فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان 1400)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدین دین قور صفحات 7-10
  • اعظم بیکدلی*، حسن سعیدی صفحات 11-29

    مکاتب مختلف انسان شناسی  با توجه به مبانی نظری خود، تصویری از ماهیت ، حقیقت و گستره وجودی انسان ارایه نموده اند. این مبانی نظری نیز بر برنامه ، سبک زندگی و شیوه سلوک انسان در زندگی تاثیری مستقیم دارد. این مقاله با تکیه بر نهج البلاغه به تحلیل و بررسی سلوک  آدمی در مسیر زندگی می پردازد. بر اساس سخن حضرت امیرj ،  انسان حقیقتی پویا دارد« کل وعاء یضیق بما جعل فیه إلا وعاء العلم ؛ فإنه یتسع به » وبا توجه به این ساختار به سوی کمال مطلق و جاودانگی  در حرکت است. .اما انسانی که در این مسیر قرار نگرفته و  به معراج نرفته، قدرت تصور و ادراک ابدیت را ندارد ونهایت ادراک او نیز  شنیدن اوصاف ابدیت از کلام آنانکه به حقیقت رسیده اند می باشد .  شوق باطنی تشنگان این مسیر در رسیدن به مقصوداز یک سو، و بی خبری انسان از خطرها وموانع طریق سلوک، و احیانا وجود رهزنانی که در این مسیر قرار دارند از سویی دیگر،  پیمایش این مسیر را دشوار می سازد. از این رو برای برون رفت از این موانع و راه یابی به صراط مستقیم، لازم است به منبع و تکیه گاهی مطمین روی آورد. تا پاسخی در خور شوق باطنی انسان طالب رستگاری باشد. این نوشتار که با روش توصیفی- تحلیلی وبا استفاده از منابع کتابخانه ای گردآوری شده است، به واکاوی شاخصه های سالک از منظر امامj  با تکیه و تاکید برخطبه 220 نهج البلاغه همت گماشته  است. طبق یافته ها سالک باید از خودسازی شروع وتحت تعلیم استاد توانمند به پیراستن خود بپردازد و تا رسیدن به صراط مستقیم لازم است که پایش و مراقبت کامل از عقل و قلب و قوای خود را داشته باشد. تا در پیمایش مسیر سلوکی از حرکت باز نایستد.

    کلیدواژگان: سلوک، سالک، امیرالمومنین علیه السلام، صراط، سبیل، نهج البلاغه
  • الهه ویسی * صفحات 31-53

    دین اسلام از ادیان مبتنی بر وحی متن محور است و پژوهش درباره این دو میراث «ثقلین» در مطالعات اسلامی اهمیت ویژه ای دارد چرا که این دو متعلق به جامعه انسانی بوده و از دل فرهنگ انسانی برآمده اند و به نوبه خود فرهنگ آفرین شده اند و اگر با بیان علمی و روزآمد مطرح شوند، می توانند به تناسب نیازهای روز همچنان فکرساز و فرهنگ آفرین باشند.باید توجه داشت مطالعه حدیث بدلیل ظنی الصدور بودن بخشی از آن ها و آسیب هایی که بدان رسیده، نیازمند دقت بیشتری است. بررسی سند و متن، دو عنصر نقد حدیث از قدیم تا امروز می باشد و نیاز است ضمن آن ها، از علوم یاری گر حدیث و روش های متن پژوهی معاصر نیز کمک گرفت تا بتوان مفاهیم زندگی ساز آنها را با بیانی نو برای مخاطبان بیشتری ارایه کرد. یکی از متون تاثیرگذار اسلامی در حیطه فکری فرهنگی، نهج البلاغه است که برخی بدلیل مرسل بودن، ایرادهایی به آن گرفته اند. پژوهش حاضر سعی دارد با نمونه پژوهی خطبه 174 نهج البلاغه و نگاهی متمرکز به عناصر موثر در فهم حدیث، اعتبار آن را تحقیق کند و محتوایش را از نظر حدیثی و نیز از این منظر که متنی زبانی است بررسی نماید  تا مشخص شود برای این متن روایی، چگونه تعیین اعتبار می شود و می تواند ملاک عمل قرار گیرد تا بار دیگر در حوزه موضوعی خود، فرهنگ آفرین باشد.

    کلیدواژگان: فهم حدیث، به روزآوری، نهج البلاغه، تعیین اعتبار، فرهنگ
  • محسن شهیدی* صفحات 55-73

    عبرت گیری تاریخی از مهم ترین دستاوردهای مطالعه و تحلیل تاریخی است که با شرط بکارگیری ابزار صحیح و دست یابی به واقعیت های تاریخی و فهم درست از آنها ارزشمند و کارامد می باشد. پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل کتاب نهج البلاغه کوشیده است در گام اول ابزار و زمینه های عبرت گیری از تاریخ را بیان کند. از طرفی، در راستای بحث عبرت آموزی تاریخی، برخی افراد به تطبیق های تاریخی رو می آورند. شبیه سازی موضوعات تاریخی اگر همراه با شاخص حق نباشد و گرایش های مادی، هوای نفس و تعصبات سیاسی اجتماعی در آن دخیل باشند، موجب تحریف حقیقت، فتنه انگیزی و گمراهی و با سوء استفاده از جهل دیگران موجب فریب آنها می شود و تطبیق افراد بر گذشتگان تاریخ و مطابقت حوادث بر گذشته های تاریخ بدون معیار می تواند آثار مخربی در پی داشته باشد. بنابراین رسالت دیگر این نوشتار آسیب شناسی این مقوله و پاسخ به سوال پیرامون آسیب های تطبیق تاریخی است. درنتیجه این تحقیق پیرامون تطبیق ها و شخصیت سازی های تاریخی و ممنوعیت قیاس افراد با حضرات معصومین علیهم السلام بحث کرده و آسیب ها و مخاطرات شبیه ‏سازی های تاریخی را بیان می نماید.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عبرت آموزی، ابزار عبرت آموزی، زمینه های عبرت گیری، آسیب شناسی، تطبیق تاریخی، شبیه سازی تاریخی
  • زینه عرفت پور* صفحات 75-103

    تصویرپردازی هنری به عنوان یکی از تکنیک های زیر مجموعه بلاغت جدید، امروزه در تحلیل متون ادبی قدیم و جدید به کار می رود. سیدقطب از نویسندگان معاصر برای نخستین بار در کتاب «تصویرپردازی هنری در قرآن» تصویرهای برخی از آیات را بر اساس عناصر تصویرپردازی هنری مورد بررسی قرار داده است. از آن جا که تصویرپردازی و ترسیم زنده و گویای حقایق و مفاهیم، یکی از ویژگی های اساسی خطبه های نهج البلاغه نیز هست، مقاله حاضر با هدف تطبیق نظریه سید قطب در باب تصویر پردازی هنری، به روش توصیفی- تحلیلی، عناصر تصویرپردازی هنری نکوهش دنیا و دنیاطلبان را در خطبه 113 استخراج و تحلیل کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تخییل حسی از راه تشخیص، تجسیم، هماهنگی هنری و توصیف از عناصر تصویرپردازی هنری پرکاربرد در صحنه های مورد مطالعه است و این عناصر به زیبایی جنبه های نکوهیده دنیا و دنیاطلبان را برای مخاطبان ترسیم می نماید.

    کلیدواژگان: نظریه ادبی سید قطب، تصویرپردازی هنری، نکوهش دنیا و دنیا طلبان، نهج البلاغه، خطبه 113
  • محمدمهدی بحرالعلوم*، منصور پهلوان صفحات 105-118

    برای شناخت جایگاه قرآن و یافتن روش های انس با آن و تعریف صحیح و دقیق آنها بهترین روش، بررسی آیات و روایات است. در روایات اهل بیت علیهم السلام، قرآن کریم از جایگاهی رفیعی برخوردار بوده و در مورد حفظ آن نصوص و اشاراتی وارد شده است. بررسی این روایات و به طور ویژه بررسی خطب و حکم نهج البلاغه گویای آن است که قرآن حقیقتی فراتر از الفاظ  داشته  و ذو مراتب است. و به تبع آن حفظ قرآن نیز تنها به حفظ الفاظ آن اطلاق نشده، بلکه علاوه برحفظ الفاظ آن یا از برکردن قرآن، حفظ مفاهیم یا فهم و ذکر آن، حفظ حدود یا عمل به آن و حفظ قلبی یا دریافت حقایق آن است. هر مرتبه علاوه بر آن که ارزش و اهمیت خود را دارد می تواند مقدمه ای برای مرتبه بالاتر باشد. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم و اهل بیت عصمت علیهم السلام، در بالاترین مرتبه حفظ قرآن قرار داشته و دیگران به مقدار پاکی و طهارتی که دارند می توانند از آن بهره مند باشند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حفظ قرآن، فهم، حدود، قلب
  • معصومه نصاری پوزه، حسین شیرافکن*، محمد عشایری منفرد صفحات 119-144
    تاکنون ترجمه های گوناگونی از نهج البلاغه به زبان فارسی انجام گرفته، اما به طورکلی به دلیل کاستی هایی که در ترجمه زبان عربی به زبان فارسی وجود دارد، این ترجمه ها مورد نقد و بررسی بسیاری از ادیبان قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر تلاش شده است با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از معاجم مختلف لغوی، کتاب های صرفی و نحوی و شروح نهج البلاغه، چالش های پیش روی مترجمان در برگردان مشتقات باب استفعال، مورد مطالعه قرار گیرد. بر این اساس، داده های مربوط به هشت مورد از مشتقات باب استفعال از کل خطبه های نهج البلاغه انتخاب و در شش ترجمه فارسی نهج البلاغه (فیض الاسلام، انصاری، شهیدی، زمانی، دشتی و آقا میرزایی) مورد بررسی و نقد قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که «خطا در تشخیص ساختار فردی» و «خطا در تشخیص ساختار جمعی» از مهم ترین لغزش های ساختاری در برگردان مشتقات باب استفعال است. ازنظر کمی نیز گزارش آماری عملکرد مترجمان در نمونه های مورد بررسی، بیانگر این است که ترجمه های شهیدی و دشتی بدون هیچ لغزشی در تشخیص ساختار فردی و همچنین در تشخیص ساختار جمعی در برگردان مشتقات باب استفعال، موفق ترین ترجمه بوده اند. از آن سو، ترجمه فیض الاسلام تنها در تشخیص ساختار فردی، بدون هیچ لغزشی، موفق ترین ترجمه بوده است.
    کلیدواژگان: خطبه های نهج البلاغه، نقد ترجمه، ساختار، باب استفعال
  • مهدی محمدزاده بنی طرفی*، حمیدرضا مشهدی صفحات 145-159

    جامعه دینی مبتنی بر منابع اصیل دینی خود، به بازخوانی و طراحی الگوهای کلان اجتماعی می پردازد. در ایران اسلامی که خواهان برپایی تمدن نوین اسلامی است، این مسئله ظهور و بروز بیشتری نیز دارد. یکی از کلان الگوهای نظام اجتماعی در تمدن نوین اسلامی، نظام آموزشی و یکی از منابع اصیل این تمدن نیز نهج البلاغه است. از این رو ضرورت دارد که دلالت های تربیتی نهج البلاغه بر شاخصه های تدریس موثر مورد بررسی قرار گیرد. از جمله شاخص های تدریس موثر می توان به گفتار روان، ساده گویی، پرهیز از پیچیده گویی اشاره نمود. از سوی دیگر، نهج البلاغه نیز نوعی ظریف از فصاحت و بلاغت را در بر دارد که هم از لحاظ محتوایی و هم از لحاظ ساختاری می تواند بیانگر الگوی آموزشی مطلوب باشد. این الگوی آموزشی، توانایی سنجش کمی و کیفی نظام آموزشی مطلوب را هم دارد. پژوهش حاضر اطلاعاتی که به صورت کتابخانه ای به دست آورده است، را به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی نموده و دلالت های کیفی تربیتی نهج البلاغه بر شاخصه های تدریس موثر، بررسی و کاوش می گردد. اما طراحی الگوی مطلوب مستنبط از نهج البلاغه به پژوهش های آینده واگذار می گردد.

    کلیدواژگان: شاخصه، تدریس، نهج البلاغه، آموزش، فرهنگ
  • محمدحسن نادم* صفحات 161-180

    طبق شواهد تاریخی وبنا به عللی، از بدو پیدایش نهج البلاغه تا کنون شبهاتی از ناحیه منتقدان با اهداف مختلف در باره انتساب نهج البلاغه به امام علی علیه السلام مطرح شده واز قرن ششم با درج در منابع، شیوع بیشتری یافته. مجموع شبهات مطرح شده زیر مجموعه دو نوع شبهه اساسی است، نوع اول شبهات مربوط به گردآورنده نهج البلاغه است که با توجه به پاسخهای شبهات از نوع دوم ضرورتی در پرداختن به آنها دیده نمی شود. اما شبهات نوع دوم که مربوط به انتساب نهج البلاغه به امام علی علیه السلام است ازآن رو که هر کدام چالشی برای اعتبارنهج البلاغه محسوب می شوند از دیر باز تا کنون مورد توجه قرار گرفته و نسبت به آنها واکنش هایی نشان داده شده است . در این جستار تلاش براین است علاوه بر تفکیک و دسته بندی نظام یافته گونه های مختلف شبهات - که کمتر مورد توجه قرار گرفته - به نقد آنها پرداخته شود تا در راستای نمایاندن و رد شبهات، برانتساب علمی نهج البلاغه به امام علی علیه السلام نیز تاکید گردد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی علیه السلام، شبهات، انتساب نهج البلاغه
  • اعظم حسین پور اصل*، سید ضیاءالدین علیا نسب، محمود کریمی صفحات 181-205

    زندگی انسان ها با حرکت تاریخی خود، تحت تاثیر عوامل مختلف، همواره دو مسیر متناقض را پیموده، به گونه ای که تنازع، پیوسته جز لاینفک آن بوده است. مسیر هماهنگ با حرکت پیامبران الهی و مسیری که عامل انحراف از آن می شود. با بررسی در نهج البلاغه دیده می شود، علی علیه السلام برای تحلیل تعارضات تاریخی، «شبهه» را که در منظومه فکری ایشان، (شباهت باطل به حق) است، عامل مشترک شکل دهی به تضادهای صورت گرفته، ذکر می کنند. نوشته حاضر با مبنا قرار دادن موضوع مورد نظر و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، ابتدا دیدگاه امام علیه السلام درباره حرکت تاریخ را جستجو و سپس این مسیر را بر پایه شبهه مورد تحلیل قرار داده آمده موید آن است که: حضرت، تاریخ را دارای حرکت فراز و فرود علت مدار که در ارتباط با اختیار انسان است، ذکر می کنند و برای آن مسیرهایی خاص بر اساس تمایلات و خواسته های نفسانی، وساوس شیطانی، تسلط زورمداران، فتنه انگیزی عالم نمایان و...  به تصویر می کشند که به علت پوشاندن حقایق و وارونه سازی واقعیت ها برای جامعه انسانی، در موارد متعددی حرکت متضاد تاریخی طی می شود.

    کلیدواژگان: تاریخ، حرکت تاریخ، محرک تاریخ، شبهه، نهج البلاغه
|
  • Pages 7-10
  • Azam Bikdeli *, Hasan Saeidi Pages 11-29

    According to their theoretical foundations, different schools of anthropology have provided a picture of the nature, truth, and scope of human existence. These theoretical foundations had a direct impact on the program, lifestyle, and human behavior. This article, based on Nahj al-Balaghah, analyzes and examines human behavior in the life path. According to Ali (AS), human beings have a dynamic truth: every container is filled with what you fill it with. Except for the container of knowledge, for it grows with it. According to this saying, the structure is moving towards absolute perfection and immortality. But a person who is not on this path and has not ascended has no power to imagine and perceive eternity, and his perception of eternity's attributes is an extraction from the words of those who have reached the truth. The mysterious desire to reach the goal, on the one hand, and ignorance of dangers and obstacles, and possibly the presence of spies, on the other hand, impedes the navigation. Therefore, to get out of these obstacles and find the right direction, it is necessary to seek a reliable source and support to respond to the inner desire of salvation-seeking man. This article, using descriptive-analytical method and library sources, tried to analyze the characteristics of the devotee according to Imam(AS), relying on sermon 220 of Nahj al-Balaghah. According to the findings, the devotee should start from self-improvement and under the tutelage of a capable master. He must have complete monitoring and care of his intellect, heart, and powers until he reaches the straight path, so nothing can stop him.

    Keywords: Behavior, devotee, Amir al-Mu'minin, Sirāṭ, Sabil, Nahj al-Balaghah
  • Elahe Veisy * Pages 31-53

    Islam is one of the text-based and revelation-based religions, and research on these two heritages of Thaqalayn is of particular importance because these two belong to human society and come from the heart of human culture. Also, they have created a culture. They can still be thought-provoking and culture-creating according to present-day needs if accompanied with scientific and up-to-date expression. The study of hadith requires more attention due to doubts regarding its parts and the injuries done to it. Since ancient times, examining the document and the text are two elements of hadith critique. In addition to them, it is necessary to use the sciences that help the hadith and contemporary textual research methods to present their life-giving concepts to more audiences. One of the influential Islamic texts in cultural thought is Nahj al-Balaghah, which some have criticized it for being sent on a mission. The present study, to indicate how the validity of Nahj al-Balaghah can be determined, how it can be used as a criterion, and how it can create a culture in different areas, investigates the validity of sermon 174 using some samples. It focuses on the practical elements in understanding this hadith and examines its content from the hadith and linguistic perspectives.

    Keywords: Understanding Hadith, Updating, Nahj al-Balaghah, determining validity, culture
  • Mohsen Shahidy * Pages 55-73

    Reading Nahj al-Balaghah to explain lessons and factors such as the conditions of ancestors enables us to develop a better understanding and learning from history. Previous studies have extracted the tools and contexts of historical lessons from this book and explained them in detail. Historical learning is correct and valuable in the case of using the right tools and understanding historical facts correctly. Otherwise, lack of truth index in the simulation of historical issues; involving material tendencies, personal inclination, and socio-political prejudices will distort the truth, cause sedition, mislead people, or abuse their ignorance. Since some people use historical comparisons to discuss historical lessons, another critical mission of this article is to pathologize this category. Since the comparison of people, ancient events, and history can have destructive effects, the present paper aims to discuss the danger of historical comparison and historical characterizations, particularly comparing individuals with the Infallibles. This article also explains the correct method of historical simulations and their principles.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, learning lessons, Learning tools, the context of learning, Pathology, historical comparisons, historical simulation
  • Zineh Erfatpour * Pages 75-103

    As one of the sub-techniques of modern rhetoric, artistic illustration analyzes old and new literary texts. Seyyed Qutb, a contemporary writer, for the first time in his book 'Artistic Illustration in the Qur'an’ has examined the images of some verses based on the elements of artistic illustration. Since vivid portrait and depiction of facts and concepts is also one of the basic features of Nahj al-Balagheh sermons, the present article aims to apply Sayyid Qutb's theory on artistic illustration using a descriptive-analytical approach. It aims to extract and analyze the creative image of condemning the world and secularists in sermon 113. Findings show that sensory imagination through recognition, visualization, artistic coordination, and description of artistic illustration elements are widely used in the studied scenes. These elements gorgeously depict the objectionable aspects of the world and secularisms for the audiences.

    Keywords: Sayyid Qutb's theory, artistic illustration, condemning the world, secularists, Nahj al-Balaghah, Sermon 113
  • Mohammadmahdi Bahrololoom *, Mansoor Pahlevan Pages 105-118

    The best way to know the position of the Qur'an, find ways to get acquainted with it and define it accurately is to study verses and hadiths. In the narrations of Ahl al-Bayt, Quran has a high status; some verses and points are available about its preservation. Examining these narrations, the sermon, and pearls of wisdom of Nahj al-Balaghah shows that the Qur'an has truth beyond words and has a gradational state. Subsequently, Quran memorization does not refer only to memorizing its terms, but understanding and mentioning its concepts, memorizing the limits or practicing it, and receiving its truths by heart. In addition to its value and importance, each course can be a prelude to a higher rank. The Prophet and Ahl al-Bayt are at the highest level of memorizing Qur'an, and others can benefit according to the amount of purity they have.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Quran memorization, comprehension, limits, Heart
  • Masoumeh Nassari Pouzeh, Hussein Shirafkan *, Mohammad Ashayerimonfared Pages 119-144
    Various Arabic to Persia translations of Nahj al-Balaghah are available. Still, due to the shortcomings, many critics have criticized these translations. The present study aims to study the translators' challenges while translating infinitive derivatives of estefal through descriptive-analytical method. To this aim, the authors used different lexical dictionaries, morphological and syntactic books, and explanations of Nahj al-Balaghah. Therefore, the authors extracted the eight infinitive derivatives of estefal in six Persian translations of Nahj al-Balaghah (Faiz al-Islam, Ansari, Shahidi, Zamani, Dashti, and Agha Mirzaei). The findings of this study show that 'error in recognizing individual structure' and 'error in recognizing plural structure' are the most fundamental errors in the translation of derivatives. Quantitatively, the statistical report of the translators' performance in the studied samples indicated that Shahidi's translation had been the most successful translation without any error in recognizing individual and plural structure in translating derivatives. The second most successful translation belonged to Faizat al-Islam translation in identifying individual structures without any error.
    Keywords: Nahj al-Balaghah's sermons, translation criticism, structure, infinitive of estefal
  • Mahdi Mohammadzadeh Banitarfy *, Hamid Mashhadi Pages 145-159

    The religious community, based on its original religious sources, rereads and designs macro-social models. This issue is even more apparent in Iran, which seeks to establish a new Islamic civilization. One of the significant social system models in the new Islamic civilization is the educational system, and one of the sources of this civilization is Nahj al-Balaghah. Therefore, it is necessary to examine the educational implications of Nahj al-Balaghah on effective teaching. Among the characteristics of effective teaching are fluent speech, simplification, and avoidance of complexity. Moreover, the subtle eloquence and rhetoric of Nahj al-Balaghah represents it as desired educational model regarding content and structure. This educational model can quantitatively and qualitatively measure the desired educational system. The present study obtained the data from the literature review and, using a descriptive-analytical approach, studied the qualitative educational implications of Nahj al-Balaghah on effective teaching. Subsequent studies will provide the desired model based on Nahj al-Balaghah guidelines.

    Keywords: Characteristics, Teaching, Nahj al-Balaghah, Education, culture
  • Mohammadhasan Nadem Nadem * Pages 161-180

    According to historical shreds of evidence and for some reasons, from the commencement of Nahj al-Balaghah until now, doubts have been raised by critics with different goals about the attribution of Nahj al-Balaghah to Imam Ali, and from the sixth century onwards, it has become more prevalent. The sum of the raised doubts is a subset of two basic types of doubts. The first type of doubt is related to the compiler of Nahj al-Balaghah, which according to the answers to the second type of doubts, there is no need to address them. However, the second type of doubts are because of the attribution of Nahj al-Balaghah to Imam Ali (AS), and since each of them is considered a challenge to the validity of Nahj al-Balaghah, reactions have been shown to them. In addition to the systematic separation and categorization of different types of doubts – which have received less attention – this article aims to critique the doubts - accept or reject the doubts- according to their different types and highlights the scientific attribution of Nahj al-Balagheh to Imam Ali (AS).

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS), doubts, attribution of Nahj al-Balaghah
  • Azam Hosseinpourasl *, Seyyed Ziaoddin Olyanasab, Mahmoud Karimi Pages 181-205

    Human life, with its historical movement and under the influence of various factors, has always taken two contradictory paths, so conflict has always been an integral part of life. One path is in harmony with the movement of the prophets, and the other path causes deviation. An examination of Nahj al-Balaghah shows that Ali (AS), to analyze historical conflicts, mentions doubt as a common factor in shaping the contradiction. According to him, doubt means the similarity of false to the truth. Based on a descriptive-analytical method, the present article first pursues the Imam's view on the historical movement and then analyzes this path based on doubt. The obtained results confirm that Ali (AS) considers history an ups and downs movement related to human free will. It specifies paths based on carnal desires, evil temptations, domination of the oppressors, the sedition of the pseudo-scholars, etc. In many cases, a contradictory historical movement takes place to cover up the facts and turn the facts upside down for societies.

    Keywords: History, historical movement, historical stimulant, Doubt, Nahjah al-Balaghah