فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 24 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهان کریمی، عاطفه عبدالهی، علی اصغر احمدی نیا، اسماعیل رمضانپور صفحات 1-30

    امنیت اجتماعی و اقتصادی مهم ترین عاملی است که بسترساز رشد و توسعه در هر منطقه می باشد. به منظور افزایش امنیت و شناخت و کاهش آسیب ها در هر جامعه ای ابتدا باید تهدیدها و پتانسیل های منطقه را شناخت و در جهت دهی درست آنها کوشید. قاچاق کالا به عنوان یک معضل اقتصادی، اجتماعی است که اکثر کشورهای جهان به نوعی از آن رنج می برند. در کشور ما نیز قاچاق کالا، بزرگترین خطری است که بخش های مختلف صنعتی و تولیدی کشور را تهدید می کند. بررسی های آماری کارشناسان اقتصادی نیز حکایت از سهم 20 تا 30 درصد از فعالیت های اقتصادی ایران به قاچاق کالا و اقتصاد زیرزمینی دارد و حدود 50 درصد از فعالیت های زیرزمینی را قاچاق به خود اختصاص می دهد. لذا نیاز به بررسی های عمیق تر دارد تا جهت پیشگیری از آثار سوء آن اقدامات لازم به عمل آید. مطالعه حاضر از نوع هدف کمی، از حیث روش توصیفی- تحلیلی و با هدف شناسایی و رتبه بندی راهکارهای پیشبرد اقتصاد مقاومتی با تاکید بر کاهش قاچاق کالا انجام شد. در این پژوهش ابتدا با بررسی مروری راهکارها را شناسایی و به ساختار سلسله مراتبی از آنها پرداخته شد. سپس نتایج حاصله را در دو سازمان پژوهش اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان و ستاد مبارزه با قاچاق کلا و ارز و ارتباط با اقتصاد پنهان مورد آزمون قرار داده و با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد راهکاری که به عنوان راهکار برتر مورد تایید کارشناسان است، راهکار رشد اقتصادی است. فنریت اقتصادی در رتبه بندی، جایگاه دوم را به خود اختصاص داد و عدالت اقتصادی و ثبات اقتصادی در رتبه های سوم و چهارم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، رویکردهای تصمیم گیری چندمعیارها، قاچاق کالا، مناطق آزاد
  • عبدالله مجیدی، میلاد اقایی، محمد رضاپور صفحات 31-68

    در دنیای کنونی سازمان هایی موفق هستند که توجه اصلی شان به نیروی انسانی سازمان باشد. چون این نیروی انسانی است که نظریات خلاق را ارایه داده و موجبات رشد و تعالی سازمان را فراهم می آورد. امروزه موضوع اقتدار ملی، از جمله موضوعات راهبردی و کلیدی هر کشور است. تامین امنیت داخلی و دفاع از منافع ملی به عنوان اولین و ضروری ترین فاکتور تامین رفاه، آسایش، پیشرفت و توسعه همه جانبه شناخته شده است.لذا بیش از بسیاری قلمرو های دیگر، به برنامه ریزی، تفکر، ارزیابی و سنجیده عمل کردن نسبت به نیروی انسانی پرداخته می شود که در تمام موارد، نقش اصلی در کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت خدمات، تامین قابلیت اطمینان تجهیزات و در نهایت، دستیابی به اهداف کمی و کیفی سازمانی ایفا می کند. لذا مهمترین هدف این پژوهش،عوامل موثر بر انگیزه کارکنان وظیفه در نگهداری از خودروی سازمانی بود. این تحقیق از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی بود. در این تحقیق ابتدا به روش کتابخانه ای با بررسی منابع موجود در مراکز علمی، انجمن های معتبر کشوری و سایت های مربوط به آن ها و مصاحبه با 50 نفر از خبرگان (مدیران و کارشناسان ترابری و نگهداری و تعمیرات) عوامل اولیه موثر بر انگیزه کارکنان وظیفه در نگهداری از خودرو مورد بررسی قرار گرفت؛ سپس تلاش شد با مراجعه به کارکنان وظیفه، الگوی مفهومی طراحی شده با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS مورد بررسی قرار گیرد. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که عوامل موثر بر انگیزه کارکنان وظیفه در نگهداری از خودرو، عوامل سازمانی، عوامل فردی و عوامل گروهی می باشند.

    کلیدواژگان: انگیزه، نگهداری و تعمیرات، خودرو، کارکنان وظیفه
  • پیمان نذیری، پرویز آهی صفحات 69-90

    هدف اصلی این تحقیق، تبیین رابطه حمایت ادراک شده بر پیشگیری از جرایم علیه میراث فرهنگی بود. پس از مقایسه دیدگاه ها و تعاریف مختلف از حمایت سازمانی و جرم با روش گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی به سنجش پیشگیری از جرایم علیه میراث فرهنگی استان گیلان پرداخته شد. با توجه به جدول تعیین حجم نمونه کرچسی و مورگان، تعداد حجم نمونه برای این پژوهش 387 نفر از کارکنان سازمان میراث فرهنگی استان گیلان بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت احتمالی و تصادفی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. نتیجه تحلیل فرضیات نشان داد که مدل پژوهشگر در مدل اندازه گیری نهایی و هم مدل ساختاری و در نهایت مدل کلی کیفیت مناسبی داشت. مقدار ضریب تعیین چندگانه (R2) برای متغیر حمایت سازمانی ادراک شده برابر با 771/0 شد که این مقدار نشان می دهد متغیرهای مساوات، حمایت سرپرست، زمینه های شغلی و پاداش های سازمانی توانستند حدود 78 درصد از رفتار متغیر حمایت سازمانی ادراک شده را پیش بینی نمایند. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، در مجموع تمام پنچ فرضیه تحقیق تایید شد.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، ادراک، پیشگیری از جرم، یگان حفاظت، میراث فرهنگی
  • شاهرخ رستمی کیسمی، داریوش رحمتی صفحات 91-110

    ارتقاءحمایتهای سازمانی به دلیل بهره-وری و اثربخشی که برای سازمان دربردارد، همواره مورد توجه مدیران و کارشناسان بوده است. به نحوی که به حوزه مستقلی از مطالعات سازمانی تبدیل شده است. با توجه به اهمیت لزوم ارتقاء حمایت سازمانی در سازمانهای نظامی و انتظامی، تحقیق حاضر با هدف بررسی و شناسایی شیوه های ارتقاء حمایت سازمانی از کارکنان خدمات انتظامی پلیس پیشگیری ف.ا.استان گیلان انجام شد. کارکنان مذکور اصولا تحقق چه مولفه هایی را حمایت سازمان از خود می دانند. آیا عدالت سازمانی، حمایت فرماندهان، زمینه های شغلی، پاداش های سازمانی و مشخصات فردی- جمعیتی در ارتقاء حمایت سازمانی از کارکنان مذکور موثر است؟ روش تحقیق در این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی پیمایشی و از لحاظ نوع و هدف، کاربردی و به شکل میدانی و توزیع پرسشنامه صورت گرفت. جامعه این تحقیق شامل مدیران و فرماندهان انتظامی استان گیلان و کارکنان شاغل در یگان خدمات انتظامی پلیس پیشگیری استان بودند. نتایج تحقیق بیانگر آن بود که کلیه مولفه های حمایتی از کارکنان خدمات انتظامی پلیس پیشگیری از قبیل تاثیر عدالت، تاثیر حمایت فرماندهان، تاثیر زمینه های شغلی، تاثیر پاداش های سازمانی و تاثیر مشخصات فردی و جمعیتی در ارتقاء حمایت سازمانی از آنان موثر بودند. آماره t برای فرضیه اصلی تحقیق 919/5 و برای سایر مولفه های بررسی شده فوق به ترتیب 512/3، 263/5، 236/13، 555/3 و 280/6 به دست آمد.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، عدالت، انصاف، زمینه های شغلی، پاداش
  • سمانه نوری لنگ، پروانه عزیزی، سیامک قنبرزاده صفحات 111-122

    تحقیق حاضر با هدف «بررسی تبعات اقتصادی- خانوادگی بیکاری بر امنیت اجتماعی جوانان 29-19 ساله در جامعه شهری رضوانشهر»انجام شد. چارچوب نظری تحقیق نیز از نظراتی درباره نظریه فقر و جرم مرتن، نظریه نوآوری رابرت مرتن و نظریات خانواده برگرفته شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه جوانان 29-19 ساله جامعه شهری رضوانشهر تشکیل می دادند که با حجم نمونه 100 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. روش تحقیق این پژوهش به صورت پیمایش بود. یعنی داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین فقر و امنیت جوانان رابطه معنی دار وجود دارد. بین درگیری خانوادگی و امنیت نیز رابطه معنی دار وجود داشت، ولی بین سرقت و امنیت رابطه معنی دار وجود نداشت.

    کلیدواژگان: فقر، سرقت، درگیری خانوادگی و امنیت اجتماعی
  • سید سجاد محمدی مهویزانی، جان احمد آقایی صفحات 123-149

    مصرف مواد روانگردان، با فراوانی بالای اختلالات روانپزشکی همراه است. در نتیجه، کنترل و درمان پدیده ی سوء مصرف مواد مربوطه، نیاز به مداخلات درمانی چندجانبه دارد. هدف این مطالعه، بررسی وی‍‍‍ژگی های اپیدمیولوژیک مجرمان مصرف کننده مواد روانگردان زندان لاکان رشت بود. تاکنون درمان این گروه با مشکلات و موانع متعددی روبرو بوده است و درمان های دارویی به تنهایی پاسخگو نبوده اند. یکی از دلایل شکست درمان، ویژگی های شخصیتی و روانی این گروه می باشد که مطالعه حاضر به بررسی این ویژگی ها پرداخت. این مطالعه بر روی 200 نفر از زندانیان زندان لاکان رشت طی 6 ماه اول سال 1394 انجام شد. میانگین مجرمان مصرف کننده مواد مخدر 6±34 سال بود که اکثریت آنها (140=n،70%) در بازه سنی 25 الی 35 سال قرار داشتند. چهل درصد مجرمان مصرف کننده مواد روانگردان (90=n) مجرد و سی درصد (60=n) دارای شغل آزاد بودند. اغلب مجرمان دارای مدرک راهنمایی یا سیکل (104=n، 52%) و فاقد منزل مسکونی (160=n،80%) و ساکن شهر (140=n،70%) بودند. از میان 200 فرد مورد بررسی 60 درصد پدرانشان (120=n) مبتلا به مصرف بوده و 35 درصد (70=n) سایر افراد خانواده آنها ابتلا داشتند و 30 درصد آنان (60=n) گروه همسالان و دوستان را دلیل روی آوردن به این مواد می دانستند. بر اساس نتایج این تحقیق، هم تمایل به مصرف مواد مخدر و هم تاثیر منابع اطلاعاتی تاثیر به سزایی در روی آوردن به سمت مواد مخدر داشت، گرچه شناخت و آگاهی تاثیری در مصرف مواد روان گردان برای افراد مصرف کننده نداشت. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، افراد مجرد و در محدوده سنی 25 الی 35 با تحصیلات پایین آسیب پذیرترند.

    کلیدواژگان: مواد روانگردان، زندان لاکان، موادمخدر، جرم
  • حمید سیابی، حسن دیواندری، عیسی صابر دمیرچی صفحات 150-172

    با رشد روزافزون اقتصاد و تکنولوژی، حمل و نقل های جاده ای نقش به سزایی در سیستم جامع حمل ونقل کشورها به عهده گرفته است. افزایش حمل ونقل جاده ای در ایران، آسیب های ناشی از تصادفات را به طور چشمگیری افزایش داده است. یکی از علل عمده تصادفات در ایران، حادثه خیزی جاده ها می باشد. شناسایی و رتبه بندی مسیر حادثه خیز در یک شبکه حمل و نقل می تواند نقشی تاثیرگذار در بهبود ایمنی جاده ها داشته باشد. در این تحقیق ازروش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها به عنوان روشی برای رتبه بندی و شناسایی مسیرهای حادثه خیز استفاده و مسیرهای حادثه خیز جاده چابکسر تا رشت با توجه به تصادفات رخ داده طی سالهای 1393 تا 1395 بررسی شد. مسیر 104 کیلومتری مورد مطالعه را به قطعه هایی با طول 500 متر تقسیم و هر یک از مسیرها در روش تحلیل پوششی داده ها، به عنوان یکی از واحدهای تصمیم گیرنده و عواملی از قبیل وضعیت جوی، روشنایی و کیفیت وسیله نقلیه به عنوان ورودی ها و شدت وزندارشده تصادفات نیز به عنوان خروجی آن در نظر گرفته شدند و در نهایت مسیرهای حادثه خیزتر شناساییشدند. با توجه به رتبه های به دست آمده قطعه مسیرهای واقع در کیلومتر 5/92، 5/35 و 5/61 مسیر چابکسر به رشت به ترتیب به عنوان حادثه خیزترین مسیرها وقطعه مسیرهای واقع در کیلومتر5/8، 5/56 و 69 این مسیر به ترتیب به عنوان کم حادثه ترین مسیرهابودند.

    کلیدواژگان: مسیر حادثه خیز، تصادف، تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی
|
  • Mahan Karimi, Atefeh Abdollahi, AliAsghar Ahmadinia, Esmaeil Ramezanpour Pages 1-30

    Social and economic security is the most important factor behind growth and development in each region. In order to increase security and recognize and reduce the damages, the threats and potential characteristics of the region should be identified and try to orient them properly. Smuggling is a social and economic problem that most countries in the world are suffering from. In our country, smuggling of goods is one of the greatest threats that threaten the various sectors of industry and production in the country. Statistical surveys of economic experts also indicate that between 20% and 30% of Iran's economic activities are subject to smuggling of goods and underground economy, and accounts for about 50% of underground activities as smuggling. Therefore, more in-depth reviews should be done in this regard. The present study was a quantitative objective based on a descriptive-analytical method with the aim of identifying and ranking the strategies for promoting a resilient economy with an emphasis on reducing smuggling of goods. This study first identified the solutions and assigned them to a hierarchical structure. Then the result have been tested in two research organizations of the general directorate of ports and marine affairs of Guilan province and the headquarters for combating trafficking goods and currency and its relationship with the hidden economy were analyzed using the multi-criteria decision making technique of topsis. The results of the study showed that the solution, which is the best way approved by the experts, was the economic growth strategy. The economic strength in the ranking, ranked second, and economic justice and economic stability were ranked third and fourth.

    Keywords: resistance economic, multi-criteria decisionapproaches, smuggling, free zones
  • Abdollah Majidi, Milad Aghaee, Mohammad Rezapour Pages 31-68

    In the current world, successful organizations are their main focus on the organization's human resources. It is a human resource that provides creative ideas and leads to organizational growth and excellence. Today, the issue of national authority is one of the strategic and key issues of each country. Providing domestic security and defense of national interests is recognized as the first and most essential factor in the provision of welfare, comfort, progress and comprehensive development. Therefore, more than other areas, planning, thinking, evaluation, and evaluation of human resources are being addressed, which in all cases play a major role in reducing costs, improving service quality, ensuring the reliability of equipment, and ultimately achieving It serves the quantitative and qualitative goals of an organization. Therefore, the main purpose of this research was effective factors on the motivation of employees in maintenance of an organizational car. This research was in terms of descriptive-survey method and applied in terms of its purpose. In this research, firstly, the library method was used to study the resources available in scientific centers, reputable national associations and their sites, and interview with 50 experts (directors and transport experts in Naja and provinces). Early factors affecting employees' motivation. The task of car maintenance was examined; then, by looking at the task force, the conceptual model designed using the structural equation and PLS software was investigated. The findings of the research indicated that the factors affecting the motivation of duty staff in vehicle maintenance were organizational factors, individual factors and group factors.

    Keywords: motivation, maintenance, repairs, automotive, duty staff
  • Parviz Ahi, Peyman Naziri Pages 69-90

    The main purpose of this study was to explain the relationship between perceived support for the prevention of crimes against cultural heritage. After comparing different perspectives and definitions of organizational and crime support, the method of data collection was a descriptive study to assess the prevention of crimes against the cultural heritage of Guilan province. According to the sample size set for Kirchsey and Morgan, the sample size for this research was 387 employees of the Cultural Heritage Organization of Guilan province. The method of sampling in this research was a probabilistic and randomized questionnaire. The result of the analysis of assumptions showed that the researcher model had a good quality in the final measurement model and structural model, and finally the overall model. The value of the multiple determination coefficient (R2) for the perceived organizational support variable was 0.771, which indicates that egalitarian variables, supervisor support, occupational fields and organizational rewards managed to account for about 78 percent of the perceived organizational support variable forecast. According to the results of this study, all five of the research hypotheses were approved.

    Keywords: organizational support, perception, crimeprevention, conservation unit, cultural heritage
  • Shahrokh Rostami Kisomi, Daryoush Rahmati Pages 91-110

    Promotion of organizational support has always been a concern for managers and experts due to its efficiency and effectiveness, which has become an independent field of organizational studies. Considering the importance of promoting organizational support in military and police organizations, the present study was conducted to identify and identify ways to promote organizational support among police officers of the Provincial Police Prevention Service in Gilan Province. The employees are basically what the components of the organization support themselves. Are organizational justice, commander support, career fields, organizational rewards and demographic characteristics effective in promoting organizational support for the abovementioned staff? The method of research in this study was qualitative, descriptive survey and in terms of type and purpose, applied field and distribution of questionnaires. The community of this research included Guilan Provincial Police Officers and Police Officers in the Provincial Police Prevention Services Unit. The results of the study indicated that all the support components of preventive police services staff such as the impact of justice, the effect of the support of commanders, the impact of the field of work, the impact of organizational rewards and the impact of personal and demographic characteristics on promoting organizational support were effective. The t-statistic for the main research hypothesis was 5/919 and for the other components studied, were 3/512, 5/263, 13/236, 3/555, and 6/280 respectively.

    Keywords: organizational support, justice, equity, rewards, occupational fields
  • Samaneh Nouri lang, Parvaneh Azizi, Siamak Ghanbarzadeh Pages 111-122

    The present research was carried out with the aim of "studying the economic-familial consequences of unemployment on social security of young people aged 19-29 in the urban society of Rezvanshahr". The theoretical framework of the research was also based on views on the theory of poverty and crime of Merton, Robert Merton's theory of innovation, and family theories. The statistical population of this study consisted of all young people aged 19-29 in Rezvanshahr urban community, with a sample size of 100 people. The research method was a survey. The data were collected through a survey and using a questionnaire. Findings of the research showed that there was a significant relationship between youth poverty and security. Also, there was a significant relationship between family involvement and security, but there was no significant relationship between robbery and security.

    Keywords: poverty, robbery, tension of family, social security
  • Seyed Sajad Mohammadi Mahvizani, Jan Ahmad Aghaee Pages 123-149

    The use of psychoactive substances is associated with a high prevalence of psychiatric disorders. As a result, controlling and treating the phenomenon of substance abuse requires multidisciplinary therapeutic interventions. The purpose of this study was to investigate the characteristics of criminals using psychoactive substances in the Lacan Prison in Rasht. So far, the treatment of this group has faced many problems and barriers, and drug therapies alone have not been answered. One of the reasons for treatment failure is the personality and psychological characteristics of this group. The present study examined these features. This study was conducted on 200 prisoners of Lacan Prison in Rasht during the first 6 months of 1394. The average number of drug offenders was 34 ± 6 years, the majority of whom (n = 140, 70%) were between the ages of 25 and 35 years. Forty percent of criminals used psychoanalysers (n = 90) were singles and thirty (n = 60) had free occupation. Most of the criminals had a guidance degree or cycle (n = 104, 52%) without a residential home (n = 160, 80%) and resident of the city (n = 140, 70%). Of the 200 individuals surveyed, 60% of their fathers (n = 120) were consumed and 35% (n = 70) had other addicted family members, and 30% (n = 60) introduced grouped peers and friends for turning to these materials. According to the results of this study, both the prevalence of drug use and the impact of information resources had a significant impact on drug use, although knowledge and awareness did not have an impact on the consumption of psychoactive substances. According to the results of the present study, single individuals between the ages of 25-35 and those with lower education are more vulnerable.

    Keywords: psychoanalysis, lacan prison, drug, crime
  • Hamid Siaby, Hassan Divandari, Eisa Saber Damirchi Pages 150-172

    Along with the growth of economy and technology, road transport has played a key role in the comprehensive transportation system of countries. Increasing road transport in Iran has dramatically increased the damage caused by accidents. One of the major causes of accidents in Iran is the road accident. Identifying and ranking the incident trajectory in a transportation network could have an important role in improving road safety. In this research, the nonparametric method of data covered analysis was used as a method for ranking and identifying incident trails and accidental paths from Chaboksar road to Rasht due to accidents occurring during the years 1393 to 1395. The distance of 104 km is divided into lengths of 500 meters and each of the paths in the data envelopment analysis method, as one of the decision-making units and factors such as atmospheric conditions, lighting and vehicle quality as inputs and intensity weighted crashes were considered as its output, and eventually traumatic events were identified. According to the results, the tracks section on km 92/5, 35/5, and 61/5 of Chaboksar route to Rasht, respectively, were classified as the most voluminous routes and the tracks of the districts located at 8/5, 56/5 and 69 km, respectively, as the least incidental routes.

    Keywords: accident track, accident, data covered analysis, ranking