فهرست مطالب

Reproductive BioMedicine - Volume:20 Issue: 1, Jan 2022

International Journal of Reproductive BioMedicine
Volume:20 Issue: 1, Jan 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 1-12
    مقدمه

    سرطان یکی از بیماری های شایع است که پیامدهای جسمی و روانی بسیاری را به دنبال دارد. زنان مبتلا به سرطان بیشتر از زنان سالم دچار اختلال عملکرد جنسی می شوند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تخمین شیوع کلی اختلال عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پایگاه های بین المللیGoogle Scholar ،Embase ،PubMed ، Web of Science وScopus بدون محدودیت زمانی برای مقالات مرتبط جستجو شدند. در جستجو از کلمات کلیدی "نیوپلازی"، "تومور"، "سرطان"، "بدخیمی"، "شاخص عملکرد جنسی زنان "و "اختلال عملکرد جنسی زنان" استفاده شد. داده ها با استفاده از روش متاآنالیز و مدل اثرات تصادفی در نرم افزارStata ، نسخه 14 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل 24 مقاله با حجم نمونه 5483 نشان داد که شیوع اختلال عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان (59-74 CI:، 95٪) 66% است. بیشترین و کمترین شیوع به ترتیب در آفریقا 75% و اروپا 43% بود. هیچ ارتباطی بین شیوع اختلال عملکرد جنسی و سن، اندازه نمونه، سال انتشار و کیفیت مقالات وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    اختلال عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان بسیار شیوع دارد. ارایه آموزش های لازم برای حل این مشکل ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، شیوع، متاآنالیز، زنان، رابطه جنسی
  • صفحات 13-20
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری چند عاملی ناهمگون با نشانگان مختلف است که برخی از زنان را در سن باروری تحت تاثیر قرار  می دهد. ناهنجاری های اندوکرین و متابولیک نظیر ناباروری، اضافه وزن و چاقی، دیابت نوع 2، هیپرآندروژنیسم و افزایش هورمون LH در زنان مبتلا به این بیماری رایج می باشد.

    هدف

    هدف این مطالعه مروری، نشان دادن تاثیر و ظرفیت ترکیبات و مواد گیاهی و غیر شیمیایی برای بهبود بیماری است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از کلمات کلیدی معتبر (شامل "درمان غیر شیمیایی"، "درمان گیاهی"،" تخمدان پلی کیستیک" و PCOS)، در دیتابیس الکترونیک شامل PubMed/MEDLINE, Web of Science, Scopus و Reaxys اطلاعات از تمامی مقالات کسب شد و جستجوی منابع از ژانویه 2009 تا دسامبر 2019 انجام گردید.

    نتایج

    تعداد 34 تحقیق مهم با نتایج معنادار و قابل اتکا در این بررسی تجمیع و بحث شد. موثرترین درمان های گیاهی در مدل های حیوانی تخمدان  پلی کیستیک، شامل بهبود ناهنجاری های هورمون های استرویید جنسی سرم خون، نسبت LH :FSH، آنزیم های استروییدوژنز، پارامترهای قلبی-عروقی، پروفایل چربی، قند خون و سیکل استروس بود. در بیماران سندرم تخمدان پلی کیستیک، اثرات مثبتی بخاطر کاهش در میزان تستوسترون، استروژن، LH، نسبت LH :FSH و میزان انسولین مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان دهنده تنوع و تاثیر درمان گیاهی و غیرشیمیایی بر روی بیماری PCOS است. این یافته ها ممکن است در مطالعات آتی علت شناسی و درمان این سندرم بعنوان یکی از رایج ترین علل ناباروری در زنان، راهگشا و کمک رسان باشد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، اختلالات اندوکرین، گیاه درمانی
  • صفحات 21-28
    مقدمه

    تخمین وزن هنگام تولد در دیابت بارداری (GDM) و تشخیص نوزادان کوچک برای سن بارداری (SGA) به نظر به اندازه کافی دقیق نمی باشد.

    هدف

    هدف ما بررسی ارتباط بین شاخص‌های داپلر شریان کلیوی جنین و وزن نوزاد هنگام تولد در زنان مبتلا به GDM در اواخر بارداری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی آینده نگر، 246 زن باردار از بیمارستان شریعتی تهران، شامل زنان مبتلا به دیابت و زنان کنترل سالم انتخاب شدند. شرکت کنندگان در اواخر بارداری به صورت هفتگی تحت سونوگرافی داپلر قرار گرفتند تا شاخص های داپلر شریان نافی، شریان های میانی مغزی و کلیوی تعیین شود. شاخص های رشد جنین شامل قطر بای پریتال، دور شکم، دور سر و طول استخوان ران نیز ثبت شد.

    نتایج

    شاخص های رشد جنین و وزن تخمینی جنین بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. وزن هنگام تولد در گروه GDM به طور قابل توجهی بالاتر بود   (001/0 = p). در گروه GDM شاخص های همودینامیکی (031/0 = p)UA-RI ، (033/0 = p)UA-S/D ، (007/0 = p)RA-RI ، (032/0 = p)RA-PI و (006/0 = p) RA-S/D نسبت به گروه شاهد بطور معنی دار بالاتر بود. در گروه GDM، یک رابطه خطی معکوس بین (014/0 = p، 221/0- = r)UA-PI (004/0 = p، 258/0- = r) UA-S/D، (018/0 = p، 213/0- = r)RA-RI ، (010/0 = p، 231/0- = r) RA-PI و (025/0 = p، 202/0- = r)      RA-S/D با وزن هنگام تولد وجود داشت. در گروه شاهد، فقط PI شریان نافی با وزن هنگام تولد همبستگی معکوس خطی داشت (027/0 = p، 199/0- = r) و ارتباط معنی داری بین شاخص های شریان های کلیوی و وزن هنگام تولد مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از شاخص های همودینامیکی داپلر شریان کلیه در اواخر بارداری در بیماران GDM می تواند برای شناسایی زودتر جنین های در معرض هایپوکسی، حتی با صدک وزنی طبیعی که در معرض خطر SGA یا IUGR هستند، مفید باشد.

    کلیدواژگان: جنین، دیابت بارداری، شیرخوار، شریان مغزی میانی، شریان کلیوی، سونوگرافی داپلر، شریان نافی
  • صفحات 29-36
    مقدمه

    بتاتروفین ممکن است با بیماری های متابولیک مرتبط باشد.

    هدف

    بررسی سطح بتاتروفین و ارتباط آن با پارامترهای متابولیکی و التهابی در بیماران نابارور PCOS و غیر PCOS کاندید IUI.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 90 زن نابارور (45 مبتلا به PCOS و 45 غیر مبتلا به PCOS) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، در تهران انجام شد. از شرکت کنندگان برای به دست آوردن سن، BMI، سابقه تولید مثل مصاحبه به عمل آمد. نمونه خون وریدی بازویی ناشتا به منظور اندازه گیری بتاتروفین، FSH، انسولین، LH، FSH، کلسترول لیپوپروتیین با چگالی کم، استرادیول و پروتیین واکنشی C در روز سوم چرخه قاعدگی گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS 25 و آزمون های آماری مانند آزمون t مستقل، مجذور کای و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان بتاتروفین در زنان مبتلا به PCOS به طور قابل توجهی بالاتر از گروه شاهد بود (05/0 = p). بر اساس تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه، تاثیر پارامترهای متابولیکی و التهابی بر بتاتروفین معنی دار نبود (05/0 > p). نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین گروه ها در فولیکوژنز وجود ندارد (57/0 = p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، میزان بتاتروفین در زنان نابارور PCOS بیشتر از زنان غیر PCOS نابارور بود. بطور غیرمستقیم، ممکن است استدلال شود که ارتباط بالقوه ای بین افزایش بتاتروفین و افزایش احتمالی بروز سندرم PCOS وجود دارد. برای بررسی نقش بتاتروفین در مقاومت به انسولین، متابولیسم چربی و اثرات آن بر نتایج درمان ناباروری، مطالعات بیشتری با اندازه نمونه بزرگتر مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: پروتئین ANGPTL8 انسان، ناباروری، سندرم تخمدان پلی کیستیک، ایران
  • صفحات 37-46
    مقدمه

    ناباروری یک معضل بهداشت جهانی است که در دنیا آمار متفاوتی از آن گزارش شده است.

    هدف

    این مطالعه روند طولی نرخ شیوع ناباروری اولیه و ثانویه را در بین کشورهای جهان طی دهه های گذشته بررسی می کند.

    مواد و روش ها

    اطلاعات نرخ شیوع ناباروری اولیه و ثانویه در هر 100000 جمعیت در 195 کشور طی سال های 1990-2017 از پایگاه داده بار جهانی بیماری (GBD) استخراج شد. روندهای طولی نرخ شیوع ناباروری اولیه و ثانویه در هفت منطقه اپیدمیولوژیک تعیین شده توسط GBD، مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    در مجموع نرخ شیوع ناباروری اولیه و ثانویه در مردان کمتر از زنان بود. با گذشت زمان، شیوع ناباروری اولیه در مردان و زنان در کشورهای با درآمد بالا روند کاهشی داشته است (نرخ 3/9- در مردان و 6/11- در زنان). در مناطق دیگر نرخ شیوع ناباروری اولیه افزایش یافته اند، بالاترین میزان مربوط به زنان آسیای جنوبی و مردان آفریقای شمالی و خاورمیانه است (با نرخ 9/40 و 0/19 به ترتیب). طی دهه های گذشته، شیوع ناباروری ثانویه در زنان اروپای مرکزی، اروپای شرقی و آسیای میانه (نرخ 9/16-) و همچنین مناطق با درآمد بالا (با نرخ 7/11-) در حال کاهش است. نرخ شیوع ناباروری ثانویه در مناطق دیگر در حال افزایش است، با بیشترین افزایش در مردان آفریقای شمالی و خاورمیانه (با نرخ 9/119) و جنوب آسیا (با نرخ 4/83) و هم چنین زنان آسیای جنوبی (با نرخ 4/48).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج ما شیوع ناباروری در کشورهای با درآمد بالا و پیشرفته روند نزولی داشته و در کشورهای دیگر روند افزایشی نشان می دهد. اگرچه ناشناخته ماندن افراد نابارور به دلیل تمایل کم برای کودک، و داشتن امکانات درمان ناباروری در این مناطق در مقایسه با مناطق دیگر، ممکن است دلایل آن باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری اولیه و ثانویه، مطالعه GBD، تحلیل روند
  • صفحات 47-58
    مقدمه

    بسیاری از مطالعات نشان داده اند که گلوکوکورتیکوییدها نقش مهمی در پنجره کاشت دارند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دگزامتازون بر میزان پذیرش آندومتر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در روزهای 4 و 5 بارداری، موش ها تحت درمان های اولیه قرار گرفتند و در روز 5 بارداری پس از آخرین تزریق کشته شدند. نمونه‌ها در 4 گروه به طوریکه در هر گروه 10 موش قرار گرفتند. گروه کنترل، گروه دریافت کننده دگزامتازون، گروه دریافت کننده مهار کننده mTOR، گروه گیرنده دگزامتازون و مهار کننده mTOR. اپیتلیوم آندومتر رحم موش تراش داده شدند و برای اندازه گیری بیان ژن هایHAND2 ،MSX-1 ، HB-EGF و میکرو RNA های miRNA let7a ،miRNA 145 ، miRNA 451 از روش Real Time Pcr و همچنین بیان پروتیین mTOR و 4E‐BP1 از روش وسترن بلات استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بیانMsx.1 ،HAND2 ، HB-EGF، miR-451 و miR-Let-7a به طور معنی داری در آندومتر در گروه دریافت کننده دگزامتازون نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است، در حالی که بیان miR-145 در آندومتر افزایش را نشان داد. علاوه بر این، در گروه مهار کننده mTOR، میزان بیانMsx.1 ،HAND2 ،HB-EGF ، miR451 و miR-Let-7a را کاهش را نشان داد، در حالی که در گروه مهار کننده mTOR، میزان بیان miR-145 افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که دگزامتازون از طریق تغییر ژن های خاص که در پذیرش آندومتر موثر هستند، می تواند در طی دوره لانه گزینی، میزان پذیرش رحم را کاهش دهد. علاوه بر این، مسیر mTOR به ظاهر نقش اساسی در پذیرش آندومتر نشان داد.

    کلیدواژگان: پذیرش آندومتر، دگزامتازون، HB-EGF، MSX-1، mTOR
  • صفحات 59-64
    مقدمه

    اولین بیمار آندومتریوز اینگوینال توسط کالن در سال 1896 توضیح داده شد. آندومتریوز لیگامان راند می تواند در ناحیه لگن یا اینگوینال باشد. آندومتریوز اینگوینال یک مشکل بالینی نادر است که فقط در 6/0٪ از بیماران اتفاق می افتد. بیماران مبتلا به آندومتریوز اینگوینال به ویژه در دوره های قاعدگی از توده دردناک اینگوینال شکایت دارند و بیشتر آنها سابقه جراحی دارند. درگیری آندومتریوزیس اینگوینال در سمت راست معمولا از سمت چپ شایع تر است (94-90%)، بیماران مبتلا به آندومتریوز اینگوینال ممکن است سابقه جراحی لگن یا شکم داشته باشند.

     

    مورد

    در مطالعه ما، بیمار سابقه جراحی قبلی نداشت و سونوگرافی شکم توده هایپوکوییک با واسکولاریتی پایین را نشان داد. که قبل از عمل توسط دو متخصص رادیولوژی, آندومتریوز اینگوینال به درستی تشخیص داده شد و بیمار تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    توجه به آندومتریوز اینگوینال در تشخیص افتراقی بیماران با توده اینگوینال مهم است، حتی اگر سابقه جراحی زنان یا شکم وجود نداشته باشد.

    کلیدواژگان: آندومتریوز، اینگوینال، سونوگرافی، گزارش موردی
|
  • Seyedeh Esmat Hosseini, Mahnaz Ilkhani*, Camelia Rohani, Alireza Nikbakht Nasrabadi, Raza Ghanei Gheshlagh, Ashraf Moieni Pages 1-12
    Background

    Cancer is one of the most common diseases and it has many physical and psychological consequences. Women with cancer are more likely to suffer from sexual dysfunction (SD) than healthy women.

    Objective

    To estimate the overall prevalence of SD in women with cancer.

    Materials and Methods

    The international databases Google Scholar, Embase, PubMed, Web of Science, and Scopus were searched for related articles without any time limitation. The keywords “Neoplasia”, “Tumor”, “Cancer”, “Malignancy”, “Female Sexual Function Index”, “FSFI”, and “female sexual dysfunction” along with their combinations were used in the search. Inconsistencies in the data were examined using the I2 test. The data were analyzed using the meta-analysis method and the random-effects model in the Stata software.

    Results

    The analysis of 24 articles with a sample size of 5483 women showed that the prevalence of SD in women with cancer was 66% (95% CI: 59-74%). The highest and lowest prevalence were in Africa and Europe, respectively (75%; 95% CI: 66-83% vs. 43%; 95% CI: 26-60%, respectively). There was no relationship between the prevalence of SD and the mean age of the women, sample size, year of publication, or quality of articles.

    Conclusion

    SD is highly prevalent in women with cancer. African and American women with cancer have a higher average FSD prevalence than Asian and European ones.

    Keywords: Sexual dysfunction, Prevalence, Meta-analysis, Women, Sex
  • Farahnaz Azin*, Homayoun Khazali Pages 13-20
    Background

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a complex heterogeneous disease with various symptoms, which can affect females of reproductive age. Endocrine and metabolic abnormalities such as infertility, being over-weight or obese, type 2 diabetes, hyperandrogenism and increased luteinizing hormone (LH) are common in women with PCOS.

    Objective

    This review aimed to assess the efficacy of non-chemical and herbal substances for PCOS recovery. 

    Materials and Methods

    The keywords “non-chemical treatment”, “herbal treatment”, “polycystic ovary syndrome” and “PCOS” were used to search for articles in the electronic databases PubMed/MEDLINE, Web of Science, Scopus, and Reaxys, published from January 2009 to December 2019.

    Results

    34 relevant studies were found and were briefly described in this review. The most effective herbal treatments in animal models of PCOS were to restore abnormality in serum sex steroid profile, LH: follicle stimulating hormone ratio, steroidogenic enzymes, cardiovascular parameters, lipid profile, and glucose and estrous cycles. In PCOS patients, positive effects on PCOS due to reductions in testosterone, estrogen, LH, LH: follicle stimulating hormone ratio, and insulin levels were observed.

    Conclusion

    The results of this review revealed the variability and efficacy of phytotherapy and non-chemical treatments associated with PCOS disease. These findings may help future studies on the etiology and treatment of this syndrome.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Endocrine disorders, Phytotherapy
  • Ashraf Jamal, Mahsa Naemi, Laleh Eslamian, Vajiheh Marsoosi, Maryam Moghfeghi, Maryam Nurzadeh, Taraneh Geran, Marjan Ghaemi, Leila Zanbagh* Pages 21-28
    Background

    Estimation of the fetal birth weight and diagnosis of small for gestational age in the fetuses of women with gestational diabetes mellitus (GDM) are currently imprecise.

    Objective

    We aimed to evaluate the association between fetal renal artery Doppler indices and neonatal birth weight in women with GDM in late pregnancy.

    Materials and Methods

    This cohort study recruited 246 pregnant women from Shariati Hospital in Tehran, Iran, in two GDM and healthy control groups. Participants underwent weekly Doppler ultrasounds in late pregnancy period (37-40 wk) to determine the Doppler indices of the umbilical artery, middle cerebral, and renal arteries. Fetal growth indices including biparietal diameter, abdominal circumference, head circumference, and femur length were also recorded and compared between two groups.

    Results

    Fetal growth indices and estimated fetal weight were not significantly different between the two groups. Neonatal birth weight was significantly higher in the GDM group (p < 0.001). The GDM group had significantly higher renal artery indices (RI: p = 0.007, pulsatility index (PI): p = 0.032, and systolic/diastolic ratio (S/D): p = 0.006) compared to the control group. Also, there was an inverse linear correlation between umbilical indices and birth weight ((PI: p = 0.014), S/D: (p = 0.004)), and between renal artery indices and birth weight ((RI: p = 0.018), PI: p = 0.010) and S/D: p = 0.025)). In the control group, only umbilical artery PI had an inverse linear correlation with birth weight (p = 0.027) and there was no correlation between renal artery indices and birth weight.

    Conclusion

    Using Doppler hemodynamic indices of the renal artery in late pregnancy in women with GDM can be helpful for early detection of hypoxic fetuses, who are at risk of being small for gestational age or having intrauterine growth restriction, even when of normal weight.

    Keywords: Fetus, Gestational diabetes mellitus, Infant, Middle cerebral artery, Renal artery, Doppler ultrasound, Umbilical artery
  • Fatemeh Keikha, Ensieh Shahrokh Tehraninejad, Marzieh Rakhshkhorshid, Malihe Afiat*, Fedyeh Hagholahi, Fatemeh Ghasemi Pages 29-36
    Background

    Betatrophin may be associated with metabolic diseases.

    Objective

    To investigate the betatrophin level and its association with metabolic and inflammatory parameters in infertile women with polycystic ovary syndrome (PCOS) and other infertile women during the intrauterine insemination cycle.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted with 90 infertile women (45 with PCOS and 45 without) chosen by convenience sampling, in the infertility clinic of Imam Khomeini Hospital in Tehran, Iran. Participants were interviewed to obtain their age, body mass index, and reproductive history. Fasting brachial venous blood samples were obtained on the 3rd day of the menstrual cycle to measure the levels of betatrophin, fasting blood sugar, insulin, luteinizing hormone, follicle-stimulating hormone, low-density lipoprotein cholesterol, estradiol, and high-sensitivity C-reactive protein.

    Results

    The results showed that the level of betatrophin in women with PCOS was significantly higher than in the control group (p = 0.05). Based on multiple linear regression analyses, the effects of metabolic and inflammatory parameters on betatrophin were not significant (p = 0.19). The results showed no significant difference between groups in folliculogenesis (p = 0.57).

    Conclusion

    According to the results, betatrophin levels were higher in infertile women with PCOS than in those without. The findings suggest that there may be an association between increased betatrophin and increased incidence of PCOS. Further studies with a larger sample size are needed to investigate the role of betatrophin in insulin resistance and lipid metabolism, and its effects on infertility treatment outcomes.

    Keywords: ANGPTL8 protein human, Infertility, Polycystic ovary syndrome, Iran
  • Nasrin Borumandnia, Hamid Alavi Majd*, Naghmeh Khadembashi, Hojat Alaii Pages 37-46
    Background

    Infertility is a global health issue and is reported differently worldwide.

    Objective

    To assess the longitudinal trends of primary and secondary infertility prevalence rate (PSIPR) per 100000 across all countries during past decades.

    Materials and Methods

    The PSIPR was extracted from the global burden of disease (GBD) database for 195 countries during 1993-2017. The longitudinal trends of PSIPR were explored across the seven epidemiological regions designated by GBD.

    Results

    Globally, the PSIPR was lower among men than women. Over time, the prevalence of primary infertility in men and women had a decreasing trend of -9.3 and -11.6 in High-Income countries. Other regions have seen an increase, the highest being in South Asian women, and men of the Middle East and North Africa, with rates of 40.9 and 19.0, respectively. Over time, the secondary infertility prevalence in women of Central Asia, Central Europe and, Eastern Europe, as well as High-Income countries, has been declining, (rates of -16.9 and -11.7, respectively). Other regions have been on the rise, with the highest increase among women of Middle East, North Africa, and South Asia (trend of 119.9 and 83.4, respectively), and in South Asian men (trend of 48.4).

    Conclusion

    The overall trend of infertility prevalence shows a downward trajectory in high-income and developed countries and an upward trend in others. These findings might be explained by missed cases of infertility due to a low tendency for reproduction and the presence of more infertility treatment facilities in these regions.

    Keywords: Infertility, Global burden of disease, Longitudinal studies
  • Behrooz Niknafs, Naser Shokrzadeh, MohammadReza Alivand, Mohammad Bakhtiar Hesam Shariati* Pages 47-58
    Background

    The role of glucocorticoids in implantation has been demonstrated.

    Objective

    This study aimed to evaluate the effect of dexamethasone on endometrial receptivity.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 BALB/c female mice aged eight wk old weighing approximately 25.0 ± 1.4 gr were used. The mice were divided into four groups (n = 10/each) of control, dexamethasone (100 μg/kg, intraperitoneal injection), mammalian target of rapamycin (mTOR) inhibitor (PP242) (30 mg/kg, intraperitoneal injection), and dexamethasone and PP242. The endometrial epithelium of the mouse was separated to measure messenger RNA expression of heart and neural crest derivatives-expressed protein 2 (HAND2), Msh homeobox 1 (Msx-1), heparin binding epidermal growth factor (HB-EGF), microRNA (miRNA) Let‐7a, miRNA-145 and miRNA-451, using real-time polymerase chain reaction. Also, protein expression of mammalian mTOR and eukaryotic translation initiation factor 4E‐binding protein1 (4E-BP1) was measured using western blot.

    Results

    The results revealed that the expression of Msx-1, HAND2, HB-EGF, miRNA-451, and miRNA-Let-7a was significantly decreased in the endometrium in the dexamethasone group compared to the control, while the expression of miRNA-145 in the endometrium was up-regulated. Additionally, the administration of PP242, known as an inhibitor of mTOR, was associated with significantly reduced expression of Msx-1, HAND2, HB-EGF, miRNA-451, and miRNA-Let-7a, while PP242 induced messenger RNA expression of miRNA-145.

    Conclusion

    It appears that dexamethasone can diminish uterine receptivity during the implantation period, at least to some extent, through the alteration of particular genes that impact endometrial receptivity. Furthermore, the mTOR pathway seemingly showed an essential role in endometrial receptivity.

    Keywords: Endometrial receptivity, Dexamethasone, HB-EGF, MSX-1, mTOR, Mouse
  • Abolfazl Mehdizadeh, Shahla Chaichian, Shahla Mirgaloybayat, Samaneh Rokhgireh, Kobra Tahermanesh, Maryam Kadivar, Farahnaz Farzaneh* Pages 59-64
    Background

    The first case of inguinal endometriosis was described by Cullen. Endometriosis in the round ligament could be in the pelvic or inguinal area and is a rare disease occurring in 0.6% of women. Women with inguinal endometriosis have a painful inguinal mass during menstrual cycles and they mostly have a history of surgery. The right side is more commonly involved in inguinal endometriosis than the left side (90-94%). A history of gynecologic or abdominal surgery is common in women with inguinal endometriosis.

    Case presentation

    In our case, a 39-yr-old virgin woman presented with localized pain in the right inguinal that had been present for 4 yr. She did not have any history of previous surgery, and abdominal ultrasonography showed a hypoechoic mass with minimal vascularity. Inguinal endometriosis was correctly diagnosed by two expert radiologists preoperatively, and she underwent laparoscopic surgery.

    Conclusion

    Considering inguinal endometriosis in the differential diagnosis of women with inguinal masses is important, even if there is no history of gynecologic or abdominal surgery.

    Keywords: Endometriosis, Inguinal, Ultrasound, Case report
  • Mojtaba Keikha, Shayesteh Jahanfar, Zeinab Hemati* Pages 65-67
  • Abbas Aflatoonian, Farideh Arabjahvani*, Maryam Eftekhar, Mozhgan Sayadi Page 68

    The authors have been informed that some errors occurred on their published article entitled "Effect of vitamin D insufficiency treatment on fertility outcomes in frozen-thawed embryo transfer cycles: A randomized clinical trial" [Iran J Reprod Med 2014; 12: 595-600] in the time of study and the tables which do not affect the article's conclusion. The completion date of the investigation was changed from April 2014 to February 2014. Also, the study results were re-analyzed, and some minor modifications were made in the numbers mentioned in the tables without affecting the overall meaning and concept of the study. The author's wishe to apologize for these errors. The online version of the article has been updated on 12 June 2017 and can be found at http://dx.doi.org/10.18502/ijrm.v17i12.5801

  • Maryam Eftekhar, Robabe Hosseinisadat*, Ramesh Baradaran, Elham Naghshineh Page 70

    The authors of article entitled " Effect of granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) on IVF outcomes in infertile women: An RCT" requested some corrections in their article due to re-analyze their data. The authors reviewed the data and confirmed the critical but inadvertent statistical analysis errors which had occurred during research. As the authors explain in their letter to the editor, the errors are listed as:  The Mann-Whitney test has been added in statistical analysis section. Some numbers in tables has been changed and statistical tests has been revised. One of the readers of the article informed the corresponding author that there seems to be a number of errors in presenting data, so the authors re-analyzed the data and due to the selection of an inappropriate statistical test, some numbers were incorrect. The corrected article has been provided with corrections to the paper; and relevant tables. The authors have confirmed that there are no other errors. The corrected article has been reviewed by our editorial team, and we have confirmed that the overall conclusion has not been changed as stated in the updated article available at: http://dx.doi.org/ 10.18502/ijrm.v17i12.5795 (updated on August 29, 2021).