فهرست مطالب

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 32 (پاییز و زنستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسینعلی جباری*، رحیم کارگر صفحات 7-28

    اعتقاد به مهدویت در گستره تاریخ فراز و فرودهای مثبت و منفی فراوانی در جوامع اسلامی داشته است. رشد انحرافات اجتماعی در ابعاد گوناگون حوزه مهدویت در گذشته و حال توانسته است قرایت های گوناگونی از مهدویت در جوامع ایجاد نماید. تحلیل انحرافات می بایست از منظرها و نظریه های گوناگون اجتماعی و جامعه شناسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا بتواند از شدت آن بکاهد. در پژوهش های پیشین تحقیق در خور براساس نظریه های جامعه شناختی انجام نشده است. این مقاله با بهره گیری از نظریه فشار اجتماعی مرتون به توصیف و تحلیل انحرافات اجتماعی در حوزه مهدویت پرداخته است. یافته ها نشان می دهد، ناهماهنگی میان ارزش ها و اهداف تشویق شده در جامعه منتظر و ابزار و امکانات دست یابی به آن اهداف، نوعی فشار اجتماعی در جامعه منتظر را ایجاد کرده و زمینه ساز بروز انحرافاتی در حوزه اعتقاد به مهدویت شده است.

    کلیدواژگان: مهدویت، انحرافات، نظریه مرتون، فشار اجتماعی
  • ناصر محمدی*، مجید فروزان مهر، محمدهادی امین ناجی صفحات 31-57

    در احادیث امیر المومنین7 آیات ناظر بر مهدویت، تفسیر و تاویل شده است. از منظر گونه شناسی تفسیر، در این احادیث بیشترین فراوانی را تفسیر لفظی و تفسیر تاویلی به خود اختصاص داده است. اگر رابطه بین آیات و روایات مهدوی براساس دیدگاه بینامتنیت نگریسته شود از بین گونه های تفسیر، می توان تفسیر تاویلی را در فرامتنیت و تفسیر لفظی را در بینامتنیت که رابطه هم حضوری دو متن را بررسی می کند، قرار داد و از این نظر، احادیث تفسیری امیر المومنین7 می تواند متن تفسیری یا تاویلی آیات قرآن باشد که به صورت صریح و ضمنی (براساس تقسیم بندی دیدگاه بینامتنیت) به کار رفته است. در این تحقیق ابتدا مهدویت و محدوده آن در آیات قرآن با دو روش آیه محور و رویکرد محور مشخص می شود و در مرحله بعد گونه شناسی تفسیر و تاویل در کلام امیر المومنین7 تحلیل شده و در مرحله اصلی احادیث امیر المومنین7  که ناظر بر مهدویت هستند در دو بخش کلی  مورد بررسی قرار می گیرد: 1. احادیث مشتمل بر آیات ناظر بر مهدویت (بینامتنیت: آشکار و صریح)؛ 2. احادیث مشتمل بر موضوعات ناظر بر مهدویت (بینامتنیت: نهان و ضمنی). در هر دو بخش ابتدا احادیث جمع آوری شده و سپس با تحلیل و متن پژوهشی رابطه آیات و روایات مشخص می شود. فراوانی نوع تفسیر و تاویل آیات ناظر بر مهدویت، فراوانی آیات و موضوعات ناظر بر مهدویت و تحلیل رابطه آیات و موضوعات مهدوی با یکدیگر از نتایج این تحقیق یه شمار می آید.

    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، بینامتنیت، مهدویت، امیر المومنین علی
  • شیرین اسدی کرم صفحات 59-87

    در طول تاریخ نقش مایه های دینی نمایانگر فضای مذهبی و اجتماعی حاکم بر جامعه بوده اند و در طول زمان نقش مایه هایی که موضوع آنها مبتنی بر متون مقدس بوده توسط نقاشان استفاده شده است. یکی از پرسش های اساسی این است که استفاده از این نقش مایه ها در هنر مسیحی و هنر اسلامی مبتنی بر چه بن مایه هایی بوده و با یکدیگر چه اشتراکات و تفاوت هایی دارند؟ با توجه به شباهت های مضمونی میان ادیان، یکی از موضوعات مشترک در دو سنت مسیحی و اسلامی، غیبت حضرت مهدی4 و صعود حضرت مسیح7 یا به تعبیر دیگر پنهان شدن این دو قدیس و ظهور دوباره آنان است. از این رو تصویرسازی آن دو قدیس در هنرهای تجسمی و هم چنین نقش مایه های مرتبط با حضرت مهدی4 و حضرت مسیح7 خصوصا در مسئله پنهان شدن و غیبت به صورت ویژه در این مقاله تحلیل شده است. این تحقیق نشان می دهد که شام آخر از مهم ترین نقش مایه های هنر مسیحی است که توسط هنرمندان متعدد در طول تاریخ هنر مسیحی و در سبک های متفاوت به آن پرداخته شده است، اما علیرغم توجه مسلمانان و شیعه به مسئله غیبت و ظهور امام مهدی7 نقش مایه غیبت حضرت مهدی4 در نزد نقاشان مسلمان کمتر مورد توجه بوده است. اقبال مسیحیان به هنرهای تجسمی و توجه کمتر مسلمانان به این بخش از هنرها و محدودیت های دینی، موجب گردیده که نقش مایه های مذهبی و خصوصا غیبت در نگاره ها و تصاویر نقاشان مسلمان برخلاف مسئله صعود مسیح7 در نزد هنرمندان مسیحی، مورد اهتمام نباشد. روش این تحقیق کتابخانه ای و با تکیه بر نشانه شناسی بوده و تلاش شده تا چگونگی و چرایی نگاه هنرمندان مسیحی و مسلمان به موضوع براساس این روش شناسایی شود.

    کلیدواژگان: نقش مایه، هنر مسیحی، هنر اسلامی، شام آخر، غیبت
  • مجتبی نوروزی، محمدعلی کاظمی تبار، فاطمه شیخ مومنی* صفحات 89-112

    یکی از رویکردهای مهم در پژوهش های ادبی، الگوپذیری یک متن از متن دیگر است. این نوع پژوهش که تعامل متون با یکدیگر را نشان می دهد، رابطه «بینامتنی» نامیده می شود و با کشف و تحلیل نشانه های رابط بین متون به فهم کامل تر و عمیق تر آن کمک می کند. پژوهش پیش رو به ارتباط بینامتنی قرآن کریم و یکی از دعاهای ماثور از امام زمان4 به نام «دعای علوی مصری» می پردازد و تلاش می کند تا پیوند ناگسستنی «قرآن صامت و ناطق» را روشن و نورانیت کلام وحی را، در دعای حضرت تجلی نماید.این مقاله که به روش تحلیلی _ توصیفی و تطبیقی انجام شده، سه شیوه اصلی روابط بینامتنی: نفی جزیی، متوازی و کلی را بررسی کرده و به طور همزمان با تحلیل تناص ترکیبی، مضمونی، واژگانی یا لفظی و شخصیت های قرآنی در لایه های زیرین، ارتباطات پنهان و پیدای دعای حضرت با قرآن کریم را واکاوی نموده است. یافته های پژوهش نشان داد امام زمان4 این تعامل دو سویه آگاهانه را در عالی ترین صورت در قالب این دعا به نمایش گذاشته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام زمان، دعای علوی مصری، بینامتنیت
  • علی رضایی آدریانی*، سید رضی موسوی گیلانی صفحات 115-128

    پایان دنیا و آرمان شهر ظهور، از دغدغه های مهم بشری است. دغدغه ای که در دهه های اخیر، از عرصه بحث های کلامی و فلسفی، وارد سبک ها و آثار هنری گردیده است. تولید فیلم های سینمایی و انیمیشن های کودکانه، سبب شکل گیری گونه ای از آثار آخرالزمانی گردیده است. بخشی از این آثار به موضوع آخرالزمان _ پیش از ظهور _ پرداخته اند. بخشی دیگر نیز به ترسیم دنیای پس از ظهور، پرداخته اند. این گونه آثار تلاش دارند تا دنیای پس از ظهور را متناسب با دیدگاه های انحرافی خود، به تصویر کشیده و برای مخاطبان بزرگسال یا کودکان، نهادینه سازند. این پژوهش به بررسی نشانه شناسی مولفه ها و شاخصه های آرمان شهر ظهور، در انیمیشن پر بیننده زتوپیا می پردازد.

    کلیدواژگان: آرمان شهر، ظهور، زتوپیا
  • نسیم سادات مرتضوی صفحات 131-146

    بقای هر وصف یا موصوفی در ظل بقای اسمای حسنای الهی است. قرآن حکیم هرچند بقا را به وجه خدا اسناد می دهد ولی برای هر چیزی که به خداوند منسوب باشد نیز سهمی از بقا قایل است؛ همان گونه که نور و وجهی از ذات لایزال او در کلمات الهی و آیات او متجلی شده است. در تلاش پیش رو که با روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده؛ کاربست نظریه روح معنا را با رویکردی قرآن بنیان در جلوه های حقیقی الله مورد بررسی قرار داده که رهیافت آن به مقتضای تجلیات عالم امکان در پرتو تاویلات احادیث ، انسان های کامل معصومی هستند که تجلی گاه صفات و آینه اسمای الهی اند. در این بافت معنایی، براساس قاعده مذکور الفاظ برای ارواح معانی وضع شده اند زیرا واضع واژه های وجه، بقیه، نور، کلمه، نعمت و آیه را در معنای حقیقی خود استعمال نموده و با استناد به خداوند متعال جلوه های حقیقی آنها در عالم ماده جلوه گری نموده است چنان که مظهر اتم و اکمل و اوفر وجه الله،بقیهالله،نورالله و نظایر آن، در وجود آخرین عصاره هستی در نظام احسن وجود متجلی شده است.

    کلیدواژگان: حضرت قائم، وجه الله، بقیه الله، نورالله، کلمه الله، آیت الله، نعمت الله
|
  • HusseinAli Jabbari *, Rahim Kargar Pages 7-28

    Belief in Mahdaviat has had many positive and negative ups and downs in Islamic societies throughout history. The growth of social deviations in various dimensions of the field of Mahdaviat in the past and present has been able to create different readings of Mahdaviat in societies. Deviation analysis should be analyzed from various social and sociological perspectives and theories in order to reduce its severity. In previous researches, appropriate research has not been done based on sociological theories. This article uses Merton's theory of social pressure to describe and analyze social deviations in the field of Mahdaviat. The findings show that the discrepancies between the values and goals encouraged in the waiting community and the tools and facilities to achieve those goals, create a kind of social pressure in the waiting community and pave the way for deviations in the field of belief in Has become Mahdaviat.

    Keywords: Mahdaviat, deviations, Merton theory, Social Pressure
  • Naser Mohammadi *, Majid Forouzanmehr, MohammadHadi Amin Naji Pages 31-57

    In the hadiths that have been attributed to Imam Ali (to him the highest regards shall be addressed) the verses that expound on the notion of Mahdaviat, have been interpreted and paraphrased. From the typological standpoint regarding interpretations, a larger number of these hadiths fall into the category of verbal and paraphrastic interpretations. Upon studying the relationship between the verses and the narratives regarding Mahdaviat in the light of the intertextuality approach, within different types of interpretation, paraphrastic interpretation can be considered as a form of metatextuality and verbal interpretation as a form of intertextuality which studies the co-presence of two texts within one work. Therefore, the interpretational hadiths of Imam Ali (to him highest regards shall be addressed) can be considered as the interpretive or paraphrastic texts of the verses of the Quran that are alluded to either in an explicit or in an implicit manner (according to the categorization of the intertextuality approach). In this study, first, the notion of Mahdaviat and the extent to which it has been expounded upon within the verses of the Quran by using the two verse-oriented and approach-oriented methods is determined, and in the next stage, the typological study of the interpretive and paraphrastic interpretations of the words of Imam Ali (to him the highest regards shall be addressed) shall take place. In the main stage of the study, the hadiths that have been attributed to Imam Ali (to him the highest regards shall be addressed) which expound on the notion of Mahdaviat, are studied within two general categories: 1) The hadiths that expound upon the verses of the Quran that detail on the notion of Mahdaviat (an explicit form of intertextuality), 2) The hadiths that expound on the surrounding contexts of Mahdaviat (an implicit form of intertextuality). Within both categories, first, the hadiths are collected, and then they are thoroughly studied in order to find the relationships between the verses and the narratives. The results of this study introduce a plentitude of the interpretive and paraphrastic interpretations of the verses of the Quran that expound on the notion of Mahdaviat, a multitude of the verses that expound on the surrounding contexts of Mahdaviat and studying the relationships between the verses and contexts surrounding the notion of Mahdaviat.

    Keywords: interpretive, Paraphrastic, intertextuality, Mahdaviat, Imam Ali (to him the highest regards shall be addressed)
  • Shirin Asadi Karam Pages 59-87

    Throughout history, religious motifs have represented the religious and social atmosphere that governs society, and throughout time, motifs whose subject matter is based on sacred texts have been used by painters. One of the basic questions is what are the themes of using these motifs in Christian and Islamic art and what are their similarities and differences? Due to the thematic similarities between religions, one of the common themes in the Christian and Islamic traditions is the absence of Mahdi and the ascension of Jesus Christ, in other words, the disappearance of these two saints and their reappearance. Therefore, the depiction of those two saints in the visual arts, as well as the role of themes related to Mahdi and Jesus Christ, especially in the issue of concealment and absence, have been specifically analyzed in this article. This research shows that the Last Supper is one of the most important roles of Christian art that has been addressed by various artists throughout the history of Christian art and in different styles, but despite the attention of Muslims and Shiites to the issue of the absence and emergence of the Imam Mahdi, The role of Mahdi has been less noticed by Muslim painters. The popularity of Christians in the visual arts and the less attention of Muslims to this part of the arts and The religious restrictions, has caused to reduce the role of religious themes  in the paintings and drawings of Muslim painters, unlike the issue of the Ascension of Christ, is not considered by Christian artists. The method of this research is library and based on semiotics and an attempt has been made to identify how and why Christian and Muslim artists view the subject based on this method.

    Keywords: Motif, Christian art, Islamic art, Last Supper, occultation
  • Mojtaba Norouzi, MohammadAli Kazemi Tabar, Fatemeh Sheikh MoMeni * Pages 89-112

    One of the most important approaches in literary research today is the patterning of one text from another. This type of research, which shows the interaction of texts with each other, is called "intertextual" relationship and helps to understand it more fully and deeply by discovering and analyzing the signs of the interface between texts. The present study deals with the intertextual connection between the Holy Quran and one of the received Duas of Imam al-Zaman (aj) called " Egyptian Alawite’s Dua " and tries to clarify the depth of the connection between the text of the Holy Quran and this dua so that the inseparable connection The "silent and eloquent Qur'an" should be clarified and the light of the word of revelation should be manifested in the prayer of the Imam. In this research, which has been done by analytical-descriptive and comparative methods, the three main methods of intertextual relations: partial, parallel and general negation are examined and simultaneously with the analysis of syntactic, thematic, lexical or verbal contradictions and Quranic characters in layers. Below, the hidden and visible connections of the Imam’s dua with the Holy Quran have been investigated. The findings of the research showed that Imam Zaman has shown this conscious two-way interaction in the highest form in the form of this prayer.

    Keywords: Holy Quran, Imam Zaman (aj), Egyptian Alawite’s dua, intertextuality
  • Ali Rezaei Aderyani *, Seyed Razi Moosavi Gilani Pages 115-128

    The end of the world and the utopia of appearance are important human concerns. A concern that in recent decades, from the field of theological and philosophical debates, has entered the styles and works of art. The production of movies and children's animations has led to the formation of a kind of apocalyptic work. Some of these works deal with the subject of the apocalypse - before the advent. Another part depicts the post-appearance world. Such works seek to portray the post-appearance world in accordance with their deviant views and to institutionalize it for adult or child audiences. This study examines the semiotics of the components and characteristics of the appearanc utopia in the popular animation of Zetopia.

    Keywords: Utopia, appearance, Zetopia, Mahdaviat, animation
  • Nasim Sadat Mortazavi Pages 131-146

    The survival of any attribute or attributed is within the survival of the Attributes of God. According to the Qur’an, as the original existence is ascribed to the Face of Allah; as a result, everything ascribed to Allah has benefited from the existence. Like this, the light and aspect of his eternal nature is manifested in His divine words and verses. In this current paper written with an analytical descriptive method; the application of the theory of the spirit of meaning has been examined with a Qur’an-based oriented to the true manifestations of Allah. According to some interpretation of Ahadith [narrations], the true manifestations are called infallible and perfect human beings that embody the attributes of God in their ethics and manners. These words have been formulated for the hidden meanings because the author of the words Wajh [face], Ni‘mah [blessing], Baqiyya [remain], Ayah [verse] and Kalimah [word] has used them in their apparent meaning. By referring to God Almighty, these words have manifested their true meanings in the physical universe. This paper sheds light on this point that the most perfect manifestation of Face of God, Remainder of God [which is left you by Allah], Light of God and the like are manifested in the existence of the last essence of creatures in the system of the best of existence.

    Keywords: Hazrat Qaim (AJ), Face of God, Remainder of God, Light of God, the Word of God, Sign of God, Blessing of God