فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1399)

مجله آموزش عالی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا مهدی*، سپیده بارانی صفحات 1-22

    حرکت به سمت دانشگاه نوآور و کارآفرین یکی از راهبردهای کلیدی برای ارتقای مسئولیت پذیری اجتماعی و پاسخگو کردن دانشگاه و تحقق اهداف تغییر اجتماعی و توسعه پایدار است و دانشگاه کارآفرین یکی از سناریوهای مهم برای مشارکت تاثیرگذار دانشگاه ها در فرایند توسعه محلی و ملی و حضور قدرتمند در میدان خلق و انتشار دانش جهانی است. به اشتباه، مفهومی که از دانشگاه نوآور و کارآفرین در محافل دانشگاهی برخی کشورها و ایران معرفی می شود، دانشگاه به مانند یک بنگاه، مشابه با موسسات خدماتی و شرکت های دانش بنیان است که صرفا بر کارآفرینی اقتصادی- فنی در سطح بنگاه تمرکز داشته و سایر کارکردها نظیر آموزش، پژوهش و تحرک بین المللی، اولویت چندانی ندارند. در این پژوهش که بر مبنای «چارچوب راهنمای دانشگاه نوآور و کارآفرین»، الگوی مشترک کمیسیون اروپایی و سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه، به روش آمیخته شامل تحلیل محتوا، مطالعه موردی و مصاحبه، باهدف ارزیابی وضعیت تحرکات علمی بین المللی در چهار دانشگاه ایرانی انجام شده، نشان می دهد فعالیت های بین المللی در دانشگاه کارآفرین می تواند دارای جایگاه ویژه ای فراتر از تحرکات بین المللی دانشگاه های نسل اول و دوم باشد. همچنین، در این مقاله با استناد به ارزیابی موقعیت چهار دانشگاه منتخب ایرانی نشان داده شده است که فعالیت های بین المللی دانشگاه ها به اندازه کافی نبوده و در فرایند گذار از دانشگاه آموزشی - پژوهشی به دانشگاه نوآور و کارآفرین، باید بیش ازپیش به تحرکات علمی بین المللی اهتمام شود. در این منظر، حرکت به سمت دانشگاه نوآور و کارآفرین بدون همراهی، هم آفرینی و هم افزایی فعالیت های علمی بین المللی و حضور موثر در جامعه جهانی، یک ایده و سناریوی ناتمام و ناقصی است.

    کلیدواژگان: دانشگاه نوآور و کارآفرین، چارچوب راهنمای دانشگاه کارآفرین، بین المللی سازی دانشگاه، تحرک علمی بین المللی
  • علیرضا عالی پور*، ترانه عنایتی صفحات 23-44

    یکی از مهم ترین موضوعات در نظام آموزشی دانشگاه های نسل چهارم رهبری اخلاقی می باشد؛ این پژوهش باهدف شناسایی مولفه های رهبری اخلاقی از دیدگاه اعضای هییت علمی در دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. جامعه آماری این پژوهش که شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 480 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شد و به منظور محاسبه پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها با توجه به سوال های پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های رهبری اخلاقی در دانشگاه های ایران عبارتند از فردی، سازمانی و رفتار اخلاقی که نیاز هست  مسیولین نظام آموزشی برنامه ریزی ویژه ای به رهبری اخلاقی در ابعاد فردی، سازمانی و رفتار اخلاقی داشته باشند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار اخلاقی، رویکرد اخلاقی
  • ابوالقاسم نادری*، شهربانو خشکاب، محمدرضا حمیدی زاده، حسن محجوب صفحات 45-96

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های اصلی توسعه سرمایه انسانی اعضای هییت علمی و ارایه یک چارچوب مفهومی چندسطحی برای آن است که با روش فراترکیب انجام شد. جامعه پژوهش شامل منابع علمی معتبر منتشرشده در عرصه مطالعات توسعه سرمایه انسانی اعضای هییت علمی در سال های 1950 تا 2020 در سطح بین المللی و 1380 تا 1398 در سطح ملی است. پژوهش های منتخب شامل 88 مقاله ، گزارش علمی و رساله دانشجویی منتخب از پایگاه های معتبر علمی ملی و بین المللی است که به روش نمونه گیری هدفمند و مبتنی بر قاعده اشباع نظری انتخاب شده اند. داده های موردنیاز از متون دستاوردهای کیفی منابع منتخب استخراج، و با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی و روش فراترکیب، تجزیه وتحلیل و مقوله بندی شدند.دستاوردهای حاصله، دربردارنده 6 مولفه اصلی و 18زیرمولفه توسعه سرمایه انسانی اعضای هییت علمی است که اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کافمن تایید گردید. مولفه های اصلی شامل توسعه توانمندی های شناختی و فراشناختی، توسعه توانمندی ها و شایستگی های تدریس، توسعه توانمندی ها و  شایستگی های پژوهشی، توسعه شایستگی های ارتباطی، توسعه توانمندی ها و شایستگی های رهبری، و توسعه توانمندی ها و شایستگی های مدیریتی و راهبری بود. همچنین، بر اساس مبانی نظری پژوهش، مولفه های اصلی توسعه سرمایه انسانی اعضای هییت علمی ازنظر سطح تحلیل، در دو سطح فردی و سازمانی جایابی شدند. این گروه بندی می تواند ابزاری مناسب برای برنامه ریزی توسعه سرمایه انسانی اعضای هییت علمی باشد.

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، اعضای هیئت علمی، فراترکیب، توانمندی ها و شایستگی های فردی و سازمانی
  • میترا تیموری*، ابراهیم صالحی عمران، محمد یمنی دوزی سرخابی، حجت صفار حیدری صفحات 97-127

    هدف پژوهش حاضر پاسخگویی به این مسئله است که؛ مدل چابکی فرهنگی اعضاء هییت علمی دانشگاه های ایران چه مولفه هایی دارد. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، آمیخته است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه اعضای هییت علمی شاغل در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی، خوارزمی، الزهراء (س)، علم و صنعت ایران، خواجه نصیرالدین طوسی، صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر در سال تحصیلی 95-1394 بود که تعداد آن ها برابر 6042 نفر می باشند. در بخش کیفی حجم نمونه، 8 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ها و در بخش کمی تعداد افراد نمونه را با استفاده از فرمول کوکران 361 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری، طبقه ای نسبتی بود. برای جمع آوری داده ها در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ در حوزه رویکردهای چابکی برابر با 703/0، در حوزه شایستگی های علمی 753/0 و در حوزه شایستگی های عمومی 889/0 بود. نتایج نشان داد که مدل چابکی فرهنگی شامل 4 شایستگی اصلی می باشد که عبارتند از: رویکردهای چابکی، شایستگی های علمی، شایستگی های عمومی و تجارب بین فرهنگی؛ برای هرکدام از این شایستگی ها چندین مولفه ها و برای هر مولفه، شاخص هایی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: چابکی فرهنگی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه، آموزش عالی
  • پیمان یارمحمدزاده*، روح الله مهدیون، ثریا بیک زاده صفحات 128-154

    این پژوهش باهدف شناسایی عوامل موثر بر گرایش اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کارآفرینی دانش بنیان از دیدگاه متخصصان و بررسی وضعیت موجود از دیدگاه ذینفعان انجام شده است. رویکرد این پژوهش، آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری این پژوهش در مرحله کیفی خبرگان دانشگاه صنعتی ارومیه بوده که داده های مصاحبه در نفر نوزدهم به اشباع رسیده و در مرحله کمی شامل اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی ارومیه به تعداد 646 نفر بود که از بین آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای تعداد 298 نفر انتخاب گردید. برای گردآوری اطلاعات درروش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق استفاده و درروش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها در رویکرد کیفی از فن کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در رویکرد کمی از آزمون های t و تحلیل عاملی با نرم افزارهای spss و Lisrel صورت گرفت. نتایج پژوهش در مرحله کیفی نشان داد که عوامل موثر بر کارآفرینی دانش بنیان، می توانند در قالب 7 مقوله عوامل حمایتی، انگیزشی، شغلی، محیطی، آموزشی، ساختاری و زمینه ای قرار بگیرند. یافته های مرحله کمی نشان داد که در بین عوامل گرایش به کارآفرینی دانش بنیان بیشترین اثر توسط عوامل انگیزشی ایجاد گردیده و عوامل زمینه ای و عوامل محیطی دارای وضعیت مطلوب، عوامل آموزشی و ساختاری دارای وضعیت متوسط و نهایتا عوامل حمایتی، انگیزشی و شغلی دارای وضعیت نامطلوبی بودند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانش بنیان، تحصیلات تکمیلی، دانشگاه
  • امین قنبری، طیبه عباسی*، مجتبی امیری صفحات 155-183

    یکی از اهداف سیستم گزینش دانشجو، تحقق عدالت هست. در همین راستا، این پژوهش باهدف بررسی عدالت رویه ای در سیستم گزینش دانشجو برای مقطع کارشناسی صورت گرفت. برای رسیدن به این هدف از روش پژوهش ترکیبی بهره برده شد. بدین شکل که ابتدا مصاحبه هایی با خبرگان انجام گرفت و نهایتا با روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفتند و شاخص هایی از عدالت رویه ای برای بررسی سیستم گزینش دانشجو به دست آمد. سپس پرسشنامه ای تهیه و در اختیار دانشجویان و اعضای هییت علمی قرار داده شد تا در رابطه با میزان تحقق شاخص های مذکور در سیستم گزینش دانشجو، دیدگاه های آنان سنجیده شود. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل شدند و یافته هایی به دست آمد. این یافته ها نشان می دهند که از دیدگاه هر دو گروه دانشجویان و اعضای هییت علمی، سیستم گزینش دانشجو از جهت عدالت رویه ای در وضعیت مناسبی قرار ندارد. همچنین طبق این یافته ها می توان گفت که اختلاف معنی داری میان دیدگاه های دانشجویان و اعضای هییت علمی در رابطه با میزان تحقق عدالت رویه ای در سیستم گزینش دانشجو وجود دارد.

    کلیدواژگان: عدالت رویه ای، سیستم گزینش دانشجو، دانشجویان، اعضای هیئت علمی
|
  • Reza Mahdi*, Sepideh Barani Pages 1-22

    Moving towards the entrepreneurial university is one of the key strategies to promote social responsibility and accountability of the university and achieve the goals of social change and sustainable development, and the entrepreneurial university is one of the important scenarios for effective participation of universities in the local, regional and national development process and strong presence in the field. Creation and dissemination of universal knowledge. Incorrectly, the concept of entrepreneurial university is introduced in the academic circles of some countries and Iran. Research, international mobility, socio-cultural development do not have much priority. In this research, which is based on the "Guiding Framework of the Entrepreneur University", a joint model of EC and OECD, a mixed method including content analysis, case study and interview, was conducted to assess the status of international scientific movements in four Iranian universities. It shows that international activities in the entrepreneurial university can have a special place beyond the international movements of the first and second-generation universities. Also, in this article, citing the evaluation of the situation of four Iranian universities, it is shown that the international activities of universities are not enough and in the process of transition from educational-research university to entrepreneurial university, more attention should be paid to international scientific movements. In this perspective, moving towards an entrepreneurial university without the accompaniment and synergy of international activities and effective presence in the international community is an incomplete idea and scenario.

    Keywords: Innovative, Entrepreneurial University, Scientific Entrepreneurship, Guiding Framework for Entrepreneurial University, Internationalization of university, International academic mobility
  • Alireza Alipour* Pages 23-44

    One of the most important issues in the educational system of fourth-generation universities is moral leadership; this study aimed to identify the components of ethical leadership from the perspective of faculty members in public universities in Tehran. The statistical population of this study, which included all members of the faculty of public universities in Tehran, was selected as a sample size using a multi-stage cluster random sampling method of 480 people. In order to evaluate the validity of the questionnaire, face validity, content, and structure were used and to calculate its reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used, which showed the validity and reliability of the researcher-made questionnaire. Exploratory factor analysis and a one-sample t-test were used to analyze the data according to the research questions. The results showed that the components of ethical leadership in Iranian universities are individual, organizational and ethical behavior that is needed. The officials of the educational system should have special planning with moral leadership in individual, organizational and moral behavior dimensions.

    Keywords: ethical leadership, ethical manners, ethical approach
  • Abolghasm Nadery*, Mohamadreza Hamidizade, Hasan Mahjoob Pages 45-96

    The purpose of this study is to identify the components and indicators of faculty members, and human capital development and to provide a multilevel conceptual framework for it, which was done by the meta-synthesis method. The research population includes authoritative scientific sources published in the field of human capital development studies of faculty members in the years 1950 to 2020 at the international level and 1380 to 1398 at the national level. Selected researches include 88 articles, scientific reports and selected student dissertations from valid national and international scientific databases that have been selected by purposive sampling method based on theoretical saturation rule. The required data were extracted from the texts of qualitative achievements of selected sources and analyzed and categorized using inductive content analysis and meta-combination method. The obtained results include 6 main components and 18 subcomponents of human capital development of faculty members. Key components include the development of cognitive and metacognitive competencies, the development of teaching competencies and competencies, the development of research competencies and competencies, the development of communication competencies, the development of leadership competencies and competencies, and the development of competencies. He had managerial and leadership skills. Also, based on the theoretical foundations of the research, the main components of human capital development of faculty members in terms of the level of analysis, were placed at both individual and organizational levels. This grouping can be a good tool for planning the human capital development of faculty members.

    Keywords: Human capital development, faculty members, meta- synthesis, individual, organizational abilities, competencies
  • Mitra Teymouri*, Ebrahim Salehi Omran, Mohammad Ymani Dozi, Hojat Saffar Heydari Pages 97-127

    The purpose of the present study was to design a model for the cultural agility of faculty members of Iranian universities. The present study is applied in terms of the purpose and method. The statistical population of this research was all faculty members working in the universities of Tehran, Shahid Beheshti, Tarbiat Modarres, Allameh Tabatabaei, Kharazmi, Alzahra, Iran’s Science and Technology, Khaje Nasir al-Din Tusi, Sharif Industrial and Amir Kabir in the academic year 2012-2012. They are about 6042 people. In the qualitative part of the sample size, 8 faculty members of the universities and in the small part of the sample number were estimated using the Cochran formula 361 people. The sampling method was a relative class. For data collection, a researcher-made questionnaire was used in the quantitative section and its reliability was calculated using the Cronbach’s alpha method in the field of agility approaches equal to 0.703, in the field of academic competencies, 0.753, and in the general competency domain was 889.0. The results showed that the cultural agility model consists of four main competencies: agility, academic competencies, general competencies and intercultural experiences; for each of these competencies, several components were identified and indicators were identified for each component.

    Keywords: cultural agility, national documents, supporting documents, Iran higher education system
  • Peyman Yarmohammadzadeh*, Rohollah Mahdion, Sorayya Beikzadeh Pages 128-154

    This study aimed to identify the factors influencing the faculty and graduate students' knowledge-based entrepreneurship from the point of view of experts and examine the status from the viewpoint of the stakeholders. This research has a quantitative and qualitative approach. In order to collect information in a qualitative method, a semi-structured interview has been used and a quantitative method has been used to determine the status of knowledge base entrepreneurship. The statistical population of this research was the experts of Urmia University of Technology (Qualitative Approach) for the number of 19 people, as well as the professors and graduate students of Urmia University of Technology (quantitative approach) to 646 people. Quantitatively, a stratified random sampling method was used based on the Morgan table, which was selected as an approximate sample of 291 individuals, and a targeted sampling was used to select elites. For analyzing data, open and axial coding techniques were used with SPSS and Lisrel software. The results showed that 7 categories can be accommodated. Main categories included supporting factors, motivational factors, occupational factors, environmental factors, educational factors, structural factors, and underlying factors. From experts' point of view, among the factors of the entrepreneurial tendency towards knowledge creation, the most effect was created by motivational factors, and the underlying factors and environmental factors, educational factors And structure mean condition and finally, supporting, motivational and occupational factors have bad status They were based on knowledge-based entrepreneurship

    Keywords: entrepreneurship, knowledge base, postgraduate, university
  • Amin Ghanbari, Tayebeh Abbasi*, Mojtaba Amiri Pages 155-183

    One of the aims of the student selection system is to achieve justice. In this regard, the study was conducted to investigate the procedural justice in the student selection system for bachelor's degrees. To achieve this aim, the mixed method was used. First, data were collected through interviews with experts and analyzed by thematic analysis method, and thus, indexes for procedural justice were obtained to examine the student selection system. Then, the views of students and faculty members regarding the level of fulfillment of the mentioned indexes in the student selection system were collected through a questionnaire and were analyzed with descriptive statistics and inferential statistics and findings were obtained. These findings indicate that both groups of students and faculty members believe the student selection system is not in a good position in terms of procedural justice. Also, according to these findings, there is a significant difference between the views of students and faculty members regarding the level of fulfillment of procedural justice in the student selection system.

    Keywords: procedural justice, student selection system, students, faculty members