فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، زمستان 1399)

نشریه تامین اجتماعی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسینعلی نجارپور* صفحات 13-92
    هدف
    عدم تعادل بین منابع و مصارف، ناکارآمدی مدیریت سرمایه ‏گذاری، سالمندی جمعیت، بدهی دولت، عدم استقلال سازمان به عنوان یک نهاد مالی و افزایش سطح انتظارات خدمت گیرندگان، از جمله مشکلاتی است که سازمان تامین اجتماعی با آن مواجه است. البته شیوع ویروس کرونا این سازمان را مانند سایر ارکان اقتصادی درگیر یک بحران جدید و شرایط عدم قطعیت نموده است. سازمان تامین اجتماعی در راستای وظایف حمایتی خود در این شرایط اقداماتی را به منظور کنترل شیوع و قطع زنجیره انتقال، خدمت به بیماران کووید 19 و حمایت از کارگران، کارفرمایان و صاحبان حرف و مشاغل انجام داده است؛ و صدالبته بحران کرونا، دامنه و گستردگی آن، تنوع خدمات موردنیاز و تقاضاهای متعدد ذی نفعان باعث می ‏شود که مدیریت عملکرد این سازمان در معرض نگاه نقادانه باشد. هدف این مطالعه، شناسایی و ارزیابی اقدامات اجرایی سازمان تامین اجتماعی در شرایط بحران کرونا است.
    روش
    روش‏ شناسی پژوهش حاضر متن‏ کاوی است که با به کارگیری آن، پنج اقدام گسترش دسترسی به خدمات درمانی، استمهال موقتی پرداخت حق بیمه ‏ها، تسهیل برخورداری از بیمه بیکاری، گسترش و تسهیل مزایای کوتاه مدت مانند مزایای غرامت دستمزد ایام بیماری، تعدیل رویه‏ های اداری و مکانیسم ارایه خدمات مشخص شدند. بدین منظور، با استفاده از استراتژی تصمیم ‏گیری پاندا و ویژگی ‏های نتیجه‏ گرایی، بازخورد چندگانه، سرعت عمل و نگرش سیستماتیک و نیز مزیت ‏های چهارگانه (انعطاف ‏پذیری، مقبولیت، تعامل محوری و ارزش محوری) این استراتژی، مدیریت عملکرد سازمان در شرایط بحران کرونا بررسی و تحلیل شد.
    نتیجه
    ازآنجاکه مدیریت عملکرد سازمان ‏ها در شرایط بحران با جامعیتی که در این مقاله بررسی شده تا کنون ارزیابی نشده است، خروجی این مقاله را باید سهم مقاله در مدیریت دانش در شرایط بحران به حساب آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، متن ‏کاوی، استراتژی پاندا، بحران کرونا، سازمان تامین اجتماعی
  • فهیمه آزموده* صفحات 35-52
    هدف

    امروزه، جایگاه انسان محور اصلی توسعه است و توجه به نیازهای اساسی وی و رهایی از فقر صرفا جنبه بشردوستانه ندارد؛ بلکه بهره مندی از ابعاد توسعه و رهاشدن از فقر یک حق مسلم در قوانین بین الملل محسوب می شود. در این میان سهم نابرابر و بیشتر زنان از فقر در مقیاس جهانی، به ویژه پس از شیوع پاندمی کرونا بیشتر شده است. مطالعه کیفی حاضر به بررسی و واکاوی اثرات فقر در بین زنان سرپرست خانوار پس از پاندمی کرونا می پردازد و درصدد است ماهیت و ابعاد آن را در بین زنان موردمطالعه آشکار کند.

    روش

    بر همین اساس، با اتخاذ روش شناسی کیفی، از 15 نفر از زنان سرپرست خانوار در منطقه 1 تهران محدوده اوین/ درکه مصاحبه عمیق گرفته شد و داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل تماتیک یا موضوعی تحلیل شدند. عوامل بسیاری به عنوان متغیرهای موثر در  فقر مطرح شده است، مانند نابرابری در حقوق، فرصت ها و محرومیت بیشتر زنان از امتیازات اشتغال رسمی، مهاجرت ها و جنگ ها که البته در دو سال اخیر با گسترش پاندمی کرونا نه تنها به فقیرترشدن افراد جامعه، بلکه به پیوستن قشر خاصی از زنان، یعنی زنان سرپرست خانوار به گروه فقیرترین فقرا منجر شده است.

    یافته ها

     یافته های این تحقیق مقوله های خاصی را به دست داد که عبارت اند از: پیش بینی از آینده تاریک و استرس، احساس تبعیض و بی عدالتی، طرد اجتماعی، آسیب پذیری اخلاقی.

    نتیجه

    مقوله های مذکور با استناد به داده های مصاحبه ها بیانگر ماهیت چندبعدی اثرات کرونا بر فقیرترشدن زنان سرپرست خانوار است.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، پاندمی کرونا، شاخص های کیفی فقر، نابرابری، طرد اجتماعی
  • حامد سلمانزاده*، سولماز اختیاری، رضا فضلی صفحات 53-62
    هدف
    برحسب آمار سازمان بین المللی کار (ILO) در سال 2008، در سراسر جهان حدود 337 میلیون حادثه شغلی و 160 میلیون بیماری شغلی در هرسال حادث می شود و حدود 3/2 میلیون کارگر در نتیجه حوادث شغلی و بیماری های مرتبط با کار، جان خود را از دست می دهند. هزینه های اقتصادی مشکلات سلامت و ایمنی شغلی، بار قابل ملاحظه ای بر شرکت ها تحمیل می کند. هدف این مقاله، دسته بندی خطرات محتمل و ارزیابی آنها است. 
    روش
    در این مطالعه بر اساس مدل سازمان بهداشت و ایمنی شغلی آلمان (BAuA) خطرات محتمل در ده گروه دسته بندی و به منظور تعیین اهمیت هر ریسک در هر سازمان بر اساس مدل FMEA ارزیابی شده اند. ارزیابی ریسک در ده شرکت تابعه شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی شامل شرکت سرم آرا، شرکت کاشی و سرامیک الوند، شرکت لاستیک بارز، شرکت پتروشیمی فناوران، شرکت سیمان ساوه، شرکت سیمان آبیک، شرکت توزیع داروپخش، شرکت تولید داروپخش، شرکت کلروپارس و شرکت داروسازی رازک انجام شده است.
    نتیجه
    بر اساس نتایج، ریسک های ایمنی در برخی سازمان ها ازجمله کلروپارس، کاشی الوند و پتروشیمی فناوران نسبت به سایر شرکت های بررسی شده در وضعیت وخیم تری قرار دارند. همچنین، بررسی ها نشان می دهد که عدم استفاده از روش های اختصاصی در ارزیابی ریسک ها می تواند عاملی در عدم شناسایی و مدیریت دقیق ریسک ها باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، تامین اجتماعی، شناسایی ریسک، FMEA
  • ابراهیم شیرعلی*، مهدی شهبازی صفحات 63-92
    هدف

    دولت های رفاهی وظیفه دارند علاوه بر تامین معیشت و نیازهای اساسی، به جنبه های فرهنگی و اجتماعی زندگی سالمندان و بازنشستگان نیز توجه کنند. سازمان تامین اجتماعی به عنوان یکی از سازمان های رفاهی که بیش از سه ونیم میلیون بازنشسته را پوشش می دهد، وظیفه ارایه خدمات فرهنگی و اجتماعی به بازنشستگان را بر عهده دارد. در مطالعه حاضر تلاش شد در بخش اول، نیازسنجی اجتماعی و فرهنگی از بازنشستگان صورت گیرد و مهم ترین اولویت های فرهنگی و اجتماعی بازنشستگان شناسایی گردد. در مرحله دوم، فرایند و ساختار ارایه خدمات فرهنگی و اجتماعی به بازنشستگان توسط سازمان تامین اجتماعی آسیب شناسی شود.

    روش

    روش پژوهش از نوع کمی و کیفی است که در بخش کمی با 429 نفر از بازنشستگان مصاحبه تلفنی انجام و پرسشنامه تکمیل گردید. در بخش کیفی نیز با 19 نفر از مدیران سازمان و روسای کانون های بازنشستگی مصاحبه عمیق و نیمه ساخت یافته صورت گرفت.

    یافته ها و نتیجه

    یافته های پژوهش نشان داد گردشگری، سفر و جنبه های مختلف سلامت بازنشستگان باید در اولویت سازمان باشد. همچنین، عدم تناسب خدمات فرهنگی و اجتماعی با مطالبات بازنشستگان، تخصصی بودن طرح نسیم سلامت (المپیاد ورزشی)، عدم سیاست گذاری بر اساس زمینه های فرهنگی منطقه، توزیع ناعادلانه خدمات از سوی کانون بازنشستگی و احساس بی اعتمادی، عدم نهادینگی کانون های بازنشستگی، اطلاع رسانی ناصحیح و کاهش سرمایه اجتماعی، رهاشدگی کانون بازنشستگی و نیز ضعف و درحاشیه بودن بخش فرهنگی سازمان تامین اجتماعی به عنوان مهم ترین مسایل و چالش های سازمان تامین اجتماعی در ارایه خدمات فرهنگی و اجتماعی به بازنشستگان شناسایی شد.

    کلیدواژگان: بازنشستگان، خدمات فرهنگی، سازمان تامین اجتماعی، نیازسنجی
  • حامد عالی*، ولی رستمی، محمدجواد شفقی صفحات 93-112
    هدف

    زن به عنوان انسانی کامل، با قدمت وجودی همسان با مرد و ارزش مساوی با او و به عنوان تشکیل دهنده نیمی از جمعیت بشری حاضر در کره خاکی متاسفانه در طول تاریخ و جوامع مختلف، در معرض آسیب، بی عدالتی، تبعیض و ناملایمت هایی بوده و هست. یکی از زمینه های تبعیضات مذکور که با گذشت زمان، مهم تر جلوه می کند، حقوق شغلی و کاری زنان به خصوص در مورد زنان کارگر است. آسیب شناسی حوزه کاری و تامین اجتماعی بانوان کمک شایانی به ارتقاء حقوق حمایتی از ایشان می کند. در این میان دو حیطه پراهمیت دستمزد برابر و تامین اجتماعی از جمله موضوعاتی اند که از گستردگی لازم و جزییات فراوان برخوردار هستند، مورد مناقشه و چالش اند و جهت کار تطبیقی مناسب به نظر می رسند. با مطالعه تطبیقی قوانین موجود این دو کشور، عملکرد ایالات متحده در شناسایی برخی حقوق کار بانوان ارزیابی و عملکرد کشورمان تا حدی روشن می شود. این واکاوی وضعیت فعلی مان را نشان خواهد داد و کمک خواهد کرد تا با نگاهی آسیب شناسانه برای بهبود وضع موجود اقداماتی پیشنهاد گردد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی، تحلیل اسناد معتبر کتابخانه ای و وارسی قوانین موجود در پی مقایسه این دو حق در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا است.

    نتیجه

    حق دریافت دستمزد برابر در مقابل کار برابر، هم در نظام حقوقی جمهوری اسلامی و هم در ایالات متحده آمریکا به رسمیت شناخته شده و با شباهت های زیادی در قوانین تجلی پیدا کرده است؛ اما مسئله تامین اجتماعی، به ویژه بازنشستگی بانوان کارگر در این دو کشور با قدری تفاوت دیده می شود؛ چراکه سن بازنشستگی بانوان در ایران با مردان متفاوت است. درصورتی که در آمریکا ازاین حیث تفاوتی میان مردان و زنان وجود ندارد. در واقع، خدمات حمایتی از بانوان بازنشسته در ایران قابل توجه تر ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: بانوان کارگر، بازنشستگی، تامین اجتماعی، حقوق کار بانوان، دستمزد برابر
  • شیوا پروایی* صفحات 113-144
    هدف

    موضوع مراقبت از سالمندان از نظام رفاهی و حمایتی و همچنین، تحولات اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی هر جامعه ای متاثر می شود. با افزایش جمعیت سالمندان، وقوع جریان های مهاجرتی و فاصله مکانی بین اعضای خانواده، گسترش زندگی مدرن شهری، گسترش تحصیلات، اشتغال و عاملیت اقتصادی زنان، تغییرات سبک زندگی، نبود سازمان های حمایتی مدرن و ناتوانی الگوهای مراقبت و حمایت سنتی پیشین، مسئله مراقبت از سالمندان، می تواند مسئله ساز و چالشی شود و تنش های خانوادگی بین نسلی و درون نسلی بیشتری را به دنبال داشته باشد. مسئله شدن مراقبت از سالمندان در دنیای امروز محقق را به مرور تجربه کشورهای توسعه یافته در مورد سیاست های مراقبت از سالمندان سوق داده است.

    روش

    در این پژوهش تطبیقی مطالعه سیاست های مراقبت از سالمندان سه کشور چین، آمریکا و سوید انتخاب شده است که سالمندی جمعیت را تجربه کرده اند.

    یافته ها و نتیجه

    نتایج مطالعه نشان می دهد سیاست های مراقبتی بهتر است علاوه بر مراقبت های شبانه روزی در خانه های سالمندی، در راستای مراقبت های جامعه محور و مراقبت در منزل نیز پیش رود و دولت در این زمینه حمایت های نهادی لازم را فراهم سازد. خدمات مراقبتی اجتماع محور، مراکز مراقبت روزانه و خدمات مراقبت در منزل می تواند به عنوان سیاست محوری جهت ادامه زندگی مستقل سالمندان در منازل خود و حفظ کیفیت زندگی سالمندان در درازمدت عمل کند. علاوه بر مراقبت در منزل، آموزش نیروی کار مراقبت از سالمندان، تاکید بر مراقبت های درازمدت، حمایت از ارایه دهندگان مراقبت های غیررسمی و مراقبت های خانگی، مدل های پرستاری جامعه محور، اصلاحات در برنامه های درسی پرستاری با تمرکز بر سالمند شناسی اجتماعی، تربیت نیروهای متخصص سالمندی، طب سالمندان، پرستاران مراقبت از سالمند و مددکاری اجتماعی سالمندی، از مهم ترین توصیه های سیاستی پژوهش حاضر است که می تواند راهنمای سیاست گذاری اجتماعی سالمندی باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، مراقبت از سالمندان، سیاست گذاری اجتماعی سالمندی، توصیه های سیاستی
  • علی فرهادی محلی*، نرجس شرافتی صفحات 145-170
    هدف

    این مقاله تاثیر اقدامات توسعه رهبری بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی در سازمان تامین اجتماعی استان گلستان را بررسی می کند.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و به لحاظ جمع آوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی و همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شعب تامین اجتماعی استان گلستان در سال 1398 به تعداد 700 نفر که با نمونه گیری تصادفی و از طریق جدول مورگان 248 نفر تعیین گردید. ابزار پرسش نامه استاندارد بوده و آنالیز داده ها با آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفته است. با توجه به متغیر میانجی از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار Lisrel بهره گرفته شد.

    یافته ها

     اقدامات توسعه رهبری متمایز بر سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی تاثیر مثبت و معنی داری نداشته است، اما اقدامات توسعه رهبری یکپارچه بر سرمایه انسانی و اجتماعی تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. رابطه بین سرمایه اجتماعی و عملکرد سازمان تایید نشد؛ اما این رابطه بین سرمایه انسانی و عملکرد سازمان تایید شد. در نهایت، سرمایه اجتماعی و انسانی در رابطه میان اقدامات توسعه رهبری و عملکرد سازمان نقش میانجی نداشت.

    نتیجه

    فرایند توسعه رهبری به ارتقاء و بهبود کیفیت رهبری و قابلیت های آن در بعد فردی و جمعی (پرورش رهبر) منجر می شود، درواقع، برنامه توسعه رهبری زمینه را برای تعالی و بهره وری سازمان فراهم می کند. با وجود این، رهبری و توسعه رهبری یک پروسه بلندمدت است که با روش های مختلف آموزشی و پرورشی نظیر برنامه های جانشین پروری، آموزش تعاملی گروهی، کانون های توسعه ای و کارگاه های آموزشی صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: اقدامات توسعه رهبری، عملکرد سازمانی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
  • شهرام بخشی حاجی خواجه لو*، توران سلیمانی، یوسف نامور صفحات 173-212
    هدف

    مدیریت دانش ابزاری قدرتمند برای پرداختن به موضوع «پا به سن گذاشتن دولت» [1] و سایر عوامل موثر در فقدان تخصص در سازمان های دولتی است. مقاله حاضر با هدف مطالعه موردی مدیریت دانش در اداره تامین اجتماعی ایالات متحده انجام گرفته است و توصیه ها و پیشنهاداتی دارد درباره اینکه چگونه فرایند مدیریت دانش می تواند منابع ارزشمند دانش را به صورت مطلوب حفظ کند. این مطالعه دومرحله ای در زمینه افزایش میزان مزایای قابل پرداخت یا افزایش حق بیمه قابل وصول BRI/PAC) [2]) - یکی از فرایندهای اصلی اداره تامین اجتماعی ایالات متحده که همواره با خطر ازدست دادن دانش حیاتی روبه رو است - انجام گرفته است.

    نتیجه

    این مطالعه نشان می دهد که به اشتراک گذاری دانش، آموزش و به طورکلی ایجاد یک محیط کاری مدیریت دانش- محور نویددهنده بهبود عملکرد BRI/PAC [3] در اداره تامین اجتماعی است. [1] Graying of government[2] The Benefit Rate Increase/Premium Amount Collectible [3] یکی از فرآیندهای اصلی اداره تامین اجتماعی افزایش میزان مزایای قابل پرداخت یا افزایش مبلغ حق بیمه قابل وصول است  که از این به بعد با حروف اختصاری BRI / PAC نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اداره تامین اجتماعی، ایالات متحده آمریکا
  • میرطاهر موسوی، حمیدرضا هندی، فائزه جغتایی صفحات 214-221

    در بخش کتابشناسی این شماره کتاب حکمرانی شایسته معرفی شده است. این کتاب که مفاهیم، نظریه‌ها و مدل مشارکت ذی‌نفعان در فعالیت‌های صندوق بازنشستگی کشوری را توضیح می‌دهد، به سفارش موسسه راهبردهای بازنشستگی صبا «نهاد پژوهشی صندوق بازنشستگی کشوری» تدوین و در سال جاری توسط انتشارت روزنه روانه بازار شده است.

|
  • Hossein Ali Najjarpour * Pages 13-92
    Objective
    The outbreak of Corona virus has plunged the Social Security Organization into a new crisis and uncertainty, like other economic pillars. In line with its advocacy role, this organization has taken steps to control the spread and disruption of the transmission chain through serving Covid 19 patients, besides supporting workers, employers and professionals. The corona crisis, its scope and breadth, the variety of required services and the numerous demands of stakeholders make the management of the organization's performance subject to critical points of view. The purpose of this study is to identify and evaluate the executive actions of the Social Security Organization in the context of the Corona crisis.
    Methodology
    On the basis of the method of Text Mining, five actions including expansion of   access to health services; temporary deferral of premium payment; facilitating the qualifying conditions of receiving unemployment insurance; expansion and facilitation of qualifying conditions to benefit from short-term benefits such as sickness compensation; as well as adjustment of administrative procedures and service delivery mechanisms were identified. To this end, performance management of the organization in times of corona crisis was analyzed through using the panda decision-making strategy; features of concluding, multiple feedback, speed of action and systematic attitude; in addition to four advantages of the strategy such as flexibility, acceptability, interaction- based and value-based principles.
    Result
    Since the performance management of organizations in crisis situations has not been evaluated so far, focused on comprehensiveness, the output of this article should be considered the as a great achievement in terms of knowledge management of the crisis situations.
    Keywords: Performance Management, Text Mining, Panda Strategy, Corona Crisis, social security organization
  • Fahimeh Azmoudeh * Pages 35-52
    Objective

    Today, the status of human is the main axis of development and paying attention to the basic needs of people and getting rid of poverty is not only a humanitarian approach, but also a crucial human right. Meanwhile, the unequal and increasing share of women in poverty has increased worldwide, especially after the outbreak of Corona pandemic. The present qualitative study examines the effects of poverty on female-headed households after the corona pandemic and seeks to reveal its nature and dimensions among the women studied.

    Methodology

    Accordingly, by adopting a qualitative methodology, 15 female-headed households in district 1 of Tehran city, Evin Darkeh area, were interviewed in depth and the collected data were analyzed using thematic or thematic analysis. Many factors have been suggested as effective variables in poverty such as inequality of rights and opportunities; more deprivation of women from official employment privileges; as well as immigration and war. Of course, in the last two years, with the spread of the Corona pandemic, a certain number of women, particularly those who are the heads of households, have moved to the lowest rank of the poor.

    Findings

    The findings of this study identified specific categories: predicting a dark future and stress, feelings of discrimination and injustice, social exclusion, and moral vulnerability.

    Keywords: Female-headed households, Corona Pandemic, qualitative indicators of poverty, inequality, social exclusion
  • Hamed Salmanzadeh *, Solmaz Ekhtiari, Reza Fazli Pages 53-62
    Objective
    According to the statistics issued by International Labor Organization (ILO) in 2008, there are approximately 337 million occupational accidents and 160 million occupational diseases worldwide each year, and about 2.3 million workers pass away from occupational accidents and work-related diseases. The economic costs of occupational health and safety problems impose a significant burden on companies.
    Methodology
    In this study, based on the model of the German Occupational Health and Safety Organization (BAuA), potential hazards are classified into ten groups. Meanwhile, in order to determine the importance of each risk in each organization, each risk is evaluated according to FMEA model. Risk assessment was conducted in ten companies including Ceramara, Alvand Tile & Ceramic Industries, Barez Tires, Fanavaran Petrochemical, Saveh Cement, Abyek Cement, Daroupakhsh (medicine production and distribution companies), Chloropars, and Razak Laboratory.
    Findings
    According to the results, risks in some organizations including Chloropars, Alvand Tile & Ceramic Industries, and Fanavaran Petrochemical are in a worse situation than other companies surveyed. Studies also show that the lack of applying specific methods in the process of risk assessment can be a considered as a crucial factor of inaccurate identification and management of risks.
    Keywords: FMEA, Risk Assessment, Risk Identification, Social security
  • Ebrahim Shirali *, Mahdi Shahbazi Pages 63-92
    Objective

    Welfare states have a duty to consider the cultural and social aspects of the lives of the elderly and retirees. Social Security Organization has the same duty as one of the welfare organizations that covers more than three and a half million retirees. In the first part of present study, an attempt was made to assess the socio-cultural needs of retirees and to identify their most important priorities in this context. The second part of the study, addresses the pathology of providing socio-cultural services to retirees.

    Methodology

    The research method is quantitative and qualitative. In the quantitative part, 429 retirees were interviewed by telephone and a questionnaire was completed. In the qualitative section, interviews were conducted with 19 managers of the organization and Heads of the Retirement Focal Offices.

    Findings and results

    showed that tourism and various aspects of retirees' health status should be considered as the top priorities by the Organization. Also, incompatibility of the socio-cultural  services with the demands of retirees; specialization of Nasim-e-Salamat project; lack of policy-making based on the cultural context of the region; unfair distribution of services by the Retirement Focal Offices and the feeling of distrust; reduction of social capital; abandonment of Retirement Focal Offices; as well as weakness and marginalization of the cultural sector of the Organization were all identified as the most important problems of the Social Security Organization in providing and socio- cultural services to retirees.

    Keywords: social security organization, Retirees, Cultural Services, needs assessment
  • Hamed Aali *, Vali Rostami, Mohammad Javad Shafaghi Pages 93-112
    Objective

    Women as a perfect human being, with the same age of existence as men and equal value with him, constitutes half of the human population on our planet. Unfortunately, women have been exposed to harm, injustice, discrimination and misery throughout history and different societies. One of the contexts of discriminations that has become more important over time is labor rights, especially for working women. Women's pathology in the field of work and social security helps to promote their protection rights. Among these, two important areas of equal pay and social security are among the topics that have many details, are controversial and challenging, and seem to be appropriate for comparative study.By comparative study of the current laws of the Islamic Republic of Iran and the United States of America, performance of the United States in identifying some women's labor rights is evaluated. Accordingly, the performance of our country becomes somewhat clear as well.  This analysis shows our real situation, and helps us to suggest measures for improving the current situation with a pathological approach.

    Method

    The present study seeks to compare the abovementioned rights in the legal system of the I.R. Iran and US with a descriptive method, analyzing valid library documents and reviewing the existing law.

    Conclusion

    The right to equal pay for equal work is recognized both in the legal system of Iran and America, and is manifested in many similarities in law. But the issue of social security, especially the retirement of working women in both countries is somewhat different; Because the retirement age of women in Iran is different from men. In the United States, however, there is no difference between men and women. In fact, protective services for retired women in Iran are considered to be more important than in the US.

    Keywords: Working Women, Retirement, Social security, women's labor rights, equal pay
  • Shiva Parvaii * Pages 113-144
    Objective

    The issue of care for the elderly affects the welfare and support system as well as the economic and socio-cultural developments of societies. Considering a variety of factors such as increasing number of the elderly population, migration trend contributing to physical distance between family members, expansion of modern urban life, long term education, employment and economic activity of women, lifestyle changes, lack of modern protecting organizations, and insufficiency of traditional care models, we will face the challenge of elderly care process leading to more intergenerational and in-generation family tensions. The issue of care for the elderly in today's world has led the researcher to review the experience of developed countries in this context.

    Method

    This article is a comparative study of the elderly care policies within three countries including China, USA, and Sweden, which have experienced population aging.

    Findings and Results

    The results of the study show that in addition to 24-hour-care in nursing homes, care policies should move towards community-based care and home-care models, taking advantage of governmental support. The community-based care services, day-care centers, and home care services can serve as a central policy to continue the independent life of the elderly in their homes besides maintaining the quality of their life. Finally, this study recommends to training the elderly care workforce; emphasizing long-term care; supporting informal care providers and home care; community-based nursing models; reforming nursing educational materials with a focus on geriatrics; training the geriatricians and geriatric social workers.

    Keywords: aging, Elderly Care, Aging social policy, policy recommendations
  • Ali Farhadi Mahalli *, Narjes Sherafati Pages 145-170
    Objective

    Surveying the impact of leadership development practices on organizational performance considering the intervening role of human capital and social capital in the context of Social Security General Directorate in Golestan province.

    Methodology

    The method of this study was descriptive-correlational and in terms of data collection. The statistical population includes all employees of insurance branches in Golestan province in the year 2019, with a sample of 248 people, using the simple random sampling method which was determined through Morgan table. The standard questionnaire was used for data collection. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. Structural equation modeling (SEM) method and Lisrel software were used as the mediator variable.

    Findings

    Distinctive leadership development measures have not had a positive and significant effect on social capital and human capital, but Integrated leadership development measures have had a positive and significant impact on human and social capital. The relationship between social capital and organizational performance was not confirmed, but this relationship between human capital and organizational performance was confirmed. Finally, social and human capital did not mediate between leadership development measures and organizational performance.

    Conclusion

    The process of leadership development leads to the promotion and improvement of leadership quality and its capabilities in the individual and collective dimensions of leadership development. In fact, the leadership development program provides the basis for the excellence and productivity of the organization. However, leadership development is a long-term process which may implemented through different educational methods such as succession programs, interactive group training, development centers, and workshops.

    Keywords: Leadership Development Practices, organizational performance, Social Capital, Human capital
  • Shahram Bakhshi Hajikhajeloo *, Tooran Soleimani, Yosef NamVar Pages 173-212
    Objective

    Knowledge management can be a powerful tool for addressing the “graying of government” and other factors contributing to the loss of expertise in government organizations. This paper presents a case study of knowledge management at the U.S. Social Security Administration and provides recommendations for how knowledge management might better protect valuable knowledge resources.A two-phase study was conducted of the Benefit Rate Increase/Premium Amount Collectible(BRI/PAC), a core process at the U. S. Social Security Administration, where critical knowledge is at risk of being lost. The study suggests that knowledge sharing, training, and the overall development of a working environment conducive to knowledge management promise to enhance performance of the BRI/PAC operation, at SSA. © 2001 Elsevier Science Inc. All rights reserved.In its broadest sense, knowledge management (KM) is the ability to leverage intellectualcapital (knowledge) for achieving organizational goals. Organizations are realizing that their truestrength lies in the intellectual capital of their employees.

    Keywords: Knowledge Management, Social Security Administration, A U.S. Case Study
  • MirTaher Mousavi, Hamidreza Hendi, Faezeh Joghataei Pages 214-221

    In the bibliography section of this issue, the book "Good Governance" is introduced. This book, which explains the concepts, theories and model of stakeholder participation in the activities of the State Pension Fund, has been compiled by the order of Saba Pension Strategies Institute, (the research institution of the State Pension Fund), and has been published this year.