فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 119، بهمن و اسفند 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 119، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعیده اصلاح کار، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی صفحات 826-837
    مقدمه

    هدف این پژوهش تعیین سهم عوامل روانشناختی موثر بر تسهیل فرآیند سوگ در والدین دارای کودک مبتلا به سرطان بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش آمیخته بود. جامعه مورد نظر را مادرانی که کودکان آنها بر اثر بیماری سرطان فوت شده بودند، تشکیل دادند. از این جامعه 54 نفر به صورت نمونه هدفمند انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده های کیفی از استخراج مفاهیم از مصاحبه های انفرادی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های کمی از روش اجرای معادلات ساختاری اکتشافی مبتنی بر مولفه ها استفاده شد.

    یافته ها

    متغیرهای خودکارآمدی، مقابله های غیر هیجانی، راهبرد کنار آمدن متمرکز بر معنی، دریافت خدمات مشاوره ای و روان شناختی،حمایت اجتماعی و حمایت خانوادگی، کیفیت روابط بین فردی، ویژگیهای شخصیتی (سر سختی)، خشم از خدا/ دنیا/ طبیعت،عدم اعتماد به استمرار زندگی پس از مرگ، احساس تنهایی، اجتناب، انزوا، مقابله های هیجانی، سرعت از دست دادن فرزند، تعارضات زناشویی، بی اعتمادی به کیفیت خدمات درمانی، احساس گناه، سابقه مراقبت از بیمار در حال مرگ و تحریف که در تسهیل فرایند سوگ در والدینی که کودک خود را با بیماری سرطان از دست داده اند، موثراند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش ، می توان از متغیرهای خودکارآمدی، مقابله های غیرهیجانی، راهبرد کنارآمدن متمرکز بر معنی، کیفیت روابط بین فردی، ویژگی های شخصیتی (سرسختی)، مقابله های هیجانی و نشانه های جسمانی در تسهیل فرایند سوگ در والدینی که کودک خود را با بیماری سرطان از دست داده اند ، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، سوگ، خانواده مراقبت کننده
  • موسی امینی وفا، احمد الله آبادی*، غلامرضا موسوی، حسین فهیمی صفحات 838-849
    زمینه و هدف

    آنتی بیوتیک ها ، شامل مقدار عمده از ترکیبات دارویی است که برای درمان انسانی و دامپزشکی استفاده می شوند. آلودگی به آنتی بیوتیک ها در خاک ، آبهای سطحی ، آبهای زیرزمینی و حتی آب آشامیدنی ظاهر شده است.روش های اکسیداسیون پیشرفته مانند ازن زنی کاتالیستی در حذف آنتی بیوتیک ها از آب و فاضلاب موثر هستند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی فرایند ازن زنی کاتالیستی در حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین از آبهای آلوده است .

    مواد وروش ها

    در این طرح از پایلوت ازن زنی به حجم cc 200 استفاده گردید در هر آزمایش محلول تتراسایکلین در غلظت مورد نظر درون پایلوت ریخته شد، pH نمونه با اسیدکلریدریک و سود تنظیم ودر زمان های مختلف 2 تا 30 دقیقه و PHهای متفاوت 2تا10عمل ازن زنی در دوز mg/min8/0انجام می گرفت . سپس در همین شرایط عمل ازن زنی در حضور کاتالیست کربن فعال نیز انجام ونمونه از پایلوت تخلیه و جهت تعیین تتراسایکلین باقیمانده آنالیز می گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در شرایط بهینه pH معادل 8 و دوز ازن 8/0 میلی گرم در دقیقه و زمان تماس 30 دقیقه ازن زنی تنها توانست 59 درصد تتراسایکلین را حذف نماید ودر همین شرایط ازن زنی کاتالیستی با میزان 01/0 گرم در لیتر کربن حاصل از درخت اسکنبیل توانست 100 درصد تتراسایکلین را حذف نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که ازن زنی کاتالیستی با کربن حاصل از ضایعات چوب اسکنبیل می تواند به عنوان یک روش تصفیه پیشرفته مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: ازن زنی کاتالیستی، تتراسایکلین، اکسیداسیون پیشرفته، کربن فعال
  • محبوبه کشتکار، مریم هجری*، امیرحسین شیرپور، سلیمان حجازی فر، زهرا نیکدل، مسلم اکبری صفحات 850-861
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سیستم های مغزی _ رفتاری در افراد قبل و بعد از عمل جراحی قلب باز میباشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی با روش علی مقایسه ای و پس روی دادی با روش نمونه گیری هدفمند بود. جامعه آماری پژوهش شامل 210 نفر که 70 نفر تحت جراحی قلب باز قرار گرفته اند، 70 نفر داوطلب جراحی قلب باز و 70 نفر با سابقه بیماری قلبی بودند. در این پژوهش علاوه بر پرسشنامه ی جمعیت شناختی، از طریق پرسشنامه شخصیتی گری - ویلسون داده ها جمع آوری شد. سپس به منظور تجزیه و تحلیل آنها از مدل های آماری تحلیل واریانس چند متغیری و تک متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این بود بیمارانی که داوطلب عمل جراحی قلب باز هستند نسبت به بیمارانی که جراحی شده اند و گروه کنترل، نمرات بالاتری در مقیاس فعال سازی رفتاری کسب کردند. با توجه به یافته ها در مولفه بازداری رفتاری ، میان سه گروه اختلاف معناداری وجود دارد. بیمارانی که عمل جراحی انجام داده اند، نمرات کمتری در اجتناب فعال داشتند و افرادی که عمل جراحی قلب بازشده اند نسبت به بیمارانی که داوطلب جراحی هستند و گروه کنترل نمرات بالاتری در خرده مقیاس خاموشی کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به کاهش عملکرد سیستم فعالسازی رفتاری و افزایش عملکرد سیستم بازداری رفتاری مداخلات مبتنی بر فعالسازی رفتاری زیر نظر متخصصان بالینی برای این بیماران برنامه ریزی و اجرا شود
    کلیدواژگان: جراحی قلب، بازداری، اجتناب منفعل، فعال سازی رفتاری
  • علی اصغر قلعه نوئی، حسین انصاری*، ابوالفضل پاینده، غلامرضا سلیمانی، حسین کمانی، علی مشکینیان صفحات 862-873
    مقدمه و هدف

    شیوع آسم و آلرژی به طور چشمگیری در کودکان افزایش یافته است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع آسم و و عوامل مرتبط در کودکان مدارس ابتدایی در زاهدان، جنوب شرق ایران بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی 1600 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی دختر و پسر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای مورد بررسی قرارگرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه بین المللی ISSAC جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار Stata.14 با استفاده از آزمون مجذورکای، رگرسیون لوجستیک چندگانه و ضریب کاپا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شیوع آسم با تشخیص پزشک در دانش آموزان 6/2 درصد بود. توزیع فراوانی آسم در دخترها با 8/3 و پسرها با 4/2 درصد از نظر آماری معنی داری بود.

    کلیدواژگان: آسم، خس خس سینه، کودکان، ایساک
  • احمد باشتنی، الهه عموزاده، جمشید یزدانی چراتی، سیاوش اعتمادی نژاد*، حسین کلاته عربی، حاجی امید کلته صفحات 874-884

    یکی از مهمترین عوامل موثر در بروز آسیب های اسکلتی عضلانی پوسچر نامطلوب بدن هنگام کار است. مداخلات ارگونومی به منظور بهبود پوسچر کاری امری ضروری است. بهبود پوسچر بر ارتقاء سلامت، کاهش استرس و کاهش ناراحتی کار موثر است، از نظر راندمان کار و عملکرد شغلی نیز عاملی با اهمیت می باشد. ارتباطی نزدیک میان پوسچر و راندمان کار مشخص شده است به گونه ای که بهبود پوسچر کاری، افزایش راندمان و عملکرد شغلی را سبب شده است

    مواد و روش ها

    پژوهش شبه تجربی حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد که بر روی 164 نفر از شاغلین کارگاه های کوچک انجام پذیرفته است. این مطالعه طی سه مرحله شامل ارزیابی ارگونومیکی پوسچر شاغلین با روش ارزیابی REBA، انجام مداخلات و ارزیابی مجدد پوسچر پس از مداخلات انجام شده است. در آنالیز نتایج از روش آماری WILCOXON استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش بهبود پوسچر را در اندام های گردن، تنه ، بازو ، ساعد ، مچ دست و پاها نشان داد. همچنین مقایسه امتیاز کلی و سطح خطر مربوط به قبل و بعد از مداخله معنی دار بود .

    کلیدواژگان: روش ارزیابی REBA، پوسچر، مداخلات ارگونومی
  • حامد ملکی، فاطمه طباطبایی، مصیب باقری نیک، شیلا لکا، مژگان مهاجری ایروانی*، محمدجواد نمازی صفحات 885-896

    پاندمی ویروس کرونا کشنده ترین بحران سلامت بشریت دریک قرن اخیربوده است. دراین پژوهش رابطه میان معنویت کارکنان با نشاط سازمانی وتاثیرآن دربهبودعملکرد مراقبین سلامت دربیمارستان هاجرنیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران درتهران دراولین سال همه گیری Covid-19 مورد مطالعه قرار گرفت. هدف اصلی چگونگی رابطه میان معنویت کارکنان با نشاط سازمانی دراین بیمارستان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به شکل توصیفی - پیمایشی ازاسفند 1398تا بهمن ماه1399انجام شد. تعداد هفتاد و یک نفر به عنوان تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان در مطالعه شرکت داده شدند. شاخصهای تعریف شده معنویت دربین کارکنان ازطریق پرسشنامه کینجرسکی واسکرایپنک اندازه گیری شدند. متغیرهای نشاط سازمانی براساس مدل روجلف وهمچنین با پرسشنامه ای که پژوهشگرتهیه کرده وروایی و پایایی آن توسط متخصصین مربوطه تایید شده بود بود تعیین شدند. تحلیل آماری وتعیین معنی داربودن رابطه بین شاخصها با استفاده ازمدل معادلات ساختاری ونرم افزارلیزرل انجام شد.

    یافته ها

    بیشترنمونه های مورد تحقیق در گروه سنی 21 تا 39 سال قرارداشتند. نتایج نشان دادند بین شاخصهای چهارگانه مطالعه شده معنویت کارکنان ونشاط سازمانی رابطه معنی داروجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بین تمام مولفه های اشتیاق معنوی، پیوند معنوی، احساس یکپارچگی وتجربه عرفانی از یک طرف ومولفه های نشاط سازمانی شامل مثبت اندیشی، یادگیری سازمانی، مشارکت سازمانی، خودگشودگی سازمانی، معنادار بودن زندگی وعلاقه ارتباط معنی داری وجود داشته است. بنابراین شناسایی و اولویت بندی عوامل فوق و تاثیرات متقابل آنها شایسته توجه جدی برای تحقیقات بیشتر درتحقق مدیریت موفق و پیشرفته خواهد بود.

    کلیدواژگان: معنویت کارکنان، نشاط سازمانی، مثبت اندیشی، یادگیری سازمانی، مشارکت سازمانی
  • مصطفی راد، ناصر مقربیان، محمد ولی احمدی، زهرا غازی* صفحات 897-910
    زمینه و هدف

    مدیریت و کنترل مناسب درد، نیاز به ارزیابی و درمان بر اساس مشاهده وضعیت بیمار می باشد.این مطالعه با هدف تاثیر راه اندازی مبتنی بر شواهد بیمار بر درد پس از جراحی هرنی اینگوینال در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی یک سو کور است.جامعه پژوهش، بیماران با جراحی هرنی اینگوینال در سال 96 است. 60 بیمار به دو گروه آزمون و شاهد با روش تخصیص تصادفی تقسیم شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از فرم دموگرافیک و مقیاس دیداری درد انجام گردید.اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS16وآزمون های کولموگروف، فیشر، نسبت درستنمایی،کی دو پیرسون،کی دو فریدمن و ویلکاسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری درمرحله اول (قبل از راه اندازی اول) نسبت به بیماران گروه شاهد دارند (30/6 در مقابل50/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله دوم (قبل از راه اندازی دوم) نسبت به بیماران گروه شاهد دارند (40/5 در مقابل83/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله سوم (قبل از راه اندازی سوم) نسبت به بیماران گروه شاهد دارند (27/5در مقابل00/7).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله چهارم (قبل از راه اندازی چهارم) نسبت به بیماران گروه شاهددارند (37/5در مقابل57/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله پنجم (قبل ازترخیص) نسبت به بیماران گروه شاهد دارند (57/3 در مقابل 77/5).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که راه اندازی مبتنی بر شواهد بعد از عمل جراحی با کاهش شدت درد بیماران همراه است.واژهای کلیدی :هرنی اینگوینال، درد، راه اندازی، پرستاری مبتنی بر شواهد است.

    کلیدواژگان: هرنی اینگوینال، درد، راه اندازی، پرستاری مبتنی بر شواهد
  • آزاده حاجی پور، مریم جوادی، مهناز عباسی، عیسی محمدی زیدی* صفحات 923-935
    مقدمه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر کنترل قندخون در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو اجرا گردید.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای شاهددار تصادفی شده با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی بر روی 110 سالمند مبتلا به دیابت نوع دو در شهرستان ملارد انجام گردید (55 نفر در گروه مداخله و 55 نفر در گروه کنترل). افراد گروه مداخله تحت 2 جلسه آموزشی فشرده و سپس پیگیری آموزشی از طریق ارسال روزانه پیام کوتاه به تلفن همراه در طول مدت مدت سه ماه قرار گرفتند. داده های مربوطه به وضعیت دموگرافیک، شاخص های آنتروپومتریک، میزان خودمراقبتی و شاخص های پروفایل قندی بیماران قبل و بعد از مداخله جمع آوری و با نرم افزار SPSS ویرایش 22 و آزمون های تی مستقل، واریانس یک طرفه و ANOVA تحلیل شدند.

    نتایج

    مقایسه پروفایل قندی بیماران گروه کنترل و مداخله قبل و پس از سه ماه مداخله آموزشی، نشان دهنده کاهش معنی دار میانگین FBS و HbA1c بود (001/0 ˂p). هم چنین یافته ها نشان داد میانگین تمام حیطه های خودمراقبتی به جز حیطه مرتبط به عدم مصرف سیگار در بیماران گروه مداخله افزایش معنی دار داشته است (05/0˂p) و میانگین نمره کل خودمراقبتی آنان نیز از سطح نامطلوب و نیمه مطلوب به سطح مطلوب ارتقاء پیدا کرده است (001/0˂p).

    نتیجه گیری

    رفتارهای خودمراقبتی و کنترل قندخون سالمندان دیابتی نوع 2 با برنامه آموزشی فشرده مبتنی بر تیوری مراحل تغییر به طور معناداری بهبود یافت، بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در طراحی مداخلات آموزشی این گروه سنی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دیابت، آموزش، رژیم غذایی، خود مراقبتی، مدل مراحل تغییر
  • تکتم دهقانی بیدگلی، حسین مهدیان*، ابوالقاسم شکیبا صفحات 936-949
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن پیشرونده سیستم اعصاب مرکزی است و از علایم نشانه های آن درد و کاهش ظرفیت عملکردی می باشد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نارسایی شناختی و اجتناب هیجانی در بیماران مبتلا به MS انجام گرفت.

    مواد وروش ها:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. آزمودنی ها با دامنه سنی 40-20 سال و با مقیاس ناتوانی جسمانی (EDSS) یک تا 5/5 و هدفمندانه و داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های تجربی و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه در مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری 2 ماهه به پرسشنامه های نارسایی شناختی برادبنت و همکاران و اجتناب هیجانی کندی و همکاران پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش راهبردهای تنظیم هیجانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نارسایی شناختی و اجتناب هیجانی بیماران مولتیپل اسکلروزیس موثر است (001/0≥P). بازبینی دیداری نمودارهای اثربخشی و اندازه ی ضریب تاثیر نیز بیانگر ثبات مداخله ها در مرحله پیگیری بودند.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج این پژوهش می توان از آموزش راهبردهای تنظیم هیجانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار مداخلات دارویی برای کاهش نارسایی شناختی و اجتناب هیجانی بیماران مولتیپل اسکلروزیس در مراکز درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اجتناب از تجارب هیجانی، نارسایی شناختی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مولتیپل اسکلروزیس
  • نسرین هاشمیان نژاد، مژده ناوی نژاد* صفحات 950-958
    سابقه و هدف

    و میکروفتالمی به وجود یک چشم کوچک در داخل orbit تعریف میشود که 30 مورد در هر صد هزار تولد زنده دیده میشود. که 11٪ ازآنها نابینایی گزارش شده است. میکروفتالمی در بیش از 50درصد موارد با آنومالی‌های سیستمی همراه است و علل متعدد و پیچیده ی محیطی و کروموزومی دارد. و در آن تکثیر، حذف و جابجایی کروموزومی نقش موثری دارد. این مطالعه به معرفی گزارش یک مورد میکروفتالمی یک طرفه مراجعه کننده به بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار پرداخته است.

    گزارش مورد: 

    بیمار نوزاد دختر حاصل زایمان طبیعی مادر پرایمی پار 35 ساله با سن بارداری 33هفته و یک روز بر اساس سونو گرافی NT میباشد که بلافاصله پس از زایمان به دلیل دیسترس تنفسی و گرانتینگ و رترکشن ساب کوستال و تاکی پنه وصل ونتیلاتور شد و در معاینه روز اول پس از زایمان میکروفتالمی چشم چپ مشاهده شد.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به مورد گزارش شده، برای پیشگیری از چنین تولد بسیار نگران کننده ای لازم است متخصصان زنان و زایمان در معاینه دوره ای مادران باردار توجه ویژه به این نکته، در سونوگرافی سه ماهه دوم حاملگی به این موضوع بپردازند و اگر مادر حامله در معرض اشعه X قرار گرفت یا مبتلا به بیماری های عفونی شد یا سایر عوامل خطر مثل مصرف طولانی مدت تالیدومید، وارفارین و الکل، کمبود ویتامین A را داشت، توصیه می شود علاوه بر سونوگرافی در صورت امکان بررسی ژنتیکی انجام شود.

    کلیدواژگان: میکروفتالمی، آنوفتالمی، اوربیت
|
  • Saeideh Eslah Kar, Shahram Vaziri *, Farah Lotfi Kashani Pages 826-837

    The aim of this study was to determine the level of psychological factors which effectively contribute to the facilitation of the bereaving process of mothers who had lost their children to cancer.

    Methods

    The current research was a purposive descriptive study with the statistical universe of mothers whose children had lost their lives in the battle with cancer. Out of this statistical universe, 54 people were chosen using snowball sampling.

    Results

    The results of the study reveal that self-efficiency, unemotional coping, meaning-centered coping approach, Get counseling and psychological services, Spouse support, Social support and family support, quality of interpersonal relationships, personal characteristics (hardiness), Being involved with a child's memory, Anger at God / the world / nature, Lack of confidence in the continuation of life after death, Release by the health system, Feeling lonely, avoid, Isolation, emotional coping, speed of losing a child, Seeing children of their child's age, marital conflicts, Lack of confidence in the quality of healthcare, feel guilty, A record of dying patient care, Distortion were variables which contributed to the facilitation of the bereavement of parents whose children had died of cancer.

    Conclusion

    In light of the results of this study, the utilization of the following variables of self-efficiency, unemotional coping, meaning-centered coping approach, quality of interpersonal relationships, personal characteristics (hardiness), emotional coping and physical symptoms to facilitate the bereaving process of those mothers who lost their children due to cancer can be suggested

    Keywords: Psychological Factors, bereavement, family care giver
  • Mosa Aminivafa, Ahmad Allahabadi *, Golamreza Moussavi, Hosein Fahimi Pages 838-849
    Background and Objectives

    Antibiotics, comprising a significant amount of pharmaceutical compounds, are used as human and veterinary treatments . these antibiotics come to appear as contaminantoin soil, surface water, groundwater, and even drinkingwater.Advanced oxidation processes such as catalytic ozonation are effective to remove the antibiotics form water and wastewaterThe aim of this study was to investigate the efficiency of Catalytic Ozonation Process for tetracycline antibiotics removal from contaminated waters

    Material and method

    In this design, an ozonation pilot with a volume of 200 cc was used. In each experiment, the tetracycline solution was poured into the desired concentration, the pH of the sample was adjusted with sulfuric acid and NaOH. At different times of 5 to 30 minutes and different pHs of 2 to 10 ozonation was performed at the dose of 0.8 mg/min. Then, under these conditions, ozonation was performed in the presence of activated carbon catalyst and a sample was discharged from the pilot and analyzed (HPLC) to determine the remaining tetracycline.

    Results

    The results showed that under optimum conditions of pH= 8 and ozone dose of 0.8 mg / min and contact time of 30 minutes ozonation only eliminated 59% of tetracycline and in the same conditions catalytic ozonation with 0.01 g/L carbon. The Calligonum comosum tree was able to remove 100% tetracycline in 30 minutes.

    Conclusion

    The results of this study showed that carbon catalyzed ozonation from wood Calligonum comosum waste can be used as an advanced treatment method.

    Keywords: Catalytic ozonation, tetracycline, Advanced oxidation, activated carbon
  • Mahbobeh Keshtkar, Maryam Hejri *, Amir Hossein Shirpour, Soleiman Hejazifar, Zahra Nikdel, Moslem Akbari Pages 850-861
    Introduction
    The aim of this study is to compare the brain-behavioral systems in people before and after open-heart surgery.
    Method
    The present research is a descriptive study with a comparative and retrospective causal method with purposeful sampling. The statistical population of the study includes 210 people, encompassing 70 people who underwent open-heart surgery, 70 volunteered for open-heart surgery and 70 other with a history of heart diseases. the information was collected in addition to the demographic questionnaire through the Gray-Wilson personality questionnaire. Then, in order to analyze the collected data, statistical models of multivariate and univariate analysis of variance were used.
    Results
    The results showed that, patients candidate for open-heart surgery scored higher than patients who underwent surgery and the control group in behavioral activation measure. According to the findings in the behavioral inhibition component, there is a significant difference between the three groups. Patients who underwent surgery received the minimum scores in active avoidance, further people who underwent open-heart surgery received lower scores than patients who were candidate for surgery and the control group in extinction measurement.
    Conclusion
    Therefore, due to the decrease in the performance of the behavioral activation system and the increase in the performance of the behavioral inhibition system, behavioral-activation-based interventions under the supervision of psychologists should be planned and implemented for these patients.
    Keywords: heart surgery, BEHAVIORAL, passive avoidance, behavioral activation
  • Ali Asghar Ghaleˈe Noeie, Hossein Ansari *, Abolfazl Payandeh, Gholamreza Soleimani, Hossein Kamani, Ali Meshkinian Pages 862-873
    Background

    The prevalence of asthma has increased dramatically among children. The aim of the study was to determine the prevalence of asthma symptoms among school‐age children in Zahedan, southeast of Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 1,600 primary school girls and boys were examined by multistage random sampling. Data were collected using the International ISAAC Questionnaire. The data were analyzed in Stata.14 software using chi-square test, multiple logistic regression and Kappa coefficient.

    Results

    The prevalence of asthma based on physician diagnosis was 6.2%. The prevalence of asthma was statistically significant in girls with 8.3% and boys with 4.2% (P

    Keywords: Asthma, Wheezing, Children: ISAAC
  • Ahmad Bashtani, Elahe Amouzadeh, Jamshid Yazdani Cherati, Siavash Etemadinezhad *, Hossein Kalateh Arabi, Kalteh Haji Omid Pages 874-884

    One of the most important factors causing musculoskeletal disorder is awkward body posture during work. Ergonomic interventions to improve working posture are essential. Improving posture is effective in promoting health, reducing stress and reducing work discomfort, it is also an important factor in terms of work efficiency and job performance. There is a close relationship between posture and work efficiency, which has led to improved posture, increased efficiency and job performance.

    materials and methods

    The present quasi-experimental research is a descriptive-analytical study that has been performed on 164 employees of small workshops. This study was performed in three stages including ergonomic evaluation of employees' posture using REBA evaluation method, interventions and post-intervention post-re-evaluation. WILCOXON statistical method was used to analyze the results.

    findings

    The results of this study showed the improvement of posture in the organs of neck, trunk, arm, forearm, wrist and legs. Also, the comparison of overall score and risk level before and after the intervention was significant (P

    Keywords: REBA assessment method, POSTURE, ergonomics interventions
  • Hamed Maleki, Fatemeh Tabatabaee, Mosayeb Bagherinik, Sheila Laka, Mojgan Mohajeri Irvani *, Mohammad Javad Namazi Pages 885-896
    Background

    The coronavirus pandemic has created the most fatal health crisis in humanity in the recent century. The present study was designed to investigate the relationship between employees' spirituality and organizational vitality in the outcome of the health carers' work in Hajar hospital, an army hospital in Tehran, during the first year of the COVID-19 pandemic. The main purpose was to determine any significant relationships between staff spirituality and organizational vitality.

    Methods

    This descriptive survey study was performed from March 2019 to February 2020. Seventy-one employees were recruited as the sample size using the Morgan table. The characteristic of the components of employees' spirituality were examined by performing Kingerski and Skrypnek questionnaires. All variables of the organizational vitality were determined using Rojelf model and a researcher-made questionnaire which was approved by the relevant experts. To analyze the data for determination the relationship among indicators, the structural equation model was exercised using LISREL software.

    Results

    Most of the cases were between 21 and 39 years old. The results showed that there were significant relationships between all examined characteristics of the employees' spirituality and organizational vitality.

    Conclusion

    The results confirmed that there were significant relationships between spiritual desire, spiritual connection, sense of unity, mystical experience and the organizational vitality components including positive thinking, organizational learning, organizational participation, organizational openness, meaningful life, and interest. Accordingly, determining the effects of interactions among those values in their reciprocal promotions are deserved to be seriously studied to achieve an advanced and successful COVID-19 disease management.

    Keywords: Employee spirituality, Organizational vitality, Positive thinking, Organizational learning, Organizational participation
  • Mostafa Rad, Nasser Mogharabian, Momamad Vali Ahmadi, Zahra Ghazi * Pages 897-910

    Proper management and control of pain requires evaluation and treatment based on observation of the patient's condition. The aim of this study was to examining of the effect of patient evidence-based ambulation on pain after inguinal hernia surgery in Imam Hossein (AS) Hospital in Shahroud.Materials and MethodsThis is a single-blind clinical trial. In witch the study population was with hernia surgery in 2017.60 patients were divided into experimental and control groups by random allocation. Data collecting was done by the help of demographic forms and visual simulation scale of pain. Data were analyzed using SPSS16 software and Kolmogorov, Fisher, Friedman’s chi-2 and Wilkason tests.Findings The pain intensity among the experimental group's participants was less than control group's at the first step ,before the first ambulation (6.30 versus6.50) At the second step,befor the second ambulation,the experimental group s participants suffered from less pain intensity in comparison with the control group (5.40 versus6.83) and also the pain intensity at the third step was less in experimental group than the control group (5.27 versus7.00) At the fourth stepbefore the fourth ambulation,the experimental group's participants felt a less pain intensity than the control group's patients (5.37versus6.57) At the fifth step,befor dismissal,the adnauseam intensity in the experimental group was also less than control group (3.57 versus 5.77) Conclusion The research results shows that evidence based ambulation, after surgery is accompanied with decreasing the patient's pain intensity.

    Keywords: Inguinal hernia surgery, Pain, ambulation, evidence based nursing
  • Azadeh Hajipour, Maryam Javadi, Mahnaz Abbasi, Esa Mohammadi Zeidi * Pages 923-935
    Introduction

    The present study was conducted to determine the effect of education on glycemic control in the elderly with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study was a randomized controlled intervention that was performed on 110 elderly people with type 2 diabetes by multi-stage random sampling method in Mallard city (55 in the intervention group and 55 in the control group). The cases received 2 intensive training sessions and then the training follow-up by sending daily SMS to the mobile phone for a period of three months. Data related to demographic status, anthropometric indices, self-care rate and glucose profile indices of patients were collected before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS software version 22 and independent t-test, one-way ANOVA and ANOVA.

    Results

    Comparison of glucose profiles of control and intervention patients before and after three months of educational intervention showed a significant decrease in mean FBS and HbA1c .

    Keywords: Diabetes Mellitus, Education, diet, Self-care, Trans theoretical Model
  • Toktam Dehghani Bidgoli, Hossein Mahdian *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 936-949
    Introduction

    Multiple sclerosis is a chronic progressive disease of the central nervous system and is characterized by symptoms of pain and decreased functional capacity. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion regulation skill training and acceptance and commitment therapy on cognitive failures and emotional avoidance in patients with MS.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest and follow-up design. Subjects with a age range of 20-20 years and expanded disability status scale (EDSS) of one to 5.5 were selected purposefully and voluntarily and randomly divided into experimental and control groups. In the pre-test-post-test phase and the 2-month follow-up, both groups answered Broadbent and et al. cognitive failure questionnaires and Kennedy et al. emotional avoidance. The collected data were analyzed using SPSS software version 23 and covariance analysis method with repeated measurements.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance with repeated measurements showed that emotion regulation skill training and acceptance and commitment therapy is effective in reducing cognitive Failures and emotional avoidance of multiple sclerosis patients (p

    Keywords: Emotional Avoidance, Cognitive Failures, Emotion Regulation skill Training, Acceptance, Commitment Therapy, Multiple Sclerosis
  • nasrin hashemian nezhad, mojde navinejad * Pages 950-958
    Background and purpose

    Microphthalmia is defined as the presence of a small eye inside the orbit, which occurs 30 times per 100,000 live births. 11% of which have been reported blind. Microphthalmia is associated with systemic anomalies in more than 50% of cases and has multiple and complex environmental and chromosomal causes. And in it chromosomal replication, deletion and displacement play an effective role. This study reports a case of unilateral microphthalmia referred to Shahidan Mobini Hospital in Sabzevar.

    Case report: 

    A 35-year-old pregnant woman born to a 33-week-old mother with a gestational age of 33 weeks and one day is based on NT sonography. Examination of the left eye's microphthalmia was observed on the first day after delivery.

    Conclusion

    According to the reported case, in order to prevent such a very worrying birth, it is necessary for obstetricians and gynecologists to pay special attention to this point in the periodic examination of pregnant mothers in the second trimester ultrasound of pregnancy and if The pregnant mother was exposed to X-rays or had infectious diseases or other risk factors such as long-term use of thalidomide, warfarin and alcohol, vitamin A deficiency, in addition to ultrasound, it is recommended to perform genetic testing if possible.

    Keywords: Microphthalmia, Anophthalmia, orbit