فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال نوزدهم شماره 1 (زمستان 1400)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال نوزدهم شماره 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش بنیسی، اسماعیل قنبری شندی*، حامد باقری درویش محمد صفحات 5-14
    مقدمه

    امروزه استفاده از محصولات غذایی طبیعی عاری از افزودنی ها تبدیل به یک مسئله اساسی و خواست عمومی برای مصرف کنندگان شده است. از طرفی ویژگی های ریولوژیکی و ویسکوزیته محصولات نوشیدنی، یکی از ویژگی های بسیار تاثیرگذار بر مطلوبیت این محصولات می باشد. از این رو یافتن راه حلی برای بهبود این ویژگی آبمیوه جات، ضروری می باشد.

    مواد و روش‏ها

    در این مطالعه تاثیر هموژنیزاسیون با دورهای 5000 و 10000 دور در دقیقه و زمان های 5 و 10 دقیقه بر روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ریولوژیکی نکتار هلو مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    هموژنیزاسیون موجب افزایش معنی دار ویسکوزیته ظاهری نمونه ها در سطح 5 درصد گردید. به طوری که از 6/10 میلی پاسکال ثانیه در نمونه شاهد به 76/16 میلی پاسکال ثانیه در نمونه هموژن شده در دور 10000 و زمان 5 دقیقه رسید. از طرفی دیگر هموژنیزاسیون باعث بهبود ویژگی های رنگی و ته نشینی نکتار هلو در مقایسه با نمونه شاهد گردید. علاوه بر این هموژنیزاسیون باعث افزایش pH، بریکس، اندیس فرمالین، کدورت به طور معنی داری شد. درحالی که اسیدیته به صورت غیر معنی داری افزایش یافت. همچنین اندازه ذرات تحت تاثیر هموژن کردن نمونه ها به طور معنی داری کاهش یافت.

    نتیجه ‏گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان عنوان کرد که اعمال هموژنیزاسیون موجب بهبود ویسکوزیته و پایداری تیمارها می‏گردد و درنتیجه می توان از فرایند هموژنیزاسیون به عنوان جانشینی برای مواد افزودنی ویسکوز کننده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بریکس، خواص رئولوژیکی، کدورت، نکتار هلو، هموژنیزاسیون
  • نسیم نیک زاد، مهرداد قوامی*، مهدی سیدین اردبیلی، بهروز اکبری آدرگانی، رضا عزیزی نژاد صفحات 15-28
    مقدمه

    چربی‏ها و روغن های خوراکی نقش حسی و عملکردی مهمی در محصولات غذایی ایفا می کنند. این ترکیبات باعث آزاد شدن عوامل ایجادکننده طعم شده که با سایر اجزا واکنش داده و باعث بهبود خصوصیات بافتی و احساس دهانی در غذاهای سرخ شده می شوند. در طول سرخ کردن غذا، روغن داغ به داخل آن نفوذ می کند، جایگزین بخشی از آب آن می شود و ماده غذایی را به طور قابل توجهی لذیذ کرده باعث ترد شدن و خوشمزه شدن ماده غذایی می شود. در این تحقیق، اثر فرایند سرخ کردن عمیق در روغن های کنجد، کانولا و روغن مخصوص سرخ کردن (فاقد آنتی اکسیدان) بر روی میزان ترکیبات فنولیک کل، پایداری اکسیداتیو و ترکیب اسیدهای چرب در برش های سرخ شده پیاز و سیب زمینی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. 

    مواد و روش‏ ها

     برش های سیب زمینی و پیاز به ترتیب به مدت 8 دقیقه و 4 دقیقه در روغن کنجد، روغن کانولا و روغن سرخ کردنی سرخ شد. سرخ کردن عمیق در سه مرحله جداگانه (نمونه‏های برش جدید اما در یک روغن ثابت) صورت گرفت که بین هر مرحله فاصله زمانی سه ساعت وجود داشت. روغن برش های سیب زمینی و پیاز سرخ شده با اندازه گیری فاکتورهای پلی فنل کل (برپایه روش فولین سیوکالتو)، ترکیب اسیدهای چرب (توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی) و پایداری اکسیداتیو (براساس روش رنسیمت) ارزیابی شدند.

    یافته ‏ها

     در فرآیند سرخ کردن اسیدچرب ترانس الاییدیک در روغن کانولا، 53/1 - 14/1 درصد به ترتیب در دفعه اول و سوم سرخ کردن ایجاد شد اما اختلاف معناداری بین مرحله اول و مرحله سوم مشاهده نشد. بدلیل اکسیداسیون اسید لینولییک در تمام نمونه های سرخ شده پیاز و سیب زمینی مقدار اسید لینولییک کاهش و میزان اسید پالمیتیک افزایش یافته است. بیشترین مقدار پلی فنل به ترتیب در برش های سیب زمینی سرخ شده در روغن کنجد، روغن کانولا و در نهایت در روغن مخصوص سرخ کردنی مشاهده شد. میزان پلی فنل در نمونه های سرخ شده نسبت به حالت قبل از سرخ کردن تفاوت معناداری را نشان داده است  (05/0 >P). در آزمون رنسیمت، بیشترین مقاومت به اکسیداسیون در برش های سیب زمینی سرخ شده با روغن کنجد و بعد از آن در روغن مخصوص سرخ کردنی و در نهایت در روغن کانولا مشاهده شد. همچنین در برش های پیاز سرخ شده در روغن کنجد روند مشابهی مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    روغن کنجد بدلیل ساختار ترکیب اسیدهای چرب و محتوای آنتی اکسیدانی در مقایسه با روغن کانولا و روغن مخصوص سرخ کردنی واسطه مناسبی در سرخ کردن عمیق می باشد.

    کلیدواژگان: اسید چرب، پایداری اکسیداتیو، روغن کانولا، روغن کنجد، روغن مخصوص سرخ کردنی، رنسیمت، سرخ کردن عمیق
  • مرضیه جرنگی، فرزانه عبدالملکی*، بابک غیاثی طرزی صفحات 29-44
    مقدمه

    با توجه به افزایش چشمگیر مصرف غذاهای پرچرب در دهه های اخیر و ارتباط آن با گسترش بیماری های قلبی-عروقی، توسعه فرمولاسیون های غذایی کم چرب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ترکیبات هیدروکلوییدی مانند صمغ ها دارای پتانسیل بالایی برای شبیه سازی نقش چربی در مواد غذایی می باشند. هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت صمغ کنجاک به عنوان جایگزین چربی در سس مایونز بود.

    مواد و روش ها

    غلظت های 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد از صمغ کنجاک به ترتیب با نمونه های سس مایونز که روغن آنها به میزان 20، 30، 40 و 50 درصد کاهش یافته بود تلفیق شدند. ویژگی های ریولوژیکی پایا (رفتار جریانی) و نوسانی (روبش کرنش و روبش فرکانس) سس های مایونز کم چرب بوسیله یک دستگاه ریومتر و خصوصیات حسی بوسیله یک تیم ارزیاب 10 نفره مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج بدست آمده، در قالب یک طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار، با یکدیگر و با نمونه شاهد کم چرب (30 درصد روغن) در سطح اطمینان 95 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج برازش داده های ریولوژیکی به مدل قانون توان و هرشل بالکلی نشان دهنده رفتار شل شونده بابرش همگی نمونه ها بود. نمونه های کم چرب حاوی جایگزین چربی، از اندیس رفتار جریان کمتر و اندیس قوام بالاتری نسبت به نمونه شاهد برخوردار بودند که با افزایش غلظت صمغ تشدید شد. تنش تسلیم نیز با افزایش غلظت صمغ تا 5/0 درصد افزایش یافت ولی پس از آن متحمل کاهش شد. یافته های آزمون روبش فرکانس نشان داد که در تمامی نمونه ها، مدول ذخیره بیشتر از مدول افت و تانژانت افت کمتر از یک بود که نشان دهنده رفتار ویسکوالاستیک نمونه ها می باشد. به علاوه، تانژانت افت با افزایش درصد جایگزینی روغن با صمغ کنجاک، به طور پیوسته ای کاهش پیدا کرد. همچنین، افزایش غلظت صمغ، به گونه معنی داری بهبود شاخص پایداری را در پی داشت. یافته های ارزیابی حسی نشان داد که کنجاک به صورت معنی داری باعث بهبود مطلوبیت بافت، ویسکوزیته و پذیرش کلی سس مایونز شد ولی از تاثیر معنی داری بر طعم و بوی محصول برخوردار نبود.

    نتیجه گیری

    نمونه ای که 30 درصد روغن آن با 5/0 درصد کنجاک جایگزین شده بود، به دلیل برخورداری از بهترین ویژگی های ریولوژیکی و حسی در بین نمونه های کم چرب، به عنوان نمونه برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: جایگزین چربی، رئولوژی، سس مایونز کم چرب، صمغ کنجاک، ویژگی های حسی
  • بنیامین شیرزاد، نازنین خاکی پور* صفحات 45-54
    مقدمه

    آلودگی فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانی‏های بهداشت موادغذایی به شمار می‏آید. برنج، به ویژه برنج سفید اساسی ترین غذا در رژیم غذایی افراد مختلف از جمله در کشورهای آسیایی و دومین غذای پرمصرف در بین مردم ایران است.مواد و

    روش‏ها

    این مطالعه به منظور کنترل و تعیین غلظت کادمیوم، سرب و آرسنیک در نمونه برنج عنبربو در مناطقی از استان خوزستان انجام شد. برای این منظور، 7 نمونه از برنج عنبربو به همراه خاک مورد کشت تهیه گردید و پس از آماده سازی، سنجش غلظت‏های کادمیوم، سرب و آرسنیک با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر ICP انجام شد. پس از جمع آوری داده‏ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS آنالیز و سپس با استاندارد ملی مقایسه شدند.

    یافته‏ ها

     نتایج نشان داد که میانگین غلظت کادمیوم، سرب و آرسنیک در نمونه های برنج به ترتیب  0292/0 ،  0075/0 و 0072/0 میلی‏گرم بر کیلوگرم و همچنین میانگین غلظت این عناصر در خاک مورد آزمون به ترتیب فوق 0071/0، 09/187و110/16 میلی گرم بر کیلوگرم بر مبنای وزن خشک بود. تفاوت معنی داری میان غلظت کادمیوم، سرب و آرسنیک در نمونه ‏های برنج مشاهده گردید (p<0.05). میانگین غلظت فلزات ذکر شده در نمونه‏ های برنج به طور قابل توجهی کمتر از مقادیر تایید شده موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود.

    نتیجه ‏گیری

     نتایج بیانگر آن است که میزان آلودگی به انواع فلزات سنگین در حد قابل قبول است و تفاوت اندک در مقدار فلزات سنگین احتمالا به عوامل متعددی چون وضعیت جغرافیایی منطقه کشت، ویژگی خاک و وضعیت صنعتی منطقه بستگی دارد. پس از بررسی نتایج به دست آمده از خاک و برنج‏های نمونه برداری شده مشاهده شد، ارتباط مستقیم و معناداری در میزان فلزات سنگین موجود در نمونه خاک و برنج رشد یافته در آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسپکتروفتومترICP، آرسنیک، برنج، سرب، کادمیوم
  • الهام آزادفر*، زهره بهرامی، مهنیا شریفی، رمضانعلی جبله صفحات 55-66
    مقدمه

    امروزه به دلیل افزایش آگاهی مردم از زیان های مصرف نوشابه‏های گازدار، تمایل به مصرف نوشیدنی‏های طبیعی از جمله دوغ رو به افزایش است، ولی با وجود رعایت استانداردهای بهداشتی، ویژگی‏های حسی و ظاهری این محصول چندان مورد توجه قرار نگرفته است. یکی از مشکلات اصلی در نوشیدنی دوغ دو فاز شدن می‏باشد که به دلیل وجود شرایط اسیدی، پروتئین های کازیین ماست جمع شده و رسوب نموده در نهایت ظاهری نامطلوب در آن ایجاد می نمایند. جهت جلوگیری از این مشکل می توان از هیدروکلوییدها استفاده نمود که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش‏ها

     در این پژوهش، پس از افزودن صمغ دانه خرنوب در چهار سطح 1/0، 15/0، 2/0 و 25/0 درصد به دوغ، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی، انرژی فعال‏سازی، پتانسیل زتا، دو فاز شدن و خصوصیات ارگانولپتیکی این محصول مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‏ ها

     پتانسیل زتا در نمونه های دوغ به ترتیب از mV96/17- تا 89/31- است. تغییر رفتار جریانی دوغ از نیوتنی به رقیق شونده با برش در طی افزودن صمغ دانه خرنوب مشاهده گردید و مدل ریاضی مناسب برای پیش‏گویی رفتار جریانی فرآورده تخمیری شیری پایدار شده با صمغ دانه خرنوب قانون توان بود. انرژی فعالسازی در نمونه‏های دوغ به ترتیب از kj/mol 82/13 تا 98/24 متغیر بود. بهترین نمونه از نظر ارزیاب های حسی مربوط به نمونه با غلظت 2/0 درصد صمغ دانه خرنوب گزارش شد .

    نتیجه‏ گیری

     استفاده از صمغ دانه خرنوب تاثیر مطلوبی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و ریولوژیکی دوغ دارد.

    کلیدواژگان: پتانسیل زتا، دوغ، دانه خرنوب، دو فاز شدن
  • عطیه عزیزی، انوشه شریفان، مژگان امتیازجو* صفحات 67-74
    مقدمه

    صنعت غذا در همه جای دنیا از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. گوجه فرنگی و سایر فرآورده ‏های آن نیز یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی در صنایع غذایی می‏باشند. گیاهان و بذرهای تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینه کشاورزی هستند که در سال‏های اخیر بخشی از بازارهای غذایی دنیا را تسخیر نموده اند. لذا شناسایی و بررسی تراریخته بودن یا نبودن محصولات کشاورزی مصرفی بدلیل اینکه هنوز نظرات موافق و مخالف متعددی  برای استفاده از این محصولات در دنیا وجود دارد، امری ضروری می‏باشد.

    مواد و روش‏ها

    در این پژوهش 10 نوع گوجه فرنگی به همراه کاسبرگ به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بازار شهر تهران جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. استخراج DNA انجام و به منظور تعیین غلظت و کیفیت DNA استخراج شده مقایسه هر نمونه با غلظت استاندارد DNA فاژ لامبدا بریده شده، با آنزیم‏های برشی EcoRI، Hindǀǀǀ انجام شد. از آغازگرهای P35S F/R، NOS-1/NOS-3، RBCL-F/RBCL-R و NPTǁ-F/NPTǁ-R استفاده شد و قطعات نوکلیوتیدی به ترتیب bp195 و bp180 تکثیر شدند.

    یافته ها

    قطعات نوکلیوتیدی تکثیر شده شباهت 100% توالی نوکلیوتیدی را با نمونه‏های موجود در بانک ژنی تایید کردند که محصولات مورد بررسی به لحاظ ژنتیکی دست ورزی شده‏اند. همچنین به منظور شناسایی گوجه فرنگی‏های تراریخته، از جفت آغازگر PG F/R اختصاصی برای تکثیر آنتی سنس ژن پلی گالاکتوروناز، به کار رفت. تمام نمونه هایی که باند مربوط به پروموتور P35S یا خاتمه دهنده NOS یا هر دو را داشتند، باند bp384 مربوط به قسمتی از آنتی سنس  ژن PG را تکثیر نمودند و شباهت 100% توالی ثبت شده ژن مذبور در بانک ژن محرز شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که گوجه فرنگی تراریخته در بازار ایران وجود دارد. اما به دلیل عدم برچسب گذاری به صورت گسترده، مصرف کنندگان از ماهیت تغییر یافته آن‏ها اطلاع ندارند.

    کلیدواژگان: شناسایی تراریخته، گوجه فرنگی، PCR
  • غزاله قنبری، مهدی سیدین اردبیلی*، مرجان دیانت صفحات 75-90
    مقدمه

    از آنجایی که بیاتی یکی از علل اصلی کاهش ماندگاری نان می‏باشد، در این پژوهش تاثیر استفاده از عصاره هیدروالکلی چای سبز به عنوان یک ترکیب گیاهی سودمند، بر خواص ریولوژیکی خمیر و بیاتی نان بربری مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش‏ها

     برای تهیه عصاره هیدروالکلی، ابتدا چای سبز، با اتانول 30 % عصاره گیری سپس تغلیظ شد و توسط خشک کن پاششی پودر گردید. پس از انجام آزمون‏های تعیین کیفیت بر روی آن، در مقادیر 0، 5/0، 5/1، 5/2 و 5/3 % (بر حسب وزن آرد) در فرمولاسیون خمیر مصرفی به کار برده شد. پس از انجام آزمون های ریولوژیکی خمیر و تعیین کیفیت نان،جهت بررسی بیاتی، سفتی مغز نان توسط دستگاه (TPA) و خواص حرارتی نمونه‏ها توسط دستگاه (DSC) در مدت زمان یک،سه و پنج روز بعد از پخت ارزیابی گردید.

    یافته ها

     نتایج آزمون های ریولوژیکی خمیر نشان داد عصاره هیدروالکلی چای سبز باعث افزایش کیفیت آرد و بهبود خواص ریولوژیکی خمیر گردید و در تمام سطوح درصد رطوبت و می‏زان پلی فنل کل را در نان افزایش داد.در هر سه بازه زمانی، تیمارهای 5/0 و 5/1 % از بیشترین میزان نرمی بافت نسبت به سایر تیمارها و نمونه شاهد برخوردار بودند. نتایج خواص حرارتی نشان داد تیمار 5/1 % در کوتاه مدت (یک روز بعد از پخت) و احتمالا بلند مدت (بیش از پنج روز بعد از پخت) رتروگراداسیون نشاسته گندم را کاهش داده است.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش عصاره هیدروالکلی چای سبز همانند بهبود دهنده‏های اکسید کننده عمل کرده و باعث بهبود خواص ریولوژیکی خمیر گردید. همچنین تیمارهای 5/0 و 5/1 % بیشترین تاثیر را بر کاهش سفتی مغز نان و به تاخیر انداختن بیاتی نان بربری داشتند.

    کلیدواژگان: بربری، بیاتی، چای سبز، رئولوژی، عصاره هیدروالکلی
  • فاطمه بائی، بابک غیاثی طرزی* صفحات 91-101
    مقدمه

    بیسکویت یکی از مهم ترین فرآورده های آردی است که به علت سهولت در تهیه، نگهداری و مصرف تولید آن رواج زیادی دارد. در بیسکویت سازی با استفاده از امولسیفایرها قابلیت پخش چربی در سیستم آرد و شکر افزایش یافته و کیفیت محصول بهبود می یابد. هدف از این تحقیق بررسی اثر سه نوع امولسیفایر سدیم استیارویل-2- لاکتیلات SSL، مونو گلیسریدهای تقطیر شده DMG و داتم DATEM به صورت هیدراته (ژل) در بیسکویت نرم و بهینه سازی فرمولاسیون آن ها می باشد.

    مواد و روش ها

    دامنه کاربرد هر سه امولسیفایر 5/0- 1/0 درصد بر اساس وزن آرد می باشد. جهت تعیین تیمارها، طرح آزمایشی سطح پاسخ (RSM) و مدل اپتیمال به کار برده شد و تعداد 22 تیمار مشخص گردید. پاسخ های تحت بررسی عبارت بودند از: قطر بزرگ و کوچک، ضخامت، سختی بافت، شاخص قهوه ای شدن و ارزیابی حسی.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از آزمون ها، امولسیفایر سدیم استیارویل-2- لاکتیلات، نسبت به دو امولسیفایر دیگر تاثیر بیشتری بر قطر داشته بطوری که در سطح 5/0 درصد باعث افزایشmm 2 در قطر بزرگ و کوچک شده است اما با افزایش آن ضخامت کاهش پیدا کرده است. هم چنین مونوگلیسریدهای تقطیر شده بر قطر تاثیر مثبت داشته و اثر آن بیشتر بر قطر بزرگ مشاهده شده است. داتم موثرترین امولسیفایر بر روی بافت بوده، سطوح 35/0، 37/0، 39/0، 49/0، 5/0 درصد در نرمی بافت تاثیر داشتند و با افزایش آن بافت نرم تر می گردد. استفاده از امولسیفایرهای هیدراته باعث کاهش شاخص قهوه ای شدن نمونه ها گردیده است. افزایش سطح داتم در فرمولاسیون، سبب چسبندگی خمیر به دستگاه قالب زنی و ایجاد ظاهری نامناسب پس از پخت شده است.

    نتیجه گیری

     فرمولاسیون بهینه امولسیفایرهای هیدراته شامل 37/0 درصد سدیم استیارویل-2- لاکتیلات، 45/0 درصد مونوگلیسریدهای تقطیر شده، 5/0 درصد داتم بود.

    کلیدواژگان: امولسیفایر، بهینه سازی، بیسکویت نرم، روش سطح پاسخ، هیدراته
|
  • A. Benisi, E. Ghanbari Shendi *, H. Bagheri Darvishmohammad Pages 5-14
    Introduction

    Nowadays, use of non-additive food products has become a fundamental issue and a general demand for consumers. On the other hand, the rheological properties and viscosity of beverage products are one of the important factors that impacts acceptability of these products. Hence, it is essential to find a way to solve this problem and improve the quality properties of juices.

    Materials and Methods

    In this study, the effect of homogenization with 5,000 and 10,000 rpm at 5 and 10 minutes was studied on the physico-chemical and rheological properties of peach nectar.

    Results

    Homogenization significantly increased the apparent viscosity of the samples by 5% level, therefor from 10.6 mPa in the control sample, it was 16.67 mPa in the homogenized sample at 10,000 rpm and 5 min. On the other hand, homogenization improved color characteristics and peach nectar sedimentation as compared to the control sample. In addition, homogenization increased pH, brix, formalin index, and turbidity significantly. However, acidity of the samples increased insignificantly. Besides that, the particle size decreased significantly by the homogenization procedure.

    Conclusion

    According to the results of this study, it might be concluded that the application of homogenization improves the viscosity and stability of treatments and therefore the homogenization process can be used as a substitute for viscous additives.

    Keywords: Brix, Homogenization, Peach Nectar, Rheological Properties, Turbidity
  • N. Nikzad, M. Ghavami *, M. Seyedain Ardabili, B. Akbari Adergani, R. Azizinezhad Pages 15-28
    Introduction

    Fats and oils play important sensory and functional roles in food products. They are responsible for enhancing and releasing flavor components that react with other components to enhance the texture and mouthfeel of fried foods. Fat is a natural factor in making the food delicious. When frying food, hot oil penetrates into it, replaces its water content and makes it significantly more pleasant. This absorbed fat makes the crust crispy and affects the taste. In this study, the effect of deep frying process in sesame, canola and frying oils on nutrients and bioactive compounds of onions and potatoes and evaluation of their antioxidant activity were investigated.

    Materials and Methods

    Slices of potato and onion were fried in sesame oil, canola and special frying oils for 8 minutes and 4 minutes, respectively. Deep frying was carried out in three separate steps (for new samples but in that oils) with an interval of three hours between each step. Slices of fried potatoes and onions were evaluated by measuring total polyphenol factors, fatty acid composition and antioxidant activity.

    Results

    During frying, elaidic acid is produced in canola oil (1.14-1.53% in the first and third stages of frying, respectively), but no significant difference was observed between the first stage and the third one. Due to the oxidation of linoleic acid in all fried onion and potato samples the content of linoleic acid decreased palmitic acid content was increased. The height amount of total poly phenols in fried potato slices were found in potatoes fried in sesame oil followed by potatoes fried in canola and finally in frying oils. The same observations were made for onion slices fried.The amount of polyphenols in fried samples showed a significant difference as compared to pre-frying (P <0.05). The highest oxidation resistance as indicated by Rancimat test was observed in potato slices fried with sesame oil, followed by special frying and finally canola oils. The same observation was made for onion slices.

    Conclusion

    It might be concluded that sesame oil probably due to its fatty acid composition and oxidational contents might be regarded as a better media for deep frying applications as completion to canola and frying oils.

    Keywords: Canola Oil, Deep Frying, Polyphenol, Rancimat, Special Frying Oil, Sesame Oil
  • M. Jarangi, F. Abdolmaleki *, B. Ghiassi Tarzi Pages 29-44
    Introduction

    Considering the increasing consumption of fat-rich foods over the last decades and its relationship with prevalence of cardiovascular diseases, development of low-fat food formulations is of special importance. Hydrocolloids such as gums have great potential for imitating the role of fat in foodstuff. The aim of the present study was to explore the capability of konjac gum to replace the fat in mayonnaise.

    Materials and Methods

    Different concentrations of konjac gum (0.25, 0.5, 0.75 and 1%) were incorporated into the formulation of mayonnaise with 20, 30, 40 and 50% oil reductions, respectively. The static (flow behavior) and dynamic (strain sweep and frequency sweep) rheological properties were measured using a rheometer and sensory chracteristics were evaluated by a 10-member sensory panel. The rheological and sensory properties of low-fat mayonnaise containing different concentrations of konjac gum were compared with each other and low-fat control (30% fat) using a completely randomized design at 95% confidence interval.

    Results

    The results of fitting the rheological data to Power-Law and Herschel-Bulkley models showed that all samples had pseudoplastic behavior. The low-fat samples containing different concentrations of konjac gum had lower flow index and higher consistency index than the control sample. Similarly, the yield stress was enhanced with gum concentration up to 0.5% but decreased after that. The finding of oscillating frequency sweep test showed that all samples had storage modulus larger than loss modulus and loss tangent lower than 1, confirming the viscoelastic characteristics of the samples. Furthermore, the loss tangent steadily decreased with increase in konjac concentration. It was observed that konjac gum had a significantly improving impact on stability index of reduced-fat mayonnaise in a concentration-dependent manner. The results of sensory analysis revealed that konjac gum significantly improved the texture, viscosity and overall acceptability but did not have any significant effect on odor and flavor of low-fat mayonnaise.

    Conclusion

    It is concluded that the low-fat mayonnaise sample containing 0.5% konjac gum was the best formulation in terms of rheological and sensory properties.

    Keywords: Fat Substitutes, Konjac Gum, Low-Fat Mayonnaise, Rheology, Sensory Properties
  • B. Shirzad, N. Khakipour * Pages 45-54
    Introduction

    Heavy metal pollution, is one of the most important environmental problems and one of the concerns of food hygiene. Rice, especially white rice is the most important food in the diet of people in various asian countries and is the second staple food of the people of Iran.

    Materials and Methods

    This study was designed to determine the concentrations of cadmium, lead and arsenic in Anbarboo rice samples in areas of Khoozestan province. Seven Anbarboo rice samples and samples of cultivated soils were collected. The samples were prepared and subjected to ICP apparatus to analyze and determine the concentrations of cadmium, lead and arsenic. The obtained data was analyzed by SPSS statistical software and compared with the national standard.

    Results

    The results indicated that the mean concentrations of cadmium, lead and arsenic in the rice samples were 0.0292, 0.0075 and 0.0072 ppm respectively while the concentrations of these elements in the related soils were 0.0071, 187.09 and 16.110 ppm respectively.

    Conclusion

    It is therefore concluded that the concentrations of studied elements in the Anbarboo rice samples were less than the concentration defined by the national standard. It also may be concluded that many factors namely the nature of the soil and irrigation might affect and the concentrations of these elements in the rice samples.

    Keywords: Arsenic, Cadmium, Lead, Rice, Spectrophotometer (ICP)
  • E. Azadfar *, Z. Bahrami, M. Sharifi, R. Jeblaha Pages 55-66
    Introduction

    Today, due to the increasing public awareness of the harms of consuming carbonated beverages, the tendency to consume natural beverages such as drinking yoghurt is increasing, but despite the observance of health standards, the sensory and physical characteristics of this product that are very important have not been confident. One of the main problems in this drink is the two-phase formation, that is due to the acidic conditions, where the casein proteins of yogurt accumulate and precipitate and eventually create an undesirable appearance and condition.

    Materials and Methods

    In order to prevent this problem, hydrocolloids can be used. In this study, the effects of adding carob seed gum at concentrations of 0.1, 0.15, 0.2 and 0.25% to buttermilk were investigated. The physicochemical, rheological, activation energy, potential, two-phase formation and organoleptic properties of this populate drink was studied thoroughly.

    Results

    The potential in dough samples is from -17.96 to -31.89 mV, respectively. Changes in the flow behavior of dough from Newton to dilute by shear were observed during the addition of carob seed gum and a suitable mathematical model to predict the flow behavior of the product. Fermented milk fermented with carob seed gum was the law of power. Activation energy in dough samples ranged from 13.82 to 24.98 kj/mol, respectively. The best sample in terms of sensory evaluations was reported for the sample with a concentration of 0.2% carob seed gum.

    Conclusion

    The use of carob seed gum had a favorable effect on the physicochemical, sensory and rheological properties of dough.

    Keywords: Becoming Two Phases, Carob Seed, Dough, Zeta potential
  • A. Azizi, A. Sarifan, M. Emtiazjoo * Pages 67-74
    Introduction

    Food industry has an important value all over the would. Tomatoes and it’s other products are one of the important agricultural products in food industry. Transgenic plants and seeds are one of the important achievements of modern biotechnology in field of agriculture that have captured a part of food marketing in recent years. Therefore, identify and examine whether transgenic agricultural products are transgenic or not, it is necessary because there are still many opinions for and against the use of these products in the world.

    Materials and Methods

    In this study, 10 types of tomatoes along with sepals were collected by simple sampling method from Tajrish bazaar, Shahrvand-e farmaniyeh, vegetable market East and West of Tehran and were examined. At first, P35S F/R, NOS-1/NOS-3, RBCLF/R and NPTǁ F/R primers were used. Nucleotide fragments were amplified respectively at 195bp and 180bp.

    Results

    Amplified nucleotide fragments confirmed 100% similarity of the nucleotide sequence to the samples in the gene bank that the studied products were genetically engineered. Also, in order to identify transgenic tomatoes, aspecific PG F/R primer pair was used to amplify the antigens of polygalacturonase gene. All specimens that had P35S promoter band or NOS terminator, or both, amplified the 384bp band associated with part of the PG gene antisense, and found a 100% similarity in the gene sequence registered in the gene bank.

    Conclusion

    The results of this investigation showed that transgenic tomatoes exist in Iran’s market without consumer awareness.

    Keywords: PCR, tomato, Transgenic Identification
  • Gh. Ghanbari, M. Seyedain Ardabili *, M. Diyanat Pages 75-90
    Introduction

    Staling is one of the main causes of reduced bread shelf life. In this study, the effect of using green tea hydroalcoholic extract as a beneficial herbal compound on dough rheological properties and staling of barbari bread was investigated.

    Materials and Methods

    In order to prepare the hydroalcoholic extract, first, green tea was extracted with 30% ethanol and then concentrated and powdered by spray dryer. The product was subjected to qualitative analysis and then was added at the 0, 0.5, 1.5, 2.5 and 3.5% concentrations (based on flour weight) in the formulation of consumable dough followed by performing the dough rheological properties and bread quality tests, staling, bread crumb hardness (by TPA device) and the samples thermal properties (by DSC device) were evaluated in one, three and five days after cooking.  

    Results

    The results of dough rheological tests showed that the green tea hydroalcoholic extract increased flour quality and improved the dough rheological properties and also, increased the moisture and total polyphenol contents in bread, at all concentrations. In all three time periods, 0.5 and 1.5% treatments had the highest soft tissue as compared to other treatments and the control samples. The results of thermal properties indicated that 1.5% treatment reduced the starch retrogradation in the short- term (one day after baking) and possibly long-term (more than five days after baking).

    Conclusion

    In this study, green tea hydroalcoholic extract acts as an oxidizing improver and improved the dough rheological properties, and also, 0.5 and 1.5% treatments had the most effect on reduces the bread crumb hardness by delaying the staling of barbari bread.

    Keywords: Barbari, Green Tea, Hydroalcoholic Extract, Rheology, Staling
  • F. Baei, B. Ghiassi Tarzi * Pages 91-101
    Introduction

    Biscuits are one of the most important flour products, that are very popular due to its ease of production, storage, and consumption. In biscuits production using an emulsifier has increased the ability to spread fat in the flour and sugar system. The objective of this research was to investigate the effect of three emulsifier SSL, DMG, DATEM in the hydrated form in soft biscuits and optimization of the formulation.

    Materials and Methods

    The range of use of each emulsifier is 0.1-0.5 percent based on the weight of flour. The RSM was used to determine treatments and 22 treatments were identified. The experiments performed included measuring the long and short diameter, thickness, hardness, browning index and overall acceptability. The data were then analyzed and optimization performed.

    Results

    The SSL has the most effect on the diameter than the other two emulsifiers and at 0.5% concentration has increased by 2mm in diameter. But, by increasing SSL, the thickness has decreased. The DMG on diameter has a positive effect and its effect is greater on long diameter. DATEM is the most effective factor on the texture and as it increases, the texture becomes softer. The use of hydrated emulsifiers reduces browning index. Increasing DATEM, causes dough adhesion to rotary moulding and the appearance of biscuits is unacceptable.

    Conclusion

    By optimization, the formulation of the combination of emulsifiers was determined that included: 0.37 SSL, 0.45 DMG, 0.5 DATEM.

    Keywords: Emulsifier, Hydrated, Optimization, Response Surface Methodology, Soft biscuits