فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامرضا ابراهیمی مقدم* صفحات 5-36
    قرآن، به عنوان کانون اندیشه اسلامی، از یک سو، به نفی طاغوت در جامعه پرداخته از سوی دیگر، اندیشه توحیدی را اساس دعوت انبیای الهی معرفی می کند.اصول بنیادین جامعه اسلامی باید برخاسته از قرآن باشد.اما آیا قرآن برای جامعه مطلوب خود چهارچوب مشخصی دارد؟.با بررسی موضوعات اساسی که قرآن درباره زندگی جمعی انسانها دارد،اصول کلی جامعه اسلامی به دست می آید.جامعه مطلوب قرآن، سه رکن اساسی دارد.رکن ولایت تکوینی الهی که بر سراسر عالم وجود گسترده است.رکن ولایت و هدایت تشریعی که از طریق هدایت انبیاء و اوصیاء خطوط کلی سلبی و ایجابی حرکت اجتماعی مردم ترسیم می گردد، رکن ولایت مردم بر سرنوشت خود و بیان اینکه اراده مردم در تغییر مناسبات اجتماعی، نقش اساسی دارد. قرآن برای هر یک از این ارکان، اصول خدشه ناپذیر دارد. بر اساس تعالیم قرآن، اراده مومنان با تمسک به شریعت اسلامی، جامعه مدنی اسلامی را تحت ولایت الهی محقق می نماید. اصول جامعه اسلامی حکایت از تطابق شریعت و طبیعت دارد. جهان شمول و مبتنی بر فطرت و حقوق اولیه بشر است. نیازمندی دایمی بشر به این اصول را باز می نمایاند.نگارنده با روش توصیفی_تحلیلی به تبیین این اصول پرداخته تا مخاطب خود را با شاخص های اساسی ایجابی و سلبی جامعه اسلامی آشنا نماید.
    کلیدواژگان: جامعه قرآنی، جامعه اسلامی، ولایت الهی، تمدن اسلامی، حکومت اسلامی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، اکبر عروتی موفق، زهره یارمحمدی صفحات 37-58

    در سالهای اخیر در ادبیات پژوهشی روان درمانی و مشاوره، علاقه وافری نسبت به کمال گرایی مشاهده می شود و به نظر می رسد نقش برجسته ای در سلامت روان فرد و جامعه داشته باشد.هدف این پژوهش بررسی تطبیقی کمالگرایی و ویژگی های انسان کامل از دیدگاه امام سجاد و اریک فروم است. پژوهش حاضر با رویکردی کیفی انجام شده و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد ابعاد کمال گرایی بر اساس صحیفه سجادیه شامل بعد عاطفی (مانند دوستی پروردگار)، بعد رفتاری (مانند ایمان به معاد و کسب رضایت پروردگار)، بعد معنوی (مانند ایمان به معاد) وبعد رفتار اجتماعی و شخصی (مانند ظلم ستیزی و شکرگذار و قدر دان بودن) است و مبنای کمال گرایی در وهله اول شامل خدا محوری و در وهله دوم شامل انسان محوری می باشد. در حالی که مبنای کمال گرایی از دیدگاه اریک فروم بر محوریت خود انسان تاکید دارد و بنابراین می توان بیان کرد که بر اساس صحیفه سجادیه تعادل بین ابعاد کمال گرایی با مبنای خدا محوری و انسان محوری برای انسان کامل بودن ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: امام سجاد، اریک فروم، کمالگرایی
  • فاروق حفیظی نافچی*، علی بقائی سرابی، غلامرضا جمشیدیها صفحات 59-90

    پژوهش حاضر، درصدد کشف علل و دلایل موثر بر بدحجابی خانم ها می باشدو با روشی تلفیقی (کمی کیفی) و از طریق پیمایش انجام شده. چارچوب نظری ما برگرفته از نظرات پیربوردیو، تافلر، هابرماس، رفیع پور و یزدخواستی می باشد. پرسشنامه ی این تحقیق شامل سوالات بسته (با طیف لیکرت) و سوالات نیمه باز (تشریحی) می باشد. تعریف مااز حجاب و پوشش اسلامی همان اجماع نظر فقها و مراجع تقلید است که می گویند: «پوشانده بودن تمام بدن به جز صورت، دست ها و پاها تا مچ و همچنین نپوشیدن لباس های تنگ، بدن نما و جلب توجه کننده.» پرسشنامه ی این تحقیق علاوه بر دارا بودن اعتبار صوری؛ حدنصاب آزمون آلفای کرونباخ را نیزکسب کرده. جامعه آماری این تحقیق شامل خانم های بدحجاب 15تا39ساله شهرکردی است که حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه جمعیت های نامشخص، 100نفر شد. مهمترین نتایج این تحقیق: 40درصد پاسخگویان؛ کاملا از بدحجابی به عنوان وسیله ای برای نافرمانی مدنی استفاده می کنند. حدودا «یک سوم» خانم های بدحجاب؛ با وجود اینکه خود، حدود پوشش اسلامی را رعایت نکرده اند؛ ولی معتقدند که پوشش اسلامی را رعایت می کنند. 60درصد خانم های بدحجاب؛ نمی دانند که اصلا نظر اسلام در مورد حدود پوشش و حجابی که یک زن باید رعایت کند؛ چیست. حدود 96درصد دلایل کنشگران برای حجاب خود نیز؛ مربوط به «راحت طلب» شدن افراد جامعه است.

    کلیدواژگان: زنان، پوشش، لباس، بدحجابی، علل جامعه شناختی
  • محمدرضا قائمی نیک* صفحات 91-114

    مسئله هویت هرچند عمری به درازای تاریخ بشری دارد، اما در جهان اسلامی-ایرانی معاصر، با توجه به آشنایی نابهنگام مسلمین و مخصوصا ایرانیان با تمدن مدرن غربی، زمینه طرح مجدد و تامل در آن مطرح شده است. توجه به هویت به عنوان یک مسئله در ایران، تحت تاثیر نظریات مختلف هویتی است که در جهان مدرن غربی، در طول چند سده پس از دوره رنسانس شکل گرفته و پس از مواجهه ایرانیان با تمدن غربی، در قالب مسئله هویتی سربرآورده است. پس از این مواجهه به دلیل غلبه تمدنی تمدن غربی بر تمدن اسلامی-ایرانی، منازعات هویتی بسیاری در تاریخ معاصر ایران سربرآورد و با وقوع انقلاب اسلامی، این منازعات شکل جدیدی به خود گرفت. در این مقاله با مطالعه ای تاریخی، سعی شده است تا نحوه مواجهه هویت اسلامی-ایرانی با نظریات هویت مدرن پس از مواجهه با این تمدن بررسی شده و در ادامه، نظریات هویتی بررسی شود که کوشیده اند در وضعیت جدید، «مسیله» هویت اسلامی-ایرانی را مرتفع ساخته و صورت بندی خاصی از آن ارایه دهند. در نتیجه گیری به این نکته اشاره شده است که وقوع انقلاب اسلامی، امکان طرح نظریات هویت اجتماعی اسلامی-ایرانی متعددی را فراهم کرده است که متفکرین متعدد می تواند به طرح آنها بپردازند.

    کلیدواژگان: هویت اسلامی-ایرانی، هویت مدرن غربی، هویت پست مدرن، انقلاب اسلامی، نظریه هویتی
  • علی انصاری بایگی، علی جلائیان اکبر نیا* صفحات 115-134
    ساختار سیاسی جمهوری اسلامی بر جمهوریت و اسلامیت استوار شده است. پرسش اصلی این است که آیا این ساختار می تواند تعارضات اجتماعی را مدیریت کند؟ پاسخ این پرسش وابسته به بررسی کیفیت ترکیب جمهوریت و اسلامیت و نظم حاکم بر آن است که آیا این دو باهم سازگارند یا اینکه جمهوریت و اسلامیت متعارض اند. در این زمینه دو دیدگاه وجود دارد: نخست، نظریه ای که ترکیب جمهوریت و اسلامیت را همگون دانسته است. دوم، دیدگاهی است که حکومت اسلامی را در تضاد با جمهوریت و مردم محوری می داند. نتیجه این نگاه به حکومت دینی، ناتوانی دولت در مدیریت تعارضات اجتماعی است بلکه این سبک از حکومت خود زایش گر تعارضات حل نشدنی است. چه آنکه کاهش وفاق اجتماعی یکی از عواقب کم رنگ شدن دموکراسی است. این نوشتار با واکاوی مفاهیم «ولایت»، «حکومت اسلامی»، «جمهوری» و «تعارض اجتماعی» و با بررسی متون دینی، دیدگاه نخست را تقویت می کند. در پایان نیز رکن جمهوریت را شرط کارآمدی نظام اسلامی و کاهش دهنده تعارضات اجتماعی میداند. جایگاه و ضرورت این بحث آنگاه نمایان می شود که برخی این شبهه را مطرح می کنند که جمهوری اسلامی کارآمدی لازم را ندارد. این نوشته موضوعی است که سابقه ای بر آن نیافتیم. لذا طرح آن را گامی نخستین برای طرح موضوع می داند.
    کلیدواژگان: ساختار سیاسی، ساختار حکومتی، تعارض اجتماعی، جمهوری اسلامی، جمهوریت
  • سید علی مرتضوی امامی زواره*، بتول یوسفی صفحات 135-164

    این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی همبستگی است جامعه آماری این پژوهش شامل نمازگزاران مساجد شهرستان زواره می باشد. با توجه به نامحدود بودن جامعه اماری و اعمال شرایط قرنطینه ای تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفرتعیین و به علت عدم دسترسی محقق به و حضور اندک مردم و نمونه های تکرای در مسجد تعداد 59 پرسشنامه با روش نمونه گیری خوشه ای در دسترس از(مساجد: جامع بافت سنتی، پامنار و صاحب الزمان) توزیع و جمع آوری شد.برای اندازه گیری نگرش وعمل به زیارت ازپرسشنامه استانداردحسینی وهمکاران (1395) وبرای اندازگیری نگرش عمل رفتن ویا نرفتن به زیارت دردوران کرونا ازپرسشنامه محقق-ساخته باپایایی70/0= α مورد استفاده قرار گرفت. یافته هانشان دادکرونا و بسته شدن حرم رضوی بر نگرش مردم به زیارت و همچنین برعمل رفتن و یا نرفتن به زیارت برمردم نمازگزاردرمسجدتاثیرمثبت ومعناداری داردو فرضیه های تحقیق تاییدمی شود.با افزایش آمارمرگ و میرناشی ازشیوع ویروس کرونا تمایل مردم نمازگزارمساجد شهر زواره به عمل رفتن به زیارت کاهش یافته است.باآنکه شیوع ویروس کروناباعث بستن بقاع متبرکه وازجریان افتادن فعالیت های دینی و کمرنگ شدن تعاملات اجتماعی شده است اما به نظر میرسداین شرایط موجبات حفظ سلامت آحاد جامعه ازانتقال این بیماری از طریق اسکان و سفر زایران تارسیدن به حرم رضوی رافراهم میآورد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، زیارت، حرم رضوی، نگرش مردم
  • نسیم اشرافی* صفحات 165-188
    شناخت نفس معمار در شناخت آثار معماری و نوع تاثیرگذاری آن بر رفتار مخاطبین قابل تامل است. کنش بین خالق و مخاطب اثر، یک پدیده اجتماعی است که موضوع آن انسان است و پرداختن به مسئله انسان شناسی می تواند بسیاری از کنش های رفتاری مخاطب را نسبت به محیط تبیین و کنترل نماید و هرگونه دگرگونی در معنای معماری که حاصل از نفس معمار است، رفتار متفاوتی را برای مخاطبین ایجاد خواهد نمود. امروزه خلط انواع معماری فارغ از بررسی نفس معمار، منتج به ایجاد هرگونه خوانش رفتاری از مخاطب شده و درحالی که مراتب متفاوت نفس انسان (اماره، لوامه و مطمینه)، می تواند شناخت متفاوت (بینش)، خلق متفاوت (منش) و رفتار متفاوت (کنش) ایجاد نماید. اینکه کدام شناخت، منتج به کنش حقیقت محور و کدام شناخت، منتج به کنش غیرحقیقی می شود؛ هدفی است که پژوهش حاضر سعی دارد به صورت توصیفی - تحلیلی در بستر حکمت اسلامی و با تکیه بر مراتب وجودی نفس انسان، مورد بازشناسی قرار دهد و در این راستا اثر مبتنی بر نفس اماره، معماری فرم گرا و کنش رفتاری غفلت محور، اثر مبتنی بر نفس لوامه، معماری معناگرا و کنش رفتاری کمال محور و اثر مبتنی بر نفس مطمینه، معماری قدسی و کنش رفتاری تذکر محور، ایجاد خواهد نمود
    کلیدواژگان: نفس معمار، کنش مخاطب، معماری
  • محمد سلطانیه*، محمدعلی سلیمی صفحات 189-209
    منتسکیو از جمله صاحب نظرانی است که تاثیر فراوانی بر سایر اندیشمندان و حتی سیاستمداران گذاشته است. او در کتاب خود به نام روح القوانین کارکردهای اجتماعی گوناگونی را برای ادیان برمی‏شمارد. محقق در پژوهش حاضر در پی آن است که با رویکردی انتقادی و با استفاده از روش کتابخانه ای به تببین نظریات منتسکیو بپردازد. برخی از نتایجی که وی در بررسی های خود در مورد دین به آنها دست یافته شامل وجود تناسب حکومت معتدل با مذهب مسیح و حکومت استبدادی با حکومت اسلام، مناسبت مذهب کاتولیکی با رژیم سلطنتی و مذهب پروتستان با رژیم جمهوری، لزوم موافقت قوانین اخلاقی با قوانین مذهبی و... است که در متن مقاله بدان ها اشاره شده است. آنچه منتسکیو به عنوان کارکردهای اجتماعی دین برشمرده است، گویای نگاه تقلیل گرایانه و یا ابزار انگارانه او در دو ساحت تقلیل حقیقت دین به کارکرد آن و تقلیل اهداف متعالی دین به امر دنیایی است. هم چنین به نظر می رسد تحلیل او از اسلام، ناقص و بر اساس رفتار حکام و خلفای ظالم در طول ادوار اسلامی شکل گرفته است. لازم به ذکر است که جانبداری و مداخله علایق مذهبی در تبیین امور، نیز از جمله انتقادات وارد بر وی است.
    کلیدواژگان: منتسکیو، دین، کارکرد اجتماعی، تحلیل انتقادی
  • شاهین زرع پیما*، مینا جهانشاهی صفحات 211-246

    تجزیه و تحلیل میراث جنبش های سلفی جهادی اسلامی، مبتنی بر مناسبات و تعالیم فقهی و الهیاتی صرف، فارغ از چارچوب ها و بسترهای اجتماعی نضج آن در هر برهه ی تاریخی (و بالعکس)، به تقلیل گرایی خردگریزانه ای در مسیر پژوهش خواهد انجامید که حامل تحفه ای جز انقیاد و تعلل قوه ی تعلیل نخواهد بود. بنابراین در مسیر این تحقیق، ضمن بیان اهم افکار متفکرانی همچون ابن تیمیه، عبدالوهاب، سید جمال، عبده، رشید رضا و... که مستقیم یا غیر مستقیم بر نیوسلفی معاصر موثر افتاده، نقش بحران های اجتماعی خاصه در تعامل جهان اسلام با غرب در یک سده اخیر و مفهوم خشونت سیاسی معکوس به نحوی ترکیبی کاویده می شود. به عبارتی دیگر، آنچه این تحقیق با رویکردی فکری و جامعه شناختی در پی تبیین آن است، تشریح مبانی فکری پیش قراولان نهضت سلفیه ی متقدم و متاخر و تحلیل جامعه شناختی محمل های اجتماعی تکوین آن در بستر بحران های اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی جهان اسلام و در نهایت کیفیت ارتباط آن با خشونت سیاسی معاصر در خاورمیانه و جهان، تحت سیطره ی جنبش های تکفیری و سلفی است.

    کلیدواژگان: سلفی گری، جنبش های سلفی، بحران های اجتماعی، وهابیت، خشونت سیاسی
  • معصومه باقری*، حسن شجاعی، سارا کیانی صفحات 247-278

    پژوهش‏های زیادی در مورد مشارکت سیاسی صورت پذیرفته ‏است. یکی از مهمترین متغیرهای مرتبط با مشارکت سیاسی، متغیر سرمایه اجتماعی است. بنابراین هدف پژوهش حاضر رابطه مطالعات سرمایه اجتماعی با مشارکت سیاسی با استفاده از رویکرد فراتحلیل می‏باشد. جامعه آماری ، شامل پایان‏ ‏نامه‎های کارشناسی ارشد، دکترا و مقالات مرتبط با سرمایه اجتماعی و رابطه آن با مشارکت سیاسی می‎باشند که تعداد 25 مطالعه با استفاده از روش نمونه‏ گیری غیرتصادفی هدفمند به ‏عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. ضریب اندازه اثر با به کارگیری نرم افزار CMA2 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داده‏ اندازه اثر مطالعات سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی معادل 452/0 بدست آمده است که بر اساس معیار کوهن در حد متوسط ولی رو به بالایی تفسیر می‏ ‏شود. نتایج پژوهش همچنین نشان داده است که هر چقدر از زمان انقلاب اسلامی می‎‏گذرد رابطه سرمایه اجتماعی با مشارکت سیاسی در حال افزایش است و این نشان می‏‏دهد که سرمایه اجتماعی از مهم‏ترین متغیرهای مرتبط با مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران می ‏باشد و در برنامه ‏ریزی‏‏های کشوری باید به این مهم توجه شود، و زمینه افزایش سرمایه اجتماعی را از طریق اعتماد سازی، بالا بردن سطح آگاهی و ترغیب شهروندان به شرکت در فعالیت‏‎های اجتماعی مهیا نمود.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل، جمهوری اسلامی ایران
  • مریم شیبانیان، سید مجید صابری فتحی* صفحات 279-312
    در علوم مدرن در مورد فرهنگ بحث های زیادی انجام شده است اما شناخت معضل فرهنگی به دلیل ادعای خنثی بودن این علوم همواره مغفول مانده است. دراین پژوهش تعریفی برای معضل فرهنگی برمبنای این علوم ارایه می-دهیم. ازاین رو، ابتدا به تعریف مفاهیم اپیستمه و پارادایم پرداخته سپس به بیان مکانیسم تغییر اپیستمه برمبنای تغییر پارادایم اشاره خواهیم کرد. باتوجه به این مکانیسم، پارادایم های شاخص سه دوران باستان، مدرن و پسامدرن و اپیستمه های متناظر با هریک («خودمرکزی»، «توجه به دیگری» و «واقعیت مجازی») را معرفی می کنیم. همچنین، علت به وجود آمدن معضل فرهنگی، تضاد اندیشه ای است که درنتیجه التقاط میان اپیستمه با پارادایمی جدید رخ می دهد. علت این امر تغییر سریع پارادایم و کندی تغییرات اپیستمه است. همچنین در این نوشتار نشان خواهیم داد که تضاد اندیشه ای به وجود آمده ازاین طریق درنهایت فرد را به نوعی از «ازخودبیگانگی» می رساند و در اجتماع ناهنجاری و معضل فرهنگی را به وجود می آورد. بدین ترتیب، اولین گام برای مقابله با معضل فرهنگی آگاهی به وجود تضاد اندیشه ای ناشی از التقاط بین اپیستمه و پارادایم است. تبیین فلسفی معضل فرهنگی می تواند برای یافتن راهکارهای مناسب برای مبارزه با ناهنجاری های اجتماعی نقش بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اپیستمه، فرهنگ، تمدن، پارادایم، معضل فرهنگی
  • تورج میرمحمودی* صفحات 313-338
    مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و مقایسه ناسیونالیسم و امت گرایی در دنیای اسلام پرداخته است. تقابل و تعامل هویت ملی و امت گرایی اسلامی یکی از مباحث چالش انگیز میان متفکران اسلامی است. اتحاد دنیای اسلام و تشکیل حکومت اسلامی و اجرای قوانین شریعت جزء مفاهیم اساسی اسلام سیاسی هستند. بسیاری از کشورهای مسلمان مشخصات و ویژگی های خاص ژیوپولیتیک، فرهنگی و اقتصادی دارند و منافع ملی در هرکدام از حکومت ها تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی با دیگران متفاوت است. تهدیدات بین المللی روبروی دنیای اسلام در حال افزایش است. در چنین شرایطی، ارجحیت با اتحاد امت اسلامی است. در مقابل، ملی گرایان به منافع درونی و ناسیونالیسم ملی معتقد هستند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که باتوجه به افزایش تهدیدات بین المللی که عمدتا از سوی کشورهای توسعه یافته غربی اعمال می شود، دو مفهوم اتحاد دنیای اسلام و ملی گرایی باهمدیگر همسو هستند و کشورهای مسلمان با حفظ هویت ملی می توانند به همگرایی اسلامی دست پیدا کنند و مفهوم امت اسلامی جامه عمل بپوشاند.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، امت گرایی، وحدت دنیای اسلام، اسلام سیاسی
|
  • Gholamreza Ebrahimi Moghadam * Pages 5-36
    The Qur'an, as the center of Islamic thought, on the one hand, denies idolatry in society and, on the other hand, introduces monotheistic thought as the basis for the call of the divine prophets. The basic principles of Islamic society must be derived from the Qur'an. . Is the framework itself clear? By examining the basic issues that the Qur'an has about the collective life of human beings, the general principles of Islamic society are obtained. Legislative guidance, which draws the negative outlines and positive social movements of the people through the guidance of the prophets and testators, is the pillar of the people's guardianship over their destiny and the statement that the will of the people plays a key role in changing social relations. The Qur'an is an inviolable principle for each of these pillars. According to the teachings of the Qur'an, the Shari'a of the believers, by relying on the Islamic lineage, achieves Islamic civil society under divine guardianship. The principles of Islamic society indicate the compatibility of Sharia and nature. Universality and humanity are based on nature and basic rights. It reflects the constant human need for these principles. The author has explained these principles in a descriptive-analytical way so that you can acquaint your audience with the basic positive and negative characteristics of the Islamic society.
    Keywords: Quranic Society, Islamic Society, Divine Guardianship, Islamic Civilization, Islamic government
  • Abolghasem Yaghobi *, Akbar Orvati Movafagh, Zohre Yarmohammadi Pages 37-58

    In recent years, in the research literature of psychotherapy and counseling, there is a great interest in perfectionism and it seems to have a prominent role in the mental health of the individual and society. The purpose of this study is a comparative study of perfectionism and human characteristics. It is complete from the point of view of Imam Sajjad and Erich Fromm. The present study was conducted with a qualitative approach and content analysis method was used to analyze the data. The results showed that the dimensions of perfectionism according to Sahifa Sajjadieh include emotional dimension (such as friendship with God), behavioral dimension (such as believing in the resurrection and gaining God's approval), spiritual dimension (such as believing in the resurrection) and social and personal behavior (such as oppression and Gratitude and gratitude) and the basis of perfectionism in the first place includes God-centered and in the second place includes human-centered. While the basis of perfectionism from Erich Fromm's point of view emphasizes the centrality of man himself and therefore it can be said that according to Sahifa Sajjadieh, the balance between the dimensions of perfectionism based on God-centered and human-centered is necessary for human beings to be perfect

    Keywords: Imam Sajjad, Erich Fromm, Perfectionism
  • Gholamreza Jamshidiha Pages 59-90
  • Mohammad Reza Ghaemi Nik* Pages 91-114

    Although the problem of identity has a long history in the human history, but in the contemporary Islamic-Iranian world, due to the suddenly encounter of Muslims and especially Iranians with modern Western civilization, the ground for re-design and reflection has been raised. The attention to identity as a problem in Iran is influenced by various theories of identity that have been formed in the modern Western world for several centuries after the Renaissance. The problem has emerged as a problem of identity after the Iranians' encounter with Western civilization. After this encounter, due to the dominance of Western civilization over Islamic-Iranian civilization, many identity conflicts arose in the contemporary history of Iran and with the occurrence of the Islamic Revolution, these conflicts took on a new form. In the article, with historical studies, has been tired to study the way Islamic-Iranian identity confronts theories of modern identity after encountering this civilization. Then we investigate the identity theories that have tried to elevate the "problem" of Islamic-Iranian identity in the new situation and present a special formulation of it. In conclusion, it has been pointed out that the occurrence of the Islamic Revolution has made it possible to formulate theories of various Islamic-Iranian social identities that can be proposed by various thinkers.

    Keywords: Islamic-Iranian identity, Modern Western identity, Post-Modern identity, Islamic revolution, theory of identity
  • Ali Jalaeyan Akbarneya * Pages 115-134
    The political structure of the Islamic Republic is based on the republic and Islam. The main question is whether this structure can manage social conflicts? The answer to this question depends on examining the quality of the combination of the republic and Islam and the prevailing order as to whether the two are compatible or whether the republic and Islam are in conflict. There are two views in this regard: First, the theory that the combination of republic and Islam is homogenous. The second is the view that the Islamic government is in conflict with the republic and the people. The result of this view of religious government is the inability of the state to manage social conflicts, but this style of government itself gives birth to unresolved conflicts. The decline of social harmony is one of the consequences of the decline of democracy. This article reinforces the first view by analyzing the concepts of "province", "Islamic government", "republic" and "social conflict" and by examining religious texts. In the end, he considers the pillar of the republic as a condition for the efficiency of the Islamic system and a reduction of social conflicts. The status and necessity of this debate becomes apparent when some raise the suspicion that the Islamic Republic is not efficient enough. This is a topic we did not find a background on. Therefore, designing it is the first step in designing the issue.
    Keywords: Political structure, Government structure, Social conflict, Islamic Republic, Republic
  • Seyed Ali Mortazavi Zavareh *, Batol Yosefi Pages 135-164

    This research is correlational intermsof applied purposeand descriptive in termsof method.Thestatistical population of this research includes worshipers of mosques in Zavareh city Due to theunlimited statistical population and the application of quarantine conditions to determine the sample size usingMorgan table384 people were determined and due to the lackof access to the researcher and thesmall presence of people and repetitive samples in the mosque, 59 questionnaires were used by cluster samplingThe standard questionnaire of Hosseini et al.2016 was used to measure the attitudeand practiceof pilgrimage and the researchermade questionnaire with a reliabilityof α = 0.70 was used to measure the attitude of going or not going on pilgrimage during the corona.Data analysiswas performed withspss19 softwareThe findings showed that the corona and the closure of the Razavi shrine have a positiveand significant effect on the attitude of the people towards the pilgrimage as well ason the practice of going or not going on the pilgrimage to the people prayingin the mosque and theresearch hypotheses are confirmed. With the increase in the number of deaths due to the outbreak of the corona virus, the desire of peopleprayingin the mosques of the city of Zawara has decreased Although the outbreak of the coronavirus has led to the closure of holy shrines and the cessation of religious activities and diminished social interactions, itseems that these conditions have helped maintain the health of individuals in the community from the transmission ofthe disease through accommodation and travel of pilgrims on the waytoProvides access to the Razavi shrine.

    Keywords: Corona virus, pilgrimage, Razavi shrine, people's attitude
  • Nasim Ashrafi * Pages 165-188
    Understanding the works of architecture and the type of its impact on the behavior of the audience, without knowing the architect's soul in the creation process, is a topic that can be considered in the field of pathology of contemporary architecture. The action between the creator and the audience of the architectural work is a social phenomenon whose subject is human and addressing the issue of anthropology in this area can explain and control many behavioral actions of the audience towards the living environment and any change in the meaning of architecture. Which is the result of the architect himself, will create different behavior for the audience in the community. Nowadays, the sputum of different types of architecture, regardless of examining the architect's soul, has led to the creation of any behavioral reading of the audience, while different levels of the human soul can be different cognition), different creation and Create different behavior. Which cognition is real and results in truth-oriented action and which cognition results in unreal action; It is a subject and purpose that the present study tries to recognize descriptively-analytically in the context of Islamic wisdom governing the existential levels of the human soul.In this regard, it has been achieved that the effect is based on the ego, form-oriented architecture and neglect-oriented behavioral action, the effect based on ego, semantic architecture and perfection-oriented behavioral action, and the effect based on the confident self, sacred architecture and It will create a reminder-oriented behavioral action
    Keywords: Architect's soul, audience action, architecture
  • Mohammad Soltanieh *, Mohammadali Salime Pages 189-209
    Montesquieu is one of the experts who has greatly influenced other thinkers and even politicians. In his book, The Spirit of Laws, he enumerates various social functions for religions. The researcher in the present study seeks to explain Montesquieu's theories with a critical approach and using the library method.Some of the conclusions he has reached in his studies of religion include the compatibility of moderate government with the religion of Christ and authoritarian rule with the government of Islam, the relationship of Catholicism with the monarchy and Protestantism with the republic, the need for morality to agree with the law. It is religious and ... which is mentioned in the text of the article.What Montesquieu enumerates as the social functions of religion reflects his reductionist or instrumentalist view in the two areas of reducing the truth of religion to its function and reducing the transcendent goals of religion to the world.Also, his analysis of Islam seems to be incomplete and based on the behavior of oppressive rulers and caliphs during Islamic times. It should be noted that the bias and interference of religious interests in explaining matters is also one of the criticisms against him.
    Keywords: Montesquieu, Religion, Social Function, Critical Analysis
  • Mina Jahanshahi *, Shahin zar peima Pages 211-246

    Contemporary Salafi social movements in the Middle East are the product of ideological principles derived from diverse and variegated social crises that have emerged and spread in the Islamic world throughout history. And now, in the minds and hearts of most Takfiri and Salafi movements, these are viewed as a precious legacy and a singular axis around which they should gather and reproduce that legacy. There is no doubt that the analysis of this legacy based on mere juridical and theological terms and teachings, while ignoring the social frameworks, contexts, and crises of its maturation in each historical period (and vice versa) will lead to an irrational reductionism in the research; which, ultimately, will include nothing but procrastination and subjugation of the force of argumentation. Therefore, in the course of this study, in addition to expression of the most important ideas of thinkers such as Ibn Taymiyyah, Abd al-Wahhab, and Muhammad Rashid Rida who have, directly or indirectly, influenced the contemporary neo-Salafism; the role of social crises, especially in the interaction of Islamic world with the West, in the past century was explored in a combined manner. In other words, what this study aims to explore from an intellectual and sociological perspective includes the explanation of ideological principles of the pioneers of the early and contemporary Salafism, and the sociological analysis of the social reasons for their genesis in the context of social, cultural, and political crises within the Islamic world.

    Keywords: Salafism, Salafist movements, Social crises, Takfir (Excommunication), Wahhabism
  • Masoumeh Salehi *, Hasan Shojaie, Sara Kiani Pages 247-278

    Much research has been done on political participation. One of the most important variables related to political participation is the social capital variable. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between social capital studies and political participation using a meta-analysis approach. The statistical population of the study includes master's, doctoral dissertations and articles related to social capital and its relationship with political participation. Twenty-five studies using purposive non-random sampling as a sample entered the meta-analysis process. Were. The effect size coefficient was evaluated using CMA2 software.The results show that the effect size of social capital studies and political participation is equal to 0.452, which is interpreted as moderate but high according to Cohen's criterion. The results of the study also show that as the time of the Islamic Revolution, the relationship between social capital and political participation is increasing and this shows that social capital is one of the most important variables related to political participation in the Islamic Republic of Iran. This should be taken into account in national planning, and provided the ground for increasing social capital by building trust, raising awareness and encouraging citizens to participate in social activities.

    Keywords: political participation, Social capital, meta-analysis, Islamic Republic of Iran
  • Maryam Sheibanian Pages 279-312
    The notion of culture has been discussed in modern science, but there is no discussion on the cultural issues because modern science claims neutrality. In this article, we show definitions of the concepts of episteme and paradigm, then we show change of paradigm is the cause of episteme changing. We introduce the three significant paradigms of the antique, modern, and post-modern eras and use them to introduce the corresponding epistemes which are "self-centrism", "altruism" and "virtual reality", respectively. In this manuscript, we also will see that cultural issue is a result of thinking contradiction which happens when a paradigm changes more quickly than episteme. This contradictory thinking is a consequence of incompatible mixing of old episteme and new paradigm which can be found in the new civilizational instruments. We show that thinking contradiction causes a kind of self-alienation. Finally, we conclude that the first step to finding a solution for the cultural problems is to recognize this contradiction. Explaining the philosophy of cultural issues is crucial to confront social abnormalities.
    Keywords: Episteme, Culture, Civilization, Paradigm, Cultural Issue
  • Tooraj Mirmahmoodi * Pages 313-338
    Translation typesText translationSource text985 / 5000Translation resultsThe present article examines and compares nationalism and ummatism in the Islamic world with a descriptive-analytical method. The confrontation and interaction of national identity and Islamic nationalism is one of the challenging issues among Islamic thinkers. The unity of the Islamic world and the formation of the Islamic government and the implementation of Sharia law are among the basic concepts of political Islam. Many Muslim countries have specific geopolitical, cultural, and economic characteristics, and national interests in each government differ from those under the influence of external and internal factors. International threats to the Islamic world are on the rise. In such circumstances, the priority is with the unity of the Islamic nation. In contrast, nationalists believe in internal interests and national nationalism. The findings of this study show that due to the increase in international threats, which are mainly applied by Western developed countries, the two concepts of unity of the Islamic world and nationalism are compatible with each other and Muslim countries can maintain Islamic identity to Islamic convergence. Achieve and implement the concept of the Islamic nation.
    Keywords: Nationalism, nationlism, Unity of the Islamic World, Political Islam