فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مسعود احمدی* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    هدف اصلی، تحلیل وضعیت ویژگی های شخصیتی مدیر از دیدگاه اسلام به تفکیک انجام وظایف حاکمیتی در ادارات کل مازندران بود.

    روش تحقیق

     این مطالعه توصیفی از نوع زمینه یابی و از نظر هدف کاربردی انتخاب شد. جامعه ی آماری به تعداد 586نفر متشکل از کارشناسان سازمان های دولتی استان مازندران بوده که بر اساس نوع وظایف حاکمیتی به چهار طبقه (آموزشی-فرهنگی،اقتصادی،بازرگانی و مالی،سیاسی-اجتماعی،عمرانی، تولیدی،صنعتی) تقسیم شده است که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ای به تعداد310 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته (98/0=) بود. روش و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها، آمار توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS بود.

    یافته ها

     وضعیت ویژگی های شخصیتی مدیر به طور معناداری در حد متوسط بود. همچنین این وضعیت بر اساس نوع وظایف حاکمیتی، در سازمان های آموزشی-فرهنگی و نیز اقتصادی، بازرگانی و مالی به طور معنادار درحد متوسط ارزیابی شد، اما در سازمان های سیاسی-اجتماعی و نیز عمرانی،تولیدی و صنعتی معنادار نشد.

    نتیجه گیری

    وضعیت ویژگی های شخصیتی مدیر از دیدگاه اسلام "حداکثر در حد متوسط" بود،بنابراین بهتر است مسیولان عالی اجرایی در امر انتصاب ها، ویژگی های شخصیتی مورد نظر مدیر را جهت احراز شغل مدیریت در چارچوب ملاک های علمی و تخصصی برای بهبود نظام عزل و نصب مدیریت اجرایی در قالب یک برنامه مدون بیشتر رعایت نمایند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی مدیر، عدالت و احسان، سعه صدر، شور و مشورت، روابط صمیمانه انسانی
  • سید عبدالرسول حسینی*، امین زارع صفحات 15-27
    زمینه
    یکی از متغیرهای تاثیرگذار در سازمان سبک رهبری قلدرمآبانه می باشد، که زمینه ساز بروز رفتارهای منافقانه و سکوت سازمانی است.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سبک رهبری قلدرمآبانه بر بروز رفتارهای منافقانه در روابط بین فردی با در نظر گرفتن نقش میانجی گر متغیر سکوت سازمانی در رابطه بین رهبری قلدرمآبانه و رفتار منافقانه صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش از جهت هدف، کاربردی و از جهت روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان یکی از نهادهای انتظامی استان فارس می-باشد، که به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز ابزار پرسشنامه، شامل پرسشنامه های رهبری قلدرمآبانه، رفتار منافقانه و سکوت سازمانی به کار برده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون، مدل مفهومی پژوهش را مورد تایید قرار داد. رابطه بین سبک رهبری قلدرمآبانه و بروز رفتارهای منافقانه و سکوت سازمانی معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که سبک رهبری قلدرمآبانه بر بروز رفتارهای منافقانه و سکوت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که سکوت سازمانی هم بر بروز رفتارهای منافقانه تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رهبری قلدرمآبانه، سکوت سازمانی، رفتار منافقانه
  • امین زارع*، مسیح ابراهیمی، محمدابراهیم سنجقی، مجید رمضان صفحات 29-46
    زمینه و هدف

    در محیط به سرعت در حال تغییر امروز، شناخت و ارزیابی فرهنگ سازمانی، به عنوان بستر مناسب ایجاد تغییرات سازمانی، نقشی کلیدی در اجرای موفقت آمیز برنامه های بهبود سازمانی، ایفا می کند. هدف پژوهش، اریه یک رویکرد کمی-کیفی جهت آسیب شناسی فرهنگ سازمانی می باشد.

    روش شناسی

    روش پژوهش، آمیخته (کمی و کیفی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان و خبرگان یک موسسه تحقیقاتی فعال در حوزه دفاعی می باشد. به منظور تعیین شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب فرهنگ سازمانی، از ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی (OCAI) (بخش کمی) و به منظور تعیین علل شکاف ها از مصاحبه و تحلیل تم و نرم افزار SQR NVivo10 استفاده شد (بخش کیفی).

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیشترین شکاف مربوط به دو ربع قبیله ای و سلسله مراتبی است. جهت تعیین علل وجود شکاف ها در هر ربع فرهنگی ، از روش کیفی و مصاحبه استفاده شدو آسیب های مرتبط با هر ربع فرهنگی شناسایی و پیشنهادات لازم ارایه گردید. پیشنهاد می شود به منظور بهبود برنامه ریزی جهت ایجاد تغییرات مناسب در فرهنگ سازمانی، ابتدا باید با استفاده از روش کمی و ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی، شکاف فرهنگی مشخص و سپس به منظور شناسایی علل این شکاف های فرهنگی، از روش های کیفی همچون تحلیل تم استفاده شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نمایه فرهنگ سازمانی، تحلیل تم، روش آمیخته
  • مریم ادیب زاده*، رضا نجف بیگی، مرتضی موسی خانی، کرم الله دانش فرد، اکبر عالم تبریز صفحات 47-64
    هدف

    هدف از این مقاله سنجش و ارزیابی عملکرد نیروی انسانی در سازمان ثبت احوال کشور با استفاده از شاخص های کیفی می باشد

    روش

    روش تحقیق، توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بخش ستاد سازمان ثبت احوال کشور بود. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (جداول فراوانی) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده گردید. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و حجم نمونه 176 نفر بدست آمد. همچنین متغیرهای دموگرافیک مانند جنسیت، تحصیلات، سن، سابقه خدمت، تاهل و تجرد، نوع استخدام، جایگاه سازمانی و نوع معاونت مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر مبنای روش تحقیق، مدل مفهومی ساخته شد که در آن عملکرد کارکنان با شاخص هایی مورد ارزیابی قرار می گرفت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده، همه فرضیه های تحقیق تایید شدند. نتایج حاکی از آن است که همه متغیرهای تحقیق مانند توانایی کارکنان تمایل و انگیزش کارکنان، وضوح شغل، بازخورد، حمایت سازمانی، اعتبار تصمیمات بر روی عملکرد تاثیر گذارند. مدیران سازمان می توانند با تمرکز بر فاکتورهای تاثیرگذاری که امکان بهبود آنها نسبت به وضع فعلی را دارند، موجب افزایش عملکرد سازمان خود گردند.

    کلیدواژگان: توانایی کارکنان، تمایل و انگیزش کارکنان، وضوح شغل، بازخورد، حمایت سازمانی، اعتبار تصمیمات
  • عیسی سیلاوی*، احمد سرداری، یوسف رشیدی کیا صفحات 65-82
    زمینه
    پژوهش با محوریت ارزیابی عملکرد سازمان مورد بررسی بر مبنای رویکرد کارت امتیازی متوازن صورت گرفت.
    هدف
    ارزیابی عملکرد معاونت برنامه ریزی و توسعه شرکت فولاد خوزستان در سال 1393 بر مبنای رویکرد کارت امتیازی متوازن می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است. جامعه آماری شامل مدیران، کارکنان و مشتریان معاونت است. با استفاده از تحقیقات قبلی، استراتژی ها، شاخص های تدوین شده قبلی و مصاحبه با کارشناسان معاونت شاخص های چهار منظر تدوین شد. جهت سنجش منظر مالی و برخی شاخص های منظر فرایندهای داخلی از اسناد و مدارک مربوط به این منظرها استفاده شد. برای استخراج میزان تحقق سایر شاخص ها سه پرسشنامه تدوین گردید. برای تحلیل داده های شاخص های نسبتی از درصد تحققق شاخص ها و برای شاخص های فاصله ای از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد.
    یافته
    جامعه مورد بررسی در منظر مالی به 95/، در منظر مشتری به 49/، در منظر فرایندهای داخلی در شاخص های پرسشنامه ای به 75/ و در شاخص های غیر پرسشنامه ای به 8/57، و در منظر رشد و یادگیری به 65/ اهداف از قبل پیش بینی شده دست یافته است.
    نتیجه
    معاونت برنامه ریزی و توسعه شرکت فولاد خوزستان نتوانسته به 100 درصد اهداف تعیین شده دست یابد، اما عملکرد آن در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رویکرد کارت امتیازی متوازن، شاخص
  • سعید لندران اصفهانی، سید حسن حسینی*، محسن حبیبی، مهدی صمیمی صفحات 83-97

    باورود معنویت به عرصه سازمان و مدیریت، مدیران و رهبران سازمان ها به خصوص نهادهای آموزشی باید الزاما بااین پدیده نو پا مواجه شوند. نقش رهبران معنوی تحریک و برانگیختن کارکنان با استفاده از چشم انداز معنوی و ایجاد زمینه های فرهنگی براساس ارزشهای انسانی میباشد تا کارکنانی توانمند،دارای بهره وری بالا، متعهد و با انگیزه را تربیت و پرورش دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هوش معنوی بر عملکرد از طریق رفتار شهروندی سازمانی می باشد که در این پژوهش از رفتار شهروندی سازمانی به عنوان متغیر میانجی استفاده شده است.جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شرکت شیر پگاه استان اصفهان می باشد. برای جمع آوری داد ها از پرسش نامه های استاندارد استفاده گردید که روایی آن مبتنی بر نظر اساتید و خبرگان و پایایی آن با استفاده از مقادیر آلفای کرونباخ تایید گردید. پس از جمع آوری داده ها، برای بررسی رابطه ی بین متغیر ها و آزمون فرضیات، از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار spss و Amos استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از پذیرش کلیه فرضیه های پژوهش می باشد بعبارتی هم هوش معنوی بر رفتار شهروندی تاثیر گذار می باشد و هم رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد تاثیر گذار است. لذا می توان نتیجه گرفت که هوش معنوی نیز بر عملکرد تاثیر گذاری است.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، عملکرد، رفتار شهروندی سازمانی
  • حمزه صمدی میارکلائی، حسین صمدی میارکلائی* صفحات 99-116
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل روندهای پژوهشی و روش شناسانه ی آشکار در مطالعه ی اداره ی امور عمومی، به ویژه، در محتوای نشریه ی «اداره-ی امور عمومی و توسعه » و «نشریه ی بین المللی مدیریت دولتی » در یک دوره ی 5 ساله (2014-2010) است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی مبتنی بر تحلیل محتوا است و از رویکرد توصیفی- تحلیلی برای توصیف و ارزیابی محتوای مقالات منتشرشده ی نشریه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که نشریه ی «اداره ی امور عمومی و توسعه» مقالاتی را مورد توجه بیشتر قرار می دهد که از روش های کیفی گردآوری و تحلیل داده ها استفاده می کنند، اما «نشریه ی بین المللی مدیریت دولتی» بیشتر بر مقالاتی تاکید می کند که از روش های کمی گردآوری و تحلیل داده ها استفاده می کنند. در مورد موضوع های پژوهشی مورد توجه، هر دو نشریه در راستای یکدیگر و در مسیر ماموریت از پیش تعیین شده ی خود حرکت می کنند. تاکید مشترک هر دو نشریه بر موضوع-هایی از قبیل: خدمات عمومی و انگیزه ی خدمات عمومی، همکاری های دولتی- خصوصی- جامعه ی مدنی (شهروندان)، حکمرانی و حکمرانی خوب، عملکرد بخش دولتی، اصلاحات اداری و مدیریتی در بخش دولتی، الگوها و مبانی نظری مدیریت دولتی و اداره ی امور عمومی، و تمرکززدایی و آزادی عمل دولت های محلی قرار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، تطبیق و توسعه، اداره ی امور عمومی، تحلیل محتوا، روندها و روش شناسی های پژوهشی
  • بلال نظریان*، اسدالله مهرارا، طاهره خیری گلسفیدی صفحات 117-129

    یکی از عوامل مهم بقاء و حیات سازمان ها، کیفیت توانمندی نیروی انسانی است که مدیران عصر حاضر را با چالشی تحت عنوان آماده کردن محیط مناسب و سالم برای رشد و پرورش توانایی انسانها روبرو کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سلامت سازمانی و سطوح سه گانه آن با توانمندسازی روانشناختی در کارکنان می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان گیلان در سال 1394 تشکیل می دهند که تعداد 220 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند و از آنها خواسته شد تا پرسشنامه سلامت سازمانی هوی و همکاران و مقیاس توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر را تکمیل نمایند. جهت تحلیل داده ها، از شاخص های میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سلامت سازمانی و توانمندسازی روانشناختی کارکنان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین در سطح معناداری 001/0>P، سطح اداری با اعتماد و سطح فنی با اعتماد و خودمختاری رابطه مثبت و معناداری دارد و در سطح معناداری 005/0>P، سطح اداری با تاثیرگذاری و خودمختاری رابطه مثبت و معناداری دارد. بنابراین توانمند ساختن کارکنان می تواند سازمانها را در ایجاد محیطی سالم و پویا یاری نماید.

    کلیدواژگان: سازمان، سلامت سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، کارکنان
  • نعیمه تذکری*، محمد فیضی صفحات 131-147

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری معنوی و سلامت سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان اردبیل می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه (کارکنان سازمان تامین اجتماعی اردبیل) می باشند که تعداد آنها برابر340 نفر می باشد. روش مورد استفاده برای نمونه گیری روش تصادفی ساده است. برای تعیین حجم نمونه نیز از جدول مورگان استفاده شده است که طبق این جدول تعداد نمونه آماری برابر 181 بدست آمده است. پژوهش حاضر در دو بخش نظری و عملی انجام شده است. در بخش نظری، اطلاعات لازم با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی و در بخش عملی، به شیوه میدانی برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردید که میزان پایایی آنها بیشتر از 70/0 بدست آمد تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و نرم افزار lisler استفاده گردیده است و نتایج پژوهش حاکی ازآن است که بین مولفه های رهبری معنوی شامل (چشم انداز، نوع دوستی، عضویت، تعهد سازمانی و بازخورد عملکرد) و سلامت سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای کارکنان سازمان تامین اجتماعی اردبیل رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سلامت سازمانی، اخلاق حرفه ای، تامین اجتماعی
  • اکبر پورحسن هرزندی*، غلام رضا رحیمی صفحات 149-162
    زمینه

    علیرغم محوریت فناوری اطلاعات در دنیای کنونی، بهره وری به عنوان عامل اصلی موفقیت سازمان ها محسوب می شود. در نتیجه با توجه به پتانسیل بسیار زیادی که کاربرد فناوری اطلاعات بر روی کاهش هزینه ها، افزایش بهره وری و بهبود استانداردهای زندگی دارد؛ سرمایه گذاری بر روی فناوری اطلاعات شدیدا مورد توجه سازمانها واقع شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر بدنبال راستی آزمایی پارادوکس بهره وری فناوری اطلاعات از طریق بررسی تاثیر بکارگیری فناوری اطلاعات بر بهره وری در اداره کل امور مالیاتی آذربایجان شرقی از دیدگاه کارکنان سازمان مذکور، می باشد.روش تحقیق: روش مورد استفاده در این تحقیق روش توصیفی - پیمایشی است و نمونه مورد بررسی شامل 256 نفر از مدیران و کارکنان سازمان می‏باشد که به شیوه نمونه گیری هدفدار انتخاب شده‏اند. همچنین بمنظور جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه ای سی سوالی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق، نشان می‏دهد که بکارگیری فناوری اطلاعات در اداره کل امور مالیاتی آذربایجان شرقی، بهره وری سازمان مذکور را افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    مطلوبست مدیران اداره کل امور مالیاتی آذربایجان شرقی با سرمایه گذاری هدفمند،؛ بهینه و موثر بر روی امکانات و تجهیزات فناوری اطلاعات، بدنبال بهبود شاخص های کارایی و اثربخشی به تبع آن افزایش بهره وری سازمان متبوعشان باشند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، پارادوکس بهره وری فناوری اطلاعات، بهره وری، کارایی، اثربخشی، اداره کل امور مالیاتی آذریایجان شرقی
  • منصوره صادقی* صفحات 157-180
    زمینه و هدف

    پژوهش ها نشان داده است که مساله رضایت شغلی کارکنان، یکی از بحث برانگیزترین مباحث مطالعات سازمانی و جامعه شناسی سازمان هاست. مطالعات گوناگونی که درباره ی عوامل موثر بر رضایت شغلی صورت گرفته است، هنوز به نتیجه ی قطعی در این زمینه نرسیده است. از طرف دیگر ، مفهوم سرمایه ی اجتماعی به مثابه منابع و پاداش هایی که افراد از طریق روابط اجتماعی به دست می آورند، مقبولیت گسترده ای یافته است، ولی تحقیقات چندانی در رابطه با تاثیر سرمایه ی اجتماعی بر رضایت شغلی انجام نشده است. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و استرس ناشی از عوامل سازمانی با رضایت شغلی در میان کارکنان سازمان علوم پزشکی استان گلستان است.

    روش شناسی

     روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است و جامعه ی آماری آن ، کلیه کارکنان سازمان علوم پزشکی استان گلستان به تعداد 270 نفر می باشد و تعداد نمونه نیز بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان ،159 نفر بوده است . ابزار گرداوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه است که ضریب آلفای کرونباخ همه سوالات پرسشنامه بالای 7/0 بوده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اس . پی .اس. اس استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، استرس شغلی، رضایت شغلی
  • خیرالله سربلند* صفحات 163-174
    زمینه

    نکته ای که در منابع انسانی (کارکنان)، سازمان باید به آن توجه کرد مسئله توانمند ساختن آنها می باشد. از اینرو، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی بهینه سازی استراتژی های توانمندسازی منابع انسانی، طراحی شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجان شرقی، نمونه ای به حجم 256 نفر، به صورت نمونه گیری طبقه بندی تصادفی، انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بهینه سازی استراتژی های توانمندسازی منابع انسانی، بود. جهت تجزیه و تحلیل فرضیات، از آزمونt تک متغیره، تحلیل واریانس چند متغیره، و برای بررسی مدل تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار آموس استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مقادیر بدست آمده از آزمون داده ها، تمامی فرضیه ها تایید شدند. پس از انچام اصلاحات و دستیابی به الگوی نهایی با توجه به مقادیر مربوط به برازش، نتایج نشان دادند که مدل از برازش و قدرت خوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل ها نشان دادند که، جهت بهینه سازی توانمندسازی منابع انسانی در سازمان تامین اجتماعی به طور معناداری از استراتژی آموزش، استراتژی بکارگیری فناوری اطلاعات، استراتژی مدیریت و رهبری، استراتژی ساختارهای مناسب، استراتژی حمایت مدیران، استفاده می شود.واژگان کلیدی: بهینه سازی، توانمند سازی، سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجان شرقی.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، توانمند سازی، سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجان شرقی
  • فاطمه گودرزی* صفحات 175-189

    یکی ازمسایل اساسی و مهم که مدیران سازمان ها باآن مواجه هستند، جذب ونگهداشت سرمایه انسانی، تقویت وبهبود عملکرد آن ها درجهت اثربخشی، کارایی و بهره وری بهتر ازکارکنان سازمانی خود می باشند.هدف این تحقیق تبیین رابطه ی سرمایه انسانی باعملکرد شغلی است. این پژوهش برمبنای هدف از نوع کاربردی، ازحیث روش به دست آوردن داده ها از نوع توصیفی- همبستگی می باشد.جامعه آماری خود را کارمندان لیسانس به بالای دانشگاه (128 نفر) قرار دادیم.حجم نمونه وجامعه ی آماری ما یکسان هستند.این تحقیق دارای یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی می باشد. ابزار سنجش ما،دو پرسشنامه استاندارد سرمایه انسانی وعملکرد شغلی می باشند.در این پژوهش از روش روایی صوری ومحتوایی استفاده گردید. مقدارآلفای کرونباخ به دست آمده برای متغیر سرمایه انسانی 0.822 و عملکرد شغلی 0.908 می باشد. با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS22 و SmartPLS تجزیه وتحلیل داده ها انجام و بااستفاده از آزمون هایT و تحلیل مسیر فرضیه ها بررسی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد سرمایه انسانی و عملکرد شغلی رابطه ی معنی داری با هم دارند. ازمیان عوامل موجود در سرمایه انسانی، عوامل «توانایی های شناختی»و«تجربه»، بیشترین رابطه را با عملکرد شغلی دارند. این پژوهش می تواند به مدیران سازمان درشناسایی ضعف ها و قوت های ارتباطات افراد درون سازمان در جهت تقویت سرمایه انسانی کارکنان و در نتیجه بهبود عملکرد سازمان کمک نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، عملکرد شغلی، توانایی های شناختی، تجربه
  • سیده لعیا مرتضوی*، ابوالحسن فقیهی صفحات 191-203
    زمینه

    یکی از معضلاتی که امروزه سازمان ها را تهدید می کند و محققان از آن به عنوان یکی از چالش های مدیریت در قرن حاضر یاد کرده اند شیوع پدیده بدبینی در سازمان ها است.

    هدف

    در این مقاله علل بروز بدبینی در بین اعضای هیات علمی و پیامدهای آن شناسایی شده است.

    روش

    پس از بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان، مهمترین علل بروز بدبینی و پیامدهای آن با استفاده از تکنیک AHP شناسایی و رتبه بندی شد.

    یافته ها

    از بین 19 عامل شناسایی شده به ترتیب: ادراک سیاست سازمانی، بدبینی اجتماعی، نقض قرارداد روانشناختی، کاهش عدالت سازمانی، کاهش حمایت سازمانی، کاهش امنیت شغلی و سبک رهبری به عنوان عوامل موثر و همچنین از بین 8 پیامد شناسایی شده به ترتیب: بدبینی نسبت به تغییر سازمانی، کاهش تعهد سازمانی، کاهش بروز رفتار شهروندی سازمانی و کاهش رضایت شغلی به عنوان مهمترین پیامدهای بدبینی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش پیشنهاد می کند که دانشگاه ها باید با در نظر گرفتن عوامل موثر در ایجاد بدبینی سازمانی و کنترل آن ها از پیامدهای شیوع این پدیده جلوگیری نمایند.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، اعضای هیات علمی دانشگاه
  • مریم صادقی*، امیر گروسی صفحات 205-220
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با فرسودگی شغلی و رفتارهای انحرافی کارکنان در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است.

    روش

    جامعه آماری، کلیه کارکنان رسمی شاغل بانک مرکزی می باشند که حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران، برابر 348 نفر برآورد شده و روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی,NEO فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون (1981) و رفتارهای انحرافی گل پرور و همکاران (1390) می باشد. مقدار آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی پرسشنامه ها به ترتیب برابر 734/0، 716/0 و 823/0 به دست آمدند. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار LISRELو آزمون رگرسیون و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضرایب همبستگی برابر 65/0 و 56/0 نشان داد ویژگی های شخصیتی با فرسودگی شغلی و رفتارهای انحرافی کارکنان رابطه معناداری دارد. ضریب تعیین محاسبه شده نشان داد که پنج بعد شخصیتی به ترتیب 41٪ و 22٪ از واریانس متغیرهای فرسودگی شغلی و رفتارهای انحرافی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

     روان رنجورخویی (243/0=β) بیشترین تاثیر مثبت و برون گرایی (241/0- =β) بیشترین تاثیر منفی در فرسودگی شغلی دارند. افراد با صفت شخصیتی روان رنجورخویی و هم سازی بیشتر مستعد فرسودگی شغلی بوده و تمایل بیشتر به درگیر شدن در رفتارهای انحرافی دارند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، فرسودگی شغلی، رفتارهای انحرافی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
  • بهاره بابایی*، سودابه جلیلی، مجتبی کیائی صفحات 221-233
    در سالهای اخیر، رفتارهای شهروندی سازمانی به دلیل اثرات قابل توجهی که بر اثربخشی و موفقیت سازمانها داشته اند، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. این تحقیق به منظور بررسی نقش میانجی تناسب شخص با محیط در تاثیرگذاری جامعه پذیری سازمانی بر رفتار شهروندی کارکنان (بیمارستان شهید دکتر لبافی نژاد تهران) انجام پذیرفت. جامعه آماری این تحقیق مدیران و کارکنان شاغل در بیمارستان شهید لبافی نژاد تهران (شاغلین بدون احتساب مامورین) در سال 1396 می باشد که تعداد آنها 702 نفر بوده و نمونه آماری با توجه به جدول جرسی مورگان 248 نفر اعلام شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد .برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار spss و لیزرل استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه تحلیل داده ها حاکی از تاثیر مثبت و معنادار ابعاد جامعه پذیری بر تناسب شخص با محیط و تناسب شخص با محیط بر رفتار شهروندی سازمانی است؛ به تبع آن با عنایت به ویژگی های مدل معادلات ساختاری تاثیر مثبت و معنادار ابعاد جامعه پذیری بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش واسطه ای تناسب شخص با محیط به اثبات رسید و مشخص شد مهارت عملکرد بیشترین تاثیر را بر بروز رفتار شهروندی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: تناسب شخص با محیط، جامعه پذیری سازمانی، رفتار شهروندی کارکنان، بیمارستان لبافی نژاد
  • صدیقه طوطیان اصفهانی*، شهرزاد طیاران، نفیسه ملا صالحی صفحات 235-247
    زمینه

    زمین بزرگ ترین موهبت های خداوندی به بشر می باشد. متاسفانه بعد از انقلاب صنعتی، به دنبال افزایش استفاده از سوخت های فسیلی در جهان آلودگی محیط زیست افزایش یافت.

    هدف

    بررسی تاثیرشهرت سازمانی بر بازاریابی سبز از دیدگاه بانوان مصرف کننده ارگانیک

    روش ها

    جامعه ،کلیه بانوان مصرف کنندگان محصولات ارگانیک در غرب شهر تهران می باشند حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی 385 نفر برآورد شد. روش تحقیق بر مبنای هدف کاربردی ، بر اساس گرداوری داده هاتوصیفی-پیمایشی است. گرداوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه یانگ و رعنایی و همکاران برای شهرت و بازاریابی سبز بود. تحلیل داده ها ازطریق نرم افزارهای LISREL انجام شد.

    یافته ها

    تمام متغیرها بر بازاریابی سبز اثرگذار بوده اندکه این اثرگذاری برای قابلیت اعتبار 57/0 ،خوشنامی 54/0 ، مسئولیت پذیری نیز به ترتیب برابر با 52/0 و 57/0 مدیریت سازمانی 37/0 و عملکرد مالی نیز برابر با 44/0 برآورد شده است .

    نتیجه گیری

    شاخص های شهرت سازمانی دارای اثرگذاری معناداری بر بازاریابی سبز می باشند. کلیه بانوان مصرف کننده بر این عقیده اند که سازمان هایی که نسبت به محیط پاسخگو بوده و تولیدات یا خدمات آنها شامل گارانتی باشند، فعالیت های بازاریابی سبز بالاتری را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: شهرت سازمانی، شهرت، بازاریابی سبز
  • ابریشم رشیدزاده دوان*، محمد عطایی، مهدی الوانی، ناصر حمیدی صفحات 249-261
    زمینهعلیرغم تعاریف مطرح شده که همواره مربیگری را رابطه ای تعاملی نشان می دهد، اکثر تحقیقات پیشین در این حوزه بر شناسایی ویژگی های مربی در خلا متمرکز است و نقش یادگیرنده و تاثیر بستر و رویکرد مربیگری، در این رابطه تعاملی، ناشناخته باقی مانده است.هدفهدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص های اجتماعی-فرهنگی مربیگری تعاملی با تمرکز بر رویکردهای سه گانه پیشنگر، یادگیری و حل بحران است.روش هانوع تحقیق بنیادی و روش تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) است. یافته هادر بستر اجتماعی-فرهنگی با رویکرد پیشنگر مربیگری تعاملی زمانی اثربخش است که مربی عمل شایسته بر اساس انصاف و اخلاق و فرمان خدا انجام دهد، یادگیرنده عملی متناسب با باورها، ارزش ها و فرهنگ جامعه انجام دهد. در رویکرد یادگیری، مربی با استفاده از تجربه و آموزش بر تربیت فرد اثربگذارد، یادگیرنده آموزش کاربردی را با هدف استفاده دنبال کند. در رویکرد حل بحران، مربی برای انتقال مفاهیم گفتگو و بحث متقابل کند، یادگیرنده نظرات و دیدگاه های خود را براحتی مطرح کند.نتیجه گیرینتایج نشان می دهد مهمترین شاخص های اجتماعی-فرهنگی مربیگری تعاملی در رویکرد پیشنگر تمرکز بر اخلاقیات، در رویکرد یادگیری تمرکز بر تربیت و در رویکرد حل بحران تمرکز بر مشورت است.
    کلیدواژگان: مربیگری تعاملی، یادگیری، پیشنگر، حل بحران، فازی
  • هوشنگ یاورپور، مهربان هادی پیکانی*، آذر قلی زاده صفحات 263-281
    زمینه و هدف

    موفقیت یک سازمان بستگی به کارکنان آن دارد، رقابت پذیری و بقای سازمان بستگی به داشتن افراد مناسب، در شغل های مناسب و در زمان مناسب دارد. در طول چند دهه گذشته مدیریت و برنامه ریزی شغلی یکی از پیشروترین حوزه مدیریت منابع انسانی بوده است. مدیریت کار راهه شغلی فرایندی است که از طریق آن برنامه توسعه مسیر شغلی کارکنان در طول سازمان طراحی و بر اساس ارزیابی نیازهای سازمان، عملکرد و پتانسیل و ترجیحات شخصی افراد طرح ریزی و شکل دهی می گردد. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدلی برای تبیین مدیریت مسیر ارتقاء شغلی کارکنان بانک ملی ایران با استفاده از دانش خبرگان بانک و حوزه مدیریت می باشد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش از لحاظ هدف، جزء تحقیقات اکتشافی و از لحاظ نتیجه، جزء تحقیقات توسعه ای قلمداد می گردد. برای دستیابی به این هدف از روش شناسی کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد و با بهره گیری از رویکرد سیستماتیک استراوس و کوربین استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کد گذاری داده ها از نوع باز، محوری و انتخابی استفاده شد، در این راستا، 24 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با استفاده از نمونه گیری نظری و تکنیک گلوله برفی با مدیران، کارشناسان بانک و همچنین اساتید و خبرگان مدیریت انجام شده است. برای ارزیابی قابل اتکا بودن داده ها و تفسیرها، معیارهای تحقیقات تفسیری شامل اعتمادپذیری، انتقال پذیری، اتکاپذیری، تصدیق پذیری، و راستی (لینکلن و گوبا 1988) و معیارهای نظریه برخاسته از داده ها شامل تطابق، فهم پذیری، عمومیت، و کنترل پذیری (اشترواس و کوربین 1998) استفاده شده است.

    یافته ها

    پدیده اصلی تحقیق «فرایند مدیریت مسیر شغلی» نام گرفت. «عوامل سازمانی، فردی و فراسازمانی» به عنوان شرایط علی مدیریت مسیر شغلی، «نظام ارزشیابی عملکرد، نظام آموزش کارکنان، گستردگی بانک در کل کشور و چشم انداز سازمان» به عنوان عوامل بستر و یا زمینه ای و همچنین «شرایط حاکم بر کسب و کار، مولفه های خاص فردی و مولفه های خاص سازمانی» به عنوان عوامل مداخله گر از دیدگاه مشارکت کنندگان تحقیق شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    در مدل به دست آمده استراتژی هایی را برای کاراهه شغلی کارکنان از بدو استخدام تا مرز بازنشستگی همراه با پیامدها مثبت، از دیدگاه مشارکت کنندگان پژوهش نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت مسیر شغلی، مسیر شغلی، کاراهه شغلی، نظریه برخاسته از داده ها، بانک ملی ایران
  • سعیده نیک فرجام*، عبد الحمید پاپ زن صفحات 283-293
    زمینه و هدف

    یکی از راه های جذب نیروی خلاق و ایجاد کار آفرینی سازمانی وجود بستر فرهنگی مناسب می باشد. همچنین دانشمندان معتقدند که تفکر خلاق، نمایش بالاترین درجه ی سلامت عاطفی می باشد, در این تحقیق به مطالعه رابطه هوش هیجانی و کارآفریی سازمانی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای فرهنگ سازمانی می پردازیم, با توجه به نقش واسطه ای فرهنگ سازمانی در تحقیق ما ضرورت این پژوهش در پر کردن بخشی از خلا دانش در این مورد در ایران کاملا مشهود می باشد.

    روش پژوهش

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد و جامعه آماری آن (N=36) است.به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استانداردهوش هیجانی، فرهنگ سازمانی وکارآفرینی سازمانی استفاده شد.در تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده کردیم ودر زمینه آمار استنباطی از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده نمودیم.

    یافته ها

    با آزمون هر یک از فرضیه ها در سطح اطمینان 99 درصد فرضیه اصلی تایید شد.در نتیجه فرهنگی که در سازمان مورد بررسی ما قرار دارد این رابطه را تشدید می کند.

    نتیجه گیری

    ایجاد فرهنگ مناسب در سازمان ها سبب ایجاد بستری مناسب برای پرورش روحیه کارآفرینی و حس خلاقیت در سازمان ها شده و به توسعه کشور کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، هوش هیجانی، فرهنگ سازمانی
|
  • Pages 1-14
    Background and Purpose

    Main purpose was the analysis of manager personality traits condition from Islam perspective in state organizations separately the tasks of governance in Mazandaran administrations.

    Research Methodology

    This study was descriptive and survey and in terms of goal was practical. To fulfill the purpose of this study,310staff were selected from among a total number of 586 population based on stratified random sampling. They were experts in Mazandaran state organizations who were divided into four categories based on the type of governance duties, consisting(educational-cultural,economic,commercial,financial,social-political, constructional,manufacturing,industrial).The data collection tool was self made questionnaire(=%98). The data analysis method was descriptive and inferential statistics conducted by SPSS.

    Results

    Results showed that manager personality traits condition was significantly moderate. It was significantly moderate based on the type of governance duties, in educational-cultural,economic,commercial,financial organizations.However this condition was not significantly in social-political,constructional,manufacturing, industrial organizations.

    Conclusion

    According to the research findings, it was found that manager personality traits condition from Islam perspective was significantly moderate and the executive top authorities regarding appointments need to pay attention to manager personality traits to obtain management job in framework of professional and scientific criterias for improvement of deposal and appointment of executive management in form of a codified plan

    Keywords: Manager Personality Traits, Justice, Benefaction, Tolerance, Consultation, Advice, Human Intimate Relationships
  • Seyed Abdolrasoul Hosseini * Pages 15-27
    Background
    One of the important factors in the organization is the macho leadership style, which is the underlying cause of hypocritical behaviors and organizational silence.
    Objective
    This study aimed to investigate the effect of the macho leadership style on the development of hypocritical behaviors in interpersonal relations with a focus on the mediating role of organizational silence.
    Methodology
    This study is considered as an applied research in terms of its objectives and a descriptive-survey research in terms of the methodology used to conduct the study. The research population included employees working in one of law enforcement agencies in Fars Province. The instruments used to collect the data were macho leadership questionnaire, hypocritical behavior scale, and organizational silence inventory. The collected data were analyzed using confirmatory factor analysis and structural equation modeling.
    Results
    The test results confirmed the conceptual model of the study. A significant relationship between was found between macho leadership style, organizational silence, and hypocritical behaviors.
    Conclusion
    The results of the study indicated that macho leadership style positive and significant effect on hypocritical behaviors and organizational silence. It was also noted that organizational silence has positive and significant effect on hypocritical behaviors.
    Keywords: macho leadership, organizational silence, hypocritical behavior
  • Pages 29-46
    The aim and Context

     In today's rapidly changing environment, recognizing and evaluating organizational culture, as appropriate context to make organizational changes, plays a key role in the successful implementation of organizational improvement programs. The aim of study is to provide a quantitative-qualitative approach to pathology organizational culture.

    Methodology

    The method of study is mixed method(quantitative and qualitative). The study population consisted of staff and experts in the field of defense. For the determine the gap between current and desired organizational culture, the tool was used., Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI)(the quantitative part) and to determine the causes of the gap and pathology were used of interviews and analysis methods by SQR NVivo10 (the qualitative part).

    Results and Conclusion

    The results showed that the highest gap is related to two quarters Clan and hierarchy. to and determine the reasons for gaps, used qualitative method and interviews and And damage related each quarter are identified and recommendations were presented .this study suggests that in order to improve planning to make the appropriate changes in organizational culture, First, using quantitative methods to identified of cultural gaps and then In order to identify the causes of these cultural gaps, qualitative methods used.

    Keywords: organizational culture, Organizational Culture Profile, thematic analysis, Mix Method
  • Maryam Adibzadeh *, Reza Najafbagy, Morteza Mousakhani, Caramollah Daneshfard, Akbar Alemtabriz Pages 47-64
    Aim

    The purpose of this article is to evaluate and assess the performance of human resources and presenting a suggested model in National Organization for Civil Registration with using qualitative indicators.

    Method

    The research method was descriptive-correlation and statistical population was included all headquarters staff of national organization for civil registration. In this study, stratified random sampling method was used and the sample size was 176 people. As well as demographic variables such as gender, education, age, years of service, marriage, type of employment, Organizational status and type of assistance were tested.

    Findings

    Based on research method, conseptual model was made that evaluated indicators related with staff performance.

    Conclusion

    According to the results, all the research hypotheses were confirmed. The results showed that all research variables such as the ability of staff, motivation and incentive of staff, job clarity, feedback, organizational help, and validity of decisions effect on performance. It seems that managers can increase the performance of organization yourself with focusing factors that may influence them to improve their current situation.

    Keywords: Ability of Staff, Motivation, Incentive of Staff, Job Clarity, Feedback, Organizational Help, Validity of Decisions
  • Essa Silavi *, Ahmad Sardari, Usef Rashidi Kia Pages 65-82
    Background
    The research devoted to evaluate the performance of an organization based on a balanced scorecard approach.
    Purpose
    Evaluate the performance of Planning and Development Department of Khuzestan Steel Company in 1393 based on a balanced scorecard approach.
    Methodology
    This study is applied and descriptive methods. The population of this research includes managers, employees and customers of Department. Using previous research as well as the strategies, indicators compiled by the previous and interviews with experts the indexes of four perspectives were formulated. To measure the financial perspective and some indexes of internal processes the documents related to this perspective were used. Three questionnaires were developed to extract the realization of other indexes. For analysis of ratio data the fulfillment percentage of indexes and for interval scale indexes single-sample t-test were used.
    Findings
    The surveyed population has achieved most objectives, that is, 95% financially, 49% concerning customers, 75% in questionnaire indexes and 57.8% in non-questionnaire indexes of Internal Processes, and 65% for Growth & Learning.
    Result
    the Planning and Development Department of Khuzestan Steel Company failed to archive all objectives but its performance in desired situation.
    Keywords: Performance evaluation, balanced scorecard approach, Index
  • Seyed Hasan Hosseini *, Mohsen Habibi, Mahdi Samimi Pages 83-97

    By entering the spirituality of God to every organization and management, managers and leaders of organizations especially educational institutions must grapple with new phenomena. The role of leaders and stimulate employee is done by use of spiritual viewpoint, create cultural fields according to values, till grown empowerment employee, with high efficiency, engaged and motivated. The purpose of this study was to investigate the effect of spiritual intelligence on performance through organizational citizenship behavior. In this research, organizational citizenship behavior has been used as a mediator variable. The statistical population of this research is employees of Isfahan Milk Pegah Company. A standard questionnaire was used to collect the data. Its validity was based on the opinion of the professors and experts and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha values. After collecting data, structural equation modeling was used to analyze the relationship between variables and hypothesis testing using SPSS and Amos software. The results of the research indicate acceptance of all research hypotheses. In other words, spiritual intelligence influences on citizenship behavior and organizational citizenship behavior affects performance. Therefore, it can be concluded that spiritual intelligence also influences performance.

    Keywords: spiritual intelligence, Performance, organizational citizenship behavior (OCB)
  • Pages 99-116
    Objective

    The purpose of the present study is the exploration and analysis of the research trends and obvious methodologies in the study of the Public Administration (PA), especially in the content of the journal of "Public Administration and Development (PAD)" and "International Public Management Journal (IPMJ)" in the 5-years period of time (2010-2014).

    Methods

    Present study is a qualitative research based on the content analysis, which uses the descriptive-analytical approaches to evaluate and descript the content of journals' published papers.

    Findings

    Findings shows that journal of "Public Administration and Development (PAD)" pays more attention to the papers which uses qualitative methods for the gathering and analysis of data, but "International Public Management Journal(IPMJ)"focus more on the papers which use quantitative methods for the gathering and analysis of data. In the case of the considered research topics, both of them move in line with each other and in the line of their own determined mission. The common focus of two journals puts on the issues such as: public service and public service motivation, public-private-civil society(citizenship)partnerships, governance and good governance, public sector performance, administrative and management reforms in the public sector, models and theoretical foundations of the public management and public administration.

    Keywords: Public Management, Comparison, Development, Public Administration, Content analysis, Research Trends, Methodologies
  • Balal Nazaryan *, Asadollah Mehrara, Tahereh Kheiri Gelsefidi Pages 117-129

    The quality of human resource capability has one of the important factors of survival and life of organizations that the present time managers have to face the challenge under the title Prepare convenient and healthy environment for the growth and development of human capabilities. The purpose of this research is study the relationship between Organizational health and its three levels with psychological empowerment among the staff. 220 individuals from the Social Security staff of Guilan Province in the 2015 year were selected based on Morgan table and completed the Organizational Health Inventory Hui et al and scale of psychological empowerment Spritzer. The data were analyzed using mean, standard deviation, correlation and Regression analysis. Results showed that the Organizational Health with psychological empowerment have positive and significant correlation. Also at a significance level P<0/001, the administrative level with trust and the technical level with autonomy and trust have a significant positive relationship. And at a significance level P<0/005, there was a significant positive correlation among the administrative level with effectiveness and trust. So the empowerment of staff can assist organizations in creating a healthy environment and dynamic.

    Keywords: Organization, organizational health, Psychological empowerment, Staff
  • Naeeme Tazakori *, Mohamad Feizi Pages 131-147

    The aim of this study was to investigate relationship between spiritual leadership and organizational health with mediating professional ethics. In this study, employees of social security organizationa of Ardebil Province was the case study. Population of this study consists of all social security employees in Ardabil Province (N=340). Random sampling was used and based on the Cochran Table, 181 participants were chosen. This study was done twofolds: first, research and second theoretical. In theoretical part, needed information was collected by library method and in research sector, data were collected by surveying. In order to analyze data, SPSS and Lisrel software were used. The results showed that there is a positive and significant relationship between spiritual leadership compoentents (perspective, membership, organizational commitment, performance feedback and altruism) with organizational health with mediating professional ethics. Based on the findings, it is recommended to consider spiritual leadership as one of the factors can affect organizational health.

    Keywords: Spiritual Leadership, organizational health, professional ethic, social security insurance
  • Akbar Pourhassan Harzandi *, Gholamreza Rahimi Pages 149-162
    Background

    Despite the focus of information technology in the current world, productivity is considered as the main factor for the success of organizations. As a result, Investing in IT is widely regarded as having enormous potential for reducing costs, enhancing productivity, and improving living standards.

    Purpose

    The purpose of this study is to verify the paradox of IT efficiency by examining the impact of using information technology on productivity At the East Azerbaijan Tax Affairs Head Office from the perspective of the staff of this organization.

    Methodology

    The method used in this research is descriptive-survey method and the sample is 256 managers and employees of the organization selected by targeted sampling method. In order to collect the data, a questionnaire of 30 questions was used.

    Findings

    The results of this research show that the use of information technology At the East Azerbaijan Tax Affairs Head Office has increased the productivity of the organization.

    Conclusion

    It is desirable for managers of the East Azerbaijan Tax Affairs Head Office to invest in targeted, optimal and effective IT facilities and equipment, seeking to improve their efficiency and effectiveness indicators, thereby increasing the productivity of their organization.

    Keywords: Information Technology (IT), Information Technology Productivity Paradox, Productivity, Efficiency, Effectiveness, East Azerbaijan Tax Affairs Head Office
  • Mansoure Sadeghi * Pages 157-180
    Background and Purpose

    Research has shown that the job satisfaction of employees is one of the most controversial issues in organizational studies and sociology of organizations. Various studies on the factors affecting job satisfaction have not yet reached a definitive conclusion in this regard. On the other hand, the concept of social capital has become widely accepted as the resources and rewards people receive through social relationships, but little research has been done on the effect of social capital on job satisfaction. This study examines the relationship between social capital and stress caused by organizational factors and job satisfaction among employees of Golestan Medical Sciences Organization.

    Methodology

    The research method in this descriptive-survey research is correlation. The statistical population of this study is all employees of Golestan Medical Science Organization of 270 people. The sample size was based on stratified random sampling method using Krejcie and Morgan table. , 159 people. The data gathering tool in this research was a questionnaire. The Cronbach's alpha coefficient was all questionnaire questionnaire above 0.7. SPSS software was used to analyze the data.

    Keywords: Social Capital, Job Stress, Job Satisfaction
  • Kheyrollah Sarboland * Pages 163-174
    Theme

    The point considered in human resource management (staff) is empowering them. The present study tries to provide a model for optimizing human resource empowerment strategies.

    Method

    The descriptive and survey methods were used in the study. 256 people- all of the employees of Social Security Organization of East Azerbaijan were selected on the basis of random categorization.The data tool for collecting information was a researcher-made questionnaire of optimizing human resource empowerment strategies. We used descriptive statistics for categorizing, one-variable t-test and multi variable analysis of variance to analyses the data. To investigate the research model structural equation modeling was used with Amos Software.

    Findings

    According to the results all the hypotheses confirmed. After reforming and getting to the final model with respect to fitting values, the results showed that the model has a good fit and strength.

    Conclusion

    Results of analysis showed that, in order to optimize human resource empowerment in Social Security Organization, training strategy, IT strategy, management and leadership strategy, appropriate structure strategy and management support strategy are used.Key Words: Optimization, Empowerment, Social Security Organization of East Azarbaijan Province.

    Keywords: Optimization, Empowerment, Social Security Organization of East Azarbaijan Province
  • Fatemeh Goodarzi * Pages 175-189

    One of the important and fundamental issues facing themanagers of organizations is attracting and retaining human capital and further strengthening their effectiveness, efficiency and improvement of corporate employees.The purpose of this research is to explain the relationship between human capital and job performance.This research is a practical investigation. The used method is the descriptive- correlatire one.We set the statistical community which includes the staff of Branch with Bachelor's degree and higher, that is 128 people. This research has a major hypothesis and four sub-hypotheses.Our measurement tool is a standard human capital standard questionnaire and job performance questionnaire. In this study, face and content validity was used. The Cronbach's alpha value for the human capital variable is 0.822 and the job performance is 0.908.Data analysis was performed using SPSS22 and SmartPls software then, the hypotheses were examined using T-test and path analysis. The results of the research show that human capital and job performance have a significant relationship with each other.Of the factors in human capital the"cognitive abilities"and"experience"factors have the highest relationship with job performance.This research can help managers to identify the weaknesses and strengths of communication within the organization in order to strengthen the human capital of the employees.

    Keywords: &quot, human capital&quot, job performance&quot, Cognitive abilities&quot, and &quot, experience&quot
  • Seyedeh Laya Mortazavi * Pages 191-203
    Background

    One of the problems that now threat organizations and is one of the challenges of management is organizational cynicism.

    Objective

    In this paper, the causes of organizational cynicism among faculty members and their implications have been identified.

    Methods

    After reviewing the literature and interviews with 15 experts, using AHP technique to identify and rank the most important reason was the organizational cynicism and its consequences.

    Results

    Of the 19 factors were identified: perception of organizational policy , social cynicism, psychological cynicism, breach of contract , reducing organizational justice , reducing organizational support , job security and style of leadership. 8 also factor as to the consequences of the spread of this phenomenon at the University of 4 were identified by their important factor of experts respectively: obsessing over organizational change , reducing organizational commitment , reducing the incidence of organizational citizenship behaviors and reduction of job satisfaction.

    Conclusion

    The findings suggest that universities consider the factors in the creation of organizational cynicism and control of the spread of this phenomenon avoid the consequences

    Keywords: organizational cynicism, Analytic Hierarchy Process (AHP), faculty members
  • Maryam Sadeghi *, Amir Garousi Pages 205-220
    Objective

    The aim of this study is to determining the relationship between personality traits and burnout and employee deviant behaviors of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    This research followed an applied goal and the descriptive-survey method was used as data gathering method. The statistical population of the study was all employees of the Central Bank, of which sample size based on the Cochran sampling formula, 348 people were selected by simple random sampling method. Research tools were NEO questionnaire of Personality traits inventory, Maslach & Jackson burnout (1981) and Golparvar et al. (1390) deviant behaviors inventory. Cronbach’s alpha to evaluate the reliability of questionnaires was obtained 0.734, 0.716 and 0.823, respectively. Data were analyzed using structural equation modeling in LISREL and regression and Pearson's correlation tests in SPSS.

    Findings

    The coefficient of determination calculated showed that five personality traits respectively 41% and 22% of the variance explained by burnout and deviant behaviors virgin.

    Conclusion

    Neuroticism (β =0.243) as the most positive effects and extraversion (β =-0.241) have the most negative effect on burnout. The people with adjective neuroticism and agreeableness more prone to burnout and they are willing to engage in deviant behaviors.

    Keywords: Personality Traits, Burnout, Deviant behaviors, Central Bank of the Islamic Republic of Iran
  • Bahareh Babaee *, Soudabeh Jalili, Mojtaba Kiaei Pages 221-233
    In recent years, organizational citizenship behaviors due to significant effects on effectiveness and success of organizations have been considered so much. This research, is conducted for assessing moderating role of person-environment fit in organizational sociability effectiveness on citizenship behavior of Shahid Labafi-Nezhad hospital employees. For collecting data, standard questionnairy is used. The statistical population included managers and official employees in Shahid Labafi-Nezhad hospital in 1396 year that equal to 702 people. The statistical sample according to Jersey Morgan table was 248, were selected by simple random sampling method. For data analysis, SPSS and LISREL software is used. The results of the analysis showed impact of sociability dimensions on person-environment fit and person-environment fit on organizational citizenship behavior is positive and significant. And also significant and direct impact of sociability dimensions on organizational citizenship behavior with moderating role of person-environment fit is approved and it was found that performance skill had the most impact on organizational citizenship behavior.
    Keywords: person-environment fit, organizational sociability, Organizational Citizenship Behavior, Shahid Labafi-Nezhad hospital
  • Pages 235-247
    Background

    Earth is one of nature's gifts of God to the human race is. Unfortunately, the Industrial Revolution, followed by rapid scientific progress, resulting in increased pollution of the environment.

    Objective

    This study investigated the effects of corporate reputation is on green marketing.

    Methods

    The study population consisted of all consumers of organic products in the West of Tehran. Using Cochran and simple random sampling method 385 persons were chosen. In addition to collecting data from questionnaire software LISREL and spss were used. In the study to measure organizational reputation questionnaire to measure Yang and Kord-e Shul and Bozanjani green marketing questionnaire (1391) was used.

    Findings & Conclusion

    The results obtained in this study indicate that corporate reputation index (validity and reliability, reputation, expertise, corporate responsibility, enterprise management and financial performance) has a significant impact on marketing green (green product, green promotion, price and distribution green green) are. Thus, the main hypothesis of this study indicate the impact of organizational reputation on green marketing will be accepted.

    Keywords: ( Green Marketing), (Corporate), (Corporate Reputation)
  • Abrisham Rashidzadeh Davan *, Mohamad Ataei, Mahdi Alvani, Naser Hamidi Pages 249-261
    Despite the definitions that have always shown coaching as an interactive relationship, most of the previous research in this area focuses on identifying the characteristics of the coach, and the role of coachee and the impact of coaching context and approach in this interactive relationship remain unknown.the purpose of this study is to identify socio-cultural indicators of interactional coaching.The type of research is fundamental and research method is descriptive (non-experimental). In a socio-cultural context, with forward looking approach, interactional coaching is effective when coach performs a decent practice based on God's ethic and command, the coachee performs the action in accordance with the beliefs, values and culture of the community. In learning approach, the coach uses experience and training to train the individual, coachee uses applied education for the purpose of use. In crisis solving approach, the coach moves forward the concepts of conversation and discussion, making it easy for coachee to express his views and opinions.The results show that the most important socio-cultural indicators of interactional coaching in the forward looking approach is focusing on ethics, in the learning approach focusing on education, and in crisis solving is focusing on counseling.
    Keywords: Interactional coaching, learning, forward looking, crisis solving, fuzzy
  • AbdAlhamid Papzan Pages 283-293

    Scientists believe that emotions have extraordinary significance in accepting new ideas.On the other hand, one element of entrepreneurship, is creativity and growing creativity in individuals,we can created the entrepreneurial spirit in them.Considering this point that one element entrepreneurship ,is creativity and We can by the growing of creativity The spirit of entrepreneurship in individuals to make and On the other hand,organizational culture can provide a suitable ground for creativity and entrepreneurship,This study explain the relationship between emotional intelligence and entrepreneurship Considering The mediating role of Culture. This research is Descriptive and correlation cross. The population(N= 36),is all of the Personnel Department of Culture and Islamic Guidance in the city of Kermanshah.We use Standard questionnaires for collecting data, EI,Organizational culture and CE consisted and with alpha coefficient of 0.090, 0.903 and 0.874 were approved.In analyzing of data,we have used software SPSS and In terms of inferential statistics we used the Spearman correlation coefficient because our variables were ordinal.By test each hypothesis at 99% confidence level,the main hypothesis that Based on the existence Positive and significant relationship between emotional intelligence and CE With regard to the mediating role of organizational culture was confirmed.The majority of researchers Confirms the results obtained by our

    Keywords: Entrepreneurship, emotional intelligence, organizational culture