فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1399)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین مهرالحسنی، روحانه رحیمی صادق* صفحات 379-384

    پاندمی کووید-19 شرایطی را به وجود آورد که مدیران می بایست در مدت زمان کوتاهی تصمیم بگیرند و چالش هایی را نیز  برای آنها ایجاد نمود. یکی از مهمترین چالش ها در این شرایط تامین نیروی انسانی بود. با افزایش شیوع کووید-19، تعداد بیماران مراجعه کننده به بیمارستان ها افزایش یافت و بار کاری پرسنل چند برابر شد. کمبود وسایل استاندارد حفاطت شخصی و خستگی مداوم و فرسودگی کارکنان بخش درمان به دلیل حجم بالای کار منجر به کاهش سطح مصونیت و ایمنی آنها شد و تعداد زیادی از کارکنان بیمارستان ها به کووید-19 مبتلا شدند. هدف این مطالعه این است که سناریوها و راهکارهایی که برای مقابله با چالش تامین و نگهداری کارکنان بخش درمان در طی کووید-19 در بیمارستان افضلی پور کرمان به کارگرفته شد، به عنوان تجربه در اختیار سایر مدیران مراکز درمانی و بیمارستانها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سناریو، تامین و نگهداشت، مدیریت منابع انسانی، کووید-19
  • محمد ساسانی پور*، اردشیر خسروی صفحات 385-394
    مقدمه

    مرگ ومیر قابل اجتناب یکی از شاخص هایی است که تاثیرگذاری و کارایی سیاست های بهداشتی را در جامعه نشان می دهد، بر همین اساس، این مطالعه در تلاش است تا سهم مرگ ومیر قابل اجتناب در بهبود امید زندگی کشور طی سال های 95-1385 را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

    روش کار

    داده های علل مرگ بر حسب سن و جنس از سامانه ثبت و طبقه بندی علل مرگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شده و پس از تصحیح بدثبتی و کم ثبتی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین با کاربرد روش تجزیه (Decomposition Method)، سهم گروه های سنی و علل مرگ قابل اجتناب و سایر علل مرگ در افزایش امید زندگی محاسبه شده است.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد که مرگ های قابل اجتناب به ترتیب باعث 3/1 سال و 2/1 سال افزایش امید زندگی بین 0 تا 74 سال زنان و مردان کشور طی سال های 1385 تا 1395 شده است. مرگ های قابل اجتناب سنین سالمندی سهم مهم تری در افزایش امید زندگی دو جنس داشته است و از بین علل مرگ، سکته قلبی با رقم 8/0 سال برای زنان و 7/0 سال برای مردان علت اصلی بهبود این شاخص در کشور بوده است.

    نتیجه گیری

    علت بیشتر مرگ های قابل اجتناب بیماری هایی است که می توان از طریق درمان از آن ها پیشگیری کرد. اما ازآنجاکه سرمایه گذاری در درمان اقتصادی نیست، سرمایه گذاری در مراقبت های پیشگیرانه در جلوگیری از مرگ ومیر موثرتر و سودمندتر است.

    کلیدواژگان: امید زندگی دربدو تولد، مرگ قابل اجتناب، گروه سنی، علت مرگ
  • سارا پرهیزگار، رامین رادمنش* صفحات 395-404
    مقدمه

    صادرات غیرنفتی در ایران یک عنصر کلیدی برای رشد اقتصادی است زیرا رونق آن نشانه وجود و تداوم رقابت پذیری در اقتصاد کشور است. این مطالعه به منظور بررسی اثر نااطمینانی نرخ ارز بر صادرات دارو در ایران انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در طول بازه زمانی سال 1382 تا سال 1398 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شرکت های داروسازی فعال در حوزه صادرات است که براساس داده ها، اطلاعات و گزارشات رسمی مورد انتخاب قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و برآورد شاخص نااطمینانی نرخ ارز واقعی از روش اقتصادسنجی خود رگرسیون واریانس نا همسان شرطی تعمیم یافته در میانگین (GARCH-M) استفاده می شود. برای برآورد پارامتر ها و ارزیابی اثرات متغیر های کلان اقتصادی بر صادرات غیرنفتی از تکنیک اقتصادسنجی GMM با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی EVIEWS استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب منفی متغیر مستقل (UNC) بیانگر رابطه معکوس بین نااطمینانی نرخ ارز با صادرات دارو است. بدین معنا که با افزایش نااطمینانی درمورد نرخ ارز ریسک فعالیت های صادراتی افزایش می یابد، علاقه به فعالیت های صادراتی کاهش می یابد و میزان صادرات دارو کاهش می یابد. ضریب منفی متغیر (DEX) حاکی از رابطه معکوس بین نرخ ارز با صادرات دارو است. ضریب منفی مثبت مستقل مورد بررسی، (GDP) بیانگر رابطه معکوس بین سیاست های رشد اقتصادی با صادرات دارو است. به عبارتی با افزایش تولید داخلی دارو متعاقبا کالاهای قابل تجارت بیشتری برای صادرات به بازارهای خارجی عرضه می شود، به همین دلیل صادرات دارو افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد صادرات غیرنفتی در اقتصاد ایران یک متغیر کلیدی است زیرا رونق آن نشانه وجود و تداوم رقابت پذیری اقتصاد کشور است اما عملکرد صادرات غیرنفتی در صنایعی مانند داروسازی و روند آن در ایران وضعیت مطلوبی نداشته است. اگرچه انبوه واردات کالاها و خدمات به کشور طی سالیان گذشته به طور مستمر از طریق درآمدهای ناشی از صادرات نفت تامین مالی شده، اما کندی صادرات غیرنفتی، هم رشد بهره وری و هم تامین نیازهای ارزی در آینده را با مشکل مواجه می کند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، صادرات دارو، صادرات غیرنفتی، ایران
  • رویا قاسم سلطانی، سیما مسعودی، رسول انتظارمهدی* صفحات 405-414
    مقدمه

    سندرم متابولیک از عوامل خطر مهم ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع سندرم متابولیک و اجزای آن در جمعیت بالای 30 سال شهرستان نقده و ارتباط آنها با ویژگی های جمعیت شناختی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی 10296 فرد بالای 30 سال شرکت کننده در برنامه ایراپن نقده طی سال های 97-1395، مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگی های جمعیت شناختی، اندازه های دورکمر، فشارخون، قندخون ناشتا، تری گلیسرید و HDL کلسترول مورد مطالعه قرار گرفتند. سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالان تعریف شد. متغیرهای کیفی با فراوانی نسبی و فاصله اطمینان 95% و متغیرهای کمی با میانگین و انحراف معیار توصیف شدند. برای استانداردسازی اندازه های شیوع از روش استانداردسازی مستقیم استفاده شد.   

    یافته ها

    از افراد مورد مطالعه 6/57% زن و 3/62% شهری بودند. شیوع استاندارد شده سنی سندرم متابولیک 8/32% (فاصله اطمینان 95%: 8/33-9/31) بود (3/48% در زنان و 2/18% در مردان). شیوع آن در ساکنین شهری بیشتر بود. با افزایش سن و کاهش سطح تحصیلات شیوع آن افزایش می یافت. شیوع اجزای سندرم متابولیک در زیرگروه های جمعیت شناختی الگوی مشابهی داشت. چاقی شکمی در زنان (6/77%) و HDL پایین در زنان و مردان (به ترتیب 3/75% و 7/49%) بیشترین شیوع را داشتند.

    نتیجه گیری

    شیوع سندرم متابولیک و اجزای آن در شهرستان نقده بالا است. برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی برای کل جمعیت و به ویژه زنان خانه دار، برای تغییر رفتارهای تغذیه ای و افزایش فعالیت فیزیکی و همچنین اقدامات غربالگری و پیشگیری مناسب برای شناسایی افراد نیازمند مداخله می تواند در کاهش عوارض این سندرم و اجزای آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: سندرم متاولیک، فشارخون، دیابت، قند خون، چاقی شکمی، ایراپن
  • مطهره علامه، خالد رحمانی*، عالیه فراهانی، پروانه تیموری، فریبا خیاطی، طاهره پاشایی، فریبا دیده بان، کیومرث خمیس آبادی، احمد پورمرادی صفحات 415-424
    مقدمه

    فعالیت فیزیکی ناکافی یکی از علل اصلی ابتلا به بیماری های مزمن در بالغین و سالمندان محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت فعالیت فیزیکی در افراد میانسال (59-30 سال) ایران طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 و بر روی 4112 نفر از جمعیت میانسالان (30 تا 59 سال) کشور که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و متناسب با اندازه جمعیت و از پنج دانشگاه علوم پزشکی (مشهد، گیلان، البرز، بوشهر و کرمانشاه) واقع در پنج منطقه جغرافیایی مختلف انتخاب شده بودند انجام شد. فعالیت فیزیکی افراد با استفاده از پرسشنامه جهانی فعالیت فیزیکی مورد استفاده توسط سازمان جهانی بهداشت ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار STATA نسخه 14 و با استفاده از  آزمون کای اسکویر و مدلسازی رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی 8/7 ± 4/42 سال (مردان: 9/7 ±3/42 و  زنان:8/7 ± 5/42 سال) بود. براساس نتایج به دست آمده 3/61 درصد (مردان: 1/55% زنان: 6/67%) فعالیت فیزیکی ناکافی داشتند. درصد فعالیت فیزیکی مناسب به صورت معنی داری در مردان بیشتر از زنان (001/0>P) و در افراد با تحصیلات بالاتر (001/0> P) نسبت به افراد با تحصیلات کمتر بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های مطالعه حاضر، 3/61 درصد از جمعیت میانسالان ایران فعالیت فیزیکی کافی ندارند. طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای برای افزایش فعالیت فیزیکی و  پیشگیری از ابتلا به بیماری های غیرواگیر در این گروه سنی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، میانسالان، عامل خطر
  • سید سعید سیدیان، عبدالحسین شکورنیا*، مجتبی اورکی کوه شور، موسی شریفات صفحات 425-434
    مقدمه

    بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان میتواند به بهبود کیفی آموزش کمک کند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت شغلی و رضایتمندی دانش آموختگان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در دانش آموختگان پزشکی عمومی در خلال سال های 95-1391 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن تایید شده بود. اطلاعات از طریق تماس تلفنی با دانش آموختگان جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمون مجذور کای صورت پذیرفت.

    یافته ها

    دو سوم (7/66درصد) نمونه ها زن و یک سوم(33درصد) مرد با میانگین سنی 8/1 ± 2/32 سال بودند. یافته ها نشان داد که 4/42درصد از فارغ التحصیلان پزشکی در یکی از سازمان های دولتی یا خصوصی اشتغال دارند، 1/13 درصد بیکار و 4/39 درصد برای ادامه تحصیل در دوره دستیاری پذیرفته شده بودند. 1/5 درصد نیز به خارج از کشور عزیمت کرده بودند. اکثریت (84درصد) دانش آموختگان از اشتغال در حرفه پزشکی رضایت داشتند و ارزیابی 6/94 درصد آنان ازکیفیت آموزش دانشگاه در حد متوسط و خوب بود. آزمون مجذور کای نشان داد که از نظر میزان بیکاری بین دانش آموختگان زن و مرد تفاوت معنادار آماری وجود ندارد (10/0=p) اما میزان قبولی دانش آموختگان زن در آزمون دستیاری به طور معناداری بالاتر از مردان بود (015/0=p).

    نتیجه گیری

    دانش آموختگان رشته پزشکی از نظر اشتغال، ادامه تحصیل و قبولی در آزمون دستیاری در شرایط مناسبی قرار داشتند. اکثریت دانش آموختگان از اشتغال در حرفه پزشکی و کیفیت آموزش دانشگاه رضایت داشتند.

    کلیدواژگان: وضعیت اشتغال، رضایتمندی، دانش آموختگان، رشته پزشکی
  • منصور پاگیری قلعه نویی، محمد مسعود*، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 435-448
    مقدمه

    در سال های اخیر، در میان مدیران و طراحان فضاهای مراقبت های بهداشتی درمانی گرایش رو به رشدی در حرکت به سوی طراحی بیمارستان با تلفیق ادراکات بیمار و انتظارات او از محیط فیزیکی محل مراقبت وجود داشته است. سوال اساسی پژوهش نحوه انطباق ادراک عینی بر ذهنی بیماردر ایجاد حس مکان در فضای بیمارستان در تجربه زیسته وی بود. هدف این پژوهش، بررسی درک بیماران از عوامل موثر بر حس مکان در فضای بیمارستان برای ارزیابی چگونگی درک آنها از اجزاء بیمارستان بود.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش کیفی با رویکرد پدیده شناسی بود که بین تیر تا دی ماه سال 1399 انجام یافت. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف، از 23 بیمار بستری دربخش جراحی بیمارستان های پیروز و قایم در استان گیلان انجام گرفت و از شرکت کنندگان مصاحبه عمیق به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    شامل 530 کد اولیه، 57 تم فرعی و 7 تم اصلی بود. تم های اصلی موقعیت، دسترسی، هویت، وابستگی ودلبستگی به بیمارستان، تعاملات انسانی در بیمارستان و ارزیابی بیمارستان بودند.

    نتیجه گیری

    ارایه یک درمان موفق و خوب همراه با تعاملات انسانی درون بیمارستان بین بیمار وکاربران و همراهان در یک بیمارستان کامل با فضای کارآمد از طریق ویژگی های ثابت محیط و یک محیط شفابخش با کمک ویژگی های متغیر محیط و نیز قراگیری بیمارستان در یک موقعیت مناسب درشهر، قابلیت دسترسی و شناسایی آسان آن، در ایجاد یک حس کلی بیمار نسبت به بیمارستان، موثر بود.

    کلیدواژگان: بیمارمحور، طراحی معماری بیمارستان، حس مکان، تجربه زیسته، فضای درمانی
  • علی اکبر آقاجانی افروزی، افشین موسوی چلک، عارف ریاحی* صفحات 449-462
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی رفتار اطلاعاتی و اطلاع‏یابی سلامت در میان کارکنان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به روش پیمایشی توصیفی در سال 1399 صورت گرفته است. جامعه پژوهش مطالعه حاضر را 384 کارکنان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تشکیل می دهند.

    یافته ها

    برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق‏ساخته استفاده شده است. ‫"اطلاع از روش های پیشگیری از بیماری" با میانگین 27/4 (99/0=SD) به عنوان مهم ترین هدف جستجوی اطلاعات سلامت اعلام شده است. "مشورت و کمک از پزشکان، پرستاران و متخصصین حوزه سلامت" نیز با میانگین 07/4 (97/0=SD) به عنوان اصلی ترین کانال کسب اطلاعات سلامت عنوان شده است.  در میان شبکه های اجتماعی نیز اینستاگرام به عنوان اصلی ترین کانال کسب اطلاعات (با میانگین 55/4) (03/1=SD) ذکر شده است. "دستیابی به زندگی سالم" نیز با میانگین 66/4 (98/0=SD) به عنوان مهم ترین اولویت اطلاعات حوزه سلامت و "دانش پایین سطح زبان انگلیسی" با میانگین 71/3  (26/1=SD) به عنوان اصلی ترین مانع کسب اطلاعات سلامت در نظر گرفته شده است.

     نتیجه گیری

    کارکنان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای سطح کمی و کیفی اطلاعات مناسب و مرتبط با حوزه بهداشت و سلامت (فردی و شغلی) نیاز به دریافت اطلاعات از طریق منابع و مجاری رسمی و معتبر دارند. برنامه‏ریزی و سیاست‏گذاری مناسب توسط مسیولان و مدیران ارشد بانک در حوزه بهداشت و سلامت و در راس آن اداره رفاه، بهداری و همچنین معاونت اداری و مالی بانک مرکزی در جهت تسهیل آموزش کارکنان به منابع اطلاعاتی حوزه بهداشت سلامت با گسترش و افزایش مجاری و کانال‏های اطلاعاتی می‏تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، رفتار اطلاعیابی، اطلاعیابی سلامت، جستجوی اطلاعات سلامت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
  • علی محمد مصدق راد، فرشته کریمی، فرحناز عزتی* صفحات 463-486
    مقدمه

    نظام سلامت مجموعه ای از افراد، گروه ها و سازمان هایی است که وظایف سیاستگذاری، تامین مالی، تولید منابع و ارایه خدمات سلامت را با هدف تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم؛ پاسخ گویی به انتظارات آنها و حمایت مالی از ایشان در مقابل هزینه های سلامت بر عهده دارند. نظام سلامت باید در مقابل بحران ها از تاب آوری کافی برخوردار باشد. مفاهیم مرتبط با تاب آوری نظام سلامت پیچیده و مبهم هستند. این پژوهش با هدف تبیین مفاهیم، پیش نیازها و اثرات تاب آوری نظام سلامت انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش با روش مرور مفهومی انجام شد. مقالات مرتبط با تاب آوری نظام سلامت از سال 2005 تا  2020 میلادی در پایگاه های اطلاعاتیMedline ، Web Of Science، Scopus، Science Direct,، Iran Medex، Magiran، SID و موتورهای جستجوگر Google و Google Scholar جستجو شد. در نهایت 76 مقاله انتخاب و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تاب آوری نظام سلامت “توانایی، قابلیت و ظرفیت پیش بینی، پیشگیری، جذب، تطبیق و تغییر نظام سلامت به هنگام مواجه با شوک و بحران و ارایه مستمر خدمات سلامت در زمان مدیریت شوک و بحران” است. تطبیق، یادگیری، پاسخ دهی، تغییر، آمادگی، پایداری، برنامه ریزی، جذب، پیش بینی و ارتباطات عناصر اصلی تشکیل دهنده ی تاب آوری نظام سلامت هستند. مدل و چک لیستی برای ارزشیابی تاب آوری نظام سلامت طراحی شد.

    نتیجه گیری

    تاب آوری یک مفهوم چند بعدی بوده و در طول زمان تغییر کرده است. لازمه تقویت تاب آوری نظام سلامت، افزایش تاب آوری شش بلوک ساختاری آن شامل حاکمیت و رهبری، تامین مالی، نیروی انسانی، تجهیزات و ملزومات، سیستم اطلاعات و ارایه خدمات سلامت است.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، شوک، بحران، تاب آوری، مرور مفهومی
|
  • Mohammad Hossein Mehrolhassani, Rohaneh Rahimisadegh* Pages 379-384

    The Covid-19 pandemic created a situation in which managers had to make decisions in a short period of time and also created challenges for them. One of the most important challenges in this situation was the provision of manpower. As the prevalence of Covid-19 increased, the number of patients referred to hospitals increased and the workload of staff multiplied. Lack of standard equipment for personal protection and constant fatigue and exhaustion of medical staff due to high workload led to a decrease in their level of immunity and safety, and a large number of hospital staff became infected with Covid-19. The purpose of this study is to provide the scenarios and strategies that were used to meet the challenge of providing and maintaining medical staff during Covid-19 in Afzalipour Hospital in Kerman, as experience to other managers of medical centers and hospitals.


    Keywords: Scenarios, Supply, maintenance, human resources management, Covid-19
  • Mohammad Sasanipour*, Ardeshir Khosravi Pages 385-394
    Introduction

    Avoidable mortality is one of the indicators that shows the effectiveness and efficiency of health policies in society. Accordingly, this study seeks to analyze the contribution of avoidable mortality in improving Iran’s life expectancy during 2006-201.

    Methods

    Data on causes of death by age and sex were obtained from the system of registration and classification of causes of death of the Ministry of Health, Treatment and Medical Education and were used after correcting for under reporting and misclassification of causes of death. Also, using the decomposition method, the contribution of avoidable deaths and other causes of death in increasing life expectancy has been calculated.

    Results

    The findings of this study showed that avoidable deaths caused 1.3 years and 1.2 years of increase in life expectancy (0-74 years old) of men and women in Iran during 2006 to 2016. Avoidable deaths in old age have played an important role in increasing the life expectancy between 0 and 74 years of both sexes, and among the causes of death, ischemic heart disease with 0.8 years for women and 0.7 years for men has been the main reason for the improvement of this index in Iran.

    Conclusion

    The cause of most avoidable deaths is diseases that can be prevented through treatment. But because investing in treatment is not economical, investing in preventive care is more effective and beneficial in preventing death.



    Keywords: life expectancy, avoidable death, age, causes of death
  • Sara Parhizkar, Ramin Radmanesh* Pages 395-404
    Introduction

    This study was conducted to investigate the effect of exchange rate uncertainty on drug exports in Iran Non-oil exports in Iran are a key element for economic growth.

    Methods

    in Iran by longitudinal studies from 2003 to 1397. The statistical population of the present study is pharmaceutical companies active in the field of export, which is based on data Official information and reports were selected and the sample included time series data from 2003 to 1397. To analyze the data and estimate the real exchange rate uncertainty index, the generalized conditional heterogeneous variance self-regression econometric method (GARCH-M) is used to estimate the parameters and evaluate the effects of macroeconomic variables on Non-oil exports GMM econometric technique was used using EVIEWS econometric software.

    Results

    This study showed that non-oil exports in the Iranian economy is a key variable because its prosperity is a sign of the existence and continuity of competitiveness of the country’s economy, but the performance of non-oil exports in industries such as pharmacy and its trend in Iran has not been favorable.

    Conclusion

    Based on the results, non-oil exports are a key variable in Iran’s economy because its prosperity is a sign of the existence and continuity of the country’s economy and the government itself for continuous growth. And it is the competitiveness of the economy and the performance of non-oil exports and its trend in Iran has not been favorable. Although the massive import of goods and services into the country over the past years has been continuously financed through revenues from oil exports, the slowness of non-oil exports is hampering both productivity growth and meeting foreign exchange needs in the future.



    Keywords: exchange rate uncertainty, pharmaceutical exports, Iran
  • Roya Gasem Soltani, Sima Masudi, Rasool Entezatmahdi* Pages 405-414
    Introduction

    Metabolic syndrome (MS), is an important risk factors for cardiovascular diseases. This study aimed to determine the prevalence of MS and its components in the population over 30 years in Naghadeh city and their relationships with demographic characteristics.

    Methods

    In this cross-sectional study, 10,296 people over 30 years who participated in the IraPEN program in Naghadeh during 2016-18 were studied. Demographic characteristics, waist circumference, blood pressure, fasting blood sugar, triglycerides, and HDL cholesterol were studied. MS was defined according to the ATPIII criterion. Relative frequency, 95% confidence interval, and mean and standard deviation were used to describe qualitative and quantitative variables. Direct standardization method was used to standardize the prevalence measures.

    Results

    In this study, 57.6% of the sample were female and 62.3% lived in urban areas. The age-standardized prevalence of MS was 32.8% (95%CI: 31.9-33.8) (48.3% in women and 18.2% in men). Its prevalence was higher in urban areas, and increased with age and decreased levels of education. The prevalence of MS components had a similar pattern in demographic subgroups. Abdominal obesity in women (77.6%) and low HDL in women and men (75.3% and 49.7%, respectively) had the highest frequency.

    Conclusion

    The prevalence of MS and its components is high in Naghadeh city. Planning and implementing educational programs for the whole population, especially housewives, to change eating behaviors and increase physical activity, as well as appropriate screening and preventive programs to identify people who need intervention can be effective in reducing the complications of MS and its components.
     
     


    Keywords: Metabolic Syndrome, Blood Pressure, Blood Sugar, Diabetes, Abdominal Obesity, IraPEN
  • Motahareh Allameh, Khaled Rahmani*, Allieh Farahani, Parvaneh Taymoori, Fariba Khayyati, Tahereh Pashaei, Fariba Didehban, Kiumars Khamis Abadi, Ahmad Pourmoradi Pages 415-424
    Introduction

    Inadequate physical activity is one of the main causes of chronic diseases in adult and elderly individuals. The aim of this study was to evaluate the status of physical activity in middle-aged people (30-59 years) in Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2020 on 4112 middle-aged population (30-59 years old) of the country using systematic proportional to size cluster sampling from five universities of medical sciences (Mashhad, Guilan, Alborz, Bushehr and Kermanshah) located in five different geographical areas were selected.The physical activity of individuals was assessed by Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ) has been used in WHO STEPS methods. Data analysis was performed in Stata software version 14 using Chi-square test and logistic regression model.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the subjects was 42.4 ± 7.8 years (men: 42.3±7 7.9 and women: 42.5 ± 7.8 years). According to the results, 61.3% (men:55.1%,women:67.6%) had insufficient physical activity. The percentage of appropriate physical activity was significantly higher in men than women (P <0.001) and in people with higher education (P <0.001) than people with less education.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, 61.3% of the middle-aged population of Iran do not have enough physical activity. Designing and implemention of interventional programs to increase the physical activity and prevent of main non-communicable diseases in this age group seems to be necessary.
     
     

    Keywords: Physical activity, Middle-aged, Risk factor
  • Seyed Saeid Seyedian, Abdolhussein Shakurnia*, Mojtaba Oraki Kohshour, Moosa Sharifat Pages 425-434
    Introduction

    Improving the health is one of the responsibilities of medical universities. Examining the employment status of graduates in universities can help the process of growth and quality development of education. The purpose of this study was to determine the employment status of medical graduates of Ahvaz jundishapur University of Medical Sciences.

    Methods

    This retrospective cross – sectional study was conducted in the medical graduates of 2012-2016. Data gathering instrument was a questionnaire, consisted of personal, employment and job satisfaction details. Data were collected by phone. For data collection a researcher-made questionnaire was used which validity and reliability had been confirmed. Data analysis was performed by spss-18 software and descriptive statistics and Chi-square test.

    Introduction

    Examining the employment s tatus of graduates of universities can help the improvement of quality of education. The purpose of this study was to investigate the employment s tatus of medical graduates of Ahvaz jundishapur University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross – sectional study was conducted among the medical graduates between 2012 and 2016. Data gathering instrument was a researcher-made questionnaire which validity and reliability had been confirmed. Data were collected through telephone-based interview. Data analysis was performed by SPSS-18 software and descriptive statistics and Chi-square tes t.

    Results

    Two thirds (66.7%) of participants were female and one third (33.3%) were male with a mean age of 32.2±1.8 years. The results indicated that 42.4% of medical graduated were employed at one of the public or private organization, 13.1% were unemployed and 39.4% admitted for continue in residency training. 5.1% had also emigrated abroad. The majority (84%) of the graduates were satisfied with their occupation in the medical profession and 94.6% evaluated the quality of university education as medium and good. Chi-square test showed that there was no statistically significant difference between employment of male and female graduates (p = 0.10). The success rate of female graduates in the residency entrance exam was significantly higher than male graduates
    (p = 0.015).

    Conclusion

    Medical graduates were in good condition in terms of employment, continuing education and passing the residency entrance exam. The majority of graduates were satisfied with their occupation in the medical profession and the quality of university education.

    Results

    The access rate to medical graduates was 60%(198/330). Two thirds (66.7%) were female and one third (33.3%) were male with a mean age of 32.2±1.8 years. The mean age of medical graduates was years and their age ranged 29-37 years. The results indicated that 42.4% of medical graduated were employed at one of the public or private organization, 13.1% were unemployed and 39.4% admitted for continue in residency education. 5.1% had also emigrated abroad. The majority (84%) of the graduates were satisfied with their employment in the medical profession and 94.6% evaluated the quality of university education as good and average.

    Conclusion

    Medical graduates are in good condition in terms of employment, continuing education and passing the residency exam. The majority of graduates were satisfied with their employment in the medical profession and the quality of university education. 




    Keywords: Employment status, Satisfaction, aduates, Medicine
  • Mansour Pagiri Ghalehnoei, Mohammad Massoud*, Mohammad Hossein Yarmohammadian Pages 435-448
    Introduction

    In recent years, among managers and designers of healthcare spaces, there has been a growing tendency to move towards hospital design by combining patient perceptions and expectations of the physical environment of the care area. The main question of the research was how to adapt the objective perception to the patient’s mental perception to create a sense of place in the hospital space.The purpose of this study is to investigate the patient’s perception of the factors affecting the sense of place in the hospital space to assess how they perceive the components of the hospital location.

    METHODS

    This was qualitative research with a phenomenological approach conducted between July and December 2020. Purposeful sampling was performed on 23 patients that waz admitted in surgical ward of Pirooz and Ghaem hospitals in Gilan province and the participants were interviewed in depth.The data, analyzed by the Colaizzi method.

    RESULTS

      consisted of 530 primary codes, 57 sub-themes, and seven main themes. The main themes were hospital location, access to hospital, hospital identity, hospital dependency, hospital attachment, human interactions in the hospital, and hospital evaluation.

    CONCLUSION

      A successful treatment with human interactions within the hospital between patients and users and companions in a complete hospital with efficient space through fixed features of the environment ,and a healing environment with the help of environmental variable features and hospitalization in a suitable position in the city which its easy accessibility, and identification were effective in creating a general sense of the patient towards the hospital.
     


    Keywords: patient-centered, hospital architecture design, sense of place, lived experience, therapeutic space
  • Aliakbar Aghajani Afrouzi, Afshin Mousavi Chelak, Aref Riahi* Pages 449-462
    Introduction

    This study aimed to investigate the health information behavior among the employees of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran in 2020. This s tudy is applied research, conducted by descriptive survey method.

    Methods

    This applied- descriptive study have been done in 2020 and research population includes 348 employees of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran.

    Results

    The results showed that “Knowledge of Disease Prevention Methods” with a mean of 4.27 (SD=0/99) has been declared as the most important goal of health information search. “Consultation and assistance from physicians, nurses and health professionals” with a mean of 4.07 (SD= 0/97) has been named as the main channel for obtaining health information. Among social networks, Instagram is mentioned as the main channel for obtaining information (with an average of 4.52).

    Conclosion

    Employees of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran need to receive information through official and credible sources and channels for the quantitative and qualitative level of appropriate information related to the field of health (personal and occupational). Appropriate planning and policy-making by the officials and senior managers of the bank in the field of health and at the head of the Department of Welfare, Health and also the administrative and financial deputy of the Central Bank to facilitate staff training in health information resources by expanding and increasing Information channels and channels can be helpful.



     

    Keywords: Information Seeking Behavior, Health Information Behavior, Health information Seeking, Central Bank
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Fereshteh Karimi, Farahnaz Ezzati* Pages 463-486
    Introduction

    The health sys tem consis ts of individuals, groups and organizations involved in policy making, financing, generating resources and providing health services with the aim of promoting, res toring and maintaining people health. The health sys tem mus t be resilient to shocks and crises. Concepts related to health sys tem resilience are complex and ambiguous. This s tudy aimed to explain the concepts, attributes, antecedents, and consequences of the health sys tem resilience.

    Methods

    This research was conducted in the period of February to March 2021 using the conceptual review method. All articles related to health sys tem resilience indexed in Medline, Scopus, Web of science, Science Direct, Iran Medex, Magiran, and SID databases and Google and Google scholar search engines between 2005 and 2020 were extracted, assessed and reviewed. Finally, 76 articles were selected and analyzed.

    Results

    Health sys tem resilience is “the ability, capability and capacity of the health sys tem to predict, prevent, prepare, absorb, adapt and transform when exposed to shocks and s tresses and deliver routine health services continuously during the crisis management”. Adaptation, learning, response, change, preparedness, sus tainability, communication, prediction, absorption and withs tanding are the main elements of the health sys tem resilience. A model including six building blocks and three outcomes were developed for health sys tem resilience and a checklis t was developed to evaluate the resilience of the health sys tem using these 9 dimentions and 75 items.

    Conclusion

    Resilience is a multidimensional concept that has changed over time. It is necessary to s trengthen the resilience of the health sys tem’s six building blocks to be able to improve health sys tem resilience.



    Keywords: Health sys tem, Shock, Disas ter, Resilience, Conceptual Review