فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 68 (تابستان 1400)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 68 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الناز غایرین، حسنا عبدالله زاده، سید جواد عمادی چاشمی، وحید نجاتی* صفحات 339-350

    هدف این پژوهش تعیین تحول مهار بازدارنده در نمونه ای از کودکان ایرانی بود. شرکت کنندگان پژوهش 90 پسر از پایه اول تا ششم دبستان بودند، که با نمونه برداری دردسترس انتخاب شدند. به منظور بررسی نتایج حاصل از عملکرد این کودکان در دو آزمون فلانکر (اریکسن و اریکسن، 1974) و آزمون برو/ نرو (گوردون و کارامازا، 1982) از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در سیر تحول با افزایش سن مهار بازدارنده از چند جهت یعنی سرعت پاسخگویی به هنگام حضور محرک های همخوان، سرعت مهار محرک های ناهمخوان، دقت و سرعت مرحله اجرا (برو) ارتقا و توسعه می یابد، اما در بازه سنی شش تا نه سال با افزایش سن از جهت دقت مهار (نرو) کاهش مشاهده می شود. به طور کلی به نظر می رسد مهار بازدارنده با افزایش سن از جنبه های گوناگون به اشکال متفاوت توسعه و تحول می یابد.

    کلیدواژگان: مهار بازدارنده، تحول، پسران دبستانی، فرایند شناختی
  • فوزیه حسینی طباطبایی، شعله امیری*، محمدعلی نادی صفحات 351-364

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش معماهای زندگی واقعی بر هویت اخلاقی بود. با روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون پیگیری با گروه آزمایش و گواه، 60 دانش آموز پایه دهم (30 دختر و 30 پسر) در سال تحصیلی 97-96 به روش نمونه برداری هدفمند از بین آزمودنی هایی که به سیاهه هویت بنیون و آدامز (1986) پاسخ دادند و دارای سبک هویت موفق بودند به عنوان نمونه انتخاب و پس از تکمیل سیاهه هویت اخلاقی آکویینو و رید (2002) به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 70 دقیقه ای تحت آموزش معماهای اخلاقی زندگی واقعی گرین (2011) قرار گرفت و سپس هر دو گروه در پس آزمون و پس از 8 هفته در آزمون پیگیری شرکت کردند. نتایج نشان داد میانگین نمره های هویت اخلاقی و ابعاد آن بعد از آموزش افزایش یافته است، اما تفاوت دو گروه در مرحله پیگیری معنادار نبود. همچنین فقط در بعد نمادسازی تاثیر آموزش معماهای زندگی واقعی در گروه آزمایش پسران در پس آزمون بالاتر از گروه دختران بود. بنابراین اگرچه هویت اخلاقی می تواند با آموزش تغییر کند، اما برای دست یابی به اثرات پایدار آموزش اخلاقی، آموزش مداوم و محیط اخلاقی شده از شرایط لازم است.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، معماهای اخلاقی زندگی واقعی، نوجوان
  • غلامرضا عباسی، جلیل فتح آبادی*، امید شکری، مجید ضرغام حاجبی صفحات 365-382

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه روان درمانگری مثبت نگر بر افزایش سرمایه روان شناختی و مدل بهزیستی پرما در دانش آموزان انجام شد. در یک پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه غیرمعادل و همراه با پیگیری دوماهه، 52 دانش آموز دختر در دو گروه آزمایش (27 نفر) و گواه (25 نفر) قبل و بعد از برنامه آموزشی به پرسش نامه سرمایه روان شناختی (لوتانز، آولیو، آوی و نورمن، 2007) و سیاهه روان درمانی مثبت نگر (رشید و سلیگمن، 2013) پاسخ دادند. از طریق 7 جلسه و هر جلسه دو ساعت، بسته روانی آموزشی روان درمانگری مثبت نگر به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج روش آماری تحلیل واریانس مختلط ساده نشان داد بسته روانی/ آموزشی روان درمانگری مثبت نگر در افزایش وجوه سرمایه روان شناختی شامل خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی و ابعاد مدل بهزیستی پرما شامل هیجان های مثبت، تعهدمندی، روابط، معنا و پیشرفت، موثر بوده است. نتایج این پژوهش، همسو با دیگر پیشرفت های انجام شده ذیل رویکرد آموزش و پرورش مثبت، نشان می دهد که مداخله روانی آموزشی روان درمانگری مثبت نگر از طریق تغذیه منابع مقابله ای یادگیرندگان و تجهیز سرمایه روانی آن ها در تدارک مهارت های ناظر بر تامین بهزیستی، شادکامی و نیرومندی های منشی یادگیرندگان در کنار دیگر مهارت های تحصیلی سنتی در موثر بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه روان درمانگری مثبت نگر، سرمایه روان شناختی، مدل بهزیستی پرما، نیرومندی های منشی
  • نینا صادقی فرد، افسانه لطفی عظیمی* صفحات 383-392

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای حرمت خود در ارتباط والد کودک با همدلی بود. بدین منظور 295 دانش آموز دوره متوسطه دوم منطقه شش تهران در سال تحصیلی 1398-1397 به شیوه خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند و به اندازه همدلی و هم احساسی نوجوانان (وزن، پیوتروسکی و والکنبرگ، 2015)، سیاهه حرمت خود کوپراسمیت (1990) و پرسش نامه ارتباط والد کودک (فاین و شویبل، 1983) پاسخ دادند. تحلیل یافته‏ها با آزمون همبستگی و تحلیل مسیر صورت گرفت و نتایج نشان داد حرمت خود و ارتباط والد کودک با همدلی رابطه مثبت دارند و ارتباط والد کودک هم با حرمت خود رابطه مثبت داشت. نتایج نقش واسطه‏ای حرمت خود را در رابطه والد کودک و همدلی تایید کرد. با توجه به نتایج این پژوهش، ارتباط والد کودک باعث شکل گیری حرمت خود می شود و بر آن تاثیر می گذارد و به واسطه حرمت خود نیز ارتباط والد کودک با همدلی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: ارتباط والد کودک، حرمت خود، همدلی
  • معراج درخشان، فرهاد خرمایی* صفحات 393-404
    هدف این پژوهش مقایسه تاثیر مدل عمومی پرخاشگری و رفتار درمانی دیالکتیکی بر پرخاشگری و نشخوار خشم دانش آموزان و روش پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر متوسطه اول شهر شیراز در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند؛ 45 نفر از دانش آموزانی که نمره متوسط به بالا در پرخاشگری داشتند با نمونه برداری تصادفی خوشه ای انتخاب و به شکل تصادفی گمارش شدند. برای اجرای مداخلات از پروتکل مدل عمومی پرخاشگری و پروتکل رفتاردرمانی دیالکتیکی و برای جمع آوری داده ها از مقیاس پرخاشگری (باس و وارن، 2000) و مقیاس نشخوار خشم (ساکودولسکی، گلاب و کرومول، 2001) استفاده شد. نتایج آزمون چندمتغیری نشان داد، هر دو نوع مداخله تاثیر معنادار بر کاهش پرخاشگری و نشخوار خشم دارد. بین تاثیر مدل عمومی پرخاشگری و رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش پرخاشگری تفاوت معنادار وجود داشت، اما در کاهش نشخوار خشم تفاوت معنادار یافت نشد. با توجه به یافته های پژوهش می توان از مدل عمومی پرخاشگری به عنوان روش مطلوب برای کاهش پرخاشگری و نشخوار خشم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل عمومی پرخاشگری، رفتاردرمانی دیالکتیکی، پرخاشگری، نشخوار خشم
  • حمید بارانی، مسعود فضیلت پور* صفحات 405-416
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای خودفریبی در ارتباط بین ذهن آگاهی و امنیت اجتماعی بود. پژوهش از نوع همبستگی بود و شرکت کنندگان 300 نفر از دانشجویان (160 دختر و 140 پسر) دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که به شیوه نمونه برداری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس ذهن آگاهی (دروتمن، گالوب، اوگانیسان و رید، 2018)، پرسشنامه خودفریبی (سیرونت، هررو، ویلامورال و رودریگز، 2019) و مقیاس امنیت اجتماعی (گیلبرت، مک اوان، بلوی، میلز و گیل، 2009) پاسخ دادند. به منظور تحلیل مدل پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان دهنده رابطه منفی و معنادار ذهن آگاهی و خودفریبی، رابطه منفی و معنادار خودفریبی و امنیت اجتماعی و رابطه مثبت و معنادار ذهن آگاهی و امنیت اجتماعی بود. هم چنین خودفریبی در ارتباط بین ذهن آگاهی و امنیت اجتماعی نقش واسطه گری داشت. درمجموع یافته های این پژوهش نشان می دهد که بهبود ذهن آگاهی دانشجویان و کاهش خودفریبی آنان می تواند باعث افزایش امنیت اجتماعی در آنان می شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودفریبی، امنیت اجتماعی
  • غلامرضا رجبی*، فرزانه رشیدی، منوچهر تقی پور صفحات 417-426
    هدف این پژوهش تعیین برازش مدل ساختاری رابطه خودکارآمدی در روابط رمانتیک و رضایت زناشویی با میانجی گری رفتارهای حفظ رابطه و طرح این پژوهش هم بستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. 200 معلم زن متاهل از مدارس ابتدایی نواحی یک و سه شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای برگزیده شدند و به مقیاس خودکارآمدی در روابط رمانتیک (ریجیو، ویزر، والن زالا، لی، مونتس و هایر، 2011)، سنجه راهبرد حفظ رابطه (کاناری و استافورد، 1992) و مقیاس رضایت زناشویی (محرابیان، 2005 به نقل از رجبی، 2010) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند و نتایج نشان داد که همه شاخص های برازندگی مدل مناسب است. ضرایب مسیر مستقیم خودکارآمدی در رابطه رمانتیک به راهبردهای حفظ رابطه و راهبردهای حفظ رابطه به رضایت زناشویی معنادار بودند، اما مسیر خودکارآمدی در رابطه رمانتیک به رضایت زناشویی معنادار نبود. همچنین، راهبردهای حفظ رابطه نقش واسطه گر بین خودکارآمدی در رابطه رمانتیک و رضایت زناشویی بر عهده داشت. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد افرادی که خودکارآمدی مناسب در رابطه رمانتیک دارند، به دلیل استفاده از راهبردهای حفظ رابطه، رضایت زناشویی بیشتری را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رضایت زناشویی، حفظ رابطه، رمانتیک
  • زیودار نجمه، شهلا پزشک*، حسین اسکندری صفحات 427-449
    هدف این پژوهش مقایسه تمایلات حرکتی در کودکان 6 تا 9 سال با سبک دلبستگی ایمن و ناایمن بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و علی مقایسه ای بود و نمونه ها شامل 24 کودک 6 تا 9 سال دختر و پسر (8 کودک دلبسته ایمن، 8 کودک دلبسته ناایمن اضطرابی و 8 کودک دلبسته ناایمن اجتنابی) بودند که با استفاده از مقیاس دلبستگی کودکی میانه (رونقی، دلاور و مظاهری، 1391) به روش دردسترس و با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب و رفتار حرکتی هر کودک در حین انجام فعالیت تصویربرداری و در پایان، فیلم ها با نظارت ارزیاب متخصص و با استفاده از چک لیست مشاهده ای کیفیت های حرکتی محقق ساخته و چک لیست مشاهده ای ابعاد حرکتی (اساسه، 1393) نمره گذاری و داده ها با استفاده از آزمون های خی دو و تحلیل واریانس چندمتغیری بررسی شد. نتایج این پژوهش تفاوت معنادار در کیفیت های حرکات سه گروه را نشان داد. این کودکان در استفاده از ابعاد فضایی نیز تفاوت هایی داشتند؛ بدن کودکان اضطرابی بیش تر در بعد افقی و بدن کودکان اجتنابی در بعد عمودی شکل گرفته بود. این یافته ها نشان داد که تفاوت های فردی مشاهده شده در الگوهای حرکتی به گونه ای معنادار با جهت گیری های دلبستگی مرتبط است.
    کلیدواژگان: ابعاد حرکتی، تمایلات حرکتی، سبک های دلبستگی کودکان، کیفیت حرکتی
  • مهدی شیرزاده، فرزانه میکائیلی منیع * صفحات 450-452
  • زهره مجدآبادی فراهانی صفحات 453-457
  • پوریا حیدری صفحات 458-459
  • آتوسا احمدی بیگ زاده صفحه 460
|
  • Elnaz Ghayerin, Hosna Abdollahzadeh, Seyed Javad Emadi Chashmi, Vahid Nejati * Pages 339-350

    The purpose of this study was to investigate the development of inhibitory control in a sample of Iranian children. In this study participants were ninety boys who studied in elementary school that they were selected by convenience sampling. In this study one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests were used to evaluate the results of these children's performance in Flanker task (Eriksen &  Eriksen, 1974) and Go/ No go task (first applied by Gordon and Caramazza). The results of this study showed that as age increases, inhibitory control in several directions developed, ie response speed in the presence of congruent stimuli, inhibitory rate of incongruent stimuli, accuracy of execution stage (go) and speed of execution stage (go). But at age six up to nine, in this study the results showed reduction in accuracy of inhibition (no go). It generally seems with age, inhibitory control grows and develops in different ways.

    Keywords: development, inhibitory control, elementary school age boys, Cognitive Process
  • Fouzieh Hoseini Tabatabaee, Shole Amiri *, MohammadAli Nadi Pages 351-364

    This study aimed to investigate the effectiveness of real-life ethical dilemmas training on moral identity in adolescent. The study method was quasi-experimental design (pre-test, post-test, follow-up) with experimental and control groups. Participants comprised 60 students (30 female and 30 male) from tenth grade in 2018-2019 academic year, selected by purposive sampling method using Identity Styles Inventory (Bennion & Adams, 1986). Students who were successful in identity style inventory, completed Moral Identity Questionnaire (Aquino & Reed, 2002) and they randomly divided into experimental and control groups. Then experimental group was trained for eight sessions (each session was 70 minutes) by Real Life Ethical Dilemmas (Green, 2011). Then both groups participated in the post-test and follow-up test after eight weeks. Results showed that the mean of moral identity and its dimensions scores increased after training, but the difference between the two groups in the follow-up stage was not significant. Also, the effect of real-life dilemmas training in symbolizations dimension was more significant in boys' group than the girls' group in the post-test. Thus, moral identity can be changed based on training; however, ongoing and continuous training and moral environment are the prerequisites of attaining reliable effects from training.

    Keywords: moral identity, real life dilemmas, Adolescence
  • Gholamreza Abbasi, Jalil Fathabadi *, Shokri Omid, Majid Zargham Hajabi Pages 365-382

    This study aimed to determine the effectiveness of a positive psychotherapy program on increasing students’ psychological capital and well-being. The research method was a quasi-experimental with pretest-posttest design and follow up for two months, 27  female students in the experimental group and 25 girl students in the control group before and after positive psychotherapy training program, responded to the Psychological Capital Questionnaire (Luthans, Avolio, Avey & Norman, 2007) and Positive Psychotherapy Inventory (Rashid & Seligman, 2013). The experimental group received 7 sessions of positive psychotherapy training package (2 hour a session). The results of simple mixed ANOVA indicated that in the short and long term, the psycho-educational package was effective in increasing the dimensions of psychological capital including hope, resiliency, optimism and self-efficacy and dimensions of PERMA well-being model including emotions, engagement, accomplishment, purpose and relationship. The results of this study consistent with the results of other studies in field of positive education showed that psycho-educational positive psychotherapy intervention by strengthening learners' coping resources and equipping their psychological capital was effective in creating skills based on well-being, happiness and character strengths of learners along with other traditional academic skills in them.

    Keywords: positive psychotherapy program, psychological capital, PERMA well-being model, character strengths
  • Nina Sadeghifard, Afsaneh Lotfi Azimi * Pages 383-392

    This study aimed to determine the mediating role of self-esteem in the relationship between parent-child relationship and empathy. Participants comprised 295 secondary school students from Tehran, District 6 in the academic year of 1397-1389, selected by cluster sampling method. The participants completed the Adolescent Measure of Empathy and Sympathy (Vossen, Piotrowski, & Valkenburg, 2015), Self-Esteem Inventory (Coopersmith, 1990), and Parent-Child Relationship Questionnaire (Fine, Moreland & Schwebel, 1983). The results of the correlation test and path analysis showed that self-esteem has a positive relationship with empathy, and the parent-child relationship has a positive relationship with empathy and self-esteem in adolescents. Therefore Self-esteem plays a mediating role in the relationship between parent-child relationship and empathy. In general, findings show that the parent-child relationship forms and affects self-esteem. Due to its sanctity, the parent-child relationship is also related to empathy.

    Keywords: parent-child relationship, self-esteem, empathy
  • Meraj Derakhshan, Farhad Khormaei * Pages 393-404
    This study aimed to compare the effectiveness of General Aggression Model and Dialectical Behavior Therapy on aggression and anger rumination in students. The research method was experimental with pre-test and post-test design and control group. The statistical population of the study was consisted of male first high school students of Shiraz in the academic year of 99-98, and forty-five students with high to high aggression scores were selected by random cluster sampling method and randomly assigned. General Aggression Model and Dialectical Behavior Therapy protocols were used to perform the interventions, and Aggression Scale (Buss and Warren, 2000), and Anger rumination scale (Sukhodolsky Golub & Cromwell, 20001) were used for data collection. MANOVA test was used to analyze the data and Findings showed that both General Aggression Model and Dialectical Behavior Therapy interventions had a significant effect on reducing aggression and anger rumination. There was also a significant difference between the effect of General Aggression Model and Dialectical Behavior Therapy in reducing aggression, but no significant difference was found in reducing anger rumination. According to the research findings, General Aggression Model can be used as a desirable method to reduce aggression and anger rumination.
    Keywords: General Aggression Model, dialectical behavior therapy, aggression, anger rumination
  • Barani Hamid, Masood Fazilat Poor * Pages 405-416
    This study aimed to investigate the mediating role of self-deception in the relationship between mindfulness and social safeness. The research method was correlational and Participants were 300 (160 female and 140 male) undergraduates from Shiraz University who were selected by using a multi-stage cluster random sampling method and completed the Mindfulness Scale (Droutman, Golub, Oganesyan & Read, 2018), Self- Deception Questionnaire (Sirvent, Herrero, de la Villa Moral & Rodríguez, 2019), and Social Safeness Scale (Gilbert, McEwan, Bellew, Mills, & Gale, 2009). For analyzing the research model, structural equation modeling was used. The results showed the negative and significant relationship between mindfulness and self-deception, the negative and significant relationship between self-deception and social safeness, and the positive and significant relationship between mindfulness and social safeness. Self-deception was also able to mediate the relationship between mindfulness and social safeness. In general, the findings of this study suggest that improving students' mindfulness and reducing their self-deception can increase their social safeness.
    Keywords: mindfulness, self-deception, social safeness
  • Gholamreza Rajabi *, Farzaneh Rashidi, Manocher Taghipour Pages 417-426
    This study aimed to determine fitness of the structural model of the relationship between self-efficacy in romantic relationship and marital satisfaction with regard to the mediating role of relationship maintenance behaviors. The research design was correlational study-structural equation modeling. 200 married-female teachers among elementary schools were selected using multi-stage random sampling method from regions 1 and 3 of Ahvaz city, and responded to the Self-efficacy in Romantic Relationships Scale (Riggio, Weiser, Valenzuela, Lui, Montes, & Heuer, 2011) Relational Maintenance Strategy Measure (Canary, & Stafford, 1992), and Marital Satisfaction Scale (Rajabi, 2010). The data were analyzed using structural equations modeling. The results showed that all of the model fitness indices were appropriate. The path coefficients of self-efficacy in romantic relationship to relationship maintenance strategies and the relationship maintenance strategies to marital satisfaction were significant. But the path of self-efficacy in romantic relationship to marital satisfaction was not significant. Also, relationship maintenance strategies had a mediation role in the relationship between self-efficacy in romantic relationship and marital satisfaction. Based on the findings of this study, it seems that people who have high self-efficacy in romantic relationship due to the use of relationship maintenance strategies experience more marital satisfaction
    Keywords: Self-efficacy, marital satisfaction, relationship maintenance, Romantic
  • Najmeh Zivdar, Shahla Pezeshk *, Hossein Eskandari Pages 427-449
    This study aimed to investigate the movement inclinations in children age 6 to 9 with secure and insecure attachment styles. The research method was descriptive used a causal-comparative design. Participants comprised 24 male and female children aged 6 to 9 years old (including 8 children with secure attachment, 8 children with anxious insecure attachment, and 8 children with avoidant insecure attachment) selected by convenience sampling using Middle Childhood Attachment Scale (Ronaghi, Delavar & Mazaheri, 2012). Further, Considering the inclusion and exclusion criteria, the movement behavior of each child during his/her activities was videotaped and scored under the supervision of a movement expert using the researcher-made observational checklist of movement qualities and observational checklist of movement dimensions (Asaseh, 2014). Data were analyzed by Chi-squared test and multivariate analysis of variance. The results showed significant differences between the movement qualities among these three groups. Furthermore, they had differences in using the spatial dimensions; anxious children are more shaped in the horizontal dimensions and avoidant children in the vertical dimensions. These findings indicated that the observed individual differences in movement patterns were significantly related to different attachment orientations.
  • Mahdi Shirzadeh, Farzaneh Michaeli Manee * Pages 450-452
  • Zohreh Majdabadi Farahani Pages 453-457
  • Pouria Heidari * Pages 458-459
  • Atousa Beygzade Ahmadi Page 460