فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 78، پاییز 1400)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 78، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی فتحی مقدم، یوسف محمدی مقدم *، ندا نفری، نادر شیخ الاسلامی کندلوسی صفحات 11-39

     استراتژی سازمان، راه و روش تحقق ماموریت ها و اهداف سازمان است و به گونه ای است که عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) و عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) را شناسایی کرده و از آن ها به درستی بهره برداری نموده و ضعف های داخلی و تهدیدهای خارجی را بی اثر نماید. استراتژی منابع انسانی به عنوان یکی از استراتژی های سازمانی، الگویی از تصمیماتی است که به سیاست ها و رویه های منابع انسانی در راستای همسویی با اهداف سازمان به منظور ارتقای بهره وری و بهبود عملکرد آن می پردازد. هدف از این استراتژی، همسویی سیاست ها و روش های منابع انسانی با اهداف استراتژیک سازمان است؛ به گونه ای که بین زیرسیستم های منابع انسانی، هماهنگی درونی (یکپارچگی و انسجام) و بین استراتژی منابع انسانی با استراتژی سازمان هماهنگی بیرونی به وجود آید. بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این تحقیق بررسی ارتباط عوامل ایجادکننده ی همسویی میان استراتژی منابع انسانی و استراتژی سازمانی است. تحقیق حاضر با رویکرد ترکیبی (تلفیقی از دو روش کیفی و کمی) انجام شده است. در بخش کیفی تحقیق، با نظرخواهی از 15 نفر از مدیران حوزه منابع انسانی بانک رفاه و از طریق پرسشنامه باز طراحی شده، مدل مفهومی تحقیق طراحی شده است. در مرحله تحقیق کمی نیز از طریق نمونه آماری متشکل از 384 نفر، مدل طراحی شده با رویکرد پویایی سیستم مورد آزمون قرارگرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین عوامل موثر بر همسوسازی منابع انسانی و منابع سازمانی به 5 دسته ی اصلی شامل ایجاد محیط مناسب سازمانی، ارتقای کیفی نیروی انسانی، برنامه ریزی منسجم، توانمندی مدیران و توجه به سازوکارهای رفاهی و 30 زیرمجموعه ی فرعی تقسیم شده اند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، راهبردهای سازمانی، بانک رفاه، روش ترکیبی، روش دینامیک
  • سارا بهفر * صفحات 41-91
    زمینه

    راهبردهای تعادل کار-زندگی متعددی طراحی و اجرا شده است. این راهبردها بر طیف گسترده ای از نتایج فردی، سازمانی و اجتماعی موثر است. اما یافته های پژوهش های دست اول و دست دوم حاکی از نتایج متناقضی است.هدف- بررسی انواع راهبردها و تاثیر آنها بر نتایج فردی و سازمانی کارکنان هدف اصلی و تحلیل چرایی تناقض میان یافته ها هدف فرعی این پژوهش مروری است.

    روش و ارزش

    با توجه به رشد پژوهش های مروری، نوع جدیدی از پژوهش های مروری (دست سوم) شکل گرفته است که به مرور پژوهش های مروری می پردازد. یکی از این روش ها مرور چتری است. مرور چتری با روش منظمی به شناسایی، انتخاب و ارزیابی انتقادی پژوهش های مروری می پردازد. هدف از مرور چتری تجزیه و تحلیل آنچه شناخته شده است، ارایه توصیه هایی برای عمل، شناسایی موارد ناشناخته و ارایه توصیه هایی برای تصمیم گیرندگان و پژوهش های آینده است. تمامی مراحل کار مطابق با چک لیست های مربوطه صورت گرفته و با توجه به معیارهای درون گنجی و چک لیست ارزیابی کیفیت روش شناختی 24 مطالعه در فرایند تحلیلی وارد شده است.

    یافته های اصلی

    حدود 30 مورد کلی راهبرد یا برنامه مختلف جهت ایجاد تعادل کار-زندگی که در سازمان های مختلف در سراسر دنیا طراحی و اجرا شده است در این پژوهش دسته بندی شده اند. به طور کلی یافته‎های حاصل از نتایج متناقض در سطح فردی و سازمانی حاکی از آن است که نتایج حاصل از این راهبردها جهان شمول نیست و تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، قوانین حاکم بر سازمان و جامعه، نوع روش مطالعه، نوع صنعت و اندازه سازمان، نگرش به مباحث جنسیتی و به طور کلی نظام ارزشی یک سازمان یا جامعه قرار دارد.

    نتیجه

    در این پژوهش راهبردهای متفاوتی مرور شده است و این عامل باعث تناقض و ناهمگنی یافته ها می شود؛ اما حتی بررسی نتایج به تفکیک راهبردها نیز نشان دهنده نتایج متناقض است. کنار هم گذاشتن یافته های پژوهش‎های مروری، دلایل تناقض یافته ها روشن می شود که از تصمیم گیرندگان اجرایی این حوزه انتظار می رود قبل از هر گونه طراحی و اجرا به شناسایی نیازها، بررسی عوامل زمینه ای، مکانیسم های واپس زنی و استفاده ترکیبی از این استراتژی ها توجه نمایند.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند (مرور چتری) راهبردها، برنامه ها، سیاست های تعادل کار، زندگی نتایج فردی نتایج سازمانی
  • علیرضا جزینی*، علی هاشمی، محمد زروندی صفحات 93-114
    زمینه و هدف

    امروزه ضرورت توجه سازمان ها بر بهبود عملکرد و رضایت ذینفعان، به ویژه در سازمان های خدماتی همچون پلیس، یک اصل بسیار مهم به شمار می رود. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ابعاد ساختار سازمانی بر عملکرد کلانتری است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نوع روش توصیفی- تحلیلی و از جهت روش اجرا کمی می باشد. به منظور گرد آوری داده ها از ابزار پرسشنامه عملکرد سازمانی «Achieve» هرسی و گلداسمیت (2002) استفاده و جامعه آماری،60 نفر کارکنان کلانتری فرماندهی انتظامی شهرستان نیشابور، به صورت تمام شمار می باشد. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری، حداقل مربعات جزیی، بار های عاملی مرتبه اول، آلفای کرونباخ، شاخص متوسط وریانس استخراج شده، شاخص اشتراک با روایی متقاطع ، شاخص فورنل و لارکر استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس معادلات ساختاری؛ پیچیدگی با ضریب بتا 437/0 در اولویت اول قرار دارد، درنتیجه بیشترین رابطه را با عملکرد سازمانی دارد و در ادامه رسمیت با ضریب بتا 368/0 در رتبه دوم و تمرکز با ضریب بتا 27/0 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد.

    نتایج

    نتایج آزمون نشان می دهد که ساختار سازمانی و مولفه های آن اثرگذاری معناداری بر عملکرد سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، عملکرد سازمانی، رسمیت، پیچیدگی، تمرکز
  • محمد شفائی یامچلو، عباس خورشیدی*، نادر برزگر، سعید مرادی، رضا کرمی صفحات 115-138

    هدف پژوهش حاضرطراحی الگوی مدیریت دانش برای اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهراناست. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه داده بنیاد نوظهور است. جامعه مورد نظر پژوهش شامل کلیه خبرگان حوزه مدیریت دانش تشکیل می دهد که بر اساس روش نمونه‎گیری نظری از نوع گلوله برفی و بر اساس اشباع نظری داده ها، 15 نفر خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که در آن، ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی مدیریت دانایی برای اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شد. برای فرم مصاحبه یادشده ابتدا همه الگوها، یافته ها، مطالعات و نظریه های ملی و جهانی بررسی شده، سپس، با کدگذاری باز، شاخص ها احصا شدند و از طریق کدگذاری محوری، در قالب ابعاد، مولفه ها و شاخص ها مقوله بندی شد، و برای 15 نفر از خبرگان ارسال و به کمک کدگذاری انتخابی از طریق مصاحبه، فن دلفی و بارش فکری ابعاد و مولفه ها شناسایی شد. در نتیجه، 7 بعد، 35 مولفه و 140 برای طراحی الگوی مدیریت دانش برای اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران نهایی شد. پس از تایید نهایی و اولویت بندی خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم شده، و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد.در بخش کمی حجم نمونه بر اساس فرمول تعیین حجم مورگان190نفرانتخاب شدند.در پژوهش حاضر پس از کدگذاری باز ومحوری ابزار سنجش حاصل شده، در قالب یک فرم تنظیم وبرای خبرگان جهت کدگذاری انتخابی ارسال گردید.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، الگوی مدیریت دانش
  • نعیمه مرسلی*، مرتضی موسی خانی، سید مهدی الوانی، علی بدیع زاده صفحات 139-169

    هدف پژوهش" بررسی تاثیر مولفه های مدل مسولیت اجتماعی مدیران بر توسعه سازمانی در سازمان های دولتی در ایران" برای رسیدن به توسعه پایدار در کشور است. این پژوهش از حیث ماهیت کمی و کیفی (آمیخته) می باشد، در مطالعه کیفی شاخص های موثر مدل مسئولیت اجتماعی، بر توسعه سازمانی، توسط 15 خبره که با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند، شناسایی شده است، در نهایت با تکنیک دلفی و مصاحبه سه مرحله ای نیمه ساختار یافته پرسشنامه با 36 گویه استخراج شده است. مطالعات کمی از طریق معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی از طریق نرم افزار لیزرل انجام شده است نمونه آماری 375 نفر از مدیران و کارکنان با سابقه بیش از پنج سال خدمت در سازمان های دولتی کشور که با روش نمونه گیری خوشه ای از کل استان های کشور انتخاب شده و پرسشنامه کمی محقق ساخته، بین ایشان توزیع شده است. روایی و پایایی پرسشنامه با نتایج حاصل از مطالعات کیفی نشان داد که مولفه های مسئولیت اجتماعی مدیران با نه بعد: اقتصادی، اخلاقی، مولفه های ساختار سازمانی، بشر دوستانه، قانونی، محیطی، ویژگی های فردی، امنیت و بعد وظیفه ای، بر توسعه سازمان های دولتی تاثیرگذار است. متناسب با نتایج به دست آمده، در پایان تحقیق پیشنهادهای کاربردی جهت استفاده سازمان های دولتی ، برای رسیدن به جامعه ای با توسعه پایدار در کشور، ارایه شده است.کلمات کلیدی: توسعه سازمانی، مسئولیت اجتماعی، سازمان های دولتی، مدیریت دولتی، توسعه پایدار...

    کلیدواژگان: توسعه سازمانی، مسئولیت اجتماعی، سازمان های دولتی، مدیریت دولتی، توسعه پایدار
  • غلام جباری *، سید امیررضا نجات، ایرج دوستی، محمد قصری، یحیی محمودزاده صفحات 171-197

    یکی از عرصه‌های حایز اهمیت، بحث اقتصاد است و مطابق متن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، اقتصاد یک نقطه‌‌ی کلیدی تعیین کننده است. اقتصاد قوی، نقطه‌ی قوت و عامل مهم سلطه ناپذیری و نفوذ ناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطه‌ی ضعف و زمینه ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است، پژوهش حاضر با هدف تبیین اقتصاد در فرماندهی انتظامی ج. ا.ا و پاسخ به سوال‌های ذیل انجام شده است. تعریف جامع و کامل اقتصاد در ف. انتظامی ج. ا.ا که مورد توافق نخبگان اقتصادی باشد، چیست؟ مهم‌ترین اقدامات اقتصاد ف. انتظامی ج. ا.ا در چهل سال اول انقلاب اسلامی چه بوده است؟ مهم‌ترین دستاوردهای اقتصادی ف. انتظامی ج.ا.ا. در چهل سال اول انقلاب اسلامی چه بوده است؟ الزامات اقتصادی ف. انتظامی ج. ا.ا. بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چیست؟ مهم‌ترین دستاوردهای اقتصادی ف. انتظامی ج. ا.ا بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چیست؟ و وضعیت آینده اقتصاد ف. انتظامی ج. ا.ا در افق چهل سال دوم انقلاب اسلامی (کمی و کیفی) بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چگونه خواهد بود؟
    برای پاسخ به سوالات با رویکرد کیفی و مبتنی بر تحلیل اسناد، ابعاد و مولفه‌های اقتصاد در فرماندهی انتظامی ج.ا.ا از بیانات مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و نظرات خبرگان اقتصادی احصاء گردید و در نتیجه مفهوم اقتصاد در فرماندهی انتظامی ج.ا.ا تبیین شد. بر این اساس سند نهایی اقتصاد در ف. انتظامی ج. ا.ا تدوین و در مرحله کمی، اعتبار سند اقتصاد از طریق پرسشنامه، از نمونه آماری به تعداد 80 نفر از مدیران، کارشناسان و خبرگان اقتصادی درون و برون سازمانی مورد سنجش و پذیرش قرار گرفت.
    نتیجه این‌که به‌کارگیری بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در فرماندهی انتظامی ج.ا.ا دارای دستاوردهای متعددی از جمله ساماندهی و انضباط بخشی ‌فعالیت‌های اقتصادی، خروج از بنگاه‌داری و همچنین ساماندهی و تداوم فعالیت‌های اقتصادی در امر سازندگی است و در نهایت اینکه ورود فرماندهی انتظامی ج.ا.ا به عرصه شرکت‌های دانش‌بنیان و تمرکز بر فعالیت‌های اقتصادی مرتبط با بهبود معیشت و رفاه کارکنان فرماندهی انتظامی ج.ا.ا ضروری خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، اقتصاد انتظامی، الزامات و دستاوردها
|
  • Mehdi Fathi Moghaddam, yousef mohammadi moghadam *, Neda Nafari, Nader Sheikholeslami Kandelousi Pages 11-39

    The strategy of the organization is the way to achieve goals and to identify external (opportunities and threats) and internal factors (strengths and weaknesses) and exploit them properly and neutralize internal weaknesses and external threats. Human resource strategy as one of the organizational strategies is a model of decisions that deals with human resource policies and procedures in line with the goals of the organization to improve productivity and its performance. The purpose of this strategy is to align human resource policies with the strategic goals of the organization; in such a way that there is internal coordination (integration and cohesion) between the human resource subsystems and strategy and the strategy of the external coordination organization. Accordingly, considering the importance of the subject, the purpose of this study is to investigate the relationship between the factors that create alignment between human resource and organizational strategy. The present study was conducted with a combined approach (qualitative and quantitative). In the qualitative part of the research, the conceptual model has been designed by consulting 15 managers of the human resources department of the Refah Bank and through an open-design questionnaire. In the quantitative research, through a sample of 384 people, the designed model with the system dynamics approach has been tested. The results show that the most important factors are divided into 5 main categories including creating a suitable organizational environment, improving the quality of human resources, coherent planning, ability of managers and attention to welfare mechanisms and 30 sub-categories.

    Keywords: human resources, Organizational strategies, Refah Bank, Mixed method, Dynamic method
  • sara behfar* Pages 41-91
    Background

    Different work-life balance strategies or programs have been designed and implemented in different organizations in different countries. These strategies affect a wide range of individual, organizational and social outcomes. But the findings of Primary and secondary research indicate contradictory results.

    Objectives

    To evaluate the effects of different work-life balance strategies on the individual and organizational outcomes.

    Search method 

    Due to the growth of review research, a new type of review research (called tertiary level research) has been formed, which reviews, systematic review research. One of these methods is umbrella review. Umbrella Review identifies, selects, and critically evaluates review research in a clear and orderly manner. The purpose of the umbrella review is to analyze what is known, provide advice for action, identify unknowns, and provide advice to decision makers and future research. All stages of the work have been done in accordance with the relevant checklists and according to the inclusion criteria and methodological quality assessment checklist, 24 studies have been included in the analytical process of this review. Gray literature is also included in this review.

    Main Findings

    Different strategies, programs or policies to create work-life balance that have been designed and implemented in various organizations around the world are categorized in this study. In general, the findings of contradictory results at the individual and organizational level indicate that the results of these strategies are not universal and are influenced by various factors, including cultural, economic, political, organizational regulations, the type of study method, the type of industry and the size of the organization, the attitude towards gender issues and the value system of an organization or society in general.

    Result 

    The results are heterogeneous and contradictory due to differences in strategies, but a separate study of strategies also shows contradictory results. Putting together the findings of review research in this category, the reasons for the discrepancies in the findings become clear. Decision makers in this field are expected to identify needs, examine underlying factors, backlash mechanisms and dark sides before any design and implementation. Consider a combination of these strategies.

    Keywords: Umbrella Review, Work-Life Balance Strategies, Plans, Policies, Individual Results, Organizational Results
  • alireza jazini *, Ali Hashemi, mohamad zarvandi Pages 93-114
    Background and Aim

    Today, the need for organizations to pay attention to improving the performance and satisfaction of stakeholders, especially in service organizations such as the police, is a very important principle. The purpose of this study is to investigate the effect of organizational structure dimensions on police performance. Research

    method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of type and quantitative in terms of implementation method. In order to collect data, the tools of organizational performance questionnaire "Achieve" Hersey and Goldsmith (2002) were used and the statistical population is 60 police officers of Neishabour police command, in full. For inferential analysis of the data, measurement tools, partial least squares, first-order factor loads, Cronbach's alpha, mean variance index, cross-validity subscription index, Fornell index and Larker index were used.

    Results

    Based on structural equations; Complexity with beta coefficient of 0.437 is in the first priority, therefore it has the most relation with organizational performance, followed by formality with beta coefficient of 0.368 in the second rank and focus with beta coefficient of 0.27 in the third and final rank.

    Results

    The test results show that organizational structure and its components have a significant effect on organizational performance.

    Keywords: organizational structure, organizational performance, Formality, Complexity, focus
  • mohammad shafaeyi, abas khorshidi *, nader barzegar, saeed moradi, reza karami Pages 115-138
  • Naimeh Morsali *, Morteza Mousakhani, Seyed Mehdi Alvani, Ali Badi Zadeh Pages 139-169

    The purpose of this study is to investigate the effect of the components of managers' social responsibility model on organizational development in government organizations in Iran to achieve the development of government organizations and sustainable development in the country. This research has been done in both quantitative and qualitative (mixed) forms. In the qualitative study, the effective indicators of the social responsibility model on organizational development have been identified by 15 experts who have been selected using the snowball technique and finally by the Delphi and A semi-structured three-stage interview of the questionnaire with 42 items was extracted. Quantitative studies have been done through structural equations of partial least squares through LISREL software and the statistical population of 375 managers and employees with more than five years of service in government organizations has been tested by cluster sampling method from the whole province. In this stage, a questionnaire has been developed that its validity and reliability with the results of qualitative studies showed that the components of social responsibility of managers, which includes nine dimensions: economic, moral, The components of organizational structure are humanitarian, legal, environmental, personal characteristics, security and task dimension. They affect the development of government organizations. In accordance with the obtained results, at the end of the research, practical suggestions for the use of government organizations in achieving a society with sustainable development in the country are mentioned. Keywords: Organizational Development, Social Responsibility, Government Organizations, Government Management, Sustainable Development.

    Keywords: organizational development, social responsibility, Government Organizations, government management, Sustainable Development
  • Gholam Jabbari *, amirreza nejat, Iraj doosti, mohamad ghasri, yahya mahmoodzade Pages 171-197

    Economy is considered to be one of the the important area, and according to the text of the statement of the second step of the Islamic Revolution, economics is a key determinant of economics. Strong economy is a strong point and an important factor in the invulnerability of the country and a weak economy is a weak point and a source of influence, domination and enemies. The present study aims to explain the economy in the NAJA and answer the following questions. What is the comprehensive definition of economics in the NAJA that is agreed upon by the economic elite? What was the most important Islamic economy of the NAJA in the first half of the revolution? What were the most important NAJA economies in the first half of the Islamic Revolution? According to the NAJA, what are the economic requirements of the second step of the Islamic Revolution? What are the most important economic events of NAJA based on the statement of the second step of the Islamic Revolution? And what was the future situation of the NAJA economy on the horizon of the second phase of the Islamic Revolution (quantitative and qualitative) according to the statement of the second step of the Islamic Revolution?
    The result is that the application of the statement of the second step of the Islamic Revolution in the NAJA has several cases, including organizing and disciplining part of economic activities, leaving the enterprise and also organizing, reducing and dissolving companies and economic institutions, NAJA economic activities in construction and NAJA economic activities. Is. The field is relative self-sufficiency and outsourcing and management services themselves, and finally the NAJA will enter the field of foundation companies and economic activities related to improving students' livelihoods and NAJA environmental conditions.

    Keywords: Statement of the Second Step of the Islamic Revolution, Management Economics, RequirementsAnd Identities