فهرست مطالب

پژوهش در ادبیات کودک و نوجوان - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش در ادبیات کودک و نوجوان
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرجان ریحانیان مشهدی، بهاره محمدزاده صفحه 1

    ادبیات کهن ایران منبع پایان ناپذیری برای تولید محصولات فرهنگی متنوع برای همه گروه های سنی است و چگونگی روایت نویسندگان از این منبع ماندگار بسیار حایز اهمیت است. تعلیم و تربیت همواره یکی از نخستین دغدغه های زندگی بشر بوده و به‌تدریج با پیدایش و تکامل ادبیات و تقسیم آن به انواع مختلف بسیاری از ادیبان بر آن شدند تا با درآمیختن ادب و آموزه های پرورشی راه را برای تعلیم و تربیت هموار کنند و بدین ترتیب ادب تعلیمی شکل گرفت. ادبیات تعلیمی ادبیاتی است که خوشبختی انسان را در گرو بهبود رفتار اخلاقی او می داند. از آنجا که ایران مهد ادبیات تعلیمی است، بسیاری از نویسندگان از گذشته تا به اکنون متون کهن را مبنا و معیار کار خود قرار داده اند تا براساس ذوق ادبی، ذهنیات و تخیل خود آن را دوباره آفریده و یا با باز نوشتن آن اثر کهن به زبان امروزی و مناسب سازی آن به‌لحاظ فرم و محتوا اقتباسی از متون تعلیمی کهن را برای مخاطب خود به ارمغان آورند. قابوس نامه و سیاست نامه ازجمله کتب برجسته و حایز اهمیت متون تعلیمی و اندرزی است که بارها بازنویسی و بعضا بازآفرینی شده است. در مقاله حاضر آمار بازآفرینی و بازنویسی این دو اثر کهن در ادبیات داستانی کودک‌ونوجوان طی دهه ‌های شصت تا نود رصد شده و یکنواختی بازتولید و اثرگذاری آن مورد بررسی قرار گرفته است. 

    کلیدواژگان: ادب تعلیمی، بازآفرینی، بازنویسی، قابوس نامه، سیاست نامه
  • معصومه مردای صفحه 13

    شعر کودک‌و‌نوجوان در دهه‎های 80 و 90 یکی از دوره‌های اصلی تحول خود را تجربه کرده است. به‌نظر برخی از پژوهندگان یکی از جنبه‎های تمایز محتوای این جریان، در سال‌های پس از جنگ، پرداختن به مضامینی در محور جنگ یا در مقابل آن، صلح در اشعار کودک‌و‌نوجوان است. در این پژوهش پس از مطالعه 210 کتاب (متضمن 1518 شعر) از ده شاعر دهه‎های 80 و 90، 238 شعر که در آن‎ها به گونه‎ای مضامین جنگ نمود یافته، استخراج و به شیوه تحلیل محتوا بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌‏دهد، شاعران این دو دهه در پرداختن به مفهوم جنگ بیش از همه به مضامینی چون: توصیف درگیری‎های نظامی در ایران به‌ویژه در دوران جنگ، نهضت‌های آزادی بخش، جنگ‏های مذهبی به‌ویژه عاشورا، کشمکش‎های خانوادگی، تنش‏های ارتباطی میان کودکان و جامعه، نزاع حیوانات و بازسرایی افسانه‎های کهن توجه کرده‌اند یا با نگاهی صلح‌محور مفاهیمی مقابل مضامین یاد شده را در اشعار خود مطرح کرده‌اند.

    کلیدواژگان: شعر کودک و نوجوان دهه های 80 و90، جنگ، نزاع، خانواده
  • محمدرضا حاجی آقا بابایی، شبنم عبدالله پور صفحه 23

    یکی از پیامد‌های جنگ هشت ساله ایران و عراق پدید آمدن شاخه‌ای در ادبیات به‌عنوان ادبیات مقاومت و پایداری است. ادبیات کودک‌ونوجوان نیز به‌عنوان زیر شاخه‌ای از ادبیات از بازتاب و تاثیر این جنگ مستثنی نیست و مانند سایر پدیده‌های فرهنگی تحت تاثیر جریان‌های سیاسی و اجتماعی قرار می‌گیرد، درنتیجه ریشه آن را باید در بستر اجتماعی جامعه بررسی کرد. جنگ به‌عنوان‌ یک عامل بیرونی بر قوه تخیل که مهم‌ترین عامل در آفریش هنر ازجمله ادبیات است، تاثیر دارد. در این مقاله به بررسی تاثیر جنگ در شکل‌گیری تخیل نویسنده (احمد اکبرپور) و خلق داستان شب بخیر فرمانده براساس ساختارهای نظام تخیل از منظر ژیلبر دوران براساس تقسیم‌بندی تصاویر در منظومه شبانه و روزانه پرداخته می‌شود. همچنین بازتاب این تصاویر در القای پیام نویسنده درمورد پدیده جنگ به مخاطب کودک‌ونوجوان بررسی می‌شود.

    کلیدواژگان: جنگ، ادبیات کودک و نوجوان، تخیل، ژیلبر دوران، شب بخیر فرمانده
  • زهرا زندیه صفحه 29

    افسانه‌ها و داستان‌های عامیانه بخش مهمی از ادبیات و فرهنگ هر ملت است. این داستان‌ها بازتاب فرهنگ، تمدن و آداب و رسوم هر ملت و بخش جدانشدنی از ادبیات و تاریخ هر کشور هستند. افسانه‌ها و داستان‌های عامیانه از زمان‌های قدیم حامل پیام‌های اخلاقی، فلسفی و ملی بوده و هدف اصلی آن‌ها آموزش نسل بعدی و انتقال مفاهیم فرهنگی و ملی بوده است. هدف این تحقیق تمرکز بر مفاهیم اسطوره‌ای و کهن الگوهای دو فرهنگ با کمک ادبیات تطبیقی و نظریه بینامتنیت و تحلیل عناصر اصلی ادبی افسانه‌ها در دو نسخه ایرانی و لهستانی است.

    کلیدواژگان: افسانه، ادبیات تطبیقی، بینامتنیت، داستان عامیانه، اسطوره
  • فاطمه صادقی نقدعلی علیا، نازیلا زارعی قطب آبادی صفحه 43

    هر اثر روایتی منثور خلاقه‌ای که با دنیای واقعی ارتباط معنی‌داری داشته باشد، در حوزه ادبیات داستانی قرار می‌گیرد. مهم‌ترین عنصر منتقل کننده، تم داستان و مهم‌ترین عامل طرح داستان، شخصیت داستانی است. یکی از وظایف عمده شخصیت داستانی برانگیختن حس موافقت یا مخالفت و نفرت در خواننده است. اگرچه بیشتر داستان های بغرنج احساسات و عواطف خواننده را چنان به جانب شخصیت اصلی داستان جلب می کند که خواننده خود را با او مشتبه می کند و حس هم ذات‌پنداری به‌وجود می آید. ادبیات نوجوان به ادبیاتی گفته می‌شود که هستی آن کاملا با روابط فرضی‌اش با مخاطبی ویژه یعنی نوجوان وابسته است. اولین عنصر این نوع ادبیات خالق آن است. این مطالعه به بررسی عنصر شخصیت در هجده داستان نوجوان اثر محمدرضا بایرامی پرداخته است که با روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه‌ای و به‌صورت تحلیلی و توصیفی درصدد است که به بررسی انواع شخصیت‌های انسانی و غیرانسانی انواع شخصیت از نظر میزان فعل انفعالات و شخصیت از لحاظ ساخت و بافت و تحلیل آن بپردازد؛ یافته‌ها در این تحقیق نشان می‌دهد که اکثر شخصیت‌ها در داستان‌های نوجوان محمدرضا بایرامی انسانی و واقعی هستند.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، محمدرضا بایرامی، داستان نوجوان، عنصر شخصیت
  • احمدرضا توجهی، فاطمه حدیده صفحه 55

    به‌نظر می‌رسد یکی از دغدغه‌های مهم جامعه امروزی در امور کودکان بحث آموزش جنسی کودکان باشد. با وجود تحقیقات فراوان در این زمینه در تمام دنیا به‌نظر می‌رسد همچنان نگرانی‌هایی در حوزه آموزش مسایل جنسیتی کودکان وجود دارد. یکی‌ از این نگرانی‌ها، نگرانی درباره سن و سال شروع آموزش مسایل جنسیتی است. اگرچه محدودیت‌های مشخصی درمورد آموزش مسایل جنسیتی برای کودکان وجود ندارد، اما باید یک برنامه ‌مشخص برای انتقال این امر به کودکان وجود داشته ‌باشد. سوءاستفاده‌های مسایل جنسیتی باعث تحت‌الشعاع قرار گرفتن زندگی کودکان در بلندمدت و کوتاه‌مدت می‌شود. کودکانی که تربیت مسایل جنسیتی صحیحی نداشته‌اند، نه‌تنها بیشتر مورد سوءاستفاده‌های جنسی قرار می‌گیرند، بلکه در درمان اتفاقات پس از قربانی شدن به مشکلات فراوانی بر‌می‌خورند. در این پژوهش علاوه‌بر مطالعه نیاز به آموزش مسایل جنسیتی در خانواده و محیط‌های آموزشی به لزوم استفاده از ادبیات کودک در این مورد در ایران اشاره شده ‌است و در پایان این‌ پژوهش این نتیجه به‌دست آمده ‌است که حداقل سه راه‌کار برای آموزش کودکان وجود دارد. نخست آموزش در خانواده‌ها، دوم آموزش در محیط‌های یادگیری و سوم آموزش با ادبیات کودکان که با توجه به محدودیت‌های فکری، سنتی، مذهبی و فرهنگی در ایران ادبیات کودک می‌تواند گزینه بسیار مناسبی برای آموزش مسایل جنسیتی به کودکان باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مسایل جنسیتی کودک، تربیت جنسی، ادبیات کودک ایران، درک جنسی کودکان
  • مریم علایی، قدمعلی سرامی صفحه 65

    ادبیات کودک نقش مهم و موثری در پرورش کودکان و نهادینه کردن ارزش‌های تربیتی، اخلاقی و اجتماعی دارد. شعر کودک بخش اساسی این نوع ادبیات را تشکیل می‌دهد و به‌عنوان یکی از ابزارهای تربیتی در این میان نقشی مهم ایفا می‌کند. بیان مناسب مضامین تربیتی و مفاهیم ارزشی در قالب شعر نقش انکارناپذیر و به‌سزایی در شکل دادن به شخصیت، ذهن و جهان‌بینی کودک دارد، لیکن یکی از گسترده‌ترین و زیباترین انواع ادبی کودک در ایران، به‌ویژه در دوره معاصر، جلوه ادبیات تعلیمی در آثار کودک است. به گونه‌ای که بسیاری از شاعران کودک‌ونوجوان از میان انواع ادبی به این نوع ادبی توجه شایانی کرده‌اند. «اسدالله شعبانی»، «جعفر ابراهیمی» و «افسانه شعبان‌نژاد» از شاعران شاخص و مطرح حوزه ادبیات کودک‌و‌نوجوان هستند که به نقش و اهمیت این مفاهیم پی برده و از آن به‌عنوان ابزاری برای پرورش نسلی پویا، توانمند و ژرف‌اندیش بهره گرفته‌اند. هدف پژوهش حاضر بررسی و بازنمایی عناصر و مولفه‌های اجتماعی و تربیتی در آثار و اشعار شاعران یاد شده است. پژوهش پیش رو مطالعه‌ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه‌ای و روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد، اشعار شاعران مورد مطالعه مبتنی بر مضامین و مولفه‌های تعلیمی برجسته و قابل‌پژوهش در حوزه شعر کودک ازجمله: همدلی، نوع‌دوستی، صلح‌طلبی، روحیه تلاشگری و وطن‌دوستی است و مفاهیم اجتماعی-تربیتی ازجمله مفاهیم کاربردی این سه شاعر است.

    کلیدواژگان: شعر کودک، مولفه های تعلیمی، اسدالله شعبانی، جعفر ابراهیمی، افسانه شعبان نژاد
  • علی اکبر کمالی نهاد، حسین حسن‏ زاده ویایی، سمیه نوایی صفحه 75

    اجتماعی شدن در دوران کودکی اهمیت بیشتری دارد و می تواند بر شخصیت کودک و تنظیم هیجان در او بسیار موثر باشد و در میان شیوه‌های آموزش آن به کودکان، قصه‌گویی، از نقش و جایگاه ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر، از نوع شبه آزمایشی و همراه با پیش آزمون- پس آزمون گروه کنترل، به بررسی تاثیر قصه‌گویی الکترونیکی بر رشد مهارت های اجتماعی و تنظیم هیجان دانش آموزان پسر کم توان ذهنی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر کم توان ذهنی آموزشگاه استثنایی گلستان یک در شهرستان بهارستان یک بوده است. در این پژوهش سی نفر از این دانش‌آموزان با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه پانزده نفری آزمایش و کنترل تعیین شدند. گروه آزمایش به مدت سه ماه، طی دوازده جلسه بیست دقیقه ای، تحت آموزش مهارت های اجتماعی و تنظیم هیجان با روش قصه گویی الکترونیکی قرار گرفتند. داده ها پس از اتمام جلسات جمع آوری و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانسی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی از طریق قصه گویی الکترونیکی در بهبود و تقویت مهارت های اجتماعی، تنظیم هیجان و برقراری ارتباط موثر و همراه با احترام در دانش‌آموزان کم توان ذهنی موثر است.

    کلیدواژگان: قصه گویی الکترونیکی، مهارت اجتماعی، تنظیم هیجان، کودکان کم توان ذهنی، دوره ابتدایی
  • محمد پاک نهاد، حسین حسنی صفحه 87

    این پژوهش به‌‌دنبال این است که مضامین و ویژگی های یکی از آثار مربوط به رده سنی نوجوانان با عنوان رونی یک پیانو قورت داده نوشته تیمور آقامحمدی را تجزیه و تحلیل کند تا مشخص شود که نویسنده آثار ادبی چگونه می تواند مقاصد خود را در زبانی زیبا و در قالبی روایی ارایه دهد و به این وسیله اثر گذاری لازم را در تعلیم و تربیت فراگیر و افزون سازد. روش پژوهش «تحلیل مضمون» است. پژوهشگر در این روش مباحث مهم مطرح شده در متن را استخراج می کند. در این روش، گردآوری داده ها از طریق اسناد کتابخانه ای و متنی انجام گرفته و الگوی ساختمان مقاله الگوی نقد و تحلیل اثر هنری بوده است. در بررسی و تحلیل رمان رونی به شیوه تحلیل مضمون تعداد 188 کد اولیه استخراج شد. این کدهای اولیه باز (مصداق ها و جملات) در قالب 157 مضمون محوری دسته بندی شدند که در قالب تعداد 16 مضمون گزینشی تلخیص شدند. پس از بازبینی مجدد مضمون ها الگوی نهایی درون مایه رمان رونی نشان می دهد که چهار مضمون اصلی این رمان شامل مضامین: تربیتی و آموزشی، اجتماعی و خانوادگی، فرهنگی، ادبی و هنری و بیست مضمون فرعی آن شامل مضامین: تعلیم‌ و ‌تربیت، آموزشی، دینی، اخلاقی، روانشناسی، ارتباطات و هنجارها، فرهنگ ایرانی، فرهنگ سایر ملل، فضای مجازی، ادبیات، موسیقی، تعاملات روزانه، اقتصاد و معیشت، خانواده، آداب اجتماعی، صلح و دوستی، انتقاد و مطالبه گری، اینترنت، سبک زندگی، مهارت های زندگی است.

    کلیدواژگان: حلیل محتوا، مضمون، داستان رونی، تربیت، آموزش، ادبیات
  • مسعود مجاوری آگاه صفحه 111

    در بیشتر کتاب‌های تصویری عناصری موجود است که خط سیری زمان‌مند به کتاب می‌بخشد و کنشگر و کنش‌پذیر است. این عناصر در کتاب است تا مخاطب بتواند سیر وقایع را درک کند؛ در روایت‌شناسی به این عناصر «شخصیت» می‌گویند. بررسی جایگاه «شخصیت» در کتاب‌های تصویری از منظر دیداری و همچنین در ارتباط با نظام زبانی نوشتاری یکی از مطالبی است که فقدان آن احساس می‌شود. به همین علت برآن هستم تا از منظر نشانه معناشناسی که گفتمان روایی را یک گفتمان هدفمند و برنامه‌مدار معرفی می‌کند، به تحلیل نقش شخصیت‌های کتابی تصویری بپردازم. باید در نظر داشته باشیم که کتاب تصویری ابژه‌ای است مکانمند و بدون قطعیت معنایی، اما ساختار خطی و روایتمند نیز بر آن حکم‌فرماست. برهمین اساس کتاب تصویری تالیفی سیکادا اثر شان تن را تنها از منظر گفتمان روایی و روابط کنشگران (شخصیت‌ها) مورد تحلیل قرار خواهم داد، با وجودی که گفتمان تعاملی میان سوژه و اثر نیز قابل ردیابی است. در این تحلیل دریافتم که سازماندهی تجسمی جایگاه مهمی در روابط میان کنشگران و نقش آن‌ها دارد و می‌تواند به‌تنهایی ابژه ارزشی روایی را تغییر داده و خوانش مخاطب را به‌عنوان سوژه گفتمان روایی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: گفتمان روایی، کنشگر، شخصیت، سیکادا، شان تن
  • فرنوش اعلامی، فاطمه رهنمایی زنوز صفحه 123

    بخش عمده توسعه کشور در نظام آموزش‌وپرورش پایه‌گذاری می‌شود و دوره ابتدایی به‌دلیل اینکه شخصیت کودکان درحال شکل‌گیری است، مهم‌ترین دوره در تمام نظام‌های آموزشی تلقی می‌شود و با توجه به نقش حیاتی و موثر کارآفرینی در ایجاد اشتغال و رشد همه‌جانبه کشورها گسترش کارآفرینی و آموزش آن در نظام‌های آموزشی بیش از پیش احساس می‌شود. درنتیجه نظام آموزش‌وپرورش یکی از بسترهای مهم در هر جامعه برای ایجاد، رشد و توسعه مهارت‌های کارآفرینی از طریق کتب و برنامه‌های درسی، در کودکان که آینده‌ساز جامعه هستند، به حساب می‌آید. اکثر مطالعات و پژوهش‌هایی که در حوزه کارافرینی و آموزش کارآفرینی انجام شده است، مربوط به آموزش عالی است، در این مقاله تلاش شده تا ضمن پرداختن به مفاهیم آموزش ابتدایی، کارآفرینی، اهداف و دوره‌های آموزش کارآفرینی، تاثیر جو مدرسه در آموزش کارآفرینی به  مفاهیم قابل آموزش در دوره ابتدایی به‌عنوان دوره‌ای حساس و سرنوشت‌ساز در زندگی افراد و جامعه آینده پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، مفاهیم قابل آموزش در ابتدایی
  • علیرضا صغیر صفحه 135

    میزان درک مفاهیم زبانی و دریافت تصاویر ادبی به‌دلیل ویژگی های متمایز انسان‌ها نسبت به یکدیگر متفاوت است. عوامل فراوانی نظیر سطح فرهنگی، رفاه اقتصادی، ایدیولوژی و توانایی های ذهنی و نیز بهره هوشی تعیین کننده کسب مهارت های زبانی است. بحث زبان از مقولاتی است که در آثار کودک‌ونوجوان به‌دلیل خاص بودن مخاطبان و تاثیرگذاری عمیق زبان در دوره کودکی از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. در این پژوهش کاربرد زبان در آثار کودک‌ونوجوان از دو منظر مورد بررسی و نگاه انتقادی قرار گرفته است. پژوهشگر سعی دارد برخی کاربردهای نادرست زبان در آثار کودک‌ونوجوان را بررسی کند و معتقد است زبان آثار ادبی این گروه باید مورد توجه جدی قرار گیرد، چراکه این مخاطبان هنوز به درجه ای از ادراک زبانی نرسیده اند که بتوانند آثار پیچیده زبانی و ادبی را تشخیص دهند. روش تحقیق توصیفی‌-‌تحلیلی و گردآوری داده ها اغلب به روش کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: کارکرد زبانی، آثارکودک ونوجوان، نگرش انتقادی
|
  • Marjan Reyhanian Mashhadi, Bahareh Mohammadzadeh Page 1

    Ancient Iranian literature, is an inexhaustible source for creation of diverse cultural products for all age groups, but the way that authors narrate this enduring source is very important. Education has always been one of the primary concerns of human beings and basically it is the mission of the prophets and their role in the human life is achieving to this goal. Gradually with the emergence and evolution of literature and its division into different types, many scholars decided to combine literature and didaction in order to pave the way for achieving this, and thus didactic literature was formed. Didactic literature believes that human felicity lies in improving morality and focusing on cultivation of the spiritual powers and moral education of man. The content of this literature is moral, social or scientific educations and is aimed on education. Whereas Iran is the cradle of dedactic literature, and Children's literature follows this approach, many writers from the past to the present and based on their literary taste, mentality and imagination have used ancient texts as the basis and standard of their work. They re-created it or rewrote that ancient work in modern and appropriate language for the age of their audiences, Children and adolescents. while retaining the linguistic characteristics and tone of the original work, a new recreation of the texts will be offered to their audiences. Qaboos nameh and Siasat nameh are of the prominent and important books containing dedactic and advisory books, which were recreated and rewrote several times. Present article is going to observe the statistics of the recreation and rewriting of these two books during the sixties to nineties, then examining the uniformity and impact of the recreations.

    Keywords: didactic literature, re-creation, rewriting, Qaboos nameh, Siasat nameh
  • Masoumeh Mardai Page 13

    Children’s poems have been remarkably evolved within the last two decades. Some of the researchers believe that considering concepts in relation to war and peace in children’s poems within the years after war have been the distinguishing point in this regard. In this research, two hundred ten books including 1518 have been studied. The poems were composed by ten poets from the 2000s and 2010s. two hundred thirty-eight of them which indicated the concepts of war which have been analyzed from the view point of content. The results of the present research indicate that the poets of these two last decades have remarkably mulled over concepts such as description of military conflicts in Iran, especially during the war, liberation movements, religious wars, especially Ashura, family conflicts, tensions between children and society, animal conflict and the retelling of ancient myths. They followed a peace – based outlook through which reflected them in their poems.

    Keywords: Children’s poems of 2000s, 2010s, war, conflict, family
  • Mohammad Reza Haji Agha Babaei, Shabnam Abdullahpour Page 23

    One of the consequences of the eight-year Iran-Iraq war is the emergence of a branch of literature such as resistance literature. However, children and adolescents' literature as a sub-branch of literature is no exception to the reflection and impact of the war and like other cultural phenomena, it is influenced by political and social currents, so its roots should be examined in the social context of society. As an external factor, war affects the imagination, which is the most important factor in the creation of art, including literature. By division of images into night and day systems, the paper aims to investigate the effect of war on the formation of the author's imagination (Ahmad Akbarpour) and the creation of “Good Night Commander!” story based on the structures of the imagination system from the perspective of Gilbert Durand. However, the reflection of these images is examined in inducing the author’s message about the phenomenon of war to the audience, in particular, children and adolescents.

    Keywords: War, child, adolescents literature, Imagination, Gilbert Durand, Good Night Commander
  • Zahra Zandiyeh Page 29

    Legends and folktales are an indispensable part of the literature and culture of any nation. They are reflection of the culture, civilization and customs of every nation, which is part of the literature and history of each country. They have also carried moral, philosophical and national messages since ancient times and their main purpose has been to educate the next generation and to transmit cultural and national concepts. The aim of this research is to compare and focus on the mythical concepts and archetypes of the two cultures with the help of comparative literature and intertextuality and to analyze the main literary elements of legends in both Iranian and Polish versions.

    Keywords: Legend, comparative literature, Intertextuality, Folktale, Myth
  • Fatemeh Sadeghi Naghdali-e Olya, Nazila Zareai Ghotb Abadi Page 43

    Every inventive prose narrative work that has significant relation with real world, is located in the domain of literatures. The most important element which transfers story theme and the most important factor of propounding story plan, is fictional character. One of the main duties of fictional character, is stimulating agreement or disagreement and disgust sense of reader. Although most complicated stories, attract reader's emotions and feelings to main character of story so that reader likens himself/herself with him/her and identification sense is created. Teenager literature is a literature that its existence is completely dependent on imaginary relations with its particular addressee that is teenager. The first element of this type of literature, is its creator. This study, considers character element in eighteen teenager stories created by Mohammadreza Bayrami, that through collecting library information and in the form of analytic and descriptive, tries to consider various human and non-human characters, types of characters in terms of interactions, and character in terms of structure and texture, and analyze them (characters). Findings of this study show that most characters in teenager stories of Mohammadreza Bayrami, are human and real.

    Keywords: Fiction, Mohammadreza Bayrami, teenager story, character
  • Ahmad RezaTavajohi, Fatemeh Hadideh Page 55

    Teaching sexual issues to children seems to be one of the main concerns of today’s society. Although lots of research has been done in this regard, there are still concerns about teaching sexual issues to children. One of the concerns is about the age of teaching them. Even though there are not any specific limitations on teaching sexual issues to children, it is essential to arrange a certain plan to convey them to children. Sexual abuses can influence children’s life both in long term and short term. Children who have not been taught about sexual education are more vulnerable to sexual abuses. In case they are abused, they will suffer alot. The present research aims to scrutinize the emphasis of teaching sex education in family and training environments and the necessity of using children’s literature in this field. It is also concluded that there are at least three alternatives to teach sexual issues to children. First, teaching in families, second, teaching in educational environment and third, by children’s literature. However, children’s literature can be the best choice according to the attitude, traditional, religious and cultural distractions in Iran.

    Keywords: Child’s sexual education, sex education, children’s literature of Iran, children’s sex education
  • Maryam Alaee, Ghadam Ali Sarami Page 65

    Children’s literature plays a key role in nurturing and institutionalizing the educational, behavioral and social values. Children’s poetry develops the most fundamental part of this type of literature. Thus, it has a leading role as one of the educational instruments. Defining suitable didactic concepts and valuable implications in form of poem can undeniably affect developing child’s ideology, character and mind. The emergence of didactic literature in Children’s works is regarded as one of the greatest and the most magnificent literary types in Iran. Many of the children’ poets heed this literary type. Asadollah Shabani, Jafar Ebrahimi and Afsaneh Sbaban Nejad are identified as the most prominent figures in children’s literature who have figured out the significant role of these concepts and have used them as an instrument to foster a dynamic, strong and considerate generation. The present research aimed at analyzing and indicating the didactic and social components in the works and poems of the poets. This research is a theoretical study based on library research as well as an analytical- descriptive approach. The findings of this research indicate that the aforementioned poets have considered the didactic components and concepts in the field of Children’s poetry such as empathy, altruism, peace, perseverance and patriotism. And socio-educational concepts are among the practical concepts of these three poets.

    Keywords: children’s poetry, didactic components, Asadollah Shabani, Jafar Ebrahimi, Afsaneh Sbaban Nejad
  • Aliakbar Kamalinahad, Hosein Hasanzadeh Viaee, Somayeh Navvabi Page 75

    Socialization is more important in childhood and it can be very effective on the child's personality and emotional regulation. Indeed, storytelling has a special role and position among the methods of teaching it to children. The present study is based on a quasi-experimental study with a pre-test-post-test of the control group to investigate the effect of electronic storytelling on the development of social skills and emotional regulation of mentally retarded male students. The statistical population of the study included all male students with mental disabilities of The Exceptional School of Golestan 1 in Baharestan Province. In this study, thirty of these students were selected using a simple random sampling and were divided in two groups of experimental group and control group each containing fifteen ones. The experimental group was trained in social skills and emotional regulation through electronic storytelling for 12 months in twelve 20-minute sessions. The data were collected after the sessions were over and analyzed using analysis of covariance. The results indicated that teaching social skills through electronic storytelling is effective on improving and strengthening social skills, emotional regulation and communication with respect in students with mental retardation.

    Keywords: Electronic Storytelling, Social Skills, Emotional Regulation, Mentally Retarded Children, Elementary School
  • Mohammad Paknahad, Hossain Hassani Page 87

    This study seeks to analyze the themes and characteristics of one of the works related to the adolescent age group entitled "Rooney swallowed a piano", written by Timur Aghamohammadi to determine how the author of literary works can achieve his goals and ,provide a beautiful language in the form of narrative, thereby enhancing the necessary impact on inclusive education. The research method is content analysis. In this method, the researchers extract the important issues raised in the text. In this method, data collection was done through library and text documents and the structure of the article was the pattern of critique and analysis of the work of art. In the study and analysis of Rooney's novel by theme analysis, 188 initial codes were extracted. These basic open source codes (examples and sentences) were categorized into 157 central themes which were summarized in the form of 16 selective themes. After reviewing the themes, the final theme of Rooney's novel shows that the 4 main themes of this novel include : (educational, social and family, cultural, literary and artistic) and its 20 sub-themes include: ( education, educational, religious, moral, psychology, communication and norms, Iranian culture, culture of other nations, cyberspace, literature, music, daily interactions, economy and livelihood, family, social etiquette, peace and friendship, criticism and demanding, Internet, lifestyle, life skills).

    Keywords: Content analysis, Theme, Story, Education, Literature
  • Massoud Mojavari Agah Page 111

    Most picture books include some elements denoting a timeline to the book which are both active and passive to enable the audience to perceive the chronology of events. In narratology, these elements are called “character”. Analyzing the position of a “character” in picture books from a visual view and its relation to the writing language system is one of the topics which has not been remarkably scrutinized. Since the semiotics signs introduce the narrative discourse as a purposeful one, the present study aims to analyze the role of the characters of a picture book from the perspective of semiotics signs. It is noteworthy that a picture book holds its own setting and semantics, but it is dominated by a linear structure and narration-based trend. Accordingly, the picture book of Cicada by Shaun Tan will be mulled over from the narrative discourse and the interactive relations (the characters) point of view. Nonetheless, the interactive discourse between the subject and the book can be detected. The findings of this research indicated that the imaginary organization has an important position in the relations among interactors and their roles. In fact, the valuable object of the narration can be changed. This also affects the reading of the audience as the narrative discourse subject.

    Keywords: narrative discourse, interactor, character, Cicada, Shaun Tan
  • Farnoosh Alami, Fateme Rahnamaei Zonooz Page 123

    The major part of the country's development is based on the educational system and the elementary course is considered as the most important course in all educational systems because children's personality is being formed. Given the vital and effective role of entrepreneurship in creating employment and inclusive growth of countries, the expansion of entrepreneurship and its training in educational systems is felt more than ever. As a result, the educational system is one of the important platforms in any society for the creation, growth and development of entrepreneurial skills through textbooks and curricula in children who are the future of society. Most of the studies and research that have been conducted in the field of entrepreneurship and entrepreneurial education are related to higher education. The present research aims to scrutinize the concepts of education, elementary education, entrepreneurship, education and entrepreneurial goals and entrepreneurial training courses, the impact of the school atmosphere on entrepreneurial education the concepts that can be taught in elementary school as critical and crucial periods in the lives of individuals and future society should also be addressed.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial education, Concepts that can be taught in elementary school
  • Alireza Saghir Page 135

    The level of understanding linguistic concepts and receiving literary images varies due to the distinctive characteristics of human beings in relation to each other. Many factors such as cultural level, economic well-being, ideology and mental abilities as well as intelligence determine the acquisition of language skills. The discussion of language is one of the categories that is very important in the works of children and adolescents due to the special audience and the deep influence of language in childhood. In this study, the use of language in the works of children and adolescents has been studied and critically from two perspectives. The researcher tries to investigate some incorrect uses of language in the works of children and adolescents and believes that the language of literary works of this group should be given serious attention; Because these audiences have not yet reached a level of linguistic comprehension that can recognize complex linguistic and literary works. The method of descriptive-analytical research and data collection is often library method.

    Keywords: language function, works of children, adolescents, critical attitude