فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال ششم شماره 47 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه پرنیان*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 1-10
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر بخشودگی بر تاب آوری و دلزدگی زناشویی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش همه زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس عضو انجمن حمایت از بیماران مولتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1396 بودند. در مجموع 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش بخشودگی قرار گرفت. گروه ها پرسشنامه های تاب آوری (کونور و دیویدسون، 2003) و دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر بخشودگی بر تاب آوری و دلزدگی زناشویی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر بود. به عبارت دیگر آموزش مبتنی بر بخشودگی باعث افزایش تاب آوری و کاهش دلزدگی زناشویی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شد (05/0P<). در نتیجه آموزش مبتنی بر بخشودگی یک روش موثر برای بهبود تاب آوری و دلزدگی زناشویی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می باشد.
    کلیدواژگان: بخشودگی، تاب آوری، دلزدگی زناشویی، بیماران، مولتیپل اسکلروزیس
  • محمد خالدیان*، ایوب مرادی، سارا چالاک صفحات 11-25
    هدف
    این پژوهش با هدف تاثیر قصه گویی و داستان گویی به سبک ادبی (داستانهای کلیله و دمنه) بر پرورش خلاقیت و کاهش خشم کودکان انجام گرفت.
    روش
    جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه ی دوم و سوم ابتدایی شهرستان قروه در سال تحصیلی 92-91 بود. حجم نمونه ابتدا تعداد 60 نفر از دانش آموزان بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد، سپس بر اساس نمرات پرسشنامه تعداد 22 نفر از این افراد که در پرسشنامه خلاقیت پایینترین نمرات و در پرسشنامه خشم بالاترین نمرات را گرفتند انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت تاثیر متغیر مستقل قصه گویی و داستان گویی به سبک ادبی (داستانهای کلیله و دمنه) به سبک ادبی قرار گرفتند اما گروه کنترل تحت هیچگونه مداخله ای قرار نگرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه خلاقیت شیفر و خشم چند بعدی پرواز و خالدیان استفاده شد. این پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده نشان داد که میانگین نمرات خلاقیت در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر است همچنین میانگین نمرات خشم در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل پایین تر است.
    نتیجه گیری
    نتیجه گیری می شود که قصه گویی و داستان گویی به سبک ادبی (داستانهای کلیله و دمنه) موجب افزایش و پرورش خلاقیت و کاهش و کنترل خشم می شود.
    کلیدواژگان: قصه گویی، داستان گویی، سبک ادبی، کلیله و دمنه، خلاقیت، خشم
  • توفیق آل عباد*، جواد کریمی صفحات 27-39

    هدف پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باورهای فراشناختی، نگرش مسئولیت پذیری و حمایت اجتماعی با وسواس در بین دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان رامهرمز در سال تحصیلی 94-1393 انجام شده است. این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی - همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه ی مورد مطالعه تعداد 1100 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع دوم متوسطه شهرستان رامهرمز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای وبا کمک کتب روش تحقیق (کردلویی، 1393)، تعداد 200 نفر از دختران (100 نفر) و پسران (100 نفر) به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده و پرسشنامه را تکمیل نمودند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های وسواس (فوا و همکاران، 2010)، نگرش مسئولیت (سالکووسکیس، 2000) و باورهای فراشناختی (ولز، 1997) و حمایت اجتماعی (وایت ، 2004) که دارای پایایی (به ترتیب، 88/0، 87/0، 93/0 و 88/0) بودند، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف-اسمیرنوف و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد بین باورهای فراشناختی (367/0) و نگرش مسئولیت (392/0) با وسواس رابطه مستقیم وجود دارد و بین مولفه های باورهای فراشناختی اعتمادشناختی (244/0)، باورهای مثبت در مورد نگرانی (400/0)، وقوف شناختی (284/0)، افکار خطرناک (233/0) و نیاز به کنترل افکار (234/0) رابطه مستقیم و معنی داری با وسواس وجود دارد. با توجه به یافته های پژوهش، نتیجه گرفته شد که افزایش و کاهش باورهای فراشناختی، نگرش مسئولیت و حماین اجتماعی منجر به کاهش و افزایش وسواس در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان رامهرمز می شود.

    کلیدواژگان: افکار، باورهای فراشناختی، نگرش مسئولیت، حمایت اجتماعی، وسواس
  • فرزانه هومن*، میترا قربانی صفحات 41-54
    هدف از پژوهش اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر افزایش عزت نفس و امید به زندگی در افراد مبتلا به ایدز شهر اهواز بود. نمونه آماری نیز بر اساس روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر در دو گروه آزمایشی و گواه (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) انتخاب شدند. طرح پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش امید به زندگی اشنایدر (2000) و عزت نفس کوپر اسمیت (1967) بود. گروه آزمایش در طول هشت جلسه ، هرجلسه به مدت 90 دقیقه درمان مصاحبه انگیزشی دریافت کردند و پس از یک ماه پیگیری به عمل آمد. نتایج تحلیل کوواریانس های یک راهه نشان داد با کنترل پیش آزمون، عزت نفس و امید به زندگی گروه آزمایش در پس آزمون با گروه کنترل تفاوت معنی داری دارد. سطح معنی داری در پژوهش حاضر 05/0=α بوده است .
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، عزت نفس، امید به زندگی
  • پریسا گل کاریان*، عبدالله شفیع آبادی، علی دلاور صفحات 55-66
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و رژیم درمانی بر عزت نفس و فشارهای اجتماعی در افراد مبتلا به چاقی انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش افراد مبتلا به چاقی مراجعه کننده به مراکز مشاوره روانشناختی و کلینیک های تغذیه شهر تهران در فصل های پاییز و زمستان سال 1396 بودند. نمونه پژوهش 30 فرد مبتلا به چاقی بودند که با روش در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه ها 10 جلسه (هفته ای یک جلسه) آموزش دیدند، به طوری که گروه درمان شناختی رفتاری توسط یک متخصص روانشناسی بالینی و گروه رژیم درمانی توسط یک متخصص تغذیه آموزش دید. عزت نفس و فشارهای اجتماعی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. داده ها با روش های تی-تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان شناختی رفتاری و رژیم درمانی در افزایش عزت نفس و کاهش فشارهای اجتماعی موثر بودند. همچنین روش درمان شناختی رفتاری در مقایسه با رژیم درمانی باعث افزایش معنادار عزت نفس و کاهش معنادار فشارهای اجتماعی افراد مبتلا به چاقی شد (01/0P<). بنابراین هر دو روش می توانند توسط مشاوران و درمانگران برای افزایش عزت نفس و کاهش فشارهای اجتماعی افراد مبتلا به چاقی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، رژیم درمانی، عزت نفس، فشارهای اجتماعی، چاقی
  • هنگامه کربلایی پور* صفحات 67-77

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر اهمال کاری تحصیلی و بهزیستی روانشناختی و اجتماعی دانش آموزان انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه-تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان مقطع متوسطه شهر کرج در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از میان آنها 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای با روش ذهن آگاهی آموزش دید. گروه ها پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راثبلوم، 1984)، بهزیستی روانشناختی (ریف، 1980) و بهزیستی اجتماعی (کییز، 1998) را تکمیل کردند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-19 و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ذهن آگاهی باعث کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش بهزیستی روانشناختی و اجتماعی دانش آموزان شد (01/0<p). نتایج حاکی از اهمیت ذهن آگاهی در بهبود اهمال کاری تحصیلی و بهزیستی روانشناختی و اجتماعی دانش آموزان می باشد. بنابراین مشاوران مدارس می توانند از روش ذهن آگاهی برای کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش بهزیستی روانشناختی و اجتماعی دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اهمال کاری تحصیلی، بهزیستی روانشناختی، بهزیستی اجتماعی، دانش آموزان
  • سارا نداف*، طیبه شریفی، علیرضا حیدرئی، نیما اسدزاده صفحات 79-89

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی بین خودکارامدی تحصیلی و انگیزه پیشرفت با درگیری تحصیلی و نقش واسطه ای تایید خویشتن دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر اهواز بود. نمونه این پژوهش مشتمل بر 200 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول بودند که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است و ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های خودکارامدی تحصیلی پاتریک، هیکس و رایان (1997)، درگیری تحصیلی پینتریچ و دیگروت (1991)، انگیزه پیشرفت هرمنس (1977) و تایید خویشتن راتوس بود. یافته ها نشان داد الگوی پیشنهادی در شاخص های برازندگی دارای برازش مطلوبی است. در الگوی نهایی پژوهش مسیر انگیزه پیشرفت به تایید خویشتن به دلیل معنادار نبودن حذف گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین خودکارآمدی تحصیلی با انگیزه پیشرفت (34/0 = P و 01/0 ≤p)، با درگیری تحصیلی (51/0 =P و 01/0 ≤p)، با تایید خویشتن (28/0 =P و 01/0 ≤p) دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. همچنین بین درگیری تحصیلی با انگیزه پیشرفت (34/0 =P و 01/0 ≤p) و با تایید خویشتن (32/0 =P و 01/0 ≤p)، و بین تایید خویشتن با انگیزه پیشرفت (19/0 =P و 01/0 ≤p)، دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خودکارامدی تحصیلی، انگیزه پیشرفت، درگیری تحصیلی، تایید خویشتن
  • سارا پارسایی، سارا حقیقت، جمال عاشوری* صفحات 91-103
    این پژوهش با هدف بررسی نقش انگیزش پیشرفت، صفات شخصیت و سرسختی روانشناختی در پیش بینی اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد. پژوهش حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر شهر ورامین در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از میان آنها 130 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه های انگیزش پیشرفت (هرمانز، 1970)، صفات شخصیت (کاستا و مک کری، 1992)، سرسختی روانشناختی (کوباسا، 1979) و اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین انگیزش پیشرفت، برون گرایی، پذیرش، سازگاری، وظیفه شناسی و سرسختی روانشناختی با اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر رابطه منفی و معنادار و بین روان رنجورخویی با اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین متغیرهای انگیزش پیشرفت، روان رنجورخویی، برون گرایی، پذیرش، سازگاری، وظیفه شناسی و سرسختی روانشناختی توانایی پیش بینی معنادار اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر را داشتند (05/0>p). با توجه به یافته های این پژوهش مشاوران و متخصصان باید به نشانه های متغیرهای انگیزش پیشرفت، صفات شخصیت و سرسختی روانشناختی توجه کرده و بر اساس آنها برنامه هایی برای کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر طراحی و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، صفات شخصیت، سرسختی روانشناختی، اضطراب اجتماعی
|
  • Fatemeh Parnian *, Majid Zargham Hajebi Pages 1-10
    Present research aimed to investigate the effectiveness of training based on forgiveness on resilience and marital burnout of patients with multiple sclerosis. This study was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The research statistical population was all women with multiple sclerosis, member of the association for the support of multiple sclerosis patients of Tehran city in 2017 year. Totally 30 people selected through available sampling method and randomly assigned to two equal groups (each group 15 people). The experimental group trained 8 sessions of 90 minutes undergoing the forgiveness training. Groups completed the questionnaires of resilience (Connor & Davidson, 2003) and marital burnout (Pines, 1996) in the pre-test and post-test stages. Data was analyzed with multivariate analysis of covariance method. The findings showed that training based on forgiveness was effective on forgiveness on resilience and marital burnout of women with multiple sclerosis. In the other words training based on forgiveness led to increase resilience and decrease marital burnout of women with multiple sclerosis (P<0/05). As a result, training based on forgiveness is an effective method to improve the resilience and marital burnout of women with multiple sclerosis.
    Keywords: forgiveness, resilience, marital burnout, patients, Multiple Sclerosis
  • Ayoob Aoradi, Sara Chalak Pages 11-25
    Aim
    This study aimed to investigate the impact of storytelling and narrative literary style (Kalila wa Dimna stories), took on the development of creativity and reduce anger in children.
    Methods
    The study population consisted of all second and third grades of elementary school students Ghorveh city in the school year 91-92. The sample size of 60 students were selected based on a random sample, Then, based on questionnaire scores, 22 of these patients, the lowest scores on the creativity scale and the highest scores on the anger scale were selected. Randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group, 10 sessions, storytelling and narrative literary style (Kalila wa Dimna stories), were affected by the independent variable, but the control group did not receive any intervention. To collect the data, the questionnaire creativity Scheffer and Parvaz & Khaledian anger questionnaire were used. In this study, experimental pretest posttest control group.
    Results
    The results showed that the Average Creativity in the post-test scores of the experimental group significantly higher than the control group post-test scores, and also results showed that the Average anger in the post-test scores of the experimental group significantly lower than the control group post-test scores.
    Conclusion
    The results showed that storytelling and narrative literary style (Kalila wa Dimna stories), to enhance and foster creativity and redue anger.
    Keywords: Storytelling, Narrative, literary style, Kalila wa Dimna, Creativity, anger
  • Tofigh Ale Ebad *, Javad Karimi Pages 27-39

    Objectives The purpose of this study was to investigate the relationship between metacognitive beliefs, attitude of responsibility and social support, with obsession among secondary school students in Ramhormoz, Khuzestan province in Iran during 2012-2013. This research is a descriptive-correlational study and is applicable in terms of purpose. The population of this study includes 1100 students (girls and boys) of secondary school in Ramhormoz. Using cluster sampling and stratified sampling methodology, as well as the research methodology books (Kordlooye, 1393), 200 students (100 girls and 100 boys) were selected as sample and completed the questionnaire.To measure the variables of research, we have used Obsessive-Compulsive Inventory (Fva et al., 2010), Responsive Attitude Questionnaire (Salkowkes, 2000), Metacognitive beliefs questionnaire (Wales, 1997), Social Support Questionnaire (White, 2004) Which were of reliability (0.88, 0.87, 0.93 and 0.88 respectively). Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov statistical tests and Pearson correlation test. The results show that there is a direct relationship between metacognitive beliefs (0.367) and attitude of responsibility (392/0) and between the trustworthiness metacognitive beliefs (0.244) , positive beliefs about worries (0.400), cognitive status (0.284), dangerous thoughts(0.233) and the need to control thoughts (0.234) is a direct and meaningful relationship with obsession. According to the results, it can be concluded that increasing and decreasing meta-cognitive beliefs, attitude of responsibility and social support can decrease and increase obsession in secondary school students in Ramhormoz.

    Keywords: thoughts, Metacognitive beliefs, Attitude of responsibility, social support, Obsessio
  • Farzaneh Hooman *, Mitra Ghorbani Pages 41-54
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of motivational interviewing on increasing self-esteem and life expectancy in people with AIDS in Ahwaz. The statistical sample was selected on the basis of a sampling method of 30 subjects in two experimental and control groups (15 in the experimental group and 15 in the control group). The research design was quasi-experimental, pre-test and post-test with control group. The tools used in this research were the hope of life for Schneider (2000) and Cooper Smith's self-esteem (1967). During the eight sessions, the experimental group received a motivational interview for 90 minutes and followed up after one month. The results of one way covariance analysis indicated that there was a significant difference in pretest, self-esteem and life expectancy in the experimental group in the post-test with the control group. The significance level in the present study was α = 0.05. .
    Keywords: motivational interview, self esteem, Life expectancy
  • Parisa Golkarian *, Abdollah Shafiabadi, Ali Delavar Pages 55-66
    Present research aimed to comparison the effectiveness of cognitive behavior therapy and diet therapy on self-esteem and social pressure in obese people. This was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design. The research statistical population was included all obese people referring to psychological counseling centers and nutrition clinics of Tehran city in autumn and winter of 2017 year. The research sample was 30 obese people that were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups. The groups trained 10 sessions (weekly one session), so that the cognitive behavioral therapy group was trained by a specialist of clinical psychologist and a diet therapy group was trained by a nutritionist. Self-esteem and social pressure were measured in pre-test and post-test phases. The data were analyzed by T-Test and MANCOVA methods with using SPSS-21 software. The findings showed that both two methods of cognitive behavior therapy and diet therapy were effective on increase self-esteem and decrease social pressure in obese people. Also cognitive behavior therapy in comparison diet therapy significantly led to increase self-esteem and decrease social pressure of obese people (P<0/01). Therefore, both two methods can be used by counselors and therapists in order to increase self-esteem and decrease social pressure of obese people.
    Keywords: cognitive behavior therapy, diet therapy, self-esteem, social pressure, Obesity
  • Hengameh Karbalaeipoor * Pages 67-77

    Present research aimed to investigate the effectiveness of mindfulness on academic procrastination and social and psychological well-being of students. This research in term of purpose was an applied and in term of performance was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design with control group. The research population was included high school students in Karaj city in 2017-18 academic years that from them 30 people were selected through available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group trained by mindfulness for 8 sessions of 60 minutes. Groups completed the questionnaires of academic procrastination (Solomon & Rothblum, 1984), psychological well-being (Ryff, 1980) and social well-being (Keyes, 1998). Data was analyzed with using SPSS-19 software and with multivariate analysis of covariance method. The findings showed that mindfulness led to decrease the academic procrastination and increase the social and psychological well-being of students (P<0/01). The results indicate the importance of mindfulness on improving academic procrastination and social and psychological well-being of students. Therefore, school counselors can use the mindfulness method to decrease the academic procrastination and increase the social and psychological well-being of students

    Keywords: mindfulness, Academic Procrastination, Psychological well-being, social well-being, Students
  • Sara Naddaf *, Tayebeh Sharifi, Alireza Heidarie, Nima Asadzadeh Pages 79-89

    The purpose of the present study was to investigate the causal relationship between educational self-efficacy and the motivation for progress with academic conflict and the mediating role of self-esteem among primary school students in Ahwaz. The sample consisted of 200 high school students who were selected by multi-stage cluster sampling. The research method is descriptive and correlational. Instruments used by Patrick, Hicks and Ryan (1997), Educational Inventory of Pintrich and Divers (1991), Hermann's Advancement Motivation (1977) and Ruthus Self-Confirmation Questionnaire. The results showed that the proposed pattern in fit indices is favorable. In the final pattern of research, the path to the motive of progress was eliminated from self-assertion because it was not meaningful. The results of this study showed that there was a significant correlation between self-efficacy (P = 0.34, p≤0/03), educational involvement (P = 0.51, p≤ 0.01), self-confidence (P = 0.28) And p≤0.01) students have a meaningful positive relationship. Also, there was a significant difference between educational progression-induced learning outcomes (P = 0.34, p≤0.01) and self-confidence (P = 0.32, P≤0.01), and between self-confidence- P and p≤0.01), students have a meaningful positive relationship.

    Keywords: Educational self-esteem, motivation for progress, Academic Engagement, self-confidence
  • Sara Parsaie, Sara Haghighat, Jamal Ashoori * Pages 91-103
    This research aimed to investigate the role of achievement motivation, personality traits and psychological hardiness in predicting social anxiety of educable mentally retarded students. Present research was a cross-sectional from type of correlation. The research population included all educable mentally retarded students of Varamin city in 2017-18 academic years that from them 130 people were selected by simple sampling method. All of them completed the questionnaires of achievement motivation (Hermans, 1970), personality traits (Costa & McCrae, 1992), psychological hardiness (Kobasa, 1979) and social anxiety (Connor & et al, 2000). The data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression with enter model methods. The findings showed there was a positive and significant relationship between the achievement motivation, extroversion, openness, agreeableness, conscientiousness and psychological hardiness with social anxiety of educable mentally retarded students and there was a negative and significant relationship between the neuroticism with social anxiety of educable mentally retarded students. Also the variables of achievement motivation, neuroticism, extroversion, openness, agreeableness, conscientiousness and psychological hardiness significantly could predict the social anxiety of educable mentally retarded students (p<0/05). According to findings of this research counselors and experts consider the symptoms of achievement motivation, personality traits and psychological hardiness and based on design and implemente programs to decrease the social anxiety of educable mentally retarded students.
    Keywords: achievement motivation, Personality traits, psychological hardiness, social anxiety