فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1400)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر تجاری سازی دانش در دانشگاه ها: مطالعه موردی
    علی بیرانوند*، احمد شعبانی، مرضیه معارف وند، سعید مظلومیان صفحات 1-20

    تجاری سازی دانش گرایشی است که به موجب آن دانشگاه می تواند نتایج تحقیقات را جهت تولید سرمایه به بازار انتقال دهد. نکته حایز اهمیت در این فرایند، شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار در روند تجاری سازی دانش است. شناسایی عوامل تاثیرگذار، به مدیران و تصمیم گیران امکان تصمیم گیری و تعین خط مشی تجاری سازی را می دهد. این تحقیق سعی دارد تا با شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار در تجاری سازی دانش در دانشگاه، امکان موفقیت در تجاری سازی دانش را فراهم نماید. به همین منظور ابن تحقیق با رویکرد کاربردی و به روش تحلیل عامل تاییدی به گردآوری نظرات 20 نفر از خبرگان تجاری-سازی دانش دانشگاه اصفهان پرداخته است. به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذار در تجاری سازی دانش از فنون دلفی و جهت رتبه بندی عوامل شناسایی شده از تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در زمینه عوامل ساختاری جهت تجاری سازی دانش در دانشگاه اصفهان، شاخص "وجود مراکز تجاری سازی در دانشگاه ها یا ایجاد نهاد انتقال فناوری و تجاری سازی در دانشگاه ها" بیشترین اهمیت را دارد. براساس مشاهدات صورت گرفته، دانشگاه اصفهان فاقد نهادی با ماموریت تجاری سازی دانش است. فعالیت های تجاری سازی به صورت غیرمتمرکز و از طریق دفتر ارتباط با صنعت صورت می-گیرد. شاخص های "تامین منابع مالی مورد نیاز در مراحل نخستین فرایند تجاری سازی(نمونه سازی و تست محصول)" و "برقراری روابط استراتژیک بین دانشگاه با صنعت برای مبادله، انتقال، و جذب نتایج تحقیقات" در رتبه های بعدی میزان اهمیت قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تجاری سازی دانش، انتقال دانش، ارتباط با صنعت، دانشگاه اصفهان
  • شناسایی مولفه های نظام آراستگی از منظر رضایت شغلی کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
    فریبرز درودی*، طاهره صادقی خرمدشتی صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر به شناسایی ابعاد و مولفه های پنج اس و اندازه گیری رضایت شغلی کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر اساس این مولفه ها می پردازد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است. با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک تعداد 220 نفر از آنان جهت بررسی انتخاب گردیدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده نشان می دهد که مولفه سامان دهی با میانگین(74.3)، مولفه نظم و ترتیب با میانگین(64.8)، مولفه پاکیزه سازی با میانگین(64.3)، مولفه استانداردسازی با میانگین(77.5) و مولفه انظباط با میانگین(90.7) به میزان مطلوبی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی رعایت می شود. همچنین مولفه انظباط با میانگین رتبه 4.83 رتبه اول، مولفه استانداردسازی با میانگین رتبه 3.39 در رتبه دوم، مولفه سامان دهی با میانگین رتبه 2.96 در رتبه سوم، مولفه نظم و ترتیب با میانگین رتبه 1.95 در رتبه چهارم و در نهایت مولفه پاکیزه سازی با میانگین رتبه 1.86 در رتبه پنجم قرار دارد.

    نتایج

    سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وضعیت مناسبی از نظر رعایت مولفه های پنج اس دارد.

    کلیدواژگان: بهره وری، رضایت شغلی، کارآمدی سازمانی، مدیریت منابع انسانی، نظام آراستگی
  • نقش ایستگاه مطالعه در ترویج فرهنگ کتابخوانی در شهرستان مشهد
    محسن نوکاریزی*، فهیمه رجبی، معصومه تجعفری صفحه 7
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی وضعیت کتابخوانی پس از اجرای طرح ایستگاه مطالعه در شهرستان مشهد و نیز سنجش رضایت افراد استفاده کننده از ایستگاه های مطالعه می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از تمامی افرادی که از سال 1392 از ایستگاه های مطالعه در شهرستان مشهد استفاده کرده و کتابداران مسوول طرح ایستگاه مطالعه بود. برای نمونه گیری در جامعه کاربران، از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. در جامعه دوم، از روش سرشماری استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته ها

    ایستگاه های مطالعه در ارتقای مطالعه افراد نسبتا موفق بوده و نقش آن ها در ارتقای مطالعه، بالاتر از حد متوسط بود و میانگین میزان مطالعه افراد افزایش یافته بود. میزان رضایت افراد از کتاب های ایستگاه مطالعه، و از محل قرار گیری ایستگاه های مطالعه، بالاتر از حد متوسط بود. هم چنین یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین میزان استفاده از ایستگاه مطالعه و متغیرهای سطح تحصیلات، گروه سنی و جنسیت وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بر طبق یافته های پژوهش در صورتی که بودجه کافی برای تجهیز ایستگاه مطالعه فراهم شود؛ با تبلیغات و آگاهی رسانی، فرهنگ استفاده از آن ایجاد و به معرفی آن پرداخته شود؛ با انتخاب محتوای کتاب های هم راستا با نیاز جامعه رضایت بیش تری فراهم شود، و همچنین تعداد ایستگاه های مطالعه افزایش یابد، طرح ایستگاه مطالعه به اهداف خود خواهد رسید و بیش از پیش مورد استقبال قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: ایستگاه مطالعه، ترویج مطالعه، فرهنگ کتابخوانی، شهر مشهد
  • واکاوی تاثیر قابلیت های نوآوری فناورانه بر توسعه حرفه ای کارکنان با میانجی گری مدیریت دانش فردی (مطالعه موردی: کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور)
    عباس حسین زاده بندقیری، صفیه طهماسبی لیمونی*، علی اصغر رضوی صفحه 8
    هدف

    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر قابلیت های نوآوری فناورانه بر توسعه حرفه ای کارکنان با میانجی گری مدیریت دانش فردی در میان کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور بوده است.

    روش شناسی

    جامعه آماری این پژوهش کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی سراسر کشور مشتمل بر 6171 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران 362 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اندکه با توجه به خطای نمونه گیری (05/0) 382 پرسشنامه توزیع و جمع آوری گردید. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه قابلیت های نوآوری فناورانه محقق ساخته، مدیریت دانش فردی محی الدین و آزیروانی (2007) و توسعه حرفه ای کارکنان نوا (2008) استفاده شده و جهت تحلیل نتایج از نرم افزارهای spss21 و PLS3.8 استفاده گردید.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش، ضریب تاثیر قابلیت های نوآوری فناورانه بر توسعه حرفه ای کارکنان و مدیریت دانش فردی به ترتیب برابر 394/0 و 466/0 شده است. همچنین ضریب تاثیر مدیریت دانش فردی بر توسعه حرفه ای کارکنان برابر 429/0 محاسبه گردید که در تمام مسیرها مقدار آماره آزمون محاسبه شده بزرگ تر از 96/1 شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت های نوآوری فناورانه، توسعه حرفه ای کارکنان، مدیریت دانش فردی، کارکنان کتابخانه های عمومی
  • بررسی وضعیت معماری کتابخانه های عمومی از دیدگاه کتابداران: مطالعه موردی کتابخانه های عمومی شهرستان رفسنجان
    ابوالفضل اسدنیا*، مهرداد چشمه سهرابی صفحه 9
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت معماری کتابخانه های عمومی با ماهیت و کارکرد کتابخانه از دیدگاه کتابداران به عنوان کسانی که بیشترین ارتباط را با ساختمان کتابخانه دارند، است.

    روش

    رویکردی که برای انجام این پژوهش انتخاب شد، کیفی است، چرا که ماهیت و مسئله پژوهش، تشریح اوضاعی است که به دلیل نبود پیشینه پژوهش در این زمینه، در قالب پژوهش کمی قابل بررسی نیست. در پژوهش حاضر، پژوهشگران درصدد هستند نگرش کتابداران را درباره معماری کتابخانه ها کشف کنند بنابراین از روش نظریه مبنایی استفاده شد و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه ساختار نیافته بهره برده شد. شرکت کنندگان در پژوهش، 13 کتابدار شاغل در کتابخانه های عمومی رفسنجان بودند. مصاحبه ها در کتابخانه محل خدمت هر یک از مصاحبه شوندگان انجام گرفت و هر مصاحبه ها بین 20 تا 30 دقیقه به طول انجامید.

    یافته

    با توجه به تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با کتابداران، در بحث معماری کتابخانه های عمومی، یک کد منتخب به نام «اصول معماری کتابخانه های عمومی»، دو کد محوری «استانداردسازی» و «نشانه و نمادسازی محیطی» و 15 کد باز همچون متناسب سازی قبل از اختصاص ساختمان های موجود به کتابخانه، مشورت با کتابداران برای ساخت کتابخانه جدید، جداسازی سالن و مخزن مطالعه، عقب بودن به لحاظ استانداردها در کتابخانه های جدید التاسیس، اختصاص فضا برای کودکان، مناسب نبودن برای معلولین، واقع شدن در محیط دور از شهر در بعد استانداردسازی و هماهنگی بنا با محیط، اهمیت زیبایی ظاهری در جذب مخاطب، نمادسازی، نشانه گذاری، شاداب سازی، نمای معمولی و ساده، ساخت کتابخانه های جدید با معماری تک و منحصر به فرد و گذاشتن صندوق برگشت کتاب در ورودی کتابخانه شد.

    اصالت

    با توجه به اینکه هر ساختمانی با هدفی بنا شده و ساختمان هایی در رسیدن به هدف شان موفق هستند که عناصر و اجزای تشکیل دهنده آن ها به بهترین نحو ممکن با یکدیگر ترکیب شده و به نوعی بازتاب دهنده نیازهای مخاطب خود باشند، درک نظر کتابداران به عنوان افرادی که بیشترین تعامل را با ساختمان کتابخانه ها دارند، بسیار راهگشا می تواند؛ باشد.

    کلیدواژگان: معماری، کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی، رفسنجان، کتابداران
  • مروری نظام مند بر پژوهش های حوزه نظام ساده سازماندهی دانش (اسکاس) بین سال های 2010 تا 2020
    عادل سلیمانی نژاد*، آمنه سلیمانی صفحه 10
    هدف

    این پژوهش با هدف شناخت بهتر روند پژوهشی، شناسایی و بهبود شکاف دانشی موجود در حوزه اسکاس و به منظور ایجاد درک صحیح و جامعی از آن به بررسی نظام مند پژوهش های این حوزه در بازه زمانی ده ساله از 2010 الی 2020 پرداخت است.

    روش شناسی

    پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی اسکوپوس، پاب مد، ساینس دایرکت و اشپرینگر و پایگاه های داخلی اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مجلات تخصصی نور با کلیدواژه های مرتبط فارسی و لاتین مورد جستجو قرار گرفتند. از 262 مقاله تعداد 62 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که پژوهش های گذشته به مقولاتی مانند کاربرد، بررسی و بهبود کیفیت، طراحی و توسعه، ساختار، پردازش زبان طبیعی، رابطه بین اسکاس و او.دبلیو.ال، اشتباهات رایج در اسکاس و حالت جاری اسکاس روی وب پرداخته اند. که از بین آنها حوزه های کاربرد و بررسی و بهبود کیفیت اسکاس بیشترین سهم موضوعی را به خود اختصاص داده اند و در سال 2016 و 2017 بیشترین مقاله در این حوزه به چاپ رسیده است. همچنین نتایج بررسی موضوعی مقالات نشان داد بیشترین استفاده از اسکاس در طراحی و تهیه تزاروس ها و هستی شناسی های حوزه های مختلف بوده است و نیز اسکاس در حوزه هایی مانند طراحی موتورهای کاوش وب معنایی، برچسپ زنی و حاشیه نویسی خودکار در وب معنایی، بهبود جستجو در وب، بازنمون و یکپارچگی اسکیماهای وب، رده بندی چهریزه ای در وب، بازنمون نمایش معنایی، نمایه سازی داده ها و استراتژی های داده های پیوندی یکی از نقش های اصلی را ایفا می کند.

    نتایج

    نتایج حاکی از کاربردهای وسیع اسکاس در پروژه ها، هستی شناسی ها و اصطلاحنامه های وب معنایی است همچنین قابلیت های آن در پشتیبانی از زبان فارسی می توان از اسکاس در تمامی زمینه های یاد شده در زبان فارسی نیز بهره برد.

    کلیدواژگان: اسکاس، نظام ساده سازماندهی دانش، نظام های سازماندهی دانش، مرور سیستماتیک
  • مطالعه علم سنجی در حوزه مطالعات اهداف تربیتی در پایگاه وب آو ساینس از سال 1983 تا 2017
    فاطمه کربلایی علی*، عباسعلی رستمی نسب، مسعود اخلاقی بناری صفحه 11
    هدف

    از پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل ساختار فکری و مفهومی مطالعات اهداف تربیتی با استفاده از روش های هم تالیفی نویسندگان و هم رخدادی واژگان در پایگاه وب آو ساینس در سالهای 1983-2017است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه مقالات منتشر شده مربوط به حوزه اهداف تربیتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس طی سال های 1983 تا 2017 می باشد.

    یافته ها

    یافته های 893 مدرک علمی در حوزه اهداف تربیتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس حاکی از آن است که پرکارترین کشورها بر اساس بروندادهای علمی پژوهشگران، در سال های 2010 تا 2014 در کشورهایی مانند انگلیس، کانادا، چین و استرالیا بوده است. در سال های اخیر کشورهایی مانند برزیل، چین، هند و ایران در این حوزه فعالیت داشته اند. نویسندگانی مانند ونگ ، لیو ، یانگ و دینگ بیشترین تاثیر را در تولید مقالات اهداف تربیتی داشته اند.

    نتایج

    اهداف تربیتی با توجه به کلاسترهای که در این زمینه رسم شده حاوی موضوعات کارایی و تمرین،مدلها و آموزش، نقش آموزش و پرورش، دانش آموزان، انگیزه ها و کودکان می باشند.

    کلیدواژگان: اهداف تربیتی، آموزش وپرورش، علم سنجی، تحلیل شبکه
  • به کارگیری مدیریت ریسک و اولویت بندی ریسک ها در راستای توسعه عملکرد کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس
    عظیمه مظفری*، زهیر حیاتی، افسانه مظفری صفحات 21-32
    هدف

    به طور طبیعی هر فعالیتی با ریسک و مخاطره، همراه بوده و انسان ها از زمان های بسیار دور، به این مفهوم پی برده اند. با توجه به اهمیت مدیریت ریسک در سازمان ها و تاثیر آن در بهبود کارایی و اثربخشی، هدف پژوهش حاضر ارایه روشی به منظور مدیریت ریسک کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس در شرایط عدم قطعیت است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش از یک الگوی تلفیقی از روش های مدیریت ریسک و اعداد فازی استفاده می شود تا ضمن در نظر گرفتن عدم قطعیت موجود، به وسیله رتبه بندی ریسک های موجود برای کتابداران کتابخانه های عمومی، اقدامات مناسب در جهت جلب رضایت آن ها ارایه گردد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کارشناسان و کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس می باشد. در چارچوب روش پیشنهادی ابتدا ریسک های کتابداران بر اساس مطالعه پژوهش های پیشین استخراج شده و سپس بر اساس الگوریتمی مبتنی بر اعداد فازی مثلثی رتبه بندی می گردند. در این الگوریتم با در نظر گرفتن دو هدف زمان و کیفیت، هر ریسک از دو منظر شدت اثر و احتمال وقوع آن رتبه بندی می شود. کلیه محاسبات نیز بر اساس قوانین اعداد فازی انجام می گردد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نتایج نشان داد که سه ریسکی که رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند عبارت اند از: فقدان شبکه برق اضطراری، فقدان سیستم ضد حریق و کپسول آتش نشانی، اتصالات برقی و خطرات آن.

    نتیجه گیری

    مدیریت ریسک در کتابخانه های عمومی از اهمیت خاصی برخوردار است لذا در این پژوهش مدلی طراحی گردید که ضمن معرفی و رتبه بندی ریسک های کتابداران کتابخانه های عمومی، کتابداران را در جهت خدمت رسانی مطلوب یاری می نماید.

    کلیدواژگان: اعداد فازی، کتابخانه عمومی، مدیریت ریسک، عدم قطعیت
  • تاثیر به کارگیری عناصرآمیخته بازاریابی بر ترافیک و رتبه وبگاه در کتابخانه های دیجیتال ایران
    محسن حاجی زین العابدینی، مریم میرزایی، نجمه سالمی، مهدی رحمانی* صفحات 33-55
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت به کارگیری عناصر آمیخته های بازاریابی و تاثیر آن بر ترافیک و رتبه وبگاه کتابخانه های دیجیتال ایران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های توصیفی پیمایشی بود. جامعه پژوهش شامل 23 کتابخانه دیجیتال در ایران بود که واجد شرایط، داشتن نرم افزار مناسب، وجود منابع اطلاعاتی و راه اندازی رسمی کتابخانه بودند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش به صورت کلی نشان داد که میزان به کارگیری عناصر آمیخته های بازاریابی در کتابخانه های دیجیتال مورد بررسی کمتر از حد متوسط است. از میان کتابخانه های مورد بررسی کتابخانه دیجیتال نور، کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی و کتابخانه دیجیتال تبیان رتبه های اول تا سوم را از نظر به کارگیری عناصر آمیخته های بازاریابی برای بهبود عملکرد را به خود اختصاص داده بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که به کارگیری عناصر آمیخته های بازاریابی با میزان بازدید کتابخانه ها رابطه مثبتی دارد. به عبارتی هر چه کتابخانه ها عناصر آمیخته های بازاریابی را بیشتر رعایت کرده باشند، میزان بازدید از آن ها نیز افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، بازاریابی، ترافیک وبگاه، تعداد پیوندها، آمیخته بازاریابی
  • بررسی رابطه بین سطح سواد دیجیتالی و یادگیری خودراهبر در میان دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف
    مرضیه حسنی، مریم صراف زاده*، سپیده فهیمی فر صفحات 56-79
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ارتباط بین سطح سواد دیجیتالی و یادگیری خودراهبر در میان دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف است. سواد دیجیتالی به مجموعه ای از توانایی های مورد نیاز برای استفاده موثر از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در یک جامعه دانشی اطلاق می گردد. یادگیری خودراهبر، فرایندی است که در آن افراد اقدام به شناسایی نیازهای یادگیری خود و اجرای راهبردهای مناسب یادگیری می کنند. ابعاد آن عبارتند از خود مدیریتی، خودکنترلی و رغبت یادگیری.

    روش شناسی

    این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف 8975 نفر هستند. 390 دانشجو به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. به منظور سنجش سطح سواد دیجیتالی دانشجویان و یادگیری خودراهبر آنها به ترتیب از پرسشنامه های محقق ساخته و استاندارد استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه پژوهش مشخص کرد که بین سطح سواد دیجیتالی و یادگیری خودراهبر دانشجویان و تمامی ابعاد آن، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    سواد دیجیتالی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، در سطح خیلی خوبی قرار ندارد. دانشگاه در راستای بهبود شاخص های موفقیت تحصیلی دانشجویان خود می تواند دوره های مختلفی را در جهت افزایش مهارت های سواد دیجیتالی دانشجویان برگزار نماید.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتالی، یادگیری خودراهبر، خود مدیریتی، خودکنترلی و رغبت یادگیری
  • ارزیابی نمایه کتاب های انتشار یافته توسط دانشگاه علامه طباطبائی طبق استاندارد انجمن آمریکائی نمایه سازان و استاندارد ایزو 999
    گلنسا گلینی مقدم*، زهرا تاری زاده، علی جلالی دیزجی صفحات 80-93
    هدف

    پژوهش حاضر به تحلیل نمایه کتاب های انتشار یافته توسط دانشگاه علامه طباطبایی از ابتدا (1363) تا سال 1396، بر اساس معیارهای استاندارد انجمن آمریکایی نمایه سازان و استاندارد ایزو 999 است. در این مطالعه یک ناشر دانشگاهی برای مطالعه انتخاب شده است زیرا انتظار می رود دست کم ناشران دانشگاهی به تهیه نمایه های پایانی کتاب اهمیت بیشتری بدهند.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش کمی- توصیفی است. جامعه آماری شامل کلیه کتاب های تالیفی و ترجمه در موضوعات مختلف است که توسط انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی منتشرشده است. در این تحقیق نمونه گیری صورت نگرفته است. همچنین از روش تحلیل محتوایی برای روایی چک لیست ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

    انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی اولین کتاب خود را در سال 1363 منتشر کرده است. علاوه بر انتشار کتاب به زبان فارسی، یک کتاب به زبان انگلیسی و یک کتاب به زبان عربی نیز در سال های مورد مطالعه منتشر نموده است.

    نتیجه گیری

    از مجموع 427 عنوان کتاب بررسی شده، فقط 80 عنوان کتاب (19 درصد) دارای نمایه انتهایی و 347 عنوان کتاب (81 درصد) بدون نمایه هستند. این امر نشان می دهد که انتشارات علامه طباطبایی به طور کلی ازنظر داشتن نمایه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. در کل، میزان رعایت معیارهای استاندارد انجمن آمریکایی نمایه سازان برابر 70/65 درصد و میزان رعایت معیارهای استاندارد ایزو 999، برابر 52/78 درصد می باشد و با مبنا قرار دادن نقطه 50 درصد، می توان گفت که این میزان بالاتر از حد متوسط به کارگیری معیارها بوده است؛ اما از آنجا که میزان رعایت استاندارد ایزو 999 نسبت به استاندارد انجمن آمریکایی نمایه سازان حدود 82/12 درصد بیشتر است می توان چنین نتیجه گرفت که میزان رعایت استاندارد ایزو 999، در وضعیت مطلوب تر و بهتری قرار دارد.

    کلیدواژگان: نمایه کتاب، نمایه سازی، انتشارات علامه طباطبائی، استاندارد ایزو 1996-999، استاندارد انجمن آمریکائی نمایه سازان
|
  • Prioritizing Factors Influencing Knowledge Commercialization in Universities: A Case Study
    Ali Biranvand *, Ahmad Shabani, Mazieh Marefvand, Saeid Mazloumian Pages 1-20
    Objective

    The purpose of this study is to identify and prioritize the factors influencing knowledge commercialization in university, to enable the success of knowledge commercialization.

    Methodology

    The present study, through an applied approach and confirmatory factor analysis, collected the opinions of 20 knowledge-building experts of Isfahan University. Delphi techniques were used to identify the factors influencing knowledge commercialization and fuzzy hierarchical analysis was used to rank the identified factors.

    Results

    The results show that in terms of structural factors for knowledge commercialization in Isfahan University, the index of "the existence of commercialization centers in universities or establishment of technology transfer and commercialization institution in universities" is most important. According to observations, the University of Isfahan has no institution with the mission of knowledge commercialization. Commercialization activities are decentralized through the industry liaison office. Indicators of "financing needed in the early stages of the commercialization process (prototyping and product testing)" and "establishing strategic relationships between the university and industry to exchange, transfer, and capture research results" are next in importance.

    Conclusion

    Isfahan University lacks a proper mechanism for receiving, evaluating and introducing the research commercialization process. The existence of a Knowledge Commercialization Center is essential to conduct training courses related to the research commercialization process. Also designing an information system to introduce research fields, communication with industry can be an effective step in removing the commercialization barriers mentioned in the present research.

    Keywords: Commercialization, Knowledge Commercialization, knowledge transfer, Industry Relationship, University of Isfahan
  • The identification of components of adornment system in terms of job satisfaction of personnel of National Library and Archives of Iran
    Faraborz Doroudi *, Tahereh Sadeghi Khoramdashti Page 6
    Purpose

    the present study aims to identify the dimensions and components of 5S and measure the job satisfaction of the staff of the National Library and Archives of Iran based on these components.

    Design/Methodology/Approach

    The research method is survey and the Statistical population of this study are all employees have Bachelor's degree or higher in the National Library and Archives of I.R of Iran (NLAI). Using systematic sampling, 220 of them were selected for review .

    Findings

    This Study is identification of aspects of 5s in terms of job satisfaction and measurement of satisfaction of personel of National Library and Archives of I.R of Iran (NLAI) based on them. The results of the analysis show that the organization of the components of the mean (74.3), with an average order parameters (64.8), clean the components with average (64.3), a standard component of the mean (77.5) and disciplinary components of the average (90.7) in the national Library and is in good condition.

    Conclusion

    National Library and Archives of iran is in a good position to observe the 5s components.

    Keywords: Adornment system, Human Resource Management, Job Satisfaction, Organizational Effectiveness, Productivity
  • The Role of Reading Station in Promoting Book Reading Habits in Mashhad
    Mohsen Nowkarizi *, Fahimeh Rajabi, Masoumeh Tajafari Page 7
    Aim

    Surveying the reading status after implementing the reading station project in Mashhad and evaluating the users' satisfaction of the reading stations.

    Method

    The population consisted of people who have used the reading stations in Mashhad and librarians responsible for these stations. the sample size for the users, was 180. In the second community, an interview was implemented.

    Findings

    The users' satisfaction of stations was significantly above average. The user' satisfaction of the stations' location was significantly above average. The role of reading stations was successful in promoting the reading of people. The average users' reading level was increased with the implementation of the reading station project. There was no significant difference between female and male's use level of the reading stations. The findings also didn't show any significant differences between the use of reading stations and their level of education and age groups. According to the experts' viewpoints, the reading station project had a great impact on increasing the level reading of citizens. Again they said the reading station project, to be more successful, requires much time and advertising.

    Conclusion

    According to the results, it seems if sufficient funding is provided to equip the reading stations and if the habits to use and to introduce them are created through the help of advertising and informing, and finally the book number is increased, the plan will reach the goals and will consult more and more

    Keywords: Reading station, promote reading, reading habit, Mashhad, Public Library
  • An Investigation of the Effect of Technological Innovation Capabilities on professional development of employees by the Mediating Role of Personal Knowledge Management (Case Study: Staff of the Public Libraries Institute of the country)
    Abbas Hosseinzadeh Bandaghiri, Safiyeh Tahmasebi Limooni *, Ali Asghar Razavi Page 8
    Objective

    The purpose of this study was to determine the impact of technological innovation capabilities on staff professional development by mediating individual knowledge management among staff of public libraries in Iran.

    Methodology

    The statistical population of this study consisted of 6171 public librarians all over the country. Using Cochran formula, 362 individuals were considered as sample and 382 questionnaires were distributed and collected due to sampling error (0.05). To collect the data, three researcher-made technological innovation questionnaires, personal knowledge management by Mohyuddin and Azirovani (2007) and Nova Staff Professional Development (2008) were used.

    Findings

    According to the findings, the impact of technological innovation capabilities on staff professional development and personal knowledge management was 0.394 and 0.466, respectively. The coefficient of impact of personal knowledge management on staff professional development was calculated 0.429. The calculated test statistic value was greater than 1.96 in all directions.

    Keywords: Technological Innovation Capabilities, Staff Professional Development, Personal knowledge management, public libraries
  • A study on the available Public Libraries' Architecture from the Librarians’ perspectiveCase Study: Public Libraries in Rafsanjan
    Mozafar Cheshmeh Sohrsbo Page 9
    Aim

    The purpose of this study is to investigate the architectural status of public libraries with the nature and function of the library from the perspective of librarians as those who have the most relationship with the library building.

    Methodology

    The approach chosen for this research is qualitative, because the nature and problem of the research is a description of a situation that due to the lack of research background in this field, cannot be examined in the form of quantitative research. In the present study, researchers are trying to explore librarians' attitudes about library architecture, so the Grounded theory method was used and unstructured interviews were used to collect data. For analyzing data collected. The data are collected through unstructured interviews, run on 13 librarians working at Rafsanjan Public Libraries, sections. Interviews were conducted in the library of each interviewee and each interview lasted between 20 and 30 minutes.

    Findings

    After analyzing the data from interviews, a selected code named the architectural principles of public libraries, the two axes factors of standardization, environmental signage and symbolization and 15 other factors Such as adapting before allocating existing buildings to the library, consulting librarians to build a new library, separating the lounge and reading room, lagging behind standards in newly established libraries, allocating space for children, not being suitable for the disabled, located Being in a remote environment in the dimension of standardization and coordination with the environment, the importance of aesthetics in attracting the audience, symbolizing, marking, refreshing, ordinary and simple view, building new libraries with unique architecture and putting a box back The book was at the entrance of the library was identified.

    Originality

    Every building is built to serve its purpose and certainly some have been successful in providing the services, because their elements and components are best combined as to somehow reflecting the needs of their members. understanding librarians as the most Interact with building libraries can be very instructive.

    Keywords: Architecture, public libraries, Public Libraries Foundation, Rafsanjan, Librarians
  • A systematic review of research in the field of simple knowledge organization (SKOS) between 2010 and 2020
    Adel Soleimani Nejad *, Ameneh Soleimani Page 10
    Purpose 

    This study aimed to better understand the research process, identify and improve the knowledge gap in the field of SKOS and in order to create a correct and comprehensive understanding of it, systematically reviewed research in this field over a period of ten years from 2010 to 2020.

    Design/methodology 

    For this purpose, the reputable international databases of Scopus, Pabmod, Science Direct and Springer and the internal databases of scientific information of Jihad Daneshgahi, Iran Research Institute of Information Science and Technology, database of Iranian publications and Noor specialized journals database. They were searched with related Persian and Latin keywords. Out of 262 articles obtained after removing irrelevant, duplicate articles and articles that were not in the desired period, 62 articles were finally reviewed.

    Findings

    The findings of this study showed that previous studies in categories such as application, review and quality improvement, design and development, structure, natural language processing, the relationship between SKOS and O.W.l., common mistakes in SKOS And the current state of scass on the web. Among them, the fields of application and review and improvement of the quality of SKOS have the most thematic share, and in 2016 and 2017, the most articles in this field were published. Also, the results of the thematic review of the articles showed that SKOS has been used the most in the design and preparation of thesauruses and ontologies of various fields, and also SKOS in areas such as the design of semantic web search engines, labeling and marginalization. Automated writing on the Semantic Web, improving Web search, representing and integrating Web schemas, categorizing Web features, representing semantic representations, indexing data, and linking strategies Plays the main.

    Conclusions

    The results indicate the wide applications of SKOS in projects, ontologies and semantic web thesauri. Also, its capabilities in supporting Persian language can be used from SKOS in all fields mentioned in Persian. Also benefited. The results of reviewing the texts in this research can be the basis for future research.

    Keywords: Knowledge organization systems, SKOS, Simple Knowledge Organization System, Systematic Review
  • Structural analysis of "Educational goals" based on Scientometric Methods in Articles in the Web of Science (1983-2017)
    Fatemeh Karbalaie Ali *, Abasali Rostaminasab, Masoud Akhlaghi Bonari Page 11
    Objectives

    The present research is to map and analyze the intellectual and conceptual structure of educational goals by using collaborative methods of the authors and the simultaneous use of vocabulary in the Web site of the United States in the years 1983-2017.

    Method

    This research was conducted using a scientometric approach. The research community publishes all articles published in the field of educational goals at the World Wide Web citations database from 1983 to 2017.

    Findings

    Findings from 893 academic degrees in the field of educational goals at the Web Science Citation Center indicate that the most prolific countries, based on scientific outputs of researchers, have been in countries such as Britain, Canada, China, and Australia in 2010-2014. . In recent years, countries such as Brazil, China, India and Iran have been active in this field. Writers such as Wang, Liu, Yang and Ding have had the greatest impact on the production of articles for educational purposes.

    Results

    Educational goals are based on the clusters drawn up in this field, covering issues of performance and practice, models and education, the role of education, students, motivations, and children.

    Keywords: educational goals, Education, Scientometrics, Network Analysis
  • Application of Risk Management and Prioritization of Risks to Development of Public Librarian Performances of Fars Province
    Azime Mozafari * Pages 21-32
    Purpose

    Naturally, every activity is associated with risk, and human beings have long understood this concept and are seeking to identify its factors and resources. So that lack of proper risk management will cause problems. Given the importance of risk management in organizations and its impact on improving efficiency and effectiveness, propose of this study is presenting a method for managing risk of public librarians in Fars province in terms of uncertainty.

    Methodology

    In this study, we use an integrated model based on fuzzy numbers and risk management techniques to consider uncertainties, to rank the public librarian risks and present appropriate actions in order to satisfy them. The study population includes all experts and librarians of public libraries in Fars. Based on the proposed framework, first librarian risks are extracted based on previous research studies and then rank using an algorithm based on triangular fuzzy numbers. In this algorithm, considering two goals of time and quality, each risk is ranked from two perspectives in terms of its severity and probability of occurrence. All calculations are performed according to fuzzy number rules.

    Findings

    The results showed that three risks which ranked first to third are: lack of emergency power grid, lack of anti-fire systems and fire extinguishers, electrical contacts and risks.

    Conclusions

    Risk management is very important in public libraries, so in this research a model is designed to identify and rank of public librarian risks to help librarians in order to desirable services.

    Keywords: Fuzzy Numbers, Public Library, Risk Management, Uncertainty
  • The Effect of Marketing on Traffic and Web Ranking in Iranian Digital Libraries
    Mohsen Haji Zainolabedino, Maryam Mirzaei, Najmeh Salemi, Mehdi Rrahmani * Pages 33-55
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the use of marketing mixes and their impact on traffic and rank of the website of Iranian digital libraries.

    Method

    The present study was applied in a descriptive and survey-oriented way. The research population consisted of 23 digital libraries in Iran that qualified, had the appropriate software, had information resources and officially set up the library. T

    Results

    The results of the study showed that the number of marketing mixes used in the digital libraries was less than average. Among the studied libraries, the Digital Light Library, the Astan Quds Razavi digital library, and the Digital Library of the Tobayan ranked first to third in terms of the use of marketing mixes to improve performance.

    Conclusion

    The results of this study showed that the use of marketing mixes has a positive relationship with the number of libraries. In other words, the more libraries have met marketing mixes, the more hits they have seen.

    Keywords: digital library, marketing, website traffic, number of links
  • Investigating the relationship between the level of Digital Literacy and Self-Directed Learning among students of Sharif Industrial University
    Marzieh Hasani, Maryam Sarrafzadeh *, Sepideh Fahimi Far Pages 56-79

    The aim of this study was to identify the relationship between the level of digital literacy and self-directed learning among students of Sharif University of Technology. Digital literacy refers to the set of capabilities required for the effective use of information and communication technologies in a knowledge society. Self-directed learning is a process in which people identify their learning needs and implement appropriate learning strategies. Its dimensions are self-management, self-control and desire to learn. Self-management is related to work control issues focuses on the behavioral and social aspects of learning tendencies. Outdoor activities, in this sense, are related to the learning process. Self-management is related to setting learning goals and managing learning resources. Questions about management goal, learning methods, support, and outcomes are discussed collaboratively and continuously. Self-control considers cognitive and metacognitive processes, including the monitoring of learning strategies, as well as the ability to think about the way of thinking (planning and modifying thinking according to the purpose of learning). Self-control is the process by which the learner becomes responsible for his or her own mental construction. The basic concept of the desire to learn dimension is that motivation plays an important role in taking action and maintaining the effort to learn and complete cognitive goals. Despite our limited understanding of the relationship between motivation and cognition, there is ample evidence that motivational factors have many practical effects on a variety of cognitive activities.In his regard, there are five questions as below:Question 1: What is the relationship between the level of digital literacy and students' self-directed learning and its various dimensions?Question 2: What is the relationship between students' gender and digital literacy and their self-directed learning?Question 3: What is the relationship between education and digital literacy and students' self-directed learning?Question 4: What is the relationship between college and digital literacy and students' self-directed learning?Question 5: What is the relationship between students' participation in IT courses and their level of digital literacy?This research is applied in terms of purpose and is a descriptive-survey in terms of data collection method. Is. In this study, Sharif University of Technology students in undergraduate and graduate studies were selected as the statistical population. 8709 students are studying in 13 faculties of this university. The number of male and female students in bachelor's and master's degrees is almost equal. Stratified sampling method was used and 30 students (15 male and 15 female) from each faculty were randomly selected. A total of 390 people were randomly selected of which 195 were female and 195 were male. In order to assess the level of digital literacy of students and their self-directed learning, researcher-made and standard questionnaires were used, respectively.a standard questionnaire was used to assess the self-directed learning of the respondents. This questionnaire is the Fisher standard questionnaire with 40 items that was introduced in 2001. The response scale is the Likert five-choice range (too low = 1 to too high = 5). Score of the self-directed learning variable of each respondent was equal to the median score of items.Since there was not any updated and appropriate questionnaire to measure the level of digital literacy, the researcher decided to design a researcher-made questionnaire with the following steps:1- Digital literacy reference sources such as Microsoft and North Star companies were used to design the questionnaire. The questions on these websites cover various areas of digital literacy, from beginner to advanced.2- The questions were modified and localized. The final questionnaire consisted of 25 items that items 1 to 18 measured the digital literacy level of the respondent as a practical test and items 19 to 25 measured the respondents' mental perceptions of their digital literacy level.3- The questionnaire was revised by 14 experts and professors to ensure its validity4- Cronbach's alpha test was used to assess the reliability of the questionnaire. The results showed the high reliability of the questionnaire.The results showed that there is a positive and significant relationship between the level of digital literacy and students' self-directed learning and all its dimensions. It can be concluded that the digital literacy of Sharif University of Technology students is not at a very good level. In order to improve its students 'academic achievement indicators, the university can hold various courses to increase students' digital literacy skills.

    Keywords: Digital literacy, Self-Directed Learning, Self-management, Self-control, Motivation for learning
  • Analyzing Back-of-the-Books (BoB) Indexes Published by Allameh Tabataba’i University based on the American Society for Indexing evaluation checklist and the ISO 999 standard
    Golnessa Galyani-Moghaddm *, Zahra Tarizadeh, Ali Jalali Dizaji Pages 80-93
    Purpose

    The purpose of this study was to analyze “back-of-the-book” indexes published by Allameh Tabataba'i University Press from the beginning (1984) through 2017, based on the ISO 999 standard and the indexing evaluation checklist recommended by the American Society for Indexing. In this research, books published by Allameh Tabatabai University Press as an academic publisher have been selected.

    Methodology

    This is an applied research and quantitative-descriptive and correlation study. The data were collected using two checklists and by direct observation of the books and their own indexes. The population of the study was all books published by the Allameh Tabataba'i University Press in any subject through the end of 2017. In this study, content validity method has been used to assess the validity of the evaluation checklist. No sampling has been done .

    Findings

    Allameh Tabatabai University Press has published its first book, entitled "Literature and Writing" in 1984. Also, there were one book title in English and one book title in Arabic. The findings of this study showed that out of 427 books assessed, 80 (19%) had back-of-the book indexes and 347 titles (81%) had no indexes. This means the most books published by Allameh Tabataba'i University Press lack indexes.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the books published by Allameh Tabatabai University Press generally are not in a good condition in terms of the back-of-the book indexes, and this publisher did not pay much attention to the back-of-the book indexes for the published books. For the books having indexes, 65/70%of the indexes were compatible with the checklist of American Society for Indexing and 78/52% of the indexes were compatible with the ISO 999 standard. If we consider the 50% point as a medium, it can be said that the rate of compatibility of indexes with both standards stands above the average for the criteria used. But since compliance with ISO 999 is nearly 12/82 percent higher than that of the checklist by American Society for Indexing, it can be argued that compliance with ISO 999 is in a better position.

    Keywords: Back-of-the-Books indexes, Indexing, Allameh Tabataba&rsquo, i University Press, ISO Standard 999:1996, American Society for Indexing