فهرست مطالب

خون - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1400)

فصلنامه خون
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام رازانی، الهام خلف عادلی*، مهتاب مقصودلو، مهرناز عبدالعلیان، محمدرضا جوان، سمیرا انوری صفحات 225-232
    سابقه و هدف

    عوارض پس از تزریق خون، هزینه های بالا، محدودیت منابع و زمان لازم جهت تامین فرآورده های خون، نیاز به بررسی وضعیت مصرف خون و عوامل موثر در استفاده صحیح فرآورده ها را در بازه های زمانی مختلف در مراکز درمانی ضروری کرده است. در این مطالعه وضعیت مصرف فرآورده گلبول قرمز در بیمارستان امام خمینی شهرستان محلات در بازه زمانی 1398-1397 بررسی گردید. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر، داده های مربوط به هموگلوبین بیمار در بدو بستری، هنگام درخواست خون، پس از تزریق خون و هنگام ترخیص، نام پزشک، علت بستری، شمارش پلاکت، آزمایش های PT و PTT بیمار و نسبت کراس مچ به تزریق خون یا C/T جمع آوری گردید.

    یافته ها

    از تعداد 356 بیمار دریافت کننده گلبول قرمز، 7/91% بیماران، هنگام درخواست خون کم خون بوده و 7/51% از آن ها با هموگلوبین بیشتر از g/dL 8 فرآورده گلبول قرمز دریافت کردند. شاخص C/T ، 06/1 و بیشترین میزان آن به بخش جراحی (8/1) و کمترین به بخش دیالیز (0/1) تعلق داشت. بین متغیرهای سن، جنسیت، PT ، PTT ، علت بستری و پزشک با فراوانی تزریق خون ارتباط معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد نسبت کراس مچ به تزریق خون در مقایسه با مقدار قابل قبول کمتر بوده و نشان دهنده مطلوب بودن نسبت درخواست به تزریق می باشد. هم چنین مشخص شد بین درخواست خون و کاهش هموگلوبین ارتباط معناداری وجود داشته و با توجه به میانگین آستانه هموگلوبین بیماران هنگام درخواست، عمدتا از استراتژی آزاد جهت تزریق استفاده شده است.

    کلیدواژگان: کم خونی، انتقال خون، بیمارستان ها
  • محمدرضا ساسانی*، محسن ایزدی صفحات 233-240
    سابقه و هدف

    بیماری کبدی غیر الکلی، یک طیف از بیماری شامل کبد چرب غیر الکلی تا هپاتواستیوز غیر الکلی است که می تواند به سیروز کبدی یا کارسینوم هپاتوسلولار منجر شود، این بیماری شایع ترین بیماری کبدی در دنیا است. تاکنون اطلاعات اندکی در مورد شیوع آن در بین اهداکنندگان مستمر فرآورده های خونی موجود می باشد. در مطالعه انجام شده، شیوع بیماری کبدی غیر الکلی در اهداکنندگان مستمر پلاسما و خون با جمعیت اهداکننده غیر مستمر نشان داده شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مورد- شاهدی حاضر در بین 400 مراجعه کننده به مراکز اهدای خون شهرستان شیراز در سال 1398 انجام شد و نمونه گیری به صورت غیر تصادفی آسان بود. تمامی بیماران مورد سونوگرافی gray scale  از شکم نواحی پارانشیم کبد و درخت صفراوی جهت ارزیابی و گریدینگ کبد چرب قرار گرفتند. سپس به صورت گذشته نگر این 400 نفر به دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیر مستمر تقسیم شدند و بین دو گروه همسان سازی انجام گردید. تمامی داده ها توسط شاخص های پراکندگی مرکزی مورد توصیف و داده های تحلیلی توسط من ویتنی و کای دو مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین دو گروه تفاوتی از نظر جنسیت و میانگین سنی وجود نداشت. هم چنین بین دو گروه اهداکنندگان مستمر و شاهد از نظر وجود کبد چرب و گرید آن تفاوتی مشاهده نشد. نسبت شانس برابر 17/1 که معنادار نبود (766/1-773/0 = 95% CI). نسبت خطر برابر 11/1 که معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر تفاوتی بین دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیر مستمر از نظر وجود کبد چرب و هم چنین گرید آن ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بیماری کبدی، شیوع، اهدای خون
  • فاطمه اخوان تفتی*، نقی تقوایی، هایده جوادزاده شهشهانی، آمنه شریعت صفحات 241-254
    سابقه و هدف

    درخواست غیر منطقی خون قبل از اعمال جراحی و انجام کراس مچ های غیرضروری منجر به هدر رفتن کیسه های خون می گردد. هدف از مطالعه، بررسی درخواست و مصرف خون در بیمارستان های منتخب شهر یزد و مقایسه درخواست خون در اعمال جراحی با حداکثر درخواست خون بود.

    مواد و روش ها

    جامعه مورد مطالعه توصیفی حاضر 793 بیمار بستری شده در سال 1396 و 1397 بود. اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با نوع عمل جراحی، تعداد درخواست خون و انجام کراس مچ، در پرسشنامه ثبت و با استفاده از نرم افزار 18 SPSS تحلیل شد. مطابقت خون درخواستی برای اعمال جراحی مختلف و مقایسه آن با مقادیر استاندارد ذکر شده در جدول حداکثر درخواست خون، بررسی شد.

    یافته ها

    در مجموع از 615 بیمار تحت عمل جراحی، درخواست رزرو خون 264 (92/42%) بیمار با جدول استاندارد مطابقت داشت. عمل های جراحی سزارین (83 واحد)، فتق (52 واحد)، کورتاژ (48 واحد)، آپاندیس (28 واحد) و تعویض مفصل (24 واحد) به ترتیب بیشترین درخواست خون را داشتند و درصد انطباق درخواست خون توسط پزشک معالج با جدول حداکثر درخواست خون در این جراحی ها به ترتیب 1%، 83%، 15%، 71%، 29% بود. بیشترین نسبت تزریق به درخواست به ترتیب مرتبط با بخش های انکولوژی (92/0)، جراحی قلب (79/0) و NICU (75/0) و کمترین آن در بخش های اورولوژی (04/0)، ENT (09/0) و ارتوپدی (22/0) بود. نسبت C/T در بخش های اورولوژی و زنان از همه بخش ها بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، درخواست خون برای اعمال جراحی با جدول MSBOS مطابقت ندارد و علی رغم کاهش نسبت C/T در بیمارستان های مورد بررسی نسبت به سال 1392، هنوز با میزان استاندارد فاصله زیادی دارد.

    کلیدواژگان: گلبول های قرمز، انتقال خون، جراحی، بیمارستان ها
  • محدثه رحیمی مفرد، فاطمه یاری، مهین نیکوگفتار ظریف، مریم داداشی، افسانه آقایی* صفحات 255-268
    سابقه و هدف

    تکثیر و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی (MSC) در محیط کشت، مستلزم حضور مکمل های مغذی همانند سرم جنین گاوی (FBS) می باشد که خطر ابتلا به پریون ها یا عفونت های زیوتیک را افزایش می دهد. لیزات پلاکتی به عنوان یک منبع غنی از فاکتورهای رشد و سیتوکاین ها می تواند جایگزین FBS در محیط کشت سلولی باشد. هدف مطالعه، مقایسه اثر لیزات پلاکتی خون بند ناف و خون محیطی بر تکثیر و تمایز MSCs بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، MSCs انسانی از بافت جفت جدا و با روش فلوسیتومتری تایید هویت شدند. 3 کیسه پلاکتی جمع آوری و لیزات پلاکتی به روش تکرار انجماد/ ذوب تهیه شد. MSCs در محیط های متفاوت کشت و برای ارزیابی ظرفیت تمایز، در محیط های تمایز استخوان سازی و چربی کشت و با رنگ آمیزی اختصاصی آلیزارین رد و Oil Red-O بررسی شدند. میزان TGF-β به روش الایزا ارزیابی شد. تحلیل آماری با استفاده از  22 SPSS و آزمون One-Way ANOVA انجام شد.  

    یافته ها

    میزان تکثیر MSCs در محیط های حاوی لیزات پلاکتی خون محیطی یا بند ناف تفاوت معناداری با محیط حاوی 5% FBS نداشت. میزان تکثیر در محیط حاوی CBL و سرم خون بند ناف تفاوت معناداری با محیط حاوی10% FBS نداشت و توانایی تمایز MSCs به سلول های استخوانی و سلول های چربی در محیط های حاوی CBL یا PBL به خوبی حفظ شده بود.

    نتیجه گیری

    لیزات پلاکتی می تواند جایگزین مناسبی برای سرم حیوانی در محیط کشت سلول باشد. این عوامل علاوه بر رشد و تکثیر سلول های مزانشیمی، توانایی تمایز به استیوسیت و آدیپوسیت را در محیط های حاوی این عوامل به خوبی حفظ می نماید.

    کلیدواژگان: پلاکت ها، خون بند ناف، مزانشیمال استم سل
  • فاطمه تقی خانی*، مهشید محمدی پور، کامران موسوی حسینی صفحات 269-278
    سابقه و هدف

    فاکتور سلول بنیادی، یک سیتوکاین خونی است که از طریق تاثیر بر روی سلول های خونساز در تمایز سلول های پیش ساز خونی، بقا، تکثیر و تمایز ماست سل و هم چنین افزایش تکثیر و تهاجم سلول های توموری نقش ایفا می کند. زیپ لوسین به صورت نوترکیب یا طبیعی با تشکیل همودایمر در ساختار خود، باعث همو و یا هترو دایمریزاسیون انواع بسیاری از پروتئین های متصل به خود شده و می تواند اثری مطلوب در عملکرد یا پایداری آن ها داشته باشد. مطالعه انجام شده سعی در دایمریزاسیون فاکتور سلول های بنیادی نوترکیب و زیپ لوسین و بیان آن دارد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع تجربی بود. شامل بخش طراحی پروتئین نوترکیب توسط نرم افزارهای بیوانفورماتیک و بخش آزمایشگاهی می باشد. شاخص های مورد توجه در بخش طراحی از جمله ساختارهای پروتئینی توسط نرم افزارهای مختلف شامل PSIpred وChimera  و پایداری پروتئین نوترکیب توسط RAMPAGE بررسی شد. پس از تعیین جایگاه های برش آنزیمی توسط NEBcutter و بهینه سازی برای باکتری اریگامی توسط Optimizer ، ساخت توالی انجام شد. در ادامه کلون آن در باکتری TOP10 و بیان پروتئین در باکتری اریگامی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعه های بیوانفورماتیک روی پروتئین نوترکیب Leucine Zipper / SCF، در برگیرنده شاخص های لازم جهت ساختار صحیح پروتئین و دارای امتیازی بالا از لحاظ پایداری در سلول زنده بود و در ادامه نتایج حاصل از بخش تجربی نشان از کلون و بیان موفق آن داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه، همسانه سازی و بیان موفق پروتئین نوترکیب Leucine Zipper/SCF در میزبان اریگامی را تایید نمود.

    کلیدواژگان: Stem Cell Factor، Leucine Zipper، پروتئین نوترکیب، دایمریزاسیون
  • فاطمه کیانی نوده، مهران قاسم زاده، احترام السادات حسینی* صفحات 279-290
    سابقه و هدف

    پلاکت در طول ذخیره سازی ممکن است دچار مجموعه ای از تغییرات مخرب در ساختار و عملکرد شود که تحت عنوان آسیب دوران ذخیره سازی نامیده می شود. این آسیب به واسطه تغییراتی در مورفولوژی، متابولیسم، ساختار غشایی، بیان شاخص های فعالیت پلاکتی و آپوپتوز شناسایی می شود. آپوپتوز یا مرگ سلولی برنامه ریزی شده یک فرآیند فیزیولوژیک وابسته به انرژی است که باعث حذف سلول های ناخواسته و آسیب دیده می شود. سالیان متمادی تصور بر این بود که آپوپتوز تنها در سلول های هسته دار رخ می دهد اما برخی مطالعه ها، آپوپتوز را در سلول های فاقد هسته و پلاکت ها نیز نشان دادند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری واژه های کلیدی در پایگاه های اطلاعاتی MEDLINE، PubMed و Google scholar جستجو شد و در نهایت 55 مقاله مورد استناد قرار گرفت.

    یافته ها

    در مقاله مروری حاضر، ضمن معرفی آپوپتوز و مسیرهای مختلف آن در پلاکت، شاخص های آپوپتوز پلاکتی و روش های تشخیص آزمایشگاهی آن مورد بحث قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بررسی و ارزیابی آپوپتوز می تواند نقش مهمی را در شناسایی مکانیسم های دخیل در ایجاد آسیب به دنبال ذخیره پلاکت ایفا نماید.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، خون، پلاکت ها، انتقال خون
  • علی انصاری، فاطمه خسرونژاد، یوسف شلاگه، ابوالفضل زارع، شبنم آفاقی، مهدی حسن زاده* صفحات 291-312
    سابقه و هدف

    خونریزی شدید، عامل بسیاری از مرگ و میرهای ناشی از تروماهای جنگی و غیر جنگی است؛ به طوری که حدود نیمی از موارد مرگ و میر ناشی از تصادفات به علت خونریزی شدید پیش از رسیدن به بیمارستان اتفاق می افتد. مهار خونریزی در موارد شدید، مستلزم استفاده از مواد موثر بر تسریع انعقاد خون (مواد هموستاتیک) است. هدف از این مطالعه، آشنایی با انواع مواد و محصولات منعقد کننده خون در مراحل تحقیقاتی تا تجاری و دسته بندی آن ها از نظر مبانی فیزیولوژی انعقاد خون بود. بررسی و مقایسه هر یک از گروه های محصولات می تواند در جهت کاربرد بالینی بهینه این محصولات و نیز در انجام پژوهش های اصیل در ادامه مطالعه های پیشین در این حوزه کمک کننده باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، جستجوی داده ها در پایگاه های معتبر علمی PubMed ، Scopus ، Sience Direct ، SID، Magiran و IranMedex بدون محدودیت تاریخ انتشار با ترکیب کلمات کلیدی مرتبط از جمله مواد منعقدکننده خون، خونریزی، زخم پوش و تروما انجام شد. مطالعه های مرتبط با بررسی چکیده مقالات توسط دو پژوهشگر به صورت مستقل انتخاب شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه، با توجه به مبانی انعقاد خون، مواد و محصولات منعقدکننده خون بر مبنای مکانیسم عمل در قالب پنج گروه شامل (1) مواد انعقادی و پیش انعقادی، (2) تغلیظ کننده های فاکتورهای انعقادی، (3) بسترهای انعقادی مکانیکی، (4) مواد انعقادی فیزیولوژیک و (5) مواد انعقادی شیمیایی دسته بندی و مقایسه شدند.

    نتیجه گیری

    هر یک از محصولات منعقدکننده خون می توانند با توجه به مکانیسم عمل و اثربخشی خود در کنترل خونریزی در شرایطی ویژه از جمله تروماهای جنگی و غیرجنگی و جراحی ها موثر باشند.

    کلیدواژگان: مواد انعقادی، فاکتورهای انعقاد خون، زخم پوش، تروما
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 313-315
|
  • E. Razani, E. Khalafadeli*, M. Maghsoodlu, M. Abdolalian, M.R. Javan, S. Anvari Pages 225-232
    Background and Objectives

    Given transfusion complications, high expenses, inadequacy of resources and time constraint in ensuring blood products, it is necessary to investigate the status of blood consumption and factors affecting the proper use of products.  In this study, the consumption status of RBCs was investigated in Imam Khomeini Hospital in Mahallat city.

    Materials and Methods

    In this retrospective descriptive cross-sectional study, patient hemoglobin data were collected at the time of hospitalization, at the time of blood order, after blood administration, and at discharge. At the same time, the data on physician name, reason for hospitalization, platelet count, patient PT and PTT tests, and ratio of crossmatch by blood transfusion (C/T) were collected.

    Results

    Out of 356 patients injected with RBCs, 91.7% were anemic at the time of blood request and 51.7% had the hemoglobin levels higher than 8 g/dL and received RBCs. The average C/T index was 1.06 with the highest value (1.8) pertaining to the surgical department and the lowest to the dialysis ward. There was no significant correlation between age, gender, PT, PTT, cause of hospitalization, and physician with frequency of blood transfusion.

    Conclusions

      The results showed C/T ratio to transfusion being lower than the acceptable value and indicated the ratio of blood order to transfusion being desirable. There was a significant correlation between blood order and hemoglobin reduction. Given the average hemoglobin threshold of patients at the time of blood order, it has been shown that mainly liberal transfusion strategy has been used in the hospital.

    Keywords: Anemia, Blood Transfusion, Hospitals
  • M.R. Sasani*, M. Izadi Pages 233-240
    Background and Objectives

    Non-alcoholic liver disease (NAFLD) is a spectrum of diseases, ranging from non-alcoholic fatty liver (NAFL) to non-alcoholic steatohepatitis (NASH) which can lead to liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Nonalchololic fatty liver  is the most prevalent hepatic disorder worldwide which can affect up to the one out of four adults. Little is known about the prevalence of nonalchololic fatty liver among regular donors of blood products. The current study shows the prevalence of nonalchololic fatty liver  in regular plasma and blood donors with a discontinuous donor population.

    Materials and Methods

    In this case-control study, we non-randomly enrolled 400 volunteers of blood donors who met the blood donation criteria after signing the written informed consent. All patients underwent hepatobiliary ultrasonography to evaluate fatty liver. LFT (Liver Function Test) and demographic criteria had been submitted in data base. All data were described by central dispersion indices and analyzed by Mann-Whitney U test and chi-square.

    Results

    No difference was seen regarding gender and mean age between groups (p-value of 0.441 and 0.635, respectively). According to univariate analysis there was no significant difference between the two groups regarding the prevalence of fatty liver (p= 0.264) or its staging (p= 0.9). In addition, OR and RR were 1.17 and 1.11, respectively; both not being significant (p= 0.461).

    Conclusions 

    The prevalence of NAFLD has no significant correlation with both regular blood donors and non-regular blood donors.

    Keywords: Liver Diseases, Prevalence, Blood Donation
  • F. Akhavan Tafti*, N. Tagvaei, H. Javadzadeh Shahshahani, A. Shariat Pages 241-254
    Background and Objectives

    Over-ordering of blood before operation can cause unnecessary cross matches and wastages. The aim of this study was to investigate the difference between blood order and transfusion in Yazd, with Maximum surgical blood ordering (MSBOS).

    Materials and Methods

    In this descriptive study, data of 793 patients from 2017 to 2018 were recorded in a questionnaire based on the studied variables (demographic information, Red blood cell ordering, and surgical type). Simultaneously, surgical blood ordering was compared with MSBOS; frequency of blood order and transfusion, number of units per application sheet, and C/T ratio for all patients were calculated. The analysis was made by SPSS software and descriptive statistics.

    Results

    Surgical operations were performed on 615 patients; in 264 (42.92%) patients the number of blood orders was compatible with MSBOS. Cesarean  (83 units), hernia surgery (52 units), curettage (48 units), appendectomy (28 units), and arthroplasty (24 units) had been assigned the highest blood orders with the MSBOS compatibility rates being 1%, 83%, 15%, 71%, and 29%, respectively. The highest ratio of transfusion to blood orders was related to oncology wards (0.92), heart surgery (0.79), and NICU (0.75). Urology (0.04), ENT (0.09), and Orthopedy (0.22) had the lowest ratios of transfusion to blood orders. The highest C/T ratio was observed at woman urology ward.

    Conclusions 

    According to the results, requesting blood for surgical operations was not compatible with the MSBOS table and despite the decrease in the C/T ratio in the hospitals compared to 2013 studies, this index is still far from the standard.

    Keywords: Red Blood Cells, Blood Transfusion, Surgery, Hospitals
  • M. Rahimi Mofrad, F. Yari, M. Nikougoftar Zarif, M. Dadashi, A. Aghaie* Pages 255-268
    Background and Objectives

    Proliferation and differentiation of mesenchymal stem cells (MSCs) in culture media requires the presence of nutrient supplements such as bovine fetal serum (FBS), which increases the risk of prion/xenotic infections. Platelet lysates as a rich source of growth factors and cytokines can replace FBS in cell culture medium. This study aimed to compare the effect of platelet lysates derived from cord blood and peripheral blood on the proliferation and differentiation of MSCs.

    Materials and Methods

    In this experimental study, human MSCs were isolated from placental tissue and identified by flow-cytometry. 3 Three platelet bags were collected and platelet lysates were prepared by repeated freezing/thawing method. MSCs were cultured in different media and evaluated for their differentiation capacity, cultured in osteogenic and adipogenic differentiation media with Alizarin Red and Oil Red-O staining. TGF-β levels were assessed by ELISA. Statistical analysis was performed using SPSS22 software and One-Way ANOVA statistical test.

    Results

    The proliferation rate of MSCs in media containing Cord/Peripheral Blood Lysate (CBL or PBL) was not significantly different from that of media containing 5% FBS. Also, the rate of proliferation in the medium containing CBL plus cord blood serum was not significantly different from the medium containing 10% FBS. Also, the ability of MSCs’ differentiation into osteocytes and adipocytes in media containing CBL or PBL was well preserved.

    Conclusions 

    Platelet lysates can be a suitable alternative to animal serum in cell culture medium. In addition to the growth and proliferation of MSCs, these factors maintain the ability to differentiate into osteocytes and adipocytes in environments containing these factors.

    Keywords: Platelets, Umbilical Cord Blood, Mesenchymal Stem Cells
  • F. Taghikhani*, M. Mohammadipour, K. Mousavi Hosseini Pages 269-278
    Background and Objectives

    Stem cell factor (SCF) is a blood cytokine that plays an important role in the differentiation of hematopoietic progenitor cells, as well as survival, proliferation, and differentiation of mast cells. Furthermore, it can enhance tumor cell proliferation and invasion. Recombinant or natural form of leucine zipper can cause homo- or heterodimerization of many types of proteins which are attached to it and have a favorable effect on their function or stability. The present study investigates the expression of leucine zipper-bound SCF.

    Materials and Methods

    This experimental study consists of designing a recombinant protein by bioinformatic softwares and the laboratory part of the study. The indices of interest for designing of the protein structures were analysed by various softwares including PSIpred and Chimera and the recombinant protein stability by RAMPAGE. The sequence synthesis was performed after determination of the enzymatic cleavage sites with NEBcutter. Then, codon optimization for Origami was done with Optimizer. Cloning in TOP10 and the protein expression in Origami were performed.

    Results

    The results of bioinformatics studies on the Leucine Zipper/SCF recombinant protein included the necessary criteria for the possible native structure of the protein and the high score for viability in the living cell. Furthermore, the results of the experimental section showed successful cloning and expression.

     Conclusions

    In the present study, the results indicated the successful cloning and expression of the recombinant Leucine Zipper/SCF protein.

    Keywords: Stem Cell Factor, Leucine Zippers, Recombinant Proteins, Dimerization
  • F. Kiani Nodeh, M. Ghasemzadeh, E. Hosseini* Pages 279-290
    Background and Objectives

    During storage, platelets may lose their functional capability and structural integrity. This process is often called as "platelet storage lesion" (PSL), which is characterized with changes in morphology, metabolism, membrane structure, and expression of platelet activation and apoptotic markers. Apoptosis, or programmed cell death, is an energy-dependent physiological mechanism that results in the controlled removal of unwanted or damaged cells. While it has long been attributed exclusively to nucleated cells, many studies demonstrated that apoptosis also occurs in anucleate cells and platelets.

    Materials and Methods

    Studies published in MEDLINE, PubMed, and Google scholar are assessed for keywords and 55 articles is cited

    Results

    The present review article describes the different apoptosis pathways in platelets, while adressing the markers, methods and probes used for evaluating apoptosis in platelet concentrates.

    Conclusions 

    The evaluation of apoptosis can play an important role in identifying the mechanisms involved in platelet storage lesion.

    Keywords: Apoptosis, Blood, Platelets, Blood Transfusion
  • A. Ansari, F. Khosronezhad, Y. Shallageh, A. Zare, Sh. Afaghi Saray, M. Hasanzadeh* Pages 291-312
    Background and Objectives

    Severe hemorrhage is the leading cause of death in comilitary and civilian trauma. Approximately half of road crash fatalities occur due to severe hemorrhage before hospital arrival. In severe cases of bleeding, the use of agents that accelerate blood coagulation (hemostatic agents) is required. The aim of this study was to review on the hemostatic agents and products, from research to commercial stages, and categorizing them based on the physiology of hemostasis. Moreover, the applications and adverse effects of each category have been reviewed and compared; it can be an important step towards optimal clinical application of products and novel original reasearch design continuing the previous studies.

    Materials and Methods

    Literature search was conducted in scientific databases of PubMed, Scopus, Science Direct, SID, Magiran and IranMedex without filtering release date, by combining related keywords including hemostatic agents, bleeding, dressings and trauma. The abstracts were screened by two reaserchers independently to select the appropriate studies.

    Results

    In this study, according to the basics of blood coagulation, the hemostatic agents and products were classified into five groups based on the mechanism of action including: (1) coagulants and procoagulants, (2) the concentrators of coagvlant factors, (3) mechanical cougulaton substrates, (4) physiologic coagulants and (5) chemical coagulants. The mechanism of action, applications, and side effects have been compared in each category.

     Conclusions 

    Each hemostatic product can be more effective in special situations, in military and civilian trauma, due to their potency and mechanisms of action.

    Keywords: Hemostatics, Blood Coagulation Factors, Dressings, Trauma
  • E. Rahbar Karbasdehi*, F. Rahbar Karbasdehi Pages 313-315