فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • احمد کرمی اسد، موسی امیری*، اسماعیل صادقی صفحات 9-34

    علت اصلی بسیاری از تصادفات ترافیکی، عامل انسانی و تخطی از قوانین و مقررات است . انسان به شیوه های مختلفی در تصادفات نقش دارد که یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین آنها، عدم رعایت مقررات ترافیکی و به عبارت دیگر، فاصله زیاد رفتار وی با رفتار مطلوب در سیستم ترافیک است ؛ کنترل و نظارت بر رفتار ترافیکی رانندگان از بزرگترین دغدغه مسیولین حمل ونقل بوده که آمار بالای تخلفات و منجر شدن آن به تصادفات بیانگر آن بوده که هنوز این امر حاصل نگردیده است. در حال حاضر نحوه کنترل عملکرد رانندگان به دو روش دستی و حضوری و همچنین الکترونیکی و غیر حضوری می باشد که این پژوهش با هدف بررسی میزان اثر بخشی شیوه های اعمال قانون مزبور بر اصلاح رفتار رانندگی شهروندان در راه های برون شهری استان سمنان انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته است . این تحقیق با دنبال کردن اهداف کاربردی بر اساس مطالعات کمی پایه گذاری شده و از لحاظ توصیفی و تحلیلی حایز اهمیت است. آمار مورد استفاده در این تحقیق، اعمال قانون تخلفات رصد شده توسط دوربین های کنترل سرعت منصوب در جاده های استان سمنان در سال 1395 و مقایسه با مدت مشابه در سال 1394 و نظرسنجی پرسشنامه ای از رانندگان ناوگان عمومی مسافربری برون شهری و افسران اخطاریه نویس پاسگاه های پلیس راه استان می باشد. بررسی شیوه اعمال قانون رانندگان نمونه مورد مطالعه حاکی از آن است که حدود 43 درصد رانندگان به هر دو شیوه دستی و الکترونیکی جریمه شده اند و 36.5 درصد به شیوه دستی و تنها 7.5 درصد به شیوه الکترونیکی که نشان می دهد بخش کوچکی از اعمال قانون به شیوه غیر حضوری است که نتایج حاصل از انجام این پژوهش بر اساس میانگین رتبه ای محاسبه شده در مورد تفاوت تاثیر شیوه های دستی و الکترونیکی اعمال قانون و تاثیر آن بر رفتار رانندگان حاکی از آن است که ، شیوه الکترونیکی هم از نظر اخطاریه نویسان پلیس راه و هم از نظر رانندگان ناوگان عمومی مسافربری تاثیر بیشتری بر تغییر رفتار رانندگان دارد.

    کلیدواژگان: اثر بخشی، اعمال قانون، رفتار، شیوه، تخلفات رانندگی
  • علی رحیمی، محمدعلی عامری، مسعود معتمدنژاد صفحات 67-95

    هدف اصلی پژوهش بررسی نقش نهاد خانواده در پیشگیری اجتماعی از جرم سرقت در شهرستان شاهرود بود . پژوهش حاضر کمی و از نوع پیمایشی می باشد. داده های مربوط به نمونه ی آماری از طریق پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شده است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شیوه های تربیتی بامریند (1973) و پرسشنامه سنجش نگرش مذهبی خدایاری است .همچنین برای بررسی متغیرهای وضعیت فرهنگی و اقتصادی خانواده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که شامل پرسشنامه های بررسی وضعیت اقتصادی و فرهنگی خانواده است. زمان پژوهش از ابتدای سال 1397 انجام شده است و حدود 8 ماه به طول انجامیده است و قلمرو مکانی پژوهش کلیه جوانان و نوجوانان بین 17-25 سال شهر شاهرود در دو گروه دانشجویان سال اول دانشگاه شاهرود و کانون اصلاح وتربیت شهر شاهرود را در بر می گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون ها و شاخص های آماری مختلف از روش های آمار توصیفی برای محاسبه فراوانی، درصد فراوانی و ترسیم نمودار و از روش های آمار استنباطی شامل آزمون همبستگی و رگرسیون با بهره گیری از نرم افزار Spss22 برای پاسخ سوالهای تحقیق استفاده شده است .نتایج نشان داد ، خانواده می تواند درپیشگیری اجتماعی ازجرم سرقت در جوانان و نوجوانان نقش موثری داشته باشد.همچنین بین وضعیت اقتصادی ، شیوه تربیت خانواده ، سطح فرهنگ و سطح اعتقادی خانواده در پیشگیری اجتماعی از جرم سرقت رابطه معنی داری وجود دارد.علاوه بر این مشاهدات نشان داد که تفاوت معناداری در میزان متغیرها بین گروه عادی و دارای سابقه جرم سرقت وجود دارد.

    کلیدواژگان: خانواده، پیشگیری اجتماعی، جرم، سرقت
  • سید محمدمیلاد طباطبایی پور، پرویز صباحی، ماریا الوندی کیش صفحات 97-110

    هدف ازپژوهش حاضر بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده، تعارض نوجوانان با والدین و سرمایه های روانشناختی با اختلال کارکرد اجتماعی بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماریشامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم در شهر شیراز در سال تحصیلی 1398-1397 بود. نمونهآماری 200 نفر از این افراد بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ایانتخاب و به پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده، تعارض نوجوانان با والدین،سرمایه های روانشناختی و عملکرد اجتماعی و انظباطی پاسخ دادند. نتایج ضریب رگرسیونچندگانه به شیوه ی همزمان نشان داد که مولفه ای حمایت اجتماعی یعنی حمایت خانوادهو حمایت دوستان به صورت منفی و معنادار قادر به پیش بینی اختلال در کارکرد اجتماعیمی باشد. همچنین مولفه های سرمایه های روانشناختی یعنی امیدواری، تاب آوری، خوش بینیو خودکارآمدی به طور منفی قادر به پیش بینی اختلال در کارد اجتماعی می باشد. و دربررسی ارتباط تعارض والدین و نوجوانان نتایج نشان داد که تعارض با مادر و تعارض باپدر به طور مثبت قادر به پیش بینی اختلال در کارد اجتماعی می باشد. سرانجام اینکهبین حمایت اجتماعی ادراک شده، تعارض نوجوانان با والدین و سرمایه های روانشناختی واختلال در کارد اجتماعی رابطه خطی معنی دار وجود دارد و سرمایه های روانشناختی،حمایت اجتماعی به طور منفی و معنادار و تعارض نوجوانان با والدین به طور مثبت ومعنادارقادر به پیش بینی اختلال در کارکرد اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، تعارض نوجوانان با والدین، سرمایه های روانشناختی، اختلال کارکرد اجتماعی
  • معصومه عابدینی، داود عابدینی صفحات 111-132

    هدف ازتحقیق حاضر پاسخ به این پرسش است که خانواده نابسامان چه رابطه ای با ارتکاب جرم وبزهکاری دارد؟ مسئله بزهکاری و انحراف اطفال و نوجوانان از دیرباز در جوامع بشریمورد توجه اندیشمندان بوده است. همزمان با گسترش انقلاب صنعتی و وسعت دامنه نیازمندیها،محرومیت های حاصل از عدم امکان تامین خواستها و احتیاجات زندگی موجب توسعه شدیددامنه دار فساد، عصیان، تبهکاری و... در اطفال و نوجوانان شده است. این گونهمسایل برای کشور ما نیز مطرح است و آثار مهلک آنها در سیمای جامعه آشکار است.بنابراین در این تحقیق سعی نمودیم گوشه ای از این مشکلات و مسایل را بررسی نماییم.روش تحقیق درپژوهش حاضر اسنادی است. برای بررسی موضوع از نتایج تحقیقات انجام شدهدر داخل کشور و بعضا خارج از کشور استفاده شدهاست. این نتایج با استفاده از رویکردهایجامعه شناسی تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان داد که عواملی مانند اعتقادات والدین،خشونت خانواده، سطح درآمد والدین، سطح تحصیلات والدین، محل سکونت والدین ،طلاق وجدایی والدین، بزه کاری یکی از اعضای خانواده و همچنین فاصله سنی والدین و فرزندانبا بزهکاری و جرم فرزندان رابطه دارد.

    کلیدواژگان: جرم، خانواده، گسستگی خانواده، فقر خانواده، خشونت خانواده
  • محمود دادرس، سهیلا محمدی صفحات 133-151

    تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در اسفند ماه 1392، برای نخستین بار مقنن مطابق و همسو بااصول سازمان ملل متحد و استانداردهای بین المللی در حق دسترسی سریع به وکیل، اجازهحضور وکیل متهم در مرحله تحقیقات پلیس را می دهد. اما با مطالعه مواد6، 48 و 52قانون صدرالاشعار که شالوده شناسایی چنین حقی را برای متهم تشکیل می دهد، از طرفیبا سکوت، موانع و محدودیت های ناروای قانون در این زمینه مواجه می شویم، از طرف دیگردر مراکز و ادارات پلیس خلا تدوین آیین نامه ها، اتخاذ رویه های مناسب و لازم برایاعمال واجرای حق مذکور به چشم می خورد. کاستی ها و محدودیت های مورد اشاره در زمینه هایاطلاع رسانی در مورد حق دسترسی به وکیل، تسهیل امور و تدارکات مربوط به کمک هایحقوقی، نظارت و مکانیزم های نظارتی بر تسهیل دسترسی به کمک های حقوقی، آموزشافسران پلیس در رابطه با این حق، ایجاد محدودیت و موانع در مشاوره حقوقی و...مشاهده می شود. نتیجه اینکه هرچند ارایه دهندگان کمک های حقوقی نقش بسیار مهمی درتدارک دسترسی سریع به کمک های حقوقی را دارند، با این وجود این حق نمی تواند بدونهمکاری موثر، تنظیم آیین نامه ها، اتخاذ رویه ها و روش های مناسب که توسط پلیس بهعنوان ضابطین عام دادگستری دنبال می شود و نیز آموزش افسران پلیس در رابطه با اینحق، اهمیت آن و اهمیت قوانین و رویه های مربوطه، موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: ضابطین دادگستری، وظایف و مسئولیت ها، حق دسترسی به وکیل، اسناد بین المللی، قانون آیین دادرسی کیفری
|
  • Ahmad Karami Asad, Musa Amiri *, Ismail Sadeghi Pages 9-34

    The main causes of traffic accidents, the human factor and violation of laws and regulations. Human is involved in various types of accidents, one of the most important and most known of which is the non-observance of traffic regulations, in other words, the distance between his behavior and the desired behavior in the traffic system Driving traffic control and monitoring is one of the biggest concerns of the transport authorities, which high rates of violations and resulting accidents indicate that this has not yet been achieved. At present, the method of controlling the performance of drivers is manual and in person, as well as electronic and non-attendance. This research was conducted with the aim of studying the effectiveness of the methods of applying this law on improving driving behavior of citizens in the suburban roads of Semnan province. Has been studied . This research, based on quantitative studies, is descriptive and analytic in pursuit of applied goals. The statistics used in this research were the application of the law of violations monitored by speed control cameras on the roads of Semnan province in 1395 and compared with the same period in 1394 and a survey of a questionnaire of drivers of the general public passenger transport and offshore officers Police stations are the provincial roads. Investigating the practice of applying the law The sample drivers surveyed show that around 43% of drivers were fined both manually and electronically, and 36.5% manually and only 7.5% electronically, suggesting a small part of the law enforcement The non-personal approach is that the results of this study, based on the average rating calculated on the difference in the impact of manual and electronic law enforcement practices and its impact on driver behavior, indicate that the e-way is also in terms of road policemen And, in terms of drivers of the public passenger fleet, it has a greater impact on driving behavior change it has.

    Keywords: Effectiveness, law enforcement, behavior, driving violations, Procedure
  • Ali Rahimi, MohammadAli Ameri, Masoud Motamednejad Pages 67-95

    The main objective of the research was to investigate the role of the family institution in social prevention of the crime of robbery in Shahrood. The current research is a quantitative survey. The data for the statistical sample were collected through standard questionnaires. In the present study, the library method was used to collect the appropriate background and theoretical framework of the research. The field method was used to collect the necessary information for research using standard questionnaires. The research tool was the Behnamind (1973) and A questionnaire was used to assess the religious attitude of Khodayari. Also, to investigate the variables of the cultural and economic status of the families of the research, a researcher-made questionnaire was used that included questionnaires for assessing the economic and cultural status of the family. The research time was from the beginning of 1397 and lasted about 8 months and the spatial domain of all youth and adolescents between the ages of 17 and 26 years old in Shahroud city was divided into two groups of first year students of Shahroud University and Shahroud Shahrood correctional center. . From the entrance to the research sample, the minimum reading and writing literacy was at least 17 and maximum 25 years, and had mental health, with 350 of them having the desired conditions and selected as the final sample. To analyze the data using descriptive statistical methods, descriptive statistics were used to calculate the frequency, frequency and plot plot, and inferential statistics including correlation and regression tests using Spss22 software to answer the research questions. The results showed that the family can play a significant role in the social inclusion of theft in the youth and adolescents. Also, there is a meaningful relationship between economic status, family education, the level of culture and the level of belief in the social prevention of the crime of robbery. In addition, observations showed that the difference There is an inherent variation in the variables between the normal group with a history of theft.

    Keywords: family planning, social prevention, crime, theft
  • Seyed MohammadMilad Tabatabaei Poor, Parviz Sabahi, Marya Alvandi Kish Pages 97-110

    The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived social support, adolescent conflict with parents and psychological capital with social functioning disorder. The research method was correlation and the statistical population included all secondary school students in Shiraz in the academic year 1398-1397. The study population consisted of 200 people who were selected by multi-stage cluster sampling method and responded to perceived social support questionnaires, juvenile conflict with parents, psychological capital and social and social performance. The results of multiple regression analysis in a concurrent manner showed that the social support component, namely, family support and the support of friends in a negative and meaningful way, could predict the disruption of social function. Negative psychological capital components of hope, resilience, optimism and self-efficacy can negatively predict the disruption of social work. Results showed that conflicts with mother and conflict with father could positively predict social disorder in the study of coping with the conflict between parents and adolescents. Finally, there is a significant linear relationship between perceived social support, conflict between adolescents with parents and psychological capital and social disorder, and psychological capital, social support negatively and meaningfully, and conflicts between adolescents and parents are positively and significantly related to prediction social function disorder.

    Keywords: perceived social support, adolescent conflict with parents, psychological capital, social function disorder
  • Masoumeh Abedini, Davood Abedini Pages 111-132

    The purpose of this research is to answer the question of what is the relationship between the poor family and the crime and delinquency? The issue of delinquency and the diversion of children and adolescents has long been of interest to scholars in human societies. At the same time as the expansion of the industrial revolution and the scope of needs, the deprivations from the impossibility of meeting the demands and needs of life have led to a sharp expansion of corruption, revenge, crime, and ... in children and adolescents. Such issues are also of concern to our country and their deadly effects are obvious in the community's image. So in this research, we tried to examine some of these problems and issues. The research method in this study is documentary. To investigate the issue, the results of research conducted inside and outside the country have been used. These results are analyzed using sociological approaches. The results showed that factors such as parental beliefs, family violence, parental income, parental education, parental residence, parental divorce and parental separation, family members 'offenses, and parents' and children's offsets with child offenders and offenders are related.

    Keywords: Crime, Family, Family Breakdown, Family Poverty, Family Violence
  • Mahmoud Dadres, Soheila Mohammadi Pages 133-151

    Enacting the code of criminal procedure in February, 2014, the legislator, for the first time, allows the accused to have access to a lawyer in the preliminary police investigations corresponding to and in line with the United Nation’s principles and international standards. But, with a study of the articles 6, 48 and 52 of the Issued Notices, forming the basis of such a right in favor of the accused, quite contrarily, we are faced with an undue silence as well as a great many of legal barriers and limitations in this regard. Furthermore, the shortcomings of the procedures codification, the lack of adopting appropriate and necessary sequence of instructions for the exertion and implementation of the aforementioned law is clearly visible. The pitfalls and the limitations mentioned above can also be observed regarding informing the public of the Right of Access to a Lawyer, the facilitation of the affairs and the related preps pertaining to the legal assistances, inspection and supervisory mechanisms concerning easing the access to legal aids, teaching police officers regarding such a right, the advent of limitations and barriers in legal counseling and so forth. The result is that although the legal aids providers play a very important role in preparing quick access to legal assistances such a right cannot take effect without effective cooperation, arrangement of procedures, adoption of appropriate instructions and methods sought by the police as the general law enforcement body as well as teaching the police officers in connection to such a right, its importance and the significance of the relevant rules and procedures.

    Keywords: law enforcement officials, duties, responsibilities, the Right of Access to a Lawyer, international documents, code of criminal procedure