فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم گلشنی*، ثریا ضیایی صفحات 11-24
    هدف

    در این پژوهش بیان و تعریف مفاهیم اطلاعات و اطلاعات نامطمین یا اطلاعات نادرست و بیان ریشه ها و بسترهای شکل گیری اطلاعات نامطمین و تاثیر آن در تصمیم گیری کاربران در رفع نیاز اطلاعاتی خود و درنهایت وارد شدن در چرخه شکل گیری دانشی است که از این چرخه حاصل خواهد شد.

    روش شناسی پژوهش

    پژوهش حاضر از روش مطالعه مروری کتابخانه ای استفاده شده است و براساس پیشینه های مرتبط با موضوع مورد مطالعه انجام گرفت. در این پژوهش ابتدا به بیان مفاهیم موردنظر در مورد اطلاعات و اطلاعات نامطمین پرداخته شده و سپس بسترهای شکل گیری اطلاعات نامطمین و نقش آن در تصمیم گیری کاربران مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در عصر کنونی سرعت انتشار آنلاین اطلاعات نامطمین در تاریخ ارتباطات بی سابقه است. در دسترس نبودن یا فقدان منابع معتبر اطلاعاتی یکی از مهم ترین چالش های جوامع در قرن 21 است. این پدیده با ترکیبی از همه گیر بودن شبکه های اجتماعی، رسانه های آنلاین معتبر و ویژگی های پردازش اطلاعات انسانی تقویت می شود. اطلاعات، اطلاعات نادرست و اطلاعات مخرب هرکدام می توانند با توجه به وضعیت موجود و تفسیر گیرنده، وضعیت خاصی را ​​برای افراد یا سازمان ایجاد کنند. منظور از اطلاعات نامطمین در این پژوهش، دو مفهوم اطلاعات نادرست و اطلاعات مخرب است.

    بحث و نتیجه گیری

    کارایی اطلاعات، به کیفیت ارتباط و مفید بودن اطلاعات بستگی دارد. در صورتی که شرایط برقراری ارتباط موثر و دریافت اطلاعات مفید برای جستجوگران یا کاربران اطلاعات رخ بدهد، منجر به تصمیم گیری درست کاربر در انتخاب اطلاعات کاربردی و موردنیاز وی خواهد شد که به تولید دانش ضمنی و برقراری چرخه دانش کمک به سزایی خواهد کرد

    کلیدواژگان: اطلاعات، اطلاعات نادرست، اطلاعات مخرب، یکپارچگی اطلاعات
  • وجیهه فلاحتی پایین دروازه*، احمد شعبانی، سید علی سیادت صفحات 25-35
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت رابطه یادگیری سازمانی با رهبری تحولی و عملکرد شغلی کتابداران دانشگاه های دولتی شهر اصفهان انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش آن، توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتابداران دانشگاه های دولتی شهر اصفهان در سال 1396 که تعداد آن ها 139 نفر بودند و از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای 111 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه یادگیری سازمانی گومز و همکاران (2005)، رهبری چندگانه براساس نظریه باس و آولیو (1995) و عملکرد شغلی پاترسون (1990) جهت گردآوری داده ها استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ که در پرسشنامه یادگیری سازمانی 930/0، رهبری تحولی 955/0 و عملکرد شغلی پاترسون 856/0 بود، برای سنجش پایایی پرسشنامه ها استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین یادگیری سازمانی با رهبری تحولی و عملکرد شغلی کتابداران دانشگاه های دولتی شهر اصفهان رابطه معنی داری وجود دارد.

     بحث و نتیجه گیری

    مدیران، کارکنان و کتابداران باید نگرش و دیدگاه خود درباره یادگیری سازمانی و رهبری تحولی را ارتقا داده و عملکرد خود و سازمان را ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، رهبری تحولی، عملکرد شغلی، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی، اصفهان
  • ودود جوان امانی، حمید اکبری* صفحات 37-48
    هدف

    حرکت جریان جهانی شدن و شدت گرفتن رقابت در سطح بین الملل سبب می شود که شرکت های تولیدکننده بیش از بیش به دنبال انتقال فناوری موفق به شرکت های خود باشند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل دانشی موثر بر طراحی و جذب فناوری در مراکز دانش بنیان و صنایع تولیدی و بررسی رابطه مدیریت دانش با انتقال موفق فناوری است.

    روش شناسی

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. به منظور بررسی نتایج از یک نمونه 148 نفر از شرکت های دانش بنیان شهر تهران استفاده و داده های پژوهش از طریق پرسشنامه گردآوری شد. برای روایی سنجی از روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی و برای پایایی سنجی از آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش و بررسی فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری (رویکرد حداقل مربعات جزیی) به کمک نرم افزار اس.پی.اس.اس و آموس شده است.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین مدیریت دانش و انتقال موفق فناوری وجود دارد. همچنین مدیریت دانش از طریق توانمندی دانشی به عنوان یک تغییر میانجی گر، اثر غیرمستقیم بر انتقال اثربخش فناوری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مدیریت دانش علاوه بر اثر مستقیم، اثر غیرمستقیم بر انتقال موثر فناوری نیز دارد. بنابراین، به شرکت های دانش بنیان استان تهران پیشنهاد می شود که سیاست های تسهیل کننده و حمایت کننده بهره ببرند و روابط قوی با صنایع و دیگر مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها برقرار نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال فناوری، مراکز دانش بنیان، نوآوری
  • طاهره روشنی* صفحات 49-58
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی رابطه سواد اطلاعاتی والدین با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی پرداخته است.

    روش شناسی پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به شیوه توصیفی-همبستگی به بررسی رابطه بین سواد اطلاعاتی والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر ایلام تشکیل می دهند. با روش نمونه گیری طبقه ای، تعداد 207 نفر از دانش آموزان انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در بعد سواد اطلاعاتی، پرسشنامه محمدی (1393) و در بعد پیشرفت تحصیلی، پرسشنامه پیشرفت تحصیلی هرمنس (1970) است. جهت بررسی ارتباط متغیرهای پژوهش با کمک نرم افزار اس. پی. اس.اس. از آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین سواد اطلاعاتی والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر ایلام رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین بین جنسیت و میزان تحصیلات والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نیز رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بین ابعاد سواد اطلاعاتی والدین جنسیت و میزان تحصیلات آن ها باعث پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نمی شود. بنابراین باید در پژوهش های آتی به دنبال عوامل تاثیرگذار دیگری بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، پیشرفت تحصیلی، تشخیص نیاز اطلاعاتی، مکان یابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات
  • منصور ترکیان تبار* صفحات 59-68
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ابعاد رهبری اخلاقی مدیران با مسیولیت پذیری کتابداران کتابخانه های واحدهای دانشگاه  آزاد اسلامی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کتابداران شاغل در کتابخانه های واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 552 نفر است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 227 نفر برآورد گردید. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. برای گردآوری داده های موردنیاز پژوهش از پرسشنامه استاندارد رهبری اخلاقی (کالشون، 2011) و پرسشنامه مسیولیت پذیری کالیفرنیا (1987) استفاده شده است. پایایی هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب 78/. و 732/. برآورد شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. 24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین رهبری اخلاقی و هر یک از ابعاد آن (انصاف، جهت گیری مردمی، هدایت اخلاقی، تسهیم قدرت و شفافیت نقش) با مسیولیت پذیری کتابداران کتابخانه های واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی رابطه وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که رهبری اخلاقی به عنوان یکی از سبک های مدیریتی جهان امروز می تواند نقش مهم و اساس عملکرد نیروی انسانی به ویژه در بحث مسیولیت پذیری آنان داشته باشد که کتابخانه های دانشگاهی و نیروی انسانی شاغل در آن ها از این قاعده مستثنا نیستند.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری اخلاقی، مسئولیت پذیری، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی
  • محمدمهدی مهتدی*، مریم نادری صفحات 69-78
    هدف

    با توجه به اهمیت موضوع دانش ضمنی در سازمان و ضرورت شناسایی و کاربست راهکارهای مناسب برای جریان یافتن این نوع دانش در سازمان و میان کارکنان، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فرهنگ یادگیری سازمانی بر انتقال دانش ضمنی میان کارکنان سازمان ها است. سازمان مورد مطالعه این پژوهش، فرمانداری ساوه و زرندیه است.

    روش شناسی

    روش پژوهش توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی است. در این پژوهش، تاثیر فرهنگ یادگیری سازمانی از طریق چهار بعد فرعی یادگیری گروهی، یادگیری مستمر، نظام تسهیم دانش و رهبری راهبردی بر متغیر انتقال دانش ضمنی مورد سنجش قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان اداری فرمانداری ساوه و زرندیه به تعداد 140 نفر است. حجم نمونه 103 نفر و روش نمونه گیری تصادفی ساده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و بعد از بررسی نرمال بودن داده ها ا استفاده از آزمون رگرسیون و همبستگی تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده فرضیه های فرعی پژوهش تایید شده و مشخص شد هر چهار مولفه فرعی مورد بررسی شامل یادگیری گروهی، یادگیری مستمر، نظام تسهیم دانش و رهبری راهبردی بر متغیر انتقال دانش ضمنی تاثیر مثبت و معنی داری دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با انجام این پژوهش نتیجه گرفته شد که با افزایش فرهنگ یادگیری در سازمان میزان انتقال دانش ضمنی میان کارکنان نیز افزایش می‏یابد و فرهنگ یادگیری سازمانی دارای اثر مثبت و معنی داری بر روی انتقال دانش ضمنی می باشند. بنابراین، به مدیران سازمان هایی که انتقال دانش ضمنی در آن ها حایز اهمیت کلیدی است توصیه می شود ترویج و تقویت فرهنگ یادگیری سازمانی در میان کارکنان خود را در برنامه های سازمان قرار دهند.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، انتقال دانش، دانش ضمنی، سازمان یادگیرنده
|
  • Maryam Golshany *, Soraya Ziaei Pages 11-24
    Purpose

    In this research, expressing and defining the concepts of unreliable information and information or incorrect information and expressing the roots and contexts of unreliable information formation and its impact on users' decisions in meeting their information needs and finally entering the knowledge formation cycle Which will be obtained from this cycle.

    Methodology

    In the present study, the library review method has been used and based on the backgrounds related to the subject under study. In this research, first, the desired concepts about unreliable information and information are expressed, then the contexts for the formation of unreliable information and its role in users' decisions are examined.

    Findings

    In the present age, the speed of online dissemination of unreliable information is unprecedented in the history of communication. The unavailability or lack of reliable sources of information is one of the most important challenges facing societies in the 21st century. This phenomenon is reinforced by a combination of social networks, authentic online media, and human information processing features. Information, false information and destructive information can each create a specific situation for individuals or organizations according to the current situation and the recipient of the interpretation. The meaning of unreliable information in this research is the two concepts of false information and destructive information.

    Conclusion

    Information efficiency depends on the quality of communication and the usefulness of the information. If the conditions for effective communication and receiving useful information occur for searchers or users of information, it will lead to the right decision of the user in selecting the practical and required information, which will help to produce tacit knowledge and establish the knowledge cycle.

    Keywords: Information, false information, malicious information, information integrity
  • Vajihe Falahati *, Ahmad Shabani, Seyed Ali Siadat Pages 25-35
    Purpose

    The present study was conducted to determine the relationship between organizational learning and transformational leadership and job performance of librarians of public universities in Isfahan.

    Methodology

    This research was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all librarians of public universities in Isfahan in 1396, whose number was 139 and through stratified random sampling, 111 people were selected as a sample. In this study, Gomez et al. (2005) organizational learning questionnaire, multiple leadership based on Bass and Olivier theory (1995), and Patterson (1990) job performance questionnaire were used to collect data. Cronbach's alpha coefficient, which was 0.930 in the Organizational Learning Questionnaire, 0.955 in the Transformational Leadership Questionnaire, and 0.856 in the Patterson Job Performance Questionnaire, was used to assess the reliability of the questionnaires. Pearson correlation coefficient and regression tests were used for inferential analysis of data.

    Findings

    Based on the findings, there is a significant relationship between organizational learning and transformational leadership and job performance of librarians of public universities in Isfahan.

    Conclusion

    Managers, staff, and librarians need to improve their attitudes and perspectives on organizational learning and transformational leadership, and improve their performance and that of the organization.

    Keywords: Organizational learning, Transformational Leadership, job performance, librarians, Isfahan University Libraries
  • Vadood Javan Amani, Hamid Akbari * Pages 37-48
    Purpose

    The present study was conducted to determine the relationship between organizational learning and transformational leadership and job performance of librarians of public universities in Isfahan.

    Methodology

    This research was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all librarians of public universities in Isfahan in 1396, whose number was 139 and through stratified random sampling, 111 people were selected as a sample. In this study, Gomez et al. (2005) organizational learning questionnaire, multiple leadership based on Bass and Olivier theory (1995) and Patterson (1990) job performance questionnaire were used to collect data. Cronbach's alpha coefficient, which was 0.930 in the Organizational Learning Questionnaire, 0.955 in the Transformational Leadership Questionnaire, and 0.856 in the Patterson Job Performance Questionnaire, was used to assess the reliability of the questionnaires. Pearson correlation coefficient and regression tests were used for inferential analysis of data.

    Findings

    Based on the findings, there is a significant relationship between organizational learning and transformational leadership and job performance of librarians of public universities in Isfahan.

    Conclusion

    Managers, staff, and librarians need to improve their attitudes and perspectives on organizational learning and transformational leadership, and improve their performance and that of the organization.

    Keywords: knowledge management, Technology Transfer, Knowledge-based Centers, Innovation
  • Tahereh Roshani * Pages 49-58
    Purpose

    This present study is investigation of the relationship between parents' information literacy and achievement of elementary school students.

    Methodology

    this study is of applied type which has studied the relationship between parents 'information literacy and students' achievement in a descriptive-correlational manner. The statistical population of this study consists of sixth grade elementary students in Ilam. By stratified sampling method, 207 students were selected. Data collection tools in the dimension of information literacy is Mohammadi Questionnaire (2014), and in the field of achievement, Hermans Achievement Questionnaire (1970). Correlation and regression tests were used to investigate the relationship between research variables with the help of SPSS software.

    Findings

    The results gained, show which is no significant relationship between parents' information literacy and achievement of sixth grade elementary students in Ilam. Also, no significant relationship was observed between parents 'gender and education level and students' achievement.

    Conclusion

    Between the dimensions of information literacy of parents, gender and their level of education do not cause students' achievement. Therefore, in future researches, other factors influencing students' achievement must be looking for.

    Keywords: Information Literacy, achievement, Information Needs Assessment, Information Location, Information Evaluation, Effective Use of Information
  • Mansour Torkiantabar * Pages 59-68
    Purpose

    This study was conducted with the aim of knowing the relationship between the ethical leadership of managers and the responsibility of librarians in libraries of Islamic Azad University.

    Methodology

    The research method is descriptive-survey correlation. The statistical population of the study includes all librarians working in the libraries of Islamic Azad University with 552 people. The sample size was estimated to be 227 people using Cochran's formula. Simple random sampling method was used for sampling. The standard Ethical Leadership Questionnaire (Calshon 2011) and the California Accountability Questionnaire (1987) were used to collect the required research data. The reliability of each questionnaire was 78 /. And 732 /. It was estimated. In order to analyze the data, Kolmogorov-Smirnov tests and Pearson correlation coefficient were used in SPSS24 statistical software.

    Findings

    The research findings showed that there is a relationship between moral leadership and each of its dimensions (fairness, popular orientation, moral guidance, sharing the power of role clarity) with the responsibility of librarians in the libraries of Islamic Azad University.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that ethical leadership as one of the management styles of the world today can play an important role and basis for the performance of human resources, especially in discussing their responsibilities. The human beings working in them are no exception to this rule.

    Keywords: Ethical Leadership, Responsibilities, librarians, Academic libraries
  • Mohammad Mahdi Mohtadi *, Maryam Naderi Pages 69-78
    Purpose

    The present study was aimed to examine the effect of organizational learning culture on transferring explicit knowledge among the organization's employees.

    Methodology

    Research method was correlational descriptive. The statistical population of the research consisted of all official employees in Saveh and Zarandieh's governorships, i. e. 140 individuals from whom 103 individuals were selected. Data analysis was done using SPSS software.

    Findings

    Research results showed that with an increase in learning culture in an organization, there will be an increase in the level of transferring explicit knowledge among employees, and that organizational learning culture has a positive significant effect (0.95) on explicit knowledge transference.

    Conclusion

    It can be concluded that organizational learning culture has a direct positive significant effect on the transference of explicit knowledge. According this conclusion it has been suggested that managers should promotion Organizational Learning Culture in staff of their institute to achive the goals of knowledge management and Explicit Knowledge Transference among Employees. So It is suggested that more attention be paid to people with good taste, creativity and initiative in organizations, and to provide opportunities for increasing and transferring learning among the employees of the organization. Also support employees who have a calculated risk and allocate the necessary time to learn to employees who need more time for it.

    Keywords: learning culture, Knowledge Transference. Explicit Knowledge, Learning Organization