فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 30 (پاییز 1400)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 30 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید جعفر قادری*، سید رضی قادری صفحات 11-26
    این مقاله تلاشی است برای نشان دادن اینکه علم النفس صدرایی، صورت تکامل یافته علم النفس سهروردی است. سهروردی در تبیین رابطه نفس و بدن، از فلسفه مشاء فاصله گرفته و گام های اولیه را در این راه فلسفی به خوبی برداشته، اما توفیق اتمام آن را پیدا نکرده است. هرچند سهروردی به عینیت و وحدت نفس و بدن صدرایی دست نیافت، اما زمینه هایی را براساس نظام نوری و ارتباط حقیقی مراتب نور و حقیقت نوری نفس در اختیار صدرا گذاشت تا صدرا براساس آن، به قاعده «النفس فی وحدتها کل القوی» دست یابد که به نظریه «وحدت در عین کثرت» و «کثرت در عین وحدت» معروف است. نفس حقیقتی ذومراتب است که در مرتبه بدن، عین بدن و در مرتبه مجرد، فراتر از بدن است. حقیقت نفس تنها در مرتبه بدن خلاصه نمی شود، بلکه از ماده تا مجرد را پر کرده است.
    کلیدواژگان: نظام نوری، نفس، بدن، شیخ اشراق، ملاصدرا
  • احمد سعیدی*، محمد زارعین صفحات 27-46

    اهل معرفت، تفسیر خاصی از مرگ، حیات پس از مرگ، برپایی قیامت و به طور کلی معدوم شدن و موجود شدن دارند. ایشان همه موجودات را اسماء و تجلیات کلی یا جزیی حق می دانند و معتقدند که گاهی ظهور یک اسم در یک موطن، مستلزم خفای اسم دیگری در همان موطن است و موجود شدن و معدوم شدن تعبیر دیگری از همین ظاهر شدن و مخفی شدن اسماء حق سبحانه در یک موطن هستند. مطابق این تفسیر عرفانی از حیات و ممات و بود و نبود، «معاد و قیامت» عبارت است از بازگشت یک اسم یا تجلی از مرتبه ظاهر در عوالم مادون به مرتبه باطن و اصل خود در عوالم بالا. عرفا برای چنین بازگشتی دست کم پنج صورت مختلف معتقدند که برخی برای همه ماسوی الله، و برخی مختص به بعضی از انسان ها هستند. انواع مزبور عبارتند از: قیامت لحظه به لحظه، قیامت صغرای آفاقی، قیامت صغرای انفسی، قیامت کبرای آفاقی و قیامت کبرای انفسی. در شریعت، به قیامت های آفاقی با نام «قیامت» تصریح شده است. به اعتقاد عارفان، سایر اقسام قیامت نیز شواهدی نقلی هرچند نه با نام قیامت و نه به اندازه قیامت های آفاقی دارند. در این مقاله، انواع پنج گانه قیامت و مویدهای نقلی آنها را بررسی نموده ایم.

    کلیدواژگان: قیامت، مرگ، عرفان، شریعت، آفاقی، انفسی، ابن عربی
  • سید محمدحسین دعائی*، محمدحسن رستمی، حسن نقی زاده صفحات 47-68

    «معرفت نفس» یکی از راهبردی ترین آموزه های اسلامی برای تامین تعالی انسان ها و نیل به مقام «عبودیت» و «خداشناسی» است. اما «دین پژوهان» قرایت های مختلف و بعضا متضادی از آن ارایه کرده اند. از جمله این قرایت ها، قرایت «ملاصدرا» است که با توجه به جایگاه والای او در عرصه دین پژوهی، می توان به اهمیت و ضرورت بررسی آن پی برد. بر همین اساس، در تحقیق حاضر به تبیین قرایت «ملاصدرا» در ضمن مجموعه کامل، متناظر و به هم پیوسته ای از مولفه های مفهومی مرتبط با آموزه «معرفت نفس»، شامل «مبانی بحث»، «چیستی، چرایی و چگونگی این آموزه» و «امتدادات علمی و عملی آن» پرداخته و کوشیده ایم تا از این رهگذر، تحلیل نظام مندی از قرایت او ارایه دهیم. بر اساس نتایج این تحقیق، می توان قرایت «ملاصدرا» از آموزه «معرفت نفس» (یعنی لزوم تفکر در ذات، صفات و افعال نفس، برای رسیدن به خداشناسی حصولی و ضرورت شهود هویت بالغیر و عین الربط نفس، برای رسیدن به خداشناسی حضوری) را به دلایلی مانند جامعیت، برخورداری از «مبانی متقن معرفت شناختی، دین شناختی و روش شناختی»، کاربردی بودن و توجه روشمند به گزاره های نقلی (از جمله حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه») به عنوان «قرایت معیار» معرفی کرد. البته در پایان، به چند «ملاحظه» و «تکمله» نیز اشاره شده است.

    کلیدواژگان: معرفت نفس، خودشناسی، ملاصدرا، حکمت متعالیه، دین پژوهی
  • سید مجید موسوی*، محمد رضاپور صفحات 69-92

    معنویت، محرکی باطنی و عاملی تاثیرگذار بر سبک زندگی اسلامی است. به دلیل تشکیل جریان های عرفانی منحرف و ترویج سبک های زندگی بر طبق مبانی انحرافی آنان، تبیین و تحلیل معنویت منطبق بر عقلانیت صحیح طبق مبانی امامیه و نسبت آن با برخی باورها (نظیر ولایت تکوینی اهل بیت:) لازم است. معنویت می تواند از اعتقاد به ولایت تکوینی ناشی گردد؛ چراکه ولایت تکوینی ریشه در قرب الهی دارد و نقطه اوج معنویت بوده و نتیجه معنویت حقیقی و اصیل است؛ چنان که باور به ولایت تکوینی، منشا حرکت به سوی معنویت و میزان ارزیابی آن است. وحیانی بودن، جامعیت، حرکت بخشی، و..  از شاخصه های این گونه معنویت است. نمونه های تاثیر معنویت در سبک زندگی اهل بیت: در ابعاد مختلف عبارتند از: یاد خدا، اخلاص، توسل، رعایت اخلاق، عدالت و انصاف، اجتماع حول محور حاکمیت و توجه به اسباب معنویت اجتماعی. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای می باشد. اما در پردازش داده ها از تبیین، توصیف، تحلیل و نقد استفاده شده است.

    کلیدواژگان: معنویت، ولایت تکوینی، سبک زندگی، اهل بیت، مقامات اهل بیت
  • احمد فرزین فر*، رضا الهی منش، اصغر نوروزی صفحات 93-112

    در حکمت متعالیه برخلاف فلسفه مشاء، معارف فلسفی و عرفانی به هم وابسته اند. اما علامه طباطبایی با بازگشت به روش مشایی، از معارف عرفانی در فلسفه اش استفاده نکرد. این جستار با روش توصیفی تحلیلی آراء استاد جوادی آملی، علل این تغییر در مشی علامه را بررسی می کند و در نهایت روشن می شود که اولا معرفت شهودی مادامی که در نفس مکاشف به صورت علم حضوری است، دارای مفهوم نیست و در نتیجه قابلیت استفاده در تعاریف و استدلالات فلسفی را ندارد. ثانیا معرفت شهودی، یقینی روان شناختی است که ضابطه منطقی برای اثبات داده های آن وجود ندارد. بنابراین در فلسفه برهان محور کارآیی ندارد. ثالثا اگر مکاشف، آن معارف را در قالب قضیه بیان کند، به دلیل امکان خطا یا شخصی بودن یقین حاصل از آن، برای کاربرد در فلسفه باید با برهان اثبات شود تا به یقین واقعی تبدیل شود. اما دراین صورت، به خاطر تبدیل شدن به معرفت فلسفی حجت است نه به خاطر اینکه معرفت شهودی است.

    کلیدواژگان: شهود عرفانی، یقین روان شناختی، یقین منطقی، علامه طباطبایی، آیت الله جوادی آملی
  • روح الله روحانی*، علی عباسی صفحات 113-134

    این تحقیق به توضیح معنای زندگی از دیدگاه ویلیام جیمز می پردازد. رویکرد این تحقیق، فلسفی بوده و در آن با به کار گیری روش تحلیلی توصیفی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، دیدگاه جیمز در خصوص معنای زندگی مورد بررسی قرار گرفته است. در تبیین معنای مورد نظر از معنای زندگی توضیح داده شده است که مراد از معنای زندگی، هدف زندگی و مراد از هدف زندگی نیز سعادت و نیک بختی ست. یافته های این تحقیق نشان می دهد که از میان رویکردهای عمده در بحث معنای زندگی، ره یافت جیمز به بحث معنای زندگی، ره یافت انسان محور است و از دیدگاه او، سعادت به مثابه هدف بنیادین و معنابخش زندگی انسان مطرح است. جیمز براساس اصول نسبیت، «سودمندی، اراده معطوف به باور و حق باور داشتن» معنا و سعادت را امر غیر عینی، نسبی و قابل جعل می داند. از دیدگاه او هر انسانی این معنا را بر اساس اراده و باور خود تعریف و جعل کرده و با تلاش خود تحقق می بخشد. در پایان این تحقیق، ضعف مبانی فلسفی جیمز و عدم انسجام منطقی دیدگاه او در باب معنای زندگی مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، هدف زندگی، سعادت، نیک بختی، ویلیام جیمز
  • مهدی جمالی*، احمدحسین شریفی صفحات 135-156

    تبیین در کنار رویکرد تفسیری و انتقادی، سه روش علوم انسانی و اجتماعی هستند. در این بین، «تبیین» به معنای کشف علت، پرکاربردترین و مهم ترین روش این علوم است؛ زیرا تعریف و توصیف کنش های انسانی مقدمه آن بوده و پیش بینی و کنترل کنش ها بر آن مبتنی است. نظریه انتخاب عقلانی یکی از مشهورترین و فراگیرترین انواع تبیین است که "کارل پوپر" آن را شاه کلید فتح علوم انسانی دانسته است. در این مقاله به دنبال آن هستیم تا با روش توصیفی تحلیلی، نظریه ای بدیل و برگرفته از مبانی مستحکم حکمت متعالیه ارایه نماییم تا به این طریق گامی برای اسلامی سازی علوم انسانی برداریم و نشان دهیم که از منظر حکمت متعالیه، نظریه انتخاب اختیاری متعالیه به جهت توجه به عوامل مستقیم کنش (یعنی تصور، تصدیق، شوق، شوق موکد) و همچنین عوامل غیر مستقیم (مانند بدن، تعلیم و تربیت، نهادها و ساختارهای جامعه و...)، نظریه ای دقیق و جامع برای تبیین کنش های انسانی است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، عقلانیت، نظریه انتخاب عقلانی، نظریه انتخاب اختیاری متعالیه، حکمت متعالیه
  • سیده زهرا موسوی بایگی*، سید مرتضی حسینی شاهرودی، محمدعلی وطن دوست صفحات 157-179

    کسب معرفت به ابعاد وجودی پیامبر خاتم از مهم ترین و اساسی ترین معارف اعتقادی است. یکی از ابعاد این مساله، وجود پیامبر خاتم پیش از مرتبه طبیعت است. در این پژوهش، نگارنده کوشیده است براساس روایاتی که اشاره مستقیم به نام پیامبر کرده اند و مستقیم یا غیر مستقیم به مساله این پژوهش مربوط است، به مدد اصول عامه فلسفی و با روش کتابخانه ای و تحلیلی توصیفی، جایگاه وجودی پیامبر اسلام9 پیش از عالم طبیعت را تبیین نماید. حاصل این بررسی ها بیانگر این است که باطن و حقیقت وجودی پیامبر بعینه (عینا) همان عقل اول است و آن رابطه خاصی که میان وجود جسمانی پیامبر9و عقل اول وجود دارد، نظیر رابطه میان بدن طبیعی و نفس ناطقه سایر انسان ها می باشد. سپس در مراتب بعد، حقیقت باطنی سایر اهل بیت در طول باطن پیامبر قرار دارد و میان این حقایق باطنی و وجود جسمانی اهل بیت رابطه انحصاری وجود دارد.

    کلیدواژگان: پیامبر، صادر اول، عقل اول، روایات
  • محمد بختیاری*، ابوالحسن بختیاری صفحات 181-203

    «محاکات» مفهومی است که از فلسفه یونانی به آثار علمی اندیشمندان مسلمان راه یافته و دست کم از زمان فارابی در منابع منطقی مطرح بوده است. منطق دانان مسلمان این مفهوم را در چارچوب شعر منطقی تحلیل کرده اند. نوشتار حاضر بر آن است تا ابعاد مختلف چیستی محاکات را در آثار منطقی مسلمان واکاوی کند. روش این تحقیق کتابخانه ای است و پردازش اطلاعات آن به شکل توصیفی تحلیلی صورت می پذیرد. از منظر منطق دانان مسلمان، محاکات عبارت است از ارایه امر شبیه به شیء از طریق تخییل یا همان تصویرسازی ذهنی. در شعر منطقی، محاکات ابتدا در ذهن گوینده شکل می گیرد و پس از ارایه کلام شعری و دریافت آن از سوی مخاطب، شاهد تحقق محاکات در ذهن مخاطب خواهیم بود که غالبا در پی آن، انفعال نفسانی برانگیخته می شود. در هنرهای دیگری چون نقاشی، مجسمه سازی، عکاسی، تیاتر و فیلم، علاوه بر دو محاکات مذکور، محاکات سومی نیز در ضمن اثر هنری شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: شعر منطقی، انفعال نفسانی، محاکات، تخییل
|
  • Seyyed Mohammad Ghadery *, Seyyed Razi Ghadery Pages 11-26
    In their article, the authors have tried to show that Sadra’s theory of mind is a developed form of Suhrawardi’s. In his explanation of body-and-mind relation, Suhrawardi has broken with the peripatetic philosophy; he has taken the primary steps duly, but failed to accomplish it. He failed to come up with Sadra’s theory of body-and-mind identical unity; however, as per his system of light and real ties in the graded spectrum of light, Suhrawardi paved the way for Mulla Sadra to propose the rule “the soul in its unity is identical with its faculties”, celebrated as “unity within multiplicity and multiplicity within unity”. Mind is a graded entity which in the grade of corporeality is identical with the body and in the grade of incorporeality is higher than the body.  The entity of mind is not confined within the grade of body, rather, it encompasses all grades from corporeal matter to incorporeal spirit..
    Keywords: the system of light, Mind, Body, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Ahmad Saeidi *, Mohammad Zarein Pages 27-46

    Mystics have their own particular interpretation of death, life after death, resurrection, and in general coming into being and dying. They consider all beings as the particular or universal manifestations of divine names; they also hold that the appearance of one name in an event demands the disappearance of another in the same event. Thus, they construe coming into being and dying as the appearance and disappearance of divine names in one event. As per such mystical interpretation of life and death or being and none-being, resurrection and afterlife are the return of one name or its manifestation from the stage of lower worlds to their origin in the higher worlds, i.e. the inner reality. Mystics hold at least five forms of such return some of which belong to all other than God and some are specific to only some people. These five are: moment-by-moment resurrection, objective minor resurrection, subjective minor resurrection, objective major resurrection, subjective major resurrection. In Islamic sari’ah, only objective resurrections are explicitly specified as Qiyamah (the Rise). There, Muslim mystics say, are traditional evidence for other kinds of resurrection under other titles than Qiyamah and not as much as objective resurrections, though. This article deals with all five kinds of resurrection and their conclusive evidence.

    Keywords: resurrection, Death, mysticism, shari’ah, objective, Subjective, Ibn Arabi
  • Sayyed Mohammad Hossain Doaei *, Mohammad Hasan Rostami, Hassan Naghizadeh Pages 47-68

    Self-knowledge is one of the most strategic Islamic doctrine for man’s exaltation and man’s position of “servitude to God” and “knowing God”. Researchers on religion have proposed different and sometimes contrary accounts of self-knowledge. One account comes from Mulla Sadra whose high position in the study of religion calls for due consideration. Accordingly, the authors have tried to explain Sadra’s account within a comprehensive and interconnected set of conceptual constituents such as, “the foundations of the issue”, “what, why, and how of self-knowledge” and “its cognitive and practical implications”, thus they have hope to offer a systematic analysis of his account.  According to the findings, Mulla Sadra’s account of “self-knowledge” (i.e. inspection in the essence, attributes and practices of the mind) can be suggested as a standard account to have both a conceptual knowledge of God and intuitive knowledge of Him through the fact that the mind is the very dependence on God and the very relation to Him, rather than something dependent on or related to Him. The advantages of his account are: that it is comprehensive, that it enjoys well-grounded foundations in epistemology, methodology and religious study, that it is practical and that it methodologically considers related traditions such as “He who has known himself has known his Lord Almighty”. The article ends in a few considerations and complementary comments.

    Keywords: self-knowledge, Self-understanding, Mulla Sadra, Transcendent philosophy, Religious studies
  • Sayyid Majid Musawi *, Mohammad Rezapour Pages 69-92

    Spirituality is an inner impulse and impressive factor with the Islamic lifestyle. Due to the rise of deviated movements of mysticism and the spread of their misleading lifestyle, it is necessary to explain well-grounded and rational spirituality as per Imamiyyah doctrines and its tie to some of those doctrines such as Ahlulbeit’s authority over creation. Spirituality may come out of one’s belief in the authority over creation, since it has its roots in the proximity to Allah as the zenith and outcome of genuine spirituality. One’s belief in the authority over creation is the starting point of one’s movement towards spirituality and its criterion for assessment. The indexes of such spirituality are: that it is comprehensive, that it has its source from divine revelation, that it produces movement, and the like. Impressive samples of Ahlulbeit’s lifestyle in various aspects are: being mindful of God, sincerity, imploring for assistance, morality, justice and equity, coming together over the sovereignty, and paying attention to the causes of social spirituality.    The method of collecting data is library references and of their processing is description, analysis, and examination.

    Keywords: Spirituality, authority over creation, Lifestyle, Ahlulbeit, the stations of Ahlulbeit
  • Ahmad Farzinfar *, Reza Elahimanesh, Asqar Norozi Pages 93-112

    Contrary to peripateticism, in transcendent theosophy mystical doctrines are interconnected with those of philosophical ones. Nonetheless, in his return to the method of peripatetic philosophy, Allamah Tabatabaei stopped making use of mystical doctrines in his philosophy. In their descriptive-analytic method of studying Ayatullah Javadi Amuli’s views, the authors have inspected Allamah Tabatabaei’s reasons for changing his method. Firstly, it becomes clear that so far as mystical visions are present in the spirit of an unveiler as an inner experience and intuitive knowledge, it has not been conceptualized yet, and thus might not be used in the course of philosophical definitions and argumentations. Secondly, intuitive knowledge is merely some psychological certainty for whose data there is no logical criterion to prove. So, it will not work in philosophy which turns on the pivot of rational argumentation. Thirdly, did an unveiler render his mystical doctrines into the form of proposition, they would still remain in need of rational proving and true certainty in order to be used in philosophy. This is because mystical certainty is personal and thus open to error. Were they proved rationally, one could merely rely on them as philosophical knowledge, rather than intuitive knowledge.

    Keywords: mystical vision, psychological certainty, Logical certainty, Allahma Tabatabaei, Ayatullah Javadi Amuli
  • Ruhullah Rouhani *, Ali Abbasi Pages 113-134

    In what follows, the authors have dealt with William James on the meaning of life. Their approach is philosophical and their method is descriptive-analytic based on library references. By the meaning of life, they mean the aim of life i.e. happiness and good ending. Findings of the research show that James approach, from among many, is humanistic; namely, in his view, happiness is taken into consideration as a fundamental aim carrying the meaning of life for man. According to the principles of relativity, utility, will to believe, and the right of belief, James goes to hold that meaning and happiness are two things none-concrete, relative, and might be made. Everybody, he says, can define and produce this meaning as per his own will and belief and makes it real in his life. The article ends with the examination of James’s view, the ill-founded principles and lack of logical coherence in his theory of the meaning of life.

    Keywords: Meaning of life, the aim of life, Happiness, good ending, William James
  • Mahdi Jamali *, Ahmad Hosein Sharifi Pages 135-156

    Explanation along with interpretive and critical approaches are three methods used in humanities and social sciences. Out of these three, explanation as a means to discover the causes of something is the most significant and most used in those disciplines of science. Because those disciplines are preceded by the definition and description of man’s actions on which the predictions and action-control depend. Rational choice theory is one of the most important and most celebrated methods introduced by Karl Popper as a master key to open all human sciences.
    In this article, the authors are seeking for a substitute for that theory as per the strong principles of transcendent theosophy through a descriptive-analytic method. They have thus hope to take a step forward in the course of Islamicization of humanities. Noting direct factors of actions (conception, assent, longing, and intense longing) and indirect factors (such as body, education, social institutes and structures), they want to show that in the light of transcendent theosophy, transcendental voluntary choice theory is precise and comprehensive for the explanation of man’s actions..

    Keywords: humanities, rationality, Rational choice theory, transcendental voluntary choice theory, transcendent theosophy
  • Seyedeh Zahra Mousavi Baygi *, Seyed Morteza Hoseini Shahrudi, Mohammad Ali Vatandoost Pages 157-179

    Knowing different  aspects of holy Prophet Muhammad is one of the foremost duties in the Islamic doctrines. One of those aspect is his presence prior to the creation of nature. In their research, the authors have tried to explain the issue in the light of traditions mentioned the point directly or indirectly. They have made use of descriptive-analytic method and of general principles of philosophy, too. The outcome is that Muhammadian true and inner entity is identical with the First Intellect. The particular relation between the body of holy Prophet and the First Intellect is similar to that between natural body of ordinary people to their rational soul. Then in later stages, come the inner entities of holy Ahlulbeit in a hierarchical line with holy Prophet. There are exclusive ties among those inner entities and Ahlulbeit’s physical bodies.

    Keywords: Holy Prophet, the first emanation, the First Intellect, traditions
  • Mohammad Bakhtiyai *, Abolhasan Bakhtiyari Pages 181-203

    The concept of “imitation” in the works of Muslim philosophers is traced back to Greek philosophy; at least, it can be spotted in the works of logics since Farabi’s time. Muslim logicians have analyzed this concept in the framework of poems of logic. This essay aims to inquire into different dimensions of imitation in the works of Muslim logicians. The method adopted for this research is library reference and the method for processing data is descriptive-analytic. Imitation, in the viewpoint of Muslim logicians, is to present something similar to something else through imaginative creation or mental illustration. In poems of logic, imitation first takes form in the mind of a speaker and after the presentation of words of poem to the listeners it develops in their minds mostly evokes subjective emotions. In other arts such as painting, sculpture, photography, theater and filming, there is a third kind of imitation within the works of art, along with the above two.

    Keywords: poems of logic, subjective emotions, Imitation, imaginative creation