فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 74 (آذر و دی 1400)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 74 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزانه قاسمی نیک، مریم اسماعیلی، زهرا عباسی دولت آبادی* صفحات 1-9
    مقدمه

    پرستاران جزء اصلی سیستم نظام سلامت هستند و پیش بینی رفتار آنها در موقعیت های مختلف برای سیاستگزاران و مدیران نظام سلامت مهم است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین کارایی تیوری رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی رفتار پرستاران در شرایط متفاوت انجام شده است.

    روش

    مقاله مروری نقلی حاضر با جستجو در  پایگاه داده های PubMed; Scopus; Science Direct; SID IranMedex  و Magiran با استفاده از کلید واژه های انگلیسی و فارسیTheory of Planned Behavior; Attitud; Subjective Norms; Perceived Behavioral Control ;Behavioral Intention; Behavior; Nursing Care، تیوری رفتار برنامه ریزی شده، نگرش نسبت به رفتار، هنجار های ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، تمایل رفتاری، رفتار و مراقبت پرستاری در بازه زمانی سال 2000 تا 2020 جستجو انجام شد.

    یافته ها

    تیوری رفتار برنامه ریزی شده با موفقیت برای پیش بینی و توضیح طیف گسترده ای از رفتارها و نکات بهداشتی از جمله رفتار های پر خطر، خدمات زنان، زایمان و شیردهی، رفتارهای ایمنی و بهداشت دهان و دندان استفاده شده است. طبق نتایج مطالعات متعددی از جمله مطالعه در کشورهای کره و تایوان تیوری فوق در تعیین علل توجیه کننده رفتار پرستاران در مراقبت از بیماران و علل فعالیت پرستاران در انجام وظایف خود استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    پیش بینی رفتار افراد و برنامه ریزی براساس این پیش بینی ها در شرایط خاص به طور حتم بر روی عملکرد سازمان و کنترل شرایط، نقش به سزایی دارد. از سویی رفتار انسان ها تحت تاثیر عوامل مختفی قرار دارد و پیش بینی آن به عوامل مختلفی نیاز دارد. تیوری رفتار برنامه ریزی شده، مدلی مناسب جهت پیش بینی رفتار افراد از جمله پرستاران دارد و می توان از این مدل جهت برنامه ریزی و سیاست گزاری در شرایط خاص در زمینه عملکرد پرستاران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تمایل، پرستاران، مراقبت پرستاری، کاربرد
  • مریم عباسی، فاطمه حاجی بابایی* صفحات 10-18
    مقدمه

      مدیران پرستاری روابط گسترده ای در سازمان دارند و از آنجایی که ارتباط، کلید فرآیندها و روابط کاری جهت دستیابی به اهداف سازمانی است؛ بنابراین مدیران پرستاری باید از فرآیند ارتباطی و صلاحیت های ارتباطی آگاه باشند. صلاحیت ارتباطی مجموعه ای از دانش، مهارت ها و نگرش های نشان دهنده عملکرد شغلی است و می تواند با استانداردهای پذیرفته شده ارزیابی شود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مروری جامع است که با جستجوی مقالات فارسی با استفاده از کلید واژه های صلاحیت در ارتباط، شایستگی در ارتباط، مدیران پرستاری، در پایگاه های مگیران[1]، ایران مدکس[2]، سید (SID)[3]، ایرانداک[4] از سال 1388 تا سال 1399 و با جستجوی کلید واژه های Communication competency, Nursing manager, manager of nursing & Nursing management در پایگاه های PubMed, ProQuest, Google scholar, Science Direct, Scopus, Web of Science & Ovid در بازه زمانی 2009-2020 صورت گرفت.

    یافته ها

    پس از دریافت مطالعات طبق معیارهای ورود و خروج با بررسی دقیق عناوین و محتوا، امکان دسترسی به متن کامل و حذف موارد تکراری، متن کامل 108 مقاله باقیمانده، مورد بررسی دقیق قرار گرفت که در پایان 12 مطالعه (هفت مطالعه انگلیسی و پنج مطالعه فارسی) انتخاب گردید. با توجه به بررسی مطالعات، شش صلاحیت اصلی ارتباطی با مصادیق آن ها مشخص گردید که عبارتند از: 1- ارتباط اثربخش، 2- شناسایی ویژگی های رفتاری و شخصیتی، 3- شنونده فعال بودن، 4- ارتباط متقابل، 5- مدیریت روابط و 6- تصمیم گیری مشارکتی.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی مطالعات صورت گرفته ارتباطات جزء یکی از مهم ترین صلاحیت های مدیریتی مدیران پرستاری در هر سه رده مدیریت (مترون، سوپروایزر و سرپرستار) برشمرده می شود. از این رو آنان برای ایجاد روابط قوی تر (تقویت ارتباطات)، حل و فصل معضلات ارتباطی و تضمین محیط کار سالم باید توجه ویژه ای به آموزش و به کارگیری صلاحیت های ارتباطی داشته باشند تا کیفیت روابط را تعیین نمایند و دستیابی به اهداف سازمان را موثرتر گردانند.

    کلیدواژگان: صلاحیت ارتباطی، ارتباط، مدیران پرستاری، مدیر، پرستار، مرور جامع
  • معصومه ابراهیمی، فاطمه شهابی زاده*، علی اکبر اسماعیلی، قاسم آهی صفحات 19-31
    مقدمه

    با توجه به اهمیت نقش آسیب پذیری هیجانی پرستاران بویژه در شرایط استرس زا در کیفیت ارایه خدمات درمانی، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله فراتشخیصی مبتنی برکارآمدی هیجانی بر پریشانی هیجانی، استرس و اضطراب سلامت پرستاران دارای نشانه های اضطرابی انجام شد.

    روش کار

    روش این مطالعه نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل با پیگیری دو ماهه همزمان با بیماری کووید 19 بود که از بین پرستاران شاغل در بیمارستان های چمران و حضرت رسول (ع) شهر فردوس در سال 1398، 50 پرستار دارای اضطراب متوسط به بالا (اخذ نمره بالاتر از 16 در مقیاس اضطراب بک) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و کنترل (25 نفر) قرار گرفتند. جلسات درمانی مبتنی بر مداخله فراتشخیصی کارآمدی هیجان در 8 جلسه 90 دقیقه ای  طی دو ماه ارایه شد و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب بک، مقیاس پریشانی هیجانی (افسردگی، اضطراب و استرس)، اضطراب سلامتی و استرس پرستاری استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 25 و آزمون های آماری خی دو و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد میانگین نمرات پریشانی هیجانی، استرس پرستاری و اضطراب سلامتی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون کاهش معناداری داشته است و این کاهش در مرحله پیگیری که همزمان با شیوع کووید 19 بوده است، بر خلاف گروه کنترل که در طول زمان افزایش داشته است، نسبتا ثابت مانده است (01/0  >p).

    نتیجه گیری

     مداخله فراتشخیصی مبتنی برکارآمدی هیجانی به عنوان یک مداخله موثر، می تواند در مراکز درمانی و بهداشتی بویژه در دوره های بحرانی شیوع یک بیماری، در جهت کاهش اضطراب و استرس پرستاران بویژه پرستاران آسیب پذیر به اضطراب بکار برده شود .

    کلیدواژگان: کارآمدی هیجان، پریشانی هیجانی، اضطراب سلامت، استرس پرستاری، کووید-19
  • کبری کربلایی علی گل، جمشید معصومی*، محمدرضا امام صفحات 32-39
    مقدمه

    مقوله سلامت روان در متون دینی اسلام مطرح شده است؛ و هم قرآن و هم پیامبراعظم (ص) و معصومان (ع) توجه شایسته‏ای به این مقوله داشته‏اند. به این معنا که هنر موسیقی ابعاد مختلف زندگی  انسان ها موثر بوده و توانسته تا دوران مختلف به عنوان عامل اثربخش بر سلامت روان، برای جوامع مختلف به عنوان ابزار شادی آفرین و محرک، عمل کند. از این رو پژوهش حاضر، با هدف بررسی فراتحلیل میزان موسیقی و اثربخشی آن بر سلامت روان از دیدگاه حقوق شهروندی اسلامی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نظام مندو متاآنالیز است که با استفاده از کلمات کلیدی Music, mental health, Islamic citizenship rights, meta-analysis در پایگاه های اطلاعاتی  SID، Magiran، Irandoc، CivilicaوGoogle به زبان فارسی و انگلیسی از مهر 1390 تا مهر  1396 جستجو انجام شد و مطالعاتی که میزان موسیقی و اثربخشی آن بر سلامت روان از دیدگاه حقوق شهروندی اسلامی را گزارش نمودند، وارد متا آنالیزشدند. برای آنالیز داده ها از نرم افزار STATA استفاده شد ومعیار خطای میزان اثربخشی موسیقی درمانی بر سلامت روان درهر مطالعه براساس فرمول توزیع دوجمله ای محاسبه شد. در نهایت شاخص هتروژنیتی (ناهمگونی) ازطریق آزمون کوکران (Q) تعیین شد.

    یافته ها

    ابتدا تعداد 28 مقاله به دست آمدکه پس از وارد کردن معیارهای ورود به مطالعه در نهایت تعداد 13 مقاله وارد مطالعه گردید. یافته های حاصل نشان داد که موسیقی درمان ی به طور معنی دار در سطح خطای کمتر از 05/0 بر سلامت روان موثر بوده است و اندازه اثر ترکیبی حاصل برای سلامت روان بر حسب مقیاس هم بستگی 574/0 بر حسب مقیاس تفاوت میانگین های استاندارد 427/1 و بر حسب مشخصه g هجز نیز 389/1 گزارش شد.

    نتیجه گیری

     نتیجه این فراتحلیل نشان می دهد که موسیقی درمانی بر اساس مبانی حقوق شهروندی اسلامی با استفاده از تکنیک هایی چون توجه بر زمان حال و پذیرش بدون قضاوت هیجان ها و استفاده بهینه از موسیقی در جهت اعتلا و کمال روح در بهبود سلامت روان به طور معنی دار و با اندازه اثر بالا موثر است.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، سلامت روان، حقوق شهروندی اسلامی، متاآنالیز
  • نفیسه عرب زاده، محمدمهدی نادری*، علیرضا اسماعیلی صفحات 40-49
    مقدمه

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ابعاد سرمایه های فرهنگی بر خطای شغلی و اخلاق حرفه ای پرستاران با تاکید بر تجربه زیستی آن ها انجام گرفت.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی و از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری تحقیق، پرستاران شاغل در دو بیمارستان (قایم و رضوی) شهر مشهد می باشند که تعداد آن ها 580 نفرمی باشد که تعداد 230 نفر به عنوان نمونه تصادفی تعیین شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با آلفای کرونباخ بالاتر از 860/0 در حد مطلوب ارزیابی گردیدو تجزیه و تحلیل داده ها نیز به کمک نرم افزار آماری SPSS و smartpls2 انجام گرفت. رویکرد نظری تحقیق نیز به صورت ترکیبی از نظریه ها بود.

    یافته ها

    طبق نتایج، سرمایه فرهنگی رابطه معناداری بااخلاق حرفه ای پرستاران نشان نداد. ضریب تعیین R2 برای متغیر وابسته نشان می دهد، همچنین مقدار 617/0 حاصل از برازش کلی معیار GOF نشان می دهد که مدل مطلوبیت در حد بالایی برخوردار می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین و بر اساس نتایج بدست آمده می توان گفت که برای ارتقای سطح اخلاق حرفه ای در پرستاران باید به مولفه سرمایه فرهنگی توجه ویژه ای صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، خطای شغلی، اخلاق حرفه ای، تجربه زیستی، پرستاران
  • نازنین کریم زاده*، لیلا خادمی عادل، مریم درویشی صفحات 50-57
    مقدمه

    مطالعات نشان داده اند که سطح نیازهای اساسی روانی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) در پرستاران به تناسب موقعیت شغلی که دارند پایین است و این موضوع نیازمند بررسی هایی بیشتری می باشد. همچنین مطالعات نشان داده است که می توان با روش های درمانی، آموزشی و مشاوره ای سطح نیازهای خودتعیین گری ارتباط، شایستگی و خودمختاری را در پرستاران، ارتقا داد. بنابراین هدف مطالعه حاضار بررسی اثربخشی درمان شناختی -  رفتاری بر میزان نیازهای خودتعیین گری (خودمختاری ادراک شده، شایستگی ادراک شده، ارتباط ادراک شده) در پرستاران بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه آزمایشی ، 40 پرستار شاغل در بیمارستان میلاد تهران در سال 1400 به شیوه غیر احتمالی داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره تقسیم شدند. گروه آزمایش دوره درمان شناختی - رفتاری  را در یازده جلسه  5/1 ساعتی طی کردند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد . برای جمع آوری داده ها از مقیاس نیازهای خودتعیین گری سوریبو و همکاران (2009) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار(اس پی اس اس 21) انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد که  اثر گروه (سطح متغیر مستقل) بر نیازهای خودتعیین گری (خودمختاری ادراک شده، شایستگی ادراک شده، ارتباط ادراک شده) از نظر آماری معنی دار است (05/0=P). یافته ها همچنین نشان داد که درمان شناختی رفتاری در مقایسه با گروه کنترل بر سطح نیازهای خودتعیین گری پرستاران تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.

    نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن بود که درمان شناختی رفتاری در افزایش سطح نیازهای خودتعیین گری پرستارن، اثربخش است. بنابراین چنانچه بتوان پرستارانی که سطح خودتعیین گری ،ارتباط،خودمختاری و شایستگی پایینی برخودار هستند را شناسایی کرد و می توان به آن ها در افزایش سطح خودتعیین گری مطلوب با استفاده از روش درمان شناختی رفتاری کمک کرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، نیازهای خودتعیین گری، پرستار
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، مریم سعیدی، نوشین انصاری فر، وحید صوابی نیری، مهدیه دلداری علمداری صفحات 58-70
    مقدمه

    طی همه گیری کروناویروس 2019، پرستاران که با به خطر انداختن جان خود تلاش زیادی کردند تا تعهد خود را نسبت به حرفه و بیماران خود نشان دهند. در این راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی استرس پس از سانحه، افسردگی و اضطراب پرستاران طی همه گیری کرونا ویروس 2019 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجو توسط واژگان کلیدی Coronavirus 2019, Depression, Post-traumatic Stress, Anxiety, Nurses,  در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه های Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect مورد جستجو قرار گرفت. خلاصه مقالات منتشر شده بررسی شد و در نهایت 30 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند.

    یافته ها

    پرستاران بخش مراقبت های ویژه به علت فشار کاری بالا و مواجهه بیشتر با بیماران مبتلاء به کووید-19 در مقایسه با پرستاران دیگر مشکلات روانشناختی بیشتری را تجربه می کردند. کمبود تجهیزات محافظتی، کم خوابی فشار کاری، فعالیت در بخش ویژه کرونایی، سابقه ابتلاء به اختلالات روانشناختی، زن بودن، ترس از آلوده شدن و انزوای اجتماعی از جمله عواملی بود که باعث کاهش سلامت روانی پرستاران طی شیوع کووید-19 می شد. از سویی دیگر، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش، خودکارآمدی، تاب آوری روانشناختی و حمایت اجتماعی سلامت روانی پرستاران را افزایش می داد.

    نتیجه گیری

    پرستاران از روزهای ابتدایی شیوع کووید-19 با این ویروس کشنده مقابله می کردند به همین علت لازم است در کنار مراقبت های جسمانی و اجتماعی که صورت می گیرد به ابعاد روانشناختی بلندمدت کووید-19 در پرستاران توجه گردد تا شاهد اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی و اضطراب پایینی در کادر درمانی بیمارستان ها باشیم.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس 2019، اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، اضطراب، پرستاران
  • محمدمهدی شیرازی پور* صفحات 71-79
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مولفه های شخصیتی بر اساس نظام های عصبی عملکردی در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    روش

     جامعه این پژوهش را همه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می دادند. اعضای نمونه 350 نفر (200 زن و 150 مرد) از دانشجویان پرستاری بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند (حجم نمونه با توجه به جدول مورگان برآورد شد). برای گردآوری داده‎ها، از پرسشنامه های سیاهه شخصیت فرم بزرگسالان و پرسشنامه شخصیتی ویلسون استفاده شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و داده‎ها با استفاده از ضریب همبستگی ساده و رگرسیون چند گانه همزمان تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج 

    یافته های آماری نشان داد که مقدار ضریب R2 برابر با 504/0 است به این معنا که، نظام های عصبی عملکردی (بازداری، فعال سازی - پاداش، فعال سازی - سایق و نوجویی)4/50 درصد از واریانس غیرعادی بودن شخصیت را تبیین می کنند. همچنین یافته ها نشان داد که هر چهار متغیر پیش بین سهم معناداری در پیش بینی غیرعادی بودن شخصیت دارند، به گونه ای که متغیر فعال سازی - پاداش (001/0=p= 528/0-β)، فعال سازی - سایق (001/0=p= 618/0-β) و نوجویی (001/0=p= 417/0-β) به صورت مثبت، و بازداری (001/0=p= 541/0β) به صورت منفی، غیرعادی بودن شخصیت را پیش بینی کرده اند.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش حاضر مولفه ها غیر عادی شخصیت ریشه در ساختارهای سرشتی و زیستی شخصیت دارند. بر همین اساس، برای بررسی بهتر آن ها باید به نظام های عصبی عملکردی توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: مولفه شخصیتی، نظام عصبی - عملکردی، پرستار، علوم پزشکی
  • حمیده عظیمی، مریم مومنی، رفعت رضاپور نصرآباد* صفحات 80-94
    مقدمه

    با ارتقای انتظارات بیماران،گسترده‌شدن علم پزشکی، ضرورت پیشرفت حرفه‌ای در پرستاری و کمبود نیروهای متخصص پرستاری؛ ارایه برنامه آموزشی مرتبط با نیاز جهت تربیت پرستارانی متبحر و توانمند ضرورت می‌یابد. مطالعه حاضر باهدف مقایسه و ارزیابی برنامه آموزشی کارشناسی‌ارشد پرستاری داخلی‌جراحی ایران با آمریکا انجام شد.

    روش‌

    مطالعه حاضر از نوع مروری‌تطبیقی می‌باشد که در سال 1399 انجام شد. ابتدا یک دانشگاه برتر در جهان از طریق جست‌و‌جو در اینترنت انتخاب شد، سپس اطلاعات موردنیاز جمع‌آوری شدند و با استفاده از الگوی برودی 4 مرحله‌ای مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    دانشکده پرستاری جانزهاپکینز قدمت بیشتری در تاسیس دانشکده و تاسیس دوره مذکور دارد. فلسفه، رسالت و چشم انداز برنامه پرستاری داخلی جراحی در ایران برخلاف آمریکا به صورت مستقل تعریف شده است. اهداف کلی دوره در هر دو دانشکده پرستاری به صورت منحصر به فرد تدوین شده است. پذیرش دانشجو در ایران به صورت متمرکز و بر اساس آزمون کتبی صورت می گیرد اما شرایط آموزشی، پژوهشی، مهارتی، قانونی و ضوابطی داوطلبان در آمریکا با معیارهایی عینی بررسی می شود و پذیرش دانشجو به صورت غیرتمرکز می‌باشد. به‌جز چندین واحد درسی، سایر واحدهای درسی این دوره در ایران و آمریکا با هم‌پوشانی دارند. همچنین طول‌مدت تحصیل این دوره در آمریکا، 6 ترم و در ایران، 4 ترم می‌باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    گنجاندن مطالبی درباره سیاستگذاری و مدیریت در تعریف دوره ؛ گنجاندن مطالبی درباره همکاری‌های بین‌المللی در تعریف فلسفه، گنجاندن لزوم رسیدن به جایگاه برتر و صاحب‌نظر شدن در تعریف رسالت، تخصصی‌تر شدن دوره به بیماری‌های حاد و مزمن در دو سطح پیشگیری، تطبیق هر چه بیشتر اهداف ‌کلی و محتوای دروس با فلسفه و رسالت دوره و پذیرش دانشجو با شاخص‌‌های عینی برای بهبود برنامه آموزشی رشته پرستاری داخلی‌جراحی در ایران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پرستاری داخلی جراحی، برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد
|
  • Farzaneh Ghaseminik, Maryam Esmaeili, Zahra Abbasi Dolatabadi* Pages 1-9
    Introduction

    Nurses are an integral part of the health system and predicting their behavior in different situations is important for policymakers and managers of the health system. The present study was conducted to determine the efficiency of the theory of planned behavior in predicting the behavior of nurses in different situations.

    Methods

    The current narrative review study was conducted via searching in electronic databases including PubMed, Scopus, Science Direct, SID, Magiran and Iran Medex and by using the appropriate English and Persian keywords of Attitude, Theory of Planned Behavior, behavior, Behavioral Intention, Perceived Behavioral Control, Subjective Norms, Nursing Care over the period of 2000-2020.

    Result

    Theory of planned behavior has been successfully used for prediction and explanation of a variety of behaviors and health tips such as high-risk behaviors, women’s services, childbirth and breastfeeding, safety behaviors and oral health. According to the results of several studies, including studies in Korea and Taiwan, the above theory has been used to determine the causes of nurses 'behavior in patient care and the causes of nurses' activities in performing their duties.

    Conclusions

    Predicting people's behavior and planning based on these predictions on specific situations certainly has a significant role in the performance of the organization and controlling the situation. On the other hand, human behavior is influenced by various factors and its prediction requires different factors. The theory of planned behavior has a suitable model for predicting the behavior of individuals, including nurses, and this model can be used to plan and policy in specific situations in the field of nurses' performance.

    Keywords: Theory of Planned Behavior, Intention, Nurses, Nursing care, Application
  • Maryam Abbassi, Fatemeh Hajibabaee* Pages 10-18
    Introduction

    Nursing managers have extensive relationships in the organization and Communication is the key to working processes and relationships to achieve organizational goals; Therefore, nursing managers should be aware of the communication process and communication competencies. Communication competence is a set of knowledge, skills and attitudes that reflect job performance and can be assessed by accepted standards.

    Methodology

    This study is a comprehensive review study that is done by searching Persian articles using the keywords competency, communication competence, nursing managers, in Magiran, Iran Medex, Iranian Research Institute for Information Science (Irandoc) & Scientific databases, and Information Database (SID) from 2009 to 2020 and by searching the keywords Communication competency, Nursing manager, manager of nursing & Nursing management in PubMed, ProQuest, Google scholar, Science Direct, Scopus, Web of Science & Ovid databases from 2009-2020.

    Results

    After receiving the studies according to the inclusion and exclusion criteria and careful review of titles and content, the possibility of accessing the full text and eliminating duplicates, the full text of the remaining 108 articles is carefully examined. Finally, 12 articles (seven English and five Persian studies) are selected. According to the review of studies, six main communication competencies are identified with their examples, which are: 1) Effective communication, 2) Identifying behavioral and personality traits, 3) Active listener, 4) Interaction, 5) Relationship management and 6) Participatory decision making.
     

    Conclusion

    According to the studies, communication is one of the most important managerial competencies of nursing managers in all three categories of management (matron, supervisor and head nurse). Therefore, in order to create stronger relationships (strengthen communication), solve communication problems and ensure a healthy work environment, special attention should be paid to training and using communication competencies to determine the quality of relationships and achieve the goals of the organization more effectively.

    Keywords: Communication competency, Communication, Nursing managers, Manager, Nurse, Comprehensively review
  • Masumeh Ebrahimi, Fatemeh Shahhabizadeh*, AliAkbar Esmaeili, Ghasem Ahi Pages 19-31
    Introduction

    Considering the important role of nurses' emotional vulnerability, especially in stressful situations, in the quality of medical services, the present study was conducted to investigate the effectiveness of Trans-diagnostic based emotion efficiency therapy on emotional distress, nursing stress, and health anxiety of nurses with anxiety symptoms.

    Method

    The method of this study was quasi-experimental with the control group and a two-month follow-up with Covid 19 disease that among the nurses who working in Chamran and Hazrat Rasoul hospitals in Ferdows in 2019, 50 nurses with moderate anxiety high (obtaining a score higher than 16 on the Beck Anxiety Scale) were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental  (n = 25) and control (n = 25) groups. Therapeutic sessions Trans-diagnostic based emotion efficiency therapy were presented in 8 sessions of 90 minutes over two months and the Beck anxiety inventory, emotional distress scale (Depression, Anxiety and Stress), health anxiety and nursing stress scale were used to collect data. Data were analyzed using SPSS 25 statistical software, Chi-square test, and analysis of variance with repeated measures at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the mean scores of emotional distresses, nursing stress, and health anxiety in the experimental group decreased significantly in the post-test phase and this decrease in the follow-up phase, which coincided with the outbreak of Covid 19, in contrast to the control group, which increased relatively over time, has remained the same (p> 0.01).

    Conclusion

    Trans-diagnostic based emotion efficiency therapy as an effective intervention can be used in health centers, especially in critical periods of disease outbreak, to reduce anxiety and stress in nurses especially nurses vulnerable to anxiety.

    Keywords: emotion efficiency, emotional distress, health anxiety, nursing stress, COVID-19
  • Kobra Karbalaeialigol, Jamshid Masoumi*, Mohammadreza Emam Pages 32-39
    Introduction

    Mental health has been discussed in Islamic religious texts; Both the Qur'an and the Holy Prophet (PBUH) and the Infallibles (AS) have paid due attention to this issue. In other words, the art of music has been effective in various aspects of human life and has been able to act as an effective factor for different societies as a joyful and stimulating tool for different societies. Therefore, the present study was conducted with the aim of meta-analysis of music and its effectiveness on mental health from the perspective of Islamic citizenship rights.

    Methods

    This study is a meta-analysis system that uses the keywords Music, mental health, Islamic citizenship rights, meta-analysis in SID, MAGIRAN, IRANDOC, CIVILICA and Google databases in Persian and English from October 2011 to In October 2017, a search was conducted and studies that reported the extent of music and its effectiveness on mental health from the perspective of Islamic citizenship rights were included in the meta-analysis. STATA software was used to analyze the data and the error criterion of the effectiveness of music therapy on mental health in each study was calculated based on the binomial distribution formula. Finally, the heterogeneity index was determined by Cochran (Q) test.

    Results

    First, 28 articles were obtained, which after entering the inclusion criteria, finally 13 articles were included in the study. The results showed that music therapy had a significant effect on mental health at an error level of less than 0.05 and the magnitude of the combined effect on mental health in terms of correlation scale was 0.574 in terms of The difference scale of standard means was 1.427 and in terms of GHz characteristic was 1.389.

    Conclusion

    The result of this meta-analysis shows that music therapy is based on the principles of Islamic citizenship law using techniques such as attention to the present and acceptance without judgment of emotions and optimal use of music to elevate and perfect the soul in improving health. The psyche is significantly effective with a high effect size.

    Keywords: music therapy, mental health, Islamic citizenship rights, meta-analysis
  • Nafiseh Arabzadeh, MohammadMehdi Naderi*, Alireza Esmaili Pages 40-49
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of cultural capital dimensions on occupational error and professional ethics of nurses with emphasis on their biological experience.

    Methods

    The present research method is correlational and applied and the statistical population of the research is nurses working in two hospitals (Ghaem and Razavi) in Mashhad, the number of which is 580 people, of which 230 people were selected as a random sample. Two standard questionnaires (professional ethics and cultural capital) were used to collect data. the reliability of the questionnaires with Cronbach's alpha higher than 0.860 was evaluated as optimal and the data were analyzed using SPSS and smartpls2 statistical software. The theoretical approach of the research was also a combination of theories.

    Results

    According to the results, cultural capital did not show a significant relationship with the professional ethics of nurses. The coefficient of determination R2 for the dependent variable shows, also the value of 0.617 obtained from the overall fit of the GOF criterion indicates that the utility model has a high level.

    Conclusion

    Therefore, based on the results, it can be said that in order to improve the level of professional ethics in nurses, special attention should be paid to the component of cultural capital.

    Keywords: Cultural Capital, Occupational Error, Professional Ethics, Biological Experience, Nurses
  • Nazanin Karimzadeh*, Leila Khademi Adel, Maryam Darvishi Pages 50-57
    Introduction

    Studies have shown that the level of basic psychological needs (autonomy, competence and communication) in nurses is low in proportion to their job position and this issue needs further investigation. Studies have also shown that communication, training and counseling can improve the level of self-determination needs, competence and autonomy in nurses. The effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the level of self-determination needs (perceived autonomy, perceived competence, perceived communication) in nurses.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 40 nurses working in Milad Hospital in Tehran in 1400 were randomly selected and randomly divided into two groups of 20 people. The experimental group underwent cognitive-behavioral therapy in eleven sessions of 1.5 hours and the control group did not receive any treatment. To collect data, the self-determination needs scale of Soribo et al. (2009) was used in the pre-test and post-test stages for both experimental and control groups. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Data analysis was performed using software (SPSS 21).

    Results

    Statistical findings showed that the effect of group (level of independent variable) on self-determination needs (perceived autonomy, perceived competence, perceived relationship) was statistically significant (P = 0.05). Findings also showed that cognitive-behavioral therapy had a positive and significant effect on the level of nurses' self-determination needs compared to the control group.

    Conclusion

    The results showed that cognitive-behavioral therapy is effective in increasing the level of nurses' self-determination needs. Therefore, if nurses with low levels of self-determination, communication, autonomy and competence can be identified and can be helped to increase the desired level of self-determination using cognitive-behavioral therapy.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, self-determination needs, nurse
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Maryam Saeedi, Nooshin Ansarifar, Vahid Savabi Niri, Mahdieh Deldari Alamdari Pages 58-70
    Introduction

    During the Coronavirus 2019 pandemic, nurses who risked their lives worked hard to demonstrate their commitment to their profession and their patients. In this regard, the present review study was conducted to investigate post-traumatic stress, depression and anxiety of nurses during the coronavirus 2019 pandemic.

    Methods

    In this study, a systematic review was searched by the keywords Coronavirus 2019, Depression, Post-traumatic Stress, Anxiety, Nurses, in the titles and abstracts of articles published in Google Scholar, PubMed, Scopus and ScienceDirect databases. Abstracts of published articles were reviewed and finally 30 final articles were selected for comprehensive review and data extraction.

    Results

    Nurses in the intensive care unit experienced more psychological problems than other nurses due to high workload and more exposure to patients with COVID-19. Lack of protective equipment, sleep deprivation of work pressure, activity in the coronary special ward, history of psychological disorders, being a woman, fear of infection and social isolation were among the factors that reduced the mental health of nurses during the outbreak of COVID-19. On the other hand, positive reassessment increased acceptance, self-efficacy, psychological resilience, and social support for nurseschr('39') mental health.

    Conclusion

    Nurses have been dealing with this deadly virus since the early days of the outbreak of COVID-19. Therefore, in addition to the physical and social care that is provided, it is necessary to pay attention to the long-term psychological dimensions of COVID-19 in nurses to witness post-stress disorder. From accidents, depression and low anxiety in the medical staff of hospitals.

    Keywords: Coronavirus 2019, Post-traumatic Stress Disorder, Depression, Anxiety, Nurses
  • MohammadMehdi Shirazipour* Pages 71-79
    Introduction

    The aim of this study was to predict personality components based on functional nervous systems in nursing students of Shiraz University of Medical Sciences.

    Method

    The study population consisted of all nursing students of Shiraz University of Medical Sciences. The sample members were 350 (200 females and 150 males) nursing students who were selected by simple random sampling method (sample size was estimated according to Morgan table). Adult form personality questionnaires and Wilson personality questionnaire were used to collect data. The present study was a descriptive correlational type and the data were analyzed using simple correlation coefficient and simultaneous multiple regression.

    Results

    Statistical findings showed that the value of R2 coefficient is equal to 0.504, which means that functional nervous systems (inhibition, activation - reward, activation - driver and innovation) 50.4% of the variance Explain the unusualness of the character. Findings also showed that all four predictor variables have a significant role in predicting personality abnormality, so that the variables activation - reward (p = 0.001, β = 0.528), activation - driver (001 /0p =, -0 = -0.188) and nouveau riche (p = 0.001, -0 = -0.417) positively, and inhibition (p = 0.001, β = 0.541) negatively predict the character abnormality Have.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, abnormal personality components are rooted in the natural and biological structures of personality. Accordingly, in order to better study them, special attention should be paid to functional nervous systems.

    Keywords: Personality Component, Nervous-Functional System, Nurse, Medical Sciences
  • Hamideh Azimi, Maryam Momeni, Rafat Rezapour Nasrabad * Pages 80-94
    Introduction

    With the increase of expectations of patients, the expansion of medical science, the need for professional advancement in nursing and the shortage of specialized nursing staff, providing a training program related to the need to train skilled and capable nurses is essential. This study aimed to compare and evaluate the medical surgical nursing masterchr('39')s education program in IRAN and USA.

    Methods

    This review-comparative study conducted in 2020. First, a top university in the world selected through an Internet search, then required information collected and compared using Bereday’s four-stage model.

    Results

    The Johns Hopkins School of Nursing has a long history of establishing the school and the course. The philosophy, mission and perspective of the medical surgical nursing program in Iran, unlike in the United States, defined independently. The general objectives of the course uniquely formulated in both nursing schools. Student admission in Iran is centralized and based on a written test, but the educational, research, skills, legal and regulatory conditions of candidates in the United States examined by objective criteria and student admission followed by a decentralized pattern. Except for a few units, other units in this course are overlapping in Iran and the United States. In addition, the duration of this course in the United States is 6 semesters and in Iran is 4 semesters.

    Disscussion and Conclusion

    including content on policy and management in definition of the course, including content on international cooperation in course philosophy, including the need to achieve a superior position and expertise in course mission, specialization of the course to acute and chronic diseases at two levels of prevention, adaptation the general goals and content of the courses to the philosophy and mission of the course and the admission of students with objective indicators, to improve the curriculum of medical and surgical nursing are offered in Iran.

    Keywords: Medical Surgical Nursing, Education Program, Master's Science