فهرست مطالب

راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی - پیاپی 11 (پاییز 1400)

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 11 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/04
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدجعفر اسودی قوشه گنبدی *، مسعود رضایی کوچکسرایی، مهدی معتکف فر صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به شیوه‌ی اینترنتی و آنلاین بر کیفیت خواب و افکار وسواسی ناشی از بیماری کرونا در مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر می‌باشد. پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی مراجعه‌کنندگان به کلینیک‌های روان‌درمانی سطح شهر مشهد بودند که به‌وسیله‌ی مصاحبه‌ی بالینی و پرسشنامه‌ی اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006) تشخیص این اختلال را گرفته بودند. از میان مراجعه‌کنندگان، تعداد 30 نفر از افراد انتخاب شدند. این افراد به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. متغیرهای پژوهش در مرحله پیش‌آزمون در دو گروه موردسنجش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر، کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ) بود. پس از اتمام جلسات مداخله که طبق برنامه درمانی الگوی کابات زین و همکاران (1992) تنظیم شد متغیرهای پژوهش در مرحله پس‌آزمون در دو گروه موردسنجش قرار گرفت. نتایج آنکووا نشان داد که با 95 درصد اطمینان می‌توان گفت میانگین گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای کیفیت خواب (965/5= F و 035/0=p) و افکار وسواسی ناشی از بیماری کرونا (789/6= F و 035/0=p) متفاوت است و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به شیوه‌ی اینترنتی و آنلاین بر کیفیت خواب و افکار وسواسی ناشی از بیماری کرونا در مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر موثر می‌باشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، آنلاین، کیفیت خواب، افکار وسواسی، کرونا، اختلال اضطراب فراگیر
  • مطهره صفی زاده *، عذری محمدپناه صفحات 12-23

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش هوش معنوی بر سرزندگی، اشتیاق و امید تحصیلی دانش آموزان انجام شد. برای این منظور از بین تمامی دبیرستان‌های دخترانه شهررابر در سال تحصیلی 99-1398، 30 دانش‌آموز با روش نمونه‌گیری هدفمند به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش هوش معنوی قرار گرفت؛ و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی اسکافیلی و همکاران و پرسشنامه امید تحصیلی کمپل و کاون به‌عنوان ابزار پژوهش در هر دو گروه آزمایش و کنترل در دو مرحله (قبل و بعد آموزش) استفاده شد. در پایان داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از تحلیل کوواریانس (آنکوا) مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت؛ که یافته‌های به‌دست‌آمده نشان داد بین نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. به این معنا که آموزش هوش معنوی موجب افزایش سرزندگی، اشتیاق و امید تحصیلی دانش آموزان شده است؛ بنابراین با توجه به یافته‌های پژوهش حاضرمی توان نتیجه گرفت آموزش هوش معنوی می‌تواند به‌عنوان یکی از روش‌های موثر بر سرزندگی، اشتیاق و امید تحصیلی دانش آموزان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، سرزندگی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، امید تحصیلی، دانش آموزان
  • لیلا نیک راد، احمد باصری *، حسین بیگدلی صفحات 24-44

    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل اهمال‌کاری کارکنان بر اساس میزان سرمایه‌های روان‌شناختی (تاب‌آوری. خودکارآمدی، امید و خوش‌بینی) با اثر تعدیل‌کنندگی تفکر انتقادی در کارکنان بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع طرح‌های همبستگی و روش مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بانک پارسیان در سال98-99 با حجم 2600 نفر بود و 300 نفر نمونه با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش، پرسشنامه اهمال‌کاری سازمانیSOP، مقیاس سرمایه روان‌شناختی لوتانز و آولیو (2007) و پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس بودند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS-25 و نرم‌افزار لیزرل انجام شد. طبق نتایج به‌دست‌آمده بار عاملی مسیر مستقیم تاثیر متغیر سرمایه روان‌شناختی بر متغیر اهمال‌کاری معنی‌دار نبود، اما با میانجیگری متغیر تفکر انتقادی این مسیر معنی‌دار شد. سپس به جهت اصلاح مدل، مسیرهایی که بار عاملی آن‌ها معنی‌دار نبود، حذف گردید. درنهایت مدل اصلاح‌شده دارای برازش مطلوب و مناسبی بود. در مدل نهایی همه بارهای عاملی معنی‌دار بودند که نشان از رابطه قوی بین متغیرهای مشاهده‌شده و متغیرهای مکنون داشت.

    کلیدواژگان: اهمالکاری، تفکر انتقادی، سرمایه روانشناختی
  • ماهک نقی زاده علمداری * صفحات 45-55

    پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی سلامت روان دانش آموزان دختر دوره متوسطه ‏بر اساس ‏اضطراب ‏و همبستگی ‏اجتماعی ‏ناشی ‏از ‏بیماری ‏کووید- 19 انجام شد. طرح پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان جلفا در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 672 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه مشخص گردید و اعضای نمونه توسط پرسشنامه GHQ- 12، مقیاس اضطراب بیماری کرونا (علیپور، 1398)، و همبستگی اجتماعی (بر اساس پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کیز و شاپیرو، 2004) به‌صورت مجازی و از طریق شبکه‌های اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که اضطراب بیماری کووید- 19 (به‌صورت منفی) و همبستگی اجتماعی ناشی از بیماری کووید- 19 (به‌صورت مثبت) با سلامت روان همبستگی دارد. همچنین مشخص شد که اضطراب و همبستگی اجتماعی ناشی از بیماری کووید- 19، به ترتیب 45 و 24 درصد از تغییرات سلامت روان را پیش‌بینی می‌کنند. این نتایج نشان‌دهنده بروز اثرات مثبت و منفی روانی و اجتماعی در زمان قرنطینه بوده و دارای تلویحات کاربردی در تدوین مداخلات بحران در زمان همه‌گیری بیماری کووید- 19 است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اضطراب، همبستگی اجتماعی، بیماری کووید- 19
  • سیده بهاره حکاکی * صفحات 56-68

    پژوهش حاضر باهدف پیش‌بینی سلامت روان دانش آموزان دختر دوره متوسطه ‏بر اساس ‏اضطراب ‏و همبستگی ‏اجتماعی ‏ناشی ‏از ‏ هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط استرس ادراک‌شده و بهزیستی روان‌شناختی در دوران قرنطینه‌ی پاندمیک کرونا با نقش واسطه‌ای راهبردهای مقابله‌ای بود. ازنظر هدف، پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. طرح پژوهش توصیفی بوده و از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی افرادی بودند که در خلال بیماری کرونا دچار استرس ناشی از کرونا شده بودند. تعداد 120 نفر از اعضا به‌صورت در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های بهزیستی روان‌شناختی ریف (1980)، استرس ادراک‌شده کوهن و همکاران (1983) و راهبردهای مقابله اندلر و پارکر (1990) پاسخ دادند. نتایج نشان داد بین استرس ادراک‌شده و بهزیستی روان‌شناختی با واسطه‌گری راهبردهای مقابله رابطه معنادار وجود دارد (0/173= F و 0/001=p).

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بهزیستی روانشناختی، قرنطینه، ویروس کرونا، راهبردهای مقابله
  • زینب جوزاری *، میلاد دشتیان، راضیه جوزاری صفحات 69-79

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر کنترل خشم و عزت‌نفس دانشجویان دختر و پسر پرستار دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران در سال 1399 است. این پژوهش به روش آزمایشی با گروه کنترل و مداخله و طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون انجام گردید. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دختر و پسر پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران می‌باشند که روی 100 نفر از کسانی که مایل به شرکت در گروه‌ها بودند آزمون‌های عزت‌نفس کوپر اسمیت و مقیاس صف- حالت بیان خشم (STAXI-2) اجرا گردید و از بین افرادی که نمره پایینی در این دو آزمون کسب کرده بودند. تعداد 30 نفر، به‌صورت تصادفی انتخاب گردیدند و در دو گروه (آزمایش 15 نفر) و (کنترل 15 نفر) قرار داده شدند. افراد گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعتی (هر هفته یک جلسه) جهت آموزش تفکر انتقادی شرکت نمودند، سپس از هر دو گروه (آزمایش و کنترل) پس‌آزمون گرفته شد و تفاوت میانگین‌های پیش‌آزمون و پس‌آزمون ازلحاظ آماری با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد؛ میانگین کنترل خشم آزمودنی‌های گروه آزمایشی (99/27=M،13/85=SD)، گروه گواه (118/4=M، 13/97=SD) و میانگین عزت‌نفس گروه آزمایشی (41/53= M،4/5=SD) و گروه گواه در پس‌آزمون (30/53=M، 4/45=SD) در پس‌آزمون به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد، آموزش مهارت تفکر انتقادی بر کنترل خشم و افزایش عزت‌نفس دانشجویان تاثیر معنادار در سطح (0/01>P) دارد.

    کلیدواژگان: مهارت تفکر انتقادی، کنترل خشم، عزت نفس
  • حمیده حاجی بابا * صفحات 80-93

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه‌ی عدم تحمل ابهام و اضطراب مرگ در دوره پاندمیک کرونا: نقش میانجی استرس ادراک‌شده بود. ازنظر هدف، پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. طرح پژوهش توصیفی بوده و از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی افرادی بودند که در خلال بیماری کرونا دچار اضطراب مرگ ناشی از کرونا شده بودند. تعداد 150 نفر از اعضا به‌صورت در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های تحمل ابهام مک لین (1993)، پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970) و پرسشنامه استرس ادراک‌شده کوهن و همکاران (1983) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که عدم تحمل ابهام و استرس ادراک‌شده به‌صورت مستقیم و مثبت قادر به تبیین اضطراب مرگ است و اثر غیرمستقیم عدم تحمل ابهام بر اضطراب مرگ به‌واسطه استرس ادراک‌شده نیز مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: تحمل ابهام، اضطراب مرگ، کرونا ویروس، استرس ادراک شده
  • کوثر تردست، مهدی عرب چم چنگی * صفحات 94-102

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ذهن آگاهی با رضایت جنسی است. جامعه ی آماری این تحقیق، زنان متاهل دانشگاه پیام نور شهر اهواز بود که از بین آن‌ها 196 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس در سال 1390-1389 انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها دربرگیرنده ی پرسشنامه های رضایت جنسی پینی و مقیاس ذهن آگاهی فیلادلفیا بود. این تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین ذهن آگاهی با رضایت جنسی رابطه ی مثبت معنی دار وجود دارد. این تحقیق نشان داد که ذهن آگاهی باعث افزایش رضایت جنسی می شود و ازاین‌رو هم می توان گفت به کار بردن آن در خانواده درمانی می تواند باعث بهبود روابط زناشویی شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رضایت جنسی، زنان
  • عبدالله رحیمی *، ادریس رستمی، هایده احمدی صفحات 103-112

    اهمیت شکل گیری هویت در افراد، متصدیان را وا‌می‌دارد که با دقت نظر اهمیت و ضرورت شکل گیری هویت در افراد و اعمال حساسیت های لازم را با اتخاذ روش های مناسب برای ایجاد آگاهی و حس تعلق به هویت ملی و فردی در دانش آموزان فراهم آورند و موجب بروز رفتارهای مناسب فردی و ملی و اجتماعی در این زمینه شوند. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی تجارب معلمان در زمینه عوامل موثر بر ارتقاء هویت فردی و ملی دانش آموزان بود. میدان تحقیق و جامعه موردمطالعه معلمان مدارس شهر سنندج بودند که 15نفر که به‌صورت هدفمند برای شرکت در مصاحبه نیمه ساختاریافته برگزیده‌شده بودند مشارکت کردند. تجارب مشارکت‌کنندگان در چهار الگو ترسیم گردید. 1- عوامل درونی، 2- عوامل بیرونی، 3- وحدت و یکپارچگی ملی، 4- حراست و حفظ منافع ملی.

    کلیدواژگان: هویت فردی، هویت ملی، دانش آموزان، معلمان، مدارس، رویکرد پدیدارشناسی
  • مریم السادات ابراهیم پور * صفحات 113-126

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به‌صورت آنلاین بر کاهش مشکلات بین فردی و الگوهای ارتباطی زوجین در دوران قرنطینه ناشی از بیماری کرونا بود. پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی زوجین شهر تهران بودند که در خلال بیماری کرونا و قرنطینه ناشی از آن دچار مشکلات ارتباطی شده بودند. از میان مراجعه‌کنندگان، تعداد 45 نفر از افراد به‌صورت در دسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در 3 گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی (15 نفر)، آزمایش درمان هیجان مدار (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسین و سالاوی (1984) و مشکلات بین فردی (IIP-32) بود. اعضای گروه آزمایش اول به مدت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای به‌صورت آنلاین در معرض درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اساس پروتکل ارایه‌شده توسط سگال و ویلیامز (2002) و گروه دوم آزمایش نیز به مدت 10 جلسه 90 دقیقه‌ای به‌صورت آنلاین در معرض درمان هیجان مدار جانسون (2010) قرار گرفتند و گروه کنترل نیز هیچ درمانی دریافت نکرد. نتایج نشان داد که رویکردهای هیجان مدار و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی توانسته‌اند به‌طور معنی‌داری بر کاهش مشکلات بین فردی و بهبود الگوهای ارتباطی در تمامی زیر مولفه‌ها موثر باشند. رویکرد هیجان مدار بیشتر از رویکرد ذهن‌آگاهی بر الگوهای ارتباطی و مشکلات بین فردی موثر است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، هیجان مدار، آنلاین، مشکلات بین فردی، الگوهای ارتباطی، کرونا
  • حدیث باقریان *، امین زارع، افسانه جعفری صفحات 127-142

    قصه گویی از دیرباز به‌عنوان روشی غیرمستقیم جهت سرگرم کنندگی و همچنین آموزش برخی مهارت ها به کودک به کار می رفتند. قصه ها می توانند به‌راحتی حس خیال پردازی را در کودک تقویت کنند و با ایجاد سوال در ذهن، به وی آموزش می دهد که حوادث را به هم بچسباند و واقعیت ها را کشف کند. این پژوهش به دلیل ناآشنایی بسیاری افراد با ویژگی خاص اثرگذاری قصه-ها، در پی تبیین ارزش کتاب های قصه و نقش آن در پرورش روان کودک و همچنین استفاده از شیوه های مختلف بازگو کردن قصه به‌عنوان روشی جذاب در ایجاد علاقه بیشتر کودکان به مطالعه توسط کتابداران در راستای اهداف کتابخانه های عمومی است. این پژوهش به‌واسطه مروری نظام مند، با استفاده از روش کتابخانه ای به‌صورت جمع بندی با تکیه بر متون و منابع معتبر و نیز مشورت با اساتید حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی و روانشناسی، نتیجه‌گیری پژوهشگران و نویسندگان را در قالبی واحد و در سه بخش بیان کرده است: بخش اول به بیان تعاریفی از مفاهیم مرتبط با قصه پرداخته‌شده، در بخش دوم: از انواع تاثیرات بیان کتب قصه سخن به میان آمده است و در بخش سوم نیز ضمن تبیین نقش تاثیرگذار کتابداران در ترویج فرهنگ مطالعه، به بحث و نتیجه گیری و سپس ارایه پیشنهاداتی در این زمینه پرداخته‌شده است. نتایج نشان داد که قصه گویی توسط کتابداران می-تواند در ارتقای انواع مهارت های اجتماعی و اخلاقی و همچنین علاقه‌مند کردن کودک به مطالعه و جذب آن‌ها به محیط کتابخانه نقش بسزایی داشته باشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان از روش قصه گویی به‌عنوان شیوه ای جذاب و متناسب با سن و روحیه کودک، علاوه بر علاقه‌مند کردن وی به مطالعه از انواع اثرات آموزشی و تربیتی آن بهره برد؛ لذا استفاده هر چه بیشتر این روش توسط موسسات آموزشی، بخصوص کتابخانه ها و کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان پیشنهاد می گردد و نباید مورد غفلت آنان قرار گیرد و همواره در زمره فعالیت های ثابت جنبی این مکان ها قرار داشته باشد.

    کلیدواژگان: قصه، قصه گویی، قصه خوانی، کتاب درمانی، مهارت های اجتماعی
  • زهرا امینی *، علی ترکاشوند صفحات 143-154

    در سال‌های اخیر با توجه به تغییرات سریع اجتماعی، رفتارهای پرخطر جوانان، ازجمله نگرش به مصرف سیگار، از سوی سازمان‌های بهداشتی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات موجود در جامعه موردتوجه قرارگرفته است. مصرف سیگار یکی از رفتارهای غیربهداشتی در جوامع بشری است که متاسفانه شیوع روزافزون آن در بین همه اقشار، به‌خصوص قشر جوان، نگرانی‌های زیادی به وجود آورده است. هدف این پژوهش بررسی رابطه نگرش دانشجویان به دخانیات و مصرف آن با چهار الگوی رفتاری شخصیتی A, B, C, D بود. جامعه موردپژوهش ما دانشجویان شرکت‌کننده درترم تابستان 1398 دانشگاه بوعلی بود که از این افراد 300 نفر دانشجو (178 دختر و 122 پسر) به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های تیپ شخصیتی A و B (روز من و فریدمن، 1974)؛ تیپ شخصیتی C (هوساکا و فوکوشی، 1999)؛ تیپ شخصیتی D (دنولت، 1998) اندازه‌گیری نگرش نسبت به سیگار، (رجبی، 1385) و یک سری سوالات محقق افزوده استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها نیز از رگرسیون لجستیک در نرم‌افزار spss-16 استفاده شد. در تحلیل رگرسیون لجستیکی که اجرا شد عامل نگرش مثبت و منفی به دخانیات به‌عنوان متغیر ملاک و تیپ‌های شخصیتی A, B, C, D به‌عنوان متغیرهای پیش بین به کار رفتند و مدل به‌طور معنی داری پایا بود (0/013 >p و 8 df= و 8/63=Chi-square). این مدل بین 12/9 تا 8/7 از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند. درصد پیش بینی درست برای نگرش مثبت 66/7 و برای نگرش منفی به دخانیات 60/3 است و در کل 63/3 درصد پیش بینی ها درست بود. در مورد پیش‌بینی الگوهای رفتاری شخصیتی و پیش‌بینی مصرف دخانیات نتایج نشان می-دهد که هیچ‌کدام از تیپ‌های شخصیتی نقش معناداری در پیش‌بینی مصرف یا عدم مصرف دخانیات نداشتند. نتایج این مطالعه نشان داد می‌توان نگرش مثبت یا منفی به دخانیات را از طریق الگوهای رفتاری شخصیتی پیش‌بینی کرد. نتایج این مطالعه از پیش‌بین بودن الگوهای رفتاری شخصیتی A, B, C, D برای مصرف دخانیات (سیگار و قلیان) پشتیبانی نمی‌کند.

    کلیدواژگان: الگو های رفتاری شخصیتی A، B، C، D، نگرش به دخانیات، استعمال دخانیات، دانشجویان
  • زینب سادات میرغضنفری، مهشید ایزدی * صفحات 155-164

    بنا بر آموزه‌های دین اسلام؛ اخلاق، یکی از عوامل موثر در کاهش استرس و ایجاد آرامش است؛ همچنین شخص دارای توانایی جرات ورزی، با ارزیابی موقعیت تصمیم می‌گیرد که چگونه بدون اضطراب یا احساس گناه عمل کند. آگاهی از استرس و اضطراب در افراد سبب مدیریت و کاهش اضطراب می‌شود. در این پژوهش محقق به دنبال پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا میان هوش اخلاقی و جرات ورزی با استرس در زنان هییت‌های مذهبی شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد؟ پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و به روش توصیفی- همبستگی انجام‌شده است. جامعه پژوهش بانوان هییت‌های مذهبی شهر تهران در سال 1399 و نمونه آماری شامل 195 نفر می‌باشد. روش نمونه‌گیری با استفاده از جدول کرجسی مورگان و به روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش برای هر سه متغیر پرسشنامه می‌باشد که هر سه ابزارهایی استاندارد و دارای روایی و پایایی می‌باشند. داده‌ها از طریق آزمون آلفای کرونباخ محاسبه گردید و با استفاده از نرم‌افزار spss تجزیه‌وتحلیل گردیدند. یافته‌ها نشان داد که هوش اخلاقی ومولفه های آن با استرس رابطه منفی و معنادار دارند. جرات ورزی و مولفه‌های آن نیز با استرس رابطه مثبت و معنادار دارند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، جرات ورزی، استرس، بانوان هیئت های مذهبی
  • هنگامه حسینی * صفحات 165-175

    هر سازمان، ازجمله آموزش‌وپرورش، دارای جوسازمانی خاصی است که اگر همساز با باورهای کارکنان خود نباشد موجب ناکارآمدی سازمان و درنهایت فرسودگی شغلی کارکنان خواهد شد، لذا این پژوهش باهدف بررسی رابطه بین جوسازمانی و فرسودگی شغلی دبیران مقطع متوسطه شهر بهارستان انجام‌گرفته است. جامعه آماری موردبررسی در این تحقیق، کلیه دبیران دبیرستان‌های شهر بهارستان در سال تحصیلی 99-1398 می‌باشد که تعداد آن‌ها بالغ‌بر 130 نفر بوده است. حجم نمونه آماری از طریق نمونه‌گیری تصادفی 92 نفر تعیین شد. جهت جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه جوسازمانی ساسمن و دیپ (1989) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاک و جکسون (1981) استفاده شد. روش تحقیق از نوع همبستگی می‌باشد که با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS اطلاعات به‌دست‌آمده مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیقات نشان داد: به‌طورکلی، بین جوسازمانی و فرسودگی شغلی دبیران دبیرستان‌های شهر بهارستان رابطه معنی‌داری وجود ندارد. همچنین بین ابعاد: وضوح و توافق اهداف، وضوح و توافق نقش، رضایت و توافق رویه‌ها و سابقه خدمت با فرسودگی شغلی رابطه معنی‌داری وجود ندارد؛ و بین ابعاد رضایت از پاداش، اثربخشی ارتباطات، با فرسودگی شغلی رابطه معنی‌داری وجود دارد. بین جنسیت و فرسودگی شغلی نیز تفاوت معنی‌داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: جو سازمانی- فرسودگی شغلی، دبیران
  • آسیب های تمدنی برآمده از تکنولوژی مدرن در سبک زندگی
    رضا زمانی *، محمدعلی اخویان، کوثر زمانی صفحات 176-186

    امروزه تکنولوژی جز اصلی و لاینفک زندگی بشری محسوب می‌گردد. که در کنار مزایای آن پیامدهای منفی بسیاری به دنبال داشته است. تمدن یکی از مولفه‌های مهم در سبک زندگی افراد بوده که تحت تاثیر آسیب‌های ناشی از تکنولوژی مدرن قرار دارد. در این پژوهش سعی شده است که زمینه‌های ایجاد آسیب به سبک زندگی و تحولات ناشی از تکنولوژی و فضای مجازی مورد بررسی قرار گرفته و به روش علمی و پژوهشی به تبیین موضوع پرداخته شود. نتایج حاکی از آن است که ارزش‌ها و سنت‌های موجود در خانواده‌ها و سبک زندگی (به ویژه سبک زندگی اسلامی) به طور کامل از بین نرفته است. اما با توجه به تحولات غیرقابل انکار فضای مجازی و تکنولوژی پیشرفته، ضرورت دارد تا با مدیریت و استفاده درست از تکنولوژی آسیب‌های ناشی از آن را کاهش داد و در راستای حفظ حریم خانواده تلاش شود.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، آسیب تمدنی، سبک زندگی
|
  • Mohammadjafar asvadi ghoshe gonbadi, masoud rezaei kouchaksaraei, mahdi motakeffar Pages 1-11

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy online and online sleep quality and obsessive-compulsive disorder caused by Corona virus in patients with generalized anxiety disorder. The post-test was with a control group. The statistical population of the present study was all patients referred to psychotherapy clinics in Mashhad who were diagnosed with the disorder by clinical interview and Spitzer et al. (2006). From the clients, 30 people were selected. These individuals were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The research variables were assessed in two groups in the pre-test stage. The research instruments included the General Anxiety Disorder Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire and the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ). In the post-test stage, it was measured in two groups. Ankova results showed that with 95% confidence we can say that the mean of the experimental and control groups in the variables of sleep quality (965 F = 5.5 and p = 0.035) and obsessive thoughts caused by coronary heart disease (F = 6.789 and p = 0.035) and cognitive therapy based on mindfulness online and online on tolerating ambiguity, sleep quality And obsessive-compulsive disorder caused by coronary heart disease is effective in people with generalized anxiety disorder.

    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Online, Sleep quality, Obsessive thoughts, Corona, Generalized anxiety disorder
  • motahrahsafezadeh, Azra Mohammadpanah Pages 12-23

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of spiritual intelligence training on students vitality enthusiasm and academic hope and were randomly divided into experimental and control groups. Then the experimental group underwent spiritual intelligence training for 8 sessions and Martin and Marsh academic Vitality Questionnaire and Scafillie et alsacademic Enthusiasm Questionnaire and Campbell and Kavan Questionnaire of academic hope Questiionnaire were used as research tools in both experimental and control group in the two stages before and after the training. The data were analyzed using Anove analysis of covariance. The finding s showed that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups. In other words spiritual increased the vitality, enthusiasm and academic hope of students so according to the finding of the present study, it can be conculuded that spiritual intelligence training can bd one of the effective mathods on vitality, academic enthusiasm and hopestudents to be used.

    Keywords: Educational vitality, Academic enthusiasm, Academic hope, Students
  • Leila Nikrad, Ahmad Baseri, Hossein Bigdeli Pages 24-44

    The aim of this study was to develop a model of employee procrastination based on the amount of psychological capital (resilience, self-efficacy, hope and optimism) with the moderating effect of critical thinking in employees. The research method was descriptive and was a correlational design and structural equation modeling method. The statistical population included all employees of Parsian Bank in 2019-2020 with a volume of 2600 people and 300 samples were selected by stratified sampling method. Measurement tools were the SOP Organizational Procrastination Questionnaire, the, Lutans and Olivio (2007) Psychological Capital Scale, and the Ricketts Critical Thinking Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS25 software and LISREL software. According to the results, the factor load of the direct path of the effect of the psychological capital variable on the procrastination variable was not significant, but with the mediation of the critical thinking variable, this path became significant. Then, in order to modify the model, the paths whose factor load was not significant were removed. Finally, the modified model had a good fit. In the final model, all factor loads were significant, which showed a strong relationship between the observed variables and latent variables

    Keywords: procrastination, psychological capital, critical thinking
  • mahak naghizadeh alamdari Pages 45-55

    The aim of this study was to predict the mental health of female high school students based on anxiety and social correlation caused by Covid-19 disease. The research design was descriptive-correlational. The statistical population was all female high school students in Jolfa city in the academic year of 1300-1400, which was 672 people. , And social solidarity (based on the Keys and Shapiro Social Welfare Questionnaire, 2004) were assessed virtually through social media. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data. The results showed that anxiety in Covid-19 disease (negatively) and social correlation in Covid-19 disease (positively) correlated with mental health. Anxiety and social correlation with Covid-19 disease were also found to predict 45% and 24% of mental health changes, respectively. These results indicate the occurrence of positive and negative psychological and social effects during quarantine and have practical implications for the development of crisis interventions during the Covid-19 epidemic.

    Keywords: Mental health, Anxiety, Social solidarity, Covid disease - 19
  • seyede bahareh hakaki Pages 56-68

    The aim of this study was to investigate the relationship between perceived stress and psychological well-being during coronary pandemic quarantine with the mediating role of coping strategies. In terms of purpose, the present study is applied. The research design is descriptive and correlational through structural equation modeling. The statistical population of the present study was all people who suffered from coronary stress during coronary heart disease. A total of 120 members were selected as a sample and Responded to Reef (1980) Psychological Well-Being Questionnaire, Cohen et al. (1983) Perceived Stress, and Andler & Parker (1990) Coping Strategies. The results showed that there was a significant relationship between perceived stress and psychological well-being through coping with coping strategies. . (F = 0.173 , p = 0.001)

    Keywords: Perceived stress, Psychological well-being, Quarantine, Corona virus, Coping strategie
  • zainab jozari, milad dashtian, raziye jozari Pages 69-79

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of critical thinking training on controlling anger and self-esteem of male and female students. This research was conducted experimentally with control and intervention group and pre-test and post-test design. The statistical population of the study is male and female nursing students of Islamic Azad University, Gachsaran Branch. Cooper-Smith self-esteem and queue-anger expression scale (STAXI-2) tests were performed on 100 people who wanted to participate in the groups. Among the people who scored low on these two tests (43 people), 30 people were randomly selected and placed in two groups (15 people in the experiment) and (15 people in the control). The experimental group participated in 10 sessions of 2 hours (one session per week) to teach critical thinking, then post-test was taken from both groups (experimental and control) and the difference between the means of pre-test and post-test was statistically using the test Multivariate analysis of covariance was examined. The results showed; Mean anger control of experimental group (M = 99.27, SD = 13.85), control group (M = 118.4, SD = 13.97) and mean self-esteem of experimental group (M = 41.53, 5 SD = 4.4) and the control group were obtained in the post-test (M = 30.53, SD = 4.45) in the post-test. The results also showed that critical thinking skills training has a significant effect on controlling anger and increasing students\' self-esteem at the level (P <0.01).

    Keywords: Critical Thinking Skills, Anger Control, Self-Esteem
  • Hamideh Haji baba Pages 80-93

    The aim of the present study was to investigate the relationship between ambiguity intolerance and death anxiety in the corona pandemic period: the mediating role of perceived stress. In terms of purpose, the present study is applied. The research design is descriptive and correlational through structural equation modeling. The statistical population of the present study was all individuals who had suffered from death due to coronary artery disease during coronary heart disease. A total of 150 members were selected by convenience sampling and referred to the McLean (1993) Ambiguity Tolerance Questionnaire, the death anxiety questionnaire. Templer (1970) and Cohen et al. (1983) Perceived Stress Questionnaire. The results showed that intolerance to ambiguity and perceived stress can directly and positively explain death anxiety and the indirect effect of ambiguity intolerance on anxiety. Death due to perceived stress is also positive and significant (P <0.01).

    Keywords: Ambiguity tolerance, Death anxiety, Corona Virus, Perceived stress
  • Kosar Tardast, Mehdi Arab Cham Changi Pages 94-102

    The aim of this study was to investigate the relationship between mindfulness and sexual satisfaction. The statistical population of this study was married women of Payame Noor University of Ahvaz, from which 196 people were selected by available sampling method in 2010-2011. Data collection tools included the Pinyin Sex Satisfaction Questionnaire and the Philadelphia Mindfulness Scale. This research was descriptive and correlational. The results of Pearson correlation analysis showed that there is a significant positive relationship between mindfulness and sexual satisfaction. This study showed that mindfulness increases sexual satisfaction and therefore it can be said that using it in family therapy can improve marital relationships.

    Keywords: Mindfulness, Sexual Satisfaction, Women
  • abdollah rahimi, edres rostami, hayde ahmadi Pages 103-112

    The importance of identity formation in individuals leads those involved to carefully consider the importance and necessity of identity formation in individuals and apply the necessary sensitivities by adopting appropriate methods to create awareness and a sense of belonging to national and individual identity. Provide students with appropriate individual, national, and social behaviors in this area. Therefore, the purpose of this study was to investigate teachers\' experiences in the field of factors affecting the promotion of individual and national identity of students. The research field and the study community were the teachers of Sanandaj schools. Fifteen people who were purposefully selected to participate in the semi-structured interview participated. Participants\' experiences were plotted in four patterns. 1- Internal factors, 2- External factors, 3- National unity and integrity, 4- Protection and preservation of national interests.

    Keywords: ndividual Identity, National Identity, Students, Teachers, Schools, Phenomenological Approach
  • Maryam sadat ebrahimpour Pages 113-126

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of emotion-based therapy and mindfulness-based cognitive therapy online on reducing interpersonal problems and couples\' communication patterns during quarantine due to coronary artery disease. The statistical population of the present study was all couples in Tehran who had communication problems during coronary heart disease and quarantine. Among the clients, a total of 45 people were selected as available and randomly selected in 3 groups of mindfulness-based cognitive therapy experiments (n = 15), emotion-oriented therapy experiment (n = 15) and control group (n = 15). The research instruments included Christensin and Salawi (1984) Communication Patterns Questionnaire and Interpersonal Problems Questionnaire (IIP-32). The members of the first experimental group underwent 8 sessions of 90-minute online subject to mindfulness-based orthopedic therapy based on the protocol presented by Segal and Williams (2002) and the second experimental group also underwent 10 sessions of 90-minute online online in They were exposed to Johnson (2010) emotion therapy and the control group did not receive any treatment. The results showed that mindfulness-based emotion and cognitive therapy approaches were able to significantly reduce interpersonal problems and improve communication patterns in all The following components are effective (p <0.001). The emotion-oriented approach is more effective on communication patterns and interpersonal problems than the mindfulness approach.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, emotion-oriented, online, interpersonal problems, communication patterns, corona
  • hadis bagheryan*, Amin Zare, Afsane Jafari Pages 127-142

    Storytelling has long been used as an indirect method of entertainment as well as teaching some skills to the child. Stories can easily reinforce a child\'s sense of fantasy, and by asking questions in the mind, teach the child to put events together and discover facts. Due to the unfamiliarity of many people with the special feature of storytelling, this study seeks to explain the value of storybooks and its role in the development of the child\'s psyche, as well as the use of different methods of storytelling as an attractive way to increase children\'s interest in Study by librarians is in line with the goals of public libraries. This research is a systematic review, using the library method in a summarized manner based on reliable texts and sources and also in consultation with professors in the field of information science and epistemology and psychology, the researchers concluded. And has expressed the authors in a single format and in three parts: the first part expresses definitions of concepts related to the story, in the second part: the effects of the expression of story books are discussed and in the third part while explaining the role The effectiveness of librarians in promoting a culture of reading has been discussed and concluded, and then suggestions have been made in this regard. The results showed that storytelling by librarians can play an important role in promoting a variety of social and moral skills as well as making children interested in reading and attracting them to the library environment. According to the research findings, storytelling method can be used as an attractive method and appropriate to the age and mood of the child, in addition to making him interested in reading, its various educational effects. win; Therefore, the use of this method as much as possible by educational institutions, especially libraries and centers for the intellectual development of children and adolescents is recommended and should not be neglected and has always been among the fixed side activities of these places.

    Keywords: Story, Storytelling, Book Therapy, Social Skills
  • Zahra amini *, Ali Torkashvand Pages 143-154

    In recent years, due to the rapid social changes, the likely to do young people, including the attitude toward smoking, has been considered by the health organizations as one of the most important problems in the community. Smoking is one of the untraitual behavior in human societies, which unfortunately has created a lot of more inclusive in all those strata, especially the young cortex. The purpose of this study was to investigate the relationship between students\' attitude towards tobacco and consumption with four behavioral patterns of personality A, B, C, D. Our research population was the participants of the summer of September 2009, Bouali University, from 300 students (178 girls and 122 boys) were selected as samples. To collect data from A personality and A (personality-type, and Freedman\'s (Treyman and Friedman), A personality type (Cosito (Fusus, Fukushi, 1999); personality type D (Denolt, 1998) measured the attitude towards cigarettes, (Razi Biometry 1385) and a series of added researcher questions. Logistics regression was used for SPSS16 software for data analysis. In the logic of logistic regression that was implemented, the positive and negative attitude toward tobacco as a criterion variable, and personality type types, A, B, C, D was used as predictive variables, and the model was significantly (P <0.01, and DV = 83/8, Chi-square =). This model explains between 9.9 to 7/8 of the dependent variables of the dependent variable. The percentage of predicted correct for positive attitude was 66.6 and for negative attitude towards tobacco, 3/63, respectively, was correct. In the case of predicting personality behaviors and tobacco prediction, results showed that none of the personality types did a significant role in predicting consumption or inquiring of tobacco. The results of this study showed that positive or negative attitudes to prostitution can be predicted through personality behaviors. The results of this study are not supporting the behavior of behavioral patterns of A person, B, C, D for smoking (cigarette and hookah).)

    Keywords: Personality Behavior Pattern A, B, C, D-Attitudes toward tobacco-Smoking-Students
  • Zainab Sadat mirghazanfari, Mahshid Izadi * Pages 155-164

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between moral intelligence and assertiveness with stress in women of religious congregations in Tehran. The present study has a practical purpose and has been conducted using descriptive-correlation method. The statistical samples of this study are 195 women of religious congregations in Tehran in 1399, which were selected using Morgan table and available sampling method. Data collection instruments include: the Moral Intelligence Questionnaire, a 40-question questionnaire developed by Lenik and Kiel and Jordan to measure moral intelligence; a 22-item inventory developed by Gmbryl & Ritchie to measure assertiveness; and a 14-question Stress Scale questionnaire developed by Everly Giordano to measure stress, all three of which are standard, reliable and valid. SPSS software was used to do data analysis utilizing Windows. The results suggest that moral intelligence has a negative and significant relationship with stress, while assertiveness has a positive and significant relationship with stress. Also, there is a negative and significant relationship between the components of moral intelligence and the dimensions of stress, and there is a positive and significant relationship between the components of assertiveness and the dimensions of stress. Among the components of moral intelligence, accountability for personal decisions has a negative and significant relationship with the dimensions of stress and has the capacity for predicting stress, but other components of moral intelligence did not contribute to stress prediction. Among the components of assertiveness, expressing positive emotions has the greatest capacity to predict stress. After that, the component of coping with and accepting criticism has the capacity to predict stress, but other components did not contribute to stress prediction. These components have a positive and significant relationship with the dimensions of stress.

    Keywords: Moral Intelligence, assertiveness, Stress, Women of Religious congregations
  • Hengameh Hosseini* Pages 165-175

    All departments, including Department of Education, have its own organizational climate. This climate should be compatible with employees\' believes; otherwise, it leads to department .inefficiency and finally job burnout. This study has been done to check out \"the relationship between organizational climate and job burnout of Baharestan high school teachers during educational year 2019- 2020 The statistical population in the study includes all Baharestan teachers (around 130 teachers) during educational year 2013-2014. Statistical sample size was indicated by 92 teachers through random sampling. For gathering data, organizational climate questionnaire of Sussman and Deep (1989) and job burnout questionnaire of Maslach and Jackson (1981) was used. The type of study was “correlating”. The obtained data was analyzed by SPSS software. Results showed: - Generally, there is NOT meaningful relationship between organizational climate and job burnout of Baharestan high school teachers. There is NOT meaningful relationship between dimensions of: objectives\' compatibility and transparency, compatibility and transparency of roles, satisfaction and procedures compatibility, satisfaction and procedures compatibility, years of experience and job burnout. There IS meaningful relationship between dimensions of: satisfactions of rewards, effectiveness of relationship, and job burnout. There is NOT meaningful difference between job burnout and sexuality.

    Keywords: Organizational climate, Job burnout, Teacher
  • Civilization injuries resulting from modern technology in lifestyle
    reza zamani *, MohammadAli Akhavian, Kosar Zamani Pages 176-186

    Today, technology is an integral and integral part of human life. In addition to its benefits, it has had many negative consequences. Civilization is one of the most important components in the lifestyle of people who are affected by the damage caused by modern technology. In this research, it has been tried to study the fields of causing damage to lifestyle and developments caused by technology and cyberspace, and to explain the issue in a scientific and research way. The results indicate that the values ​​and traditions of families and lifestyles (especially Islamic lifestyles) have not been completely destroyed. However, due to the undeniable developments of cyberspace and advanced technology, it is necessary to reduce the harms caused by proper management and use of technology and try to protect the privacy of the family.

    Keywords: Technology, damage to civilization, lifestyle