فهرست مطالب

Journal of Money & Economy
Volume:16 Issue: 3, Summer 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا جمشیدی، محمد واعظ برزانی*، مهدی طغیانی صفحات 283-304

    رشد اقتصادی اصلی ترین آرمان در هر کشوری است که یکی از مهم ترین معیارهای تعیین آن، سرمایه است. در چند دهه اخیر، استفاده از اوراق بهادارسازی در بازار سرمایه کشورهای مختلف به منظور تامین سرمایه مورد نیاز سرمایه گذاران و سایر نهادهایی که برای فعالیت های خود به سرمایه نیاز دارند گسترش یافته و به یک امر ضروری برای اقتصادها تبدیل شده است. این پژوهش، درصدد بررسی تاثیر اوراق بهادارسازی مورد استفاده برای تامین سرمایه مورد نیاز بانک ها بر رشد اقتصادی است. برای این منظور، از روش تحلیل نظری در چارچوب یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی استفاده شده است. الگوی نظری استفاده شده مبتنی بر الگوی رشد اقتصادی فرانک رمزی (1928) است. برای تبدیل این الگو به الگوی مناسب برای پژوهش، نظام بانک داری سایه ای، و اوراق بهادارسازی به آن افزوده شده است. سپس این الگو با استفاده از روش کالیبراسیون و به کارگیری داده های واقعی اقتصاد ایالات متحده شبیه سازی شده است و پویایی های اقتصاد کلان و نوسانات ایجاد شده در اثر اوراق بهادارسازی با استفاده از آن تبیین شده است. بر اساس یافته های پژوهش، اوراق بهادارسازی بانک ها با وجود اثرات مثبت کوتاه مدتی که دارد اما در بلندمدت منجر به کاهش رشد اقتصادی خواهد شد. لذا توصیه می شود از استفاده اوراق بهادارسازی در امور بانکی جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: اوراق بهادارسازی، بانکداری، رشد اقتصادی، تامین مالی ساختاریافته
  • ابراهیم التجائی*، جلال منتظری شورکچالی صفحات 305-322

    تا پیش از ظهور دیدگاه های پساکینزی، نظریات درباره رابطه میان پول و تورم عمدتا پیرامون رابطه مثبت میان این دو متغیر و علیت پول به تورم شکل گرفته بود. تجربیات نظری و عملی سه دهه اخیر این ایده را مطرح کرده که ممکن است بین رشد پول و تورم همبستگی وجود نداشته، یا حتی علیت معکوس، یعنی از تورم به پول وجود داشته باشد. بنابراین پول به نوعی درون زا است. با توجه به مناقشات نظری و تجربی و تجربه کشور ترکیه در هفت دهه اخیر که از تورم های نسبتا بالا تا نرخ های پایین تورم را تجربه کرده است، این مقاله با لحاظ کردن مقتضیات زمانی و آثار نامتقارن، به بررسی رابطه علی بین رشد پول و تورم در ترکیه با استفاده از آزمون علیت گرنجر مارکوف سوییچینگ برای دوره زمانی 2019-1961 پرداخته است. یافته ها نشان می دهد جهت رابطه علی بین متغیرهای یادشده ثابت نبوده و بسته به شرایط هر یک از این متغیرها و مقتضیات زمانی حاکم بر اقتصاد ترکیه، متفاوت بوده است. بر اساس یافته ها، در سال هایی که اقتصاد ترکیه نرخ های تورمی ملایم تری را تجربه کرده است (سال های 1976-1962 و 2019-2002)، رابطه علی یک طرفه از رشد پول به تورم وجود داشته است ولی در سال هایی که اقتصاد ترکیه به شدت تورمی بوده (سال های 2001-1977)، این رابطه علی برعکس بوده و تورم خود باعث رشد پول شده است. این نتیجه با یافته ها در کشورهای دیگر از جمله ایران متناسب است و از اینرو توصیه سیاستی این تحقیق برای کنترل تورم، اولا کنترل رشد نقدینگی و ثانیا کنترل تعیین کننده های دیگر تورم در سال های با تورم بالا برای جلوگیری از بازتولید رشد نقدینگی یا همان علیت معکوس است.

    کلیدواژگان: تورم، رشد پول، علیت معکوس، علیت گرنجری مارکوف سوئیچینگ، اقتصاد ترکیه
  • محمد ولی پور پاشاه، رسول خوانساری*، اعظم احمدیان صفحات 323-347

    بهادارسازی به عنوان مکانیزمی برای افزایش ثبات مالی و فرآیندی است که در آن برای بانک ها فرصتی فراهم می کند تا از نقش سنتی خود یعنی واسطه گری مالی فاصله گرفته و از منابع حاصل از دریافت اصل و سود تسهیلات برای توزیع مجدد منابع جهت تامین مالی در اقتصاد عمل می کند و به این ترتیب، نقش مهمی در تعدیل ریسک اعتباری و تبدیل دارایی های نقد به اوراق بهادار قابل فروش دارد. در این پژوهش، از سه فرمت رویکرد GMM برای 16 بانک منتخب در شبکه بانکی ایران استفاده شده و نتایج نشان می دهد رشد اقتصادی به دلیل افزایش مقیاس های اقتصادی و تاثیر آن در ایجاد منابع مالی جدید به بخش های مالی تاثیر مثبت و معنی دار بر ثبات مالی بانک ها دارد. مطالبات غیرجاری تاثیر منفی و معنی دار بر ثبات مالی داشته و ظرفیت بانک ها را در پیگیری ظرفیت های خود جهت تامین مالی کاهش می دهد. بهادارسازی دارایی ها تاثیر منفی و معنی دارد بر ثبات مالی شبکه بانکی داشته است در حالی که نتایج نشان می دهد با افزایش اندازه بهادارسازی نظام مالی ایران، ثبات مالی بیشتر در شبکه بانکی ایران را  به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بهادارسازی، ثبات مالی، شبکه بانکی
  • مهدی حقیقی کفاش*، عباس مرادپور، شهرام خلیل نژاد، مسعود کیماسی صفحات 348-376

    مدل کسب و کار، منطق خلق، ارایه و کسب ارزش توسط یک سازمان است. به رغم اهمیت مدل کسب و کار در اجرای استراتژی، به این موضوع کمتر از موضوع استراتژی پرداخته شده است. این مهم در خصوص مدل کسب و کار بانک ها نه تنها در کشور ایران بلکه در دیگر کشورها نیز کمتر مورد توجه و تحقیق قرار گرفته و باعث ایجاد یک خلا دانشی شده است. مقاله حاضر، علاوه بر آسیب شناسی مدل کسب و کار در بانکهای تجاری ایران به روشی علمی، به دنبال تعیین اوزان اهمیت و اولویت بندی مقوله های اصلی و نیز اولویت بندی و تعیین میزان اهمیت هریک از مفاهیم مقوله های اصلی مدل کسب و کار بانک های تجاری است.  روش تحقیق از حیث نتیجه، کاربردی و از حیث هدف، توصیفی و ازنظر داده، کمی- کیفی است. استراتژی روش تحقیق در بخش کیفی، تیوری داده بنیاد و در بخش کمی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی، روش کدگذاری و در بخش کمی برپایه مقایسات زوجی و تحلیل نرخ ناسازگاری است. جامعه تحقیق، خبرگان بانکهای تجاری و نمونه آن، بانکهای ملت، تجارت، ملی، سپه، صادرات، شهر، اقتصاد نوین و آینده است. روش نمونه گیری، قضاوتی هدفمند با روش گلوله برفی و ابزار جمع آوری داده در بخش کیفی مصاحبه و بررسی اسناد و در بخش کمی پرسشنامه است. یافته های تحقیق منتج به شناسایی آسیب های مدل کسب و کار بانک های تجاری ایران در قالب 7 مقوله (شامل آسیب های موجود در بخش مشتریان، ارزش پیشنهادی، کانال های ارایه ارزش، منابع کلیدی، شرکای کلیدی، فعالیت های اصلی و ساختار مالی) و 36 مفهوم گردید که براساس میزان اهمیت و نقش هریک از آنها در مدل کسب و کار، اولویت بندی و سهم دهی شده است.

    کلیدواژگان: بانک، مدل کسب و کار، آسیب شناسی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تئوری داده بنیاد
  • عقیل آرین نژاد، رضا تهرانی* صفحات 377-398

    ریسک جزو لاینفک بازارهای مالی است و کسب سود بدون تحمل ریسک امکان پذیر نیست. سرمایه گذاران همواره در تلاش هستند تا با استفاده از روش های مختلف، ریسکی که با آن مواجه هستند را به نوعی کاهش دهند. یکی از رویکردهایی که معمولا سرمایه گذاران برای کاهش ریسک اتخاذ می کنند استفاده از دارایی هایی در پورتفولیوشان است که در شرایطی که در یکی از بازارها متضرر می شوند، توسط دارایی دیگر بتوانند زیان خود را جبران کنند. در این راستا، هدف اصلی این مطالعه، پاسخ به این سوال اساسی است که «آیا طلا می تواند نقش پوشش ریسک یا پناهگاه امن را برای بازار سهام ایفا کند یا خیر؟». در این مطالعه با استفاده از داده های ماهانه بازارهای طلا و سهام در بازه فروردین سال 1377 تا شهریور سال 1397 و با به کارگیری روش مارکوف سویچینگ گارچ که یک روش غیرخطی است، تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود. مزیت روش مارکوف سویچینگ گارچ نسبت به دیگر روش هایی که پیشتر در مطالعات تجربی این حوزه از آنها استفاده شده، این است که در این روش نیازی به تعیین برونزای دوران بحرانی بازار (که معمولا با خطا همراه بوده و سلیقه ای است) وجود ندارد و مدل به صورت درونزا و بر اساس ماهیت داده ها، دوران بحرانی بازار را تشخیص می دهد. نتایج حاصل از برآورد این مدل نشان می دهد که طلا پوشش ریسک قوی برای بازار سهام بوده اما پناهگاه امنی برای آن (حتی در سطح ضعیف) به شمار نمی آید.

    کلیدواژگان: طلا، سهام، پناهگاه امن، پوشش ریسک، بورس تهران، مارکوف سوییچینگ
  • سعید دهقان خاوری*، سید حسین میرجلیلی، مریم ایرجی صفحات 399-416

    سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار در سال های اخیر توجه بیشتری به گروه بانکی داشته اند به طوری که در بسیاری از موارد ، جهت شاخص بانکی جهت کلی بازار را تعیین کرده یا تغییر داده است. همچنین ، سرمایه گذاران از افزایش قیمتهای سهام بانکی بهره مند می شوند. کمبود دانش در مورد عوامل تعیین کننده نوسانات شاخص ممکن است باعث افزایش ریسک تصمیمات سرمایه گذاران شود که به نوبه خود بازده مورد انتظار را کاهش می دهد. بنابراین ، بررسی نوسانات شاخص بانکی هم از نظر سرمایه گذاران و همچنین از نظر جهت دهی کل بازار مهم است. هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی اخبار به عنوان یکی از مهمترین عوامل شکل گیری نوسانات در شاخص گروه بانکی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که با استفاده از 1460 رکورد روزانه طی سال های 2018-2019 و با استفاده از روش خانواده گارچ انجام گرفت. ابتدا داده ها برای چهار گروه خبری مختلف از جمله اقتصادی ، سیاسی ، روانشناختی و مالی جمع آوری شده و سپس به زیر بخشهایی تقسیم شدند. سپس، اخباری که ارتباط بیشتری با گروه بانکی داشتند، با نظر کارشناسان بازار سرمایه و نخبگان اقتصادی تفکیک گردیده و مجددا با استفاده از نظرات آنها وزن دهی و رویدادها به مثبت و منفی تقسیم شدند. همچنین اثر اخبار با اثر آنها بر شاخص گروه فلزات اساسی و مواد شیمیایی مقایسه و اثرات نامتقارن نیز بررسی گردید. نتایج نشان داد گروه های خبری بر شاخص گروه بانکی تاثیر معنی داری دارند و فقط الگوی سیاسی منفی بر گروه بانکی اثر نامتقارن دارد. نتایج نشان داد اخبار سیاسی و اقتصادی منفی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نوسانات شاخص بانکی دارند. همچنین در مقایسه شاخص بانکی با سایر شاخص ها نتایج نشان می دهد که هم از نظر جهت و هم از نظر کمی دارای تاثیرپذیری مشابه هستند.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، شاخص گروه بانکی، رویداد اقتصادی و سیاسی، اثر نامتقارن، گارچ نمایی
|
  • Neda Jamshidi, Mohammad Vaez Barzani*, Mahdi Toghyani Pages 283-304

    Economic growth is the most common goal in any economy, and capital is one of the most important determinants of growth. In the last few decades, the use of securities in various countries' capital markets has expanded and has become an essential part of the economic system supplying the capital need for investors and other institutions. This study aims to analyze the effect of securities used to finance banks (securitization) on economic growth. For this purpose, the theoretical analysis method is used in the framework of a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model. The theoretical model used is based on Frank Ramsey's (1928) economic growth model. To transform this model into a suitable model for research, the shadow banking system and securitization have been added. The model is then simulated using the calibration method and using the real data of the US economy; then, the macroeconomic changes and fluctuations created by bank securities are explained and analyzed. According to the research findings, issuing securities by banks will lead to slower economic growth. Therefore, it is recommended to avoid the use of securitization in banking.

    Keywords: Securitization, Banking, Economic Growth, Calibration Method Constructed Financing
  • Ebrahim Eltejaei*, Jalal Montazeri Shoorekchali Pages 305-322

    Theories on the relationship between money and inflation had largely been shaped around the positive relationship and money causality for inflation before the Post-Keynesians. Since the 1980s, this idea emerged that there might be no correlation between money growth and inflation. In the case of existence, the causality is reversed, so money is endogenous somehow. However, practically there is a suspicion that the causality between money growth and inflation is not fixed and linear. According to the experience of Turkey in the last seven decades, which has experienced fluctuated inflation rates, it is supposed that the causal relationship between Broad Money Growth (BMG) and inflation is not constant. This paper examines this idea over 1961–2019 using a Markov Switching Vector Autoregressive model (MS-VAR), which allows for regime shifts. Findings show that the causal relationship between BMG and inflation has not been constant, and different regimes have generated different causality orientations. There was a one-way causality from inflation to BMG during 1971–2001 that inflation rates were high. Whereas, during 1961–70 and 2002–19, when the Turkish economy experienced milder inflation rates, there was a one-way causal relationship from BMG to inflation.

    Keywords: Broad Money Growth, Inflation, Markov Switching Granger Causality, Reverse Causality, Turkish Economy
  • Mohammad Valipour Pasha, Rasool Khansari*, Azam Ahmadian Pages 323-347

    As a mechanism to enhance financial system stability and a process that allows banks to change their role from traditional lenders to originators and distributors of loans, securitization reduces the dependence on customer deposits. Also, it expands lending capacity, manages banks credit risk, and transforms illiquid assets into saleable securities. In this research, GMM method in three formats is used for the 16 selected Iranian banks. Results show that real sector growth positively and significantly increase financial stability in the Iranian economy. This is because of the economic scale augmentation and its impact on creating new financial resources. Meanwhile, the non-performing loans ratio significantly diminishes banking stability as well as it lowers banks' capacity to generate revenues from intermediary activities. Moreover, return is affected by the inflationary conditions which heightens revenue making and equity factors in banks' balance sheets. In order to generate higher revenues and gain upper profits, banking resources are occasionally withdrawn to enter other financial markets. Loans to deposits ratio, representing the credit risk in banking systems, denotes that higher risk in credit areas exacerbates financial stability due to the higher probability of risk appetite in generating loans to the general public. Also, security size highlights that although it is expected that securitization augments the financial stability in the banking system, other indicators would also be influential on financial stability. In other words, the higher the security size, the bigger its impact on banking stability. Furthermore, Lending capacity augments as a result of risk management and transforming illiquid assets into saleable securities.

    Keywords: Securitization, Financial Stability, Banking Network
  • Mehdi Haghighi Kaffash*, Abbas Moradpoor, Shahram Khalilnezhad, Masoud Keimasi Pages 348-376

    Despite the importance of the business model in implementing strategy, this issue is less addressed than strategy. This important issue regarding banks' business model has received less attention, and research in Iran and other countries has caused a deprivation of knowledge. In addition to the scientific pathology of the business model in Iranian commercial banks, the present article seeks to determine the weights of importance and prioritization of the main categories. It also prioritizes and determines the importance of each of the concepts of the main categories of the commercial banking business model. The research method is applied in terms of results and descriptive in terms of purpose and quantitative-qualitative from the data dimension. The research method's strategy in the qualitative part is the grounded theory, and in the quantitative part is the process of hierarchical analysis. The data analysis method in the qualitative part is the coding method, and the quantitative part is based on pairwise comparisons and incompatibility rate analysis. The research community is the experts of commercial banks, and its examples are Mellat, Tejarat, Melli, Sepah, Saderat, Shahr, Eghtesad-e-Novin, and Ayandeh banks. The sampling method is a purposeful judgment with the snowball method and data collection tools in the qualitative part of the interview and review of documents in the quantitative part of the questionnaire. The research findings led to identifying the pathology of Iranian commercial banks' business model in 7 categories and 36 concepts, which are prioritized and contributed based on the importance and role of each of them in the business model.

    Keywords: Bank, Business Model, Pathology, Hierarchical Analysis Process, Grounded Theory
  • Aghil Ariannejad, Reza Tehrani* Pages 377-398

    Although gold is no longer a central cornerstone of the international monetary and financial system, it still attracts considerable attention from researchers and investors. Nowadays, many investors manage their risk with valuable assets such as gold. This paper examines the dynamic relationships between gold and stock markets in the Tehran Stock Exchange. We have applied the Markov switching method to study the role of gold as a hedge or safe haven for the Tehran Stock Exchange risk from 1998 to 2018. The high dependence and low dependence regimes used in the Markov switching model are based on empirical results that show two regimes for all markets under investigation: a low volatility regime and a high volatility regime. The study's findings show that gold can act as a strong hedge and cannot act as a safe haven for risk of The Tehran stock exchange.

    Keywords: Tehran Stock Exchange, Gold, Markov switching, Hedge, Safe haven
  • Saeed Dehghan Khavari*, Seyed Hossein Mirjalili, Maryam Iraji Pages 399-416

    Stock Exchange Investors have paid more attention to the banking group in recent years so that in many cases, the direction of the banking index has changed the general direction of the market. Therefore, exploring the banking index fluctuation is important from the point of view of investors as well as the direction of the market. The purpose is to examine the effectiveness and direction of news, as one of the most important factors in the formation of volatility, on the banking group index in Tehran Stock Exchange by using 1460 daily records during 2018-2019 and the GARCH family's method. The data were collected for four different newsgroups, including economic, political, psychological, and financial. After that, the news that had more relationship with the banking group was separated to underscore in the weighting stage and divided into the positive and negative news, according to the perspectives of capital market experts and economic elites. The results indicated that newsgroups have a significant effect on the group index, and only the negative political model on the banking group has an asymmetric effect. The results indicated that political and economic news has a positive and significant impact on banking index fluctuations.

    Keywords: Capital Market, Banking Group Index, Economic, Political Event, Asymmetric Effect, Exponential GARCH