فهرست مطالب

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 33 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نسیم نصرآبادی*، شیدا آیتی صفحات 5-30

    مدلهای اساسی تحلیل پوششی داده ها به طور ذاتی ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده را با دیدگاه خوشبینانه انجام میدهند، به این مفهوم که ارزیابی عملکرد هر واحد تصمیم گیرنده از طریق مقایسه آن واحد با مرز کارایی انجام میشود. مرز کارایی در واقع مرز متشکل از همه واحدهایی است که نشان دهنده بهترین عملکرد هستند. اگر یک فعالیت روی مرز کارایی قرار داشته باشد کاملا کارا و در غیر این صورت غیرکارا نامیده میشود. به منظور ارایه یک ارزیابی دقیقتر می توان وضعیت واحدهای تصمیم گیرنده را با دیدگاه بدبینانه نیز مورد بررسی قرار داد، به این مفهوم که مرزی تحت عنوان مرز ناکارایی متشکل از همه واحدهایی که بدترین عملکرد را دارند، تشکیل داده و سپس عملکرد هر واحد تصمیم گیرنده را نسبت به آن ارزیابی نمود، به این صورت که هر چه یک واحد تصمیم گیرنده به مرز ناکارایی نزدیکتر باشد، ناکاراتر تلقی میشود. به صورت مشابه یک فعالیت را کاملا ناکارا گوییم اگر روی مرز ناکارایی قرار داشته باشد. در غیر این صورت آن را غیر ناکارا می نامیم. در این مقاله با در نظر گرفتن این فرض که مجموعه امکان تولید نامحدب است، به تحلیل کارایی و ناکارایی واحدهای تحت بررسی پرداخته و آنها را در دو رده کاملا (نا) کارا و غیر (نا) کارا افراز میکنیم. سپس مفهوم پایداری افراز را در تحلیل کارایی و ناکارایی مورد بررسی قرار میدهیم. در نهایت با فرض این که واحدهای تحت ارزیابی دارای ورودی و خروجی بازه ای هستد، به ارزیابی کارایی و ناکارایی آنها می پردازیم.

    کلیدواژگان: مدل پوسته دسترسی پذیری آزاد، مرز کاملا کارا، مرز کاملا ناکارا، داده های بازه ای، شعاع پایداری
  • محمد ادبی تبار فیروزجاه*، علی اصغر حسین زاده، بهرام عاقلی، سمانه محمدزاده فر صفحات 31-42
    در این مقاله معادله دیفرانسیل پینلیو نوع اول را در نظر می گیریم که متغیر و ضرایب موجود حقیقی ولی مقادیر شرایط مرزی معلوم و عدد فازی هستند. هدف محاسبه جواب تقریبی برای آن می باشد. با توجه به فازی بودن شرایط مرزی بدیهی است که تابع جواب تقریبی باید یک تابع فازی باشد. برای این منظور ابتدا با استفاده از اعمال حسابی روی داده های فازی با سه مولفه شاخص مرکزی، ابهام چپ و ابهام راست، معادله دیفرانسیل پینلیو را به سه دستگاه معادلات دیفرانسیل (شاخص مرکزی، ابهام چپ و ابهام راست) با داده های دقیق تبدیل می کنیم . در ادامه با استفاده از روش تمیمی و انصاری (TAM) ، جواب تقریبی هر یک از سه دستگاه معادلات دیفرانسیل تبدیل شده را محاسبه و به جواب تقریبی فازی از معادله دیفرانسیل پینلیو می رسیم. در پایان با ارایه یک مثال، مناسب بودن روش را با محاسبه خطا و همگرایی با یافتن جواب تقریبی نشان می دهیم.
    کلیدواژگان: عدد فازی، معادله دیفرانسیل پینلیو، روش تمیمی و انصاری (TAM)
  • منیره سیفی، سید هادی جعفری* صفحات 43-48
    حاصل ضرب تانسوری نا آبلی گروه ها در K- نظریه جبری و توپولوژی ریشه دارد و نخستین بار توسط براون و لودی در سال 1987 معرفی گردید. یکی از اولین موضوعات مورد مطالعه در مورد مربع تانسوری ناآبلی G⊗G این بوده است که آیا خواص گروه G به این گروه انتقال می یابد یا خیر؟ برای مثال بیکن در سال 1994یک کران بالا برای تعداد مولدهای کمین G⊗G برحسب تعداد مولدهای کمین G مشخص کرده است. فرض کنیم G یک گروه و 〖Aut〗_z (G) گروه خودریختی های مرکزی آن باشد، که یک زیرگروه نرمال از Aut(G) است. هدف ما بدست آوردن تخمینی برای تعداد مولدهای کمین G⊗〖Aut〗_z (G) می باشد. برای این منظور، ابتدا مولدهای کمین آن را شناسایی می کنیم. سپس، در حالتی که هر دویG و〖Aut〗_z (G) گروه های پوچتوان از رده دو باشند، یک کران بالا برای d(G⊗〖Aut〗_z (G)) بر حسب d(G) و d(〖Aut〗_z (G)) ارایه خواهیم داد، که در آن d(X) تعداد مولدهای کمین گروه X است.
    کلیدواژگان: حاصلضرب تانسوری نا آبلی، گروه خودریختی ها، گروه های پوچتوان، خودریختی های مرکزی
  • معصومه مددی ماهانی، رضا سعادتی* صفحات 49-58
    ابتدا فضای k- نرم دار فازی را با کمک نرم های مثلثی و مجموعه های فازی معرفی کرده و سپس پایداری رده ای از معادلات دیفرانسیل را مورد بحث قرار می دهیم. روش مورد استفاده در این مقاله استفاده از قضیه نقطه ثابت می باشد. استفاده از روش نقطه ثابت برای بررسی پایداری معادلات تابعی در فضاهای نرمدار و فضاهای نرمدار تصادفی اولین بار توسط رادو معرفی شده است. در این مقاله به بررسی معادلات دیفرانسیل((υ^ʹ (ν)=Г(ν, υ(ν می پردازیم که معادله انتگرالی معادله دیفرانسیل فوق به صورت زیر استυ(ν)=υ(m)-∫_m^ν▒Г(τ,υ(τ))dτ.در این مقاله معادله ی شبه انتگرالی برگرفته از معادله دیفرانسیل فوق را به وسیله تابع فازی تحت کنترل قرار می دهیم تا پایدار شود و در نهایت با استفاده از روش نقطه ثابت یک تقریب برای معادله شبه انتگرالی بدست می آوریم. این نتایج پایداری هایزر- اولام - راسیاس و پایداری هایزر- اولام را در فضاهای k - نرم دار فازی به روش نقطه ثابت مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: معادله انتگرالی، معادله دیفرانسیل، اولام، پایداری هایرز &ndash، اولام- راسیاس، فضاهای k- نرم دار فازی
  • کامیار حسینی*، ماشااله متین فر، محمد میرزازاده صفحات 59-68
    معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی توصیف کننده انتشار دینامیک سولیتون در سیستم های ارتباطی فیبر نوری در مقاله حاضر مطالعه می شود. هدف موردنظر با به کارگیری یک تبدیل موج حرکتی برای کاهش معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی به یک دامنه یک-بعدی و حل معادله دیفرانسیل معمولی غیرخطی حاصله با استفاده از روش های تابع نمایی و ضمنی ژاکوبی اجرایی می گردد. به عنوان یک موفقیت، سولیتون های نوری و جواب های دیگر معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی با تایید عملکرد فوق العاده روش های به کارگیری شده رسما استخراج می شوند.معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی توصیف کننده انتشار دینامیک سولیتون در سیستم های ارتباطی فیبر نوری در مقاله حاضر مطالعه می شود. هدف موردنظر با به کارگیری یک تبدیل موج حرکتی برای کاهش معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی به یک دامنه یک-بعدی و حل معادله دیفرانسیل معمولی غیرخطی حاصله با استفاده از روش های تابع نمایی و ضمنی ژاکوبی اجرایی می گردد. به عنوان یک موفقیت، سولیتون های نوری و جواب های دیگر معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی با تایید عملکرد فوق العاده روش های به کارگیری شده رسما استخراج می شوند.
    کلیدواژگان: معادله کوندو-موکرجی-ناسکار دوبعدی، تبدیل موج حرکتی، روش های تابع نمایی و ضمنی ژاکوبی، سولیتون های نوری و جواب های دیگر
  • لیلا ساجدی، نسرین اقبالی* صفحات 69-76
    در این مقاله، ابتدا به تعریف مفاهیم پایداری میتاگ- لفلر- هایرز- اولام و پایداری میتاگ- لفلر-هایرز- اولام-راسیاس می پردازیم و سپس با استفاده از روش نقطه ثابت برای معادله ی دیفرانسیل تاخیری مرتبه اول زیر، پایداری میتاگ-لفلر-یرز-اولام و میتاگ-لفلر-یرز-اولام-راسیاس را ثابت می کنیم:نتوانستم فرمول را منتقل کنمکه در آن، F تابع کراندار و پیوسته و... یک ثابت حقیقی می باشد. برای بازه I، فرض کنید F تابع پیوسته ای باشد که در شرط لیپشیتز زیر برای هر... و...نتوانستم فرمول را منتقل کنمصدق کند. حال فرض کنید تابع F در شرط زیر صدق کندنتوانستم فرمول را منتقل کنمکه در آن Eq تابع میتاگ- لفلر است. در این صورت تابع پیوسته ی منحصربه فردی وجود دارد به طوریکه برای هر...داریم:نتوانستم فرمول را منتقل کنمبه عبارتی تابع F دارای پایداری میتاگ-لفلر-یرز-اولام است. با تغییراتی در شرط تابع F میتوان به پایداری میتاگ-لفلر-یرز-اولام-راسیاس رسید.
    کلیدواژگان: معادله دیفرانسیل تاخیری، پایداری میتاگ-لفلر-هایرز-اولام، پایداری میتاگ-لفلر-هایرز-اولام- راسیاس
  • مریم محمودی*، عقیله حیدری، علی کریم پور صفحات 77-94
    نظریه برنامه ریزی چندپارامتریک ابزار ارزشمندی برای تصمیم گیری تحت عدم قطعیت می باشد و حیطه فعالی از تحقیقات را به خود اختصاص داده است. اگرچه بهینه سازی چندپارامتریک با عدم قطعیت در ضرایب تابع هدف و مقادیر سمت راست محدودیت ها بسیار مورد توجه واقع شده و روش های گوناگونی برای حل آن ها تاکنون ارایه شده است، عدم قطعیت در ماتریس ضرایب (به عبارتی سمت چپ) کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این کار یک روش جدید برای حل مسایل چندپارمتریک عدد صحیح مختلط (mp-MILP) با عدم قطعیت در محدودیت ها ارایه شده است. این روش شامل دو مرحله است که در مرحله اول با استفاده از آزادسازی مک کورمیک تظریف شده کران های جملات دوخطی بهبود می یابد و در مرحله دوم برپایه این کران های بهبود یافته و تخمین جملات دوخطی، مدل تقریبی از mp-MILP بدست آمده است. در انتها کارایی روش تقریبی ارایه شده توسط دو مثال مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام این کار در افزارهای متفاوت تقریب مساله انجام شده و میزان محاسبات لازم برای حل آن ها مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چندپارامتری (mp-p)، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط (MILP)، آزادسازی مک کورمیک
  • آرمین قانع کنفی* صفحات 95-108

    یکی از روش های موثر در حل مسایل بهینه سازی چندهدفه، روش ε-محدودیت می باشد که بر خلاف روش مجموع وزن دار شده قادر به یافتن نقاط غیرمغلوب در قسمت های نامحدب از مرز غیرمغلوب است. از معایب عمده این روش یافتن نقاط غیرمغلوب تکراری به ازای انتخاب پارامترهای متفاوت و در نتیجه افزایش پیچیدگی محاسباتی الگوریتم و کاهش کارایی آن در حالت کلی است که به لحاظ زمان و هزینه پیاده سازی مقرون به صرفه نیست. در این مقاله اصلاحی بر روش ε-محدودیت انجام می گیرد که به واسطه هوشمندسازی الگوریتم، نواحی غیرضروری که منجر به تولید نقاط غیرمغلوب تکراری می شوند، از همان ابتدا حذف می گردند و در نتیجه لزوم تلاش های محاسباتی اضافی جهت یافتن نقاط غیرمغلوب تکراری منتفی می شود. مباحث و جزییات روش پیشنهادی به همراه الگوریتم آن، ارایه شده و در بخش مثال های عددی، کارایی روش پیشنهادی در مقایسه با روش ε-محدودیت، مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، نقاط غیرمغلوب، روش &epsilon، -محدودیت
  • امیرحسین زاهدی انارکی، رضا توکلی مقدم*، رامین صادقیان صفحات 109-132

    هدف از ارایه این مقاله، معرفی رویکردی یکپارچه و تخصصی تر برای مواجه شدن با مسیله ای چالش برانگیز معروف به «شبکه توزیع آخرین گام از جابجایی فیزیکی محصول » و ارایه ساختاری مفهومی-ریاضی جهت ایجاد ارتباط و هم افزایی بین مفاهیم تیوری این حوزه با مسایل بهینه سازی کلاسیک لجستیک شهری است. این مسیله یک شبکه دو سطحی مسیریابی -مکان یابی متشکل از یک انبار شهری (یا توزیع-کننده)، مشتریان و مکان های بالقوه جهت استقرار دو نوع تسهیل (صندوق قفل دار خودکار و میکرو توزیع کننده) است و مشتریان قادرند محصول خود را پس از سفارش بر اساس مطلوبیت خود در درب منزل و یا از صندوق های قفل دار خودکار بصورت 24 ساعته با کسب تخفیف دریافت نمایند. برای حل مدل پیشنهادی از الگوریتم تجزیه بندرز اصلاح شده که توسط استراتژی های گردکردن مقدار متغییرهای مسیله اصلی و جستجوی محلی تقویت شده استفاده شده است. جهت اثبات کارآیی، به مقایسه خصوصیات دست یافته از الگوریتم پیشنهادی با جواب های حاصله از روش اپسیلون-محدودیت در محیط نرم افزار نرم افزار پایتون، کتابخانه سیپلکس و نرم افزار آی بی ام سپلکس پرداختیم که نتایج گواه برتری مطلق این روش درمسایلی با ابعاد بزرگ است. نتایج کسب شده از تحلیل حساسیت نقش صندوق های قفل دار خودکار بر هزینه و میزان آلایندگی تولید شده در شبکه بیان گر کارآمدی و صحه مدل می باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی-مسیریابی دوسطحی سبز، ارسال محصول به آخرین مشتری، صندوق قفل دار خودکار، الگوریتم تجزیه بندرز، جستجوی همسایگی متغیر
  • فرزانه فلاحتی نژاد* صفحات 133-140
    فرض کنید G گرافی ساده، همبند و متناهی باشد. پایایی (شاخص توپولوژیک یا توصیف کننده مولکولی) گراف G، عددی حقیقی است که به آن گراف نسبت داده می شود و به ازای هر گراف دلخواه H که با گراف G یکریخت است، داریم Top(H) = Top(G). مجموع مکعبات درجه های راس های گراف توسط فورتولا و گوتمان بازبینی شد و شاخص فراموش شده نام گرفت. شاخص فراموش شده گراف ساده G به صورت زیر نیز بیان می شود:F(G)=∑_(uv∈E(G))▒(〖〖〖d_u〗^2+d〗_v〗^2) که در رابطه اخیر d_u بیانگر درجه راس u از گراف G است. در این مقاله به مقایسه شاخص فراموش شده با برخی از پارامتر های گراف از قبیل مرتبه، اندازه، شعاع، بیشرین و کمترین درجه راس و همچنین برخی از توصیف کننده های مولکولی شناخته شده از جمله شاخص های زاگرب نوع اول و دوم، شاخص های زاگرب اصلاح شده اول و دوم، شاخص هارمونیک، شاخص هایپر زاگرب، شاخص حسابی هندسی، شاخص همبندی خروج از مرکز و شاخص مجموع وارون درجه ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: درجه راس، شاخص فراموش شده، کران، پایایی گراف
  • بهاره اسدیان، ندا آهنجیده* صفحات 141-152

    برای یک گروه $G$، مجموعه $nse(G)$ مجموعه تعداد عناصر از مرتبه مشابه در گروه $G$ است. در این مقاله نشان می دهیم برای یک گروه متناهی و فروبنیوس $G$ با ساخار مشخص و گروه دلخواه $L$، اگر $nse(G)=nse(L)$، آنگاه $G cong L $. هم چنین با استفاده از عناصر مجموعه $nse$، محک جدیدی برای تشخیص گروه های پوچ توان ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: مجموعه $nse$، گروه های 2-فروبنیوس، گروه های فروبنیوس، گروه های پوچ توان
  • عبدالرحمان یعقوبی، هاشم صابری نجفی* صفحات 153-164

    در این مقاله، یک حالت خاص از روش تفاضل متناهی که روش تفاضل متناهی غیراستاندارد نامیده می شود برای حل عددی یک مدل ریاضی از بیماری های اپیدمیک مورد مطالعه قرار گرفته است. طرح تفاضل متناهی غیر استاندارد ساخته شده دارای ویژگی های مهم مدل پیوسته از قبیل مثبت بودن، کرانداری و پایداری می باشد. پایداری نقاط تعادل سیستم بررسی شده است. فرمول های تفاضل متناهی غیر استاندارد ارایه شده همگرا به نقاط تعادل مدل می باشند. در حل مسایل غیرخطی، یکی از مزایای مهم این روش گسسته سازی جملات غیرخطی با استفاده از تقریب های غیر محلی می باشد. در اغلب موارد فرمول های تفاضل متناهی غیراستاندارد حتی وقتی اندازه طول گام شبکه بزرگ در نظر گرفته می شود پایدار هستند. لذا در سیستم های دینامیکی که در بازه های زمانی بزرگ مورد مطالعه قرار می گیرند استفاده از روش غیراستاندارد مقرون به صرفه خواهد بود. مثال های عددی دقت و کارایی روش تفاضل متناهی غیر استاندارد را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: روش تفاضل متناهی غیر استاندارد، پایداری، نقاط تعادل، بیماری های اپیدمیک
  • حنیف حیدری*، سید روح الله احمدی حاجی آبادی، محبوبه فقیه محمدی جلالی صفحات 165-178

    پیش بینی قیمت سهام موضوعی مهم در هر دو دیدگاه نظری و کاربردی است. هدف محققان، توسعه روش های پیش بینی به منظور پیش بینی دقیق تر است. سرمایه گذاران سعی در یافتن بهترین برنامه سرمایه گذاری دارند که این امر نیازمند پیش بینی آینده بازار می باشد. هدف این مقاله مقایسه روش های شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، شبکه عصبی پویا (NARX) و مدل خاکستری (GM) برای پیش بینی قیمت سهام می باشد. داده های سری زمانی به صورت روزانه مربوط به شرکت های بیمه ای عضو بازار بورس تهران می باشد که در بازه زمانی 15/7/1388 لغایت 17/7/1396 که در بازار بورس فعالیت داشته اند . متغیرهای میانگین متحرک ساده پنج روزه (MA-5)، میانگین متحرک ساده بیست روزه (MA-20)، میانگین متحرک همگرا واگرا (MACD)، قیمت طلا، قیمت نفت و نرخ ارز به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده اند. با توجه به متغیرهای مساله، از سه مدل خاکستری GM(1,4), GM(1,1) و GM(1,7) جهت پیش بینی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد روش های شبکه عصبی مصنوعی و شبکه عصبی پویا دارای کارایی یکسان می-باشند در حالیکه مدل های خاکستری کارایی پایین تری دارند. شبیه سازی های عددی نشان می دهد که روش های شبکه عصبی مصنوعی و شبکه عصبی پویا با میانگین خطا RSME=0.2 پیش بینی قابل قبولی ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: قیمت سهام شرکت های بیمه، نرخ ارز، قیمت نفت، قیمت طلا، میانگبن ساده متحرک
  • علی مس فروش، کمیل ایزدپناه* صفحات 179-192

    روش بدون المان گالرکین یک روش شناخته شده برای حل معادلات با مشتقات جزیی است. اعمال شرایط مرزی اساسی در این روش که بر اساس تقریب کمترین مربعات متحرک انجام می شود، با پیچیدگی هایی همراه است. از آنجا که توابع شکل تقریب کمترین مربعات متحرک در خاصیت دلتای کرونیکر صدق نمی کنند، نمی توان همانند روش عناصر متناهی، شرایط مرزی اساسی را به صورت مستقیم در فرم ضعیف گالرکین معادله اعمال کرد و نیاز به روش های اصلاحی برای فرم ضعیف معادله داریم. در این مقاله یک ایده جدید برای اعمال شرایط مرزی اساسی در روش بدون المان گالرکین برای حل معادلات با مشتقات جزیی بیضوی معرفی می شود. این ایده بر اساس روش کمترین مربعات متحرک درونیاب است. در این روش ابتدا شرایط مرزی را در تقریب کمترین مربعات متحرک تابع اعمال می کنیم سپس تقریب حاصل را در روش بدون المان گالرکین به کار می بریم. بنابراین شرایط مرزی به صورت مستقیم اعمال می شود. در این مقاله ابتدا تقریب کمترین مربعات متحرک درونیاب معرفی می شود و سپس نحوه اعمال شرایط مرزی بیان خواهد شد. در انتها با ارایه چند مثال مختلف کارایی روش را نشان می دهیم.

    کلیدواژگان: شرایط مرزی اساسی، تقریب کمترین مربعات متحرک درونیاب، روش بدون المان گالرکین، معادلات با مشتقات جزئی بیضوی
  • غلامرضا پناهنده خوجین، عباس طلوعی اشلقی*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 193-204
    هدف

    هدف این مطالعه تعیین و ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیرنده با مدل کلاسیک و برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده ها و ارتباط سنجی خروجی ها با روش های آماری در بانک قوامین می باشد.

    روش

    در این مقاله برای تعیین کارایی مدیریت شعب استانها در بانک قوامین مدل تحلیل پوششی داده ها برمبنای BCCخروجی محور مورد استفاده قرارگرفت. همچنین برای بالابردن قدرت تفکیک پذیری واحد های تصمیم گیرنده کارا از ناکارا ابتدا مدلهای پیش فرض مدل برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی قرار گرفته، سپس خروجی مدلهای پیش فرض بعنوان بخشی از ورودی مدل برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده مورد استفاده قرار گرفت و در انتها برای سنجش همبستگی مدل کلاسیک با مدل برنامه ریزی آرمانی در خروجی ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته

    بر اساس مقادیر خروجی مدلBCC خروجی محور تمامی واحد های تصمیم گیرنده کارا بوده و مقدار کارایی آنها برابر یک شد، سپس برای تفکیک پذیری بیشتر از مدل برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده ها استفاده شد، نتایج آن نشان دادکه از بین 32 واحد تصمیم گیرنده 21 واحد کارا و بقیه ناکارا می باشند. همچنین نتایج نشان داد که بین مدل کلاسیک با مدل برنامه ریزی آرمانی همبستگی معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدل برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده در تفکیک واحد های تصمیم گیرنده کارا از ناکارا ، دارای قدرت تفکیک پذیری بالاتری نسبت به مدل BCC خروجی محور می باشد .

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، مدل برنامه ریزی آرمانی تحلیل پوششی داده ها، تفکیک پذیری
|
  • Nasim Nasrabadi *, Sheyda Ayati Pages 5-30

    Basic models of Data Envelopment Analysis intrinsically evaluate the decision making units with an optimistic point of view, in the sense that the efficiency status of each unit is evaluated by means of calculating its distance from the efficiency frontier. The efficiency frontier is in fact composed of all units indicating the best practice, in the sense that for each one there exist no other (virtual) unit with a better performance. A unit located on this frontier is called fully efficient and non-efficient, otherwise. In order to provide a more precise assessment, one can evaluate units with a pessimistic point of view, in the sense that a frontier consisting of the worst performance, called the in-efficient frontier is formed and then each unit is evaluated with respect to its distance from this frontier, in a way that the closer the unit to the in-efficient frontier, the more in-efficient it is. In this paper, assuming that the production technology is non-convex, we perform efficiency and in-efficiency evaluation and then, based on the optimal value of the corresponding (in-) efficiency model, we partition all units in two subsets called (in-)efficient and non- (in-)efficient units. Then we investigate the concept of stability of the obtained partitions, by means of presenting related multi objective programs. In the next step, assuming that the input and output data of all units are real intervals, we deal with the efficiency and in-efficiency analysis of units and partition them into three subsets, in each case.

    Keywords: Free Disposal Hull model, fully efficient frontier, fully in-efficient frontier, Interval data, stability radius
  • Mohammad Adabi Tabar *, Ali Hosseinzadeh, Bahram Agheli, Samaneh Mohamadzadeh Far Pages 31-42
    In this paper, we consider the first-order Painleve differential equation, which variables and coefficients are real but are known boundary conditions and fuzzy numbers. The goal is to calculate the approximate answer for it. Given the boundary conditions fuzzy, it is obvious that the approximate answer function must be a fuzzy function. For this purpose, first, by applying arithmetic on fuzzy data with three components of central index, left ambiguity and right ambiguity, it converts Painleve differential equation into three sets of differential equations (central index, left ambiguity and right ambiguity) with accurate data. do . Then, using the Tammy and Ansari (TAM) method, we calculate the approximate solution of each of the three transformed differential equations and arrive at the fuzzy approximate solution of the Painleve differential equation. Finally, by giving an example, we show the suitability of the method by calculating the error and convergence by finding the approximate solution.
    Keywords: Fuzzy number, Painleve Differential Equation, Tammy, Ansari Method (TAM)
  • Monireh Seifi, S. Hadi Jafari * Pages 43-48
    The non-abelian tensor product of groups has it's origin in K-algebraic theory and topology and was first introduced by R. Brown and J.L. Loday in 1987 .One of the first topics which was studied on G⊗G is that whether the properties of G⊗G inherited from G or not? For instance, Bacon in 1994 determined an upper bound for the number of minimal generators of G⊗G in terms of the number of minimal generators of G.Let G be a group and Autz (G) be the group of It's central automorphisms, which is a normal subgroup of Aut(G). Our goal is to obtain an estimate for the number of minimal generators of G⊗Autz(G). For this, we first identify it's minimal generators. Then, when both G and Autz(G) are nilpotent groups of class two, we give an upper bound for d(G⊗Autz(G)) in terms of d(G) and d(Autz(G)), where d(X) is the minimal number of generators of X.
    Keywords: Non-abelian tensor product, Automorphisms group, Nilpotent groups, Central Automorphisms
  • M. Madadi, Reza Saadati * Pages 49-58
    First, using triangular norms and fuzzy sets, we define fuzzy k - normed spaces and then we study the stability of a class of differential equations. We apply a fixed point theorem to prove our stability results. Radu was the first mathematician who applied the fixed point method to prove the stability of functional equations both in normed spaces and random normed spaces. We consider the differential equation υ ʹ (ν ) = Г(ν, υ(ν)),which the related integral equation is υ (ν) = υ (m) - ∫_m^ν Г(τ, υ(τ)) dτ.In this article, by a fuzzy control function, we make stable the pseudo integral equation related to the differential equation. Next, we get an approximation for the pseudo integral equation by using the fixed point method. These results prove‎ Hyers - Ulam - Rassias stability and Hyers - Ulam stability in fuzzy k- normed spaces via fixed point method‎.
    Keywords: Integral equation&lrm, differential equation&lrm, stability&lrm, &lrm, fuzzy k-normed spaces
  • Kamyar Hosseini *, Mashallah Matinfar, Mohammad Mirzazadeh Pages 59-68
    The (2+1)-dimensional Kundu-Mukherjee-Naskar (2D-KMN) equation that addresses the propogation of soliton dynamics in optical fiber communication systems is investigated in the present paper. The intended purpose is accomplished by applying a traveling wave hypothesis for reducing the 2D-KMN equation in a 1-dimensional domain and solving the resulting ODE using the exp_a and Jacobi elliptic function methods. As an accomplishment, optical solitons and other solutions of the (2+1)-dimensional Kundu–Mukherjee–Naskar equation are extracted, confirming the outstanding performance of the methods.The (2+1)-dimensional Kundu-Mukherjee-Naskar (2D-KMN) equation that addresses the propogation of soliton dynamics in optical fiber communication systems is investigated in the present paper. The intended purpose is accomplished by applying a traveling wave hypothesis for reducing the 2D-KMN equation in a 1-dimensional domain and solving the resulting ODE using the exp_a and Jacobi elliptic function methods. As an accomplishment, optical solitons and other solutions of the (2+1)-dimensional Kundu–Mukherjee–Naskar equation are extracted, confirming the outstanding performance of the methods.
    Keywords: (2+1)-dimensional Kundu-Mukherjee-Naskar equation, Traveling wave hypothesis, Exp, a, Jacobi elliptic function methods, Optical solitons, other solutions
  • Leyla Sajedi, Nasrin Eghbali * Pages 69-76
    In this paper, At first we define Mittag-Leffer-Hyers-Ulam and the Mittag-Leffer-Hyers-Ulam-Rassias stability and then by using the fixed point method, we prove the Mittag-Leffer-Hyers-Ulam and the Mittag-Leffer-Hyers-Ulam-Rassias stability for the first order delay differential equation of the form I can not transfer formulae here. Which F is a bounded continuous function and Τ is a fixed real number.For interval I, suppose that F is a continuous function such that satisfy the following conditionI can not transfer formulae here.Now suppose that the function F satisfy the following conditionI can not transfer formulae here.which Eq is Mittag-Leffler function. In this case there exists a unique function such that we have I can not transfer formulae here.for all... and ....In the other words, the function F is Mittag-Leffler-Hyers-Ulam stable. By changing in the conditions of F we can prove that the delay differential equation is Mittag-Leffler-Hyers-Ulam-Rassias stable.
    Keywords: First order, fixed point, Functional Differential, Generalized Metric, Mittag-Leffer-Hyers-Ulam Stability
  • Maryam Mahmoudi *, Aghileh Heydari, Ali Karimpour Pages 77-94
    Multi-parametric programming theory is a valuable tool for decision making under uncertainty and has been an active area of research. Although multi-parametric programming with uncertainty in the objective function coefficients and right-hand side of constraints has been extensively discussed and various methods have been proposed for this, uncertainty in the coefficients matrix (i.e. left-hand side uncertainty) have been less considered. In this work, a new method for solving multi-parametric mixed-integer linear problems (mp-MILP) with uncertainty in constraints is presented. This procedure consists of two steps, which in the first step, the bounds of the bilinear terms are improved by using tightening piecewise McCormick relaxations and secondly, based on these improved bounds and estimating bilinear terms, an approximate model of mp-MILP is obtained. The performance of the presented method is investigated by two examples. To do this, the approximation of the problem has been done in different partitioning factors and computational requirements to solve them have been compared.
    Keywords: multi-parametric programming (mp-p), Mixed Integer Linear programming (MILP), McCormick relaxation
  • Armin Ghane Kanafi * Pages 95-108

    One of the effective method for solving the multi-objective optimization problems is the ε-constraint method which, unlike the weighted sum method is able to find non-dominated points in non-convex parts of the non-dominated frontier. The main disadvantages of this method are finding similar non-dominated points for choosing different parameters and thus increasing the computational complexity of the algorithm and reducing its overall performance, which is not cost-effective in terms of time and cost. In this paper, a modified is made to ε-constraint method, which, due to the intelligence of the algorithm, the unnecessary areas that lead to the production of the same non-dominated points are eliminated from the beginning. Therefore, additional computational efforts are eliminated to produce the same non-dominated points. Discussions and details of the proposed method, with its algorithm, are presented and in the numerical examples section, the efficiency of the proposed method is compared with the ε-constraint method.

    Keywords: Multiobjective optimization, non-dominated points, &epsilon, -constraint method
  • Amir-Hossein Zahedi Anaraki, Reza Tavakkoli Moghaddam *, Ramin Sadeghian Pages 109-132

    The purpose of this paper is to introduce a more integrated and specialized approach to address the challenging issues known as the "Last-Mile Transportation" and to provide a conceptual-mathematical framework for making a synergy and integration between theoretical concepts and classic urban logistics optimization issues. This is a two-echelon routing-location network consisting of an urban distributor (or warehouse), customers and potential locations to install two types of facilities (automated parcel locker and micro-distributor). After ordering based on their desirability, customers are able to receive their product at the door or at 24-hour parcel locker. A modified Bender decomposition algorithm is used to solve the proposed model, which is amplified by the strategy of rounding of master problem’s variables and local search. To prove the efficiency, we compared the properties obtained from the proposed algorithm with the results obtained from the epsilon-constraint method in the Python software environment, the CPLEX library and ILOG CPLEX Optimization Studio and the results confirms the absolute dominance of this method in large-sized instances. The results of the sensitivity analysis of the role of automated parcel lockers on the network’s cost and produced pollution indicate the efficiency and validity of the proposed model.

    Keywords: Green Two-echelon Location-Routing, Last-Mile Transportation, Automated Parcel Locker, Bender Decomposition Algorithm, Variable Neighborhood Search
  • Farzaneh Falahati Nejad * Pages 133-140
    Let G be a simple connected finite graph. A graph invariant (also known as topological index or molecular descriptor) of graph G is a real number with the property that for every graph H isomorphic to graph G, Top(H) = Top(G). The sum of cubes of vertex degrees of graph G was revived by Furtula and Gutman under the name of forgotten topological index. The Forgotten index F(G) of a simple graph G can also be expressed asF(G)=∑_(uv∈E(G))▒(〖〖〖d_u〗^2+d〗_v〗^2 ) whered_u denotes the degree of the vertex u of G. In this paper, we compare the F-index with some graph parameters such as order, size, radius, minimal vertex degree and maximal vertex degree and some well-known molecular descriptors consisting of first Zagreb index and second Zagreb index, first modified Zagreb index and second modified Zagreb index, Harmonic index, Eccentric connectivity index, hyper-Zagreb index, Geometric-Arithmetic index and inverse sum indeg index.
    Keywords: Vertex degree, Forgotten index, bound, graph invariant
  • Bahareh Asadian, Neda Ahanjideh * Pages 141-152

    For a finite group $ G $, let $ { rm n s e } ( G ) $ be the set of the number of the elements of the same order in$ G $. In this paper, we first study the set $ n s e $ of a Frobenius group , the set $ { rm n s e } $ of a $ 2 $- Frobenius group and the set $ { rm n s e } $ of a nilpotent group. Then, we show that for the finite non-solvable Frobenius group $ G $ with the certain structure and an arbitrary group $ L $ , if $ {rm n s e } ( G ) = { rm n s e } ( L ) $, then $ G ≅ L $. Also, a new criterion is presented to recognize nilpotent groups by their $ {rm n s e }$.

    Keywords: $nse$, Frobenius groups, 2-Frobenius groups. nilpotent groups
  • Abdulrahman Yaghoubi, Hashem Saberi Najafi * Pages 153-164

    In this paper, a special case of the finite difference method which is called non-standard finite difference method is studied for the numerical solution of a mathematical model of epidemic diseases. The constructed non-standard finite difference schemes have the main properties of the continuous model such as positivity, boundedness, and stability. The stability of the equilibrium points of the system is investigated. The proposed non-standard finite difference schemes are convergent to the equilibrium points of the system. In solving nonlinear problems, one of the important advantages of this method is that nonlinear term discretized with nonlocal approximations. In most cases, non-standard finite difference schemes are stable even when large step sizes are considered. Therefore, using non-standard method will be cost-effective in dynamical systems that are studied over a large time interval. Numerical examples confirm the accuracy and efficiency of the non-standard finite difference method.

    Keywords: Non-Standard Finite Difference Method, Stability, Equilibrium Points, Epidemic Diseases
  • Hanif Heidari *, Seyed Rohollah Ahmadi Haji Abadi, Mahboubeh Faghih Mohammadi Jalali Pages 165-178

    Predicting stock price is an important issue in both theoretical and practical aspects. Researchers develop prediction methods to get more accurate forecasting and investors try to find best investing program which depends on future prediction of their markets. The aim of this paper is comparing artificial neural network (ANN), nonlinear autoregressive exogenous model (NARX) and grey model (GM) for predicting stock price. The stock prices of insurance companies in Tehran Stock Exchange are considered in the period 7-10-2009- 9-10-2017. The variables 5 days simple moving average (MA-5), 20 days simple moving average (MA-20), moving average convergence divergence (MACD), gold price, oil price and exchange rate are considered for the prediction. Based on these variables, the models GM(1,1), GM(1,4) and GM(1,7) are selected for the prediction. The results show that ANN and NARX are in the same performance level while grey models have lower performance. The numerical simulations demonstrate that ANN and NARX provide reasonably good prediction with the average error RSME=2.04.

    Keywords: stock price of insurance companies, exchange rate, gold price, oil price, simple moving average
  • Ali Mesforush, Komeil Izadpanah * Pages 179-192

    The element free Galerkin method is a well-known method for solving partial differential equations. Applying essential boundary conditions in this method, that based on moving least squares approximation, have some complexities. Since the shape functions of the moving least squares approximation do not satisfy the property of Kronecker delta function, therefore imposing essential boundary conditions is not as trivial as in the finite element method and we need some modifications of the Galerkin weak form of the equation. In this paper we propose a new approach to apply essential boundary conditions in element free Galerkin method for solving elliptic PDEs. This approach is based on interpolating moving least square method. First we apply the essential boundary conditions in the moving least square approximation of the function then the approximation is used in element free Galerkin method. Thus the essential boundary condition is applied directly. In this paper we first introduce the interpolating moving least squares approximation, and then describe how to apply the boundary conditions. Finally, some different examples show the accuracy and efficiency of the method.

    Keywords: Essential boundary condition, Interpolating moving least square method, Element free Galerkin method, Elliptic PDEs
  • Golamreza Panahandeh Khojin, Abbass Toloie Eshlaghy *, Mohammad Ali Afshar Kazemi Pages 193-204
    Objective

    The purpose of this study was to determine and evaluate the efficiency of decision making units with classical model and goal programming data envelopment analysis and output correlation with statistical methods in Ghavamin Bank.

    Methods

    In this paper, data envelopment analysis model based on output- oriented BCC was used to determine the efficiency of provincial branch management in the Ghavamin Bank. As well as to increase the discrimination power of decision-making units more efficient from the inefficient, first models of the default goal programming data envelopment analysis model was examined, then the output models of default as part of the input goal programming data envelopment analysis model was used. Finally, Pearson correlation coefficient was used to evaluate the correlation between the classical model and goal programming model in the outputs.

    Results

    According to output amounts output- oriented BCC model all of decision-making units is efficient and value their efficiency is equal to one, then to discriminate higher than the goal programming data envelopment analysis model was used, the results showed that the 32 management 21 units are efficient and the rest are inefficient. The results also showed that there is a significant correlation between the classical model and the goal programming model.

    Conclusion

    The results showed that goal programming data envelopment analysis model in discriminating efficient decision making units from inefficient has higher discrimination power than output- oriented BCC model.

    Keywords: Efficiency, data envelopment analysis, goal programming data envelopment analysis model, discrimination