فهرست مطالب

نشریه پژوهش های تطبیقی زبان و ادبیات ملل
پیاپی 5 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد غنی پور ملکشاه*، مرتضی محسنی، حمیدرضا غلامی صفحات 11-29

    محمود سامی بارودی، شاعر پیشروی معاصر عرب و ملقب به «رب السیف و القلم »، از جمله شاعرانی است که بخش زیادی از زندگی خود را در تبعید و در جزیره «سرندیب» به سر برده است. اشعار دوران تبعید او که به «سرندیبیات» معروف است، مهم‌ترین و بهترین بخش اشعار وی را تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر، مسعود سعد سلمان، شاعر نامدار فارسی نیز بخش اعظم حیات خود را در زندان‌های «سو»، «دهک»، «مرنج» و «نای» سپری کرده است و در دوران حبس، بهترین اشعار خویش را به رشته نظم درآورده که به «حبسیات» موسوم است. پژوهش حاضر توانسته است سروده‌های دو شاعر را در دوران تبعید و حبس در ابعاد زبان، تصویر و مفهوم، مقایسه و تطبیق نماید و با توجه به اینکه مسعود سعد سلمان و بارودی، دو شاعر از دو فرهنگ و زمانه متفاوت هستند، نگاهی به شباهت‌ها و تفاوت‌های دو شاعر در حبسیات انداخته است و در ادامه به علت گرفتاری در زندان و حبس آن دو پرداخته است.

    کلیدواژگان: سامی بارودی، مسعود سعد سلمان، تبعید، وطن، حبسیات، سرندیبیات
  • زهرا جان نثاری لادانی، توحید تیموری صفحات 31-45

    این جستار بر آن است که از آثار بومگرای نیما و ییتس در چارچوب نظری مطالعات پسااستعماری خوانشی به‌دست دهد. در مطالعات پسااستعمار، نویسنده و هنرمند بومگرا به کسی گفته می‌شود که از آداب، رسوم و هنر بومی سرزمین خود برای روایتگری و شعرسرایی بهره گیرد. نویسنده و هنرمند بومگرا به ریشه‌های فرهنگی بومی خود بازمی‌گردد و از تقلید فرهنگ غربی پرهیز می‌کند. ادوارد سعید مفهوم نویسنده بومگرا را فراتر از این تعریف می‌برد و او را اندیشمندی می‌داند که نه‌تنها از فرهنگ و هنر بومی خود استفاده می‌کند، بلکه ساختارها و اسلوب فرهنگ غربی را نیز به‌کار می‌برد تا به بیان اندیشه‌ها و احساس‌های سرزمین خود بپردازد. ییتس، شاعر ایرلندی، نمونه این تعریف است که از یافته‌های سنت و فرهنگ انگلیسی برای بیان مفاهیم و بازیابی فرهنگ ایرلندی وام می‌گیرد. نویسندگان قصد دارند تا با به کارگیری تعریف ادوارد سعید، نیما یوشیج را به‌عنوان شاعری بومگرا معرفی کنند که به یاری شعر آزاد غربی، پایه‌گذار فرهنگ شعری نو در ایران می‌شود.

    کلیدواژگان: اسطوره، امپریالیسم، مطالعات پسااستعمار، شعر بومگرا، نیما یوشیج، ویلیام باتلر ییتس
  • صابره سیاوشی*، زهرا نصری، شیما احمدی پور صفحات 47-61

    کهن‌الگوها انگاره‌های یکسان و مشترک در ذهن و ضمیر ناخودآگاه افراد بشر هستند که خود را در هر عصر به شکل باورهای رایج آن دوره نشان می‌دهد و بازشناسی آنها می‌تواند شناخت ما را درباره جریان‌های عمیق فرهنگی، اخلاقی و مذهبی در دوره‌های تاریخی افزایش دهد. یونگ در آثار خود از کهن‌الگوهای متعددی نام می‌برد و هر یک از آنها را به‌تنهایی و در پیوند کلی با هم در شمار پرمعناترین تجلیات روان جمعی به شمار می‌آورد. در این پژوهش، کهن‌الگوی اعداد میان دو شاعر ایرانی و عرب، طاهره صفارزاده و محمود درویش، بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی و به روش توصیفی تحلیلی بررسی می‌شود. پرسش اصلی نیز در این پژوهش آن است که هر یک از این دو شاعر، با توجه به ملیت و موقعیت زمانی، مکانی و شرایط فکری و درونی خود چه نگرشی به اعداد در اشعار خویش داشته‌اند و هر یک چگونه آن را به کار گرفته است. برخی نتایج به دست آمده از این قرار است: الف) اعداد یک و پنج در شعر محمود درویش و اعداد چهار و هفت در شعر صفارزاده از بسامد بالایی برخوردارند. ب) عدد سه در شعر صفارزاده به کار رفته، اما درویش آن را به‌کار نبرده است. در مقابل، عدد شش مورد توجه درویش بوده، اما مورد استفاده شاعر ایرانی نیست.

    کلیدواژگان: کهن الگو، اعداد، محمود درویش، طاهره صفارزاده، ادبیات تطبیقی
  • اکرم آیتی، مائده رحیمی رکنی * صفحات 63-75

    جنگ همچون پدیده‌ای مخرب بر کشورها تحمیل شده است و پیامدهای آن تنها شامل مبارزان نبوده، بلکه بر کل کشور تاثیر می‌گذارد. هنر و ادبیات نیز از این پدیده به عنوان الهامی غنی استفاده می‌کنند. با توجه به تفاوت‌های فرهنگی و ایدیولوژیک کشورهایی که مورد حمله قرار گرفته‌اند، دانستن این موضوع که چگونه و در قالب چه تصویری این ملل واقعیت جنگ را در ادبیات خود به تصویر می‌کشند، جالب و درخور توجه است. از این رو، مطالعه سفر به انتهای شب از لویی فردینان سلین و زمین سوخته اثر احمد محمود، به شکلی تطبیقی می‌تواند چگونگی نمود زبانی جنگ و آثار آن را به تصویر بکشد. در این پژوهش، با نشان دادن شرایط اجتماعی مردم در طول جنگ، جنبه‌های ابزورد و تراژیک آن را در این دو اثر مورد بررسی قرار داده‌ایم و سعی کرده‌ایم به مقایسه زبان، ساختار و سبک این دو اثر بپردازیم. با این حال، وجود برخی تفاوت‌های فرهنگی و عقیدتی بین ملل همچون ارزش‌های ملی، مذهبی تفاوت‌ها را در تصویر و نوشتار روایی نشان می‌دهد. بنابراین، تلاش می‌کنیم نگرش این دو نویسنده را پیرامون جنگ، مفهوم مرگ و جنبه‌هایی چون میهن‌پرستی و قهرمان‌پروری بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: جنگ، پوچی، زمین سوخته، سفر به انتهای شب، احمد محمود، لویی فردینان سلین
  • حسن دادخواه تهرانی، محمود آبدانان مهدی زاده، کامران سلیمانی *، زینب منوچهری صفحات 77-90

    یکی از زمینه‌های پژوهش ادبیات تطبیقی، غزل یا عاشقانه‌سرایی است که در دو ادب فارسی و عربی، شاعران فراوانی بدان پرداخته‌اند. از این رو، در این پژوهش، اشعار «عباس‌بن احنف» و «نظامی گنجوی» که در زمینه عاشقانه‌سرایی سرآمد بوده‌اند، مورد بررسی و تفحص قرار گرفته است. منظور از غزل در اینجا به معنای قالب سنتی آن نیست، بلکه به معنای سخنان عاشقانه و لطیف میان عاشق و معشوق است. در این جستار، کوشیده شده است که علاوه بر گذری کوتاه بر شعر عباس‌بن احنف و نظامی گنجوی و معرفی جایگاه شعری این دو، با روش کتابخانه‌ای و به شیوه تحلیل و توصیف، به بررسی تطبیقی عناصر تصویرساز و مضامین عاشقانه مشترک دو شاعر در دو منظومه نظامی یعنی خسرو و شیرین، و لیلی و مجنون با دیوان عباس‌بن احنف پرداخته شود. افزون بر این، تاثیرپذیری هر دو شاعر از آموزه‌های قرآن کریم و معارف فرهنگ اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عباس بن احنف، نظامی گنجوی، غزل
  • یدالله رفیعی، مسعود باوان پوری *، نرگس لرستانی صفحات 91-103

    شعر تعلیمی شعری است که هدف اصلی سراینده، آموزش حکمت و اخلاق یا تشریح و تبیین مسایل و اندیشه‌های مذهبی، تربیتی، فلسفی، علمی و مضامین پندگونه است. این نوع ادبی در ایران قبل از اسلام وجود داشته، اما زمان اصلی شکل‌گیری آن را قرن چهارم هجری دانسته‌اند. شعر تعلیمی در ادب عربی پیشینه مشخصی ندارد و آن را برگرفته‌ از فرهنگ‌های وارده در زمان عباسی دانسته‌اند و نیز ابان‌بن عبدالحمید اللاحقی را بنیانگذار آن معرفی کرده‌اند. ناصرخسرو قبادیانی، شاعر عهد سلجوقی، و محمود وراق، شاعر ایرانی‌الاصل عصر عباسی، دو تن از شاعرانی هستند که شعر خویش را از پند و اندرز و مضامین حکمی سرشار ساخته‌اند. از مضامین مشترک تعلیمی در شعر دو شاعر می‌توان به آداب کلام، صبر، ظلم‌ستیزی، صداقت، اجتناب از هوای نفس و طمع اشاره نمود. مقاله حاضر می‌کوشد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی به تبیین و بررسی این نوع ادبی مشترک در ادب فارسی و عربی پردازد و نیز مضامین مشترک تعلیمی در شعر این دو شاعر بزرگ را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مکتب آمریکایی، ادبیات تعلیمی، ناصرخسرو قبادیانی، محمود وراق
  • مصطفی خدایاری صفحات 105-119

    در اسطوره، قهرمانان فوق بشری و خارق‌العاده‌ای حضور دارند که با اعمال خود جهان را تفسیر می‌کنند. از این رو، اسطوره زبانی خاص دارد. بدین سان، شاعران با استفاده از اسطوره و نمادها و نشانه‌ها، دنیایی پر از رمز و راز در پیش روی خواننده می‌گذارند که تنها با آشنایی با آنها می‌توان زبان و منظور شاعر را به‌آسانی درک نمود. احمد شاملو و بدر شاکر السیاب، دو شاعر پرآوازه شعر نو در ایران و عراق، با بهره‌گیری از عناصری چون اسطوره به تصویرسازی جامعه خود از نظر سیاسی و اجتماعی پرداخته‌اند و این موضوع برخاسته از حوادث و دغدغه‌های تقریبا مشابهی است که در زندگی شاملو و سیاب رخ داده، باعث قرابت و نزدیکی اندیشه این دو شاعر شده است. با بررسی آثار شاملو و سیاب در زمینه پردازش به اسطوره قابیل و مسیح، با مضامین مشترک و متمایز روبه‌رو می‌شویم که برخاسته از محیط‌های مشابه محل تولد و پرورش، فرهنگ دینی و شباهت فرهنگی و نیز شرایط یکسان سیاسی و اجتماعی آنان بوده است. در این پژوهش، اسطوره قابیل و مسیح در اشعار دو شاعر نامبرده مورد مداقه قرار گرفته است و به تبع آن، وجوه اشتراک و افتراق آنها در زمینه بهره‌گیری از اسطوره قابیل و مسیح، تبیین و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: اسطوره، قابیل، مسیح، شاملو، سیاب
|
  • Ahmad Ghani Pour Malakshah, Morteza Mohseni, Hamid Reza Gholami Pages 11-29

    Mahmoud Samy El-Baroudy, Arab's leading and contemporary poet, known to “God of sword and pen”, is of poets that have spent a large part of his life in exile and on the Island of Sarandib. His poems in exile which is known to Sarandibiiat, is the most important and the best part of his poems. On the other hand, Masoud Sa'd-e Salman, The famous Persian poet, also has spent much of his life inn prisons of “Sou”, “Dahak”, “Maranj” and “Nây” and composed his best poems in the period of imprisonment which is called to “Habsiyat”. This research has been able to compare the poems of two mentioned poets during exile and imprisonment in language, image and concept. As regards Masoud Sa'd-e Salman and Baroudy are two poets from the two cultures and different era, we cast a look at the similarities and differences two poets in their imprisonment.Then, we've discussed about the reason of their imprisonment.

    Keywords: Samy El-Baroudy, Masoud Sa'd-e Salman, Exile, Fatherland, Habsiyat, Sarandibiyat
  • Zahra Jannesary Ladani, Towhid Teymoori Pages 31-45

    This article is intended to provide a postcolonial reading of Nativist works by Nimā Youshij and William Butler Yeats. In postcolonial studies, a nativist writer and artist is someone who exploits the customs, traditions and folk art of his country for reporting and poetry composing. A nativist writer or artist refers to the roots of his culture and avoids imitating Western culture. Edward Said's defines the concept of nativist writer beyond this and knows him a thinker who uses not only of his native art and culture, but he also uses structures and methods of Western culture to express thoughts and feelings of their land. Yeats, Irish poet, is example of this definition who borrows the findings of English tradition and culture to express concepts and recovery Irish culture. The authors intend to introduce Nimā Youshij as a nativist poet using the definition of Edward Said, who is the founder of modern poetic culture in Iran with the help of Western free verse.

    Keywords: Myth, Imperialism, Native Poetry, Nimā Youshij, William ButlerYeats
  • Sabereh Siavashi, Zahra Nasri, Shima Ahmadi Pour Pages 47-61

    Archetypes are the same and common ideas in the mind and the unconscious of human beings that show itself in the form of common beliefs at any age and their recognition may increase our understanding about the deep cultural, moral and religious currents. Jung mentions several archetypes in his works and counts each of them from the most meaningful of manifestations of the collective psyche alone or in the general link together. In this research, we have investigated archetype of numbers between Iranian and Arab poets, Tahereh Saffarzadeh and Mahmoud Darwish, according to the American School of Comparative Literature and descriptive – analytical method. The main question in this research is that each of these two poets, what attitude has to the numbers in thier poetry according to nationality, the position of the time, place and circumstances of their inner thoughts and how is employed them each of two poets. Some of the results include: A) the numbers of one and five in the poetry of Mahmoud Darwish and numbers of four and seven in the poetry Saffarzadeh have high frequency. B) The number of three is used in the poetry Saffarzadeh, but Darwish did not use it. In contrast, Darvish has paid attention to the number of six, but Iranian poet is not used it.

    Keywords: Archetype, Numbers, Mahmoud Darwish, Tahereh Saffarzadeh, Comparative literature
  • Akram Ayati, Maedeh Rahimi Rokni Pages 63-75

    War as a destructive phenomenon imposes on countries is not just for fighters, but invades whole nation. Art and literature are riche and largely influenced. Given the cultural and ideological differences of the countries attacked by the war, it’s interesting to know how and why the picture diverges in fact each nation through its literature. For doing this job we propose to study, in a comparative perspective, both French and Persian novels written about the war “Journey to the End of the Night” of Luis Ferdinand Celine and “Scorched Earth” of Ahmad Mahmoud. In the first, we try to show the social condition of the people during the war, the hard life of men and destructive consequences during the war. Both novels strongly highlight the absurd aspect of this phenomenon and condemn it. The aim of this paper is to compare the language and narrative style of these two authors. It’s interesting to study the vision of these two writers, as we study the concept of death and heroic and patriotic design.

    Keywords: war, absurdity, Journey to the End of the Night, Scorched Earth, Céline, Ahmad Mahmoud
  • Hasan Dadkhah Tehrani, Mahmoud Abdanan MahdiZadeh, Kamran Soleymani, Zeynab Manouchehri Pages 77-90

    One of the research areas of comparative literature is Ghazals that Many poets have payed it in both Persian and Arabic literature. Therefore, in this study, the authors have examined the lyrics of Abbas ibn Ahnaf and Nizami Ganjavi who have excelled in the Ghazals. The lyrics meant here is not the traditional form, but it means romantic and tender words between the lover and the beloved. In this article we have tried to pass on poetry of Abbas Ahnaf and Nizami Ganjavi and the introduction of their poem position. Then, we have examined comparatively imaging elements two common romantic themes of two poets in two poems of Nizami Ganjavi, the Khosrow and Shirin and Layli and Majnun and poetry of Abbas ibn Ahanf who are the chaste and pure poets. This research was conducted with the library method and analyzing and describing method. Moreover, we've reviewed influences of both poets from the Holy Quran and the teachings of Islamic culture.

    Keywords: Comparative literature, Abbas ibn Ahnaf, Nizami Ganjavi, Ghazals
  • Yadollah Rafiei, Masoud Bavan Pouri, - Narges Lorestani* Pages 91-103

    Didactic poem is a poem that the main purpose of poet in it is training wisdom and ethics or explaining of issues and religious thoughts, educational, philosophical, scientific and instructive themes. This type of literature existed in Iran before Islam, but the main time of its formation is the fourth century AH. Didactic poetry in Arabic literature does not have certain background and it is derived from incoming cultures at the time of the Abbasid and it is named Abban ibn Abdul Hamid Al-Laheghy its founder. Naser Khosrow Qobadiani, poet Seljuk era, and Mahmoud Warraq, an Iranian poet Abbasid are two of the poets that have filled their poetry of advice and judgment themes. The common didactic themes in poetry of two poets are: speaking way, patience, fighting against oppression, honesty, avoiding of lust and greed. This article attempts to explore and study the common literary genre in Persian and Arabic literature using the analytical method and according to the American school of comparative literature and also examines common didactic themes in poetry these two great poets.

    Keywords: Comparative literature, American school, Didactic literature, Naser Khosrow Qobadiani, Mahmoud Warraq
  • Mostafa Khodayari Pages 105-119

    In myth, superhuman and extraordinary heroes are present that interpret the world with their actions. Therefore, the myth have language specific. Thus, poets put in front of the reader a world full of mystery using myths, symbols and signs which can be easily understood language and poet purpose only by familiarity with them. Ahmad Shamloo and Badr Shakir al-Sayyab, two famous poet poetry in Iran and Iraq, have portrayed their community politicaly and socialy using elements such as myths and this comes from almost the same events and concerns in life of Shamloo and Sayyab and it makes close the idea of these two poets. By searching in the works of Shamloo and Sayyab in the field of processing the myth of Cain and Christ, we encounter with common and distinctive themes that arose from similar environments such as place of birth, religious culture and cultural similarities as well as their the same social and political conditions. In this research, we've reviewed myth of Cain and Christ in poems of two mentioned poets and then, we have analyzed and explained the similarities and differences between them in using of the myth of Cain and Christ.

    Keywords: Myth, Cain, Christ, Shamloo, Sayyab