فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال سوم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی اجاق*، فاطمه شریعتمداری، معظمه کردجزی، مهدی عبداللهی صفحات 1-16
    به منظور بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی، کاهش نفوذپذیری به بخار آب، ایجاد خواص ضدمیکروبی و افزایش آب گریزی، اسانس مریم گلی با فیلم کیتوزان-کتیرا-نانورس ترکیب گردید. ترکیب نانوکامپوزیت با سه غلظت اسانس مریم گلی (1، 5/1 و2 %) به منظور انتخاب بهترین پوشش جهت کاربرد در نگه داری ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد مطالعه قرار گرفت. بهترین خصوصیات (خواص مکانیکی و ضد باکتریایی و جذب آب) فیلم در غلظت 5/1 % اسانس مریم گلی در ترکیب با نانوکامپوزیت مشاهده شد. نمونه های پوشش داده شده با این نانوکامپوزیت زیست فعال مقدار بار باکتریایی کل و سرمادوست کم تری در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره 16 روزه نگه داری نشان دادند (05/0 >P). با توجه به نتایج، ترکیب کیتوزان-کتیرا-نانورس با اسانس مریم گلی، می تواند ضمن بهبود ویژگی های فیزیکی و مکانیکی کیتوزان در حالت فیلم، کارایی آن را در نگه داری محصولات غذایی دریایی نظیر ماهی قزل آلا بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: کیتوزان، کتیرا، نانورس، اسانس مریم گلی، قزل آلا
  • همایون حسین زاده صحافی*، محدثه احمدنژاد، سعید یلقی صفحات 17-34

    کنترل تولید مثل در شرایط اسارت امری ضروری برای آبزی پروری پایدار است. در برخی از ماهی ها می توان  با دستکاری در دوره نوری و دمای آب، شرایط تخم ریزی را فراهم نمود. اما در بسیاری از ماهیان پرورشی پیشرفت در هر مرحله از تولید مثل نیازمند القاء هورمون از خارج از بدن ماهی است. در برخی ماهی ها هم این دستکاری های هورمونی فقط بعنوان ابزار مدیریتی برای افزایش تولید تخم و سهولت در کارگاه ها انجام می شود. در مورد بقیه  ماهی ها هم،  هورمون های خارجی تنها راه تولید تخمک هایی است که مطمینا لقاح خواهند یافت. دستکاری هورمونی در تولید مثل ماهیان پرورشی بر استفاده از هورمون لوتیینی LH استواراست که مستقیما در سطح گناد عمل می کند یا بر آگونیست های سنتتیک هورمون رها کننده گنادوتروپین GnRHa، که در سطح هیپوفیز برای القاء ذخایر اندوژن LH عمل می کند. تابه امروز از هورمون های شناخته شده موجود درماهیان، تعداد نسبتا کمی درآبزی پروری مورد استفاده قرارگرفته اند. اما آنهایی که موردبهره برداری قرارگرفته اند، نقش تعیین کننده ای  درسیستم های تولیدی آبزی پروری داشته اند و افزایش استفاده ازآنها در یک چارچوب منظم مناسب و در یک اسلوب ایمن و پایدار، دوراز انتظار نیست. در این مقاله ، علاوه بر مرور مکانیسم های تنظیم کننده تولید مثل در ماهی، هورمونهای مهم طبیعی و مصنوعی مورد استفاده در آبزی پروری ایران و کاربرد علمی و عملی آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اواپریم، تکثیر مصنوعی، عصاره هیپوفیز، هورمون درمانی، GNRHA
  • جلیل سبک آرا*، مرضیه مکارمی، مریم حسنی مقدم، سپیده ملکی شمالی صفحات 35-50

    این تحقیق در27 ایستگاه مطالعاتی درمناطق شیجان ، سیاه کیشیم ، روگاها ، آبکنار ، هندخاله ضمن انجام طرح های مطالعاتی هیدرولوژی و هیدروبیولوژی واطلس پلانکتون های تالاب انزلی طی سال های 1376تا 1393 در تالاب انزلی صورت گرفت . نمونه برداری توسط لوله پلیکا (P.V.C) به طور مستقیم انجام گردید، نمونه ها با فرمالین به نسبت 4 درصد تثبیت و به آزمایشگاه منتقل شده و با میکروسکوپ اینورت مورد بررسی کمی وکیفی قرار گرفته سپس از آنها توسط فتومیکروسکوپ مدل نیکون عکسبرداری گردید. درمجموع در شاخه سیانوفیتا 19 جنس و 32 گونه شناسایی شد. این شاخه شامل یک رده بنام میکزوفیسه بوده که به نام (جلبک های سبز- آبی) معروف هستند، فراوان ترین گونه های سیانوفیتا عبارت ازOsillatoria  limusa,Merismopedia  convoluta, Microcystis aeruginosa  وAnabaena spiroides  می باشند. همه اعضاء این رده در فصل تابستان و اوایل فصل پاییز (مهرماه) حداکثر فراوانی را داشته و بیشترین پراکنش آنها مربوط به منطقه آبکنار می باشد . بطور کلی هدف از این تحقیق، تعیین نقش و اهمیت زیست محیطی این گروه آبزی دراکوسیستم تالاب انزلی بوده ، همچنین با بررسی جمعیت ، بیوماس ، پراکندگی و انتشار پلانکتونی درمناطق مختلف این تالاب توان تولید و باروری ارزیابی شده و اثرات زیست محیطی آن در زندگی ماهیان جهت احیای محل های تکثیر طبیعی ماهیان مهاجر و تغذیه لاروهای آنها برآورده شده است.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، سیانوفیتا، پراکنش، تالاب انزلی، اطلس پلانکتون
  • رقیه محمودی*، مرتضی علیزاده، جواد مهدوی، سید عبدالحمید حسینی، حبیب الله گندمکار صفحات 51-64

    شناسایی گونه ها و طبقه بندی ماهیان سردابی در منابع آبی کشور از نظر علمی و اقتصادی دارای اهمیت زیادی است. بررسی پراکنش جغرافیایی، خصوصیات زیستی و جایگاه اکولوژیک گونه ها می‏تواند زمینه برنامه‏ریزی برای حفاظت و بهره‏برداری پایدار از ذخایر ژنتیکی را فراهم سازد. مهمترین گونه های سردآبی بومی شناخته شده ایران که دارای ارزش اقتصادی بالا هستند شامل تعدادی گونه از تیره آزاد ماهیان (ماهی آزاد و قزل آلای خال قرمز)، کپورماهیان (سفید ماهی رودخانه ای) و سوف ماهیان (سوف معمولی) می باشند. مشکلاتی نظیر ایجاد اختلالات ژنتیکی و متعاقبا بروز صفات نامطلوب در قزل آلای رنگین کمان، کاهش ذخایر (ماهی آزاد بهاره)، صید بی رویه و قاچاق (قزل آلای خال قرمز، سفید ماهی رودخانه ای، سوف معمولی) و یا کمبود اطلاعات زیست شناسی آنها (سفید ماهی رودخانه ای) باعث شده که ذخایر ژنتیکی این گونه ها در معرض خطر جدی، افزایش خطر انقراض و آسیب پذیر قرار گیرد. ماهی قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد (به دلیل اهمیت اقتصادی و غذایی آنها)، ماهی قزل آلای خال قرمز و سوف معمولی با توجه به آسیب پذیری آنها در اولویت های حفاظت و بهره برداری قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: ماهیان سردابی، ذخایر ژنتیکی، بهره برداری، حفاظت، ایران
  • منصوره احمدی لیوانی، حسین پیری زیرکوهی، محمد پیری، سید محمد صلواتیان* صفحات 65-80

    محدوده اراضی طرح ارزیابی زیست محیطی منطقه دیگچه به منظور توسعه پرورش ماهیان گرمابی در مختصات جغرافیایی ′′49 ′55 ° 54 تا′′14 ′56 ° 54  طول شرقی و′′7 ′15 °37  تا′′48 ′19 ° 37  عرض شمالی، در شهرستان گنبد کاووس (استان گلستان) واقع است. تعداد استخرها بالغ بر 47 استخرخاکی با ابعاد متفاوت و مساحت استخرها مجموعا بالغ بر 380 هکتار با سطح خالص حدود 324 هکتار است که شامل پرورش کپورماهیان می باشد. با اجرای پروژه تغییرات و اثرات مختلفی بر منابع محیط زیست (فیزیکی، بیولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی) ایجاد می گردد، بنابراین، شناخت چگونگی این اثرات ایجاد شده، برای جلوگیری یا کاهش این اثرات منفی کمک خواهد کرد. ماتریس لیوپولد همراه با چک لیست سنجی جهت ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح اراضی منطقه دیگچه استفاده شده است. با استفاده از روش مذکور، اثرات هر کدام از مراحل ساختمانی و بهره برداری بر اساس ماتریس فعالیت ها و اثرات پیش بینی گردیده است. بر اساس نتایج حاصله فاز ساختمانی (46-) نمره منفی و فاز بهره برداری (10+) نمره مثبت بر محیط فیزیکی دارد و فاز ساختمانی (29-) نمره منفی و فاز بهره برداری (13+) نمره مثبت بر محیط بیولوژیکی دارد، ، همچنین فاز ساختمانی (137+) نمره مثبت و فاز بهره برداری (327+) نمره مثبت بر محیط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد. بنابراین اجرای طرح نوسازی و بهینه سازی سیستم های پرورش ماهی دیگچه همانند سایر طرح های توسعه دارای برخی اثرات سوء بر محیط زیست می باشد، اما به نظر می رسد با لحاظ نمودن راهکارهای کاهش اثرات منفی پروژه بر محیط زیست، اجرای برنامه مدیریت و پایش زیست محیطی و در نظر گرفتن اثرات مثبت طرح بر منطقه، اجرای طرح در مجموع پیامدهای مثبت و مطلوبی برای مردم بومی، بهره برداران و پرورش دهندگان ماهی در منطقه دارد. همچنین با اجرای طرح مشکلاتی همچون کمبود آب ناشی از هدررفت آن در کانال های خاکی، وضعیت کلی فعالیت پرورش ماهی در منطقه، مهاجرت از روستاها به مناطق شهری، کمبود اشتغال و به تبع آن پایین بودن سطح درآمد و رفاه مردم، بهبود یافته و روند مثبتی را در پیش خواهد گرفت. لذا اجرای طرح با در نظر گرفتن تمهیدات زیست محیطی توصیه و تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: دیگچه، ارزیابی زیست محیطی (EIA)، پرورش ماهیان گرمابی، استان گلستان
  • کیوان عباسی رنجبر*، علینقی سرپناه، احمد قانع، فرشاد ماهی صفت صفحات 81-97
    اردک ماهی دومین ماهی از نظر ارزش اقتصادی در تالاب انزلی است و سالانه بین 50 تا 180 تن در این تالاب صید می شود. مطالعه رژیم غذایی افراد نابالغ این ماهی در سه منطقه تالاب انزلی از فروردین تا اسفند 1385 با هدف شناخت نقش بوم شناختی آن در تالاب برای مدیریت ذخایر و  نیز افزایش سطح آگاهی پرورش دهندگان ماهی صورت گرفت. در مجموع، 246 نمونه اردک ماهی جوان 0 تا 2 ساله با طول کل 5/5-2/41 سانتی متر و وزن 1/1 تا 0/1438 گرم مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافته های بدست آمده شاخص تهی بودن لوله گوارش این ماهی 9/17 درصد تعیین شد. میانگین طول نسبی لوله گوارش 11/0±93/0 (±انحراف معیار) محاسبه شد. میانگین شاخص شدت تغذیه 8/456±3/374 تعیین شد که در فصول سال، سنین مختلف و مناطق تفاوت معنی دار نشان داد (p <0.05). طی این بررسی معلوم گردید که اردک ماهی در تالاب انزلی از 40 تاکسون جانوری تغذیه نموده که ماهیان بیشترین تنوع را داشته که نشانگر متنوع خواری این گونه می باشد. ماهی کاراس، گاوماهی مرمری (Proterorhinus nasalis) و میگوی ماکروبراکیوم (Macrobrachium nipponense) به ترتیب با 4/12، 4/12 و 4/10 درصد به عنوان غذاهای ثانویه مصرف شدند و این طعمه ها به ترتیب با 8/52، 0/16 و 1/8 درصد، بیشترین اهمیت نسبی را در رشد اردک ماهی داشتند. بررسی حاضر نشان داد اردک ماهی انواع طعمه های متحرک به ویژه فراوان تر، با تحرک کم و اندازه متوسط را در تمامی ماه های سال تغذیه می نماید، بنابراین در پرورش آنها باید طعمه های کافی در اختیار آنها قرار گیرد تا همجنس خواری کاهش یابد.
    کلیدواژگان: اردک ماهی، ترکیب غذایی، شدت تغذیه، تالاب انزلی
|
  • Seyed Mahdi Ojagh *, Fatemeh Shariatmadari, Moazameh Kordjazi, Mehdi Abdollahi Pages 1-16
    In order to improve the physical and mechanical properties,reduce permeability to water vapor, antimicrobial properties and increase hydrophobicity, Salvia officinalis essential oils was combined with the chitosan-tragacanth-clay film. The combination of nanocomposite with three levels of S. officinalis essential oil (1, 1.5 and 2%) in order to choose the best coverage for using in the maintenance of rainbow trout were studied. The best properties of film (Mechanical and antibacterial properties and water absorption)were showed in1.5 % S. officinalis essential oil in combination with nanocomposite. Samples coated with this bionanocomposite, showed the lowest amount of total bacterial loadand phsycrotrophic bacteria when compared to the control during 16 days storage period (p<0.05). According to the results, the combination of chitosan-tragacanth-clay withS.officinalisessential oil, can improve the physical and mechanical properties of chitosan in the film, moreover it can improve its ability to seafood preservation like trout.
    Keywords: chitosan, Tragacanth, Nanoclay, Salvia officinalis essential oil, trout
  • Homayoun Hosseinzadeh Sahafi *, Mohaddeseh Ahmadnezhad, Saeed Yelghi Pages 17-34

    Controlling reproduction in captivity is indispensable for aquaculture. In some fish, spawning conditions can be made by manipulating the light period and water temperature. But in many breeding fish, the progression in each stage of reproduction requires the administration of hormones from outside the body of the fish. In some fish, these hormonal manipulations are just as a management tool for increasing egg production and ease of work in the workshops. As for the rest of the fish, external hormones are the only way to produce eggs that will surely be fertilized. Hormonal manipulation of breeding fish is based on the use of the LH luteinizing hormone that acts directly on the gonadal surface, or on the synthetic agonists of the GnRHa gonadotrophin releasing hormone that acts on the surface of the pituitary to induce endogenous LH. Today, there are relatively few known hormones in finch fish, a relatively small amount of protein production. But those that have been cultivated have played a decisive role in aquaculture production systems, and their use in an appropriate framework and in a safe and sustainable way is not expected. In this paper, in addition to reviewing mechanisms for regulating reproduction in fish, important natural and artificial hormones used in aquaculture in the world and Iran, and their scientific and practical applications have been analyzed.

    Keywords: Ovaprim, ARTIFICIAL PROPAGATION, Pituitary extracts, Hormone therapy, GNRHA
  • Jalil Sabkara *, Marziyeh Makaremi, Maryam Hassanimoghaddam, Sepideh Maleki Shomali Pages 35-50

    This study was carried out in 27 study stations in Shijan, Siahkishim, Abkenar, Hendekhaleh and Rogaha(River outlets), during conducting research hydrology  and  hydrobiology and preparing Atlas of  plankton in the Anzali wetland during the years 1994 from 2014. Sampling was done by (P.V.C) tube, For phytoplankton (1 liter of  water sampels) were Collected and fixed with 4% formalin and then transferred to the laboratory and after quantitative and qualitative studies with inverted microscope were taken picture them by Nikon photo microscop.  In total, 19 genus and 32 species were identified in the Cyanophyta. This phylum includes a category known as Myxophyceae, commonly called the "Blue Green Algae", The  most  abundant  species of Cyanophyta are Oscillatoria sp. ,Merismopedia  convoluta ,Microcystis  aeruginosa and  Anabaena spiroides. All members of this category have maximum frequency in the summer and early autumn seasons (October), and their most frequent distribution is in the Abkenar area. In general, the purpose of  this research  was  to  determine  the  role  and  importance  of  the environmental management of this group in Anzali wetland ecosystem. also, by studying  the  population, biomass  and  distrbution of  plankton  in  different areas  of  this  wetland, the production  and  fertility potential were evaluated  and  its environmental  effects in fish life have been met to restore the natural reproduction sites of migratory fish and feeding their larvae.

    Keywords: Phytoplankton, CYANOPHYTA, distribution, Anzali Wetland, Atlas plankton
  • Roghaye Mahmoodi *, Morteza Alizadeh, Javad Mahdavi, Abdolhamid Hosseini, HabibAlah Gandomkar Pages 51-64

    Identification and classification of cold water fishes in water resources of Iran is scientifically and economically very important. The study of geographical distribution, biological traits and ecological status of species groups in inland water resources and cultured systems are considered as base of programming for the conservation and sustainable exploitation of the genetic resources of these fish. According to the most reliable references, the most important indigenous cold water species in Iran with high economic value include several species of fish from Salmonidae (Salmo caspius and S. trutta), Cyprinidae (Squalius turcius) and percidae (Sander lucioperca). Problems such as genetic disorders and subsequent adverse and unfavorable their effects on rainbow trout, reduced stock of Caspian salmon (spring race), over-exploitation and illegal (Salmo trutta, Squalius turcius, Sander lucioperca), the lack of biological information from other species (Squalius turcius) have caused the genetic reserves of these species to be critically endangered, endangered and vulnerable.  Rainbow trout and Salmo caspius (because of their economic and nutritional importance) and Salmo trutta and Sander lucioperca are protected and exploited in the priority due to their vulnerability.

    Keywords: Cold water fish, genetic resources, exploitation, Protection, Iran
  • Mansorah Ahmadi Livani, Hosein Piri Zirkohi, Mohammad Piri, Seyed Mohammad Salavatian * Pages 65-80

    Territory of Digiche Environmental Assessment Plan for warm water culture in Geographic Coordinates ″ 49 ″ 55 ° 54 ″ 14 ′ 56 ° 54 East Longitude and ′ 7 ′15 ° 37 ″ 48 ′ 19 ° North Width Gonbad Kavous city (Golestan province) is located. The number of ponds exceeds 47 with a total area of over 380 ha with a net surface of about 324 ha, including carp farming. Implementation of the project will result in various changes and impacts on environmental resources (physical, biological, social, economic and cultural), so understanding how these effects are created will help to prevent or reduce these negative effects. The Leopold Matrix along with a checklist has been used to assess the environmental impacts of the Digiche area design. Using the above method, the effects of each of the construction and operation phases are predicted based on the matrix of activities and their effects. Based on the results, the construction phase (-46) has a negative score and the exploitation phase (+10) has a positive score on the physical environment and the construction phase (-29) has a negative score and the operational phase (+13) has a positive score on the biological environment also, the construction phase (+ 137) has a positive score and the operational phase (+ 327) has a positive score on the social, economic and cultural environment. Therefore, the implementation of modernization and optimization of other fishery systems has some adverse effects on the environment, but it seems that considering management strategies to mitigate the negative effects of the project on the environment, implementation of management plan and environmental monitoring and considering the positive impacts of the project on the area, the overall implementation of the project has positive and beneficial consequences for the local people, fishermen and fish farmers in the area. Also improved by implementing problems such as water scarcity due to loss of water in the canals, overall status of fish farming activity in the area, migration from rural areas to urban areas, lack of employment and consequently lower income and welfare of the people. There will be a positive trend. Therefore, implementation of the project is recommended and emphasized with regard to environmental measures.

    Keywords: Digcheh, Environmental impact assessment (EIA), warm-water acuaculture, Golestan Province
  • Keyvan Abbasi Ranjbar *, Alinaghi Sarpanah, Ahmad Ghane, Farshad Mahisefat Pages 81-97
    Northern pike is the second most economically valuable fish species in Anzali lagoon which annually is caught 50 to 180 metric tonns in the area. The study of feeding regime of immature individuals of Esox lucius has been carried out in Anzali lagoon from April 2006 to March 2007. The main aims of the study were to determine the ecological role of the species in the area in order to manage its stock and elevate awareness level of fish culturists, too. Totally, 246 specimens of 0+ to 2+ years old with the total length 5.5 to 41.2 cm and weight 1.1 to 1438.0 g , respectively were studied. The results showed that the vacuity index was 17.9%. The mean length of gastrointestinal tract was 0.93±0.11 (mean±S.D) The mean fullness intensity index was 374.3±456.8 which showed a significant difference in different seasons, ages and stations (p <0.05). The study found that the young pikes in the Anzali lagoon fed 40 taxa of animals that fish had the most diversity, indicating euryphagous feeding behavior. Carassius gibelio, Proterorhinus nasalis, and freshwater prawn, Macrobrachium nipponense, were identified as secondaryfood items with 12.4%, 12.4% and 10.4%, respectively and these preys had the most relative importance in pikes growth, with 52.8%, 16.0% and 8.1% respectively. The present study showed that pike feeds especially more abundant, low-mobility and medium-sized preys, throughout the year, so that adequate prey should be provided for their breeding in order to decrease cannibalism risk.
    Keywords: Esox lucius, Food composition, fulness intensity, Anzali lagoon