فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 178، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 16
|
  • ریحانه عبدالهی، نرگس حسینمردی، مهیار جان احمدی* صفحات 1-5
    سابقه و هدف

    صرع یکی از رایج ترین بیماری های نورولوژیک جهان است. ثبت داخل سلولی از نورون های با فعالیت صرع گونه بروز الگوی شلیک انفجاری (burst firing) را بخوبی نشان داده است. مطالعات نشان می دهد که ملاتونین خواص ضدصرعی اعمال می کند، اما تاثیر آن بر ویژگی های نورونی و تغییر الگوی شلیک پتانسیل عمل مشخص نشده است. از این رو مطالعه حاضر به تایین اثر ملاتونین بر پارامترهای الکتروفیزولوژیک در یک مدل صرعی شده با پنتیلن تترازول   (PTZ) می پردازد.

    خلاصه روش اجرا

    در این تحقیق تجربی آزمایش ها روی جسم سلولی نورون های F1 واقع در گانگلیون جانبی چپ حلزون انجام شد (14). الگوی شلیک  و پتانسیل های عمل با استفاده از روش ثبت داخل سلولی تک الکترودی ثبت و خصوصیات آن ها در شرایط کنترل، صرعی شده با داروی پنتیلن تترازول  و درمان با ملاتونین با غلظت 100 میکرو مولار بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار پریزم و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    ملاتونین در غلظت 100 میکرومولار بطور معنی داری (001/0<P) باعث جلوگیری از اثر دپولاریزه کننده پنتیلن تترازول بر پتانسیل استراحت غشا، کاهش فرکانس شلیک پتانسیل عمل  و افزایش دامنه پتانسیل متعاقب هیپرپلاریزاسیون  گردید. ملاتونین همچنین موجب تغییر الگوی فعالیت الکتریکی نورون از bursting در حضور PTZ به تونیک شد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ملاتونین با تغییر پارامترهای الکتروفیزیولوژیک موجب کاهش فعالیت صرع گونه و تغییر الگوی bursting ناشی از PTZ به الگوی تونیک شد. و به نظر می رسد ملاتونین بتواند در درمان صرع از طریق کاهش تحریک پذیری نورونی موثر باشد.

    کلیدواژگان: صرع، ثبت داخل سلولی، ملاتونین، پنتیلن تترازول
  • سعیده ذوالفقاری، علی نعمتی* صفحات 6-12
    سابقه و هدف

    آسم یک بیماری التهابی پیچیده و مزمن است که سبب تغییرات متعددی در شکل و عملکرد دستگاه تنفسی از جمله انسداد و تنگی قابل برگشت، پاسخدهی شدید و تغییر مدل مجاری هوایی و سایر دستگاه های بدن مانند دستگاه ایمنی، سیستم عصبی و غدد درون ریز شده و روح و روان بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد.امروزه با توجه به عوارض جانبی داروهای ضد التهاب ، تمایل زیادی به استفاده از داروهای طب سنتی ایجاد شده است. زهر زنبور عسل بدلیل وجود فاکتورهای متعدد آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می تواند از افزایش رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و در کاهش عوارض ناشی از آسم موثر باشد.

    روش مطالعه

    در این مطالعه تجربی ابتدا برای بررسی تاثیر زهر زنبور عسل 32 سر رت نژاد ویستار به 4 گروه کنترل،آسمی و آسمی دریافت کننده زهر زنبور عسل با دوز 0/5 mg/kg و 1 mg/kg انتخاب و مورد آزمایش قرار گرفتند. رت ها جهت ابتلا به آسم تجربی اوآلبومین تزریقی – استنشاقی دریافت کردند.گروه های تحت درمان همزمان با القای آسم زهر زنبور عسل را به مدت 10 روز دریافت نمودند. در پایان آزمایش نمونه ها تشریح و مایع لاواژ آنها استخراج وتعداد گلبول سفید و درصد منوسیتها و ایوزینوفیلهای آن در مایع لاواژ 4 گروه مورد آزمایش تعیین و با یکدیگر مقایسه شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss و بر اساس آنالیز واریانس یک طرفه  ANOVA  انجام و   0.05≥P به عنوان اختلاف معنا دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد که تعداد کل گلبولهای سفید با میانگبن و انحراف معیار 34 ± 229 و 0/01≥P ، درصد منوسیتها با میانگین 18 / 0 ± 71 / 1 و 0/001≥P وایوزینوفیلها با میانگین 26 / 0 ± 63 / 1و 0/01≥P در نمونه های آسمی افزایش معنی داری نسبت به نمونه های کنترل پیدا کرده است. مقایسه ی نتایج گروه های تیمار شده با زهر زنبور عسل با گروه آسمی نشان می دهد تعداد سلول های التهابی شامل ، منوسیت و ایوزینوفیل در مایع لاواژ کم شده است. بعلاوه مقایسه ی نتایج گروه های تیمار شده با زهر زنبور عسل نشان می دهد اثر زهر زنبور عسل در گروهی که با دوز بیشتری تیمار شده است نمایان تر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که زهر زنبور عسل میتواند احتمالا بدلیل داشتن مواد با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در درمان بیماریهای التهابی همچون آسم مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رت، زهر زنبور عسل، مایع لاواژ، گلبول سفید
  • مهران نوربخش، مهدی محمدی*، ونوس حسینزاده، مریم جعفری صفحات 13-16
    سابقه و هدف

    یکی از نگرانی های دندانپزشکان پایایی انتخاب رنگ دندان می باشد. با توجه به افزایش انتظارات زیبایی بیماران و نظر به اینکه تحقیقات کافی در این زمینه صورت نگرفته است، این تحقیق انجام گردید. هدف کلی از این تحقیق تعیین پایایی انتخاب رنگ دندان توسط دانشجویان و عوامل مرتبط با آن با سیستم vita classic در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق به صورت مقطعی بر روی 60 دانشجوکه فاقد کور رنگی بودند به صورت سرشماری انجام گرفت. از تمام دانشجویان تست کور رنگی ishihara گرفته شد و سپس از آنها خواسته شد به وسیله 4 راهنمای انتخاب رنگ که کدهای آن نامعلوم بود، دندان سانترال چپ ماگزیلا بیمار را انتخاب رنگ کنند. از بیمار خواسته شد مسواک بزند و بدون آرایش در محل تعیین رنگ حاضر شود. تعیین رنگ در فاصله 30 سانتی متری از بیمار انجام گرفت. بعد از گذشت 10 روزآزمایش تحت شرایط عنوان شده دوباره انجام گرفت.

    یافته ها

    میزان پایایی تعیین رنگ در دانشجویان برابر با و یا 69 درصد و میزان همخوانی  2R برابر با 18 درصد بود. میزان پایایی عالی در 56 درصد، پایایی خوب در 42 درصد و پایایی متوسط در 8 درصد و پایایی ضعیف در 3 درصد از دانشجویان وجود داشت و عواملی مانند جنس، ترم تحصیلی، استفاده از عینک از نظر آماری معنادار نبود . 2/p>0

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که انتخاب رنگ توسط دانشجویان از پایایی کافی برخوردار است واین مساله ارتباطی با عوامل دیگر ندارد.

    کلیدواژگان: دندان، رنگ، اسپکتروفوتومتری
  • الناز مقدم، مریم طهرانی پور*، محبوبه نخعی مقدم صفحات 17-23
    سابقه و هدف

    کاهش حجم هیپوکامپ اختلالاتی را در حافظه و یادگیری ایجاد می نماید، یکی از دلایل تغییر حجم هیپوکامپ تغییر در تعداد نورون های آن است. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که مصرف کافی آن ها سبب نمایان شدن اثرات سلامت بخش در بدن میزبان می شود. با توجه به مصارف متعدد پروبیوتیک ها و اثرات مفید آن ها بر بدن انتظار می رود بتوانند در مواردی مانند بیماری آلزایمر که حافظه و یادگیری فرد دچار اختلال می شود، این اختلالات را بهبود بخشند و هدف این تحقیق تعیین تاثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس فرمنتوم fermentum Lactobacillus بر دانسیته نورونی نواحی مختلف هیپوکامپ در رت های آلزایمری است.

    مواد و روش بررسی

    در این مطالعه تجربی ابتدا 30 سر رت نر نژاد ویستار با وزن g250-200 انتخاب و رت های تهیه شده به طور تصادفی به 5 گروه (کنترل،آلزایمر، 3 گروه تیمار) تقسیم شدند. جهت القای آلزایمر استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg5 با حجم 5 میکرولیتر در هر بطن جانبی مغز به روش استریوتاکسی تزریق شد. در گروه های تیمار همزمان با تزریق STZ به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس فرمنتوم با دوزCFU/ML 6- 10، 7- 10، 8-10 تزریق شد. بعد از گذشت یک ماه از اولین تزریق حیوانات بیهوش و مغز به آرامی از جممه خارج گردید. پس از مراحل پاساژ بافتی برش های سریال 7 میکرونی با رنگ هماتوکسین و ایوزین رنگ آمیزی شدند. سپس از مناطق مختلف هیپوکامپ عکسبرداری شد و توسط روش های استریولوژی و متد دایسکتور ، دانسیته نورونی مناطق مختلف هیپوکامپ در گروه های مختلف ارزیابی و با گروه کنترل مقایسه شد. داده ها به کمک نرم افراز آماری minitab و آزمون post hoc و Anova آنالیز شدند وسطح معنی داری (05/0>P) در نظر گرفته شد. منحنی ها به کمک نرم افزار Excel رسم شدند.

    یافته ها

    در دانسیته نورونی گروه های کنترل (سالم) با گروه آلزایمری (STZ) کاهش معنی داری مشاهده می شود (001/0>P)، همچنین مقایسه گروه های تیمار (6-10و7-10و8-10) با گروه آلزایمری (STZ) نیزافزایش معنی داری را نشان می دهد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که پروبیوتیک با داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و اثرات ضد التهابی باعث جلوگیری از پیشرفت ضایعات نورونی شده و مکانیسم های بهبود را نیز راه اندازی کرده است. این مطالعه نشان می دهد که پروبیوتیک Lactobacillus fermentum در رقت 6-10 دارای اثر نورون زایی است و احتمالا از آن می توان برای بهبود حافظه و یادگیری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دانسیته نورونی، هیپوکامپ، پروبیوتیک، آلزایمر
  • سجاد حیدری، فرزانه ساکی*، علی یلفانی صفحات 24-31
    سابقه و هدف

    اسپرین های جانبی مچ پا یکی از رایج ترین آسیب ها در ورزشکاران است. اطلاعات اندکی در زمینه ریسک فاکتورهای این آسیب وجود دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین ریسک فاکتورهای درونی اسپرین جانبی مچ پا در ورزشکاران است.

    روش مطالعه

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات طولی است. آزمودنی های این تحقیق، 152 پسر ورزشکار از ورزشکاران باشگاهی استان همدان بودند. آزمودنی ها فرم ثبت مشخصات فردی، اطلاعات پزشکی را ابتدای فصل تکمیل نمودند. سپس متغیرهای قد، وزن، شاخص توده بدنی، قدرت عضلات ابداکتور و اکستنسور ران و قدرت اینورتورها و اورتورهای مچ پا اندازه گیری شد. ورزشکاران برای مدت 20 ماه به بازی و تمرین پرداختند و به صورت هفتگی برای ثبت گزارش آسیب مورد بررسی قرار گرفتند. به دلیل اینکه متغیر وابسته بصورت گروه بندی (بروز یا عدم بروز اسپرین) است، برای تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک استفاده شد . 0/ P ≤ 5

    یافته ها

    در مجموع کل جلسات تمرینی و مسابقه 34 آسیب اسپرین جدید مچ پا ثبت شد که این مقدار معادل 804 / 0 آسیب به ازاء هر 1000 ساعت بازی و تمرین بود. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که سن (04 / OR=1/040 P =0)، قد (03 / OR=1/024 P =0)، وزن (05 / OR=1/008 P =0)، شاخص توده بدنی (04 / OR=1/077 P =0)، قدرت عضلات اینورتور (00 / P =1/091 OR =0)، قدرت عضلات اورتور (03 / P =1/105 OR =0) و سابقه آسیب قبلی (P =51/016 OR =0/00)   با بروز آسیب اسپرین مچ پا ارتباط معناداری دارند. طبق نتایج انالیز رگرسیون و منحنی ROC سابقه آسیب قبلی به عنوان شاخص اصلی پیش بینی کننده اسپرین مچ پا معرفی شد.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد که ریسک فاکتورهای آسیب قبلی، سن، قد، وزن و BMI می توانند اسپرین جانبی مچ پا را پیش بینی کنند. این نتایج می تواند به مربیان و بازیکنان برای پیشگیری از این آسیب در آینده کمک کند.

    کلیدواژگان: آسیب های مچ، ریسک فاکتور، مطالعه آینده نگر، ورزشکار
  • عاطفه پرتوی بلاسجین، سمیرا خلجی، حمید نظریان، هانیه نوجه دهیان* صفحات 32-37
    سابقه و هدف

    استفاده از راهبرد های هدایت بازسازی بافت-استخوان در بازسازی بافتهای پریودنتال، موفقیت های قابل توجهی داشته است. اساس بیولوژیک غشاء هدایت کننده بازسازی بافت این است که افزودن یک سد فیزیکی از مهاجرت سلول های اپیتلیالی و بافت همبند به درون ضایعه جلوگیری نموده تا سلول های لیگامان پریودنتال و مزانشیمی فرصت مهاجرت به سطح ریشه را بیابند. سدهای موجود صرفا به عنوان یک مانع فیزیکی عمل کرده و ویژگی دیگری ندارند. هدف از انجام این پژوهش، ساخت و ارزیابی غشاء کامپوزیتی رها کننده دگزامتازون به منظور تحریک استخوان سازی و بازسازی استخوان تحلیل رفته فک در اثر بیماری پریودنتال است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی غشاء کامپوزیتی، پلی کاپرولاکتون- هیدروکسی آپاتیت به همراه میکروسفرهای حاوی داروی دگزامتازون به روش ریخته گری حلال تهیه گردید. میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به منظور ارزیابی کیفی مورفولوژی، طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) برای مطالعه کیفی ساختار شیمیایی نمونه ها و اسپکتروفتومتری با هدف بررسی  کمی نرخ رهایش داروی دگزامتازون بکار رفت. به جز موروفولوژی برای هر آزمون 5 نمونه تهیه و تکرار شد. نرمال بودن توزیع داده ها با آزمون شاپیرو-ویلک بررسی و نتایج با آزمون T-Test ارزیابی شد.

    یافته ها

    تصاویر SEM بیانگر این است که غشاهای تهیه شده با این روش دارای تخلخل زیاد، بزرگ و مرتبط به هم هستند. همچنین میکروسفرهای حاوی دگزامتازون توپوگرافی سطحی تقریبا یکنواخت و حالت کروی کاملا همگن با میانگین اندازه 6 نانومتر تا 10 میکرومتر دارند. نتایج تست کیفی FTIR وجود هیدروکسی آپاتیت را در ساختار تایید کرد. نتایج اسپکتروفتومتری نشان داد که میران رهایش دگزامتازون هنگامی که میکروسفرهای حاوی آن در لایه دوم قرار گرفته بود، در روز اول بطور معنی داری بیشتر از روز دوم بود (P=0.02) ولی این میزان در لایه سوم در روزهای مختلف اختلاف معنی داری نداشت (P=0.12).

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد که غشاء کامپوزیتی سه لایه پلی کاپرولاکتون- هیدروکسی آپاتیت حاوی میکروسفرهای پلی لاکتیک کو گلیکولیک اسید دارای دگزامتازون به دلیل شباهت به بافت استخوان و نیز ایجاد شرایط مناسب برای ترمیم بافت نرم، می تواند در بازسازی بافت نرم و سخت به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: غشاءهدایت کننده بافت، میکروسفر، ریخته گری حلال، هیدروکسی آپاتیت، پلی کاپرولاکتون، پلی لاکتیک کو گلیکولیک اسید، دگزامتازون
  • پیام شهسوار، حمیرا زردوز* صفحات 38-43
    سابقه و هدف

    مواجهه مزمن با استرس  اغلب با افزایش فعالیت محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-فوق کلیه (HPA) موجب بالا بودن مزمن غلظت پلاسمایی گلوکوکورتیکوییدها می گردد که  می تواند  زمینه ساز بروز بیماری های مختلف شود. با توجه به اینکه عوامل آنتی اکسیدان می توانند فعالیت محور HPA را تعدیل کنند در مطالعه حاضر اثر ژل رویال، بر فعالیت محور HPA در موش های صحرایی نر تحت استرس مزمن غیرقابل پیش بینی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش بالغ به طور تصادفی به گروه های بدون استرس-حلال، بدون استرس-ژل رویال، با استرس-حلال و با استرس-ژل رویال تقسیم شدند. گروه های استرس به مدت 4 هفته استرس مزمن غیر قابل پیش بینی و ژل رویال (200 میلی گرم بر کیلوگرم) یا حلال را دریافت کردند. وزن حیوانات اندازه گیری و خونگیری جهت تعیین غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون انجام شد. در انتها غدد فوق کلیوی حیوانات خارج و توزین شدند. آنالیز نتایج با استفاده از نرم افزار آماری GraphPad Prism 6 انجام شد.

    یافته ها

    وزن موشهای استرس دیده (24/4 ± 88/195) کمتر از موش های بدون استرس (91/5 ± 13/231) بود (001/0 <p). در حالیکه افزایش غلظت کورتیکوسترون پلاسما (03/0 ± 22/1) (01/0 <p) و وزن غدد فوق کلیوی (49/2 ± 85/51) (05/0 <p) در حیوانات گروه استرس مشاهده شد. ژل رویال در گروه استرس موجب کاهش غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون و افزایش وزن بدن شد به طوری که به مقادیر گروه کنترل نزدیک شدند، کاربرد این ماده اثری بر وزن غده فوق کلیوی نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ژل رویال از افزایش غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون به دنبال مواجهه با استرس مزمن غیر قابل پیش بینی جلوگیری می کند. با توجه به عدم اثر ژل رویال بر وزن غدد فوق کلیوی، احتمالا  این ماده از طریق کاهش ترشح کورتیکوسترون از این غدد موجب اثر تعدیلی فوق می گردد.

    کلیدواژگان: استرس مزمن غیرقابل پیش بینی، ژل رویال، محور HPA، کورتیکوسترون، غدد فوق کلیوی
  • مهتاب ناجی*، جمیله نوروزی، پروانه صفاریان صفحات 44-49
    سابقه و هدف

    میکروارگانیسم های موجود در سویا بر روی سلامت انسان اثرات مفید بسیار زیادی دارند. از میکروارگانیسم های مفید در سویا می توان به لاکتوباسیل ها Lactobacillus  اشاره کرد. هدف از این مطالعه، تعیین خاصیت ضد میکروبی لاکتوباسیلوس های جداسازی شده از سویا بر روی باکتری های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی است، که به مدت یک سال بر روی 32  لاکتوباسیلوس جداسازی شده از سویا انجام شد.  ابتدا سویا  با مارک های متفاوت خریداری شد. برای تهیه نمونه های سویا به سالم  بودن دانه ها و تاریخ انقضاء بسته بندی ها و سالم بودن  بسته بندی توجه شد. ابتدا 10 گرم از آن در 50 میلی لیتر آب لوله کشی وارد شد. سپس تست کاتالاز و اکسیداز بر روی کلنی های ظاهر شده انجام شد. تست تخمیر قند های مختلف و خاصیت ضد میکروبی باکتری های ایزله شده بر روی اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام مطالعات مولکولی، DNA استخراج شده، همراه با پرایمر های اختصاصی، عمل PCR ، برای مشاهده ژن خاصیت ضد میکروبی لاکتوباسیلوس ها  انجام شد. تمام تست ها با سه تکرار انجام گرفته است و اعداد گزارش شده میانگین سه تکرار است.

    یافته ها

    از 32 لاکتوباسیلوس ایزوله شده از 16 مارک متفاوت سویا، (بیشترین فراوانی مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم با 8/21 درصد و کمترین فراوانی مربوط به لاکتوباسیلوس کازیی و لاکتوباسیوس پانتریس هر کدام با  1/3درصد)  بدست آمد. که همگی واجد خاصیت ضد میکروبی بر علیه باکتری های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس  بودند. باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم، دارای هاله عدم رشد بزرگتری نسبت به بقیه گونه ها بود. تمام نمونه های بررسی شده در تست PCR، تشکیل باند دادند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که استفاده از دانه های سویا از نظر غذایی برای تغذیه انسان مفید است. از دانه های سویا حاوی لاکتوباسیلوس هایی که خاصیت ضد میکروبی دارند را می توان در آینده در صنایع غذایی و دارویی برای سلامتی انسان و حیوانات بکاربرد.

    کلیدواژگان: دانه سویا، لاکتوباسیلوس، خاصیت ضد میکروبی، اشرشیا کلی، استافیلوکوس اورئوس
  • پرستو غلامی، سروین باقرالموسوی، شیرین کیان ارثی، محمد حجت فرسنگی، سینا سالاری، مرجان یغمایی، جعفر محمودیان، محمود جدی تهرانی، حسین عسگریان عمران، امیرحسن زرنانی، مهدی شعبانی* صفحات 50-54
    سابقه و هدف

     آنتی ژن اختصاصی جفتی1 (PLAC1) از دسته مارکرهایی میباشد که بیان بالا بر سطح طیف گسترده ای از تومورهای انسانی و بیان محدود در بافتهای نرمال دارد. با توجه به فقدان مطالعات بیان PLAC1 در CML و CLL، تشویق شدیم تا به بررسی الگوی بیان ژن PLAC1 در بیماری های ذکر شده بپردازیم.

    روش بررسی

    نمونه های خون محیطی 6 بیمار CML و 10 بیمار CLL جمع آوری شد.  به علاوه نمونه های خون محیطی 10 فرد نرمال به همراه EDTA گرفته شد. تمام بیماران و افراد سالم قبل از نمونه گیری فرم رضایت نامه را امضا نمودند. سلولهای تک هسته ای آنها با روش فایکول جداسازی شد. سلولهای تک هسته ای جدا شده برای استخراج RNA و سنتز cDNA با روش RT-PCR استفاده گردیدند. بیان ژن PLAC1 در مقایسه با ژن GAPDH در افراد بیمار و کنترل با Real-Time PCR بررسی شد. نتایج حاصله با نرم افزارSPSS  و تست chi-square آنالیز آماری شد.

    یافته ها

    تمامی 10 نمونه نرمال PLAC1 منفی بودند. در گروه CML (4 مورد) در مقایسه با کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد (P-value=0.000) . در حالی که گروه CLL (1 مورد از 10 مورد) با کنترل، از نظر آماری اختلاف معناداری مشاهده نشد (P-Value=0.648). درصد قابل توجهی از CML بیان PLAC1 مثبت بود ولی در CLL بیان PLAC1 مشهود نبود.

    نتیجه گیری

    PLAC1 در CML، به عنوان یک بیومارکر می تواند بصورت بالقوه به عنوان مارکری برای کمک به تشخیص، پیش آگهی و درمان در آینده مطرح شود.

    کلیدواژگان: الگوی بیان ژن، آنتی ژن پروتئین اختصاصی جفتی 1، لوسمی میلوییدی مزمن، لوسمی لنفوسیتی مزمن
  • آرزو بستان منش راد*، جمیله نوروزی، گیتا اسلامی صفحات 55-61
    سابقه و هدف

    شیوع استافیلوکوکوس اوریوس به عنوان یکی از شایع ترین پاتوژن های بیمارستانی سالانه در حال افزایش بوده و در حال تبدیل شدن به یک نگرانی عمده سلامت عمومی در جهان است. پمپ های ترشحی نقش مهمی در مقاومت به فلوروکینولون ها در باکتری استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین دارند. هدف از این مطالعه تعیین مقاومت دارویی از طریق پمپ ترشحی در استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از کشت خون بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طی سال های 97- 96 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی ، تعداد  100 ایزوله استافیلوکوکوس اوریوس از کشت خون بیماران در طول یک سال جمع آوری شد. مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن بررسی شد.  فعال بودن پمپ ترشحی توسط تعیین MIC سیپروفلوکساسین و اتیدیوم بروماید مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی ژن norA  با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR و تعیین توالی محصولات PCR مشخص گردید. . داده های مربوطه با استفاده از آزمون کای اسکویر تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 100 نمونه استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده 45 جدایه مقاوم به متی سیلین بودندکه از این میان 38 سویه2/82% به سیپروفلوکساسین مقاوم بودند. میزان شیوع ژن norA100% بود. از میان 38 ایزوله مقاوم به سیپروفلوکساسین، در 8 ایزوله با استفاده از CCCP کاهش MIC سیپروفلوکساسین مشاهده شد. که در 6 ایزوله کاهش 4 برابری و در 2 ایزوله کاهش 8 برابری مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد افزایش قابل توجه مقاومت استافیلوکوکوس اوریوس نسبت به آنتی بیوتیک های مختلف باید هشداری جدی در کنترل عفونت محسوب شود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، کشت خون، پمپ ترشحی، ژن norA
  • مریم کیخاآخر، خدیجه شاهرخ آبادی*، جواد بهارآرا صفحات 62-66
    سابقه و هدف

    سرطان همچنان مهم ترین علت مرگ بعد از بیماری های قلب و عروق و سوانح است. امروزه تلاش محققین برای بهره گیری از درمان هایی با حداقل عوارض جانبی و استفاده از طب سنتی و داروهای گیاهی بیشتر شده است. عنبرنسارا ماده ای به ظاهر بی ارزش جای خود را در طب سنتی پیدا کرده و در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. این مطالعه باهدف ارزیابی اثرات ضد سرطانی دود حاصل از سوختن عنبرنسارا، روی سلول های سرطانی کبد و بررسی تغییرات بیان ژن های P53 و CYP2E1 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی ابتدا عنبرنسارا از منطقه درگز، در فصل بهار، جمع آوری و سپس دود حاصل از سوخت آن در پروپیلن گلیکول سرد جمع آوری گردید. مقدار دود در حلال محاسبه گردید. رده سلولی سرطان کبد (HEPG2) و رده سلولی نرمال کشت گردید. تست سمیت سلولی و مطالعات مرفولوژی انجام و مقدار IC50 محاسبه شد. جهت بررسی میزان بیان ژن های P53 و CYP2E1، استخراج RNA، سنتز cDNA و Real Time PCR انجام شد. نتایج توسط آزمون های آماری t-test و ANOVA در سطح معناداری (P<0.05) آنالیز گردید.

    یافته ها

     نتایج بررسی های مرفولوژیکی و تست سمیت بیانگر آن است که دود حاصل از سوخت عنبرنسارا در غلظت 5/58 میلی گرم در میلی لیتر سبب افزایش مرگ و میر سلول های سرطانی (IC50=48.79) در مقایسه با گروه شاهد می گردد (P<0.05). در بررسی بیان ژن درحالیکه غلظت 117 میلی گرم باعث افزایش بیان ژن CYP2E1 شد، ژن P53 در غلظت 5/58 افزایش نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دود حاصل از سوختن عنبرنسارا دارای اثر کشندگی بر سلول های سرطانی کبد می باشد. مدت زمان و غلظت در این اثربخشی موثر است.

    کلیدواژگان: رده سلولی HepG2، عنبرنسارا، ژن P53، ژن CYP2E1
  • رضا سلطانی، فخرالدین آقاجان پور، هانیه عباسی فرد، آذر افشار، نعمان عرب، رضا ماستری فراهانی، محسن نوروزیان* صفحات 67-71
    سابقه و هدف

    بقایای اسکلتی نقش بسیار مهمی  درمطالعات و تحقیقات پزشکی قانونی و انسان شناسی برای تعیین جنسیت و سن افراد دارند. استخوان مندیبل بزرگترین و قوی ترین استخوان جمجمه است که پس از مرگ تقریبا سالم باقی می ماند. باتوجه به متفاوت بودن اندازه و شکل مندیبل در زنان و مردان از خصیوصیات مورفومتریک این استخوان برای تعیین جنسیت استفاده می کنند. هدف از این مطالعه بررسی پارامترهای مورفومتریک مندیبل در جمعیت شهر تهران در سال 98 است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 100 تصویر ارتوپانوموگرافی فک و صورت (50 مرد و 50 زن) برای اندازه گیری سه پارامتر طول و عرض شاخ مندیبل و طول تنه آن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار IBM SPSS 25.0  و آزمون آماری تی - تست با سطح معنی داری (P <0.05) تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین طول راموس مندیبل در مردان و  زنان به ترتیب 67 و 74 میلی متر بود که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (P <0.05). میانگین طول راموس در مردان در دو طرف راست و چپ بیشتر از زنان است. هم چنین میانگین اندازه پارامترها در سمت چپ بیشتر از سمت راست است. اختلاف معنی داری بین اندازه عرض راموس و طول تنه مندیبل در بین زنان و مردان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد  که اندازه گیری پارامترهای راموس مندیبل، شاخصی مهم برای تعیین جنسیت در پزشکی قانونی و آنتروپولوژی است.

    کلیدواژگان: راموس مندیبل، رادیوگرافی، مورفومتری
  • سحر خواستار، هانیه غفاری نظری، سید امیر جلالی* صفحات 72-81
    سابقه و هدف

    در حال حاضر رادیوتراپی از درمان‎های پرکاربرد در حوزه‎ی سرطان است. با توجه به اینکه اثربخشی رادیوتراپی کاملا وابسته به سیستم ایمنی بیمار است، بنظر می‎رسد استفاده از ایمونوتراپی به منظور تقویت اثرات رادیوتراپی گامی مثبت در جهت درمان سرطان ‎باشد.

    مواد و روش‎ها

    به منظور نگارش مقاله مروری حاضر کلمات کلیدی از جمله رادیوتراپی، ایمونوتراپی، درمان ترکیبی و آنتی‎بادی‎های مهارکننده‎ی مسیرهای بازرسی ایمنی در پایگاه‎های اطلاعاتی معتبر مانند: گوگل اسکولار، پاپ مد، اسکوپوس و الزویر جستجو شد. در این میان مطالعاتی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند و  به ارزیابی درمان ترکیبی رادیوتراپی و ایمونوتراپی با آنتی‎بادی‎های مهارکننده‎ی مسیرهای بازرسی ایمنی پرداخته بودند،  انتخاب و مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    رادیوتراپی تاثیرات بسیار متنوعی بر ریزمحیط تومور می‎گذارد که بعضی از این تغییرات مانع رشد و برخی دیگر باعث تقویت رشد تومور می شوند. رادیوتراپی با القا مرگ سلولی ایمونوژنیک باعث آزادسازی سیگنال های خطر، افزایش ترشح سایتوکاین ها و کموکاین ها، فراخوانی سلول‎های ایمنی و تغییر در بیان مولکول‎هایی مانند CTLA-4، PD-1، PD-L1 سطح سلول‎های توموری و ایمنی می شود. مطالعات نشان می‎دهند استفاده از ایمونوتراپی همراه با رادیوتراپی (رادیوایمونوتراپی) در برانگیختن پاسخ های ایمنی ضدتوموری می‎تواند اثر سینرژیسمی ایجاد کند. با توجه به اینکه رادیوتراپی با تغییر بیان مولکول‎های مسیرهای کنترلی سیستم ایمنی از جمله CTLA-4 و PD-1 بر سطح سلول‎های توموری و ایمنی همراه است و بدین ترتیب عملکرد سیستم ایمنی در کنترل تومور را تحت تاثیر قرار می‎دهد؛ به نظر می‎رسد استفاده از ایمونوتراپی با آنتی‎بادی‎های مهارکننده‎ی این دو مولکول (anti-CTLA-4 و Anti-PD-1) در ترکیب با رادیوتراپی راه حل منطقی برای غلبه بر اثرات مهاری و تقویت اثرات ضد توموری رادیوتراپی می‎باشد. با این وجود عواملی مثل دوز و نوع رادیوتراپی و همچنین زمان استفاده از مهارکننده‎های مسیرهای بازرسی در کنار رادیوتراپی از جمله چالش‎های موجود در این مسیر می‎باشند.

    کلیدواژگان: رادیوتراپی، ایمونوتراپی، آنتی‎بادی‎های مسدودکننده‎ی مسیرهای بازرسی سیستم ایمنی، درمان ترکیبی
  • مرضیه موذنی، زهره حجتی نجف آبادی*، فریبا اسماعیلی، علی سالاری صفحات 82-91
    سابقه و هدف

    مکانیسم پیچیده تمایز سلول های عصبی همیشه یک چالش بزرگ جهت شناخت جامع همه miRNA های دارای نقش در تمایز سلول های عصبی بوده است. از همین رو miRNA های زیادی در تمایز عصب شناخته نشده اند. به همین جهت استفاده از داده های حجیم با کمک علوم کامپیوتر راه حل مناسبی جهت بررسی همه جانبه miRNA های احتمالی دارای نقش در مکانیسم تمایز سلولی می تواند باشد. مطالعه حاضر با هدف یافتن miRNA های کلیدی در مکانیسم تمایز سلول های عصبی جهت درمان آسیب های عصبی با استفاده از سلول درمانی صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    جهت متاآنالیز داده های ترانسکریپتوم، 5 دیتاست ماکرواری، مورد استفاده قرار گرفت. که 4 دیتاست مربوط به بررسی ژن های افتراقی و 1 دیتاست مربوط به miRNA های افتراقی بودند. نتایج بدست آمده ژن های افتراقی توسط دیتابیس های miRTarBase و TargetScan مورد بررسی قرار گرفت تا اینکه نتایج miRNA های بدست آمده با نتایج آنالیز miRNA های افتراقی مقایسه شد و miRNA 4 دارای بیان افتراقی معنادار در مسیر عصبی بدست آمد. سپس توسط ابزارهای Cytoscape شبکه های پروتیینی و مسیرهای زیستی (Biological Process) ترسیم شد.

    یافته ها

    نتیجه متاآنالیز 4 دیتاست ژنی، 443 ژن و حاصل آنالیز دیتاست miRNA 148 ،miRNA ، با بیان افتراقی بود. سپس miRNA 800 دارای برهمکنش با 443 ژن افتراقی از دیتابیس های miRNA بدست آمد که تنها miRNA 4 دارای اشتراک با miRNA 148 آنالیز شده، در تمایز سلول های عصبی گزارش شدند. که از این بین miRNA 2 در مطالعات گذشته دارای گزارش بوده و تنها دو 380-3p miRNA و 383 که در مطالعه حاضر که باقی مانده بودند گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که دو miRNA 380-3p و 383 در تمایز سلول های عصبی دارای اثر باشند، در نتیجه جهت سلول درمانی و بهینه سازی تمایز سلول های عصبی در این مطالعه برای اولین بار کاندید می شوند.

    کلیدواژگان: تمایز سلول های عصبی، متاآنالیز داده های ماکرواری، بیوانفورماتیک، زیست شناسی سامانه ای. miRNA
  • پروین حکیمی، حسن حسین زاده، فاطمه محمودی، جلال قره سوران، مریم رضازاده* صفحات 92-96
    سابقه و هدف

    سندرم ترنر یکی از ناهنجاری های کروموزومی نسبتا شایع است که به دلیل فقدان کاملی یا بخشی از کروموزوم جنسی بروز کرده و حدود یک در هر 2500 تولد زنده مونث را به خود اختصاص می دهد. خصوصیات کلینیکی معمول این سندرم شامل آمنوره اولیه، هیپوگنادیسم، کوتاهی قد، ناهنجاری های دیجتال و خط رویش کوتاه در پشت گردن است. بیشتر افراد مبتلا دارای مونوزومی 45,X بوده، با این حال دیگر ناهنجاری های ساختاری کروموزوم X یا 45,X موزاییک نیز می تواند منجر به بیماری شود. در این مطالعه حاضر دو مورد بیمار مبتلا به سندرم ترنر با کرموزوم دیسنتریک X گزارش،  و خصوصیات فنوتیپی آنها با در نظر گرفتن نواحی حذف شده مورد بررسی قرار می گیرد.

    معرفی موارد

    مورد اول دختر 13 ساله با ادم دست و پا و لنفوم جزیی در دوران طفولیت بود که با افزایش سن سایر علایم مربوط به سندرم ترنر همچون کوتاهی قد، شانه های پهن، نوک سینه های فاصله دار و متاکارپس های کوتاه، رحم کوچک، تخمدان های تکامل نیافته و سطح FSH و LH و پرولاکتین بالا را نشان داد. بیمار دوم دختر 12 ساله فاقد علایم خاص در بدو تولد بود ولی در زمان بلوغ علایمی چون قد کوتاه، گردن کوتاه، سینه پهن، رحم نرمال، تخمدان تکامل نیافته، FSH و پرولاکتین بالا و همچنین LH نرمال را نشان داد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

     نتایج کاریوتایپ خون محیطی با روش باندینگ G مشخص کرد که بیمار اول دارای 46,X,dic(X) و نسبت به  بازوی کوتاه کرموزوم X مونوزومی بود در حالی که بیمار دوم دارای کرموزوم X دیسنتریک به صورت موزاییک 45,X(60%)/46,X,dicX(40%) بود. با در نظر گرفتن نواحی حذفی فنوتیپ ظاهر شده در دو مورد نادر که هر کدام به صورت هتروژن بروز می دادند به نقش و اثر ژن های موجود در نواحی حذفی مرتبط دانسته شد. با این حال برای شناسایی دقیق نقاط حذف شده تکنیک هیبرید سازی فلویورسانت درجا (FISH) توصیه می شود، همچنین بررسی حامل بودن والدین با سابقه فرزند ترنر برای ناهنجاری های کرموزومی در جهت پیشگیری از تولد فرزند مبتلا در حاملگی های بعدی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سندرم ترنر، مونوزومی، موزائیسم
  • علی سینا شهره* صفحات 97-100
    سابقه و هدف

    آرتریت روماتویید بیماری است پیشرونده که منجر به تخریب مفاصل می شود. تا کنون روش های درمانی مختلفی برای این بیماری ارایه شده است، اما تمامی این درمان ها با عوارض زیادی همراه هستند و درمان کامل نیز میسر نمی شود.

    مواد و روش ها

     این مقاله گزارش یک مورد بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید سرونگاتیو مزمن با سیر پیشرونده مقاوم به درمان است که با ترکیبی از رژیم غذایی خاص و ویتامین ها و داروهای ضدالتهابی غیر استروییدی با دوز پایین تحت درمان قرار گرفته است.

    یافته ها

    این بیمار بعد از 35 سال ابتلا به بیماری به این درمان پاسخ سریع داده و محدودیت های حرکتی او هم بازگشت قابل توجهی را نشان می دهد. به طوری که پس از دریافت 10روز درمان با کاهش قطر پاها و رفع محدودیت حرکتی زانوها، به تنهایی قادر به حرکت شد. طول درمان برای بیمار 43روز بود که با بهبودی قابل توجه و دریافت کامل توانایی حرکتی زانوها، ران ها و... همراه بود. در پیگیری پس از درمان به مدت یک سال بیماری پیشرفتی نداشت.

    نتیجه گیری

    این گزارش می تواند توجه محققان و پزشکان را به تشخیص این بیماری که افراد زیادی را مبتلا کرده و اصلاح مکانیسم تولرانس سلولی که پاتوژنز اصلی این بیماری ها هستند به روش سلول درمانی درون تنی جلب کروده و از طرفی نقش مهم استفاده از مواد غذایی سالم حاوی آنتی اکسیدان ها و پرهیز از غذاهای التهاب زا در بهبود التهاب و علایم بالینی بیماری آرتریت روماتویید را نشان دهد.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید سرونگاتیو مزمن، سیستم ایمنی، رژیم غذایی، ویتامین ها، سیر سریع درمان، سلول درمانی درون تنی، تولرانس
|
  • Reyhaneh Abdollahi, Narges Hosseinmardi, Mahyar Janahmadi* Pages 1-5
    Background

    Epilepsy is one of the most common neurological diseases in the world. Intracellular recording from neurons with epileptiform activity has well shown the burst firing pattern. Previous studies have shown that melatonin anti-epileptic effects, although effective on the neuronal properties and alteration of the firing pattern, has not been determined yet. Therefore, in the present study, we investigated the effect of melatonin on the electrophysiological parameters in an epileptic model induced by pentylenetetrazole (PTZ).

    Methods and materials

    An experimental study was performed on the soma membrane of F1 neurons of sub-esophageal ganglia of Helix aspersa (Iranian garden snail). The firing pattern and action potential were recorded using a single electrode intracellular recording under controlled conditions. The epileptiform activity was induced using pentylenetetrazole and treatment was done using melatonin (100μM). Data analysis was carried out using Prism (version 8, GraphPad Software, Inc.) running one-way ANOVA followed by Tukey’s test.

    Results

    Melatonin significantly prevented the depolarizing effect of pentylenetetrazole on resting membrane potential at concentration of 100μM (P<0.001). In addition, it caused a significant (P<0.001) reduction in firing frequency and an increase in the afterhyperpolarization potential. Furthermore, it resulted in changes in the electrical firing activity of neurons from bursting in the present of PTZ to a tonic firing in the control condition.

    Conclusions

    It seems that, by altering the electrophysiological parameters, melatonin caused a reduction of epileptiform activity and changed the bursting pattern due to PTZ to a tonic pattern. Thus, it can be concluded that melatonin can be effective in the treatment of epilepsy by reducing neuronal excitability.

    Keywords: Epilepsy, PTZ, Burst firing, Melatonin, Intracellular recording
  • Saeedeh Zolfaghari, Ali Neamati* Pages 6-12
    Background and Aim

    Asthma is a complex and chronic inflammatory disease that causes numerous changes in the shape and function of the respiratory system, including reversible obstruction and stenosis, severe response, and alteration of the airway model, and other body systems, such as the immune system, the nervous system, and the endocrine system. It also affects the psyche of the patient. Today, due to the side effects of anti-inflammatory drugs, there is a growing desire to use traditional medicine. Bee venom due to the presence of numerous antioxidants and anti-inflammatory factors can prevent the increase of free radicals and is effective in reducing the complications of asthma.

    Materials and Methods

    To evaluate bee poison, 32 rats (Wistar) were divided into four groups of control, asthma, and asthma receiving categorized 0/5 mg/kg and 1 mg/kg. To inflict the experimental asthma, rats received injective–inhalation ovalbumin. Along with receiving asthma, the treatment groups received bee poison during 10 days, too. At the end of the experiment, the samples were dissected and their lavage fluid was extracted, the white blood cell counted, and the percentages of monocytes and eosinophils in the lavage fluid of the four groups were determined and compared using SPSS running ANOVA with the significance value set at .

    Results

    The results showed that the total number of white blood cells, with the mean and standard deviation of 229 ± 34 (P≤0.01), percentage of monocytes with the mean of 1.71 ± 0.18 (P≤0.001), and vasinophils with the mean of 1.63 ± 0.26 (P≤0.01) in asthma samples increased significantly compared with those of the control samples.

    Conclusion

    According to the results, it seems that, due to its antioxidant and anti-inflammatory properties, bee venom may be effective in the treatment of inflammatory diseases, such as asthma.

    Keywords: Rat, Bee venom, Lavage fluid, White blood cell
  • Mehran Noorbakhsh, Mehdi Mohammadi*, Venus Hosseinzadeh, Maryam Jafari Pages 13-16
    Backgrond

    One of the concerns faced by dentists is the reliability of tooth shade selection. The present research was carried out concerning the increase in patients’ expectation of beauty and the importance of conformity in restorative materials for success in beauty restorations and also due to the lack of suffecient research in this field.The current study was performed to determine the reliability of tooth shade selection done by the students of semesters 11-10 using vita Classic system at Tehran Islamic Azad University, School of dentistry, in 2015.

    Materials and Methods

    A cross sectional study was carried out on 60 students of dentistry who had no colorblindness. Ishihara color-blindness test was taken from all of the students and then they were asked to choose the color of patients’ left maxillary central incisor using four vita Classic shade guide kits with unknown codes. In order to unify the condition, the patient was asked to brush her teeth and remove her makeup. The light was assimilated using “day light” device made in Taiwan and also tooth shade selection test was done in 30 centimeters distance from the patients and no time limitation. A grey screen was used to prevent eyestrain. After 10 days, the experiment was repeated with similar conditions.

    Results

    The reliability of shade selection in students (R) was 0.96 or %96 and the congruency (R²) was 81 percent. Also, %65 of excellent reliability and %24 of good reliability and 8 moderate reliability and %3 of low reliability was observed among the residents. Relevant factors like gender, wearing glasses, and academic semester were not observed to be statistically significant (p<0.2).

    Conclusion

    It saems the there is a high reliability of shade selection in students and it does not have any relationship with other factors.

    Keywords: Tooth, Color, Spectrophotometry
  • Elnaz Moghaddam, Maryam Tehranipour*, Mahbobeh Nakhaie Moghadam Pages 17-23
    Background

    Decreased volume of the hippocampus causes disorders in memory and learning. One of the reasons for the change in the volume of the hippocampus is a change in the number of neurons. Probiotics are living microorganisms whose adequate consumption causes the health effects of the host to appear. Due to the various uses of probiotics and their beneficial effects on the body, they are expected to be able to improve these disorders in cases such as Alzheimer's disease, in which a person's memory and learning are impaired. So, the present study was conducted to investigate the effect of probiotic prophylaxis of Lactobacillus fermentum on neuronal density of hippocampus in CA3, CA2, and CA1 regions in rats with Alzheimer's disease.

    Methodology

    In the current experimental study, 30 Wistar rats weighing 200-250 g were randomly divided into five groups (control, Alzheimer, 3 treatment groups). In order to induce Streptozotocin Alzheimer, 5 mg/kg doses of stereotaxin (volume of 5 microliters) was injected at each lateral ventricle of the brain. In the treatment groups, Lactobacillus probiotic fermentum was also injected by the dosage of 10-6, 10-7, and 10-8 ML/CFU simultaneous with STZ intraperitoneal injection in 21 days. In the current study, the shuttle box was used to investigate the behavior and to avoid passive learning. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the data resulted from analysis of variance with repetitive measures and to analyze the memory. Data were analyzed using minitab statistical software running Post hoc and ANOVA at a significance level of P<0.05. The curves were drawn using Excel software.

    Findings

    A significant decrease was found in the neuronal density of the control group against Alzheimer's group (STZ) (P <0.001), and the comparison between treatment groups (10-6, 10-7, 8-8) and Alzheimer's group (STZ) showed a significant increase (P <0.001).

    Conclusion

      It seems that probiotics, with their antioxidant and anti-inflammatory effects, have prevented the development of neuronal lesions and implemented improvement mechanisms. Our study shows that probiotic Lactobacillus fermentum at dilution of 10-6 has a neurogenic effect and may be used to improve memory and learning.

    Keywords: Neuronal density, Hippocampus, Probiotic, Alzheimer
  • Sajad Heidari, Farzaneh Saki*, Ali Yalfani Pages 24-31
    Background and Aim

    Lateral ankle sprains are one of the most common injuries in athletes. However, there is little information about the risk factors of this injury. The aim of the present study was to determine prospectively intrinsic risk factors for lateral ankle sprains in athletes.

    Material and Methods

    A longitudinal study was carried out on 152 male athletes recruited from clubs in Hamadan province by first completing a personal information registration form at the beginning of the season. Then, their height, weight, body mass index, hip abductor, hip extensor, ankle evertor, and invertor muscle strength were measured. The participants played and practiced for 20 months. Lateral ankle injuries were registered during 20 months and exposure to sport was recorded. Since the dependent variable was grouped (presence or absence of aspirin), logistic regression was used to analyze the data (p≤0.05).

    Results

    A total of 34 new ankle sprain injuries were recorded in total training sessions and competitions, which was equivalent to 0.804 injuries per 1000 hours of play and training. The results of logistic regression showed that age (P = 0.04, OR = 1.040), height (P = 0.03, OR = 1.024), weight (P = 0.05, OR = 1.008), body mass index (P = 0.04, OR = 1.077), invertor muscles strength (P = 0.00, OR= 1.091) ), evertor muscles strength (P = 0.03, P = 1.051), and previous injury history (P = 0.001, OR=51.016) are significantly associated with the incidence of ankle sprain injury. According to the results of regression analysis and ROC curve, the history of previous injury was introduced as the main predictor of ankle sprain.

    Conclusions

    It seems that previous injury history, age, height, weight, and body mass index can predict lateral ankle sprain. These results can help coaches and players prevent this injury in the future.

    Keywords: Ankle injuries, risk factor, prospective study, athlete
  • Atefeh Partovi Belasjin, Samira Khalaji, Hamid Nazarian, Hanieh Nojehdehyan* Pages 32-37
    Background and aim

    The use of an occlusive membrane interfacing with gingival connective tissue/epithelium and bone tissue to promote periodontal tissue regeneration has considerably been successful. The biological basis of tissue-guided membrane regeneration is that the addition of a physical barrier prevents the migration of epithelial cells and connective tissue into the lesion to allow periodontal and mesenchymal ligament cells to migrate to the root surface. The presently existing structures act only as a physical barrier and have no other function. The purpose of the present study was construction and evaluation of a triple-layered composite PCL/ HA membrane containing Dexamethasone loaded PLGA Microspheres for the regeneration of jaw bone in periodontal disease.

    Materials and Methods

    In the current experimental study, the composite polycaprolactone-hydroxyapatite membrane was prepared along with microspheres containing dexamethasone using solvent casting. Scanning electron microscopy (SEM) was used to evaluate morphology, Infrared spectroscopy (FTIR) was implemented to study the chemical structure, and spectrophotometry was used to evaluate the release rate of dexamethasone. Except for morphology, 5 samples were prepared and analyzed for each test. The normality of data distribution was evaluated running the Shapiro-Wilk test and the results were compared using t-test.

    Results

    SEM images show that the membranes prepared via this method have high porosity, large, and interconnection. Microspheres have an almost uniform surface topography and a completely homogeneous spherical state with an average size of 6 nm to 10 μm. FTIR results confirmed the presence of hydroxyapatite in the structure. Spectrophotometric results showed that the release rate of dexamethasone was higher when the microspheres containing it were in the second layer on the first day (P=0.02), but this amount was not significantly different in the third layer on different days (P=0.12). 

    Conclusion

    It seems that PCL/HA composite membranes were prepared via solvent casting can be used in soft and hard tissue regeneration due to their similarity with bone tissue and creating suitable conditions for soft tissue repair.

    Keywords: Guided Tissue Membrane, Microsphere, Solvent Casting, Hydroxyapatite, polycaprolactone, Lactic-co-glycolic acid, Dexamethasone
  • Payam Shahsavar, Homeira Zardooz* Pages 38-43
    Background and aim

    Chronic exposure to stress is often associated with increased activity of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis (HPA) and causes chronic high plasma glucocorticoids concentrations, which can result in various diseases. Regading the fact that antioxidant agents can modulate the activity of the HPA axis, in the present study, the effect of royal jelly was investigated on the activity of the HPA axis in male rats under chronic unpredictable stress.

    Materials and Methods

    In the current experimental study, 24 adult rats were randomly divided into the following three groups: without stress-solvent, without stress- royal jelly, and with stress-solvent and with stress-royal jelly. The animals in the stress groups were exposed to chronic unpredictable stress for four weeks and received royal jelly or solvent during this time. The weight of the animals was measured and blood samples were obtained to determine the plasma concentration of corticosterone. Finally, the adrenal glands of the animals were removed and weighed.

    Results

    The weights of the stressed rats (195.88±4.24) were lower than those of the non-stressed rats (231.13±5.91) (P<0.001). However, plasma corticosterone concentration (1.22±0.03) (P<0.01) and adrenal gland weights (51.85±2.49) (P<0.05) increased in the stress group, whereas Royal jelly decreased plasma corticosterone concentration and increased body weight in the stressed rats so that these values were close to the control group values. The use of this substance had no effect on adrenal gland weight.

    Conclusion

    It seems that Royal Jelly prevents the increase of plasma corticosterone concentration following exposure to chronic unpredictable stress. With regard to the fact that this substance has no effect on the weight of the adrenal glands, it has probably exerted its modifying effect on corticosterone by reducing the secretion of corticosterone from the adrenal glands.

    Keywords: Unpredictable chronic stress, Royal Jelly, HPA axis, Corticosterone, Adrenal glands
  • Mahtab Naji*, Jamileh Norouzi, Parvaneh Saffarian Saffarian Pages 44-49
    Background and purpose

    Microorganisms in soy have many beneficial effects on human health. Useful microorganisms in soy include Lactobacillus. The aim of the current study was to determine the antimicrobial properties of Lactobacillus isolated from soybean on Escherichia coli and Staphylococcus aureus.

    Materials and Methods

    A descriptive study was performed on 32 Lactobacillus isolated from soybeans for one year. First, soybeans were bought under different brands. In order to prepare soybean samples, attention was paid to the health of the seeds and the expiration date of the packaging and the health of the packaging. First, 10 grams of the soybeans was introduced into 50 ml of tap water. Catalase and oxidase tests were then performed on the colonies that appeared. Fermentation tests of different sugars and antimicrobial properties of isolated bacteria on Escherichia coli and Staphylococcus aureus were examined. For molecular studies, the extracted DNA, along with specific primers, PCR, was performed to observe the antimicrobial gene of Lactobacillus. All tests were performed with three replications and the reported numbers are the average of the three replications.

    Results

    From among 32 isolated Lactobacillus isolated from 16 different soybean brands, the highest frequency was related to Lactobacillus plantarum with 21.8% and the lowest frequency was related to Lactobacillus casei and Lactobacillus pantris each with 3.1%) all of which had antimicrobial properties against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Lactobacillus plantarum had a larger growth inhibition zone compared with other species. All samples examined in PCR test formed a band.

    Keywords: Soybean, Lactobacillus, Antimicrobial properties, Escherichia coli, Staphylococcus aureusus aureus
  • Parasto Gholami, Sarvin Bagheralmoosavi, Shirin Kian Ersi, Mohammad Hojjat-Farsangi, Sina Salari, Marjan Yaghmaie, Jafar Mahmoudian, Mahmood Jeddi Tehrani, Hossein Asgarian-Omran, Amirhasan Zarnani, Mahdi Shabani* Pages 50-54
    Purpose

    Placenta-specific protein 1 (PLAC1) is one of the members of cancer-testis antigens family that has limited expression in normal tissue, but is upregulated in a variety of malignant tissues. Considering the lack of studies on the expression of FCRL1 in CML and CLL, the current study was conducted to examine the expression pattern of PLAC1 gene in these leukemias.

    Materials and Methods

    Fresh peripheral blood samples were collected from 6 CML and 10 CLL patients. In addition, peripheral blood samples of 10 healthy individuals were collected in EDTA as control group. All patients and healthy individuals signed a consent letter before sampling. The mononuclear cells were separated using ficoll-hypaque gradient centrifugation. Isolated mononuclear cells were used for RNA extraction and cDNA synthesis using RT-PCR method. Then, PLAC1 transcript expression in comparison to GAPDH were detected via Real-Time PCR. The statistical analyses were performed using chi-square test in SPSS.

    Results

    All 10 normal samples were negative for PLAC1. The PLAC1 expression was found to be statistically different in CML group (4 out of 6 cases) compared with that in the normal group (P value = 0.000). However, CLL revealed no significant difference compared to normal individuals for PLAC1 expression (P Value = 0.648). In a significant percentage of CML patients, PLAC1 expression was positive but in CLL patients PLAC1, transcript expression was not evident.

    Conclusion

    It seems that PLAC1 could potentially be proposed as a biomarker in CML to aid in the diagnosis, prognosis, and treatment in the future.

    Keywords: Gene expression, placental-specific protein 1, chronic myeloid leukemia, chronic lymphocytic leukemia
  • Arezoo Bostanmaneshrad*, Jamileh Nowroozi, Gita Eslami Pages 55-61
    Background and aim

    Staphylococcus aureus is a major cause of nosocomial infections in the world. Efflux pumps are well known as a key role to fluoroquinolone resistance in methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). The present study was performed to determine resistance to antimicrobial agents related to efflux pumps isolates recovered from blood cultures of patients referred to several hospitals affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences between 1396-1397.

    Materials and Methods

    In the present descriptive cross-sectional study, a total of 100 clinical samples were collected from blood cultures over a 12-month period. S. aureus isolates were identified using standard microbiological tests. Antimicrobial susceptibility patterns were determined using disk diffusion method and micro-dilution method. Subsequently, the presence of norA efflux pump gene was detected using PCR method. Finally, active efflux pumps were evaluated using ciprofloxacin and ethidium bromide MICs. Polymerase Chain Reaction (PCR) and sequencing were used to investigate the norA efflux pump gene. Chi-square test was used for statistical analyses.

    Results

    Among 100 clinical samples, 38 out of 45 MRSA isolates (84.4%) showed resistance to ciprofloxacin. Moreover, the norA gene was found in 100% of ciprofloxacin resistant isolates. Among 38 ciprofloxacin-resistant isolates, 8 isolates showed active efflux activity by reducing EtBr and ciprofloxacin MIC values by 2 to 4 folds in the presence of CCCP (carbonyl cyanide 3-chlorophenylhydrazone).

    Conclusion

    It seems that a rising trend of antimicrobial resistance among S.aureus isolates to different antibiotics has  become a widespread concern in infection control.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Blood samples, norA, Efflux pump
  • Maryam Keikha Akher, Khadije Shahrokhabadi*, Javad Baharara Pages 62-66
    Background & Aim

    Cancer is the leading cause of death after cardiovascular diseases, and accidents. Nowadays, researchers are increasing their efforts to use treatments with minimal side effects and make an attempt to use traditional medicine and herbal remedies. AnbarNesara is a seemingly worthless substance found in traditional medicine used in the treatment of many diseases. The aim of the present study was to evaluate the cytotoxic effects of the smoke from the burning of AnbarNesara on liver cancer cells and to investigate the genes expression changes of P53 and CYP2E1.

    Materials and Methods

    In the current experimental study, first Anbarnsara was collected from Dargaz region in spring and then the smoke from its fuel was collected in cold propyleneglycol. The amount of smoke in the solvent was calculated. Then, liver cancer cell line (HEPG2) and normal cell line were cultured. Cytotoxicity tests and morphological studies were performed and IC50 value was calculated. RNA extraction, cDNA synthesis, and Real Time PCR were performed to evaluate the expression of P53 and CYP2E1 genes. The results were analyzed using t-test and ANOVA at a significance level of P <0.05.

    Results

    The results of morphological studies and toxicity test indicated that smoke from AnbarNesara fuel at a concentration of 58.5 mg/ml increases cancer cell mortality (IC50=48.79) compared to that in the control group (P <0.05). In the study of gene expression, while the concentration of 117 mg increased the expression of CYP2E1 gene, the P53 gene increased at the concentration of 58.5 (P <0.05).

    Conclusion

    The smoke from burning Anbarnsara seems to have a lethal effect on liver cancer cells. Duration and concentration are significant in this effectiveness.

    Keywords: HepG2 Cell Line, AnbarNesara, P53 gene, CYP2E1 gene
  • Reza Soltani, Fakhroddin Aghajanpour, Haniyeh Abbasi Fard, Azar Afshar, Noman Arab, Reza Mastery Farahani, Mohsen Norouzian* Pages 67-71
    Background and purpose

    Skeletal remains play an important role in forensic and anthropological studies and investigations to determine the individuals’ sex and age. The Mandibular bone is the largest and strongest skull bone that remains almost intact after death. Due to the varying size and shape of the mandible in men and women, the researchers use the morphometric properties of this bone to determine sex. The purpose of the current study was to investigate the morphometric parameters of the mandible in Tehran population.

    Materials and Methods

    In the present descriptive study, 100 orthopantomographs (from 50 males and 50 females) were used to measure three parameters of mandible including ramus length, ramus width, and body length. Data were analyzed using IBM SPSS 25.0 software running T-test with the significance level set at <0.05 (P <0.05).

    Results

    The mean length of ramus in men and women were 74 and 67 mm, respectively (P <0.05). The mean length of ramus was longer in men on both right and left sides as compared with the women. Also, the mean parameter measure on the left side was found to be greater than that of the right side in both sexes. There was no significant difference between the width of the ramus and the length of the mandibular body between men and women.

    Conclusion

    It can be concluded that the measurement of mandibular ramus parameters is an important indicator of gender determination in forensics and anthropology.

    Keywords: Mandibular Ramus, Radiography, Morphometry
  • Sahar Khastar, Haniyeh Ghaffari Nazari, Seyed Amir Jalali* Pages 72-81
    Background

    Radiotherapy (RT) is an effective treatment in the field of cancer. Since the potential effect of RT is heavily dependent on the patient's immune system, using the immunotherapy to enhance the radiotherapy effects seems to be a positive step in the treatment of cancer.

    Materials and Methods

    In order to write the present review article, keywords including radiotherapy, immunotherapy, combination therapy, and immune-checkpoint inhibitors antibodies were searched in reliable databases, including Google Scholar, PubMed, Scopus, and Elsevier. Among potential candidates, those which were the most relevant to the purpose of the study and evaluated the combination of radiotherapy and immunotherapy with immune-checkpoint inhibitors antibodies were selected.

    Conclusion

    RT has distinct effects on the tumor microenvironment which can either inhibit or promote tumor growth. By inducing immunogenic cell death results in releasing danger signals, RT increases in cytokine/chemokine secretion, recruits immune cells, and alters the expression of CTLA-4, PD-1, and PD-L1 molecules on tumor and immune cells. Previous studies showed that the combination of immunotherapy and RT (radio-immunotherapy) induces the synergic effects on stimulation of anti-tumor immune response. Due to the change in the expression of immune-checkpoint molecules, including CTLA-4 and PD-1 on tumor and immune cells, and the impact on anti-tumor immune function in controlling tumor growth as a result of radiotherapy, it seems that a rational solution to overcome the inhibitory effects and to enhance the anti-tumor effects of RT is anti-checkpoint antibodies (anti-CTLA-4 and anti-PD-1). However, some factors including dose, type of radiation, and the timing of RT in relation to administration of checkpoint inhibitors are some of the challenges along this way.

    Keywords: Radiotherapy, Immunotherapy, Immune-checkpoint inhibitors, Combination therapy
  • Marzieh Moazeny, Zohreh Hojati Najafabadi*, Fariba Esmaeili, Ali Salari Pages 82-91
    Background and Aims

    MicroRNAs are reported as playing important roles in neural differentiation, but the complex mechanisms of neural differentiation are always a barrier to finding the significance of microRNAs in neural differentiation. Our hypothesis was that high-throughput techniques with systems biology network could be used to solve these complicated mechanisms. To this end, we made an attempt to candidate new microRNAs in neural differentiation mechanisms using high throughput and systems biology network approaches.

    Materials and Methods

    We utilized meta-analysis with five microarrays in both genes and microRNAs expression databases with R programming language. Then, we constructed proteinprotein interaction (PPI) network from DEGs using GeneMania plug-in in Cystoscape environment. Also, to find miR that are in interaction with DEGs of neural differentiation, we used two TargetScan and miRTarBase databases. The results of two miR database were compared with the those of DEmiR and we finaly reported some DE-miR that have interaction with DEGs in neural differentiation

    Results

    Our results showed that 443 DEGs and 148 DE-miR in neural differentiation process after meta-analysis of five databases. Next, the 443 DEGs were analyzed using two TargetScan and miRTarBase microRNAs database and the results revealed 252 miR, so 252 miR were compared with 148 DE-miR and the results indicated that only four miR 124, 29a, 383, and miR-380-3p were present in both lists. In addition, PPI network was constructed with 443 DEGs and the results of GO indicated four anterior posterior pattern specification, Neural tube development, Stem cells differentiation, and Forebrain development pathways. PPI network of four pathways are extracted and analyzed using four DE-miR candidates, and then two miR-383 and miR-380-3p were reported as candidate microRNAs to play a role in neural differentiation process.

    Conclusion

    Our results suggest that the two miR-383 and miR-380-3p play a role in neural differentiation process.

    Keywords: Neural differentiation, Neural microRNAs, Bioinformatics, Microarrays meta-analyze, Systems Biology
  • Parvin Hakimi, Hassan Hosseinzadeh, Fatemeh Fatemeh, Jalal Gharesouran, Maryam Rezazadeh* Pages 92-96
    Background and aim

    Turner's syndrome is one of the relatively common chromosomal disorders characterized by the absence of all or part of one sex chromosome, with a prevalence of near one in 2500 live birth females. Most typical clinical characteristics of this syndrome include primary amenorrhea, hypogonadism, short stature, digital anomalies, and low hair line at the back of the neck. A large number of affected individuals have a 45,X monosomy; nevertheless, other structural abnormalities of X chromosome or 45,X with cell line mosaicism can also fulfill the criteria. In the current study we report two turner affected patients with dicentric X making an attempt to explain their phenotypes associated with deleted areas.

    The case report

    The first case was a 13-year old female who had edema and lymphoma during infancy. As she grew up, other symptoms of Turner’s syndrome such as short stature, broad shoulders, widely spaced nipples, short metacarpals, small womb, premature ovarian, and higher levels of FSH, LH, and prolactin were apparent. The second patient was a 12 year-old girl without obvious Turner’s syndrome in her infancy, but during her puberty, she showed short stature, short neck, broad chest, normal womb, premature ovarian, normal LH, and increased levels of FSH and prolactin.

    Results and discussion

    The results of G-banding karyotyping depicted that the first patient had 46,X,dic(X) and she was monosomy for short arm of X chromosome, while the second patient was mosaic 45,X(60%)/46,X,dicX(40%). Considering the areas which have been deleted and also heterogenic phenotypes of each patient, roles of every involved gene in that regains have been regarded. With this regard for the exact detection of deleted areas, fluorescence in situ hybridization (FISH) is recommended. Also, carrier detection of parents with a history of affected child for assessing chromosomal abnormalities with the aim of preventing further affected child during their conception is suggested.

    Keywords: Turner's syndrome, monosomy, mosaicism
  • Alisina Shohre* Pages 97-100
    Background and Aims

    Rheumatoid Arthritis is a progressive disease that can lead to destruction and deformity of involved joints. Different therapeutic regiments and ways of treatment for this disease are presented which may reduce symptoms and signs of disease but have many complications, as well.

    Materials and methods

    In the present article, the case of a patient with chronic seronegative rheumatoid arthritis with progressive coarse, resistant to routine therapy is reported who was treated with a combination of specific diets, vitamins, and low dose of nonsteroidal anti-inflammatory drags.

    Results

    The patient, with 35 years of history, responded rapidly to this way of therapy. Her joints limitation regressed significantly and the diameter of her legs decreased so that after 10 days she was able to walk without help.

    Conclusion

    This report may result in directing researchers’ and physicians’ attention to consumption of diets with greater anti-oxidants and abstinence of inflammation-inducing diets in favor of reducing inflammation and signs of rheumatoid arthritis and correction of tolerance immune cells whose derangement is the main pathogenesis of this disease making use of in vivo cell therapy.

    Keywords: Chronic seronegative rheumatoid arthritis, Immune system, Diet, Vitamins, Rapid courseof treatment, Invivo cell therapy, Tolerance