فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 101، مهر و آبان 1400)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 101، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم دلفان*، تینا بوریائی صفحات 198-209
    مقدمه

    یکی از مشکلات متداول در بیماران دیابتی، آتروفی عضلانی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هم افزایی تمرین استقامتی به همراه مکمل یاری پروبیوتیک بر بیان ژن هایAtrogin-1  وMuRF-1 در عضله نعلی رت های دیابتی است.

    روش ها

     در این مطالعه 32 سر رت نژاد ویستار به صورت تصادفی به گروه کنترل سالم (NC) و چهار گروه دیابتی: کنترل دیابتی (DC)، مکمل دیابتی (SDC)، تمرین دیابتی (TD) و مکمل تمرین دیابتی (STD) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی با شدت 60 تا 65 درصد حداکثر سرعت دویدن، پنج روز در هفته در طی چهار هفته اجرا شد. هم زمان رت ها روزانه دو گرم پروبیوتیک محلول در 30 میلی لیتر آب مصرف نمودند. بیان ژن های Atrogin-1 و MuRF-1 به روش qReal-TimePCR اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آنالیز واریانس دوطرفه در سطح معناداری 05/0≥P انجام شد.

    یافته ها

     بیان ژن Atrogin-1 در گروه های TD (001/0=P) و STD (000/0=P) نسبت به گروه DC کاهش معناداری داشت. بین دو گروه TD و STD در بیان ژن Atrogin-1 (028/0=P) تفاوت معناداری مشاهده شد. بیان ژن MuRF-1 در گروه های TD (04/0=P) و STD (01/0=P) نسبت به DC کاهش معناداری داشت. اما بین دو گروه TD و STD در بیان ژن MuRF-1 تفاوت معناداری مشاهده نشد (36/0=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که اجرای تمرین هوازی به همراه مکمل یاری پروبیوتیک در کاهش بیان ژن Atrogin-1 از هر یک از این مداخلات به تنهایی، موثرتر باشد. با این حال تمرین هوازی به همراه مکمل یاری پروبیوتیک، نسبت به تمرین هوازی به تنهایی، تاثیر هم افزایی در کاهش بیان ژن MuRF-1 در عضله ی نعلی رت های دیابتی ندارد.

    کلیدواژگان: دیابت، آتروفی عضلانی، پروبیوتیک، آنتی اکسیدان، تمرین هوازی
  • پریسا دانا، نسیم حیاتی رودباری*، پریچهره یغمایی، زهرا حاج ابراهیمی صفحات 210-228
    مقدمه

    امپاگلیفلوزین، مهارکننده ی انتخابی گلوکز _ سدیم از جدیدترین داروها در درمان دیابت نوع دو است. هیپوگنادیسم ناشی از دیابت موجب اختلال در عملکرد جنسی می شود. رابطه ی مستقیمی بین کاهش گلوکز خون و کاهش میل جنسی وجود دارد. در این پروژه داروی ضد دیابتی امپاگلیفلوزین علاوه بر درمان از نظر تاثیر گذاری بر عملکرد جنسی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

     دیابت نوع دو با تزریق 60 میلی گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین به ازای وزن بدن به صورت داخل صفاقی ایجاد شد. درمان دیابت اولیه با دو دوز 10 و 25 امپاگلیفلوزین میلی گرم بر کیلوگرم به ازای وزن بدن انجام شد. میزان هورمون های جنسی، پارامترهای بیوشیمیایی و پروفایل لپیدی اندازه گیری شد. ارزیابی پارامترهای اسپرم و نیز مطالعات مورفولوژی بر روی بافت بیضه، پانکرانس و اپیدیدم انجام شد. داده ها با روش تحلیل واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSS نسخه ی 22 بررسی شد و P˂0/05 به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     امپاگلیفلوزین کیفیت، زنده مانی و حفظ حالت طبیعی سر و دم اسپرم را به طور معناداری افزایش می دهد. امپاگلیفلوزین باعث کاهش وزن در رت های دیابتی می شود. امپاگلیفلوزین بدون افزایش هیپرگلیسمی، با کاهش قند خون بر استروییدوژنز اثر می گذارد و باعث حفظ قدرت باروری در بیضه و افزایش سطح هورمون های جنسی می شود. امپاگلیفلوزین ترشح انسولین را به طور معناداری افزایش می دهد. امپاگلیفلوزین موجب حفظ و یکپارچگی سلول های بتای پانکرانس می شود. امپاگلیفلوزین بر روی پروفایل لپیدی تاثیری ندارد.

    نتیجه گیری

    امپاگلیفلوزین علاوه بر درمان دیابت در مراحل اولیه، موجب بهبود عملکرد جنسی در رت های جوان می‎شود.

    کلیدواژگان: امپاگلیفلوزین، هورمون های جنسی، هیستولوژی بیضه، دیابت نوع دو
  • اکرم بتوندی، احمد کاکی* صفحات 229-239
    مقدمه

    اختلال در عملکرد سلول های شوان توسط دیابت، عواقب گسترده ای بر ساختار و عملکرد اعصاب محیطی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی بر مسیر پیام رسانی Nrg1/ErbB2 در شاخ خلفی نخاع موش های صحرایی نر دارای درد نوروپاتی دیابت است.

    روش ها

     24 سر موش صحرایی نر ویستار 8 هفته ای (محدوده ی وزنی 3/11±204 گرم) به طور تصادفی در سه گروه (8 = n) شامل: نوروپاتی دیابت (mg/kg50 استرپتوزوسین تزریق درون صفاقی)، نوروپاتی دیابت تمرین(30 دقیقه تمرین هوازی با شدت 15 متر در دقیقه، 5 روز در هفته به مدت 6 هفته)، و کنترل سالم قرار گرفتند. پس از تایید ایجاد درد نوروپاتی دیابت توسط تست های رفتاری، پروتکل تمرین هوازی اجرا گردید. میزان بیان ژن های Nrg1 وErbB2 با تکنیک ریل تایم اندازه گیری شد. آزمون آنالیز واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی برای تحلیل آماری استفاده گردید.

    یافته ها

    تمرین هوازی موجب کاهش حساسیت سیستم عصبی به هایپرآلژزیا حرارتی و آلودینیای مکانیکی گردید. القاء دیابت باعث کاهش معنی دار بیان ژن  Nrg1و ErbB2شد. همچنین افزایش معنی داری در میزان بیان ژن های فوق در گروه تمرین نسبت به گروه نوروپاتی دیابت وجود داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد، تمرین هوازی با افزایش بیان نوروگلین 1 و گیرنده ی آن روند تخریب عصبی ناشی از دیابت را کند می کند. پیشنهاد می شود از تمرین هوازی برای بیماران دیابتی به منظور کاهش درد نوروپاتیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، Nrg1، ErbB2، درد نوروپاتی دیابت
  • مهدی مقامی، سعید کشاورز*، روح الله حق شناس، الهام افتخاری صفحات 240-249
    مقدمه

    از جمله شایع ترین بیماری های مزمن در جوامع امروزی دیابت است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین استقامتی و مصرف گزنه بر بیان پروتئین و ژن AKT و GLUT4 عضله ی نعلی رت های نر دیابتی بود.

    روش ها

     تعداد 40 سر رت نر نژاد ویستار، بعد از سازگاری با محیط به 5 گروه: کنترل (C)، دیابت (D)، گزنه+دیابت (UD)، دیابت+تمرین (ED) و گروه گزنه+ دیابت+تمرین (EUD) تقسیم شدند. پس از ایجاد و تایید مدل دیابت با تزریق STZ، رت های گروه های تمرین، هشت هفته پروتکل تمرین استقامتی را اجرا کردند و رت های گروه های گزنه، 5 روز در هفته، عصاره ی گزنه را مصرف کردند. پس از اتمام پروتکل و استخراج عضله ی نعلی، از روش RT-PCR جهت اندازه گیری بیان ژن، از روش وسترن بلات و ایمو نوهیستوشیمی به ترتیب برای اندازه گیری بیان پروتئین GLUT4 و AKT و از روش الایزا برای اندازه گیری گلوکز و انسولین استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بیان پروتئین و ژن GLUT4 و AKT در گروه دیابت نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته بود (001/0>P) درحالی که بیان این دو متغیر در گروه های ED و EUD به طور معناداری افزایش یافته بود (001/0>P) که این افزایش در گروه EUD بیشتر بود. تاثیر گزنه به تنهایی بر بیان این دو متغیر نیز معنادار نبود. گلوکز، انسولین و مقاومت انسولین به طور معناداری در گروه دیابت افزایش یافت، درحالی که در گروهای ED و EUD به طور معناداری کاهش یافته بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    هم افزایی ترکیب گزنه و ورزش به طور معناداری بر بهبود روند دیابت موثر است درحالی که هر کدام به تنهایی اثر چندانی بر متغیرهای مرتبط با دیابت ندارند.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین استقامتی، بیان ژن، انتقال دهنده گلوکز-4
  • الهه ساعی، فریبا محمودی*، عزت نوری زاده، فرزانه محمودی صفحات 250-263
    مقدمه

    اثرات هیپوگلیسمی گالگا (Galega officinalis) و نانوذرات نقره ثابت شده است. در تحقیق حاضر، اثرات نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره ی آبی گالگا بر بیان ژن های TNF-α،  IL-6 و غلظت سرمی آنزیم های کبدی در دیابت نوع دو بررسی شد.

    روش ها

    در تحقیق حاضر، 20 موش صحرایی نر در 4 گروه 5تایی از نژاد ویستار با وزن 200- 180 گرم استفاده شد. موش های صحرایی کنترل یا دیابتی نوع دو القایی با نیکوتین آمید و استرپتوزوتوسین به ترتیب تزریق داخل صفاقی سالین یا 5/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره ی گالگا یا روش شیمیایی را دو هفته دریافت کردند. یک روز بعد از آخرین تزریق، نمونه های سرمی و بافت چربی جمع آوری شدند. غلظت سرمی گلوکز، اوره، کراتینین، آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز (ALT) وآسپارتات آمینوترانسفراز (AST) با اسپکتروفتومتری تعیین شدند. میانگین بیان نسبی ژن های TNF-α و IL-6 با ریل تایم- PCR تعیین شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرمی آنزیم های ALT ،AST ، گلوکز و اوره درگروه های دیابتی دریافت کننده نانوذره نقره سنتز شده به روش شیمیایی یا سبز در مقایسه با گروه دیابتی از نظر آماری به طور معنی داری کاهش یافت. میانگین بیان نسبی ژن های IL-6 و TNF-α درگروه های دیابتی دریافت کننده نانو ذره ی نقره سنتزشده به روش شیمیایی یا سبز در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی داری کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    هر دو نانو ذره ی سنتز شده به روش شیمیایی یا سبز ممکن است از آسیب هپاتوسیت های کبدی جلوگیری کرده و با کاهش بیان فاکتورهای پیش التهابی در بهبود مقاومت به انسولین دیابت نوع دو موثر باشند.

    کلیدواژگان: گالگا، نانوذرات نقره، آنزیم های کبدی، TNF-α و IL-6
  • فاطمه دکامینی*، محمد احسانی فر صفحات 264-275
    مقدمه

    دیابت یکی از مشکلات اساسی سلامت در ایران بوده و حدود 6/4 میلیون نفر از بزرگسالان به این بیماری مبتلا هستند. ضعف در تشخیص این بیماری سبب شده نیمی از این تعداد از بیماری خود اطلاعی نداشته باشند. در سالیان اخیر همزمان با به کارگیری رایانه در تحلیل و ذخیره سازی اطلاعات، حجم و پیچیدگی داده ها به صورت چشمگیری افزایش یافته است.

    روش ها

    در سازمان های سلامت داده ها نقش اساسی در ارزش سازمان ایفا می کنند. از این رو داده کاوی به یکی از پرکاربردترین فرآیندها در حوزه ی سلامت و تشخیص بیماری ها تبدیل شده است. در این پژوهش اطلاعات 768 نفر از مراجعین آزمایشگاهی در تهران با حفظ محرمانگی و برای شناسایی متغیرهای تاثیرگذار در ابتلا به بیماری دیابت از نظرات خبرگان استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از بررسی 5 الگوریتم مورد نظر بر روی داده های ارایه شده است که با پیاده سازی 5 الگوریتم داده کاوی J48، بیز، بگینگ، کوهن و خوشه بندی ساده جهت دسته بندی داده ها، کارایی این الگوریتم ها از نظر سرعت و دقت در محاسبات بررسی گردید.

    نتیجه گیری

     مجموعه داده ها جهت دسته بندی، بانک داده های یک آزمایشگاه است که این مجموعه شامل 768 نمونه با 9 مشخصه است. نهایتا الگوریتم J48 به دلیل سرعت بالا، دقت مورد قبول و عدم وجود حساسیت به داده های اولیه، جهت داده کاوی داده های بیماری دیابت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: داده کاوی، دیابت، کارایی، کشف دانش
|
  • Maryam Delfan*, Tina Bouriaei Pages 198-209
    Background

    One of the most common problems in diabetic patients is muscle atrophy. Therefore, the present study aimed to investigate the synergistic effect of endurance training with probiotic supplementation on Atrogin-1 and MuRF-1 genes gene expression in the soleus muscle of diabetic rats.

    Methods

    In this study, 32 male Wistar rats were randomly divided into one normal control (NC) and four diabetic groups: diabetic control (DC), diabetic supplement (SDC), diabetic training (TD), and diabetic supplement training (STD). The training protocol was performed with 60 to 65% of maximum speed reached five days a week for four weeks. At the same time, rats took two grams of probiotic dissolved in 30 ml of water daily. Expression of Atrogin-1 and MuRF-1 genes was measured by the qReal-TimePCR method. Data were analyzed by two-way analysis of variance at the significant level of P≤0.05.

    Results

    Atrogin-1 gene expression was significantly reduced in TD (P=0.001) and STD (P=0.000) groups compared to DC group. There was a significant difference between TD and STD groups in the expression of the Atrogin-1 gene (P=0.028). MuRF-1 gene expression was significantly reduced in TD (P=0.04) and STD (P=0.01) groups compared to DC. But there was no significant difference between TD and STD groups in MuRF-1 gene expression (P=0.36).

    Conclusion

    It seems that performing the aerobic exercise with probiotic supplementation is more effective in reducing the expression of the Atrogin-1 gene than any of these interventions alone. However, aerobic exercise with probiotic supplementation does not have a synergistic effect on reducing MuRF-1 gene expression in the soleus muscle of diabetic rats compared to aerobic exercise alone.

    Keywords: Diabetes, Muscle atrophy, Probiotics, Antioxidants, Aerobic exercise
  • Parisa Dana, Nasim Hayati Rodbari*, Parichehreh Yaghmaei, Zahra Haj Ebrahimi Pages 210-228
    Background

    Empagliflozin, selective glucose-sodium inhibitor of the latest drugs in the treatment of type 2 diabetes. Diabetes induced hypogonadism disrupts sexual function. There is a direct relationship between reducing blood glucose and reduced libido. In this project, the anti-diabetic drug Empagliflozin in addition to treatment has been studied, in terms of effect on sexual function.

    Methods

    Type 2 diabetes with injection of 60 mg/kg streptozotocin per body weight was create intraperitoneally. The primary diabetes was treated with two doses of 10 and 25 mg/kg Empagliflozin per body weight. Sexual hormones, biochemical parameters and lipid profile were measured. Evaluation of Sperm parameters and morphological studies were performed on testicular tissue, pancreas and epididymis. Data were analyzed by one-way ANOVA in SPSS software version 22 and P˂0.05 was considered as a significant level.

    Results

    Empagliflozin significantly increases the quality, survival and natural state of sperm head and tail. Empagliflozin reduces weight in diabetic rats. Empagliflozin Without increasing hyperglycemia by reducing blood glucose affects steroidogenesis, maintains fertility strength in testicles, and increases the level of sex hormones. Empagliflozin significantly increases insulin secretion. Empagliflozin maintains and integrity of pancreatic beta cells. Empagliflozin has no effect on lipid profile.

    Conclusion

    Empagliflozin in addition positive effects on the treatment of diabetes in the early stage improves sexual function in adult rats.

    Keywords: Empagliflozin, sex hormones, histology, testis, diabetic of type2
  • Akram Batvandi, Ahmad Kaki* Pages 229-239
    Background

    Dysfunction of Schwann cells by diabetes has far-reaching consequences for the structure and function of peripheral nerves. The aim of the present study was to evaluate the effect of aerobic exercise on the Nrg1 / ErbB2 signaling pathway in male rats with diabetic neuropathic pain.

    Methods

    Twenty-four 8-week-old male Wistar rats (weight range 204 ± 11.3 g) were randomly divided into three groups (n = 8) including: Diabetic neuropathy (50 mg / kg streptozotocin injection), Diabetic neuropathy Exercise (30 minutes exercise aerobics intensity 15 m/min, 5 days per week for 6 weeks), and healthy controls. After confirmation of diabetic neuropathic pain by behavioral tests, aerobic exercise protocol was performed. The expression of Nrg1 / ErbB2 genes was measured by real-time technique. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used for statistical analysis.  

    Results

    Aerobic exercise reduced the nervous system's sensitivity to thermal hyperalgesia and mechanical allodynia. Induction of diabetes significantly reduced Nrg1 and ErbB2 gene expression. There was also a significant increase in the expression of the above genes in the exercise group compared to the diabetic neuropathy group (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that aerobic exercise is effective in increasing the nerve repair process by activating growth signaling pathways in Schwann cells. It is recommended that aerobic exercise be used for diabetics to reduce neuropathic pain.

    Keywords: Aerobic Exercise, Nrg1, Erbb2, Diabetic Neuropathic Pain
  • Mahdi Maghami, Saeed Keshavarz*, Rouhollah Haghshenas, Elham Eftekhari Pages 240-249
    Background

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in today's society. The aim of this study was to investigate the effect of endurance training and nettle consumption on the protein and gene expression of AKT, GLUT4 and insulin in male of muscle soleus of diabetic rats.

    Methods

    After adaptation to the environment, 40 male Wistar rats were divided into 5 groups: control (C), diabetes (D), nettle+diabetes (UD), exercise+diabetes (ED) and exercise+nettle+diabetes (EUD). After developing and confirming the diabetes model by injection of STZ, rats in the exercise groups performed an endurance training protocol for eight weeks and rats in the nettle groups consumed nettle extract 5 days a week. After completion of the protocol and extraction of soleus muscle, RT-PCR method was used to measure gene expression, Western blot and immunohistochemically method was used to measure protein expression of glut-4 and AKT respectively and ELIZA method was used to measure glucose and insulin.

    Results

    The results showed that the protein and genes expression of GLUT4 and AKT in the diabetic group compared to the control group was significantly reduced (P<0.001) while the expression of these two variables was significantly increased in the ED and EUD groups (P<0.001) that this increase was greater in the EUD group. The effect of nettle alone on the expression of these two variables was not significant. Glucose, insulin and insulin resistance increased significantly in the diabetes group, while these decreased significantly in the ED and EUD groups (P<0.001).

    Conclusion

    The synergist of the combination of nettle and exercise significantly improves the improve of diabetes, while each alone has little effect on diabetes-related variables.

    Keywords: Diabetes, Endurance Training, Gene expression, Glut-4
  • Elaheh Saie, Fariba Mahmoudi*, Ezzat Nourizadeh, Farzaneh Mahmoudi Pages 250-263
    Background

    Hypoglycaemic effects of Galega officinalis and  silver nanoparticles are established. In the present study, the effects of silver nanoparticles synthetized by Galega officinalis extract were investigated on gene expression of TNF-α, IL-6 and serum levels of liver enzymes in diabetes type 2.

    Methods

    In the present study 20 male Wistar rats in 4 group(n= 5 in each group) weighing 180- 200 gr were used. Control or nikotinamid and stroptozotosin induced diabetic rats receieved intraperitoneal injection of saline or 2/5mg/Kg silver nanoparticles synthetized by Galega officinalis extract or chemichal method for 14 days respectively. One day after the last injections, serum samples and adipose tissue were collected. Mean serum concentration of glucose, urea, creatinine, alanine amino transferase(ALT), and aspartate amino transferase(AST) were determined by spectrophotometry. Mean relative gene expression of TNF-α and IL-6 were determined by method of real time PCR.

    Results

    Mean serum levels of ALT and AST enzymes, glucose, urea significantly decreased in diabetic rats receiving chemichal or green silver naoparticles compared to diabetic group. Mean relative gene expression of TNF-α and IL-6 significantly decreased in diabetic rats receiving chemichal or green silver naoparticles compared to diabetic ones.

    Conclusion

    Both chemical and green synthetized silver nanoparticles may prevent hepatocyes damages and they may improve insulin resistance in diabetes type 2 partly via decresing pro- inflammatory factors.

    Keywords: Galega officinalis, silver nanoparticle, liver enzymes, TNF-α, IL-6
  • Fatemeh Dekamini*, Mohammad Ehsanifar Pages 264-275
    Background

    Diabetes is one of the major health problems in Iran and about 4.6 million adults suffer from this disease. Poor diagnosis of this disease has caused half of this number to be unaware of their disease. In recent years, along with the use of computers in data analysis and storage, the volume and complexity of data has increased dramatically.

    Methods

    In health organizations, data play an essential role in the value of the organization. Therefore, data mining has become one of the most widely used processes in the field of health and disease diagnosis. In this study, the information of 768 laboratory clients in Tehran was kept confidential and the opinions of experts were used to identify the variables affecting the incidence of diabetes.

    Results

    The findings indicate the study of 5 algorithms on the presented data, which by implementing 5 data mining algorithms J48, Bayes, Beginning, Cohen and simple clustering to classify the data, the efficiency of these algorithms in terms of speed and accuracy in calculations was evaluated.

    Conclusion

    The data set for classification is the database of a laboratory, which includes 768 samples with 9 characteristics. Finally, J48 algorithm is recommended for data mining of diabetes due to high speed, acceptable accuracy and lack of sensitivity to raw data.

    Keywords: Data Mining, Diabetes, Efficiency, Knowledge Discovery