فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن باقری*، علیرضا چیت سازیان، وحید یاوری صفحات 389-422

    منابع مشترک همچون مراتع، دارای کارکردهای اقتصادی و اجتماعی گسترده ای است که در پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشورها بسیار موثر است. اما آنچه که میزان و نحوه پیشرفت مبتنی بر این منابع را شکل می دهد سازوکارهای حکمرانی است که تعیین کننده قواعد و حقوق هر یک از کنش گران است. منابع مشترک از جمله مراتع ضمن داشتن کارکردهای زیست محیطی همچون حفظ آب و خاک و پرورش گونه های گیاهی و جانوری، سبب شکل گیری ارزش های اقتصادی و کسب وکارهای مختلف در حوزه های دامداری، دیم کاری و استحصال گیاهان دارویی است. اداره این منابع و ثرو ت های طبیعی که از سالیان دراز در اختیار جوامع محلی روستایی و عشایری قرار داشته، در سده اخیر با تحولات نهادی روبرو شده و پس از اجرای «قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع»، در اختیار دولت قرار گرفته است. این تحولات نهادی و سیاستی، سبب بروز بسیاری از مسایل و پیامدها شده که اکنون نیز ادامه دارد. این مقاله تلاش داشته به طراحی نظام حکمرانی مطلوب منابع مشترک با استفاده از چارچوب تحلیل نهادی بپردازد. برای دستیابی به این هدف در چارچوب رویکرد کیفی از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و واکاوی اسناد و سیاست های مربوطه با استفاده از تکنیک «تحلیل مضمون» استفاده شده است. در نهایت ضمن ارایه مدل مطلوب در نظام حکمرانی منابع مشترک، راه حل اصلی برای رفع مسایل این بخش از طریق اصلاح قانون منابع طبیعی و ساختارهای مربوطه با واگذاری حقوق مالکیت به مردم با اولویت بهره برداران محلی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، منابع مشترک، تحلیل نهادی، حق مالکیت، الینور استرم
  • مهدی محمدی نسب*، محمدصادق شجاعی، حمیدرضا ربیعی صفحات 423-458

    هر دانشی دارای مبانی و مفاهیم پایه ای است که ریشه در دیدگاه های هستی شناختی و انسان شناختی آن دارد. صاحب نظران علوم رفتاری با بهره گیری از روش های تجربی به بررسی رفتار انسان پرداخته و درباره مبانی رفتار به اظهارنظر پرداخته اند. همچنین فلاسفه مسلمان نیز تحت عنوان علم النفس در بررسی فرایندهای روانی انسان مفاهیم مربوط به مبانی رفتار را مورد توجه قرار داده اند. هدف این مقاله مقایسه این دو دیدگاه با یکدیگر است. پژوهش حاضر از نظر جهت گیری بنیادی با رویکرد تطبیقی است که برای تحلیل داده ها از استراتژی تحلیل مضمون بهره می برد. برای بررسی تطبیقی ابتدا مبانی رفتار فردی رایج شامل انگیزه، ادراک، توانایی های فردی و شخصیت با بررسی منابع رفتاری به دست آمد؛ در مقابل برای استخراج مبانی رفتاری فردی از علم النفس، آثار فیلسوف معاصر آیت الله مصباح یزدی که با نگاه عقلی و نقلی به این موضوع پرداخته اند مورد تحلیل قرار گرفت که نتایج نشان داد مبانی رفتار فردی در رویکرد علم النفس، گرایش، دانش و توانایی شاکله یا شخصیت هستند و در ادامه این دو دیدگاه باهم تطبیق داده شد تا شباهت ها و تفاوت ها مشخص تر شود مقایسه و تطبیق نشان داد علی رغم همگرایی ها و تشابه های کلی بین این دو دیدگاه، مبانی رفتار در این دو دیدگاه تفاوت اساسی دارد، در پایان چارچوب شکل گیری رفتار از دیدگاه علم النفس فلسفی ارایه شد.

    کلیدواژگان: مبانی، رفتار، مبانی رفتار فردی، تطبیقی، رفتارگرایی، علم النفس، مصباح یزدی
  • اکبر برزگری سلطان احمدی*، طیبه امیرخانی، اکرم هادی زاده، غلامعلی طبرسا صفحات 459-492

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی و تبیین مدل مدیریت بازدارندگی رفتارهای کاری نابهنجار است. با بررسی ادبیات نظری متغیرهای مدیریت بازدارندگی رفتارهای کاری نابهنجار به عنوان مبنای طراحی مدل پیشنهادی انتخاب شدند و متناسب با این متغیرها اقدام به طراحی پرسشنامه شد. این پژوهش در زمره پژوهش های ترکیبی در دو مرحله کیفی و کمی اجرا گردید. جامعه مورد مطالعه در مرحله کیفی نخبگان صنایع ریلی و نخبگان دانشگاهی بودند و جامعه آماری مرحله کمی تحقیق، کارمندان شرکت های بهره بردار در صنعت ریلی ایران در نظر گرفته می شود، روش نمونه گیری چند مرحله ای و به روش تصادفی ساده بود و حجم نمونه براساس جدول مورگان در حدود 152 نفر در نظر گرفته شدند (تعداد 150 پرسشنامه جمع آوری گردید). نتایج براساس تحلیل دو راند دلفی نشان داد 16 مولفه براساس نظر خبرگان تایید شد. به طور کلی برای تجزیه و تحلیل مشاهدات از نرم افزارSmart-PLS2  استفاده شد. نتایج نشان داد تاثیر گزینش و به کارگیری نامناسب، انسجام گروهی، هوش اخلاقی، مهارت های رهبر، سرمایه اجتماعی و تربیت اجتماعی و حکومتی بر رفتار کاری نابهنجار معنادار است و بیشترین تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته مربوط به تاثیر انسجام گروهی بر رفتار کاری نابهنجار با میزان 239/0 است. همچنین تمامی روابط تعدیل گری تعریف شده در پژوهش تایید گردید. همچنین بعد از سنجش و آزمون مدل های پژوهش، نتایج نشان دهنده تایید مدل است به عبارتی ابعاد، مولفه ها و شاخص های پیشنهادی مورد تایید هستند.

    کلیدواژگان: رفتارهای کاری نابهنجار، عوامل سازمانی، عوامل گروهی، عوامل فردی، عوامل اجتماعی
  • میثم پورصفر، محمد افکانه* صفحات 493-552

    سازمان پدیده ای اجتماعی است که دارای ابعاد مختلفی بوده و انسان در مرکز ثقل آن قرار دارد. با وجود نفوذ روزافزون فناوری ها در سازمان، اثربخشی آنها امروزه بیش از هر چیزی به نیروی انسانی و روابط متقابل آنها با یکدیگر بستگی دارد. لذا این پژوهش با تمرکز بر رفتارهای منفی کارکنان در سازمان های دولتی به گونه شناسی کارمندان سمی پرداخته است. روش تحقیق، از نوع کیفی بوده و برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه ی آماری شامل مدیران و متخصصان حوزه منابع انسانی سازمان های دولتی در استان گیلان بوده که، تعداد 15 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها، ابتدا با انجام تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی، ویژگی های کارمندان سمی در9 طبقه قرار گرفتند. سپس تحلیل مبتنی بر گونه شناسی بر روی طبقات بدست آمده، اعمال گردید. برای ساخت گونه شناسی از استراتژی عملیاتی استفاده شد و سرانجام بر اساس دو بعد شدت سمی بودن (کم/ زیاد) و پیامدهای رفتارهای سمی(فردی/ سازمانی)، چهار گونه از کارمندان سمی با نشانه های (الف)، (ب)، (ج) و (د) برچسب گذاری شدند. یافته های این پژوهش نشان داد زمینه های شخصی، خانوادگی، سازمانی و محیطی در شکل گیری کارمندان سمی نقش دارند و حضور کارمندان سمی در سازمان های دولتی منجر به پیامدهایی مثل افزایش غیبت ها و بی نظمی در ورود و خروج، هدر رفتن زمان مدیران، لطمه به اعتبار سازمان و تضعیف سرمایه اجتماعی دولت، کاهش خلاقیت، از بین رفتن نشاط در محیط کار و... برای کارکنان و سازمان می گردد. همچنین روش های مواجهه و درمان کارمندان سمی، در دو طبقه پیشگیری و درمان قرار گرفتند. در نهایت، ما به این تعریف از کارمندان سمی رسیدیم که آنها افرادی هستند که بنا به دلایل شخصی، خانوادگی، سازمانی و محیطی، رفتارهایی عمدی و مسری را از خود بروز می دهند که در تقابل با ارزش ها و هنجارهای سازمان بوده و باعث آسیب به کارکنان، سازمان و دارایی های آن می شوند.

    کلیدواژگان: کارمندان سمی، رفتار انحرافی، سازمان های دولتی، گونه شناسی
  • محسن جوهری*، محمدحسن وکیل صفحات 553-584

    یکی از مهم ترین معضلات فرایند خط مشی گذاری، به خصوص خط مشی گذاری فرهنگی در کشور ما طی نشدن درست فرایند شناسایی مساله است. سیستم سیاست گذاری سینمایی کشور هم از این آسیب کلان مصون نیست و لذا در این پژوهش تلاش می شود تا مسایل پیش روی سینمای ایران در دهه پنجم انقلاب اسلامی که باید در فرایند «سیاست گذاری سینما» به آنها پاسخ داده شود مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش ابتدا به مرور آثار جهانی موجود در حوزه سیاست گذاری سینما پرداخته شده و تلاش شده است که مسایل سیاستی سینمای جهان از دیدگاه این منابع استخراج گردد. در ادامه با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد، داده های به دست آمده از برخی خبرگان حوزه سیاست گذاری سینمای ایران مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و بر این اساس مدل پارادایمی مسایل سیاستی سینمای ایران در دهه پنجم انقلاب طراحی شده است. در انتهای مقاله مقایسه ای بین نظام مسایل سیاستی سینمای ایران و سینمای جهان صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، مساله شناسی، دولت، سینما، فیلم
  • سعید مسعودی پور* صفحات 585-614

    اثرات و پیامدهای بازاریابی و ابزارهای مورد استفاده در آن برای ترغیب مصرف کنندگان به خرید کالاها و خدمات، محصور و محدود به حوزه کسب وکار و تجارت باقی نمی ماند. تاثیرات فراکسب وکاری بازاریابی به ویژه در حوزه فرهنگ، امری غیرقابل انکار است. یکی از ابعاد مهم فرهنگی که به وسیله نام های تجاری در معرض خطر قرار گرفته است، زبان فارسی است. محصولات ایرانی متعددی از رسانه ملی تبلیغ می شوند که نام آنها از کلمات لاتین گرفته شده است. در این پژوهش که در دو گام به انجام رسیده است، تلاش شد ابتدا وضعیت کلی از نام های تجاری محصولات تبلیغ شده در رسانه ملی ارایه شود. برای این منظور نمونه ای شامل 234 نام تجاری از شش گروه محصول انتخاب شد. بررسی انجام شده نشان داد بیش از 20 درصد نمونه مورد مطالعه از کلمات خارجی برای نام گذاری محصولات خود استفاده کرده اند. در نهایت درگام اول موضوعات قابل بررسی در نام گذاری محصولات تجاری ایرانی که در داخل کشور مصرف می شوند، احصا شد که از جمله آنها استفاده از کلمات انگلیسی، استفاده از کلمات عربی، استفاده از کلمات فارسی ناشناخته، استفاده از نام انسان، استفاده از نام مکان، استفاده از اسامی مذهبی، استفاده از اصوات و صداها و... به عنوان نام تجاری بود که در گام دوم موضوعات احصا شده در قالب پرسشنامه ای به نمونه نخبگانی شامل 20 نفر از رشته مدیریت بازرگانی و 22 نفر از رشته زبان و ادبیات فارسی عرضه شد. در نهایت جمع بندی از نظرات نخبگان در خصوص ابعاد قانون گذاری برای حمایت از زبان فارسی در نام گذاری تجاری محصولات ایرانی عرضه شده در داخل کشور ارایه شد.

    کلیدواژگان: برند، نام تجاری، زبان فارسی، محصولات ایرانی
  • علی پریشانی، بهمن حاجی پور*، غلامحسین خورشیدی، سید محمود حسینی صفحات 615-642

    هدف این پژوهش ارایه ی چارچوبی نظری برای عوامل چسبندگی روابط درون شبکه های کسب وکار و همین طور نقش این عوامل در مراحل شکل گیری تا خاتمه یک رابطه درون بستر شبکه است. نوع پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از منظر روش کتابخانه ای است. ابتدا مفهوم چسبندگی از 5 رویکرد دانشی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است که عبارت اند از: رویکرد اسلامی، رویکرد اقتصادی، رویکرد روان شناختی، رویکرد جامعه شناختی و رویکرد علوم پایه؛ سپس رویکرد مورد استفاده در این مطالعه تشریح شده است. روش مورد استفاده پژوهش، مرور نظام مند بوده است که تعداد 56 مقاله مربوط به روابط درون شبکه های کسب وکار از 1971 تا 2021 میلادی در پایگاه های علمی استخراج شده است. پس از انجام فرآیند فیلترینگ و با استفاده از روش کدگذاری دستی، این 55 مقاله به صورت مطالعه تمام متن کدگذاری شده اند. عوامل تاثیرگذار روی چسبندگی روابط درون شبکه به 12 دسته کلی تقسیم شد که در سه لایه با نام های چسبندگی ساختاری، چسبندگی ادراکی و چسبندگی اختصاصی جای داده شده اند. از بین عوامل شناسایی شده، تعداد روابط ورودی و خروجی دارای بیشترین فراوانی بوده و لایه مربوط به چسبندگی ساختاری پرتکرارترین لایه است. در مرحله بعدی نیز چرخه عمر یک رابطه در بستر شبکه کسب وکار، ترسیم شده و اولویت سه لایه از چسبندگی برای آنها تعریف شده است. نتایج نشان از بیشترین تاثیر چسبندگی ساختاری در تمام مراحل چرخه عمر است.

    کلیدواژگان: چسبندگی، روابط کسب وکاری، شبکه های کسب وکار، مرور نظام مند
  • محمدوحید صافی اصفهانی*، حسن بشیر صفحات 643-678

    یکی از چالش های پیش رو در عرصه خط مشی گذاری فرهنگی ایران معاصر این است که یک موضوع و یا رخداد فرهنگی بیش از آنکه از دریچه یک الگوی دقیق رد شود و به مساله ی فرهنگی تبدیل شود، از دالان عقاید، باورها، برداشت ها و علایق شخصی فرد خط مشی گذار می گذرد و شکل مساله فرهنگی به خود می گیرد. برای اینکه بتوانیم در فضای فرهنگی کشور، مساله شناسی کنیم، ضروریست که دریابیم در گفتمان رسمی کشور چه مفاهیم و چه زبانی وجود دارد که سیاست های فرهنگی جامعه را می سازد. همچنین، فهم و شناخت روندها و روش های مختلف مساله شناسی برای رسیدن به خط مشی ها و برنامه های منسجم و واحد امری ضروریست. در این تحقیق با رویکرد کیفی و با استفاده از استراتژی مطالعه موردی چندگانه، سه سازمان فرهنگی شهری بزرگ کشور مورد مطالعه قرار گرفته است تا الگوی های مساله شناسی آنها استخراج و مورد مقایسه قرار گیرد. بر مبنای یافته های این تحقیق، خط مشی شناسایی شده برای مساله شناسی فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، اصفهان و مشهد به ترتیب: خط مشی «بالادست محوری و تلفیقی» با اولویت های «فرهنگ دینی- تدافعی» و حاکمیت الگوی روال نامه ای و «همه موضوعی»، خط مشی «نخبه محوری و تلفیقی» با اولویت های «فرهنگ شهروندی» و حاکمیت الگوی مفهومی مدیریتی «چندموضوعی» و خط مشی «مردم محوری و تلفیقی» با اولویت های «فرهنگ مردمی - انقلابی» و حاکمیت الگوی پیوست اجتماعی «چندموضوعی» است.

    کلیدواژگان: مساله شناسی فرهنگی، فرهنگ و شهر، خط مشی گذاری فرهنگی، خط مشی های فرهنگی، سازمان های فرهنگی، سیاست فرهنگی
  • مهدی اجتهادی، روح الله رازینی*، مرتضی سلطانی صفحات 679-702

    یکی از خلاهای توسعه استفاده از تولید داخلی در ایران، نبود الگوی ارزیابی مناسب برای اندازه گیری تولید داخل و استفاده از آن برای سیاست های حمایتی مختلف در قوانین و قراردادها است. در نبود این الگو مشخص نیست کالای داخلی بر چه مبنایی تعریف می شود و شامل چه معیارهایی است. هدف از این تحقیق شناسایی الگویی است که بتوان طبق آن میزان تولید داخلی کالاها را که عمق ساخت داخل نامیده می شود، ارزیابی کرد. بدین منظور معیارهای موثر بر اندازه گیری عمق ساخت داخل از مرور ادبیات و تجربیات سایر کشورها شناسایی شد. این معیارها به طور خاص در صنعت خودرو مورد بررسی قرار گرفت و یک مدل اولیه از معیارهای ارزیابی عمق ساخت داخل در صنعت خودرو به دست آمد. سپس این مدل اولیه با استفاده از قابلیت روش سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP) به نظرخواهی خبرگان گذاشته شد تا به این معیارها وزن داده و رتبه هر یک از آنها مشخص شود. معیارهای نهایی شامل سه معیار است که به ترتیب اولویت «فناوری»، «قطعات و مواد اولیه» و «مشارکت داخلی» هستند.

    کلیدواژگان: عمق ساخت داخل، سیاست های ساخت داخل، روش سلسله مراتبی فازی، صنعت خودرو، تولید ملی
  • سحر احمدی پرتوی، نادر مظلومی*، حسین رحمان سرشت، مهدی حقیقی کفاش صفحات 713-742

    سرمایه گذاری مشترک بین المللی یکی از روش های همکاری بین شرکتی است که امکان تشکیل شراکت های راهبردی را فراهم می آورد. علی رغم پتانسیل بالای این روش، تعداد زیادی از سرمایه گذاری های مشترک ناموفق بوده و اغلب آنها در مرحله اجرا با شکست مواجه می شوند. تحقیق حاضر به دنبال تهیه الگویی از عوامل کلیدی اجرای موفق سرمایه گذاری های مشترک بین المللی است تا بتواند مدیران اجرایی را در عملیاتی کردن این راهبرد یاری دهد. برای تحقق این هدف از طرح تحقیق کیفی استفاده گردید و با تکیه بر دیدگاه خبرگان، 14 مصاحبه نیمه ساخت یافته با مدیران اجرایی شرکت های خودروسازی که سابقه سرمایه گذاری مشترک دارند (و براساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند)، صورت گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA بهره گرفته شد و درمجموع 8 بعد اصلی (شامل: راهبرد سرمایه گذاری مشترک بین المللی، الزامات سرمایه گذاری مشترک، امور حاکمیت شرکت، تشکیل شرکت مشترک، مدیریت عملیات، ارزشیابی و بازخورد، تداوم شراکت و عوامل محیطی)، 30 مقوله و 115 گزاره از میان 643 کد استخراجی از مصاحبه های انجام گرفته، به عنوان عوامل کلیدی شناسایی شدند و با ترسیم روابط میان آنها الگوی مفهومی پژوهش حاصل گردید.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، شراکت راهبردی، سرمایه گذاری مشترک بین المللی، اجرای راهبرد
  • محمد طالاری*، مرضیه آذربایجانی صفحات 743-778

    با توجه به تغییر روند راهبرد و کارآمدی کمتر رویکردهای سنتی به راهبرد لازم است تا سازمان ها رویکرد جدیدی را در پیاده سازی راهبردهای خود اتخاذ کنند که راهبرد باز در این امر نقش مهمی داشته و می تواند به سازمان ها در جهت افزایش کارآیی، بهبود قابلیت های سازمانی و جایگاه رقابتی و توسعه قابلیت های شخصی کمک کند. این راهبرد با هدف افزایش شفافیت و مشارکت و استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات، شکل مدرنی از توسعه راهبرد را ترویج می دهد. با توجه به اینکه مدلی جامع از رویکرد باز به راهبرد، سازمان ها را در رسیدن به این هدف یاری می رساند، هدف این پژوهش ارایه مدل راهبرد باز است. در این پژوهش برای نظریه پردازی از نظریه داده بنیاد و برای طراحی مدل از چارچوب مدل پارادیم نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین استفاده شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش، خبرگان حوزه تدوین، اجراء و ارزیابی در دانشگاه و صنعت بانکداری هستند که تعداد آنها 11 نفر بوده و به صورت قضاوتی هدفمند انتخاب شدند. با تحلیل داده ها تعداد 193 مورد کد اولیه، 49 مورد مولفه و 19 مورد مقوله استخراج گردید که نهایتا با تعیین شرایط علی (ماهیت سازمان، جهت گیری راهبردی، تفکرات سازمانی و ماهیت محیط)، شرایط زمینه ای (آمادگی فردی، فرهنگی، فناورانه و ساختاری)، شرایط مداخله گر (چالش شفافیت، مشارکت و فناوری)، مقولهمحوری (راهبرد باز)، راهبردها (راهبردهای فناورانه، ارتباطی، ساختاری و کنترلی) و پیامدها (پیامدهای رفتاری، سازمانی و محیطی) مدل پیاده سازی راهبرد باز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، راهبرد باز، نوآوری باز، نظریه داده بنیاد، صنعت بانکداری
  • خیرالله کاظمیه، آمنه مالمیر* صفحات 779-810

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر پشیمانی استراتژیک بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی تجربه مدیران در شرکت پارسا پلیمر شریف است. روش پژوهش مقاله توصیفی- پیمایشی بوده و نظر بررسی متغیرها از نوع علی مقایسه ای است؛ در این نوع تحقیقات رابطه میان متغیرها براساس هدف پژوهش تحلیل می گردد. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران و کارکنان شرکت دانش بنیان «پارسا پلمیر شریف» است. براساس آمار ماخوذه 100 نفر در این شرکت مشغول به کار هستند. باتوجه به کم بودن حجم جامعه آماری از نمونه گیری خودداری شد و تمامی 100 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق جهت گردآوری داده ها و اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردیده است. همچنین برای سنجش متغیرهای مستقل تحقیق از پرسشنامه های استاندارد آبسو و دیگران (2020) و شالینی و گری (2020) با 15 سوال استفاده گردید. با کمک نرم افزار Smart PLS داده ها تحلیل شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز حداقل مربعات جزیی است. نتیجه آزمون فرضیه اصلی تحقیق نشان داد، پشیمانی استراتژیک بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی تجربه مدیران در شرکت «پارسا پلیمر شریف» تاثیر معنادار و منفی دارد. پشیمانی استراتژیک بر تجربه مدیران در شرکت پارسا پلیمر شریف تاثیر معنی دار و منفی دارد. تجربه مدیران بر عملکرد سازمانی در شرکت پارسا پلیمر شریف تاثیر معنادار و مثبت دارد. پشیمانی استراتژیک بر عملکرد سازمانی در شرکت پارسا پلیمر شریف تاثیر معنی دار و منفی دارد.

    کلیدواژگان: پشیمانی، استراتژیک، عملکرد سازمانی، تجربه مدیران
|
  • Mohsen Bagheri * Pages 389-422

    Common resources such as rangelands have extensive economic and social functions that are very effective in the economic and social development of countries. But what shapes the extent and manner of progress based on these resources is the governance mechanisms that determine the rules and rights of each actor. Rangelands, while having ecological functions such as water and soil conservation and breeding of plant and animal species, cause the formation of economic values and various businesses in the fields of animal husbandry, reforestation and extraction of medicinal plants. The management of these natural resources and resources, which has been at the disposal of local rural and nomadic communities for many years, has faced institutional changes in the last century and after the implementation of the "Law on Nationalization of Forests and Rangelands", it has been handed over to the government. Politics has caused many problems and consequences that continue today. This article tries to design an optimal system of governance of common resources using the framework of institutional analysis. To achieve this goal in the framework of the qualitative approach, the semi-structured interview method and analysis of relevant documents and policies have been used using the "content analysis" technique. Finally, while presenting the desired model in the system of joint resource governance, the main solution to solve the problems of this sector through the amendment of the law of natural resources and related structures by assigning property rights to the people with the priority of local exploiters has been introduced.

    Keywords: Governance, Common Resource, Institutional Analysis, Property right, Elinor Ostrom
  • Mohammad Sadegh Shojaei, Hamid Reza Rabiei Pages 423-458

    Every knowledge has fundamentals and basic concepts that are rooted in its ontological and anthropological perspectives. The same is true in human behavior. Behavioral scientists have used experimental methods to study human behavior and comment on these principles. Muslim philosophers have also considered the fundamental concepts of the behavior in the study of human psychological processes under the title of Elm-Alnafs (Islamic psychology). The purpose of this article is to compare these two perspectives. Hhis study is a fundamental research with the comparetive approach that uses the content analysis strategy to analyze data . For this comparison, first the fundamentals of individual behavior including motivation, perception, individual abilities and personality, were obtained by reviewing the resources of behaviorism; In contrast, in order to extract individual behavioral fundamentals from Elm-Alnafs, the works of contemporary philosopher Ayatollah Mesbah Yazdi, who have dealt with this issue from a rational and narrative point of view, were analyzed. The results showed that the three main factors of individual fundamentals in the Elm-Alnafs approach are orientation (desire), knowledge, ability and personality. Than, the two views were compared to make the similarities and differences clearer. Comparison showed that despite the general convergences and similarities between these two perspectives, the principles of behavior in these two perspectives are fundamentally different. At the end, the framework of behavior formation from the perspective of philosophical psychology was presented.

    Keywords: fundamentals, Behavior, Fundamentals of Individual Behavior, Behaviorism, Comparative, Elm-Alnafs, Mesbah Yazdi
  • Akbar Barzegari Soltan Ahmadi *, Tayebeh Amirkhani, Akram Hadizadeh, Gholam Ali Tabarsa Pages 459-492

    The main purpose of this study is to design and explain the model of deterrent management of abnormal job behaviors. This research was conducted as combined research in two stages: qualitative and quantitative. The study population was in the qualitative stage of railway industry elites and academic elites and the statistical population is considered to be the quantitative stage of research of employees of companies operating in Iran's rail industry. Morgan's table was considered about 152 people (150 questionnaires were collected). The results based on the analysis of two rounds of Delphi showed that 16 components were approved based on the opinion of experts. In general, Smart-PLS2 software was used to analyze the observations. The results showed that the effect of inappropriate selection and employment, group cohesion, moral intelligence, leadership skills, social capital, and social and governmental education on abnormal job behavior is significant and the highest effect of the independent variable on the dependent variable on the effect of group cohesion on Abnormal job behavior is 0.239. Also, all moderation relationships defined in the study were confirmed. Also, after measuring and testing the research models, the results indicate the approval of the model, in other words, the proposed dimensions, components, and indicators are approved.

    Keywords: Abnormal Job Behaviors, Organizational Factors, Group Factors, individual factors, social factors
  • Meysam Poursafar, Mohamad Afkaneh* Pages 493-552

    Today, human resources are considered as the most important asset in order to gain a sustainable competitive advantage in organizations. Employees' behavior and attitude toward work is an important factor in achieving the goals of the organization. The main purpose is the typology of toxic employees in governmental organizations in Gilan province. The research method in this study is qualitative and semi-structured interviews were used to collect data. The statistical population included managers and specialists in the field of human resources of government organizations in Gilan province, that 15 people were selected using purposive sampling. In order to analyze the data, by performing content analysis with inductive approach, the characteristics of toxic employees were classified in to 10 categories. Then typological analysis was applied on the obtained classes. The typological construction in this study was based on an operational strategy and finally, based on two dimensions of toxicity (low/ high) and consequences of toxic behaviors (individual/ organizational), four types of toxic employees named A,B,C and D were identified in governmental organizations of Gilan province. The findings of this study showed that personal, family, organizational and environmental contexts play a role in the formation of toxic employees and the presence of toxic employees in governmental organizations leads to consequences for employees and the organization. Also, the methods of exposure and treatment of toxic employees were divided into two categories of prevention and treatment. We came to the definition that toxic employees are individuals who, for personal, family, organizational, and environmental reasons, engage in intentional and contagious behaviors that are contrary to the values and norms of the organization and cause harm to the organization, its Employees and assets.

    Keywords: Toxic Employees, Deviant Behaviors, Governmental Organizations, Typology, Content Analysis
  • Mohsen Johari *, Mohammad Hassan Vakil Pages 553-584

    One of the most important problems of the policy-making process, especially the cultural policy-making process in our country, is the incorrect process of problem identification. The country's cinema policy-making system is not free from this major damage, and therefore in this study, an attempt is made to examine the issues facing Iranian cinema in the fifth decade of the Islamic Revolution, which must be addressed in the "cinema policy-making" process. In this research, first, the existing global researches in the field of cinema policy have been reviewed and an attempt has been made to extract world cinema policy issues from the perspective of these sources. Then, using the Grounded theory method the data obtained from some experts in the field of Iranian cinema policy-making are analyzed and based on this, a paradigm model of Iranian cinema policy issues in the fifth decade of the revolution is designed. At the end of the article, a comparison is made between the system of policy issues of Iranian cinema and world cinema.

    Keywords: policy making, problematics, government, Cinema, film
  • Saeed Masoodipoor * Pages 585-614

    The effects and consequences of business marketing to persuade consumers to buy goods and services do not limit to the business and commerce. The Non-business impacts of marketing, especially in the field of culture, are undeniable. One of the most important cultural aspects that have been endangered by marketing activities is the Persian language. Numerous Iranian products are advertised in the TV that theirs names are derived from Latin words. This research has been done in two steps. In first step we describe the general status of the brand names of products advertised in the TV of Iran. For this purpose, a sample of 234 brands from six product groups was selected. The study showed that more than 20% of the sample used foreign words to name their products. Finally, in this step, we list some issues to be noticed in the naming of Iranian commercial products that is including the use of English words, the use of Arabic words, the use of unknown Persian words, the use of human names, the use of place names, the use of religious names, the use of sounds and sounds, etc. in the second step, the elite sample including 20 people in the field of business management and 22 people in the field of Persian language answer a questionnaire that is made from first step. Finally, a summary of the views of the elites on the dimensions of legislation to support the Persian language in the commercial registration of Iranian products names was presented.

    Keywords: brand, Persian language, Iranian products, TV of Iran
  • Ali Parishani, Gholam Hossein Khorshidi, Seyyed Mahmoud Hosseini Pages 615-642

    The purpose of this study is to provide a theoretical framework for the factors of adhesion in relationships within business networks and also explanation of the role of these factors in the stages of formation of a relationship within the network. The type of research is applied in terms of purpose and library-based in terms of method. First, the concept of adhesion has been studied and compared from 5 knowledge approaches, which are: Islamic approach, economical approach, psychological approach, sociological approach and basic science approach; The approach used in this study is then described. The method used in the research was a systematic review that 55 articles related to relationships within business networks from 1971 to 2021 were extracted in scientific databases. After conducting the filtering process and using the manual coding method, these 55 articles have been coded as a full text study. Factors affecting the adhesion of relationships within the network were divided into 12 general categories, which are placed in three layers with the names of structural adhesion, perceptual adhesion and specific adhesion. Among the identified factors, the number of in-going and out-going relationships has the highest frequency and the layer related to structural adhesion is the most frequent layer. In the next step, the life cycle of a relationship in the context of the business network is plotted and the priority of three layers of adhesion is defined for them. The results show the greatest effect of structural adhesion in all stages of the life cycle.

    Keywords: Adhesion, . Business Relationships, Business Networks, Systematic Review, Network
  • Mohammad Vahid Safi Esfahani Pages 643-678

    One of the leading challenges in the field of contemporary Iranian cultural policy is that a subject or cultural event, rather than passing through the lens of a precise pattern and becoming a cultural issue, transcends the line of personal ideas, thoughts, perceptions, and personal interests. It passes and takes the form of a cultural issue. In order to be able to identify issues in the country's cultural environment, it is necessary to understand what concepts and languages there are in the country's official discourse that shape society's cultural policies. It is also necessary to understand and understand the various trends and methods of problematics in order to achieve consistent and unified policies and programs.In this research, with a qualitative approach and using multiple case study strategy, three major urban cultural organizations of the country have been studied to extract and compare their problematic patterns. Based on the findings of this study, the identified policy line for cultural issues of Tehran Municipality Cultural Organization is: "Top-Axial and Integrated Policy" with the priorities of "Religious-Defense Culture" and the rule of model and "all-subject" pattern. For Isfahan, the policy is "elite-oriented and integrated" with the priorities of "citizenship culture" and the rule of the conceptual model of "multi-subject" management, and for Mashhad is: "people-centered and integrated" policy with the priorities of "popular-revolutionary culture". And the dominance of the "multi-subject" social attachment model.

    Keywords: Keywords Cultural Issues Defining, Culture, City, Cultural Policy Making, Cultural Policies, Cultural Organizations, Cultural Policy
  • Mahdi Ejtehadi, Ruhollah Razini *, Morteza Soltani Pages 679-702

    One of the main gaps in the development of domestic production in Iran is the lack of an appropriate evaluation model for measuring domestic production and its use for various protectionist policies in laws and contracts. In the absence of this model, it is not clear on what basis the domestic product is defined and what criteria it contains. The purpose of this study is to identify a model according to which the amount of domestic production of products, which is called the depth of domestic content, can be evaluated. For this purpose, effective criteria for measuring the depth of domestic production were identified by reviewing the literature and experiences of other countries. These criteria were examined specifically in the automotive industry, and an initial model of the criteria for assessing the depth of domestic content in the automotive industry was obtained. This initial model was then put to the opinion of experts using the capabilities of the Fuzzy AHP method to give weight to these criteria and determine the rank of each of them. The final criteria include three criteria, which are the priority of "technology", "parts and raw materials" and "internal participation", respectively.

    Keywords: Domestic content depth, local content policies, Fuzzy hierarchical method, Automotive industry, National production
  • Sahar Ahmadi Partovi, Nader Mazlooni *, Hossein Rahmanseresht, Mahdi Haghighi Kafash Pages 713-742

    International joint venture is one of the cooperation methods between firms which facilitate the formation of strategic alliance without a loss of corporate identity. Despite the high potential capacity of this method, a large number of joint ventures are unsuccessful and often fail in the implementation phase (Elmuti & Kathawala, 2001). The present study seeks to provide a model for key factors in successful implementation of international joint ventures, in order to help executives in the operation phase of their nominated strategy. To this end, firstly, we discuss the concept of international joint venture, strategic alliance and implementation of the strategy. Then, using qualitative research design and based on the experts' view, 15 semi-structured interviews were conducted with executives of automobile companies with a history of joint venture which were selected based on a theoretical sampling method. To analyze the collected data, MAXQDA software was employed. In conclusion, 8 main categories, 30 generic categories and 115 sub-categories out of 643 open codes were grouped, categorized and abstracted from the interviews. The key factors including: International joint venture strategy, joint venture requirements, corporate governance issues, establishing joint company, operation management, evaluation and feedback, continuation and environmental factors shape the conceptual model of this research.

    Keywords: key success factors, Strategic alliance, international joint venture, strategy implementation, content analysis
  • Mohammad Talari *, Marzieh Azarbayejani Pages 743-778

    Given the shift in strategy and less efficiency, traditional approaches to strategy require organizations to adopt a new approach to their strategies, in which open strategy plays an important role and can help organizations increase efficiency, improve organizational capabilities and competitive position and help develop personal capabilities. This strategy promotes a modern form of strategy development with the aim of increasing transparency and participation and the use of information technology tools. Given that a comprehensive model of implementation of this strategy helps organizations to achieve this goal, our goal in this research is to provide an open strategy model that expresses all aspects of this strategy in banking industry and it also provides a comprehensive and clear model. In this research, the grounded theory has been used for theorizing and the framework of Strauss and Corbyn's fundamental theory model has been used to design the model. The participants in this study are experts in the field of strategy development, implementation and evaluation in the university and the banking industry, whose number was 11 and were selected by purposeful judgment. By analyzing the data, 193 initial codes, 49 concepts and 19 categories were extracted, which ultimately determined the causal conditions (organizational nature, strategic orientation, organizational thinking and environmental nature), contextual conditions (individual, cultural, Technological and Structural readiness), Interventional Conditions (Challenge of Transparency, Participation and Technology), Axial category(Open Strategy), Strategies(Technological, Communication, Structural and Control) and Consequences(Behavioral, Organizational and Environmental), the open strategy model was presented.

    Keywords: Strategic planning, open strategy, open innovation, Grounded Theory, banking industry
  • Kheir Allah Kazemieh Pages 779-810

    The purpose of this study is to investigate the effect of strategic regret on organizational performance with the mediating role of managers' experience in Parsa Polymer Sharif Company. The present research is descriptive-survey method. The present study is comparative in terms of examining variables; In this type of research, the relationship between variables is analyzed based on the purpose of the research. The statistical population of this research is all managers and employees of Parsa Polymer Sharif Knowledge-Based Company. According to the statistics, 100 people are employed in this company. Due to the small size of the statistical population, sampling was refused and all 100 people were selected as the sample. In this study, a questionnaire was used to collect data and information. In the present study, the standard questionnaires of Abso et al. (2020) and Shalini and Gary (2020) with 15 questions were used to measure the independent variables of the research. Data were analyzed using Smart PLS software. The data analysis method is also at least partial squares. The result of testing the main hypothesis of the research showed that strategic remorse has a significant and negative effect on organizational performance with the mediating role of managers' experience in Parsa Polymer Sharif Company. Strategic regret has a significant and negative effect on the experience of managers in Parsa Polymer Sharif Company. The experience of managers has a significant and positive effect on organizational performance in Parsa Polymer Sharif Company. Strategic remorse for organizational performance in Parsa Polymer Sharif Company has significant and negative.

    Keywords: strategic, regret, organizational, performance, managers', experience