فهرست مطالب

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه دشتی*، سید سامر پوردانش، حدیث باقری نیا، محمدباقر مکرمی پور صفحات 7-33
    اقتصاد مقاومتی مفهومی است که به دنبال مقاوم سازی، اصلاح ساختارها و نهادهای قدیمی و ناکارآمدی اقتصاد موجود بیان می شود، که به یقین تحقق آن مستلزم به حضور پویا و مشارکت فعال عموم و اعمال مدیریت های مهندسی شده و کارآمد می باشد. اقتصاد مقاومتی به دنبال عدم وابستگی ها، تاکید بر فرصت ها و امتیازات تولید داخلی و استقلال و خودکفایی اقتصادی است. پژوهش پیش رو در پی مفهوم یابی قدرت نرم با تاکید بر مولفه های آن در الگوی اقتصاد مقاومتی است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. هم چنین سوال اصلی این پژوهش این است؛ «مولفه های قدرت نرم در الگوی اقتصاد مقاومتی برای فایق آمدن بر مشکلات و نابسامانی های اقتصادی در دو عرصه داخلی و بین‎المللی کدامند؟». یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد؛ مهم ترین مولفه‎های قدرت نرم اقتصاد مقاومتی از منظر عوامل اقتصادی (تثبیت نرخ ارز، ثبات قیمت ها، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، مبارزه با فساد و تضمین شفافیت)، عوامل اجتماعی (مردمی سازی اقتصاد، کاهش تنش‎های اجتماعی، حمایت از کارآفرین و سرمایه گذار)، عوامل فناورانه (حمایت از شرکت های دانش بنیان، استفاده و بهره‎گیری از فناوری‎های نوین، توسعه تحقیقات دانش بنیان) می باشد
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، قدرت نرم، تحریم‎های اقتصادی، شفافیت، فناوری
  • مصطفی رضانیا* صفحات 35-60
    سرمایه اجتماعی: سرمایه اجتماعی یکی از مهم ترین شاخصه های رشد و توسعه هر جامعه ای به شمار می آید اصطلاح سرمایه اجتماعی اولین بار در اثر کلاسیک «جین جاکوب» با نام مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکایی در سال 1961 به کار رفته است. کاربرد این مفهوم به تدریج از دهه 1990 به این سو در رساله ها و مقالات دانشگاهی با کارهای افردی چون جیمز کلمن، پیر بوردیو، رابرت پاتنام، و فرانسیس فوکویاما افزایش یافته است. مفهوم سرمایه اجتماعی دربرگیرنده مفاهیمی چون اعتماد، همکاری و همیاری میان اعضای گروه یا جامعه است. می توان گفت اگر سرمایه فیزیکی آن چیزی است که در ساختمان، زمین یا تجهیزات مولد وجود دارد، سرمایه اجتماعی چیزی است که در روابط یا شبکه های خود با دیگر افراد مانند اعتماد، اعتقاد، باورها و... داریم با این تفاوت که مالکیت سرمایه اجتماعی جمعی است و بهره برداری از آن حتی ممکن است به افزایش آن منجر شود. سرمایه اجتماعی با متغیرهای شناخته شده جامعه شناختی هم چون اعتماد، آگاهی، نگرانی درباره دیگران و مسایل عمومی، مشارکت در مسایل عمومی و انسجام و همبستگی گروهی و همکاری ارتباط دارد. به زعم فوکویاما سرمایه اجتماعی یکی از عناصر قدرت است. قدرت نرم: با پایان گرفتن جنگ سرد و تغییر در چهره سنتی قدرت، چهره جدیدی از قدرت پا به منصه ظهور نهاد که از آن با عنوان قدرت نرم یاد می شود. اصطلاح قدرت نرم اولین بار توسط «جوزف نای» مطرح گردید قدرت نرم، توانایی جذب بدون اجبار مردم به طرف خود است. مشروعیت محور قدرت نرم است.اگر افراد یا ملتی اهداف کشور دیگر را مشروع بدانند، ترغیب آنان به پذیرش رهبری آن کشور بدون استفاده از تهدید و تطمیع آسان تر خواهد بود. مشروعیت هم چنین می تواند هزینه های کاربرد قدرت سخت در شرایط لازم را کاهش دهد. قدرت نرم دربرگیرنده گونه ها و اشکال مختلفی است که در میان آن ها بلاشک، نیرومندترین، موثرترین و نافذترین شکل قدرت نرم، قدرت اجتماعی است. براساس نظر جوزف نای، «مشروعیت» محور قدرت نرم است با این تعریف می توان گفت سرمایه اجتماعی از جمله موضوعات مهمی است که تاثیر به سزایی در افزایش قدرت نرم دارد. وضع مفهوم قدرت نرم دلالت به این معنا دارد و نشان می دهد که یک نظام سیاسی می تواند از سرمایه اجتماعی در راستای بسیج نیروها برای تحقق اهدافش بهره برد. با عنایت به اهمیت سرمایه اجتماعی و کارکرد آن و هم چنین مولفه های تشکیل دهنده قدرت نرم می توان پی به این نکته برد که سرمایه اجتماعی تاثیر به سزایی در پیشبرد قدرت نرم و افزایش آن دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اجتماع، مشارکت، اعتماد، دموکراسی، انسجام، همبستگی، آگاهی، قدرت نرم
  • اصغر شاکری، عبدالحسین الله کرم*، مصطفی ساوه درودی، ابراهیم خلیلی صفحات 61-89

    سوریه یکی از کشورهای مهم و اثرگذار در معادلات منطقه ای غرب آسیا و حتی بین المللی بوده که دارای جایگاه ویژه ای به لحاظ سیاسی، اجتماعی و مذهبی در منطقه شامات است. این کشور اهمیت زیادی در شکل گیری سیاست ها و راهبردهای سایر کشورهای منطقه ای به ویژه بین دولتمردان ایران و ترکیه دارد. این اهمیت و شکل گیری تقابل های سیاستی در زمان سوریه درگیر در بحران تروریستی (2019-2012)، بسیار بیشتر، کلان تر و با وضوح قابل مشاهده است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که راهبردهای سیاستی ایران و ترکیه برای افزایش نقش آفرینی در بحران سوریه کدامند؟ روش تحقیق، تحلیل گفتمان و ابزار پژوهش شامل متون گفتاری و نوشتاری است. جامعه آماری پژوهش به دو بخش اسنادی (نوشتاری) و میدانی (گفتاری) تقسیم شده است. در بخش اسنادی محققان از به روزترین و معتبرترین منابع و متون موجود و در بخش میدانی نیز مصاحبه با 11 نفر از صاحب نظران انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عمده ترین راهبردهای سیاستی ترکیه در سوریه «حمایت از اخوان المسلمین و اهل سنت»، «کنترل و بهره گیری از بحران های منطقه ای» و «حمایت از گروه های تروریستی و مخالفین سوریه از طرق مختلف» بوده و در مقابل عمده ترین راهبردهای سیاستی ایران در سوریه «هم آوردی همه توان و قدرت نیروهای مقاومت در منطقه برای حمایت از دولت مرکزی سوریه»، «تلاش برای حفظ و ارتقای موقعیت شیعیان در منطقه»، «تقویت روابط راهبردی بین ایران و سوریه»، «گسترش دیپلماسی و رایزنی های منطقه ای و بین المللی برای ایجاد حمایت لازم از بقای دولت مرکزی سوریه»، «حضور فعال در جبهه مبارزه داخلی سوریه برای حمایت از دولت مرکزی سوریه (از طریق مقابله با دشمنان مختلف ازجمله جریان های تکفیری، سلفی و تروریستی و هم چنین اقدامات دولت های عربستان، کشورهای عربی، رژیم صهیونیستی و...)» است.

    کلیدواژگان: ترکیه، ایران، بحران سوریه، اندیشه سیاسی، راهبرد سیاستی
  • سعید قدیانی، سید مصطفی ابطحی*، سید علیرضا ازغندی صفحات 91-119

    انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) به علت پیروی و تبعیت از اصول و مبانی مکتب تشیع و اهل بیت (ع) با تشکل ها و احزاب رقیب وارد چالشی تمام عیار و راهبردی گردید. یکی از این تشکل ها سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با اصول و مبانی التقاطی است که در دهه ی 1340 توسط سه تن از اعضا شاخه ی دانشجویی «نهضت آزادی» تاسیس شد. این تشکل از همان بدو تاسیس مدعی نجات ایران از زیر یوغ امپریالیسم آمریکا و ایادی داخلی اش (رژیم پهلوی) با توسل به نبرد مسلحانه بود.این تشکل تروریستی به رغم تمام فراز و فرودهای فعالیت هایش در طول تقریبا پنج دهه، لیکن در یک موضع و رویکرد ثابت بوده است و آن عناد با انقلاب اسلامی و اصل ولایت فقیه بوده است (بهرامی،1391، 22). اختلاف و تعارض دیرینه ی سازمان مجاهدین خلق (سازمان منافقین) با انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی در زمینه های اعتقادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است. در حوزه ی اعتقادی عدم اعتقاد به جهان شمول بودن اصول و مبانی اسلام و التقاط با اصول و مبانی مارکسیستی و «مصادره به مطلوب» مفاهیم و ارزش های اسلامی به منظور پوشاندن و استتار کفر و الحاد مارکسیستی. در حوزه ی سیاسی وابستگی به الگوهای بیگانه و وارداتی مارکسیستی. در زمینه ی فرهنگی و اجتماعی، عدم اعتقاد به نقش واقعی توده های مردم در روند تحولات انقلابی.

    کلیدواژگان: التقاط، مارکسیسم، مصادره ی به مطلوب، انقلاب اسلامی
  • محمدجواد حیدری خراسانی*، جواد جوان صفحات 121-144

    انقلاب اسلامی امتداد بخش انقلاب اسلام ناب، معجزه ای الهی در قرن معاصر بود که امیدی بر استقرار حاکمیت الهی از طریق عزت بخشی به مظلومان در جهان و نابودی ظالمان شد و خواهد بود  ان شالله.آرمان و والاترین هدف این انقلاب اسلام ناب، ایجاد تمدن نوین اسلامی برای طلوع خورشید ولایت عظمیارواحنا فدا است که در آستانه ی گام دوم انقلاب، توسط راهبر آن، رهبر معظم انقلاب اسلامی تکرار مکرر شده و بار آن بر دوش جوانان ایمانی گذاشته شد. تحقق ماموریت تمدن اسلامی نیاز به بازشناسی مفاهیم، مراحل و راه های رسیدن به آن داشته و این نیازمند مجاهدت علمی، مطالعاتی است و چه بهتر آنکه شرح و بازشناسی مفاهیم این ماموریت از مرجع اسلام یعنی قرآن و بیان مفسرین انقلابی باشد. این نوشتار ضمن بررسی اجمالی مفهوم شناسی به بررسی زوایایی از تمدن اسلامی از منظر آیت الله خامنه ای و آیت الله العظمی جوادی آملی پرداخته که تمدن را به عنوان پیشرفتی همه جانبه و تمدنی در تقابل تمدن مادی غرب معرفی نموده و به بررسی ارکان تمدن اسلامی پرداخته خواهد شد و نوع تحقیق حاضر تحلیلی و توصیفی با روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، آیت الله العظمی جوادی آملی، انقلاب اسلامی، پیشرفت
  • مصطفی ساوه درودی* صفحات 145-170

    قدرت یابی مجدد و سریع طالبان منجر به ارایه دیدگاه های متفاوتی در محافل سیاسی- امنیتی جهان شده است. اندیشه قومیتی و ایدیولوژیکی این گروه و عملکرد قبلی آن در دهه 1990 منجر به این شد که برخی اندیشمندان داخلی ظهور مجدد طالبان در سال 2021 را فرصت و برخی دیگر آن را تهدید برای ایران قلمداد نمایند. هدف این مقاله احصاء تهدیدات و فرصت های قدرت یابی مجدد طالبان بر امینت ملی ج.ا.ا است. پژوهش حاضر براساس راهبرد آمیخته و به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزارهای فیش برداری، مصاحبه و پرسش نامه محقق ساخته انجام پذیرفت. جامعه آماری شامل 130 نفر از صاحب نظران علوم سیاسی و امنیت ملی دانشگاه های شهر تهران بوده و نمونه آماری، 97 نفر است. نتایج حاصل از مصاحبه ها و مبانی نظری، منجر به شناسایی 36 شاخص ناشی از ظهور مجدد طالبان شده است. پس از تعیین روایی، پرسش نامه به 22 شاخص تقلیل یافت. مقدار ضریب آلفای کرونباخ 91/0 به دست آمد. پس از تحلیل داده های با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس فریدمن، یافته ها بیانگر آن است قدرت یابی مجدد طالبان به دلیل تاثیرگذاری تصاعدی بر اندیشه قومیتی و ایدیولوژیکی در مناطق شرقی کشور، امنیت ملی نظام ج.ا.ا را با افزایش ناامنی و چالش جدی مواجه خواهد کرد. در انتها نیز از محدود شدن احتمالی فعالیت های گروه های سلفی- تکفیری در پاکستان، گروه تررویستی داعش و زیرمجموعه آن از جمله دولت اسلامی خراسان (داخ)، به عنوان مهم ترین فرصت های امنیتی ج.ا.ا نام برده شده است.

    کلیدواژگان: ایران، امنیت ملی، تهدید، طالبان، فرصت
|
  • Farzaneh Dashti *, Eyyed Samer Poordanesh, Hadis Bagherinia, Mohammadbagher Mokarramipour Pages 7-33
    Resistance economy is a concept that seeks to strengthen, de-crisis and reform the old structures and organizations and the inefficiency of the existing economy, which certainly requires and depends on the dynamic presence and active participation of the public and management practices. Is engineered and efficient. A resistance economy seeks independence, an emphasis on the opportunities and benefits of domestic production, and economic independence and self-sufficiency. Leading research seeks to conceptualize soft power in the model of resistance economics. The research method used in this research is descriptive-analytical and library and documentary methods have been used to collect data. Also, the main question of this research is; "What are the indicators and components of soft power in the model of resistance economy to overcome economic problems and disorders in both domestic and international arenas?". Findings show that the most important components of the soft power of a resistance economy in terms of economic factors (exchange rate stabilization, price stability, reducing dependence on oil revenues, ensuring transparency, economic jihad), social factors (popular) Building the economy, reducing social tensions, supporting the entrepreneur and investor), technological factors (supporting knowledge-based companies, use and utilization of new technologies, and development of knowledge-based research).
    Keywords: Resistance Economy, soft power, Economic sanctions, Transparency, technology
  • Mostafa Rezania * Pages 35-60
    Social capital is one of the most important features of any community development. This concept was first used by Jean - Jacob's classics in 1961.And since the 1990 s, there has been an increase in articles by people like James Coleman, Pierre Bourdieu, Robert Pattnam, and Francis Fukuyama. Social capital comprises notions such as trust, cooperation and companionship among community members. Social capital is what we have in our relationship with other people like trust ,confidence, beliefs. Social capital relates to well - known sociological variables such as trust, knowledge, concern about others and public issues, participation in public matters and cohesion and teamwork and collaboration. based on Fukuyama thinks social capital is considered one of the elements of power. At the end of the Cold War, a face of power came out, as soft as power and was first introduced by Joseph Nye. Soft power is the ability to attract people without compulsion. Legitimacy is the pivot of soft power. if a nation legitimate the goals of another country , it will be easier to persuade them to adopt the country 's leadership without the use of threats. legitimacy can reduce the cost of rigid power usage. In the form of soft power, the most effective form is social power. social capital is one of the important issues affecting soft power. given the importance of social capital and its function as well as soft power components it can be said that social capital has a significant role in promoting soft power and increasing it
    Keywords: social capital, Participation, Trust Consistency, soft power
  • Asghar Shakeri, AbdolHossein Allah Karam *, Mostafa Saveh Doroudi, Ebrahim Khalili Pages 61-89

    Syria is one of the most important and influential countries in the analysis of regional equations. This country is very important in shaping the policies and strategies of other regional countries, especially between the governments of Iran and Turkey. This importance and the formation of political confrontations during the time of Syria involved in the terrorist (2019-2012) is much greater, larger and more clearly visible. This study seeks to answer the question of what are the policy strategies of Iran and Turkey to increase role-playing in the Syrian crisis? Research methods, discourse analysis and research tools include spoken and written texts. The statistical population of the research is divided into two parts: documentary (written) and field (spoken). In the documentary section of researchers from the most up-to-date and reliable sources and texts available, and in the field section, interviews with 11 experts have been conducted. The findings indicated that Turkey's main policy strategies in Syria are "support for the Muslim Brotherhood and Sunnis", "control and exploitation of regional crises" and "support for terrorist groups and the Syrian opposition". "In various ways" and in contrast to the main policy strategies of Iran in Syria, "bringing together all the strength and power of the resistance forces in the region to support the central government of Syria," "trying to maintain and improve the position of Shiites in the region," "Strengthening strategic relations between Iran and Syria", "Expanding regional and international diplomacy and consultations to provide the necessary support for the survival of the Syrian central government", "Active presence on the Syrian internal struggle front in support of the Syrian central government (from It is a way of confronting various enemies, including Takfiri, Salafi and terrorist movements, as well as the actions of the governments of Saudi Arabia, and Arab countries, the Zionist regime.

    Keywords: Turkey, Iran, Syria crisis, Political Thought, Policy Strategy
  • Saeed Ghadiyani, Sayed mostafa Abtahi *, Seyyed AliReza Azghandi Pages 91-119

    The Islamic Revolution of Iran under the leadership of Imam Khomeini (RA) entered into a full-fledged and strategic challenge with rival organizations and parties due to following the principles and foundations of the Shiite and Ahl al-Bayt (AS) schools. One of these organizations is the People's Mojahedin Organization (MKO) with eclectic principles and foundations, which was established in the 1340s by three members of the student branch of the 'Freedom Movement'. From the very beginning, this organization claimed to save Iran from the yoke of American imperialism and its internal allies (the Pahlavi regime) by resorting to armed struggle. This terrorist organization has been an enemy of the Islamic revolution and principle of velayet- faqih for five decades despite all the ups and downs of its activities. The long-standing conflict between the Mojahedin Khalq Organization (MKO) and the Islamic Revolution led by Imam Khomeini is in the religious, political, social and cultural fields. In the field of belief, non-belief in the universality of the principles and foundations of Islam and eclecticism with Marxist principles and foundations and 'confiscation of the desirable' Islamic concepts and values in order to cover and camouflage Marxist infidelity and atheism. In the political sphere, dependence on foreign and imported Marxist models. In the cultural and social context, disbelief in the real role of the masses in the process of revolutionary change.

    Keywords: Eclecticism, Marxism, Desired Expropriation, Islamic Revolution
  • MohammadJavad Heydari Khorasani *, Javad Javan Pages 121-144

    The Islamic Revolution The extension of the Revolution of Pure Islam was a divine miracle in the contemporary century in which there was and will be hope for the establishment of divine sovereignty through honoring the oppressed in the world and the destruction of the oppressors. The ideal and the highest goal of this pure Islamic revolution is to create a new Islamic civilization for the rising of the sun of the great province of Wahna Fada, which was repeated by its leader, the Supreme Leader of the Islamic Revolution, on the eve of the second step of the revolution. Achieving the mission of Islamic civilization requires recognizing the concepts, stages and ways to achieve it, and this requires scientific and study efforts, and how much better to explain and recognize the concepts of this mission from the Islamic authority, i.e. the Qur'an and the expression of revolutionary commentators. This article, while reviewing the semantics, examines the angles of Islamic civilization from the perspective of Ayatollah Khamenei and Grand Ayatollah Javadi Amoli, who will introduce civilization as a comprehensive development and civilization in contrast to the material civilization of the West and examine the pillars of Islamic civilization. The present research is analytical and descriptive with the method of collecting library and documentary information.

    Keywords: new Islamic civilization, Ayatollah Khamenei, Ayatollah Javadi Amoli, Islamic Revolution, Progress
  • Mostafa Savehdroudi * Pages 145-170

    The rapid re-emergence of the Taliban has led to differing views in political-security circles. The group's ethnic and ideological thinking and its previous actions in the 1990s led some local thinkers to see the re-emergence of the Taliban in 2021 as an opportunity and another faction as a threat to Iran. The purpose of this article is to enumerate the threats and opportunities for the Taliban to regain power over the national security of the Islamic Republic of Iran. The present study was conducted based on a mixed strategy and descriptive-analytical method using recording tools, interviews and a researcher-made questionnaire. The statistical population includes 130 experts in political science and national security of Tehran universities and the statistical sample is 97 people. The results of the interviews and theoretical foundations have led to the identification of 36 indicators of the re-emergence of the Taliban. After determining the validity, the questionnaire was reduced to 22 indicators. Cronbach's alpha coefficient value / 91. Obtained. After analyzing the data using the Friedman analysis of variance statistical test, the findings indicate that the re-empowerment of the Taliban due to the exponential impact on ethnic and ideological thought in the eastern regions of the country, the national security of the Islamic Republic of Iran. Finally, the possible restriction of the activities of Salafi-Takfiri groups in Pakistan, the terrorist group ISIS and its affiliates, including the Islamic State of Khorasan (Dakh), have been named as the most important security opportunities of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Iran, National Security, Threat, Taliban, Opportunity