فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین قدمگاهی ثانی، رضا اشرف زاده*، مهیار علوی مقدم صفحات 1-23

    پرنده باز در نماد شناسی شعر فارسی،در منطق الطیر عطار و مثنوی معنوی مولوی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در اساطیر ادب فارسی،باز سرآمد پرندگان و با دیگر پرنده های بلند پرواز به طور گسترده با خدایان- خورشید همراه بوده و در ادبیات دری نیز به عنوان نشان قدرت و اقتدار پادشاهی مشخص شده است. در ادب عرفانی عمدتا  نماد روح است.در نتایج به دست آمده؛باز در منطق الطیر به گونه پارادوکسی گاه کم همت و بسته "مردار دنیا"است و گاهی دارای ارزش های والای انسانی است و نشان از همت بلند انسان کامل دارد. این بلند همتی،از طرفی شامل دنیا طلبی و مردارخواری و در نوع متعالی،سیر در عالم جبروت است. مولوی از باز به عنوان انسان کامل یاد می کند. او از انسان کامل،شمس را اراده نموده اما در تاویلی فراتر،قطب عالم امکان، حضرت علی(ع)،را باز" ساعد سلطان"و باز "عنقا گیر شاه"بیان می کند. عطار به طریق پند،راه سلوک را برای رسیدن به مدارج کمال مهم می داند و مولوی علاوه بر آن،پیچ و خم راه و بی راهه هایی را که آدم وار،آدم دچار خطا می شود،تا بازگشت و رسیدن به حقیقت ذکر می نماید. هر دو شاعر در پرواز تا عرصه حقیقت،عاجزانه از خدا،طلب یاری می کنند ."درد" در سلوک عطار به صراحت بیان می شود،مولوی در پیروی از عطار،درد را در نمونه های نمادین خود به گونه تشبیه تمثیل عرضه می دارد.نماد باز در زاویه دید عطار و مولانا،تکیه بر نگاه اساطیری - عرفانی دارد.

    کلیدواژگان: باز، عطار، مولوی، منطق الطیر، مثنوی
  • فرهاد حامدی، کامران پاشایی فخری*، پروانه عادل زاده صفحات 24-31

    پژوهش حاضر واکاوی رمان « همنوایی شبانه ارکستر چوب ها » از رضا قاسمی، براساس نظریه یادگیری شناختی _ اجتماعی آلبرت بندورا است. در راستای نگرش متفاوت و عمیق به ابعاد مختلف متون ادب فارسی اقتضا می کند آثار ادبی از منظره ای مختلف مورد مداقه قرار گیرد. روش تحقیق حاضر تطبیقی از نوع تحلیل محتوی کیفی و روش جمع آوری داده ها کتاب خانه ای با بهره گیری از نظریه پشتیبان آلبرت بندورا است . یافته های تحقیق نشان می دهد که در این اثر ادبی، سه پیش فرض کلیدی نظریه بندورا قابل مشاهده است. بدین معنی که تعامل متقابل بین افراد، عوامل محیطی و رفتار شخصیت های داستان مشاهده می شود. یافته مهم دیگر این است که نویسنده نشان داده است یادگیری شناختی - اجتماعی به علت تعارض سنت با مدرنیسم دچار اختلال شده و شخصیت های داستان را سردرگم کرده است. از منظر تربیتی ، تفسیر حاضر به درک ما از نقش تحولات اجتماعی و تعارض سنت و مدرنیسم در تسریع یا ایجاد اختلال در یادگیری های مشاهده ای نسل جوان یاری می رساند.

    کلیدواژگان: یادگیری شناختی - اجتماعی، تحلیل محتوی، بندورا، سنت، مدرنیسم، یادگیری مشاهده ای
  • مجتبی جعفری کاردگر، فاطمه حیدری* صفحات 32-46

    ریالیسم به معنای واقع گرایی است و هدف از آن نمایش دنیای واقعی، عینی و بیرونی و روایت و تحلیل پدیده ها، با نگاه علت و معلولی از طریق بازآفرینی دقیق جزییات زندگی است که در مفهوم خاص برای اشاره به جنبش ادبی قرن نوزدهم فرانسه دلالت دارد و در مفهوم عام به سبکی ادبی اطلاق می شود که تا امروز استمرار دارد و به گرایش ها و جریان های گوناگون قابل تفکیک است. یکی از جلوه های جمالی این مکتب، «داستان اقلیمی» است که غالبا سویه ای ریالیستی دارد و گواه آن است که عمده ترین مواد اولیه و شالوده اصلی در ساخت و بافت یک اثر ادبی به خاستگاه اقلیمی نویسنده باز می گردد. «منیرو روانی پور» از آن دست نویسندگانی است که در رمان هایش با بسامد بالایی از مولفه های ریالیستی مواجه می شویم. او به عنوان یکی از شخصیت های تاثیرگذار در پیش برد ادبیات اقلیمی، اغلب آثار خود به ویژه رمان «اهل غرق» را در جغرافیایی کاملا بومی، ذیل مکتب ریالیسم با شگرد جادویی عرضه کرده است. این پژوهش بر آن است تا با رویکردی توصیفی-تحلیلی، چگونگی بازتاب مولفه های ریالیسم بومی در اقلیم جنوب را در رمان مذکور در دو حوزه ساختار(فرم) و محتوا مورد کاوش و تحلیل قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که روایت واقع گرا متکی بر اصول واقع گرایانه، درآمیختن تخیل داستانی با واقعیت های عینی جامعه و استفاده از عناصر جادویی، اسطوره ای و نمادین، به ترکیب دلپذیری از ریالیسم بومی و جلوه های شگرد ریالیسم جادویی در رمان «اهل غرق» منجر شده و روانی پور را در زمره ریالیست های اقلیم گرا جای داده است.

    کلیدواژگان: رئالیسم، بومی گرایی، اقلیم جنوب، منیرو روانی پور، اهل غرق. کهن الگو
  • راحله عبدالله زاده برزو*، محمد ریحانی صفحات 47-58

    شازده کوچولو، اثر آنتوان دو سنت اگزوپری،گزارشی تمثیلی از سفر به دنیای درون است که با فرود اضطراری هواپیما به بیابانی در آفریقا، آغاز می شود و با تعمیرآن و بازگشت به وطن به پایان می رسد. دیدارخلبان با شازده کوچولو، رمزی از دیدار خودآگاه باپدیده های عالم ناخودآگاه است. خانم پیرسن که شارح نظریه تک اسطوره ژوزف کمپبل است، اعتقاد دارد در طی سه مرحله تدارک، سفر و بازگشت قهرمان، دوازده کهن الگو در روان او فعال می شود. بر این اساس، نقص موتور هواپیما بازتاب مشکلات درون قهرمان است که او را ناگزیر به فرود در بیابان ناخودآگاه و دیدار با آنیمای درون که در قالب شازده کوچولو نمادین شده، می کند. روباه که نمادی از زیرکی های طبیعت درون است به او نکاتی در باره عشق می آموزد. در این داستان به جای خودآگاه، ناخودآگاه با سایه دیدار می کند و نتایج این دیدار به خودآگاه می رسد. سرانجام با نوشیدن مشروب جاودانگی از چاه ناخودآگاه، آنیما با نیش ماری زرد می میرد و بدین ترتیب خودآگاه و ناخودآگاه به وحدت می رسند.  ناخودآگاه به دنیای خود بازمی گردد و خودآگاه به تعمیر هواپیما که رمزی از وجود مادی ماست، قادر می شود. صرف نظر از رعایت نشدن توالی ظهور کهن الگوها، در این داستان تمامی کهن الگوهای را که پیرسن شرح کرده است، می توان دید.

    کلیدواژگان: کهن الگو، سفر قهرمان، شازده کوچولو، پیرسن
  • فرود کشاورز بیضایی*، مهدی ظرافت کار، محمد کشاورز بیضایی صفحات 59-71

    حافظ به زبان عربی اهتمام داشته با آن که به هیچ دیار عربی سفر نکرده و به زبان محاوره عرب دسترسی نداشته؛ گاه با مجالست درمحافل حاکمان عرب نژاد و بیشتر به کمک واژگان علوم قرآنی که عمدتا ازکتب مکتب خانه ها فراگرفته خلاءهای زبانی را در ساختار شعری اش پر می کند. مشخصه دیگر او بهره مندی از اشعار شاعران عرب زبان است که طبعا در قالب صنایع شعری؛ تضمین؛ ملمعات؛ ضرب المثل ها و اشکالی از اقتباسات شعری در ابیات او نمود پیدا می کنند از آنجا که اثرپذیری ها بیشتر در قالب تقلید و یا اقتباسات به زبان دیگر خودش را نشان می دهد این بررسی به شواهد شعری با رویکرد مقایسه تطبیقی و توصیفی به مستندات تحلیلی در مضامین و اشعار عربی حافظ می پردازد. یافته ها نشان می دهند حافظ با مطالعه دواوین عرب زبان؛ مضامین مشترک و رگه های از اثرپذیری و نشانه های از بینامتنی را از خود به جای گذاشته است. میزان عشق و علاقه مندی خود را به ابن فارض و به تاسی از او متقابلا از علی(ع) پنهان نکرده است. تاثرات گاهی به صورت لغوی و آنگاه که شدت و قوت پیدا می کند ترجمه گونه، تقلیدی با تعمیم دهی و تلفیق و ترکیب واژگان و یا تغییرات جزیی است و اغلب مضامین مشترک را شامل می شود. در کنار غزل های عربی گاه ابیات فارسی متضمن هم و در یک معنا و مفهوم هستند. حافظ در اقتباسات مضامین تازه و بدیعی را به نام خود خلق می کند و بیش از هر شاعر دیگری، درهمه ابعاد شعری از ابن فارض مصری متاثر بوده است.

    کلیدواژگان: اثرپذیری، مضامین مشترک، اشعارعربی، حافظ، ابن فارض
  • حسین اسماعیل لو صفحات 96-111

    سرنوشت هراس‌انگیز انسان پس از ترک عالم ظواهر متلون و چگونگی پاداش یا کیفر او در قبال اعمالش، یکی از اسرار سر به مهری است که در طول تاریخ، همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده‌است. پیش از اسلام، به واسطه برداشتهای متفاوت از این امر، سرنوشتی نامعلوم‌که اکثرا بر پایه تناسخ استوار بود-، پیش روی پیروان ادیان گوناگون ترسیم می‌شد. اما ظهور دین اسلام خط بطلانی بر تمام برداشت‌های نادرست و خرافه‌آمیز بود. اسلام، از یک سو باور تناسخ را کاملا مردود دانسته، از سوی دیگر، فلسفه مرگ و سرنوشت انسان پس از مرگ را با عملکرد او در این جهان گره می‌زند. بازتاب این طرز نگرش را در قالب بحث «تجسم اعمال»، در شاخه‌های متعدد علوم اسلامی از تفسیر و کلام گرفته تا فلسفه و عرفان؛ می‌توان مشاهده کرد که برخی از فلاسفه اسلامی آن را رد کرده‌اند و برخی دیگر نیز- بویژه در قرون اخیر-، به طرق گوناگون و با استمداد از مباحث فلسفی و کلامی و البته با ذکر آیات و احادیث متعدد و تفاسیر مربوط، آن را به اثبات رسانده‌اند. این مقاله، با طرح نظریه «تجسم عمل» و تبیین آن با اصل فیزیکی «بقای آثار اعمال انسان» ، بازتاب آن را در مثنوی مولانا و گلشن راز شیخ محمود شبستری ؛ مورد بررسی قرار داده‌است.

    کلیدواژگان: عمل، تجسم عمل، جوهر و عرض، تجسم اندیشه
|
  • Pages 1-23

    Falcon has a special place in the symbolism of Persian poetry in Attar's The Mantiq altair and Rumi's The Masnavi Manavi. In Persian literature mythology, falcon is the supremacy of birds, and it's been widely alongside the sun gods with the other highflying birds and in Dari literature it’s also marked as a symbol of power, authority and kingdom. In mystical literature it is mainly a symbol of the souIs. As the studies show; in The Mantiq al-tair, paradoxically, sometimes it is the effort of the "dead of the world" and sometimes it has high human values and shows the great effort of a perfect human being. This endeavor, on the other hand, includes worldliness and murder and in the transcendent type, being in the world of predestination. Rumi mentions Falcon as a perfect human being. He has willed Shams as the perfect human but in a further interpretation, he calls the pole of the world of possibility himself, Hazrat Ali, as the "Saed Sultan" and Anghagirshah falcon. Attar, through advice, states the path of conduct to reach the high levels of perfection, and Rumi, in addition, refers to the ways and means by which a person makes a mistake until he finds out and comes back to the truth. Both poets desperately ask God for help to fly to the realm of truth. "Pain" is explicitly stated in Attar's conduct. Likewise, Rumi defines pain as an allegory in it’s symbolic meanings. The falcon symbol in the eyes of Attar and Rumi, replies to the mystical and mythical point of view on things .

  • Pages 24-31

    The present study is an analysis of Reza Ghasemi's novel "The Night Harmony of the Wood Orchestra" based on Albert Bandura's theory of cognitive-social learning. Psychology and literature add to each other's richness through interrelationships. Psychological theories help to understand literary characters, and the literature provides concrete examples to support the views of psychologists. Based on this idea, the aim of the present research method is a comparative type of qualitative content analysis and library data collection method using the supportive theory of Albert Bandura. The research findings show that in this literary work, three key presuppositions of Bandura theory can be seen, which means that the interaction between people, environmental factors and the behavior of the characters in the story is observed. The atmosphere of the novel and the main characters also shows how observational learning is passed down from generation to generation. Another important finding is that the author has shown that cognitive-social learning is impaired due to the conflict between tradition and modernism and has confused the characters of the story. From an educational perspective, the present interpretation contributes to our understanding of the role of social change and the conflict between tradition and modernism in accelerating or disrupting the observational learning of the younger generation.

    Keywords: Cognitive-social learning, Content analysis, Bandura, Tradition, Modernism, Observational learning
  • Pages 32-46

    Realism means realism, its purpose is to show the real, objective and, to narrate and analyze phenomena, with a cause-andeffect view through the precise re-creation of the details of life in a specific sense to refer to the nineteenth-century French literary movement. It implies and in the general sense refers to a literary style that continues to this day and is separable into different tendencies. One of the aesthetic manifestations of this school is the "climatic story", which often has a realistic aspect and proves that the main raw materials and the main foundation in the construction and texture of a literary work go back to the climatic origin of the author. "Ravanipour" is one of those writers whose novels encounter a high frequency of realist components. As one of the influential figures in the development of climatic literature, he has presented most of his works, especially the novel "Ahl-e Ghargh", in a completely indigenous geography under the school of realism with a magic trick. This research aims to use a descriptive-analytical approach to explore and analyze how the components of indigenous realism in the southern climate are reflected in the novel in two areas of structure and content. Findings show that realistic narrative relies on realistic principles, combining fictional imagination with the objective realities of society and the use of magical, mythical and symbolic elements, in a pleasant combination of indigenous realism and manifestation. The tricks of magical realism have led to the novel "Ahl-e Ghargh" and has placed Ravanipour among the climatic realists.

    Keywords: Realism, Indigenousness, Southern Climate, Moniro Ravanipour, Ahl-e Ghargh
  • Pages 47-58

    The Little Prince, a work by Antoine de Saint-Exupéry, was an allegorical report of a journey into the inner world that begins with an emergency landing in a desert in Africa; it ended with its repair and return to the homeland. The pilot’s meeting with the little prince was a mystery of meeting the conscious with the phenomena of the unconscious world. Mrs. Pearson, who is the author of the single-legendary theory of Joseph Campbell, believes that during the three steps of preparation, journey and return of the hero, twelve heroes were activated in his soul. Accordingly, the defect of the aircraft engine reflected the problems inside the hero which inevitably led him to descend into the unconscious desert and to meet the animation inside which was symbolized by the little prince. The fox which was a symbol of the nature cleverness, gave him love tips. In this story, instead of the conscious, the unconscious met the shadow, and the results of this visit back to the conscious. Eventually, Anima died with yellow marijuana through drinking immortality liquor from the unconscious well and thus the conscious and unconscious became united. Unconscious returned to his world and conscious got able to repair the aircraft that was a mystery for our material existence. In this narrative, you can see all allegorists described by Pearson.

    Keywords: Twelve Allegorical, Hero’s Journey, Little Prince, Pearson
  • Pages 59-71

    Hafiz had much efforts in Arabic language though he had never been to Arabic land and had no access to colloquial Arabic but he covered the language gap of his poem by participating in the circle of the governors with Arabic race and borrowing the words from Koranic science that were derived from the books of Maktabkhaneh. The other feature is the benefit from the Arabic poets which are manifested in the form of stylistic device, the proverbs and poetic adaptation in his stanza. As that influence manifest in the form of imitation and adaptation in other language, this research aim to study these assumption: a poem with comparative-descriptive approach covers the analytic documentation in Arabic poems. The findings show the common themes and influences from Arabic poems. Hafiz cannot conceal his love of ʿAlī b. Abī Ṭālib and Ibn al-Faridthe. The influences are the words and when it becomes more severe they manifest in the form of translation: an imitation with generalization and combination of the words and minor changes that it includes often the common themes

    Keywords: Influence, Common Themes, Arabic Poems, Hafiz, Ibn al-Farid
  • Pages 96-111

    Literary schools influenced European literature in parallel with political and social developments and gradually spread to other parts of the world with the growth of new sciences and technologies. Meanwhile, Romanticism was considered as a rebellion against the idealism of classicism and described the untouched nature relying on components such as freedom, individuality, escape or travel, discovery and intuition, the magic of speech, and the influence of deep human feelings and emotions. This school was seriously introduced in contemporary Persian literature with the return of expatriate students, the prosperity of the translation movement, etc., and was used by modern poets such as Mehdi Akhavan Sales. The author of this research intends to consider the main features of the Akhavan poetry with using a descriptive-analytical method to examine the place of the school of Romanticism in the works of this prominent contemporary poet, to discover how much he is affected by it and to examine the method of narrative expression while emphasizing on archaic and theological literature; use of the Khorasani style elements connecting to the vernacular; composition and creation of new images along with adhering to the characteristics of Nimai poetry in form and music; overcoming of the spirit of despair and hopelessness in the atmosphere of poetry; praising of the manifestations and glories of ancient Iran, naturalism, expressing emotions and feelings and finally expression of extreme hatred and despair of the existing conditions.

    Keywords: chool of Romanticism, Poetry, Mehdi Akhavan Sales, Component (Principle), PoeticPerspective