood.There are many important aspects of internet governance that can be considered in three main levels ; global institute such as ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizational levels which are parts of bigger ecosystem and users level in the shape of emerging norms. Researches in the field of internet governance are mostly triggering high level of internet governance and there are lack of evidences on how decision may impact users and organizations . meanwhile, we encounter with the permeation of social media and a holistic consideration on this subject is needed. In this paper we are looking for presenting general model of internet governance by the use of meta synthesis.

    Keywords: Governance, internet governance, Social media
  • Sasan Tabehafshar, Masoud Ghahremani * Pages 35-52
    Background

    Corruption is a major dilemma in public administration of many countries. the application of information technology and electronic state establishment, clarifying and reducing administrative corruption in organizations.

    Purpose

    investigate the impact of state decentralization on reducing administrative corruption by mediator role of electronic state establishment in west azerbaijan province public administration.

    Method

    applied in terms of its purpose and descriptive nature is survey and correlation research. The statistical population 63079 people of stste organizations of West Azerbaijan Province. Using Cochran's formula and randomized stratified sampling method, 382 people were selected. the Pintrich and Derabalai state decentralization Questionnaire (1392) with a reliability coefficient of 0.85, the electronic state questionnaire of Rezai Kia (1392) 0.81, administrative Corruption by Sharife and Zhang (2009) 0.9 was used. the content validity of the questionnaires has already been approved by the experts.

    Findings

    the decentralization of state on establishment of electronic state, establishment of electronic state on the reduction of administrative corruption, and decentralization of state on the reduction of administrative corruption has a positive effect.

    Conclusion

    general conclusions show the impact of state decentralization by establishment of electronic state on the reduction of corruption in the state organizations of West Azerbaijan province.

    Keywords: state decentralization, administrative corruption, electronic state, Public Administration
  • Farhad Gheisari *, Sanjar Salajeghe, Farzaneh Bigzadeh Abbasi, Ayoob Sheikhy Pages 53-69
    Background

    One of the reasons for the lack of proper implementation of public policies is the lack of communication between public policy makers and executives. If the public policy makers are involved with the implementation, many problems will be lost, but in practice this is not the case.

    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the role of actors in formulating a public policy on the implementation of the health policy of the administrative system.

    Method

    In this study, to identify the actors in the formulation of public policy, experts from previous history in the field of public policy were used and then, by combining the components extracted from the theoretical foundations of research, a questionnaire on the role of actors in the formulation of a general policy setting It turned out To identify the health policies of the administrative system.

    Findings

    In this study, 13 actors involved in the formulation of public policy were identified, with the highest average score (63.6) for the mass media.

    Conclusion

    The results showed that there is a significant relationship between the role of actors in the formulation of public policy.

    Keywords: public policy formulation, Implementation of public policy, health of the administrative system
  • Samane Sadeghian, Fariborz Rahimnia *, Ali Shirazi, Azar Kafashpour Pages 71-83
    Aim

    The purpose of this study was to explain pro-social voice concept of the employees. Pro-social voice, Expression of ideas, information and comments related to work have been defined as participative motivations that this behavior focuses on the benefit of others.

    Method

    This study was conducted qualitatively and based on phenomenological strategy. Semi-structure and in-depth interviews were used to collect the data and Glaser comprehensive approach was used to analyze them. The study population was consisted of all municipality employees of Mashhad who had officially encountered with more than 20 times pro-social voice behavior and had at least 3 years work experience in the municipality of Mashhad which were interviewed according to purposeful sampling and adequacy.

    Finding

    The findings from the analysis of the interviews four dimensions consist of promoters, the free, preventive and ethical issues emerged.

    Conclusion

    The findings of this research provide valuable insight into pro-social voice behavior of employees that can lead to large achievements for organizations and apply in the context of positive organizational participation.

    Keywords: Employee voice, employee Prosocial Voice, phenomenology
  • Davod Abdi, Mehdi Moradi *, Lorens Anviehtekieh Pages 85-97

    The present study aims to describe the dimensions of comprehensive banking model of Bank Melli Iran based on the customer needs. This research was conducted using the qualitative case study methodology. The target group of this study included 18 experts in banking industry with the work experience of above 10 years in Bank Melli of Iran in 2018. The qualitative data were analyzed using the thematic analysis method. The comprehensive banking model based on the customer needs was extracted in Bank Melli of Iran based on the results of this study; the purpose of this model was to address challenges in the areas of the financial resources, human resources, processes, and customers; some strategies to achieve this purpose include: making adjustments to the severe monitoring system in the area of banking laws and regulations, the need for diverse levels of funding to secure capital in big banks, using the competitive conditions in banking industry (including the digitalization) as an opportunity, proper use of communication technology to meet the diverse needs of customers.

    Keywords: Comprehensive Banking, Bank Melli Iran, Customer Needs, Experts in Banking Industry, thematic analysis
  • Jamal Bahrisales *, Farooq Rasooli Pages 99-111
    Background

    Strategic planning of human resources in public sector organizations is very important because achieving organizational goals and providing quality services and the reason for its success in developed countries is having intellectual capital.

    Purpose

    The purpose of the present study was to utilize strategic management tools for HR planning in the Economic and Financial Administration of West Azerbaijan Province. Because of the organization's oversight, strategic HR planning doubles the importance of research.

    Methods

    The statistical population included managers and staff of the organization (n = 115). The data were collected through a researcher-made questionnaire consisting of 36 items based on the Likert scale and collected in autumn 1977. Strategic management tools used included the QSPM Quantitative Strategic Planning Matrix, Internal and External Factors Matrix, and SWOT analysis.

    Results

    The strategies formulated consisted of 10 strategies listed in Table 4 and prioritization of the strategies in Table 5.

    Conclusion

    The results showed that the strategy of remuneration system based on performance and systematization of appointments and succession based on merit is one of the most important human resource planning strategies in this organization. It is therefore recommended that the organization prioritize strategic planning in HR by prioritizing these factors.

    Keywords: Public Sector, Strategic Management, human resources planning, SWOT, QSPM