فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا صادقی آرانی* صفحات 1-3

    در سال های اخیر و با گسترش آموزش مجازی، مهم ترین چالشی که نظام های آموزشی با آن مواجه هستند ارزشیابی و سنجش است که در کنار تهدیدهایی که دارد فرصت هایی را نیز برای این نظام و جامعه فراهم می نماید. در این نامه به سردبیر سعی شده است تا به برخی از این فرصت ها در 3 حوزه ی مدرسان، فراگیران و محتوای آموزشی اشاره شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، ارزشیابی، اخلاق آموزشی، تقلب
  • لیلا میرهادیان*، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 4-17
    مقدمه

    تنها تکیه به نوآوری های سنتی با مرزهای بسته، برای آموزش علوم پزشکی کافی نیست و نوآوری باز روش های نوین مدیریتی را می طلبد. هدف این مطالعه، ارایه الگوی مدیریت نوآوری باز در آموزش علوم پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان بود.

    روش ها

    این پژوهش آمیخته، ابتدا در مرحله کیفی با مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران دانشگاه علوم پزشکی گیلان، به روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به حد اشباع نظری انجام شد. سپس با تحلیل محتوای مصاحبه ها، مولفه های مدیریت نوآوری بازشناسایی و بر این اساس، پرسشنامه 35 گویه ای طراحی شد که پس از اطمینان از روایی و پایایی آن، به منظور تعیین وضعیت مدیریت نوآوری باز در آموزش علوم پزشکی توسط 185تن از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t تک نمونه ای تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مرحله کیفی پژوهش، شش مولفه مدیریت دانش، مدیریت راهبردی، مدیریت تغییر در ساختار و فرهنگ سازمانی، مدیریت عوامل محیطی، شبکه سازی و مدیریت قوانین مالکیت فکری شناسایی و بر این اساس، الگوی مدیریت نوآوری باز در آموزش علوم پزشکی طراحی شد. یافته های کمی پژوهش نشان داد که تنها مولفه های مدیریت راهبردی و مدیریت عوامل محیطی به ترتیب با میانگین و انحراف معیار 0/7±3/1 و 0/9±3/06 اندکی بیش از حد متوسط (3) بوده و سایر مولفه ها پایین تر از حد متوسط برآورد شدند.

    نتیجه گیری

    مدیریت نوآوری باز در آموزش علوم پزشکی در اکثر مولفه های شناسایی شده از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده که توجه جدی مدیران دانشگاه علوم پزشکی گیلان را به موضوع مدیریت نوآوری های آموزشی براساس الگوی باز طلب می کند.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدیریت نوآوری، آموزش، دانشگاه علوم پزشکی
  • محسن نظرزاده زارع* صفحات 18-29
    مقدمه

    داشتن تعامل در سطح بین المللی نیازمند برخورداری از شایستگی های لازم در این زمینه است، به همین دلیل یک عضو هییت علمی می بایست از شایستگی لازم در عرصه بین المللی برخوردار باشد. براین اساس، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی شایستگی های اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی منتخب در تعاملات بین المللی بود.

    روش ها

    این مطالعه با رویکرد کمی از نوع پیمایشی- مقطعی انجام شد. از طریق روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 257 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شیراز، مشهد، تبریز و اصفهان در پنج خوشه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز در یک بازه زمانی چهار ماهه در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که به صورت الکترونیکی با استفاده از گوگل فرم برای اعضای هییت علمی ارسال گردید. روایی پرسشنامه توسط دو نفر متخصص در حوزه شایستگی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/84 مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از مقادیر چولگی و کشیدگی جهت بررسی نرمال بودن و آزمون t تک گروهی از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 257 نفر عضو هییت علمی وارد شده به مطالعه، 52/1 درصد آن ها مرد و 47/9 درصد نیز زن بودند. یافته ها نشان داد که انحراف معیار± میانگین مولفه شایستگی حرفه ای 0/5910±3/38، شایستگی ارتباطی0/6709±3/08، شایستگی میان فرهنگی0/5854±0/84 و شایستگی فکری 0/5058±0/61 است و با در نظر گرفتن مقدار t در سطح (0/01 = p)، این نتایج معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به برخورداری اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی منتخب از شایستگی های لازم در عرصه تعاملات بین المللی، به نظر می رسد توجه به ساز و کارهایی از قبیل، انعقاد تفاهم نامه ها همکاری با دانشگاه های مطرح خارجی، همچنین لحاظ کردن امتیاز بیشتر برای فعالیت های بین المللی اعضای هییت علمی در آیین نامه ارتقاء می تواند به افزایش تعاملات بین المللی اعضای هییت علمی کمک کند.

    کلیدواژگان: شایستگی، تعاملات بین المللی، بین المللی شدن، اعضای هیئت علمی، دانشگاه، علوم پزشکی
  • بهاره مهدوی، حمید رحیمی* صفحات 30-41
    مقدمه

    پیشرفت و توسعه هر جامعه به چگونگی و کیفیت آموزش و پرورش آن بستگی داشته و کیفیت آموزشی نیز به نوبه خود به عوامل متعددی مانند مدیریت کلاس درس وابسته می باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خلاقیت و درگیری تحصیلی دانشجویان دانشگاه کاشان براساس مولفه های مدیریت کلاس درس انجام گردید.

    روش

    نوع پژوهش، تحلیلی- مقطعی و جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی1400-1399 به تعداد 7836 نفر که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 328 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گرداوری داده ها از سه پرسشنامه مدیریت کلاس، خلاقیت و درگیری تحصیلی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها، به صورت محتوایی تایید شد. از طریق ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه مدیریت کلاس 0/82، خلاقیت 0/75 و درگیری تحصیلی 0/76 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS در سطوح توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای و رگرسیون خطی) انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین مدیریت کلاس درس (8/04±53/77) پایین تر از نقطه برش 62/5، میانگین خلاقیت دانشجویان (0/48±2/28) پایین تر از حد متوسط 3 و میانگین درگیری تحصیلی (7/30±36/47) پایین تر از نقطه برش 45 است. ضرایب رگرسیون نشان داد که از بین مولفه های مدیریت کلاس درس، مولفه های مدیریت آموزش و مدیریت رفتار دو عامل موثر بر درگیری تحصیلی می باشند ولی مولفه مدیریت افراد روی درگیری تحصیلی اثر معنی داری نداشت. همچنین منایج نشان داد که مدیریت افراد و مدیریت رفتار دو عامل موثر بر خلاقیت دانشجویان است اما مولفه مدیریت آموزش روی خلاقیت اثر معنی داری نداشت (0/05> P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج تحقیق، وضعیت مدیریت کلاس درس، درگیری تحصیلی و خلاقیت دانشجویان، در وضعیت نسبتا نامطلوبی است و میزان خلاقیت و درگیری تحصیلی دانشجویان از روی مولفه های مدیریت کلاس، قابل پیش بینی است. لذا اعضای هیات علمی دانشگاه ها می توانند با به کارگیری شاخص های فرهنگی- تربیتی، آموزشی، پژوهشی و خدماتی، خلاقیت و درگیری تحصیلی دانشجویان را ارتقاء ببخشند.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، خلاقیت، درگیری تحصیلی، دانشجو، دانشگاه
  • آزاده امیدخدا، حسین دهداری راد، وحید چنگیزی* صفحات 42-54
    مقدمه

    آموزش در حوزه علوم پزشکی نیازمند  بکارگیری روش های یاددهی- یادگیری مدرن جهت فعال بودن دانشجویان در این فرآیند و پرورش دانشجویان خلاق و متفکرمی باشد. این مطالعه با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی روش های یاددهی- یادگیری فعال کلاس درس وارونه، گروه همتایان و آموزش مجازی در بین دانشجویان دانشکده پیراپزشکی انجام شد.

    روش ها

    نوع پژوهش، توصیفی- مقطعی و از نظر هدف کاربردی است که در سال های تحصیلی 1398- 1396 در کلیه گروه های آموزشی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران برنامه ریزی و در 7 مرحله اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش شامل 712 نفر دانشجو بود که 527 نفر به صورت سرشماری در مطالعه شرکت کردند. به منظور ارزشیابی هرکدام از روش های یاددهی- یادگیری (کلاس درس وارونه (201 دانشجو)، گروه همتایان (70 دانشجو) و آموزش مجازی (256 دانشجو) پرسشنامه محقق ساخته ای برای هر روش طراحی و اجرا شد. روایی این پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و از طریق نرم افزارهای آماری  Excelو  SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از بین 201 نفر از دانشجویان پاسخ دهنده در کلاس درس وارونه، 82/9 درصد (167 نفر) و از 70 نفر در روش یادگیری در گروه همتایان، 63/7 درصد (45 نفر) این روش ها را به روش های سنتی و سخنرانی ترجیح می دادند. از 256 نفر در روش مجازی، 54/7 درصد (140 نفر)، روش مجازی را به روش حضوری ترجیح می دادند. همچنین لازم به ذکر است که میانگین کل گویه ها نشان داد که در روش وارونه، از 201 نفر، 80/2 درصد (161 نفر) موافق، از 70 نفر در روش یادگیری در گروه همتایان، 70 درصد (49 نفر) موافق و در روش آموزش مجازی از 256 نفر، 56/9 درصد (146 نفر) موافق این روش آموزشی بودند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که از میان دانشجویان شرکت کننده در کلاس درس وارونه و یادگیری گروه همتایان، اکثریت آن ها این روش ها را به سایر روش ها مثل سخنرانی ترجیح می دادند و همچنین بیش از نیمی از دانشجویان شرکت کننده در آموزش مجازی، موافق این دوره در قیاس با دوره حضوری بوده اند.

    کلیدواژگان: کلاس وارونه، یادگیری همتایان، آموزش مجازی، پیراپزشکی، آموزش پزشکی
  • شهرام یزدانی، رویا صادق زارعی*، مریم حسینی ابرده صفحات 55-61
    مقدمه

    ما در جهانی بسر می بریم که روند تغییرات و تحولات شتاب چشم گیری به خود گرفته است و حفظ بقای سازمان ها در محیط رقابتی دنیای امروز، راهی جز کسب مزیت رقابتی برای آن ها باقی نمی گذارد. مزیت رقابتی، شامل مجموعه عوامل یا توانمندی هایی است که همواره سازمان را به نشان دادن عملکردی بهتر از رقبا قادر می سازد. این مطالعه با هدف تبیین شاخص های مزیت های رقابتی آکادمیک دانشگاه های علوم پزشکی در مسیر نیل به مرجعیت علمی از دیدگاه صاحب نظران این حوزه انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه کیفی و از  نظر نوع تحلیل محتوایی است که با مشارکت 5 صاحب نظر در حوزه مرجعیت علمی با روش نمونه گیری هدفمند، تنوع سمت و رشته انجام شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته انفرادی بود. متن مصاحبه ها، پیاده سازی و با استفاده از شیوه استقرایی به کد ها و طبقات شکسته شدند و نهایتا طبقات اصلی یا تم های نهایی از آن ها انتزاع گردید.

    یافته ها

    این پژوهش درحوزه مرجعیت علمی انجام شده و یافته های آن دارای 181 کد، 13طبقه و چهار تم فعالیت های برجسته دانشی، گسترش اقدام و دسترسی در محیط پیرامونی، تاثیرگذاری بنیادین در سطح دیسیپلین، منابع و زیر ساخت بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان دهنده شاخص های تعیین مزیت های رقابتی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در حوزه مرجعیت علمی بود که در مطالعه حاضر این شاخص ها با توجه به نظر صاحب نظران تبیین گردید.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، مزیت های رقابتی، دانشگاه
  • مژگان محمدی مهر* صفحات 62-71
    مقدمه

    با شیوع بیماری ویروس کرونا (کووید-19)، شاهد گسترش روند یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی هستیم. از آن جایی که موفقیت دانشجو در این نوع آموزش ها به پشتیبانی مناسب و موثر نیاز دارد، پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی سیستم پشتیبانی دانشجویی در محیط آموزش مجازی در دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.

    روش ها

    این تحقیق از نظر ماهیت و اهداف، کاربردی و از نظرجمع آوری داده ها در گروه تحقیقات کیفی قرار دارد. برای تدوین الگو از داده های حاصل از جستجو در منابع اطلاعاتی در بازه زمانی 1990 تا2020 و نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه با صاحب نظران به روش تحلیل تماتیک استفاده شده است. روایی و پایایی داده های مصاحبه براساس معیارهای لینکلن و گوبا مورد تایید قرار گرفت. بر اساس داده ها، الگوی سیستم پشتیبانی دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی در محیط آموزش مجازی با سنتز ذهنی خلاقانه تدوین گردید.

    یافته ها

    در الگوی ارایه شده، هفت پشتیبانی کلیدی به عنوان ابعاد مهم سیستم پشتیبانی دانشجویی در محیط آموزش مجازی معرفی شده است. طبق این الگو، در کنار پشتیبانی دانشجویی لازم است اساتید و کارکنان هم مورد حمایت و پشتیبانی قرار گیرند. در این الگو، پشتیبانی دانشجویی از نظر زمانی، قبل از تحصیل، در حین تحصیل و بعد از فراغت از تحصیل برای موفقیت دانشجویان درنظر گرفته شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، از آن جایی که ضرورت وجود سیستم پشتیبانی دانشجویی در محیط یادگیری الکترونیکی و آموزش مجازی برای موفقیت تحصیلی دانشجویان، امری اجتناب ناپذیر است، لذا توصیه می شود مسیولین و مدیران دانشگاه ها، از نتایج این مطالعه برای پیاده سازی سیستم پشتیبانی دانشجویی در محیط آموزش های مجازی در دانشگاه خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: الگو، سیستم پشتیبانی، دانشجو، آموزش مجازی، کرونا
  • سینا فاضلی، علی اکبر اسماعیلی، یحیی محمدی، محمدرضا رئیسون* صفحات 72-79
    مقدمه

    پزشکان عمومی، سهم عمده ای در اجرای برنامه های درمانی بیماران روانی در بیمارستان ها و درمانگاه ها دارند، همچنین دانش آموختگان در هر رشته ای، مهم ترین و بهترین گروهی هستند که می توانند بیان کنند چقدر محتوای برنامه درسی با نیازهای شغلی آینده آن ها هم خوانی دارد. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی میزان انطباق محتوای برنامه درسی بخش روان پزشکی رشته پزشکی(مقاطع کارآموزی و کارورزی) با نیازهای شغلی آینده پزشکان عمومی بود.

    روش ها

    این مطالعه تحلیلی-مقطعی بر روی 109 نفر از پزشکان عمومی (دانش آموختگان سال های 1397-1386) شاغل در درمانگاه ها، مراکز بهداشتی درمانی، بیمارستان ها و مطب های شخصی در سطح استان خراسان جنوبی در سال 1399 به روش سرشماری انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته متناسب با سرفصل های بخش روان پزشکی مصوب وزارت بهداشت استفاده شد و روایی آن از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ (0/83) تایید شد. داده ها از طریق آزمون های t تک نمونه ای و t مستقل و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و در سطح معنی داری 0/05= α تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، از دیدگاه پزشکان عمومی میانگین نمره سر فصل های (کلیات روان پزشکی و بهداشت روان و طبقه بندی رایج در روان پزشکی، شرح حال گیری و علامت شناسی در روان پزشکی، اختلالات جنسی در روان پزشکی، سوء مصرف مواد اختلالات سوماتوفرم، درمان دارویی و غیردارویی، معنویت دارو) بیشتر از 51 بود (0/0001=p). همچنین بین میانگین نمره انطباق محتوای برنامه درسی بخش روان پزشکی با نیازهای شغلی پزشکان عمومی براساس جنس تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/363=p).

    نتیجه گیری

    برنامه های درسی بخش روان پزشکی از نظر آگاهی علمی و دانش نظری و همچنین دانش کاربردی در زمینه نیازهای تعیین شده در سطح متوسط قرار داشت و لازم است شرایطی فراهم شود تا مهارت و توانایی لازم و دانش های نظری در این زمینه را به موقعیت های عملی و کاربردی انتقال و تعمیم دهند.

    کلیدواژگان: انطباق، محتوا، برنامه درسی، روان پزشکی
|
  • Z Sadeqi-Arani* Pages 1-3

    In recent years, with the expansion of virtual education, the most important challenge that educational systems face is Assessment in e-learning, which, not only have threats, but also opportunities for this system and society. In this letter to the editor, an attempt has been made to mention some of these opportunities in the three areas of teachers, learners and educational content.

    Keywords: e-learning, Assessment, Educational ethics, Fraud
  • L Mirhadyan*, HR Arasteh, HR Zeinabadi, H Abbasian Pages 4-17
    Introduction

    Relying only on traditional innovations with closed borders is not enough for educating medical sciences. Open innovation requires new management methods. The purpose of this study was to provide a model for evaluating the status of open innovation management in medical education at Guilan University of  Medical Sciences.

    Methods

    This mixed research was first conducted in a qualitative stage with semi-structured interviews with the managers of Guilan University of Medical Sciences by purposive sampling method until the theoretical saturation was reached. Then, by analyzing the content of the interviews, the components of open innovation management were identified and based on this, a 35-item questionnaire was designed which, after ensuring validity and reliability, was completed by 185 faculty members to determine the status of open innovation management in medical education in Guilan University of Medical Sciences. The Findings were analyzed by SPSS and one-sample t-test.

    Result

    In the qualitative stage of the research, six components including knowledge management, strategic management, change management in organizational structure and culture, management of environmental factors, networking and management of intellectual property laws were organized and an open innovation management model in medical education was designed. Quantitative findings of the study showed that all components except strategic management and management of environmental factors  with the  mean and standard deviation (3.1±0.7) and (3.06± 0.9) respectively were higher than average  (3)  but the other components were below the average.

    Conclusion

    Open innovation management in medical sciences education was not in good situation in the most of identified components, which requires the serious attention of the managers of Guilan University of Medical Sciences to the management of  educational innovations based on the open model.

    Keywords: Open Innovation, Innovation Management, Education, University of Medical Sciences
  • M Nazarzadeh Zare* Pages 18-29
    Introduction

    Having interaction at the international level requires having the necessary competencies in this field. For this reason, a faculty member must have the necessary competencies in the international arena. Thus, the purpose of the study was to evaluate the competencies of faculty members of selected medical sciences universities in international interactions. 

    Method

    This study was conducted with the quantitative approach by cross-sectional survey method.  ​In the study, 257 faculty members of the medical sciences universities of Tehran, Shiraz, Mashhad, Tabriz, and Esfahan in five clusters (North, South, East, West, and Center) by cluster sampling method and during four months in 2020 were selected. The tool used for data collection was a researcher-made questionnaire that was sent electronically to the faculty members byGoogle Form. The validity  and reliability of the questionnaire were confirmed by two experts in the field of competency and Cronbach's alpha coefficient of 0.84 respectively. The data by statistical methods including, measures of skewness and kurtosis to check the normality, also a one-sample t-test was used by SPSS were analyzed.

    Result

    Of the 257 faculty members who participated in the study, 52.1% were male and 47.9% were female. Findings showed that the standard deviation ± mean of the component of professional competency was 0.5910±3.38,the communication competency 0.6709±3.08, the intercultural competency 0.5854±3.84, and the intellectual competency 0.5058 ± 3.61, ​and considering the value of t at the level (p = 0.01), these findings were significant.

    Conclusion

    Given the faculty members of selected medical universities have the necessary competencies in the field of international interaction, it seems to pay attention to the mechanisms such as concluding memorandums of cooperation with prominent foreign universities, as well as, considering more points for the faculty members 'international activities in the promotion regulations can help to increase faculty members' international interactions.

    Keywords: Competency, International interactions, Internationalization, Faculty member, Medical sciences, university
  • B Mahdavi, H Rahimi* Pages 30-41
    Introduction

    The progress and development of any society depends on the quality of its education and quality of education in turn depends on many factors such as classroom management. The purpose of this study was to predicting of students creativity and academic engagement in University of Kashan based on classroom management components.

    Methods

    This is an analytic, cross- sectional study. Statistical population consisted of all  students at University of Kashan in academic years 2020-2021 (N=7836) that by Cochran formulate and stratified random sampling 328 ones, selected as sample. In order to collect data, three questionnaires of classroom management, creativity and academic engagement were used. The questionnaires validity was confirmed as content. By using Cronbach Alpha Cofficient, the reliability of class management questionnaire was estimated to be 0.82, creativity 0.75 and academic engagement 0.76. Data analysis is done in levels of descriptive (frequency, percentage, mean & standard deviason) and inferential (one sample t-test & linear regression) through Spss.

    Results

    The findings showed that the mean of classroom management (53.77±8.04) was lower than the cut-off point of 62.5, the mean of students 'creativity (2.28±0.48) was lower than the average 3 and the mean of students' academic engagement (36.47±7.30) is lower than the cut point 45. Regression coefficients showed that among the components of classroom management, components of education management and behavior management are two factors affecting academic engagement, but the component of  managing individuals did not have a significant effect on academic engagement. Also managing individuals and behavior management are two factors affecting students' creativity, but the component of education management did not have a significant effect on creativity (P<0.05).

    Conclusions

    According to the research results, the situation of classroom management, academic engagement and creativity of students is in a relatively unfavorable situation and the level of creativity and academic engagement of students can be predicted from the classroom management components. Thus faculty members in universities can promote students' creativity and academic engagement by using cultural-educational, educational, research and service indicators.

    Keywords: Classroom Management, Creativity, Academic Engagement, Students, University
  • A Omidkhoda, H Dehdarirad, V Changizi* Pages 42-54
    Introduction

    Education in the field of medical sciences requires using modern learning- teaching methods to enable students to be active in this process and to cultivate creative and thoughtful students. The aim of this study was to design, implement and evaluate active learning- teaching methods in the form of flipped classroom, peer learning and virtual education among paramedical students.

    Methods

    This is an applied, descriptive and cross -sectional study that was conducted on all academic departments of the Allied School of Tehran University of Medical Sciences in 7 stages since 2017 to 2019. The statistical population included 712 students, of which 527 people participated in the study by the census. A self-administered questionnaire was designed and implemented to evaluate each of the teaching-learning methods (i.e., inverted classroom (201 students), peer learning (70 students), and virtual education (256 students)). The validity and reliability of these questionnaires was confirmed respectively by content validity and using Cronbach's alpha test. To analyze data, descriptive statistical methods including mean and standard deviation were used through SPSS.

    Result

    Based on results, out of 201 responding students in the inverted classroom, 82.9% (167 people) and out of 70 respondents in the peer group learning method, 63.7% (45 people) preferred these methods to traditional and lecture methods. Out of 256 people in the virtual method, 54.7% (140 people) preferred the virtual method to the face- to- face method. It should also be noted that the average of all items showed that in the inverted method, out of 201 people, 80.2% (161 people) agreed, out of 70 people in the learning method in the peer group, 70% (49 people) agreed and in the virtual education method out of 256 people, 56.9% (146 people) agreed with this course.

    Conclusion

    Based on findings, it can be concluded that among the students participating in this study, the majority of students preferred the inverted classroom teaching method and peer group learning to other methods such as lecturing and also more than half of students agreed with the virtual education versus face- to- face.

    Keywords: Inverted Classroom, Peer Learning, Virtual Education, Paramedical, Medical Education
  • Sh Yazdani, R Sadeghzarei*, M Hoseini Abardeh Pages 55-61
    Introduction

    Nowadays, the process of changes has accelerated significantly, and organizational survival requires gaining competitive advantage. Competitive advantage consists of a set of factors or capabilities that always allows organizations to perform better. The purpose of this study is to explain the indicators of academic competitive advantage of medical universities to achieve scientific supremacy from experts᾽ point of view.

    Methods

    This is a qualitative study and in terms of type, it is content analysis. This research has been carried out with the participation of five experts in the field of scientific authority using purposive sampling method, diversity in the field. The method of data collection was semi-structured individual interviews.The text of the interviews was implemented and broken down into codes and classes using inductive methods, and finally the main classes or final themes were abstracted from them.

    Results

    The results of this study include 181 codes, 13 categories, and four theme  1) prominent knowledge activities, 2) outreach, 3) radical influence on discipline, and 4) resources and infrastructure.

    Conclusion

    In this study, the indicators of competitive advantages of medical universities were clarified in the field of scientific supremacy in the light of expert opinions.

    Keywords: Scientific supremacy, Competitive advantages, University
  • M Mohammadimehr* Pages 62-71
    Introduction

    Process of e-learning in universities because of coronavirus (Covid-19)  outbreak was developed. Since the success of students in this type of education requires appropriate and effective support,  the present study has been done  to develop a model of support system  in virtual  learning environment in medical universities.

    Methods

    This  is an applied  qualitative research. To design the model, data obtained from  searching  information  sources  in the period  of 1990 to 2020  was used as well as thematic analysis to analyze the  results of  interviews with experts. The validity and reliability of the interview data were confirmed based on Lincol & Guba evaluative criteria. Based on the data, the model of the student support system of medical universities in the virtual  learning environment was developed by creative mental synthesis.

    Results

    In  this  model, seven key supports  have been introduced as important dimensions of the student support system in the virtual education environment. in addition to student support, professors and staff  need to be supported. Also, student support before, during, and  after  graduation  is  required for students' success in this model.
     

    Conclusion

    According to the research findings, since  the necessity of student support system  in the environment of e-learning and  virtual learning is inevitable for students' academic success, therefore, it is recommended  that university officials and administrators use the results of this study to implement a student support system in the virtual learning  environment at their university.

    Keywords: Model, Support System, Student, Virtual Learning, Corona
  • S Fazeli, AA Esmaeili, Y Mohammadi, MR Raeisoon* Pages 72-79
    Introduction

    General practitioners play a major role in the implementation of treatment programs for the mentally ill patients in hospitals and clinics. Also, graduates in any field are the most important and best groups who can express how the content of the curriculum fits their future job needs. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the degree of adaptation of the curriculum content of the psychiatric department of medicine (externship and internship) with the future job needs of general practitioners.

    Methods

    This analytical-cross-sectional study was performed on 109 general practitioners working in clinics, health care centers, hospitals, and private clinics in South Khorasan province in 2019, who were graduated between 2007 and 2017 and were selected by census method.  To collect data a researcher-made questionnaire appropriate to the courses of the psychiatric ward, approved by the Ministry of Health, was used. The validity and reliability  of the questionnaire was confirmed respectively by content validity and Cronbach's Alpha method (83%). Data were analyzed by using one-sample t-test and independent t-test through SPSS. The significance level of data was α = 0.05.

    Results

    Based on the results, from the perspective of general practitioners, the average score of the courses (general psychiatry and mental health and common classification in psychiatry, history and symptomatology in psychiatry, sexual disorders in psychiatry, substance abuse, somatoform disorders , treatment (pharmaceutical and non-pharmacological), drug spirituality) was more than 1.5. (p <0.0001). Also, there was no significant difference between the mean score of adaptation of the content of the psychiatric curriculum content and the job needs of general practitioners based on gender (p=0.363).

    Conclusion

    The curricula of the psychiatric department in terms of scientific awareness and theoretical knowledge as well as applied knowledge concerning  the identified needs were at a moderate level. It is necessary to provide conditions for the required skills and abilities and theoretical knowledge in this field to be applied and generalized to the practical situtations.

    Keywords: Adaptation, Content, Curriculum, Psychiatry