فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 46 (پاییز 1400)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 46 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده سعیده جوانمرد، نسرین جزنی*، سید مهدی الوانی، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 1-9

    انگیزش عنصر حیاتی در مدیریت منابع انسانی است. از این رو، مدیران امروز نیازمند فهم دلایل کار کردن کارکنان هستند تا بتوانند انگیزش لازم را در آن ها ایجاد کنند. هدف پژوهش، بررسی عوامل موثر (شغلی و سازمانی) بر انگیزش خدمات عمومی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی قزوین است و به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی می باشد و براساس سوال انجام گرفته است. در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد کیم و وندنابیل (2010)، و هاکمن و اولدهام (JDS) و یک پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شده است. آزمون های آماری در سطح خطای 05/0 انجام شده است. پیمایش در جامعه 343 نفری از کارکنان رسمی و پیمانی صورت گرفته که براساس جدول مورگان، تعداد نمونه ها 180 نفر به دست آمده است. پژوهش به شکل مقطعی در پاییز 1396 انجام شده است. جهت پاسخ گویی به سوالات از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که عوامل شغلی بیشترین تاثیر را بر انگیزش کارکنان دارد و در بین ریزمتغیرها، احساس رضایت از عمل به منفعت عامه بیشترین و پذیرش مسئولیت نتایج کم ترین اثر را دارد. در مورد متغیرهای اثرگذار بر سازمان، احساس فرد از هنجارهای سازمان، بیشترین و متغیر احساس فرد از شهرت سازمان، کم ترین اثر را دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش خدمات عمومی، عوامل شغلی، عوامل سازمانی
  • سعید رحمانی، مرتضی موسی خانی*، داود ثمری صفحات 11-21
    هدف از ایجاد و توسعه مناطق آزاد؛ افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذاری داخلی وخارجی و انتقال تکنولوژی، افزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم، ارتقای جایگاه اقتصادی کشور و بهره مندی از اقتصاد رقابتی است، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شایستگی های کارآفرینانه برای راه اندازی کسب و کار در مناطق آزاد ایران می باشد. در این پژوهش، روش به کارگیری شده برحسب هدف، کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری، توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری مدیران واحدهای اقتصادی و کارآفرینان در مناطق آزاد می باشد. پرسشنامه مقایسات زوجی با نظر اساتید طراحی شد و خبرگان متخصص در این زمینه و همچنین مدیران ارشد حوزه مورد مطالعه معیار و زیرمعیارها را مورد مقایسات زوجی قرار دادند. در این پژوهش ابتدا با استفاده از مبانی نظری و پیشینه انجام شده، سه معیار اصلی شایستگی کارآفرینی، شایستگی مدیریتی و شایستگی وظیفه ای و 20 معیار فرعی شایستگی های کارآفرینانه شناسایی گردید. در رابطه با معیارها، معیار مهارت کارآفرینانه با 269/0 بیشترین وزن نهایی را دارا شدند. در زیرمعیارهای مهارت کارآفرینانه، برنامهریزی و سازماندهی (171/0)، شناخت بازار (165/0) و خودمدیریتی (130/0) بیشترین وزن را به خود اختصاض دادند. زیرمعیارهای دانش کارآفرینانه نیز مورد مقایسات زوجی قرار گرفت و در نهایت زیرمعیارهای طراحی محصول (593/0) و طراحی مدل کسب و کار (241/0) در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در مورد زیرمعیارها: بلندهمتی با وزن 182/0، توانایی انگیزاندن افراد با وزن 162/0 و تشخیص فرصت با وزن 162/0 زیرمعیارهایی بودند که سه وزن بیشتر رتبه بندی را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: شایستگی کارآفرینانه، مهارت کارآفرینانه، دانش کارآفرینانه، شایستگی رفتاری
  • ابراهیم صحرائی*، ناصر پورصادق، ناصر حمیدی، علی محتشمی صفحات 23-33

    چکیدهپژوهشگر با شناسایی و تعیین محرک های پیچیدگی موثر بر عملکرد سازمان های دولتی پیچیده به طراحی مدل پارادیمی محرک های پیچیدگی و تعریف سازمان های پیچیده دولتی پرداخت است. برای تحقق این امر با استفاده از روش ترکیبی کیفی و کمی تحقیق را پیش می برد. محقق برای تحلیل داده های مصاحبه از روش داده بنیاد و کدگذاری باز ، محوری و انتخابی بهره می گیرد . جهت اعتبار بخشی به مدل اولیه نیز، از روش کمی« ارزیابی روایی محتواییCVR » استفاده نموده است. پس از انجام اعتبار بخشی ، 123متغیر کانونی در قالب (شرایط علی 14مقوله ، پدیده 13 ، راهبردها 21 ، پیامدها 14 ، شرایط مداخله گر 39 و زمینه 22 مقوله) شناسایی شد که با این محرک ها مدل پارادیمی محرک های پیچیدگی در ارزیابی عملکرد سازمان های پیچیده دولتی ایران طراحی گردید . همچنان که در مدل تحقیق مشاهده می گردد ، مقوله های کانونی شرایط مداخله گر با عنوان محرک های پیچیدگی قانونی و مقوله های کانونی زمینه ای با عنوان محرک های پیچیدگی بسترحاکم با تاثیر بر راهبردها و پیامدهای مدل موجب پیچیدگی عملکرد سازمانی می شوند که بایستی در ارزیابی عملکرد این سازمان ها لحاظ گردند.

    کلیدواژگان: سازمان های پیچیده دولتی، مدل محرک های پیچیدگی، روش داده بنیاد
  • حسین ابوطالبی، محسن دست گیر، غلامرضا سلیمانی امیری صفحات 35-47

    معیارهای مختلفی برای ارزیابی بازده مورد انتظار شرکت ها معرفی شده است که مورد توجه سرمایه گذاران و اعتباردهندگان می باشد. هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای قدرت تبیین مدل های بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از بتای شرطی می باشد. بدین منظور اطلاعات 161 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1394 تا پایان سال 1398 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. در این تحقیق قدرت توضیح دهندگی مدل های 5 عاملی فاما فرنچ، Q عاملی HXZ و 4 عاملی کارهارت با استفاده از بتای شرطی مقایسه شده است. با توجه به روش های آماری انجام شده در سطح اطمینان 95/0 فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. همچنین این پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی همبستگی است و برای برآورد مدل ها از رگرسیون سری زمانی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد قدرت تبیین مدل 5 عاملی فاما فرنچ با استفاده از بتای شرطی بیشتر از مدل های 4 عاملی کارهارت و Q عاملی HXZ است. همچنین استفاده از آزمون GRS که تحلیل آن عمدتا مبتنی بر عرض از مبدا رگرسیون ها می باشد، تفاوت معناداری بین مدل های پژوهش نشان نداد.

    کلیدواژگان: بتای شرطی، قدرت تبیین بازده سهام، مدل های پنج عاملی فاما و فرنچ، کارهارت و Q عاملی HXZ
  • اکبر محمدی کیا، غلامرضا معمارزاده طهران*، محمد عطایی، محمود درودیان صفحات 49-61

    هدف این پژوهش بررسی میزان تعامل بین سازمان یادگیرنده و سازمان یاد دهنده و همچنین بررسی رابطه بین مولفه های سازمان یاد دهنده با سازمان یادگیرنده و مولفه های سازمان یادگیرنده با سازمان یاد دهنده و تعامل بین آنها می باشد. در این پژوهش با مطالعه پژوهش های مرتبط و با استفاده از تحلیل مضمون و مصاحبه با خبرگان این حوزه، ابتدا ابعاد موثر و مولفه های یادگیرنده و یاد دهنده مشخص شدند سپس پرسش نامه ای با 60 گویه تهیه شد و پس از تایید روایی آن و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ پرسش نامه ،با توجهبه تعدادجامعه آماری 55 نفر با استفاده از جدول مورگان بین48 نفر از اساتید که دارای مدرک دکتری مدیریت بودند به صورت آنلاین توزیع گردید که پرسش نامه های جمع آوری شده با استفاده از روش spss و باتوجه به یکدست بودن جامعه آماری آزمون T تک نمونه ای برای سنجش متغیرهای ابعاد یاددهنده و یادگیرنده و آزمون کولموگروف - اسمیرنوف جهت تطابق داده های کمی و برای محاسبه میزان همبستگی میان متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بیشترین تعامل میان دیدگاه قابل یاددهی و سازمان یادگیرنده و متغیر یادگیری تیمی با سازمان یاد دهنده بوده و کمترین تعامل بین سازمان یادگیرنده با قاطعیت در تصمیم گیری و سازمان یاد دهنده با مدل های ذهنی است.

    کلیدواژگان: سازمان یاد دهنده، سازمان یاد گیرنده، تعامل بین یاد دهنده و یادگیرنده
  • مرتضی یوسفی، نبی الله محمدی*، هما درودی صفحات 63-74

    در کسب و کارهای امروزه به دلیل پیچیدگی و دخیل بودن عوامل متعدد، یکی از چالش های بزرگ که تولید کنندگان با آن مواجه هستند، فرایند انتخاب مواد بهینه برای تولید محصول می باشد. از آنجاییکه انتخاب مواد، اثر بسیار مهمی بر پایداری محصول نهایی می گذارد، بنابراین بکارگیری رویکردی موثر و کارا، با شناسایی و اعمال شاخص های اثرگذار به صورت جامع می تواند منجر به افزایش رضایت تولید کننده و مشتری گردد. در این راستا در این پژوهش رویکردی جامع ارایه گردید که با بکارگیری ابزار های قدرتمندی همچون دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی و واسپاس فازی و با نظرسنجی از خبرگان و استفاده از پرسشنامه، اقدام به انتخاب مواد بهینه از میان گزینه های جایگزین می نماید. همچنین جهت بررسی قابلیت رویکرد پیشنهادی یک مطالعه واقعی جهت انتخاب مواد پلیمری داشبورد خودرو صورت گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده ترکیب پلی پروپیلن و تالک بر اساس شاخص های پایدار و زیرشاخص های مرتبط با آنها به عنوان بهترین گزینه انتخاب گردید. سپس تحلیل حساسیت بر اساس مقادیر مختلف λ جهت اطمینان از نتایج به دست آمده صورت گرفته و نتایج روش واسپاس فازی با نتایج روش تاپسیس فازی مورد مقایسه قرار گرفته و همبستگی نتایج نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: رویکرد هیبریدی، انتخاب مواد، تکنیک FAHP، تکنیک WASPAS-F
  • امیر کیوان آرا، اکبر اعتباریان*، علی رشیدپور صفحات 75-89

    خشنودی کنشگران سازمان، انعکاس تجربه های خوشایند آنهاست که به شدت تحت تاثیر باورهای سازمانی قرار داشته و منجر به بروز رفتار فعالانه فردی در محیط سازمان می گردد. هدف نوشتار حاضر نوع شناسی رفتارسازمانی کارکنان خشنود سازمان های فرهنگی ایران بر اساس باورمندی (سطحی/ عمیق) و رفتار (فعالانه/ منفعلانه) است که از منظر هدف، کاربردی، از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، آمیخته بر اساس راهبرد توضیحی متوالی و از نظر تحلیل محتوا، هرمنوتیک پدیدارشناسی بر اساس الگوی 7 مرحله ای کلایزی بود است. جامعه هدف این پژوهش کارکنان سازمان های فرهنگی کشور بودند که در راستای تحقیق، کارکنان سازمان های فرهنگی 4 استان، شامل 2750نفر، به عنوان جامعه آماری انتخاب و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 243 نفر محاسبه شد. نمونه گیری مرحله کمی، تصادفی و در فاز کیفی، هدفمند بود. ابزار مرحله کمی، پرسش نامه های باورمندی محقق ساخته، رضایت سنجی مینه سوتا (2000) و رفتار پویای اشفورد و بلک (1996) و در فاز کیفی از مصاحبه نیمه باز بر اساس رهیافت نیوپوزیتیویستی استفاده شد. روایی و پایایی ابزار فاز کمی پژوهش مطلوب و به کمک قابلیت اعتبار، انتقال، اتکاء، تایید و ره آورد، روایی مصاحبه ها اثبات شد. براین اساس، ابتدا درفاز کمی، نمونه ها در 4 گروه طبقه بندی و سپس در مرحله کیفی با 34 نفر از نمونه ها مصاحبه و یافته ها نشان داد، کارکنان باورمند، دارای احساس عزت نفس و رفتارهای فرانقشی هستند، بااین حال گروهی تمایل شدید به انزوا و گوشه گیری دارند. در مقابل کارکنان ناباورمند، ضمن ترس و تسلیم و تعلق سالوسانه سازمانی، به سازوکارهای دفاعی چون پاره سازی، واکنش وارونه، تخیل اسکیزوییدی و فرونشانی متوسل می شوند.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، باورمند سازمانی، ناباورمند سازمانی، کارکنان خشنود، رفتار فعالانه
  • عبدالخالق غلامی*، علی خدادادنژاد، کرم الله دانش فرد صفحات 91-99
    این پژوهش با هدف توسعه ای و کاربردی و با ماهیت توصیفی و تحلیلی به منظور شناسایی، تبیین و سنجش ویژگی های سازمانی موثر در شکل گیری و بروز رفتارهای سیاسی در سازمان های دولتی به روش ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی با استفاده از روش دلفی، 20 نفر از اساتید و خبرگان علمی به عنوان پانل دلفی با روش ترکیبی قضاوتی و گلوله برفی انتخاب و با پرسشنامه محقق ساخته طی سه مرحله از آن ها نظرخواهی گردید. براساس یافته ها، مولفه های سازمانی شامل سیستم ارزیابی عملکرد، سیستم حقوق و پاداش دهی، مشارکت در تصمیم گیری، سیاسی کاری مدیران، عدالت سازمانی، پیشرفت و ارتقاء، کمبود منابع، ابهام در اهداف و استراتژی و وظایف کارکنان، تعارض سازمانی و ساختار سازمانی شناسایی و تبیین شدند. در بخش کمی براساس نتایج بخش کیفی، پرسشنامه محقق ساخته طراحی و بین 284 نفر از کارکنان صنعت نفت منطقه گچساران که به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند توزیع گردید. داده های حاصل با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شده و نتایج نشان داد که ده مولفه سازمانی اشاره شده با شکل گیری رفتار سیاسی رابطه معناداری دارند.
    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، ویژگی های سازمانی، سازمان های دولتی، روش دلفی
  • نورمحمد سلطانی، محمدرضا ربیعی مندجین*، محمد حکاک، مینا جمشیدی اوانکی صفحات 101-116

    هدف از اجرای پژوهش، طراحی الگوی شایستگی راهبران آموزشی مدارس روستایی متناسب با وضعیت واقعی آموزش و پرورش است که با روش آمیخته انجام گرفت. این پژوهش کیفی و مبتنی بر نظریه ی داده بنیاد و با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با21 نفر از متخصصان انجام گرفته است. در کدگذاری باز، از مجموع مصاحبه های انجام گرفته با متخصصان این حوزه، در کل 684 کد باز یا اولیه استخراج شد. از مجموع کدهای باز، 112 مفهوم پایه استخراج شد در مرحله بعد مفاهیم پایه با توجه به وجوه مشابهت و افتراق معنایی، در 22 مقوله انسجام بخش طبقه بندی شدند. شایستگی های حرفه ای راهبران مدارس به عنوان پدیده محوری، نقطه ثقل تحلیل داده بنیاد وگرانیگاه مسئله تلقی میشود که با تشریح این پدیده محوری در پاسخ به پرسشهای پنچگانه در 22 مقوله انسجام بخش شامل:شرایط علی (نهادینه کردن جایگاه معنایی راهبری ،فهم درست در تشخیص ماهیت امکانات راهبری، تقویت دانش بافتاری/ موضوعی راهبران، انتخاب فایده- انگارانه راهبران)،پدیده محوری (دانش محتوایی، مهارت های راهبرانه، توانایی های راهبرانه،شایستگی های فردی- شخصیتی)، شرایط مداخله گر (ارزیابی/عملکرد دایمی راهبران،انطباق ناپذیری -نهادی/دانشی، ضعف اشتراک -گذاری دانشی،معنابخشی هم افزا -از شایستگی حرفه ای)، شرایط زمینه ای (سیاست گذاری مشخص در حوزه راهبری آموزشی،تقویت عدالت -توزیعی/فرهنگی، راهبر به مثابه -هادی نه بازرس)، راهبردها (ظرفیت سازی و نیازسنجی مشارکتی،توسعه -طرح های خودراهبر ،ارتقای مهارت های کلامی/ارتباطی)، پیامدها (راهبر به مثابه تسهیل گر، تعدیل روابط معلمان/مدارس، تحقق عدالت و توانمندسازی آموزشی،جهت دهی و اولویت بخشی به روندها توسط راهبران) مورد تحلیل قرار گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، شایستگی، راهبران، مدارس چندپایه
  • محسن حیدری، علی بدیع زاده*، کامبیز حیدرزاده صفحات 117-132

    توسعه اکوسیستم کارآفرینی راهبردی جدید در نظریه های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی جهت دستیابی به توسعه پایدار است که زمینه فعالیت و تنوع بخشی درآمد مرزنشینان و توسعه یافتگی مناطق مرزی را ممکن می سازد. بدیهی است اولین قدم پیاده سازی سیاست های توسعه کارآفرینی، شناخت اکوسیستم کارآفرینی در سطوح مختلف ملی-استانی و تشخیص گلوگاه هایی است که مزایای رقابتی کشور را فرسوده می کنند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ابعاد موثر در توسعه اکوسیستم کارآفرینی در استان های مرزی ایران است. این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی و روش تحقیق، مطالعه موردی و نحوه گردآوری داده ها مطالعه عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان است. روش تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها کدگذاری و حاصل این کدگذاری 7 بعد و 66 مولفه است. برای سنجش روایی پژوهش از گروه کارشناسان و پایایی از مستندسازی تمام مراحل توسط چندین پژوهشگر استفاده گردید. در پایان نسبت به اولویت بندی ابعاد موثر در توسعه اکوسیستم کارآفرینی در استان های مرزی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی بر اساس تکنیک مقایسه های زوجی اقدام گردید. نتایج نشان داد که ابعاد موثر در اکوسیستم کارآفرینی استان های مرزی ایران (مورد مطالعه استان کردستان) به ترتیب اولویت عبارتند از: سرمایه مالی، سیاست، حمایت، سرمایه اجتماعی، بازار، فرهنگ، سرمایه انسانی. توجه همزمان با رویکرد سیستمی به تمامی ابعاد، موجب توسعه متوازن و پایدار اکوسیستم کارآفرینی در استان های مرزی میگردد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، سیاست گذاری کارآفرینی، کارآفرینی، مدل آیزنبرگ، استان های مرزی
  • فاطمه مومنی زاده پنداسی، فرهاد شفیع پور مطلق*، تقی آقاحسینی صفحات 133-142

    با توجه به اهمیت برندسازی در خدمات آموزشی، هدف تحقیق حاضر شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه‏های مدارس برند دوره ابتدایی به شیوه الگوی تفسیری و مدل معادلات ساختاری بوده است. روش این تحقیق، آمیخته (کیفی و کمی) بوده است. در بخش کیفی، شیوه نمونه‏گیری هدفمند تا حد اشباع به تعداد 23 نفر از مدیران و معلمان با تجربه دوره ابتدایی شهرستان دلیجان بوده و در بخش کمی، شیوه نمونه‏گیری خوشه‏ای تک مرحله‏ای بوده که به طور تصادفی تعداد 116 نفر از مدیران و معلمان دوره ابتدایی شهرستان دلیجان بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران برای تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه عمیق و در بخش کمی پرسشنامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از تحلیل مضمون و کد‏گذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی از معادلات ساختاری و مدل تحلیل عاملی تاییدی استفاده به عمل آمده است. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد، بر اساس کدهای به دست داده شده، هفت بعد و مولفه استخراج شد؛ بدین ترتیب که در بعد انسانی، کارکنان با تجربه و ویژگی‏های روانشناختی آن‏ها؛ در بعد اجتماعی، اعتبار اجتماعی؛ در بعد آموزشی، برنامه درسی، در بعد کالبدی، امکانات فیزیکی و رفاهی مدرسه؛ در بعد تربیتی، برنامه‏های فرهنگی و تربیتی؛ در بعد بهداشتی، مراقبت‏های بهداشتی و در بعد فن‏آوری، برخورداری از سیستم الکترونیکی، روی برند ادراک شده مدارس ابتدایی تاثیرگذار هستند. مدل کمی نیز برازش داده شد و در مجموع این مولفه ها 15/84 درصد از برند ادراک شده را تبیین می‏نماید.

    کلیدواژگان: برند آموزشی، مولفه انسانی، مولفه فناوری، مولفه آموزشی، مدارس ابتدایی
  • مصطفی پارسامقدم*، سنجر سلاجقه، محمدجلال کمالی صفحات 143-152

    با توجه به اثرات گسترده عوامل فردی مرتبط با رفتار سیاسی و همچنین سکوت سازمانی در مدیریت رفتار سیاسی کارکنان نظام بانکی، کشف روابط پیچیده بین عوامل فردی و سکوت سازمانی با مدیریت رفتار سیاسی در نظام بانکی میتواند،ضرورت انجام چنین پژوهشی را نمایان سازد. لذا هدف این پژوهش بررسی رابطه بین عوامل فردی و مدیریت رفتار سیاسی در نظام بانکی با توجه به نقش میانجی سکوت سازمانی در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می باشد. این پژوهش از بعد هدف کاربردی و از بعد چگونگی گردآوری داده ها و روش کار در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی قرار می گیرد. بدین منظور، سه پرسشنامه ی مدیریت رفتار سیاسی، عوامل فردی و سکوت سازمانی برای جمع آوری داده ها ساخته شده است. برای انجام کار، با استفاده از فرمول کوکران تعداد 356 نفر از کارکنان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ها و آزمونهای آماری نظیرآزمونT تک نمونه ای، مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که عوامل فردی با مدیریت رفتار سیاسی رابطه مستقیم و معناداری دارد و با سکوت سازمانی رابطه منفی و معناداری دارد، همچنین سکوت سازمانی با مدیریت رفتار سیاسی رابطه منفی و معناداری دارد. نتایج نشان میدهد یکی از رویکردهای بسیار رایج در مدیریت رفتار سیاسی، عوامل فردی است. موفقیت هر سازمانی به تخصیص و به کارگیری مناسب ابزار، تجهیزات، پول، مواد و منابع انسانی بستگی دارد؛ که این در گرو عوامل فردی است.

    کلیدواژگان: مدیریت رفتار سیاسی، سکوت سازمانی، عوامل فردی
|
  • Seyede Saeede Javanmard, Nasrin Jazani *, Seyed Mahdi Alvani, Mohammadreza Hamidizadeh Pages 1-9

    Motivation is a vital element in human resource management. Therefore, today's managers need to understand the reasons why employees work so they can generate the motivation they need. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the of public service motivation of employees of Qazvin University of Medical Sciences. This study is descriptive-survey in terms of data collection method. The standard questionnaire of Kim and Vandenabeele (2010), Hackman & Oldham (JDS) and a researcher-made questionnaire were used in this study. The survey was conducted in a community of 343 employees, with a sample of 180, according to Morgan's table. This cross-sectional study was conducted in 2018. Structural equation modeling (PLS) is used to answer the questions. Psychological conditions of the job had the most impact on the employees' job motivation and among the small variables, the feeling of satisfaction with the operation of public interest had the most impact and accepting responsibility for the results of the work had the least effect. Regarding the variables affecting the psychological conditions of the organization, the individual's sense of organization's norms has the highest and the individual's sense of organization's publicness has the least effect.

    Keywords: Public Service Motivation(PSM), Job Factors, Organizational Factors
  • Saeid Rahmani, Morteza Mosa Khani *, Davod Samari Pages 11-21
    SummaryThe purposes of creating and developing free zones are increasing and developing exports, creating jobs, attracting domestic and foreign investment and technology transfer, increasing public revenues, increasing tourism, promoting the country's economic position and taking the advantages from a competitive economy. The main purpose of the current study is to identify and prioritize entrepreneurial competencies for starting business and work in the free zones of Iran. In this research, the descriptive method is applied based on the practical purposes and data is collected using survey. The statistical population is the managers of economic entities and entrepreneurs in free zones. A pairwise comparison questionnaire based on the identified criteria and sub-criteria was designed by the opinion of professors and experts in the field and then it was filled by the senior managers who are working in this realm. This research identified 20 sub-criteria related to three main factors including entrepreneurial competence, managerial competence and task competence derived from theoretical foundations and the literature. The results demonstrate that entrepreneurial competence is the most important factor with the highest weight among other main factors. Also, the entrepreneurial skills, market knowledge, and self-management have been determined as the most important sub-criteria respectively with the highest weight among other identified sub-criteria
    Keywords: Entrepreneurial Competence, Entrepreneurial skills, Entrepreneurial knowledge, Behavioral Competence
  • Ebrahim Sahraee *, Naser Poursadegh, Naser Hamidi, Ali Mohtashami Pages 23-33

    AbstractThe present study by identifying and determining the drivers of complexity affecting the performance of complex government organizations, the researcher designed a paradigm model of complexity drivers and defines complex government organizations. To achieve this, it conducts research using a combination of qualitative and quantitative methods. The researcher uses open source, axial and selective data method to analyze the interview data. To validate the initial model, the quantitative method "Content Validity Evaluation of CVR" has been used. After validation, 123 focal variables were identified in the form (causal conditions of 14 categories, phenomena 13, action / interaction 21, consequences 14, intervening conditions 39 and context 22 categories) with these drivers paradigm model of complexity drivers in evaluating the performance of organizations The Iranian government complex was designed. As can be seen in the research model, the focal categories of intervention conditions as drivers of legal complexity and the underlying categories of drivers as bedridden complexity drivers with the impact on the action / interaction and consequences of the model cause organizational performance complexity that should be evaluated. The performance of these organizations should be considered.

    Keywords: complex government organizations, complexity drivers models, Grounded Theory Method(GT)
  • Hossein Aboutalebi, Mohsen Dastgir, Qplamreza Soleymani Amiri Pages 35-47

    Various criteria have been introduced to evaluate the expected returns of companies, which are considered by investors and creditors. The purpose of this study is to compare the explanatory power of stock return models of companies listed on the Tehran Stock Exchange using conditional beta. For this purpose, the information of 161 companies listed on the Tehran Stock Exchange from the beginning of 1394 to the end of 1398 was examined and tested. In this study, the explanatory power of 5-factor Fama French, Q-factor HXZ and 4-factor Carhart models was compared using conditional beta. Also, this study is descriptive-correlational in nature and time series regression has been used to estimate the models.The results showed that the explanatory power of the 5-factor model of Fama French using conditional beta is more than the 4-factor models of Carhart and the Q-factor of HXZ. Also, the use of GRS test, whose analysis is mainly based on the width of the origin of regressions, did not show a significant difference between the research models.

    Keywords: conditional dual beta, The power to explain stock returns, fama french 5 factor model, carhart 4 factor model, hxz q factor model
  • Akbar Mohamadi, Gholamreza Memarzadeh Tehran *, Mohammad Ataie, Mahmood Doroodian Pages 49-61

    The purpose of this study is to investigate the degree of interaction between the learning organization and the teaching organization and also to investigate the relationship between the components of the teaching organization with the learning organization and the components of the learning organization with the teaching organization and the interaction between them. In this study, by studying related researches and using content analysis and interviews with experts in this field, first the effective dimensions and components of learner and teacher were identified, then a questionnaire with 60 items was prepared and after confirming its validity and reliability using Cronbach's alpha of the questionnaire, according to the statistical population of 55 people using Morgan table, was distributed online among 48 professors who had a doctorate in management. Learning and learner dimension variables were measured and Kolmogorov-Smirnov test was used to match the quantitative data and Pearson correlation test was used to calculate the correlation between the variables. Findings showed that the highest interaction between teachable perspective and learning organization and team learning variable with teaching organization and the least interaction between learning organization with determination in decision making and teaching organization with mental models.

    Keywords: teaching organization, Learning Organization, interaction between teaching, learning
  • Morteza Yousefi, Nabiollah Mohammadi *, Homa Doroud Pages 63-74

    In today's business due to the complexity and involvement of multiple factors, one of the major challenges faced by manufacturers is the process of selecting the optimal materials to produce the product. Since the choice of materials has a very important effect on the stability of the final product, so applying an effective and efficient approach by identifying and applying effective indicators comprehensively can lead to increased producer and customer satisfaction. In this regard, in this study, a comprehensive approach was presented that uses powerful tools such as fuzzy Delphi, fuzzy hierarchical analysis and fuzzy waspas, and by surveying experts and using a questionnaire, selects the optimal materials from alternative options. Also, to evaluate the capability of the proposed approach, a real study was conducted to select the polymer materials of the car dashboard. Based on the results, the combination of polypropylene and talc was selected as the best option based on stable indices and related sub-indices. Then, sensitivity analysis based on different values of λ was performed to ensure the obtained results and the results of fuzzy waspas method were compared with the results of fuzzy TOPSIS method and the correlation of the results was confirmed.

    Keywords: Hybrid Approach, Material Selection, FAHP Technique, WASPAS-F Technique
  • Amir Keyvanara, Akbar Etebarian *, Ali Rashidpour Pages 75-89

    Pleasure of organizational actors is a reflection of their pleasant experiences that are strongly influenced by their organizational beliefs and lack of it will lead to psychological destruction. The purpose of this article is to identify the behavior of Pleasure employees of cultural organizations based on the dimensions of their Believable and individual behavior, from the perspective of purpose, states the kind of application with a combined method of data collection, analytical strategy, and hermeneutics of phenomenology using open coding strategy. Quantitative sampling of the research phase was random and in the qualitative was purposeful based on the principles of data saturation and subject persuasion. Quantitative research tools were researcher-made Believable questionnaires, Minnesota Satisfaction Survey (2000), and Ashford and Black Dynamic Behavior. In the qualitative phase, a semi-open interview based on the neopositivist approach was used. Validity and reliability of quantitative research tools are desirable, And with the help of credibility, transfer, reliance, verification and delivery, the validity of qualitative phase tools was proved. Based on this, first, with the help of quantitative research tools, the samples were classified into 4 groups. Then, in the qualitative phase of the research, interviews were conducted with samples that best represented the characteristics of individuals in each class. Findings showed that Believable employees have self-esteem and extra-role behaviors, yet some groups have a strong tendency to isolate. Unbelieving employees, on the other hand, resort to defense mechanisms such as fragmentation, inversion, schizoid imagination, and suppression, while fearing surrender and belonging to the organization.

    Keywords: Organizational believer, Unbelievable organizational, Pleasure employees, Active behavior, Organizational behavior
  • Abdolkhalegh Gholami *, Ali Khodadadnezhad, Karamolah Danesh Fard Pages 91-99
    This research was conducted with a developmental-applied purpose and with a descriptive-analytical nature in order to identify, explain and measure the effective organizational characteristics in the formation and occurrence of political behaviors in government organizations in a combined (qualitative-quantitative) method. In the qualitative section, using Delphi method, 20 professors and scientific experts were selected as Delphi panels with a combined method of judgment- snowball and were surveyed with a researcher-made questionnaire that organizational components including performance appraisal system, payroll and reward system, Participation in decision making, policy making of managers, organizational justice, progress and promotion, resource scarcity, ambiguity in staff goals and strategy and tasks, organizational conflict and organizational structure were identified and explained. In the quantitative section, based on the results of the qualitative section, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among 284 employees of the oil industry in Gachsaran region who were selected by simple random method. The data were analyzed using structural equation modeling and the results showed that the above ten organizational components are significantly related to the formation of political behavior.
    Keywords: Political Behavior, organizational Characteristics, Government organizations, Delphi method
  • Noormohammad Soltani, Mohammadreza Rabiee Mandejin *, Mohammad Hakak, Mina Jamshidi Avanaki Pages 101-116

    The purpose of conducting the research is to design a competency model for rural school leaders appropriate to the real situation of education, which was done by a mixed method. This qualitative research is based on data foundation theory and using a purposeful approach and applying theoretical saturation criteria, semi-structured interviews have been conducted with 21 experts. In open coding, a total of 684 open or primary codes were extracted from the total number of interviews conducted with experts in this field. From the total of open source, 112 basic concepts were extracted. In the next step, the basic concepts were classified into 22 coherent categories according to the aspects of similarity and semantic differentiation: causal conditions (institutionalizing the semantic position of leadership, correct understanding in recognizing the nature of leadership possibilities , Strengthening the contextual / thematic knowledge of leaders, Utilitarian selection of leaders), Phenomenon (content knowledge, leadership skills, leadership abilities, individual-personality competencies), Intervention conditions (continuous evaluation / performance of leaders, Weakness of sharing) ...), contextual conditions (specific policy in the field of educational leadership, leader as a leader - not an inspector), strategies (capacity building and participatory needs assessment, development - self-directed plans ...), consequences (leader as a facilitator, adjustment Teacher / school relations, justice and educational empowerment ...) have been analyzed.

    Keywords: Competency Model, Competency, leaders, multi grade schools
  • Mohsen Heidari, Ali Badizadeh *, Kambiz Heidarzadeh Henzaee Pages 117-132

    The development of the entrepreneurial ecosystem is a new strategy in development theories for empowerment and capacity building to achieve sustainable development, which makes it possible to operate and diversify the income of border residents and the development of border areas. Obviously, the first step in implementing entrepreneurship development policies is to recognize the entrepreneurial ecosystem at different national and provincial levels and to identify bottlenecks that erode the country's competitive advantages. The main purpose of this study is to identify and prioritize the effective dimensions in the development of entrepreneurial ecosystem in the border provinces of Iran. This research is a qualitative research and research method, case study and how to collect data is a semi-structured in-depth study with experts. The method of analyzing the data obtained from the interviews is coded and the result of this coding is 7 dimensions and 66 components. To assess the validity of the research, a group of experts and the reliability of all stages were documented by several researchers. Finally, the effective dimensions in the development of entrepreneurial ecosystem in border provinces were prioritized using a hierarchical analysis process based on the technique of pairwise comparisons. The results showed that the effective dimensions in the entrepreneurial ecosystem of the border provinces of Iran in order of priority are: financial capital, politics, support, social capital, market, culture, human capital. Simultaneous attention to all aspects of the systemic approach leads to balanced and sustainable development of the entrepreneurial ecosystem in the border provinces.

    Keywords: Entrepreneurship Ecosystem, Entrepreneurship Policy, entrepreneurship, Isenberg Model, Border Areas
  • Fateme Momenizadeh, Farhad Shafiepour Motlagh *, Taqi Aqahoseini Pages 133-142

    Due to the importance of branding in educational services, the purpose of this study was to identify and explain the dimensions and components of branded elementary schools through interpretive modeling and structural equation modeling. The research method was mixed (qualitative and quantitative). In the qualitative part, the purposeful sampling method was saturated with 23 principals and teachers with experience in elementary school of Delijan city and in the quantitative part, one-stage cluster sampling method was used. Elementary school principals and teachers were selected based on Cochran sample size formula. The research tools in the qualitative part were in-depth interviews and in the quantitative part the questionnaires were extracted from the themes obtained from the interviews. Open, axial and selective content analysis and coding have been used to analyze the information in the qualitative section, and in the quantitative part of the structural equations and confirmatory factor analysis model have been used. In general, the results showed that, based on the codes given, seven dimensions and components were extracted so that in the human dimension, experienced staff and their psychological characteristics - in social dimension, social validity - in Educational dimension, Curriculum, Physical dimension, Physical and school facilities; Educational, Cultural and educational programs; Health, Health care and Technology, Electronic system, Perception brand Elementary schools are influential. The model was quantitatively fitted as well, accounting for 84.15% of the perceived brand.

    Keywords: Educational Brand, Human Component, Educational component, Technology Component, Elementary schools
  • Mostafa Parsamoghadam *, Sanjar Salajegheh, MohammadJamal Kamali Pages 143-152

    regarding the broad effects of personal factors related to political behavior as well as organizational silence in the management of political behavior of bank personnel, discovering complex relationships between individual factors and organizational silence with management of political behavior in the banking system can reveal the importance and necessity of carrying out such research. the aim study is to investigate the relationship between individual factors and management of political behavior in the banking system according to the role of mediating role in the central bank of islamic republic of iran. the purpose of this research is the practical purpose and then how data collection and work method are among the descriptive - survey research. for this purpose, three questionnaire management questionnaire, individual factors and organizational silence were constructed to collect data. according to cochran s formula, 356 employees of the central bank of iran were determined and selected by random sampling. to analyze the data from the statistical methods and test of single - sample t - sample t test, structural equation modeling of اس software and amos is used. the results show that individual factors have a direct and meaningful relation with management of political behavior and there is a negative and significant relationship with organizational silence, as well as organizational silence with management of political behavior. the results show that one of the most common approaches in management of political behavior is individual factors. The success of each organization depends on the appropriate allocation of instruments, equipment, money

    Keywords: Political Behavior Management, Organizational silence, Individual Factors