فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 70 (آذر 1400)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 70 (آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا پریزاد، مهدی طاهری کلان* صفحات 7-24

    شیوع همه‌گیری ویروس کرونا، وضع تازه‌ای را در جهان انسانی بوجود آورده است. از اولویت افتادن دعواهای سیاسی، فروریختن دگم‌های مذهبی، آسیب‌پذیری بالقوه انسان‌ها در مواجهه با طبیعت و اهمیت بیش از پیش علم در زندگی بشر، بخشی از تغییرات و تذکرات ناشی از ورود ویروس کرونا به زندگی انسان مدرن می‌باشد. طبق آمارهای اعلامی تاکنون بیش از 40 میلیون نفر در سراسر دنیا به این ویروس مبتلا شده‌اند و بیش از یک میلیون و 115 هزار نفر نیز جانشان را از دست داده‌اند. این ویروس همچنین به محکی برای کارآمدی و عقلانیت نظام‌ها و چهره‌های سیاسی گوناگون بدل شده است. در ایران نیز شیوع ویروس کرونا، واکنش‌های متفاوتی داشته است: برخی کرونا را گواه جدید ناکارآمدی نظام سیاسی می‌دانند، برخی نیز با نشان دادن وضعیت جوامع غربی مبتلا به این ویروس، عملکرد حکومت ایران را قابل قبول می‌دانند. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیرات ویروس کووید 19 بر سیاست داخلی ایران و جامعه جهانی با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. سوال اصلی این است که با شیوع قابل چشم‌گیر ویروس کرونا در جهان چه تغییراتی در سیاست داخلی و عرصه بین‌الملل را شاهد خواهیم بود؟ تحلیل اطلاعات نشان می‌دهد که ویروس کووید 19 تاثیرات قابل توجهی در حوزه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در عرصه نظام بین‌الملل می‌تواند داشته باشد. لذا در بعد سیاسی باعث تغییر در رویکرد و باور قدرت‌های تاثیرگذار بر نظام بین‌الملل، ایجاد فضای توطیه‌سازی، تضعیف دموکراسی و تقویت اقتدارگرایی و تغییر در حوزه نظریه‌های مهم روابط بین‌الملل شده است

    کلیدواژگان: کووید 19، سیاست داخلی، روابط بین الملل، جامعه جهانی
  • مسعود کیا* صفحات 25-49

    گذار سیستمی به نظام بین‌الملل پساجنگ سرد، ماهیت صلح و امنیت بین‌المللی را دچار تحول ماهوی و کارکردی نموده است، بنحویکه مولفه‌های سازای صلح پایدار بین‌المللی مشتمل بر نظم‌سازی در مقابل تهدیدات زیست‌محیطی، اقتصادی، اجتماعی و انسانی در سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی مفهوم‌پردازی می‌گردد. در مقاله حاضر روش پژوهش به صورت تبیینی-تحلیلی بوده و با استفاده از منابع اسنادی، ضمن بررسی اهمیت مقوله امنیت زیست‌محیطی بعنوان یک پدیده امنیتی نوظهور و پویا، به واکاوی نقش و جایگاه امنیت زیست‌محیطی در ارتقای صلح وثبات جهانی و چالش‌ها و موانع مواجهه با این مهم، پرداخته می‌شود. سوال اصلی این است که، چگونه امنیت زیست‌محیطی می‌تواند صلح پایدار در سده بیست‌ویکم را تحکیم بخشد؟ در پاسخ این فرضیه مطرح است که؛ امنیت زیست‌محیطی با کنترل و ساماندهی تهدیدات انسانی، اجتماعی و اقتصادی، بی‌نظمی و آنتروپی سیستمی در نظام بین‌الملل را کاهش داده و زمینه‌ساز  وضعیت صلح پایدار در سیستم بین‌المللی خواهد گردید. یافته نشان می‌دهد که؛ تهدیدات زیست‌محیطی از طریق هم‌افزایی سایر مولفه‌های بی‌ثبات کننده در نظام بین‌الملل (تهدیدات اقتصادی، اجتماعی و انسانی) صلح پایدار جهانی را تهدید می‌کند که در این راستا، تحکیم صلح پایدار بین‌المللی منوط به ایجاد و حفظ امنیت زیست‌محیطی پایدار در چارچوب یک گفتمان و عمل همگانی و فعال می‌باشد.

    کلیدواژگان: امنیت زیست محیطی، صلح پایدار، امنیت بین الملل، موانع، چالش
  • حجت الله ابراهیمیان، سید مهران محمدی* صفحات 51-68

    این مقاله به بررسی تروریستی خواندن سپاه در قالب حقوق بین‌الملل پرداخته است. ایالات متحده آمریکا در تازه‌ترین اقدام خود علیه جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان‌های تروریستی خود قرار داد. این اولین بار است که یک نهاد رسمی از یک دولت مستقل از سوی کشوری دیگر با چنین تصمیمی مواجه می‌شود. مقامات این کشور با متهم نمودن این نهاد به حمایت از تروریسم در منطقه از این اقدام خود بعنوان اهرمی برای فشار بیشتر و کشاندن ایران به میز مذاکره نام برده‌اند. در مقاله پیش‌رو سعی بر آن شده تا با ارایه تعریفی از تروریسم و بررسی اسناد جهانی و قوانین داخلی آمریکا در این خصوص به بحث پرداخته و ضمن توصیفی از شرایط ایجاد شده به تحلیل حقوقی این اقدام بپردازیم. جمهوری اسلامی ایران در قبال این تصمیم، دست به اقدام متقابل زده و  فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام و تمامی نیروهای وابسته به آن را گروه تروریستی اعلام کرده است. یافته‌ها بر این اصل استوار است که این اقدام ایالات متحده خلاف اصول منشور ملل متحد، ناقض صلح و امنیت و نظم بین‌المللی قلمداد می‌شود و حضور پررنگ شورای امنیت را بعنوان رکن حافظ صلح سازمان ملل در این عرصه طلب می‌کند. همچنین وفق مواد (40) و (41) کمیسیون حقوق بین‌الملل درخصوص مسئولیت دولت‌ها، مسئولیت بین‌المللی ایالات متحده را در پی داشته، محکوم به عدم شناسایی است و اصولا باید به شورای امنیت گزارش شود.

    کلیدواژگان: آمریکا، سپاه پاسداران، تروریسم، تحریم، حقوق بین الملل
  • مهراب ابراهیمی* صفحات 69-90

    بحران هسته‌ای کره شمالی باتوجه به اهمیت و پیچیدگی‌های آن، ‌یکی از مهم‌ترین زمینه‌های بروز و ظهور رقابت استراتژیک میان ایالات‌متحده آمریکا و چین می‌باشد. ایالات‌متحده در پوشش شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه‌ها و تحریم‌های گوناگون تلاش‌هایی را برای کنترل فعالیت‌های هسته‌ای کره شمالی انجام داده است. چین نیز اگرچه مهم‌ترین هوادار و حامی کره شمالی به شمار می‌رود، ‌اما با گسترش فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی کره شمالی موافق نیست. در این مقاله میزان تهدیدآمیز بودن بحران هسته‌ای کره شمالی برای دو کشور مورد ارزیابی قرارگرفته است. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است: بحران هسته‌ای کره شمالی چگونه از طریق موازنه تهدید میان آمریکا و چین به رقابت و منازعه استراتژیک میان این دو کشور دامن می‌زند؟ در پاسخ این فرضیه مطرح است: آمریکا می‌کوشد از یکسو با حل بحران هسته‌ای کره شمالی جایگاه هژمونیک خود در عرصه نظام بین‌الملل را حفظ کند و از سوی دیگر با رفع این بحران به‌نوعی به تضعیف رقیب نوظهور خود، چین بپردازد. از سوی دیگر،‌ چین با در نظر گرفتن تبعات منفی گسترش بحران هسته‌ای در شبه‌جزیره کره برای کشورش، تمام تلاش خود را مصروف بهره‌گیری بیشتر از این بحران در رقابت استراتژیک با ایالات‌متحده نموده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و داده‌های آن از طریق مطالعات کتابخانه‌ای گردآوری و در چارچوب نظریه موازنه تهدید استفان والت، بررسی و تحلیل‌شده‌اند.

    کلیدواژگان: رقابت استراتژیک، پرونده هسته ای، ابرقدرت ها، آمریکاکره شمالی
  • علی اکبر رضایی*، وحید بخششی جهان آباد صفحات 91-109

    صدور انقلاب اسلامی به سایر کشورهای جهان از نخستین روزهای به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی در کلام امام خمینی (ره) بعنوان رهبر انقلاب اسلامی پدیدار گشت. باتوجه به زمینه‌ تاثیرپذیری عقیدتی و ایدیولوژیکی لبنان از انقلاب اسلامی، جهان شاهد بوجود آمدن یک تشکیلات منظم و منسجم نظامی و سیاسی در لبنان است. هدف مقاله حاضر واکاوی و تحلیل مبانی علل و زمینه‌های اشاعه و نفوذ انقلاب اسلامی در کشور لبنان می‌باشد. باتوجه به تاثیر ملموس انقلاب اسلامی در لبنان بررسی علمی علل آن ضروری می‌نماید بر همین اساس نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای و الکترونیکی ضمن بررسی پایه‌های و عقیدتی انقلاب اسلامی ایران، به بررسی تاثیر این منابع بر شیعیان لبنان پرداخته است. یافته‌ها نشان می‌دهد که نفوذ انقلاب اسلامی ایران در کشور لبنان به دلیل داشتن آرمان مشترک که همانا پیروی از اسلام بعنوان یگانه راه سعادت در برابر اندیشه‌های لیبرالیسم و مارکسیسم، مولفه‌های ارزشی و فرهنگی مشترک چون آزادی، عدالت، استقلال و عزت، دشمن مشترک که همانا ابرقدرت‌ها و نمایندگان آنها در منطقه و ایدیولوژی مشترک که همان ایدیولوژی اسلام شیعی تحت رهبری ولی فقیه می‌باشد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، لبنان، نظریه پخش
  • محمدعلی خالقی نژاد* صفحات 111-126

    کنوانسیون حقوق کودک مصوب 1989 شامل حقوق صیانتی، تامینی و مشارکتی است که قسم اخیر، نوآوری عمده این سند نسبت به اسناد پیشین تلقی می‌شود و بر سه رکن مصلحت، ظرفیت و صدا استوار است. این مقاله به ناکامی‌های نظری و عملی اصول مشارکتی CRC  می‌پردازد و در برابر مشارکت سیادتی و ریاستی کودک که روح کلی این سند است، سعی در معرفی ایده‌ دیگری تحت عنوان مشارکت وزارتی دارد با این ادعا که ایده مشارکت وزارتی در میان تیوری‌هایی که تاکنون در ادبیات تفسیری کنوانسیون مطرح شده، نظرا و عملا قابل دفاع‌ترین ایده است. مسئله اصلی این تحقیق، تحلیل چگونگی صیانت و حفاظت از کودک در مقابل آفات و تهدیدها در عین معتبر دانستن مشارکت او در سطوح مختلف از تصمیم‌گیری است. این مقاله با بررسی نظرات مفسرین کنوانسیون حقوق کودک و نگاه انتقادی به آراء ایشان با روش توصیفی-تحلیلی و شیوه کار کتابخانه‌ای، نقاط بحرانی گفتمان رایج حقوق کودک را شناسایی می‌کند و با خوض در بحر نصوص مبنایی نظام حقوق داخلی سعی در صید ایده‌ای نوین برای تحلیل حقوق کودک بعنوان عضوی حیاتی از کالبد حقوق بشر دارد.

    کلیدواژگان: کنوانسیون حقوق کودک، حق بر صیانت، ظرفیت های در حال رشد، حق بر مشارکت، مصالح عالیه کودک، مشارکت وزارتی
  • سیامک شهرکی* صفحات 127-147

    در عصر حاضر بر روش‌های فعال تدریس مبتنی بر نظریات شناختی و ساخت‌گرایانه تاکید می‌شود که فرض اصلی بر این است که هرچه میزان مشارکت دانش‌آموزان در آموزش افزایش یابد، یادگیری بیشتری صورت می‌گیرد، در این راستا، معلم نقش بسیار مهم و اساسی را برعهده دارد، زیرا علاوه بر نقش هدایتی، حمایتی؛ سازمان دادن به فعالیت‌‎های یادگیری دانش‌آموزان و رشد هماهنگ ابعاد وجودی آنان نیز به عهده اوست. مقاله حاضر به ‌منظور بررسی کاربردی روش‌های تدریس فعال در آموزش درس تاریخ صورت گرفته است. به‌ منظور دستیابی به اهداف پژوهش ابتدا روش‌های فعال تدریس بررسی می‌شود. روش انجام پژوهش به صورت کتابخانه‌ای و با رویکرد توصیفی - تحلیلی است. نتایج نشان می‌دهد روش‌های تدریس ایفای نقش، کار مشارکتی و گروه‌های کوچک در آموزش درس تاریخ کاربردی است. همچنین روش‌های تدریس اعضای تیم، جستجوی موقعیت و گردش علمی از جمله روش‌های تدریس کاربردی در آموزش تاریخ بیان شده است. در همین راستا یکی از بهترین روش‌های تدریس درس تاریخ، روش استقرایی و ساخت‌گرایی عنوان شده است.

    کلیدواژگان: روش تدریس، پژوهش محور، درس تاریخ، آموزش تاریخ
|
  • Reza Parizad, Mehdi T. Kalan Pages 7-24

    The outbreak of coronavirus has created a new situation in the human world. The decreased importance of political disputes of political disputes, the collapse of religious dogmas, the potential vulnerability of human beings to nature, and the increasing importance of science in human life are all parts of the changes and warnings of the coronavirus entering modern human life. According to official statistics, more than 40 million people worldwide have been infected with the virus so far, and more than 1,115,000 people have died. The virus has also become a benchmark for the effectiveness and rationality of various political systems and figures. The outbreak of coronavirus in Iran has faced different reactions: some see the coronavirus epidemic as new evidence of the inefficiency of the political system, while others see the performance of the Iranian government as acceptable by reflecting the situation of Western societies infected with the virus. The aim of this article is to investigate the effects of Covid-19 virus on the domestic politics of Iran and the international community by a descriptive-analytical method. The main question is what changes will we see in domestic politics and the international arena with the significant outbreak of the coronavirus in the world? Analysis of the data shows that the Covid-19 virus can have significant social, economic, political, and cultural consequences for the international system. Therefore, in the political dimension, it has caused a change in the approach and belief of the powers that influence the international system, creating an atmosphere of conspiracy, weakening democracy and strengthening authoritarianism, and changes in the field of important theories of international relations.

    Keywords: Covid-19, Domestic Policy, International Relations, World Community
  • Masoud Kia Pages 25-49

    The systemic transition to the post-Cold War international system has functionally and fundamentally transformed the nature of the international peace and security, such a way that the building blocks of the sustainable international peace are conceptualized as including the regulations against environmental, economic, social and human threats at the national, regional and global levels. In the present article, the research method is explanatory-analytical, and using documentary sources, the role and position of the environmental security in promoting global peace and stability and the challenges and obstacles to address this issue are explored in addition to examining the importance of the environmental security as an emerging and dynamic security phenomenon. The main question is how the environmental security can consolidate the sustainable peace in the 21st century? In answer to this question, it is hypothesized that the environmental security reduces systemic disorder and entropy in the international system by controlling and organizing human, social and economic threats, and will pave the way for a sustainable state of peace in the international system. Findings show that the environmental threats threaten the sustainable world peace through the integration of other destabilizing components in the international system (i.e. economic, social and humanitarian threats), and in this regard, the consolidation of the sustainable international peace depends on the establishment and maintenance of a sustainable environmental security within the framework of a public and active dialogue and action.

    Keywords: Environmental Security, Sustainable Peace, International Security, Obstacles, Challenges
  • Hojjatullah Ibrahimian, S. Mehran Mohammadi Pages 51-68

    This article examines the Islamic Revolutionary Guard Corps' labeling as terrorists by the United States in the framework of the international law. In its latest action against the Islamic Republic of Iran, the United States has listed the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) as a terrorist organization. This is the first time that an official body of an independent government from another country has faced such a decision. U.S. officials have accused the IRGC of supporting terrorism in the region, and have cited their action as a lever to increase pressure and bring Iran to the negotiating table. In the present article, an attempt has been made to discuss this issue by providing a definition of terrorism and reviewing international documents and U.S. domestic laws. In addition, a legal analysis of this action is done while providing a description of the conditions created. By calling the U.S. Central Command (CENTCOM) and all its affiliates a terrorist group, the Islamic Republic of Iran has retaliated against the U.S. move. The findings are based on the principle that this action by the United States is contrary to the principles of the UN Charter, and violates the international peace, security and order, and calls for a strong presence of the Security Council as a UN peacekeeper. Also, under Articles 40 and 41 of the International Law Commission on State Responsibility, the United States has international responsibility, is condemned to non-recognition, and must, in principle, be reported to the Security Council.

    Keywords: United States, Islamic Revolutionary Guard Corps, Terrorism, Sanctions, International Law
  • Mehrab Ebrahimi Pages 69-90

    The North Korean nuclear crisis, given its importance and complexity, is one of the most important areas for the emergence of strategic rivalry between the United States and China. The United States, in the guise of the UN Security Council, has issued various resolutions and sanctions in an effort to control North Korea's nuclear activities. China, though considered the most important supporter of North Korea, also disagrees with the expansion of North Korea's nuclear and missile activities. This article assesses how threatening the North Korean nuclear crisis is for the two countries. The present article seeks to answer the question that how the North Korean nuclear crisis, through the balance of threat between the United States and China, fosters strategic rivalry and conflict between the two countries. In answer to this question, it is hypothesized that on the one hand, the United States is trying to maintain its hegemonic position in the international system by resolving the North Korean nuclear crisis, and on the other hand, it seeks to undermine its emerging rival, China, by resolving the crisis. On the opposite side, China, considering the negative consequences of the nuclear crisis in the Korean Peninsula for China, has made every effort to make the most of this crisis in strategic rivalry with the United States. The research method is descriptive-analytical and its data have been collected through library studies and analyzed in the framework of Stephen Walt's Balance of Threat Theory.

    Keywords: Strategic Rivalry, Nuclear Case, Superpowers, United States, North Korea
  • Ali A. Rezaei, Vahid B. Jahanabad Pages 91-109

    The export of the Iranian Islamic Revolution to other countries of the world emerged from the first days of the victory of the Islamic Revolution in the words of Imam Khomeini as the leader of the Islamic Revolution. Given the ideological influence of the Iranian Islamic Revolution on Lebanon, the world is witnessing the emergence of an orderly and cohesive military and political organization in Lebanon. The purpose of this article is to analyze the causes and grounds for the spread and influence of the Iranian Islamic Revolution in Lebanon. Given the visible impact of the Islamic Revolution on Lebanon, a scientific study of its causes is necessary. Accordingly, using the descriptive-analytical method and relying on library and electronic sources, the present article examines the ideological foundations of the Iranian Islamic Revolution and investigates the impacts of these sources on the Lebanese Shiites. The findings show that the influence of the Iranian Islamic Revolution in Lebanon is due to having a common ideal, i.e. following Islam as the only way to prosperity against the ideas of liberalism and Marxism; common values and cultural components such as freedom, justice, independence and dignity; common enemy, i.e. the superpowers and their representatives in the region; and the common ideology, which is the ideology of Shiite Islam under the leadership of the Supreme Leader.

    Keywords: Iranian Islamic Revolution, Export of the Revolution, Lebanon, Dissemination Theory
  • Mohammad A. Khaleghinezhad Pages 111-126

    The Convention on the Rights of the Child (CRC), adopted in 1989, includes the rights of Provision, Protection and Participation, the latter of which is considered a major innovation of this document over previous documents and is based on the three pillars of interest, capacity and voice (views). This article addresses the theoretical and practical failures of the CRC participation principles and tries to introduce another idea called Ministry Partnership in the face of Sovereign and presidential participation  of the child, which is the general spirit of this document. The article argues that the idea of Ministry Partnership is the most theoretically and practically defensible idea among the theories put forward so far in the interpretive literature of the Convention. The main issue of this research is to analyze how to protect children against threats while recognizing their participation in different levels of decision making. This article identifies the critical points of the common discourse of children's rights by examining the opinions of the interpreters of the Convention on the Rights of the Child and a critical view of their views through descriptive-analytical methods and library work. It also seeks to capture new ideas for analyzing the rights of the child as a vital member of the human rights body by delving into the basic texts of the domestic legal system.

    Keywords: Convention on the Rights of the Child, Right to Protection, Growing Capacities, Right to Participation, Higher Interests of the Child, Ministry Partnership
  • Siamak Shahraki Pages 127-147

    Nowadays, there is an emphasis on active teaching methods based on cognitive and constructivist theories, in which the main assumption is that the greater the level of student participation in education, the more learning takes place. In this regard, the teacher has a very important and fundamental role, because in addition to the leading-supportive role, he is responsible for organizing students' learning activities and the harmonious development of their existential dimensions. The present article has been done in order to study the applications of active teaching methods in teaching history. In order to achieve the objectives of the research, first, active teaching methods are examined. The research method is library method with a descriptive-analytical approach. The results show that the teaching methods of role-playing, collaborative work, and small groups are practical in teaching History. Also, teaching methods of team members, position search and scientific tour, have been considered as practical teaching methods in teaching History. In this regard, inductive and constructivist methods are amongst the best methods of teaching History.

    Keywords: Teaching Method, Research-Based, History, Teaching of History