فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 4 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرمان بهاری*، بهنوش مودی صفحات 319-329
    زمینه و هدف

    افزایش استفاده از تلفن های هوشمند، بهبود وضعیت شبکه اینترنت جهانی و همچنین نیاز به انعطاف پذیری در فرایند آموزش، پیاده سازی یادگیری الکترونیک را در جامعه بشری امری اجتناب ناپذیر نموده که محدودیت های زمانی و مکانی را از بین برده و آموزش برابر را فراهم نموده است. با وجود این، سرعت ایجاد و توسعه ی آن مخصوصا در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در کشورهای در حال توسعه همچون ایران آهسته و بسیار کم است. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر ایجاد و توسعه ی یادگیری الکترونیک از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان پرداخته شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی و به صورت توصیفی-پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری شامل 313 نفر از دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال تحصیلی 1396-1395 می باشد که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته، جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها:

     یافته ها نشان دهنده ی آن است که 6 شاخص منتخب این پژوهش از نظر دانشجویان بر ایجاد و توسعه ی یادگیری الکترونیک در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان موثر بوده و عوامل به ترتیب از بیشترین به کمترین تاثیر عبارتند از: کیفیت اطلاعات و محتوا (4/25)، تمایل فراگیران (4/11)، کیفیت سیستم (4/10)، عوامل تسهیل کننده (4/05)، تعامل دانشجو و استاد (3/98) و کیفیت استاد (3/84).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های مطالعه ی حاضر، می توان نتیجه گرفت که سیاست گذاران و مدیران دانشگاه با توجه به اهمیت هرکدام از عوامل به سرمایه گذاری و توسعه ی یادگیری الکترونیک برای ارایه خدمات بهتر به دانشجویان و استادان دانشگاه بپردازند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، عوامل کلیدی موثر، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  • زینب السادات موسوی، فرشاد غزالیان*، ماندانا غلامی، حسین عابد نطنزی، خسرو ابراهیم صفحات 330-339
    زمینه و هدف

    عدم تحرک و کاهش فعالیت بدنی، ریسک ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش می دهد. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تغییرات حاد نورمتانفرین و گلوکز در بازی بوکس با دستگاه کینکت ایکس باکس با و بدون محدودیت جریان خون به عنوان جایگزین تمرین هوازی در دوران قرنطینه در جوانان غیر ورزشکار است.

    روش بررسی:

     14 فرد سالم غیر ورزشکار با محدوده سنی 20 تا 40 سال به طور تصادفی و هدف مند انتخاب شدند و در دو روز مختلف با و بدون محدودیت جریان خون به مدت 20 دقیقه به بازی بوکس با ایکس باکس 360 پرداختند. قبل و بلافاصله بعد از بازی نمونه های خونی از آنها گرفته شد.

    یافته ها: 

    افزایش معنی دار میزان سرمی نورمتانفرین نسبت به پیش از آزمون در دو گروه تمرینی مشاهده شد، اما مقدار تغییرات آن بین دو گروه با و بدون محدودیت جریان خون معنی دار نبود (0/05≥P). همچنین یک جلسه بازی ویدیویی همراه با حرکت، در حالت بدون محدودیت جریان خون بر گلوکز اثر معناداری دارد اما محدودیت جریان خون منجر به تفاوت معناداری در میزان گلوکز نگردید (0/05≥P). 

    نتیجه گیری: 

    انجام بازی های ویدیویی همراه با حرکت، محرک لازم را برای ترشح کاتکول آمین ها و پاسخ گلوکز فراهم می کند و انجام آنها با محدودیت جریان خون برای افراد توصیه می شود. مطالعات بیشتر در زمینه ی اثر محدودیت جریان خون به عنوان روش تمرینی نوین بر بازی ویدیویی همراه با حرکت لازم است.

    کلیدواژگان: انسداد عروقی، گلوکز، بازی ویدوئویی همراه با حرکت، نورمتانفرین، جریان خون
  • کسری دولت خواهی، عادل آذر، تورج کریمی*، محمد هادیزاده صفحات 340-352
    زمینه و هدف

    سرطان و به طور جزیی سرطان پستان در زمره بیماری هایی به شمار می روند که در ایران پس از بیماری های قلبی بیش ترین آمار مرگ ومیر را به خود اختصاص داده است. پیش بینی صحیح سرطان پستان دارای اهمیت است و وجود علایم و ویژگی های مختلف این بیماری، تشخیص را برای پزشکان دشوار می کند. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر سرطان پستان و تشخیص احتمال ابتلا به سرطان پستان است.

    روش بررسی

    در مطالعه ی حاضر، ابتدا به روش تحلیل محتوا و مطالعات کتابخانه ای، عوامل تاثیرگذار در ابتلا به سرطان پستان شناسایی شده سپس با همراهی تیم خبرگان مشتمل بر پزشکان متخصص و یا دارای فوق تخصص سرطان شناسی و جراحی پستان با کمک روش دلفی، تعدیل گردیده و 26 عامل نهایی که به صورت عددی صحیح و رشته ای بودند براساس شرایط بومی و اقلیمی تایید شدند. در ادامه و با توجه به عوامل نهایی و براساس پرونده پزشکی 5208 بیمار در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی به منظور تشخیص ابتلا به سرطان از روش های درخت تصمیم (Decision Tree)، جنگل تصادفی (Random Forest) و ماشین بردار پشتیبان (Support Vector Machine) به عنوان روش های یادگیری ماشین بهره گرفته شد.

    یافته ها: 

    در گام نخست و با روش تحلیل محتوا، 29 عامل تاثیرگذار در ابتلا به سرطان پستان شناسایی شد. در ادامه و با در نظر گرفتن شرایط بومی و اقلیمی و با استفاده از روش دلفی و با بهره گیری از نظرات 18 خبره در طی سه دوره، 26 عامل تعدیل و نهایی شد. در گام نهایی و با استفاده از پرونده پزشکی مراجعه کنندگان که در طی 3 سال گردآوری شده و معیارهای استخراج شده از سه روش ذکر شده، جنگل تصادفی، بیشترین دقت به میزان 94/75% و صحت 97/26% را در تشخیص ابتلا به سرطان پستان به خود اختصاص داد، که این میزان در قیاس با سایر پژوهش های مشابه که از پایگاه های داده بومی بهره گرفته اند، دقت های به دست آمده بسیار نزدیک به کارهای پیشین بوده و در بعضی موارد نیز دقت بهتری داشته است.

    نتیجه گیری:

     با استفاده از روش جنگل تصادفی و با بهره گیری از عوامل تاثیرگذار بر سرطان پستان، قابلیت تشخیص ابتلا به سرطان با بیشترین دقت فراهم شده است.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، تحلیل محتوا، روش دلفی، جنگل تصادفی، درخت تصمیم، ماشین بردار پشتیبان
  • ملیحه دلیلی صالح*، مریم سلامی، فرامرز سهیلی، ثریا ضیائی صفحات 353-364
    زمینه و هدف

    کتابخانه های دانشگاهی برای ورود به کتابخانه های نسل چهارم، باید معیار هایی را کسب کنند، یکی از آن معیارها استفاده از فناوری های نوین است. هدف پژوهش حاضر شناسایی نگرش کاربران کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی به مولفه های فناوری واقعیت افزوده است.

    روش بررسی

    روش پژوهش، پیمایشی و نوع مطالعه کاربردی بود. رویکرد پژوهش کمی و ابزار پژوهش پرسش نامه ی محقق ساخته بود. روایی داخلی پرسش نامه از طریق CVI و پایایی با استفاده از ICC انجام شد. روایی صوری پرسش نامه با استفاده از نظرات 10 نفر از متخصصان علم اطلاعات و حوزه فناوری واقعیت افزوده به تایید رسید و پایایی آن با ضریب همبستگی آلفای کرونباخ 0/96 و به روش آزمون-بازآزمون به دست آمد. از طریق پرسش نامه آنلاین، داده های دیدگاه کاربران نسبت به مولفه های آشنایی، امکانات، کاربرد، مزایا، فرصت و محدودیت با سوالات 5 گزینه ای لیکرت گردآوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون تی مستقل، آنوا و توکی برای بررسی وضعیت مولفه های فناوری واقعیت افزوده انجام شد.

    یافته ها:

     میزان آشنایی کاربران با فناوری واقعیت افزوده 50/55 درصد بود. کاربران مشارکت کننده در پژوهش 78/23% با فناوری واقعیت افزوده در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی موافق بودند. به طور کل میانگین 3/91 و انحراف معیار 0/63± محاسبه شد. امکان توسعه ی فعالیت های پژوهشی، کاربرد فناوری در تقویت یادگیری، مزیت جذابیت، فرصت توسعه برنامه علمی آموزشی مهم ترین گویه از میان دیگر عوامل فناوری واقعیت افزوده یاد گردید و از جمله محدودیت های راه اندازی آن در کتابخانه های دانشگاه، نبود اینترنت پرسرعت دانسته شد. نگرش کلی کاربران نسبت به فناوری واقعیت افزوده در سطح مطلوب است.

    نتیجه گیری:

     کاربران کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی به ترتیب با امکانات فناوری واقعیت افزوده، فرصتی که واقعیت افزوده فراهم می کند و کاربرد واقعیت افزوده موافق بودند. نتایج، نشان داد که فناوری واقعیت افزوده از دیدگاه کاربران در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران کاربردی و مفید است. فناوری واقعیت افزوده با حمایت کاربر، بهبود فعالیت کاربر، ایجاد جذابیت، جذب مخاطب، محتواسازی با توجه به انواع منابع کتابخانه ای، بازی وارسازی محتوا، اشتراک دانش، استغنای محتوای منابع، بر اساس فراهم بودن امکانات فنی(سخت افزاری-نرم افزاری)، فرصتی را برای توسعه ی کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی، کاربران
  • سیروس پناهی، لیلا نعمتی انارکی*، ناهید روستایی صفحات 365-378
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به بررسی دیدگاه کتابداران درباره بازاریابی خدمات کتابخانه با استفاده از رسانه های اجتماعی و همچنین کاربردها، مزایا و چالش های به کارگیری آن ها در دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی پرداخته است.

    روش بررسی

    روش پژوهش، پیمایشی توصیفی و از نوع کاربردی است و در سال 1398 انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته ی تهیه شده بر اساس متون بود. روایی محتوای پرسش نامه توسط 9 نفر از استادان رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و پایایی پرسش نامه نیز با ضریب آلفای 0/95 تایید گردید. جامعه پژوهش شامل کل کتابداران شاغل در کتابخانه های مذکور به تعداد 115 نفر بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه ی حاضر حاکی از این است که سطح آگاهی کتابداران نسبت به رسانه های اجتماعی با میانگین 3/49 در سطح نسبتا مطلوب و در میزان استفاده در امور کتابخانه با میانگین 1/81 نامطلوب گزارش شده است. بیشترین بسامد استفاده از ابزارهای رسانه های اجتماعی به ترتیب مربوط به تلگرام، واتساپ و وبلاگ ها بودند. چالش های بررسی شده فیلترشدن رسانه های اجتماعی در ایران در بازاریابی خدمات کتابخانه با میانگین 3/6 و مسایل امنیتی در استفاده از رسانه های اجتماعی با میانگین 2/8 با کمترین چالش ها در میان عوامل سازمانی از دیدگاه کتابداران، نبودن قوانین مشخص جهت استفاده از رسانه اجتماعی در بازاریابی خدمات کتابخانه با میانگین 3/25 بیشترین و چالش مسایل حقوقی و مالی کتابخانه به عنوان سازمان وابسته با میانگین 2/91 از کمترین چالش ها در استفاده از رسانه های اجتماعی در بازاریابی خدمات کتابخانه از دیدگاه کتابداران بود.

    نتیجه گیری

    آشنایی و اهمیت استفاده از شبکه های اجتماعی برای بازاریابی در کتابخانه ها از دیدگاه کتابداران در وضعیتی نسبتا مطلوب قرار داشت. هزینه ی پایین استفاده، مهم ترین مزیت و عدم علاقه و مقاومت نسبت به استفاده، مهم ترین چالش به کارگیری شبکه های اجتماعی در بازاریابی کتابخانه بوده اند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، خدمات کتابخانه، رسانه های اجتماعی، کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی
  • معصومه عبدی تالارپشتی، قهرمان محمودی عالمی*، محمدعلی جهانی صفحات 379-391
    زمینه و هدف

    یکی از د لایل نارضایتی مراجعه کنند گان از سازمان های بهد اشتی این است که این سازمان ها توقعاتی ایجاد می کنند که قاد ر به ارایه آنها با توجه به انتظارات مرد م نیستند. پژوهش حاضر با هد ف ارایه مد ل برند سازی خد مات بهد اشتی با رویکرد مراجعه کنند گان انجام گرد ید. 

    روش بررسی

    این مطالعه ی ترکیبی کمی-کیفی د ر سال 1399 انجام گرد ید. جامعه آماری پژوهش برای قسمت کیفی شامل خبرگان د انشگاهی و سازمانی به روش تکنیک د لفی 20 نفر بود. برای قسمت کمی مراجعه کنند گان به مراکز بهد اشتی830 نفر، انتخاب شد ند. روایی پرسش نامه از طریق روایی صوری، محتوا، سازه ای و پایایی آن با آلفای کرونباخ 0/96 تایید گرد ید. د اد ه های کمی توسط نرم افزار سیستم معاد لات ساختاری (EQS) Equations Structural System  ورژن 6/1 با تحلیل عاملی تایید و با استفاد ه از معاد لات ساختاری ارایه گرد ید. 

    یافته ها:

     با توجه به یافته های ساختار عاملی د ر برند سازی خد مات بهد اشتی شش محور اصلی جایگاه رقابتی، ارزش ویژه، قابلیت د سترسی، تثبیت برند د ر ذهن مراجعان و بازار، استراتژی های برند سازی، ارتباط برند با مراجعان و بازار د ر برند سازی خد مات بهد اشتی با 19 حیطه ی فرعی، انتظارات مراجعه کنند گان (RMSEA=0/09, SRMR=0/9 ,TLI=0/9, CFI=0/9) نشان د اد ه شد ه را  تایید کرد و از برازش خوبی برخورد ار است. هم سانی د رونی آیتم ها سطوح معنی د اری داشتند (05/P<0).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می د هد که 19 حیطه ی فرعی، ساختار شش عاملی برند سازی خد مات بهد اشتی را تایید می کنند که جزو محورهای تاثیر گذار د ر برند سازی از د ید گاه مراجعه کنند گان بود. ازآنجایی که برند سازی خد مات بهد اشتی موجب ارتقای کمیت و کیفیت خد مات ارایه شد ه د ر نظام سلامت می باشد، پیشنهاد می گرد د با ایجاد نوآوری د ر کمیت و کیفیت خد مات ارایه شد ه، قابلیت د سترسی به خد مات سلامت، ایجاد مزیت رقابتی و توانمند نمود ن کارکنان و ارتقای مهارت های ارتباطی بتوان د ر برنامه ریزی برند سازی خد مات بهد اشتی گام موثر برد اشت.

    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی، انتظارات، بیماران، مراکز بهداشتی، برندسازی
  • وحید چنگیزی، مریم محمدی*، سمانه برادران، مهران طاهری صفحات 392-398
    زمینه و هدف

    در رادیوگرافی پانورکس اندام های حساسی از جمله تیرویید، در معرض تابش قرار می گیرند. سرطان تیرویید از سرطان های شایع در ایران است. بنابراین در این مطالعه دز موثر و ریسک سرطان تیرویید در رادیوگرافی پانورکس برآورد شد. 

    روش بررسی

    جهت برآورد دز جذبی تیرویید از 70 عدد دزیمتر ترمولومینسانس GR200 استفاده شد. دزیمترها کالیبره شده و در حین انجام رادیوگرافی، روی گردن بیماران قرار داده شدند. پس از قرایت دزیمترها، میانگین دز جذبی و دز موثر تیرویید در سه گروه با شرایط پرتوده ی مختلف، محاسبه شد. ریسک ابتلا به سرطان تیرویید در طول زندگی (Lifetime Attributable Risk (LAR با استفاده از گزارش BEIR VII برآورد گردید. از نرم افزار آماری GraphPad Prism جهت تحلیل داده ها استفاده شد. 

    یافته ها: 

    میانگین دزجذبی لوب های تیرویید در گروه های M‏ ,L ,XL (بر اساس اندازه فک) به ترتیب 0/01±0/116، 0/04±0/123 و 0/03±0/134 میلی گری برآورد شد که لوب راست تیرویید در گروه XL با دز جذبی 0/05±0/143 میلی گری، بالاترین و لوب چپ در گروه M با دز جذبی 0/03±0/106 میلی گری کمترین دز جذبی را داشتند. اختلاف دز جذبی لوب راست و چپ تیرویید در هیچ یک از سه گروه از نظر آماری معنادار نبود. دزهای جذبی تیرویید در این سه گروه، از نظر آماری اختلاف معناداری با هم نداشتند. بالاترین ریسک سرطان تیرویید در بازه سنی 60-15 سال مربوط به سن 15 سال بود، که در زنان  0/238 و در مردان 24% در هر 100,000 نفر برآورد شد. 

    نتیجه گیری: 

    ریسک سرطان تیرویید در سنین پایین و در خانم ها بیش از مردان است. به دلیل عدم امکان محدود کردن پرتوگیری تیرویید در رادیوگرافی پانورکس با گردنبند سربی به دلیل ایجاد آرتیفکت فلزی، باید تا حد امکان تعداد رادیوگرافی های پانورکس را مخصوصا در سنین پایین کاهش دهیم.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، دزیمتر ترمولومینسانس، دز جذبی، ریسک سرطان تیروئید
  • مریم عظیمی، داود حاصلی، حسین دهداری راد، فرزانه فضلی، ناهید عین الهی* صفحات 399-408
    زمینه و هدف

    گونه های تراریخته، گونه هایی هستند که ژنوم آن ها از نظر ژنتیکی تغییر یافته باشند. حوزه ی تراریخته یکی از حوزه هایی است که از اهمیت و جایگاه بالایی در جهان برخوردار است، از این رو هدف از پژوهش حاضر، ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی  پژوهشگران در حوزه موضوعی تراریخته است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی بوده و با استفاده از تکنیک های علم سنجی همچون شبکه همکاری علمی و شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی انجام شد. در این مطالعه 23456 مقاله ی پژوهشگران حوزه ی تراریخته که در پایگاه Web of Science در بازه ی زمانی 2019-2010 نمایه شده بودند، بررسی گردید. به منظور ترسیم و تحلیل داده ها از نرم افزار VOSviewer و UCINET استفاده شد.

    یافته ها: 

    شبکه ی همکاری علمی پژوهشگران حوزه ی تراریخته با استفاده از شاخص های کلان و خرد شبکه اجتماعی بررسی و تحلیل گردید. شبکه از نظر شاخص های کلان از انسجام پایینی برخوردار بود. به طوری که چگالی شبکه، عدد 0/027، ضریب خوشه بندی عدد 0/834، قطر15 و میانگین فاصله 4/155 محاسبه شد. از نظر شاخص های خرد هم وضعیت پژوهشگران در شبکه مشخص شد. David Ayares بیشترین همکاری را با دیگر اعضا داشت و همچنین Nam-Hai Chua مهم ترین نقش را در ارتباط افراد خوشه های مختلف شبکه ایفا کرد و Yan Zhang کمترین فاصله را با دیگر اعضای شبکه داشت. 

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که شبکه ی هم تالیفی پژوهشگران حوزه ی تراریخته از انسجام پایینی برخوردار است و اطلاعات در بین اعضا با سرعت پایینی انتقال می یابد. با توجه به اینکه وضعیت پژوهشگران مختلف در این پژوهش مشخص شد، از نتایج این مطالعه می توان برای هدایت همکاری های آینده، و تشویق دانشگاه ها و موسسات علمی برای توسعه ی تعاملات خود با یکدیگر و تقویت بیشتر همکاری ها استفاده کرد. همچنین با توجه به یافته های مطالعه در این شبکه پژوهشگران ایرانی جزو افراد کلیدی نبودند که نیاز است پژوهشی در خصوص وضعیت و جایگاه پژوهشگران ایرانی در حوزه تراریخته انجام شود.

    کلیدواژگان: همکاری علمی، هم تالیفی، تحلیل شبکه های اجتماعی، گیاهان اصلاح شده ژنتیکی، وب آوساینس
|
  • Arman Bahari*, Behnoosh Moody Pages 319-329
    Background and Aim

    Increasing the use of smartphones, improving the state of World Wide Web, and also the need for flexibility in the education process have made the implementation of e-learning in human society inevitable, eliminated time and space limitations, and provided equal education. However, the pace of its creation and development, especially in universities and higher education centers in developing countries such as Iran, is very slow. Therefore, the present study aims to investigate the factors affecting the creation and development of e-learning from the viewpoint of students of Zahedan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This is an applied and descriptive-survey study. The sample includes 313 students studying at Zahedan University of Medical Sciences during 2016-2017, who were selected by simple random sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire and analyzed using statistical tests and SPSS software.

    Results

    The findings show that the six selected factors of this study affect the creation and development of e-learning from the viewpoint of Zahedan University of Medical Sciences students. From the highest to the lowest effect, these factors include the quality of information and content (4.25), learners’ willingness (4.11), system quality (4.10), facilitators (4.05), student-professor interaction (3.98) and professor quality (3.84).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that policy makers and university administrators, considering the importance of each factor, invest and develop e-learning to provide better services to students and faculty.

    Keywords: E-Learning, Key Effective Factors, Students, Zahedan University of Medical Sciences
  • Zeinab Sadat Mousavi, Farshad Ghazalian*, Mandana Gholami, Hossein Abed Natanzi, Khosrow Ebrahim Pages 330-339
    Background and Aim

    Inactivity increases the risk of chronic diseases. The aim of the present study was to investigate the acute changes in Normetanephrine and glucose in boxing with Kinect Xbox with and without blood flow restriction as an alternative to aerobic exercise during quarantine in young non-athletes.

    Material and Methods

    Fourteen healthy non-athlete individuals with a range of 20 to 40 years of age were randomly and purposefully selected. And on two different days with and without restriction of blood flow, they played boxing with Xbox 360 for 20 minutes. Blood samples were taken before and immediately after

    Results

    There was a significant increase in serum Normetanephrine playing compared to before the test in both training groups, but the amount of changes between the two groups with and without blood flow restriction was not significant (P≤0.05). Exergames, in the case of unrestricted blood flow, has a significant effect on glucose, but the restriction of blood flow did not lead to a significant difference in the amount of glucose (P≤0.05).

    Conclusion

    Exergames provide the necessary stimulus for catecholamine secretion and glucose response, and it is recommended for people with limited blood flow. Further studies are needed on the effect of restricting blood flow as a new training method on video game with movement.

    Keywords: Vascular Occlusion, Glucose, Video Games, Normetanephrine, Blood Flow
  • Kasra Dolatkhahi, Adel Azar, Tooraj Karimi*, Mohammad Hadizadeh Pages 340-352
    Background and Aim

    Cancer and in particular Breast cancer are among the diseases that have the highest mortality rate in Iran after heart disease. The accurate prognosis for Breast cancer is important, and the presence of various symptoms and features of this disease makes it difficult for doctors to diagnose. This study aimed to identify the factors affecting Breast cancer, modeling and ultimately diagnosing the risk of Breast cancer.

    Materials and Methods

    In the present study, first, by content analysis and library studies, the effective factors in Breast cancer were identified, then with the help of a team of experts consisting of physicians and subspecialists in Breast oncology and Breast surgery; With the help of the Delphi method, the factors were adjusted and 26 final factors that were numerically correct and string based on local and climatic conditions were approved. Then, according to the final factors and based on the medical records of 5208 patients in the Cancer Research Center of Shahid Beheshti University of medical sciences, to diagnose cancer, Decision Tree, Random Forest, and Support Vector Machine methods were used as machine learning methods.

    Results

    In the first step, by content analysis method, 29 effective factors in Breast cancer were identified. Then, taking into account the indigenous and climatic conditions and using the Delphi method and also using the opinions of 18 Experts during three years, 26 factors were finalized. In the final step, using the medical records of the patients and the results obtained from the three methods mentioned, random forest, had the highest accuracy of 94.75% and precision of 97.26% in diagnosing Breast cancer. It has been noted that, compared to other similar studies, indigenous databases have been exploited, the accuracy obtained has been very close to previous studies, and in many cases much better.

    Conclusion

    Using the random forest method and taking advantage of the factors affecting Breast cancer, the ability to diagnose cancer has been provided with greatest accuracy.

    Keywords: Breast Cancer, Content Analysis, Delphi Method, Random Forest, Decision Tree, Support Vector Machine
  • Malihe Dalili Saleh*, Maryam Salami, Faramarz Soheili, Soraya Ziaei Pages 353-364
    Background and Aim

    University libraries must meet certain criteria to enter fourth-generation libraries, one of which is the use of new technologies. The aim of this study was to identify the attitudes of library users of medical universities towards the components of augmented reality (AR) technology.

    Materials and Methods

    The research method was survey and type of study was applied. Quantitative research approach and research tool was a researcher-made questionnaire. The internal validity of the questionnaire was assessed through CVI and its reliability was estimated using ICC. Validity of the questionnaire was confirmed using the opinions of 10 experts in information science and AR; its reliability was obtained with Cronbach’s alpha correlation coefficient (0.96). Through the online questionnaire, data from users’ perspectives on the components of familiarity, features, application, advantages, opportunities and limitations were collected in the form of 5 Likert questions. Data analysis with SPSS 26 was used through independent t-test, ANOVA and Tukey to evaluate the status of AR components.

    Results

    Users’ familiarity with AR was 50.55%. 78.23% of the users agreed with AR in the libraries of medical universities. In general, the mean was 3.91 and the standard deviation was 0.63. The possibility of developing research activities, use of technology to enhance learning, advantage of attractiveness, and opportunity to develop a scientific educational program were mentioned as the most important items among other AR factors. One of the limitations of setting it up in university libraries was the lack of high-speed internet. The general attitude of users towards AR was at the desired level.

    Conclusion

    Library users at medical universities agreed with the facilities, opportunities and use of AR. The results showed that AR technology is practical and useful from the perspective of users in the libraries of Iranian medical universities. AR with user support, improving user activity, creating attractiveness, attracting audience, content creation according to various library resources, content gamification, knowledge sharing, content resource deprivation, based on the availability of technical facilities, an opportunity to develop Creates libraries of medical universities.

    Keywords: Augmented Reality, Libraries of Medical Universities, Users
  • Sirus Panahi, Leila Nemati Anaraki*, Nahid Roostaei Pages 365-378
    Background and Aim

    The present study has examined librarians' views on the marketing of library services using social media as well as the applications, benefits, and challenges of their use in Tehran, Iran, and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences. 

    Materials and Methods

    This research was a descriptive and applied survey and was conducted in 2019. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on texts. The validity of the content of the questionnaire was confirmed by 9 professors of librarianship and medical information, and the reliability of the questionnaire was confirmed by an alpha coefficient of 0.95. The study population consisted of 115 librarians working in the mentioned libraries. Descriptive statistics and SPSS software were used to analyze the data. 

    Results

    The results of the present study indicate that the level of librarians’ knowledge about social media tools with an average of 3.49 is at a relatively desirable level and the rate of use in library affairs with an average of 1.81 is undesirable. In addition, Telegram, WhatsApp and blogs are the most frequently used social media tools, respectively. Moreover, challenges examined from librarians’ point of view are examined separately at different levels of factors related to librarians, users, technical factors and organizational factors. Challenges of social media filtering in Iran are those in marketing library services with an average of 3.6 and security issues in using social media with an average of 2.8 with the fewest challenges among organizational factors. From librarians’ point of view, lack of specific rules for using social media in marketing library services with an average of 3.25 is the most and the challenge of legal and financial issues of the library as an affiliated organization with an average of 2.91 is one of the fewest challenges in using social media in marketing library services from the librarians' point of view.

    Conclusion

    Familiarity and importance of using social media for marketing in libraries was in a relatively favorable position from the librarians' point of view. Low cost of use has been the most important advantage and lack of interest and resistance to use have been the most important challenges of using social networks in library marketing.

    Keywords: Marketing, Library Services, Social Media, Medical University Libraries
  • Masoomeh Abdi Talarposhti, Ghahraman Mahmoudi Alemi*, MohammadAli Jahani Pages 379-391
    Background and Aim

    One of the reasons that caused healths clients are feeling dissatisfaction with health organizations is expectations that they are creating and not able to meet according to their expectations. Therefore, the present study was conducted with the aim of production a branding model for health services with the of clients’ expectations approach.

    Materials and Methods

    This compound study was performed in 2021. The statistical population of this study in qualitative phase included 20 academic and institutional experts using snowball sampling and the Delphi technique. For the quantitative phase, 830 people referred to health centers were selected as service recipients. The validity of the questionnaire was confirmed by face, content, and structural validity, and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha of 0.96 Quantitative data were presented by EQS software version 6.1 with confirmatory factor analysis and using structural equations.

    Results

    The results of factor structure in healthcare branding based on six main themes of competitive position, brand equity, brand accessibility, brand consolidation in the minds of clients and the market, branding strategies, and consumer-brand relationship with 19 sub-themes based on the perspective of health services clients (CFI=0/9, TLI=0/9, SRMR=0/049, RMSEA=0/09) had a good fit and the internal consistency of the items had significant levels (P<0/05).

    Conclusion

    The results of this study show that 19 sub-main themes confirm the six-factor structure of health services branding and were one of the effective themes in branding from the perspective of clients. Since the branding of health services improves the quantity and quality of services provided in the health system, therefore, it is suggested that by creating innovation in the quantity and quality of services provided, access to health services, creating a competitive advantage and empowering employees and improving communication skills, an effective step can be taken in health services branding planning.

    Keywords: Health Services, Expectations, Patients, Health Centers, Marketing Sciences
  • Vahid Changizi, Maryam Mohammadi*, Samaneh Baradaran, Mehran Taheri Pages 392-398
    Background and Aim

    On panoramic radiographs, sensitive organs, including the thyroid, are exposed to radiation. Thyroid cancer is one of the most common cancers in Iran. That is why, in this study the effective dose and risk of thyroid cancer were estimated on panoramic radiography.

    Materials and Methods

    Seventy GR200 thermoluminescence (TLD) dosimeters were used to estimate the absorbed dose of thyroid. The dosimeters were calibrated and placed on the patients’ necks during panoramic radiography. After dosimeters were read, the mean absorbed dose and effective thyroid dose were calculated in three groups with different radiation conditions. Lifetime Attributable Risk (LAR) of thyroid cancer was estimated using the model presented in the BEIR VII report. GraphPad Prism statistical software was used to analyze the data. 

    Results

    The mean absorbed dose of thyroid lobes in groups M, L, XL (According to mandibular size) was estimated to be 0.116±0.01, 0.123±0.04 and 0.03±0.134 mg, respectively. The right thyroid lobe in group XL with absorption dose of 0.143±0.05 mg and the left lobe in group M with absorption dose of 0.106±0.03 mg had the highest and the lowest absorption doses, respectively. The difference between the absorbed doses of the right and left thyroid lobes in any of the three groups was not statistically significant. Thyroid absorption doses in these three groups were not statistically significant. The highest risk of thyroid cancer in the age range of 15-60 years was related to the age of 15, which was estimated to be 0.238 in women and 0.042 in men per 100,000 people.

    Conclusion

    In lower ages and among women, the risk of thyroid cancer is higher than that of men. Also, due to the impossibility of limiting thyroid radiation in panoramic radiography using lead thyroid collar that causes metal artifacts, we should reduce the number of panoramic radiographs as much as possible, especially at lower ages.

    Keywords: Panoramic Radiography, Thermoluminescence Dosimeter, Absorbed Dose, Thyroid Cancer Risk
  • Maryam Azimi, Davoud Haseli, Hossein Dehdarirad, Farzaneh Fazli, Nahid Einollahi* Pages 399-408
    Background and Aim

    Transgenic species are the ones whose genomes are genetically modified. The transgenic field is one of the areas that has a high importance and position in the world. Therefore, the aim of the present research is to draw and analyze the co-authorship network of researchers in transgenic subject area.

    Materials and Methods

    The type of this research is descriptive and was carried out using scientometric techniques such as co-authorship network and social network analysis indices. In this study, 23,456 articles by transgenic researchers indexed in the Web of Science database during the period 2010-2019 were retrieved. VOSviewer and UCINET software were used to draw the co-authorship map and analyze the network indicators.

    Results

    The scientific cooperation network of transgenic researchers was studied and analyzed using macro and micro indicators of the social network. The status of macro indicators was not appropriate and the network was poorly cohesive. So that, the network density was 0.027, the clustering coefficient was 0.834, the diameter was 15 and the average distance was 4.155. In terms of micro-indicators, the status of researchers in the network was determined in such a way that David Ayares had the most cooperation with other members and also Nam-Hai Chua played the most important role in communicating with people from different clusters of the network, finally, Yan Zhang had the shortest distance with other members of the network.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the co-authorship network of transgenic researchers has low cohesion and information is transmitted among members at a low speed. With respect to this, status of different researchers in this study was determined, the results of this study can be used to guide future collaborations, and encourage universities and scientific institutes to develop their interactions with each other and further strengthen collaborations. It should also be noted that according to the findings of the study in this field, Iranian researchers were not identified as key individuals in this network, which requires research on the status and position of Iranian researchers in the field of transgenics.

    Keywords: Scientific Collaboration, Co-Authorship, Social Network Analysis, Genetically Modified Plants, Web of Science