فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم شیرانی، مسعود مهدوی نیا*، سعید خشنود، هیبت الله کلانتری، عاطفه رئیسی وانانی صفحات 690-698
    مقدمه و هدف

    عفونت های کاندیدایی دسته بزرگی از بیماری ها را تشکیل می دهند و امروزه نیاز به مواد ضد قارچی کم ضرر، بیشتر از هر زمان دیگر احساس می شود. گیاه عدس الملک با نام علمی  securidaca (L.)Securigera   گیاهی دارویی با خواص ضد میکروبی، ضد آفت، ضد انگلی و ضد قارچی است. هدف از انجام این مطالعه تعیین اثرات ضد کاندیدایی میکروامولسیون عصاره های اتانولی و متانولی گیاه عدس الملک بر سویه های مختلف کاندیدا می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه آزمایشگاهی، از عصاره های اتانولی و متانولی گیاه عدس الملک و تویین 80 برای ساخت میکروامولسیون استفاده شد. پس از بررسی مشخصات فیزیکوشیمیایی (ویسکوزیته و pH)، روش چاهک برای بررسی اثر ضد مخمری فرمولاسیون بر روی سویه های کاندیدا به کار برده شد.

    یافته ها

    میکروامولسیون عصاره متانولی گیاه عدس الملک در غلظت 0/01% خواص ضد کاندیدایی قابل توجهی نشان داد. این میکروامولسیون بر علیه کاندیدا آلبیکنس بیشترین اثر مهاری را داشت.

    نتیجه گیری

    میکروامولسیون های سنتزشده بر پایه عصاره های گیاهی عدس الملک دارای پایداری مناسب بودند و خواص ضد مخمری بالایی را علیه سویه های کاندیدا نشان دادند.

    کلیدواژگان: خواص ضد مخمری، میکروامولسیون، عصاره عدس الملک، سورفاکتنت
  • عبدالرضا بابائی، فاطمه کلانتری، الهام میرزا علی، احمد شبانی زاده، سامره دهقانی سلطانی، زهرا تقی پور شول، محمد محسن تقوی* صفحات 699-708
    مقدمه و هدف
    اندازه گیری ابعاد استخوان ها و ارتباط آنها با قد و همچنین مقایسه این ابعاد در دو جنس مختلف، در کاربردهای پزشکی قانونی و علم آنتروپومتری از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به افزایش برخی از ابعاد فک تحتانی به ازای هر سال بر حسب میلی متر و همچنین وجود تفاوت های جنسیتی در این استخوان، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین برخی از ابعاد فک تحتانی با قد و جنسیت در یک جمعیت از شهر کرمان انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 300 نفر (150 مرد، 150 زن، 18 تا 30 سال) از ساکنین شهر کرمان به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب و پس از ثبت قد، با استفاده از کالیپر فاصله دو زاویه فک تحتانی و نیز فاصله زاویه های چپ و راست تا جلوی فک اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند. جهت بررسی دقت تمایز جنسیتی هر یک از ابعاد فک تحتانی از آزمون های یک و چند متغیره تجزیه و تحلیل تمایزی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار طول قد، فاصله دو زاویه فک و فاصله زاویه چپ و راست تا جلوی فک در مردان به ترتیب 6/34±178/09، 0/86±11/47، 0/91±10/27و 0/92±10/23سانتی متر بود. این مقادیر در زنان به ترتیب 5/85±163/32، 0/91±10/16، 1/02±9/43 و 0/8±9/15 سانتی متر بود (همه متغیرها 0/001>p). همچنین ضریب همبستگی قد با فاصله دو زاویه فک و فاصله زاویه چپ و راست تا جلوی فک در کل نمونه ها به ترتیب 0/505، 0/396 و 0/502 بود (همه متغیرها 0/001>p). این مقادیر در گروه مردان به ترتیب 0/171(0/037=p)، 0/231(0/005=p) و 0/214(0/008=p) بود. در زنان ارتباط معنی داری برای این مقادیر مشاهده نشد. صحت تخمین جنسیت براساس تمامی پارامترهای فک تحتانی 78% و این میزان براساس متغیرهای فاصله دو زاویه فک، فاصله زاویه راست و چپ تا جلوی فک به تنهایی، به ترتیب 74/7%، 75/3% و 67/7% برآورد شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از فرمول های به دست آمده در این مطالعه و تایید آن در مطالعات با حجم نمونه بیشتر، شاید بتوان طول قد و جنسیت را با دقت بالاتری نسبت به روش های موجود، به ویژه در حیطه پزشکی قانونی تعیین کرد.
    کلیدواژگان: فک تحتانی، آنتروپومتری، قد، جنسیت
  • سمیه کرمی مهاجری، سپیده خلیفه ای، محمود رضا حیدری، فاطمه دباغ زاده* صفحات 709-718
    مقدمه و هدف

    افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب از جمله مشکلات شایع جوامع امروزی و به خصوص در میان قشر دانشجو است و سطح ویتامین D3 با این اختلالات در ارتباط می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تاثیر ویتامین D3 بر اضطراب، افسردگی، کیفیت خواب و ناخوشی جسمی در دانشجویان است.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی دو سویه کور، 60 دانشجو بدون بیماری زمینه ای شرکت کردند. این افراد به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (دریافت کننده ویتامین  (D3و کنترل (دریافت کننده دارونما (تقسیم شدند. شرکت کنندگان دو پرل 50000 واحدی ویتامینD3  یا دارونما را در زمان آغاز مطالعه و بعد از 4 هفته دریافت کردند. کیفیت خواب، اضطراب و افسردگی و ناخوشی جسمی دانشجویان شرکت کننده با پرسشنامه های استاندارد مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی، کیفیت خواب پیتزبورگ و زیرمجموعه جسمانی سازی از چک لیست نشانگان اختلالات روانی، قبل از مداخله و 8 هفته بعد ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده با نرم افزار20   SPSSو با استفاده از آزمون های تی مستقل، مجذور کای و تحلیل واریانس با مدل آمیخته انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی دانشجویان شرکت کننده در این مطالعه 1/20±23/12 سال بود. نتایج نشان داد که ویتامین D3 اثرات معنی داری از لحاظ آماری بر بهبود اضطراب (0/042p=)، افسردگی (0/001p=) و ناخوشی جسمی (0/0001p=) در دانشجویان در گروه درمان در مقایسه با گروه دارونما بعد از 8 هفته داشت؛ ولی تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت خواب (0/558p=) ایجاد نکرد.

    نتیجه گیری

    ویتامین D3 می تواند رابطه مستقیمی با افسردگی، اضطراب و ناخوشی جسمانی در دانشجویان داشته باشد، اما این نتایج برای تایید به مطالعات بیشتری احتیاج دارند.

    کلیدواژگان: ویتامین D3، اضطراب، افسردگی، خواب، ناخوشی
  • اکرم مزارعی زاده، صادق عبدالهی*، فخر سادات هاشمی، روح الله ارشادی صفحات 719-727
    مقدمه و هدف

    چاقی و اضافه وزن، پدیده ای چند عاملی با ریشه های ژنتیکی و محیطی است. تغییرات فیزیولوژیکی و متابولیکی ناشی از بافت چربی در افراد چاق، به برخی از بیماری های مزمن منجر می شود. تمرینات ورزشی مناسب و گیاهان دارویی ممکن است در جهت بهبود سلامتی موثر واقع شوند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) با مکمل یاری خارخاسک بر BDNF و FGF21 در زنان چاق بود.

    روش کار

    در یک مطالعه نیمه تجربی، تعداد 40 زن چاق (BMI بالاتر از 30 کیلوگرم بر متر مربع) ساکن شهر بوشهر به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه 10 نفره  شامل تمرین HIIT + دارونما (E)، مکمل خارخاسک (T)، تمرین HIIT + مکمل خارخاسک (E-T) و کنترل (C) تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه اجرا شد. تمرینات شامل 7 تکرار20 ثانیه ای با استراحت 60 تا 120 ثانیه بود. آزمودنی ها، مکمل خارخاسک را به شکل کپسول 500 میلی گرم در دو وعده صبح و شب (مجموعا یک گرم در روز) مصرف نمودند. جهت بررسی فرضیات تحقیق از آزمون t همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه یافته ها در گروه E (0/005p<) و E-T (0/001p<) اختلاف میانگین BDNF بین پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه معنی دار بود. در گروه T (0/05<p) و گروه C، میانگین BDNF تغییر معنی داری نداشت. همچنین در گروه E (0/01p<)، T (0/01p<) و E-T (0/001p<) اختلاف میانگین FGF21 بین پیش آزمون و پس آزمون در هر سه گروه معنی دار بود. در مقایسه بین گروهی اثر گروه E-T بر FGF21 نسبت به دو گروه تجربی دیگر به طور معنی داری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین تناوبی شدید با مکمل یاری خارخاسک احتمالا می تواند با اثرگذاری بر BDNF و FGF21  موجب بهبود وضعیت چاقی و ارتقاء سلامتی در افراد چاق شود.

    کلیدواژگان: تمرین HIIT، التهاب، BDNF، خارخاسک، FGF21
  • حمیدرضا دهقان، حبیب الله نادری*، سهیلا هاشمی، فرشته باعزت صفحات 728-739
    مقدمه و هدف

    روانشناسان رفتارهای خودآسیبی را نوعی فعالیت خودیاری می دانند که به فرد کمک می کند به طور موقت به آرامش برسد. در واقع نوعی رفتار پرخاشگرانه معطوف به خود است و مادامی که درمان نشود می تواند منجر به خودکشی شود. هدف پژوهش حاضر اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر سیستم های مغزی-رفتاری و صفات تاریک شخصیت نوجوانان دارای رفتارهای خودآسیبی بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم با رفتارهای خودآسیبی شهر تبریز در سال تحصیلی99-1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز با رفتارهای خودآسیبی (شامل 15 نفر در هر گروه) بودند. روش انتخاب نمونه بدین صورت بود که ابتدا 30 دانش آموز با رفتارهای خودآسیبی به صورت هدفمند و غربالگری انتخاب و به شیوه تصادفی در 2 گروه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودآسیبی، مقیاس سیستم های مغزی-رفتاری و پرسشنامه صفات تاریک شخصیت استفاده شد. گروه آزمایش در معرض تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای به صورت یک روز در میان و به تعداد 20 جلسه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای سبب کاهش فعال سازی (0/001>p)، افزایش بازداری رفتاری (0/001>p) و کاهش رفتار جامعه ستیزی (0/001>p) نوجوانان با رفتارهای خودآسیبی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش مشخص شد که تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر سیستم های مغزی-رفتاری و صفات تاریک شخصیت دانش آموزان با رفتارهای خودآسیبی تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، سیستم های مغزی-رفتاری، صفات تاریک شخصیت، رفتارهای خودآسیبی
  • پارمیدا حاجی خانی، علی اصغر رواسی*، رضا نوری صفحات 740-748
    مقدمه و هدف

    دیابت نوع دو به عنوان یک عامل زمینه ساز برای بیماری قلبی به شمار می رود و سهم عمده ای در مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی- عروقی دارد. هدف این مطالعه، بررسی اثر شش هفته فعالیت ورزشی استقامتی، مقاومتی و ترکیبی بر تغییرات مقادیر پروتئین Bax  وBcl2  بطن چپ قلب رت های مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش کار

    تعداد 32 سر رت به صورت تصادفی به 4 گروه 7تایی کنترل، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، تمرین ترکیبی، تقسیم و به مدت شش هفته به تمرین پرداختند. دیابت از طریق تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین به رت ها القا و سطوح پروتئین های  Baxو Bcl2 از بافت بطن چپ قلب رت ها به روش الایزا سنجش شد. سطوح انسولین، سطح گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین مورد سنجش قرار گرفتند. جهت تعیین معنادار بودن اختلاف گروه های پژوهش از آزمون آماری آنوای یک طرفه در سطح معنی داری 0/05≥p استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که بین مقادیر پروتئینی Bax در بطن چپ قلب رت های ویستار دیابتی گروه های فعالیت ورزشی و کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد (0/05≥p). اما بین گروه های تمرینی با هم تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین بین مقادیر Bcl2 در آپوپتوز بافت قلبی رت های ویستار دیابتی گروه های فعالیت ورزشی و کنترل تفاوت معنی دار وجود ندارد. بین سطوح انسولین، گلوکز و مقاومت به انسولین در گروه های تمرین نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05≥p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد 6 هفته تمرینات ورزشی استقامتی، مقاومتی و به ویژه ترکیبی شاخص های گلیسمیک را بهبود بخشیده و سطوح پروتئینی Bax را نسبت به گروه بی تمرین کاهش داده، اما در مقادیر پروتئین Bcl2 تغییری ایجاد نکرده است. بنابراین بهتر است مدل های دیگر تمرینی نیز در ارتباط با آپوپتوزیس قلب رت های دیابتی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، تمرین ترکیبی، Bax، Bcl2، دیابت نوع 2
  • سهیلا یاور مسرور، علیرضا علمیه*، محمدرضا فدایی چافی صفحات 749-758
    مقدمه و هدف

    چاقی یکی از بزرگترین موانع سلامت در میان زنان است و تعدیل سطوح فاکتورهای رشد مرتبط با عضله اسکلتی در زنان میانسال چاق، می تواند سبب بهبود عضله سازی و کاهش توده چربی شود. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثر هشت هفته تمرین مقاومتی و تمرینات تحریک الکتریکی عضلانی بر سطوح پروتئین IGF1-r و آیریزین در زنان میانسال بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی، پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان چاق شهر رشت با دامنه سنی40 تا 50 سال تشکیل دادند. تعداد 45 نفر از افراد شرکت کننده چاق در 3 گروه تمرین مقاومتی (15نفر)، تمرین تحریک الکتریکی عضلانی (EMS) Electrical muscle stimulation (15 نفر) و کنترل (15 نفر) آماده انجام پژوهش شدند.  آزمودنی های گروه های تمرینی به مدت هشت هفته به تمرینات ویژه پرداختند. برای سنجش بیان پروتئین ها از تکنیک وسترن بلاتینگ استفاده و در آزمایشگاه هیستوژنیک شرکت فن آوران بافت و ژن پاسارگاد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد پس از  هشت هفته تمرین، در بیان پروتئین آیریزین پس از اعمال مداخله، هم تمرین مقاومتی و هم تمرین EMS، نسبت به گروه کنترل موجب افزایش بیان پروتئین آیرزین شده که اثر تمرین EMS به طور معناداری بیشتر از گروه تمرین مقاومتی بود (0/05≥p). در بیان پروتئین IGF-1 پس از اعمال مداخله، هم تمرین مقاومتی و هم تمرین EMS نیز نسبت به گروه کنترل موجب افزایش بیان پروتئین IGF-1 گردیدند.

    نتیجه گیری

    تمرینات ورزشی مقاومتی و تحریک الکتربکی عضلانی احتمالا روشی موثر در بهبود سطوح پروتئین های مرتبط با رشد عضله اسکلتی زنان میانسال باشد. ضمن اینکه مداخله تمرین تحریک الکتریکی عضلات نقش پررنگ تری در بیان این پروتئین ها بر عهده داشت.

    کلیدواژگان: آیریزین، IGF-1، تمرین مقاومتی، تمرینات EMS
  • علیرضا رئیسی، زهره کریمیان کاکلکی* صفحات 759-766
    مقدمه و هدف

    وجود رفتارهای انحرافی در سازمان ها باعث کاهش اثربخشی سازمان می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین اخلاق حرفه ای و ارزش های شغلی با رفتارهای انحرافی سازمانی در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان اردل بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 148 نفر از کارکنان مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1398 به طور تصادفی ساده وارد مطالعه شدند و پس از کسب رضایت آگاهانه، توزیع پرسشنامه ها بین آنها صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه ای، ارزش های شغلی و رفتار انحرافی سازمانی بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 24 و آزمون های آماری توصیفی، همبستگی و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره اخلاق حرفه ای 12/85±65/02، نمره ارزش های شغلی 15/44± 72/04 و نمره رفتارهای انحرافی سازمانی 12/03±42/02بود. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیر اخلاق حرفه ای (0/05<p) و ارزش های شغلی(0/05<p) پیش بینی کننده های رفتارهای انحرافی سازمانی هستند و متغیر اخلاق حرفه ای پیش بینی کننده قوی تری است. بین میانگین نمره اخلاق حرفه ای با ارزش های شغلی رابطه آماری معنی دار و مستقیم (0/183=r) و بین میانگین نمره رفتار انحرافی سازمانی با میانگین نمره اخلاق حرفه ای (0/402-r=) و میانگین نمره ارزش های شغلی (0/09-=r) رابطه معنی دار و معکوس وجود داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج انتظار می رود با ارتقاء اخلاق حرفه ای کارکنان و اهمیت دادن به ارزش های شغلی میزان رفتارهای انحرافی سازمانی در کارکنان کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ارزش های شغلی، رفتار انحرافی سازمانی
|
  • Maryam Shirani, Masoud Mahdavinia*, Saeed Khoshnood, Heibatullah Kalantari, Atefeh Raesi Vanani Pages 690-698
    Introduction

    Candida infections constitute a large group of diseases, so today the need for low-harm antifungal agents is felt more than ever. Securigera Securidaca L. is a medicinal plant with antimicrobial, anti-pest, anti-parasitic and anti-fungal properties. Therefore, the aim of this study was to determine the anti-candida effects of microemulsion of ethanolic and methanolic extracts of Securigera Securidaca on different strains of Candida.

    Materials and Methods

    In this laboratory study, ethanolic and methanolic extracts of Securigera Securidaca and twin 80 were used to make microemulsions. After examining the physicochemical characteristics (viscosity and pH), the well diffusion method was used to investigate the anti-yeast effect of the formulation on Candida strains.

    Results

    Microemulsions in concentrations of 0.01% of Securigera Securidaca extracts showed significant anti-candidal properties. These microemulsions had the highest inhibitory effect against Candida albicans.

    Conclusion

    Synthesized microemulsions based on Securigera Securidaca plant extract have good stability and showed high anti-yeast properties against Candida strains.

    Keywords: Anti-yeast, Microemulsion, Securigera Securidaca extract, Surfactant
  • Abdolreza Babaee, Fatemeh Kalantari, Elham Mirza-Ali, Ahmad Shabanizadeh, Samereh Dehghani-Soltani, Zahra Taghipour Shool, Mohammad Mohsen Taghavi* Pages 699-708
    Introduction
    Measuring the dimensions of bones and their relationship with stature, as well as comparing these dimensions in two different sexes, is of great importance in forensic applications and anthropometric science. Due to the increase in some dimensions of the mandible per year in terms of millimeters and also the existence of gender differences in this bone, the aim of this study was to evaluate the correlation of some mandibular dimensions with human height and gender in a Kerman population.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 300 Kermanian natives (150 males, 150 females, aged 18 to 30) were selected using cluster random sampling method and height of these subjects were recorded. Also, bigonial distance and gonion-gnathion distance (left and right) were measured using calipers. Data were analyzed using independent t –test and linear regression. Discriminant function analysis were used to evaluate the accuracy of gender differentiation of each dimension of the mandible.
    Results
    The means and standard deviations of stature, bigonial width and left and right gonion-gnathion distance in males were 178.09±6.34, 11.47±0.86, 10.27±0.91 and 10.23±0.92 cm, respectively. These values in females were 163.32±5.82, 10.16±0.91, 9.43±1.02 and 9.15±0.8 cm, respectively (for all variables p<0.001). Moreover, the correlation coefficient of stature with bigonial width and left and right gonion-gnathion distance in all persons were 0.505, 0.396 and 0.502, respectively (for all variables p<0.001). These values in males were 0.171 (p=0.037), 0.231 (p=0.005) and 0.214 (p=0.008), respectively. However, no significant correlation was observed for these values in female. Sex determine accuracy based on all parameters of mandible was 78% and this rate was estimated based on bigonial, right and left gonion-gnathion parameters alone, 74.7%, 75.3% and 67.7%, respectively.



    Conclusion
    Using the formulas obtained in this study and confirming it in studies with larger sample sizes, it may be possible to determine stature and sex more accurately than existing methods, especially in the field of forensic medicine
    Keywords: Mandible, Anthropometry, Stature, Sex
  • Somayeh Karami-Mohajeri, Sepideh Khalifee, Mahmoud Reza Heidari, Fatemeh Dabaghzadeh* Pages 709-718
    Introduction

    Depression, anxiety, and sleep disorders are common problems in today's societies, especially among students. Studies have shown that vitamin D3 levels are associated with these disorders. The purpose of this study was to evaluate the effect of vitamin D3 supplementation on anxiety, depression, sleep quality and physical morbidity in university students.

    Materials and Methods

    In this double-blind clinical trial study, 60 students without underlying disease were participated. They were randomly divided into treatment group (receiving vitamin D3) and control group (receiving placebo). The participants received two 50000 IU pearls of vitamin D3 or placebo at baseline and after 4 weeks.  Sleep quality, anxiety, depression, and physical morbidity of the participated students were evaluated by standardized questionnaires including Hospital Anxiety Depression Scale, Pittsburgh Sleep Quality Inventory and Somatization subscale of Symptom Checklist-90 before receiving vitamin D3 and after 8 weeks. Data were analyzed using independent sample t-test, chi-square and mixed model analysis of variance in SPSS 20 software.

    Results

    The mean ± SD age of students who participated in this study was 23.12 ± 1.20 years. The results of this study showed that vitamin D3 had statistically significant effects on improvement of anxiety (p=0.042), depression (p=0.001), and physical morbidity (p=0.0001) in university students in the treatment group in comparison with the placebo group after 8 weeks, but it did not have a significant effect (p=0.558) on students' sleep quality.

    Conclusion

    The vitamin D3 could have direct relationship to depression, anxiety, and physical morbidity in university students, but these results need further studies to confirm.

    Keywords: Vitamin D3, Anxiety, Depression, Sleep, Morbidity
  • Akram Mazareizadeh, Sadegh Abdollahi*, Fakhr Sadat Hashemi, Ruhollah Ershadi Pages 719-727
    Introduction

    Obesity and overweighting are multifactorial phenomena with genetic and environmental roots. Physiological and metabolic changes from adipose tissue in obese people have led to some chronic diseases. Proper exercise and medicinal herbs may be effective in improving health. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effect of 8 weeks of high-intensity interval training (HIIT) and Tribulus terrestris supplementation on BDNF and FGF21 in obese women.

    Materials and Methods

    In a quasi-experimental study, 40 obese women (BMI more than 30 kg/m²) living in Bushehr were randomly selected and randomly divided into four groups of 10, including HIIT + placebo (E), Tribulus terrestrial supplement (T), HIIT + Supplement (ET) and Control (C). The training program was performed for 8 weeks and three sessions per week. The exercises included 7 repetitions of 20 seconds with a rest of 60 to 120 seconds. Tribulus terrestrial supplement was used in the form of 500 mg capsules in two meals in the morning and evening (a total of one gram per day). Correlated t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to test the research hypotheses.

    Results

    According to the findings in groups E (p<0.005) and E-T (p<0.0001), the difference between the mean BDNF between pre-test and post-test in the two groups was significant. In group T (p = 0.08) and group C, the mean BDNF did not change significantly. Moreover, in the groups E (p<0.007), T (p<0.003) and E-T (p<0.0001), the mean difference of FGF21 between pre-test and post-test in all three groups was significant. In comparison between groups, the effect of E-T group on FGF21 was significantly greater than the other two experimental groups.

    Conclusion

    8 weeks of intense intermittent exercise with Tribulus terrestris supplementation By affecting BDNF and FGF21, it improves obesity and promotes health in obese people.

    Keywords: Exercise HIIT, Inflammation, BDNF, Tribulus terrestris, FGF21
  • Hamidreza Dehghan, Habibolah Naderi*, Soheila Hashemi, Fereshteh Baezzat Pages 728-739
    Introduction

    Psychologists consider self-injurious behaviors as a self-help activity that helps a person temporarily calm down, and is in fact an aggressive behavior that can lead to suicide as long as it is not treated. The aim of this study was to investigate the effectiveness of transcranial direct current stimulation on brain-behavioral systems and dark personality traits of adolescent with self-injurious behaviors.

    Materials and Methods

     The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of the study included all male high school students with self-injurious behaviors in Tabriz in the academic year 2019. The sample consisted of 30 students with self-injurious behaviors (includes 15 people in each group). The sample selection method was that first 30 students with self-injurious behaviors were purposefully selected and screened and randomly assigned in two groups. The self-injurious questionnaire, brain-behavioral systems scale and dark personality traits questionnaire were used to collect data. The experimental group was exposed to direct transcranial electrical stimulation for 20 sessions every other day. Data were analyzed using multivariate analysis of variance test and employing SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that transcranial direct current stimulation caused decreased behavioral activation (P<0.001) increased behavioral inhibition(P<0.001) and decreased antisocial behavior(P<0.001) in adolescents with self-injurious behaviors.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it was found that direct transcranial electrical stimulation had an effect on brain-behavioral systems and dark personality traits of students with self-injurious behaviors.

    Keywords: Transracial Direct Current Stimulation, Brain-behavioral systems, Dark personality traits, Self-injurious behaviors
  • Parmida Hajikhani, Aliasghar Ravasi*, Reza Noori Pages 740-748
    Introduction

    Type 2 diabetes is considered as a predisposing factor for heart disease and has a major role in mortality due to cardiovascular diseases. The aim of this study was evaluating the effect of six weeks of endurance, resistance and combined training on changes in Bax and Bcl2 protein levels in the left ventricle of rats with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    32 male Wistar rats were randomly divided into 4 groups (N=7): control, endurance training, resistance training,  and combination training, and trained for six weeks. Diabetes was induced in rats by single dose injection of streptozotocin and Bax and Bcl2 protein levels were measured from the left ventricular tissue of rats by ELISA. Insulin levels, glucose levels and insulin resistance index were measured. To determine the significance of the differences between the research groups, one-way ANOVA statistical test was used at a significance level of p <0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the values of Bax protein in the left ventricle of diabetic Wistar rats in the exercise and control groups (p≤0.05). But there is no significant difference between training groups. Moreover , there is no significant difference between Bcl2 levels in cardiac tissue apoptosis in diabetic Wistar rats in exercise and control groups. There was a significant difference between insulin, glucose and insulin resistance levels in the training groups compared to the control group (p≤0.05).

    Conclusion

    It seems that 6 weeks of endurance, resistance training and especially combined Training improved glycemic index and reduced Bax protein levels compared to the untrained group but did not change Bcl2 protein levels. Therefore, it is better to consider and compare other training models in relation to cardiac apoptosis in diabetic rats.

    Keywords: Endurance training, Resistance training, Combined training, Bax, Bcl2, Type 2 diabetes
  • Soheila Yavar Masroor, Alireza Elmieh*, Mohammad Reza Fadai Chafi Pages 749-758
    Introduction

    Obesity is one of the biggest health barriers among women and modulating the levels of skeletal muscle-related growth factors in obese middle-aged women can improve muscle hypertrophy and reduces fat mass. The aim of this study was the comparison of the effect of eight weeks resistance training and electromyostimulation training on IGF1-r and irisin protein levels in middle-aged women.

    Material and Methods

    The present study was a semi-experimental, pretest-posttest with a control group. The population of the present study Were formed by obese women in Rasht with an age range of 40 to 50 years. A total of 45 obese subjects in 3 groups of resistance training (n=15), electromyostimulation training (EMS) (n=15) and control (n=15) were prepared for the study. The subjects of the training groups did special exercises for 8 weeks. Western blotting technique was used to measure the expression of proteins and was measured in the histogenic laboratory of Fanavaran Pasargad.

    Results

    The results of the present study showed that after eight weeks of training, in the expression of irisin protein after intervention, both resistance training and EMS training increased the expression of irisin protein compared to the control group, which was significantly higherin EMS training (p≤0.05). In the expression of IGF-1 protein after the intervention, both resistance training and EMS training increased the expression of IGF-1 protein compared to the control group.

    Conclusion

    Resistance exercise training and electromyostimulation training may be an effective way to improve protein levels associated with skeletal muscle growth in middle-aged women. In addition, the intervention of electromyostimulation training played a more colorful role in the expression of these proteins.

    Keywords: Irisin, IGF-1, Resistance training, EMS training
  • Alireza Reisi, Zohreh Karimiankakolaki* Pages 759-766
    Introduction

    The existence of deviant behaviors in organizations reduces the effectiveness of the organization. The purpose of this study was to investigate the relationship between professional ethics and job values with deviant organizational behaviors in health care network employees

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 148 employees of health centers in Ardal city in Chaharmahal and Bakhtiari province in 2017 were randomly entered into the study and after obtaining informed consent, questionnaires were distributed among them. Data collection tools were three standard questionnaires of professional ethics, job values and deviant organizational behavior. Data were analyzed using IBM SPSS 24 software and descriptive statistics, correlation and multivariate regression tests.

    Results

    The mean score of professional ethics was 65.02 ±12.85, the mean score of job values was 72.04 ±15.44 and the mean score of deviant organizational behaviors was 42.02 ±12.02. The results of multivariate regression test showed that the variables of professional ethics (p = 0.006) and job values (p = 0.008) are predictors of deviant organizational behaviors and the variable of professional ethics is a stronger predictor. There was a strong and consistent relationship between the mean score of professional ethics and job values (r = 0.183) (p <0.05). There is a strong and inverse relationship between the mean score of organizational deviant behavior with professional ethics (r= -0. 402) and job values (r = -0. 09 ((p <0.05).

    Conclusion

    The results showed that it is expected to reduce the amount of deviant organizational behaviors in employees by promoting the professional ethics of employees and giving importance to job values.

    Keywords: Professional ethics, Job values, Organizational deviant behavior