فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 20 (تابستان 1398)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 20 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا ابراهیم زاده دستجردی*، عباس قائدامینی هارونی، علیرضا ابراهیم پور صفحات 1-38

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر بدبینی سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار از طریق سکوت سازمانی و رهبری مخرب است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان به تعداد 1000 تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 287 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد بدبینی سازمانی دین و همکاران (1998) و پرسشنامه استاندارد رفتارهای انحرافی در محیط کار بنت و رابینسون (2000) و پرسشنامه سکوت سازمانی واکولا و برادوس (2005) و پرسشنامه استاندارد رهبری مخرب گل پرور (1393) بودند که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی با استفاده از نظر صاحب نظران، صوری بر مبنای دیدگاه تعدادی از جامعه آماری و سازه با روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگر پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب (88/0)، (85/0)، (89/0) و (87/0) برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بدبینی سازمانی از طریق سکوت سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر (55/) 0 است و از طریق رهبری مخرب بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 44/0 است و همچنین بدبینی سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 88/0 است.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، رفتارهای انحرافی در محیط کار، سکوت سازمانی، رهبری مخرب
  • فائزه خلج*، فریبا کریمی، محمدرضا شاهرودی صفحات 39-62
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی تفکر استراتژیک مدیران آموزش عالی مبتنی بر ساختارمندی است. ساختار هر سازمان در حفظ نظم و نیل به اهداف، نقش مهمی ایفا می کند. روش پژوهش ترکیبی اکتشافی بود و در سال تحصیلی 1398 انجام شد. ابتدا مضامین تفکر استراتژیک مدیران آموزش عالی مبتنی بر ساختارمندی با استفاده از روش تحلیل مضمون استقرایی و بر اساس کل حوزه-ی پژوهش که شامل مقولات مندرج در پایگاه های داده و کتب مرتبط با تفکر استراتژیک بود، شناسایی گردید. جهت بدست آوردن پایایی از روش هولستی استفاده گردید. در ادامه با استفاده از تکنیک بردی مضامین شناسایی شده، مورد همجواری و مقایسه قرار گرفتند و درنهایت مضمون فراگیر ساختارمندی دارای مضامین سازمان دهنده ی 1- تصمیم گیری 2- اولویت بندی 3- ارزیابی 4- فرایندمحور بود. در ادامه با توجه به مضامین شناسایی شده پرسشنامه ای جهت اعتبار یابی مدل با 18 گویه طراحی گردید که با استفاده از آلفای کرونباخ پایانی آن 952/0 بدست آمد. جامعه پژوهش در بخش کمی، مدیران آموزش عالی با تعداد 2816 بود. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای بود که تعداد 338 نفر نمونه تعیین گردید. جهت اعتبار یابی مدل پژوهش از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. همه مضامین با بار عاملی بالا مورد تایید قرار گرفتند که نشان از اعتبار بالای مدل بود.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدیران آموزش عالی، ساختارمندی
  • نسیم نامخواه سرکندی، عباس عباس پور*، حسین عبداللهی صفحات 63-89
    این پژوهش با هدف امکان سنجی پیاده سازی برنامه توسعه فردی بر مبنای یادگیری محیط کار در شرکت ملی پتروشیمی صورت پذیرفته است. ابزار این پژوهش با روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، تعداد پنج سوال بر اساس مبانی نظری و تجربیات موجود در این زمینه طراحی گردید و برای تایید روایی سوالات مصاحبه از روش بازبینی و برای پایایی از روش پایایی بازآزمون استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان و مدیران ارشد شرکت ملی پتروشیمی می باشد که به روش نمونه گیری گلوله برفی 15 نفر تا رسیدن به مرحله اشباع نظری انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل از نوع کیفی و استخراج کد از مصاحبه ها با بهره جستن از نرم افزار MAXQDA انجام شد. نتایج نشان داد که عوامل ایجاد فضای سالم و شاد آموزشی، ایجاد بسترهای هوشمندسازی سازمان، ایجاد بستر گسترش فناوری اطلاعات، ایجاد شفافیت در ماموریت ها، اهداف و چشم اندازهای سازمان به عنوان عوامل زمینه ای، توسعه فردی و یادگیری محیط کار به عنوان پیامد نهایی، آموزش آنلاین و آموزش منسجم و ایجاد شورای یادگیری به عنوان راهبردها، اخذ تعهد مدیرعامل و مدیران ارشد در خصوص تدوین برنامه توسعه فردی برای کارکنان و منابع مالی به عنوان عوامل مداخله گر، شخصی سازی آموزش و تاکید بر یادگیری حین کار مقوله های محوری این پارادایم شناخته شدند.
    کلیدواژگان: برنامه توسعه فردی، یادگیری محیط کار، شرکت ملی پتروشیمی، یادگیری سازمانی
  • زهرا جان نثاری لادانی*، اکرم گودرزی، زینب مالکی کوپایی صفحات 91-117

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هوش رقابتی مدیران آموزشی بر اساس ایمان و هوش سیاسی در مدارس دخترانه منطقه 14 تهران انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مطالعاتی مدیران و معاونان مدارس منطقه 14 شهر تهران که 158 مدیر و معاون آموزشی بود. با توجه به جامعه آماری، حجم نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 120 نفر تعیین شد. این تعداد نمونه از میان جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه دین داری در کار لین[1] (2008)، هوش رقابتی ماهانی (1391) و هوش سیاسی دوستار و همکاران (1395) استفاده شد. داده ها به روش توصیفی و روش های همبستگی و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین متغیرهای ایمان و هوش رقابتی، ایمان و هوش سیاسی و هوش رقابتی و هوش سیاسی روابط مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین متغیرهای ایمان و هوش سیاسی، هوش رقابتی را به طور مثبت پیش بینی کردند. نتیجه گیری می شود که هر چه میزان باورها و اعتقادات مذهبی و التزام و عمل به وظایف دینی در مدیران آموزشی مدارس بیشتر بوده و از هوش سیاسی بالاتری برخوردار باشند، هوش رقابتی آن ها بیشتر می باشد. مدیران با استفاده از اطلاعات مربوط به منابع، امکانات محیطی و رقبا و با در نظر گرفتن فرصت ها و تهدیدات محیط بیرونی، می توانند در جهت منافع سازمان آموزشی خود تصمیمات مناسب تری اتخاذ کنند. 

    کلیدواژگان: هوشمندی رقابتی، هوش سیاسی، دینداری در کار
  • ابراهیم مزاری، نرگس نصیری* صفحات 119-137

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خودتوسعه ای بر عملکرد شغلی کارکنان دانشگاه علم و فرهنگ، انجام شده است. پژوهش از نوع هدف کاربردی، از حیث نوع مطالعه کمی و از منظر روش شناسی از نوع توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان رسمی و قراردادی دانشگاه علم و فرهنگ  به تعداد 110 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب، تعداد 86 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه خودتوسعه ای ابیلی و مزاری (1393) با پایایی 92/0 و عملکرد شغلی با پایایی 90/0، که از ترکیب دو پرسشنامه بیرن و همکارانش (2005) و کونوی (1999) حاصل شده است، استفاده شد. بررسی مدل پژوهش نشان از برازش مناسب آن با داده ها داشت. نتایج نشان داد خودتوسعه ای با ضریب 41/0 بر عملکرد شغلی کارکنان تاثیرگذار بود. خودتوسعه ای بر عملکرد وظیفه ای با ضریب 30/0 و بر عملکرد زمینه ای با ضریب 15/0 تاثیرگذار بوده است. تاثیر چهار مولفه خودتوسعه ای بر عملکرد شغلی ارزیابی شد که به ترتیب خودنظم دهی و خودرهبری با ضریب 17/0 و 28/0 بر عملکرد شغلی تاثیرگذار بوده و فرضیه تاثیر مولفه های خودمدیریتی و خودراهبری یادگیری بر عملکرد شغلی در این پژوهش رد شدند.

    کلیدواژگان: خودتوسعهای، عملکردشغلی، دانشگاه علم و فرهنگ
  • حمیدرضا اسد*، امیرحسین محمودی، بهارک شیرزاد کبریا، فاطمه حمیدی فر صفحات 139-161

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مهارت های مدیریتی مدیران در قالب یک الگوی پارادایمی با روش داده بنیاد بود.روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها، توصیفی است که با رویکرد پیمایشی مقطعی انجام گرفت. جامعه آماری شامل 300 نفر از خبرگان، متخصصین و افراد آگاه درزمینه مهارت های مدیریتی مدیران بود. روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند بود که30 نفر از آنها جزء اعضای هییت علمی دانشگاه جامع علمی کاربردی شهرداری تهران بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها به صورت سندپژوهی و میدانی و ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و پرسشنامه گردآوری داده ها ازطریق روش داده بنیاد با رهیافت نظام مند انجام شد. روایی پژوهش از روش سه سویه سازی و پایایی آن نیز به روش توافق بین کدگذاران تعیین شده است. برای تحلیل داده های کیفی از فراترکیب، تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA استفاده شد. درنهایت 3 بعد، 13 مولفه و 65 شاخص نهایی شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که ابعاد مهارت های مدیریتی مدیران شامل بعد فردی (خودآگاهی، مدیریت استرس، مدیرت حل اثربخش مسیله) بعد میان فردی (مهارت ارتباطات سازنده، مهارت انگیزش اثربخش، مهارت تاثیرگذاری، مهارت مدیریت تضاد) و بعدگروهی مهارت تفویض اختیار، مهارت تیمی، مهارت هدایت تغییرمثبت، به کارگیری تکنولوژی، به کارگیری الزامات مدیریتی) بود. بر اساس یافته های به دست آمده الگوی ارایه شده از برازش نسبتا قابل قبولی برخوردار بوده که مورد تایید قرارگرفته است

    کلیدواژگان: مهارت، مهارت های مدیریتی مدیران، داده بنیاد، رهیافت نظام مند
|
  • Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Abbas Ghaedamini Harouni, AliReza Ebrahimpour Pages 1-38

    The purpose of this study was to investigate the impact of organizational cynicism on deviant behaviors in the workplace through organizational silence and destructive leadership. The purpose of this study was applied and descriptive correlational in terms of data collection. The statistical population of this study consisted of 1000 employees of Islamic Azad University, Isfahan, Iran. The sample consisted of 287 individuals selected through Cochran sampling formula by proportional stratified sampling method. (And standard deviant behaviors questionnaire at workplace (Bennett & Robinson (2000)) and the Vakula & Brados Organizational Silence Questionnaire (2005) and Golparvar's malicious leadership standard questionnaire (2014). Experts, a formality based on the views of a number of statistical population and constructs were evaluated by factor analysis method and after validity of the necessary terms were confirmed. On the other hand, the reliability of the questionnaires with Cronbach's alpha method were (0.88), (0.85), (0.89), respectively were estimated. Data were analyzed at the inferential level including structural equation modeling. The results showed that organizational cynicism has a positive and significant effect on deviant behaviors in the workplace through organizational silence, which has a coefficient of 0.55, and through destructive leadership, it has a positive and significant effect on deviant behaviors in the workplace. It is 0.44 and also organizational cynicism has a positive and significant effect on deviant behaviors in the workplace which has a coefficient of 0.88.

    Keywords: Organizational Cynicism, deviant behaviors in the workplace, Organizational silence, destructive leadership
  • Faezeh Khalaj *, Fariba Karimi, Mohamadreza Shahroodi Pages 39-62
    This study aimed to develop a strategic thinking model of higher education managers based on structure. The structure of any organization plays an important role in maintaining order and achieving goals. The research method was exploratory and was conducted in the academic year 2019. First, the themes of strategic thinking of higher education managers based on structuring were identified using the inductive theme analysis method and based on the whole field of research, which included the categories contained in databases and books related to strategic thinking. Holsti method was used to obtain reliability. Then, using the range technique, the identified themes were juxtaposed and compared, and finally, the all-encompassing structural theme had organizing themes of 1- decision-making 2- prioritization 3- evaluation 4- process-oriented. Then, according to the identified themes, a questionnaire was designed to validate the model with 18 items, the final score of 0.952 was obtained using Cronbach's alpha. The research population in the quantitative section was higher education managers with 2816. The method was multi-stage random sampling in which 338 samples were determined. The confirmatory factor analysis method was used to validate the research model. All themes with high factor load were approved, which showed the high validity of the model.
    Keywords: strategic thinking, higher education managers, structuralism
  • Nassim Namkhah Sarkande, Abbas Abbaspour *, Hosein Abdollahi Pages 63-89
    This study was conducted to evaluate the feasibility of implementing an individual development program based on workplace learning in the National Petrochemical Company. The instrument of this research was designed by semi-structured interview method, five questions based on theoretical foundations and existing experiences in this field. To confirm the validity of the interview questions, the review method was used and for reliability, the reliability of the retest method was used. The statistical population of this study is the employees and senior managers of the National Petrochemical Company. 15 people were selected by snowball sampling method until reaching the theoretical saturation stage. Qualitative analysis method and code extraction from interviews were performed using MAXQDA software. The results showed that the factors of creating a healthy and happy educational environment, creating platforms for organizational intelligence, creating a platform for IT development, creating transparency in missions and goals and perspectives of the organization as underlying factors, personal development and learning the workplace as the final outcome, education Online and coherent training and the creation of a learning council as strategies, commitment of CEOs and senior managers to develop personal development program for employees and financial resources as intervening factors, personalization of training and emphasis on on-the-job learning were identified as key categories of this paradigm.
    Keywords: Individual Development Plan, Workplace Learning, National Petrochemical Company, organizational learning
  • Zahra Jannesary *, Akram Goodarzi, Zeinab Malaki Kopaei Pages 91-117

    The present study was conducted with the aim of predicting the competitive intelligence of educational administrators based on faith and political intelligence in girls' schools in Tehran's 14th district. This research is a practical and descriptive correlational study. The study community of school principals and deputies in Tehran's 14th district, which had 158 principals and deputy principals. According to the statistical population, the statistical sample size was determined using Krejcie and Morgan table of 120 people. This number of samples was selected from the statistical population using simple random sampling method. To measure the variables, the questionnaire of religiosity in "Lynn" (2008), competitive intelligence of Fariba Mahani (2012) and political intelligence of Dostar et al. (2016) were used.The present study was conducted with the aim of predicting the competitive intelligence of educational administrators based on faith and political intelligence in girls' schools in Tehran's District 14. This research was a practical and descriptive correlational study. The study community of school principals and deputies in Tehran's District 14, which had 158 principals and deputy principals. According to the statistical population, the statistical sample size was determined using Krejcie and Morgan table of 120 people. This number of samples was selected from the statistical population using simple random sampling method. To measure the variables, the questionnaire of religiosity in "Lynn" (2008), competitive intelligence of Fariba Mahani (2012) and political intelligence of Dostar et al. (2016) were used. Data were analyzed by descriptive method and correlation and multiple regression methods. The findings showed that there were positive and significant relationships between the variables of faith and competitive intelligence, faith and political intelligence, and competitive intelligence and political intelligence. Also, the variables of faith and political intelligence predicted competitive intelligence positively. It is concluded that the higher the level of religious beliefs and commitment to religious duties in school principals and the higher their political intelligence, the more competitive their intelligence. Managers can make more appropriate decisions in the interests of their educational organization by using information related to resources, environmental facilities and competitors, and considering the opportunities and threats of the external environment.

    Keywords: Competitive Intelligence, political intelligence, religiosity at work
  • Ebrahim Mazari, Narges Nasiri * Pages 119-137

    The aim of this study was to investigate the effect of self-development on job performance of University of Science and Culture employees. The research was an applied research based on goal and in terms of study type was quantitative and from the methodological view, was descriptive-correlational. The statistical population included 110 formal and contract staff of the University of Science and Culture at 2020-2021 that using stratified sampling method with proportional allocation, 86 of them were selected as the sample. To collect data from the two self-developed questionnaires of Abili and Mazari (2014) with a reliability of 0.92 and job performance with a reliability of 0.90, used, which is a combination of two questionnaires of Byrne et al (2005) and Conway (1999) is obtained. Examination of the research model showed that it fits well with the data. The results showed that self-development with a coefficient of 0.41 had an effect on employees' job performance. Also, self-development has had an effect on task performance with a coefficient of 0.30 and on field performance with a coefficient of 0.15. Also, the effect of four components of self-development on job performance was evaluated, which self-regulation and self-leadership with a coefficient of 0.17 and 0.28, respectively, had an effect on job performance. The hypothesis of the effect of self-management and self-directed learning components on job performance was rejected in this study.

    Keywords: self development, Job performance, University of Science, Culture
  • Hamidreza Asad *, Amirhosain Mahmoodi, Baharak Kshirzadkebria, Fatemeh Hamidifar Pages 139-161

    The purpose of this study was to design a model for the development of managerial skills of managers with Grounded Theory method .The research method is descriptive in terms of applied purpose and in terms of data collection method, which was done with a cross-sectional survey approach. The validity of the research was determined by the three-way method, and its reliability was determined by the method of agreement between the coders. MAXQDA ‌ content analysis and software were used to analyze the qualitative data. Finally, 3 dimensions, 13 components and 65 indicators were finalized. Findings of the study showed that the dimensions of managers' managerial skills included individual dimension (self-awareness, stress management, effective problem solving management), interpersonal dimension (constructive communication skills, effective motivation skills, impact skills, conflict management skills) and group dimension (skills delegation, team skills, leadership skills for positive change, application of technology, application of management requirements). Based on the obtained findings, the proposed model has a relatively "acceptable" fit, and has been confirmed.

    Keywords: Skills, Managers' Skills, data foundation, Systematic Approach