فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فیروزه عطاریان*، ناصر میرسپاسی، مرتضی موسی‫خانی صفحات 1-16
    هدف

    ارایه پیشنهادهایی برای اصلاح فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری با عنوان «توانمندسازی کارکنان» و سایر فصول قانون مذکور در راستای مدل توانمندسازی کارکنان دستگاه‫های اجرایی دولت.

    روش

    روش پژوهش به لحاظ استراتژی، کیفی؛ به لحاظ هدف، اکتشافی؛ به لحاظ مخاطب، کاربردی؛ به لحاظ نوع داده، کیفی و به لحاظ روش جمع‫آوری داده‫ها پیمایشی است. جامعه آماری شامل خبرگان اداری و دانشگاهی که دارای یکی از دو شرط دکتری مدیریت دولتی و سابقه تدریس و پژوهش در حوزه مدیریت منابع انسانی یا سابقه فعالیت در حوزه‫ مدیریت منابع انسانی در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و مرکز آموزش مدیریت دولتی بودند؛ است که 23 نفر از آنها که برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی نمودند به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار جمع‫آوری داده‫ها پرسش‫نامه، با استفاده از تکنیک دلفی است.

    یافته ها

     پس از انجام سه دور دلفی بین خبرگان اجماع حاصل شد و مدل مفهومی توانمندسازی کارکنان دستگاه‫های اجرایی دولت با 2 بعد، 6 مولفه و 27 شاخص ارایه شد.

    نتیجه‫ گیری

     براساس شاخص‫های مدل مفهومی، پیشنهادهایی برای اصلاح فصل نهم و سایر فصول قانون مدیریت خدمات کشوری در راستای توانمندسازی کارکنان دستگاه‫های اجرایی دولت، ارایه شد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، قانون مدیریت خدمات کشوری، دستگاه‫های اجرایی دولت
  • محمدرضا کرمی*، سید محمد میرکمالی، جواد پورکریمی صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه در سال های اخیر رسوایی های اخلاقی رهبران، تبعیض، باند بازی و تحریف مسایل در همه جا از سازمان های تجاری و دولتی گرفته تا کلیسا در صدر اخبار سرتاسر دنیا قرار گرفته است.، سعی نمودیم با بررسی و تبیین رهبری اخلاقی و ابعاد آن، شناخت بیشتری نسبت به این نوع از رهبری ایجاد کنیم. هدف پژوهش حاضر، باهدف بررسی و تبیین رهبری اخلاقی و ابعاد آن در کارکنان دانشگاه تهران صورت گرفته است.

    روش پژوهش

     ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداری و آموزشی پردیس و دانشکده های دانشگاه تهران در سال تحصیلی 94 - 1395 می باشد، که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات موجود 1419 (160 زن و 171 مرد) نفر اعلام شده است؛ که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از  پرسشنامه محقق ساخته رهبری اخلاقی استفاده شده است.

    یافته ها

    کلیه مولفه های رهبری اخلاقی بالاتر از میانگین فرضی پژوهش قرار دارند، به غیراز مولفه های جهت گیری مردمی، نگرانی برای پایداری (ثبات)، تسهیم نقش و عصبیت که پایین تر از میانگین فرضی پژوهش می باشند. نتایج آزمون t مستقل نشان داد کارکنان زن و مرد ادراک یکسانی از رهبری اخلاقی دارند. همچنین نتایج آزمون وایانس یک راهه (f) نشان داد بین ادراک کارکنان از رهبری اخلاقی از نظر متغیرهای جمعیت شناختی (سن، سابقه خدمت، محل خدمت، تحصیلات و رشته تحصیلی) تفاوتی وجود ندارد. نتایج آزمون فریدمن حاکی از این است که هدایت اخلاقی از بیشترین اولویت و وضوح نقش از کمترین اولویت برخوردارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیامدهای مثبت رهبری اخلاقی برای سازمان ها و جوامع لازم است مدیران این نوع از رهبری را در خود تقویت کنند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، جهت گیری مردمی، تسهیم قدرت، نگرانی ثبات، هدایت اخلاقی، کارکنان دانشگاه
  • سیروس قنبری، خلیل زندی*، اعظم دهقان صفحات 35-45
    زمینه و هدف

    لازمه موفقیت سازمان ها در دنیای امروز، برخورداری از کارکنانی است که از وظایف معمول خود فراتر رفته و نمایشی از رفتارهای شهروندی سازمانی را ارایه دهند. این مهم تحقق نمی یابد مگر آن که رهبران سازمانی، جوی ایمن و مملو از اطمینان را در سازمان فراهم آورند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط رهبری اصیل و رفتار شهروندی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی امنیت روانی کارکنان بود.

    روش ها 

    جامعه آماری پژوهش، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان همدان مشتمل بر 150 نفر بود که نمونه ای به حجم 103 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه رهبری اصیل، پرسشنامه امنیت روانی و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها بر اساس نظر متخصصان تایید شد. همچنین پایایی پرسشنامه ها با اجرای آن ها بر روی نمونه اولیه ای مشتمل بر 25 نفر  و با استناد به ضریب آلفای کرونباخ، محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، مدل معادلات ساختاری و آزمون همبستگی تفکیکی صورت گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که بین متغیرهای رهبری اصیل، امنیت روانی و رفتار شهروندی سازمانی، روابط مثبت و معناداری وجود داشت (p < .01). با این حال امنیت روانی نمی توانست نقش میانجی را در تبیین ارتباط بین رهبری اصیل و رفتار شهروندی سازمانی ایفا نماید.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، مدیران می توانند با نمایش رفتارهای بیانگر رهبری اصیل، زمینه ارتقای رفتارهای فرانقشی از سوی کارکنان را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، امنیت روانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • عنایت الله نجیب زاده، سید روح الله سیدی*، مهدی آرام بن، اسحاق صدیق سالکده صفحات 47-55

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات تجارت خارجی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر روی رشد اقتصادی کشورهای عضو کنفرانس اسلامی انجام گرفته است. مطالعه بر اساس  الگوی باگواتی رشد اقتصادی متاثر از سرمایه گذاری مستقیم خارجی تحت راهبردهای (استراتژی های) تجاری ، در بازه زمانی 2000-2012 صورت پذیرفته است. بر اساس منابع به دست آمده، متغیر بازبودن اقتصاد در تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر صادرات این کشورها نقش مثبت و معنا داری را ایفا می کند. از این رو به کشورهای در حال توسعه عضو کنفرانس اسلامی توصیه می شود که به منظور اثرگذاری بیشتر این نوع سرمایه گذاری ها و بهره برداری بیشتر از منافع آن، راهبرد برون گرایی را در تجارت خارجی خود اتخاذ نمایند و شرایط را برای صادرات تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: باز بودن اقتصاد، سرمایه گذاری مسقیم خارجی، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، پانل دیتا
  • ناهیده حیدرزاده، محسن سالاریان*، فاطمه سالاریان صفحات 57-70
    زمینه

    سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان یکی از سازمان های پیش رو در بحث مدیریت دانش، در سال های اخیر تلاش های فراوانی برای یافتن راهکارهای مناسب جهت توسعه فرآیندهای دانشی و مدیریت صحیح دانش کارکنانش انجام داده است. در این تحقیق تاثیر اعتماد سازمانی به عنوان یکی از ارکان اصلی تعاملات انسانی و سازمانی و رهبری خدمتگزار به عنوان یکی از رویکردهای نوین رهبری در سازمان بر بهبود مدیریت دانش کارکنان مورد بررسی قرار گرفت.

    هدف

    بررسی تاثیر اعتماد سازمانی بر بهبود مدیریت دانش با مطالعه نقش میانجی رهبری خدمتگزار بود.

    روش ها

     این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران با حداقل تحصیلات فوق لیسانس 95 نفر بوده که 78نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های مدیریت دانش، اعتماد سازمانی و رهبری خدمتگزار بود که پایایی و روایی آن توسط نرم افزار PLS[i] تایید شد.

    یافته ها

     اعتماد سازمانی 5/60درصد از تغییرات متغیر مدیریت دانش را به طور مستقیم تببین می کند. از سویی ضرایب 847/0 و 358/0 نشان داد که اعتمادسازمانی به طور غیرمستقیم و از طریق متغیر رهبری خدمتگزار، به میزان 3/30درصد بر متغیر مدیریت دانش تاثیر دارد. ضمن اینکه 908/0 از اثر کل اعتماد سازمانی بر بهبود مدیریت دانش از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی رهبری خدمتگزار تببین می شود.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده نشان داد که اعتماد شرط اساسی برای انتقال دانش محسوب می شود. اگر جو اعتماد سازمانی، مناسب و مطلوب نباشد ابعاد مدیریت دانش محقق نشده و کارکنان از ابراز نظر و دانش خود امتناع خواهند کرد. ضمن اینکه مدیران سازمانی با الگوگیری از سبک رهبری خدمتگزار می توانند در ارتقای مدیریت دانش سازمانی موفق تر عمل کنند.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، رهبری خدمتگزار، مدیریت دانش
  • غلامعباس شکاری، لیلا علیایی*، ملیحه خیر خواه، ریحانه هاشم زهی صفحات 71-81
    زمینه

    درحال حاضر یکی از  مشکلات گریبانگیر اکثر سازمانهای دولتی و غیر دولتی، معضل بی تفاوتی سازمانی است که جلوگیری از شیوع  آن در میان کارکنان موضوعی مهم برای مدیران سازمان ها است.

    هدف

    این مقاله با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر بی تفاوتی سازمانی در میان کارکنان شرکت برق منطقه ای خراسان می باشد.

    روش پژوهش

    نوع تحقیق از نظر روش «آمیخته اکتشافی» است. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن به طریق محتوایی حاصل گردید، همچنین با توجه به «ضریب آلفای کرونباخ» بدست آمده برابر با 92/0 پرسشنامه از پایایی خوبی برخوردار است.

    یافته ها

     برطبق یافته های تحقیق، عوامل موثر بربی تفاوتی سازمانی بر مبنای نظر خبرگان در دو بعد و 12 عامل شناسایی گردید. نتایج حاصل از تست مدل نشان داد که عدم شایسته سالاری ، اهداف مبهم، انتقال بی تفاوتی به محیط کار به ترتیب مهمترین عوامل در بروز این پدیده سازمانی از دیدگاه مدیران می باشند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه به درک عوامل مهم موثر بر بی تفاوتی سازمانی کمک می کند و  یک مدل مفهومی مفید برای تحقیقات آینده فراهم  می نماید

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، شرکت برق منطقه ای خراسان، عدم شایسته سالاری
|
  • Firoozeh Attarian *, Nasser Mirsepassi, Morteza Mousakhani Pages 1-16
    Purpose

    The goal of this research is provide suggestions for reform chapter nine of Civil Service Management Law with title “Employees Empowerment” and other seasons mentioned law contributing to employees empowerment model of state executive agencies.

    Method

    This research is in terms of strategy, qualitative; in terms of objective, exploratory; in terms of audience, practical; In terms of data type, quality; and in terms of data collection methods, survey. The Statistical Society consisted of administrative and academic experts which has one of the two conditions, contains PhD in public administration and precedency of teaching and research in the field of human resource management or experience in the field of human resource management in Management and Planning Organization and State Management Training Center; that 23 of them‫declared their readiness to participate in research; for example, were considered. Tool of data collection is questionnaire with using the Delphi technique

    Findings

    After three rounds of delphi among professionals consensus was reached and conceptual model of employees empowerment of State executive agencies confirmed with two dimension, six components and 27 index.

    Conclusion

    According to indicators of conceptual model was presented suggestions for amending chapter nine and other seasons of Civil Service Management Law contributing to employees Empowerment of state executive agencies.

    Keywords: : employees empowerment, Civil Service Management Law: state executive agencies
  • MohammadReza Karami *, Seyed Mohammad Mirkamali, Javad Poorkarimi Pages 17-34
    Context

     recently with respect to moral scandals of leaders, discrimination, patronage and issues distortion has been placed in the headlines around the world everywhere; from commercial and government organizations to the church. We tried to investigate and clarify the ethical leadership and its aspects to recognize that kind of leadership.

    Aim

    investigate and clarify the ethical leadership and its dimensions.

    Methods

    The method of the research is descriptive and the type is Survey. The population consisted of all employees in University of Tehran, 1394-95. According to the latest statistics, there are 1419 (consisting of 801 women and 618 men) employees working in University of Tehran. That sample was selected by Stratified sampling and the size of sample was identified based on cochrane formula are 302. Data were collected through ethical leadership questionnaire (Researcher made).Todetermine thevalidity of the questionnaire, content validityandconstructwas used and Their reliability was estimated through Cronbach’s alpha coefficient on Pilot study "0/92".

    Results

    The results showed that all the components of ethical leadership were above average in all aspects, except for peopel orentation, concern for sustainability, neuroticism, role clarification components that was lower to the average hypothesis of this research. Independent t test results showed that male and female employees' perceptions equal have of moral leadership. also The results of one-way variance test (f) showed the ethical leadership in terms of demographic variables (age, experience-serve, place of employment, education and field of study) there is no difference.theresults of Friedman test showed ethical guidance and role clarification has highest and lowest priority respectly.

    Conclusion

    According to positive results of ethical leadership for organizations and communities, Administrators need to strengthen this type of leadershipin them.

    Keywords: Ethical leadership, people orientation, power sharing, concern for sustainability, ethical guidance, Employees University
  • Siroos Ghanbari, Khalil Zandi *, Azam Dehghan Pages 35-45
    Background

    The success of today's organizations need to having employees that move beyond from routine tasks and being displayed organizational citizenship behaviors. This cannot be achieved unless organizational leaders provide a safety climate and full of confidence in the organization.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between Authentic Leadership and Organizational Citizenship Behavior, with emphasis on the role of mediator Psychological Security staff.  

    Methodology

    Statistical population was the staff of Hamadan Province Sport and Adolescent organization comprised of 150people that 103 of them were selected by simple random sampling method. The data gathering tool, were Authentic Leadership Questionnaire, Organizational Citizenship Behavior Questionnaire and Psychological Security Questionnaire. Validity of questionnaires was authenticated by specialist's approval. Its reliability of was calculated and confirmed by Cronbach's alpha coefficient through their implementationon theearly examplesconsists of25 people. Data analyzed by using Pearson correlation, Structural Equation Modeling and Partial correlation test.

    Findings

    Findings showed that there were significant positive relationships between Authentic Leadership, Psychological Security and Organizational Citizenship Behavior (p < .01). Nevertheless, Psychological Security hadn't role of mediator in explaining the link between Authentic Leadership and Organizational Citizenship Behavior.

    Conclusion

    According to the findings, administrators can increase employee extra role behaviors, by showing authentic leadership behaviors.

    Keywords: Authentic Leadership, Psychological Security, Organizational Citizenship Behavior
  • Anayatulah Najibzadeh, Seyyed Rouhollah Seyyedi *, Mehdei Aram Bon, Isaac Sediq Salekdeh Pages 47-55

    This study has investigated the effectiveness of trade and foreign direct investment on economical growth the countries belong to islamic conference members. According to Bhagwati event, economical growth will affect on foreign direct investment under economical strategies which has been examined since 2000 to 2012. Based on the obtained resources, economical openness plays a positive and meaningful role on foreign direct investment. Therefore, it has been recommended developed countries of islamic conference member have to utlize extroversion strategies in order to be more effective in these investments and exploitation of their benefits and also provide an appropriate condition for export.

    Keywords: : economic openness, foreign direct investment, the member states of the Organization of the Islamic Conference, Panel data
  • Nahideh Heydarzadeh, Mohsen Salarian *, - Fatemeh Salarian Pages 57-70
    Background

    as one of leader organizations in knowledge management, Ports and Maritime Organization has been tried hard efforts to find appropriate solutions to develop knowledge process and correct management for its employees. In the research, it has been studied the effect of organizational trust as one of key elements of human and organizational interactions as well as servant leadership as one of modern leadership procedures in the organization on the improvement of employee knowledge.

    Aim

    study the effect of organizational trust on the improvement of knowledge management by studding mediating role of servant leadership.

    Methods

    the study is applied research in terms of objective and descriptive-survey in terms of method. Statistical population of the research included all employees of general directorate of Ports and Maritime of Mazandaran Province with at least Master education who were 95 people of which 78 people were selected with simple random sampling method as the sample. Tools of gathering data were questionnaires of knowledge management, organizational trust, and servant leadership of which validity and reliability were confirmed by PLS software.

    Findings

    Making trust directly explains 60.5 percent of variable changes in knowledge management. On the other hand, 0.847 and 0.358 coefficients showed that making trust directly affects on knowledge management variable up to 30.0 percent through servant leadership variable. Furthermore, 0.908 total effects of making trust on the improvement of knowledge management are indirectly explained by servant leadership mediating variable.

    Conclusion

    results showed that trust is the main condition to transfer knowledge. If organizational trust atmosphere is not suitable and desired, dimensions of knowledge management will not be realized and employees will refuse to express their opinion and knowledge. In addition, organizational managers can work better in promoting organizational knowledge management through benchmarking servant leadership style.

    Keywords: Organizational Trust, knowledge management, servant leadership
  • QolamAbbas Shekary, Leila Oliaee *, Malihe Kheirkhah, Reihaneh Hashemzehi Pages 71-81
    Background

    organizational Indifference is one of the problems that currently most governmental and non-governmental organizations deal with that its spread preventing among employees is a major matter for organizations' managers.

    Purpose

    This paper aims to identify and rank the factors affecting organizational Indifference among employees of Khorasan Regional Electricity Company (KREC).

    Methodology

     The research method is exploratory mixed. The main instrument of the research s is a research-made questionnaire that its validity was achieved through Content. Also, according to the Cronbach's alpha obtained at 0.92, it could be concluded that the questionnaire's reliability is acceptable.

    Findings

    Based on the findings, the factors effecting organizational Indifference were identified in 2 dimensions and 12 factors from the experts’ point of view. Also, the results showed that the lack of meritocracy, ambiguous goals, and indifference transfer to the workplace are the most important factors respectively from the managers ' point of view.

    Conclusion

    The study will contribute to improve understanding on the key factors influencing organizational indifference, providing for a conceptual model useful for future investigations.

    Keywords: : Organizational Indifference, Khorasan Regional Electricity Company, Lack of Meritocracy