فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوروز حسین پور، محمدکاظم محمودی، شعیب فلاحپور صفحات 1-36

    هدف از انجام این پژوهش رابطه عدالت سازمانی با سکوت سازمانی و چابکی سازمانی کارکنان نیروی انتظامی استان مازندران بود. این پژوهش از نظر ماهیت مسئله و نوع هدف، کاربردی و از نظر شیوه پژوهش توصیفی، از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی ساری که تعداد آن ها برابر با 500 نفر است. به منظور تعیین حجم نمونه نیز از جدول کرجسی و مورگان استفاده شده است که طبق جدول تعداد نمونه برابر با 217 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی طبقه ای برحسب جنسیت کارکنان بود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه استاندارد عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993)، سکوت سازمانی واکولا و بوراداس (2005) چابکی سازمانی (شریفی و ژانگ، 2011) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات از برنامه نرم افزاری spss20 استفاده شد. در بحث آمار توصیفی با کمک روش های موجود در آن، میانگین و انحراف استاندارد متغیرها، فراوانی و درصد متغیرها ذکر شد و از نمودار ستونی نیز استفاده شد. در بخش آمار استنباطی برای تایید و یا رد فرضیات پژوهش از آزمون ضریب هم بستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که عدالت سازمانی با سکوت سازمانی کارکنان رابطه معکوس دارد. عدالت سازمانی با چابکی سازمانی کارکنان رابطه مستقیم دارد و نیز هم چنین سکوت سازمانی با چابکی سازمانی کارکنان رابطه معکوس دارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سکوت سازمانی، چابکی سازمانی، نیروی انتظامی، استان مازندران
  • علی اصغر عباسی اسفجیر، عبدالله مرادی صفحات 37-66

    این پژوهش در پی آسیب شناسی محیط های تفرجگاهی شمال کشور (با تاکید بر چالش های اجتماعی و امنیتی) است. آگاهی و شناخت از عوامل تاثیرگذار بر کاهش امنیت اجتماعی در محیط های تفریحی برای برنامه ریزی ها در این زمینه لازم است و فقدان اطلاعات در این حوزه پیامدهای منفی زیادی خواهد داشت: از جمله کاهش گردشگران در محیط های تفریحی، احساس خطر هرچه بیش تر گردشگران در این محیط و افزایش اراذل واوباش در محیط های تفرجگاهی و... در این پژوهش از روش جمع آوری اطلاعات پیمایش و استفاده از پرسش نامه ساخت مند بهره گرفته شده است. برای این منظور 210 نفر از گردشگرانی که در محیط های تفرجگاهی شمال کشور حضور داشته اند چه گردشگرانی که از استان های دیگر و چه گردشگران بومی با استفاده از روش سهمیه ای انتخاب شده و اطلاعات موردنظر جمع آوری شد. یافته ها نشان می دهد که آن چه در محیط های تفریحی عامل تاثیرگذاری در کاهش امنیت گردشگران است عبارت اند از: وجود اراذل واوباش و سابقه بزه دیدگی گردشگران، دسترسی ضعیف و یا عدم دسترسی به امکانات اقتصادی و اجتماعی، فضای فیزیکی نامناسب محیط های تفریحی هم چنین کاهش اعتماد اجتماعی در محیط های تفریحی مهم ترین دلایل ناامنی در محیط های تفریحی شمال کشور است. که این عوامل با ضریب تعیین 45/0  و سطح معناداری 000/0 با خطای کم تر از 1 درصد مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، محیط های تفرجگاهی، اعتماد اجتماعی، نیروی انتظامی
  • سید میلاد عظیمی امرئی صفحات 67-93

    به اهمیت پدیده شهرسازی و ارزیابی های آسیب پذیری توجه داشته باشید. این مقاله کمک می کند تا ارزیابی از آسیب پذیری در سه شهر با اندازه مختلف در ساحل شمالی استان جاوا مرکزی، اندونزی به دست آید. سطوح آسیب پذیری سه شهر بر اساس اندازه آن ها (که سطوح شهرسازی است) مقایسه می شود که برای ارزیابی آن از تازه ترین داده های ثانویه (دسته دوم) از پایین ترین سطوح مدیریتی استفاده می کند که kelurahan (روستای شهری) نامیده می شود. برای نمایش سطوح آسیب پذیری از دو شاخص استفاده شد که شاخص مواجهه و حساسیت ([1]ESI) و شاخص ظرفیت تطبیقی ([2]ACI) نامیده می شوند. با ادغام ESI و ACI این مطالعه یافت که روستاهای شهری در تگال[3] (شهر متوسط) سطوح آسیب پذیری مشابه دارند. روستای شهری در سمارانگ [4] (به عنوان شهری بزرگ) ترکیب بیش تری از سطوح آسیب پذیری دارد، نشان می دهد که شهر حساسیت مختلفی، مواجهه، هم چنین ظرفیت تطبیقی در روستای شهری آن دارد. در لاسم (شهر کوچک) بر طبق محدودیت هایی که توسط سازگاری تحمیل می شود بیش تر به خاطر کمبود خدمات عمومی و وابستگی بالا به بخش های اقتصادی اولیه همه روستاهای شهری آن آسیب پذیر یافت شده بودند. این مطالعه نشان می دهد، شهر بزرگ تر نواحی متفاوت تری است که سطوح آسیب پذیری متغیری خواهد داشت که منجر به آسیب پذیری بالا در میان ساکنین آن ها می شود. به عبارت دیگر، شهر کوچک تر با ظرفیت کم تر، کاهش ظهور چالش های آسیب پذیری را دارا است.

    کلیدواژگان: جاوا مرکزی، تغییر آب و هوا، اندونزی، ارزیابی آسیب پذیری
  • علی اکبر زارع، محمدکاظم محمودی صفحات 95-121

    پژوهش حاضر که با عنوان (بررسی خلاهای قانونی مبارزه با قاچاق کالا) نام دارد، هدف اصلی از تدوین و نگارش آن، احصاء و شناسایی ضعف های قانونی در امر مبارزه با معضل قاچاق کالا در قوانین موضوعه و جاری کشور جمهوری اسلامی ایران است. به سبب این که پژوهش حاضر قوانین موضوعه کشور را درباره موضوع احصایی بررسی و مورد کنکاش قرار خواهد داد، نوع روند انجام پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، کتاب خانه ای کیفی (مصاحبه با خبرگان به صورت باز) است. به هرحال آن چه که از تلفیق نتایج یافته های بخش کتاب خانه ای (بررسی اسناد) هم چنین نتایج مصاحبه حاصل شده، حکایت از وجود خلاهایی در قوانین موضوعه کشورمان درباره امر مهم مبارزه با قاچاق کالا دارد. ارایه تعریف صحیح و مشخص از قاچاق و ذکر مصادیق آن برای رفع سوءاستفاده از خلا قانونی، پیش بینی جرم قاچاق سازمان یافته و قاچاق حرفه ای، طبقه بندی مجازات ها بر اساس نوع کالا، رفع خلا قانونی در اجرای احکام، پیش بینی مواردی که قاچاق به عنوان تامین مالی تروریسم بوده یا برای اخلال در امنیت کشور هزینه می شود، تعیین دقیق و متناسب صلاحیت مراجع رسیدگی کننده، اعطای صلاحیت به سازمان های کاشف برای اعلام جرم در موضوع قاچاق به عنوان یک جرم عمومی، مسدود کردن راه های سوءاستفاده از اسناد گمرکی کشورهای مبدا، جلوگیری از فروش کالاهای قاچاق مکشوفه ای که به تولیدهای داخلی لطمه وارد می کند، توجه به ابعاد بین المللی در پیش گیری از قاچاق از نکات اصولی و ضروریاتی است که در قوانین فعلی و جاری کشورمان برای مبارزه با قاچاق کالا جایی نداشته و توجه به آن نشده است.

    کلیدواژگان: خلاهای قانونی، کالا، قاچاق، قانون
  • مرتضی اسماعیلی صفحات 123-177

    جمهوری اسلامی ایران در حوزه های اقتصادی با مسایل یا مفاهیمی مواجه است که به هیچ عنوان تاکنون چه در عرصه نظر و چه در عرصه عمل مشابه و مثابه واقعی نداشته است؛ بنابراین خود انقلاب اسلامی مکلف به نوآوری و ابتکار و نظریه پردازی و الگوسازی در این عرصه های جدید اقتصادی است. یکی از این مفاهیم، «اقتصاد مقاومتی» است. حوزه موضوعی اقتصاد مقاومتی که توسط مقام معظم رهبری طرح شده، بسیار گسترده است. «اقتصاد مقاومتی» بنیانی نظری و عملی برای مدل سازی گونه ویژه ای از اقتصاد است که فعالانه خود را برای مواجهه با تحریم ها، بیش ازپیش آماده ساخته است. رهبر معظم انقلاب اولین بار واژه «اقتصاد مقاومتی» را به کار بردند، بنابراین برای شناخت اهداف، معیارها و شاخص های آن می بایست بیانات معظم له را در این خصوص تبیین کرد به همین خاطر این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که شاخص های اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) چیست؟ از سویی دیگر نیروی انتظامی (پلیس) استان مازندران نیز به خاطر حضور و تماس گسترده و مستمری که با تمامی اقشار مردم دارد از توان بالایی در گفتمان سازی و نهادینه سازی این مفهوم در میان آحاد جامعه برخوردار است، به همین جهت بیان راهکارهای نهادینه سازی اقتصاد مقاومتی در فرماندهی انتظامی استان از دیگر اهداف این پژوهش است. روش پژوهش در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد اسلامی، نیروی انتظامی، گفتمان سازی
  • علی درخور، سهراب صفری، محمد کاظمی صفحات 179-199

    پژوهش حاضر با هدف بررسی علل ارتکاب تیراندازی سهوی کارکنان پلیس پیش گیری فرماندهی انتظامی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع کاربردی است و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. این پژوهش به لحاظ بررسی رابطه بین دو متغیر، پژوهش هم بستگی نیز خوانده می شود. جامعه آماری شامل کارکنان پلیس پیش گیری فرماندهی انتظامی استان بوده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته علل ارتکاب تیراندازی سهوی است. پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 83/0 موردسنجش و تایید قرار گرفت، داده های حاصل به دو روش توصیفی و استنباطی شامل آزمون ضریب هم بستگی تحلیل شده اند، یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین عوامل فردی، قوانین و مقررات، تجهیزات و شرایط محیطی و تیراندازی سهوی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که بین عامل آموزش و تیراندازی سهوی رابطه معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تیراندازی سهوی، عوامل فردی، قوانین و مقررات، آموزش، شرایط محیطی
|
  • norouz hosseinpur, MohammadKazemMahmoudi, Shoeyb Fallah pur Pages 1-36

    The purpose of this research was to investigate the relationship between organizational justice with organizational silence and organizational agility of the staff of the mazandaran provincial police. This research was a questionnaire and purpose type, applied and from the point of view of descriptive research, was correlation. The statistical population in this research includes all employees of the Education Department of Sari District 2 whose number is 500 people. In order to determine the sample size, the Krejcy and Morgan tables have been used. According to the table, the number of samples is 217 people. The sampling method was stratified random sampling based on employee gender. The data gathering tool in this study was Nijof and Morman's Standard of Organizational Justice Story (1993), organizational silence of Vakula and Boradas (2005) organizational agility (Sharifi and Zhang, 2011). SPSS20 software was used to analyze the data and information. In the discussion of descriptive statistics with the help of existing methods, the mean and standard deviations of variables, frequency and percentage of variables were mentioned and also the column graph was used. Correlation coefficient and regression analysis were used in the inferential statistics for confirmation or rejection of research hypotheses. The results of this study showed that organizational justice is inversely related to the organizational silence of the staff of the police . Organizational justice has a direct relationship with the organizational agility of the staff of the police Directorate and also has an inverse relationship with the organizational agility of the staff of the police.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Silence, Organizational Agility, Mazandaran Provincial Police
  • AliAsghar Abbasi Esfajir, Abdollah Moradi Pages 37-66

    This research is aimed at the pathology of recreational environments in the north of the iran country (with emphasis on social and security challenges). Awareness and understanding of the factors affecting the reduction of social security in recreational environments for planning in this area is necessary and lack of information in this area will have a lot of negative consequences: including the reduction of tourists in amusement environments, the greater danger of tourists in This environment and the increase of thugs in recreational environments and. ...
    In this research, data gathering method was used and a structured questionnaire was used. To this end, 210 tourists who were present in the northern ambiance of the region, who were selected from other provinces and indigenous tourists using the quota method and collected the information.
    The findings show that what is considered in recreational settings is a factor in reducing the safety of tourists: the existence of thugs and the history of victimization of tourists, poor access, or lack of access to economic and social facilities, inappropriate physical environment of environments Recreation as well as reducing social trust in recreational settings are the main reasons for insecurity in the recreational areas of the north of the country. These factors were confirmed by a coefficient of  R 2</sup>0.45 and a significant level of 0.30 with an error of less than 1% .

    Keywords: social security, recreational environments, social trust, police force
  • Pages 67-93

    Considering the importance of connecting urbanization phenomena and vulnerability assessments, this paper aims to explore vulnerability assessment in three different city sizes in the northern coast of Central Java province of Indonesia. It compares the vulnerability levels of the three cities based on their sizes (that is, levels of urbanization). It uses the most current secondary data from the lowest administrative levels, called as kelurahan (urban village), for its assessment. There are two indexes used to indicate their vulnerability levels, namely exposure and sensitivity index (ESI) and adaptive capacity index (ACI). By combining the ESI and ACI, the study found that the kelurahans in Tegal (the medium sized city) have similar vulnerability levels. The kelurahans in Semarang (as the big city) have more combination of vulnerability levelsdindicating that the city has various sensitivity, exposure, as well as adaptive capacity among its kelurahans. In Lasem (the small sized city), due to limitations imposed by adaptationdmostly because of lack of public services and high dependency on primary economic sectorsdall of its kelurahans were found to be vulnerable. The study therefore concluded that the bigger a city is, the more the different areas of that city will have varying levels of vulnerability, leading to a high propensity of vulnerability among its inhabitants. On the other hand, the smaller a city is, the less capacity it will have in reducing its emerging vulnerability challenges.

    Keywords: Central Java, Climate change, Indonesia, Vulnerability assessment
  • AliAkbar Zare, MohammadKazem Mahmoudi Pages 95-121

    This research has the title of "Review of legal vacuums fighting against good smuggling" and the main goal of its compilation is identifying legal weaknesses in fighting against the issue of good.
    Smuggling  in current laws of Islamic Republic of Iran in this matter. This research will investigate the current laws about this matter therefore process will be in librarian and interviewing the experts. What has been concluded from the combined result of both librarian (document investigation) and interviews, represents there are legal vacuums in current laws of our country in the important matter of good smuggling. Presenting a correct and specified definition of smuggling and its examples to remove abusing of legal vacuums, prediction of organized crime and professional smuggling, classifying punishments by the type of goods, solving legal vacuum in punishments, predicting cases in which smuggling is a financial source for terrorism or it is being spend for disruption in country's security matters, determination of the exact and suitable competency of the courts responsible for the matter , giving competency to organizations that are able to discover the crime about smuggling as a public crime, blocking different ways of abusing transport documentation of it's country of origin, preventing the sale of discovered goods which damage internal productions, paying attention to international aspects in preventing smuggling is a important and necessary factor which doesn't have any place in current laws of our country in this matter and it hasn't been considered. Therefore the most operative solution that can be suggested here is speeding the process of new rules in the matter of fighting against good smuggling and fixed parliament currency price (11/11/1390) which has been silenced in the greater parliament (shorayenegahban).Because in experts idea it can be said that existed legal vacuums can be solved by these rules

    Keywords: Legal, vacuum goods, smuggled, law
  • morteza esmaili Pages 123-177

    The Islamic Republic of Iran faces issues or concepts in the economic spheres that have never had any similarity in the field of opinion and practice. Therefore, the Islamic Revolution itself is required to have innovation and initiative, theorizing and modeling in these new economic fields. One of these concepts is "Resistance Economics." The subject area of the resistance economy that has been set up by the Supreme Leader is very wide. "Resistance Economics" is a theoretical and practical foundation for modeling a specific type of economy that has been actively preparing itself to deal with sanctions. The Supreme Leader used the term "resistance economy" for the first time, so need to explain his statements in order to understand the goals, criteria and indicators. Therefore, this research seeks to answer the question of what are the indicators of resistance economy from the point of view of the Supreme Leader. On the other hand, Mazandaran Police also have a high potential for dialogue and institutionalization of this concept among the community due to the extensive presence and contact with all kinds of the population, hence the presentation of institutional approaches Resistance economics in the provincial police command is another goal of this research. The research method is descriptive-analytical and utilizes library resources.

    Keywords: Resistance Economics, Islamic Economics, Police, Creating Discourse
  • Ali Darkhor, Sohrab Safari, Mohammad Kazemi Pages 179-199

    The present study was conducted with the aim of investigating causes of inadvertent shooting of staffs in police command of mazandaran province. The purpose of this study is applied and the method of data collection is descriptive and survey type. This research is also considered correlation research in terms of the relationship between the two variables. The statistical population consisted of staff members of the Provincial Command Prevention Police officers and the data gathering tool was a researcher-made questionnaire about the causes of inadvertent shooting. The reliability of the questionnaire was evaluated using the Cronbach's alpha formula 0.83. The data are analyzed using descriptive and inferential methods including correlation coefficient test. The findings of the research indicate that between individual factors, laws, regulations, equipment and conditions, there is a direct and significant relationship. Also, the results of the research showed that there is not a meaningful relationship between the training factor and the inadvertent shooting.

    Keywords: Inaccurate Shooting, Individual Factors, rules, regulations, Training, environmental conditions