فهرست مطالب

مطالعات ادب اسلامی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات ادب اسلامی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن عبداللهی، زهرا حقایقی* صفحات 1-22

    براساس نظریه بینامتنیت، هر متنی، زایش و بازخوانش متون پیش از خود یا معاصر با خود است که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم درآن متن دخالت دارد. استفاده از مفاهیم و تعلیمات نهج البلاغه وکلمات قصار امام علی(ع) بعد از قرآن، یکی از شیوه هایی است که نویسندگان برای غنای سخن خویش از آن بهره برده اند.باتوجه به هدف والای فردوسی در اثرگران سنگ خود شاهنامه،مبنی بر پاس داشت زبان وفرهنگ پارسی، هدف از پژوهش حاضر شناخت و بیان میزان بینامتنیت کلام امام(ع) در الفاظ و مضامین سروده های شاهنامه است تا میزان الگوپذیری حکیم توس را از سخنان و مفاهیم ارزشمند امیرمومنان برجسته تر سازد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی روند بینامتنیت در سروده های شاهانه شاهنامه (متن حاضر)وکلمات قصار امام(متن غایب)پرداخته است و نتایج حاکی از آن است که گونه های بینامتنی که به صورت واژگانی، مضمونی وگزارشی میان متن حاضر و غایب صورت گرفته است بیانگر روابط بینامتنی میان دو متن به صورت نفی جزیی، نفی متوازی ونفی کلی است وشایان ذکر است که پربسامدترین رابطه بینامتنی نفی متوازی است که به شیوه مضمونی یا الهامی است و تناص واژگانی به دلیل تاکید فردوسی بر عدم کاربرد الفاظ عربی،از کمترین بسامد برخوردار است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، نهج البلاغه، کلمات قصار، امام علی(ع)، فردوسی، شاهنامه
  • فواد عبدالله زاده*، عبدالحمید احمدی، سعید نارویی صفحات 23-37

    تکنیک آشنایی زدایی یکی از مختصات سبکی در ادبیات به شمار می آید که برای اولین بار توسط فرمالیست روسی"ویکتور شکلوفسکی" مطرح گردید. او کارکرد ادبیات را آشنایی زدایی می دانست چون که ذهن را از عادت زدگی دور می کند و با ایجاد شعریت در کلام باعث لذت ادبی می شود. هارون هاشم رشید شاعر اسلامی معاصر از آشنایی زدایی به ویژه آشنایی زادایی معنایی به صورت گسترده بهره گرفته است. با توجه به اهمیت این مختصه در سبک شناسی، به نظر می رسد، بررسی آن در شعر هارون هاشم رشید، برای شناخت هر چه بهتر سبک شعری وی، امری ضروری می نماید. بر این اساس در پژوهش حاضر اشعار این شاعر به شیوه ی توصیفی - تحلیلی از رهگذر تشخیص (آدم گونگی) مورد بررسی قرار می گیرد؛ تا میزان نقش زیباشناختی این تکنیک، در ساخت سبک شعری وی مشخص گردد؛ نتایج تحقیق بیانگر آن است که وی در به کارگیری آشنایی زدایی معنایی، مبتنی بر تشخیص توجه خاصی داشته است و می توان گفت مهمترین ویژگی سبک شعری او به شمار می آید. تصاویری که شاعر با بهره گیری از تشخیص ارایه می دهد بیانگر احساسات و عواطف صادقانه شاعر و دلبستگی شدید او نسبت به فلسطین و تراژدی مردمان آن است به گونه ای که همه چیز با او همنوا شده است حتی پدیده های طبیعی و امور انتزاعی و مجرد.

    کلیدواژگان: شعر اسلامی معاصر، سبک شناسی، آشنایی زدایی معنایی، تشخیص، هارون هاشم رشید
  • صلاح الدین عبدی*، شهلا زمانی صفحات 39-61

    تصویر سازی خشونت سیاسی در رمان های نجیب کیلانی(بررسی موردی رمان لیالی ترکستان)چکیده: خشونت سیاسی یعنی اعمال اراده و قدرت برای تحقق اهدافی غیر مشروع است و از آنجا که ادبیات آیینه تمام نمای جوامع است که گاه در آن تاریخ ملت ها نمودار می شود و واقعیت های تاریخی جوامع به صورت ادبی تجلی می یابد تا پیوند سیاست و ادبیات را بخوبی نشان دهد، از جمله ی این آثار، رمان لیالی ترکستان نجیب کیلانی -نویسنده مسلمان مصری -است که او در این رمان به مشکلات ورنج های مسلمانان فراتر از مرزهای جهان عرب یعنی ترکستان یا سین کیانگ پرداخته است، و در آن با تصویر سازی خشونت سیاسی و مفاهیم دیگر چون ترور و اعدام وشکنجه قصد دارد این مفاهیم منفی را در معرض دید دیگر مسلمانان قرار دهد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی قصد دارد با تبیین وتشریح خشونت سیاسی و دیگر مفاهیم مرتبط با آن ، این مفاهیم سیاسی وجامعه شناسی را در این رمان پیاده کند ومهمترین نتایج دست یافته حکایت از آن دارد که این مفاهیم به صورت اشغال یک سرزمین و پایمال کردن احساسات مذهبی، دینی، تبدیل مساجد به مجالس لهو و تغییر توپولوژی ویا جغرافیایی و اتنوگرافی یا نژادی کشور بکار رفته است.

    کلیدواژگان: تصویر سازی، نجیب کیلانی، رمان لیالی ترکستان، خشونت سیاسی، تغییر توپوگرافی واتنوگرافی
  • جمال احمدی* صفحات 63-84

    عبدالرحیم تاوه گوزی، مشهور به مولوی کرد و متخلص به معدوم(1882- 1806م)، بدون تردید از بزرگترین شاعران کرد زبانی است که نه تنها در هنر شاعری، بلکه در عرفان و کلام و تفسیر و حدیث نیز از عداد دانشمندان روزگار خود به شمار می رفته است. تجربه های او در میدانهای شعر و کلام اسلامی، میزان توانمندی او را در این دو حوزه به خوبی روشن می کند. او سه منظومه به زبانهای فارسی، کردی و عربی در علم کلام اسلامی سروده است. بیشتر اندیشه های وی برگرفته از کلام اشعری است که بر اساس حدیثی از پیامبر(ص)، در تعریف ایمان، احسان و اسلام، در منظومه هایش تشریح کرده است. این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده، حاکی از اندیشه های کلامی مولوی به ویژه در منظومه عربی «الفضیله» است. نتایج پژوهش نشان از آن می دهد که بیشتر باورهای کلامی مولوی، برگرفته از کلام اشعری است، اما تبویب و بخش بندی منظومه های کلامیش با آنچه که در تراث اسلامی به جای مانده، اندکی جداگانه است. او همچنین در برخی موارد کلامی، چون: جبر و اختیار، خلافت و امامت، و کلام الاهی، دیدگاه ها و اندیشه های تا حدودی متفاوت دارد.

    کلیدواژگان: مولوی کرد، کلام اسلامی، اشاعره، معتزله، امامیه
  • احمد نهیرات، جمیل جعفری* صفحات 85-103

    در میراث دینی به بیان انحراف جنسی ساکنان سدوم پرداخته شده وعاقبت منحرفان به تصویر کشیده شده است. خلیل حاوی نیز این داستان را در قالبی نوین، در سه قصیده بیان نموده است. در این مقاله، با استفاده از شیوه تحلیلی-توصیفی تلاش شده تا ریشه های تاریخی ودینی این داستان در برخی از قصاید حاوی بیان شده وچگونگی مناسب سازی آن با قالب های داستانی عصر نوین، توضیح داده شود. دیدگاه شاعر در این قصیده ها کاملا بدبینانه است وشاعر با استفاده از بیان نمادین، به مساله حاکمیت در سرزمین های عربی اشاره نموده وبه ته مانده های کهن گرایی وافکار ارتجاعی، با ناخرسندی نگریسته است. وی بیان آتشین خود را علیه حاکمان به دلیل اعمال استبداد وظلم، وعلیه مردم به سبب کرنش در مقابل جور وستم، گشوده است. با توجه به نتایج می توان بیان داشت که شاعر، در قصاید خود سه رویکرد متفاوت دارد: در قصیده اول "سدوم" دیدگاه وی کاملا بدبینانه وآمیخته با سرگشتگی، اضطراب ومرگ است. در قصیده دوم "بازگشت به سدوم" در دیدگاه او تغییر اساسی رخ می دهد وخوش بینی وامیدواری به خیزش عربی، جای بدبینی را می گیرد. اما دیری نمی-پاید که این خوش بینی در قصیده سوم "سدوم برای بار سوم" به بدبینی بدل شده ویاس فضای قصیده را آکنده می سازد.

    کلیدواژگان: داستان سدوم، نمادپردازی، بدبینی، نوگرایی، شعر عربی، خلیل حاوی
  • مهرداد آقائی*، غلامعباس رضائی هفتادر صفحات 105-117

    قرآن کریم به عنوان یکی از منابع اصلی برای علوم زبان عربی و سایر منابع عربی است. اهمیت و ارزش قرآن زمانی بهتر مشخص می شود که با کتاب های دیگر مقایسه و برابری شود. بدون شک قرآن کریم با مضامین والای خود به عنوان راهبری مهم برای شاعران عرب بوده و بیشتر شاعران عرب از موضوعات قرآنی و شخصیت های مذکور در آن برای غنی تر ساختن آثار خود بهره برده اند. پدیده بینامتنی به عنوان یک پدیده نوظهور با مفهومی قدیمی به دنبال پژوهش های زبانشناسی در غرب به منصه ظهور رسید که دارای ریشه و اصالت عمیقی در پژوهش های نقد ادبی قدیم زبان عربی با نام ها و اصطلاحات مختلفی همچون اقتباس، تضمین، استتشهاد، محاکات، کاربست اسطوره و نام های مشابه آن بوده است. بینامتنی قرآنی از بارزترین منابع نمونه های شعری محمد مفتاح الفیتوری و از نوع بینامتنی مستقیم به شمار می آید. این پژوهش بر آن است که شعر محمد مفتاح فیتوری شاعر معاصر سودانی را با بررسی انواع بینامتنی قرآنی مورد واکاوی قرار دهد، شعر الهام گرفته از قرآن به عنوان متن حاضر و آیات به کار رفته در آن به عنوان متن غایب نامیده شده است. از این بحث نتیجه گرفته می شود که شعر فیتوری تحت تاثیر مستقیم و غیر مستقیم مضمامین و واژگان قرآن بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، شعر معاصرعربی، بینامتنیت، فیتوری، سودان
  • محسن پیشوایی علوی*، گلبهار نادری، پروین یوسفی صفحات 119-145

    ادبیات ملتزم رویکردی است که در نقطه ی مقابل مکتب هنر برای هنر قرار دارد. این مکتب در قرن نوزدهم و به دنبال شکوفایی مکتب های ادبی گوناگون در اروپا شکل گرفت. منظور از التزام مشارکت آگاهانه ی اندیشه، احساس و هنر نویسنده یا شاعر در مسایل انسانی، ملی و قومی است. از این رو به بکارگیری هنر و ادبیات برای تصویر اوضاع و احوال اجتماعی و بیان درد و رنج های مردم التزام گفته می شود. احمد مطر از معدودشاعرانی است که شعر خود را در خدمت دین، اخلاق، سیاست، و مردم قرار داده است، به گونه ای که زندگی خود را وقف قوم عرب کرده است. مهم ترین ارمغان مطر برای شعر معاصر، تعهد در ادبیات است. موضوعات شعری او به وضوح گواه این مدعاست. پژوهش حاضر بر آن است تا با شیوه ی توصیفی تحلیلی به بررسی انواع التزام در شعر احمد مطر بپردازد و میزان بسامد هر یک را بیان کند. یافته ها نشان می دهد که التزام سیاسی نسبت به سایر انواع التزام از بسامد بالاتری برخوردار است و حمله به مظاهر ظلم و بی عدالتی حاکمان در جهان عرب بخش قابل توجهی از محتوای شعر او را به خود اختصاص داده است. علت این امر پرورش یافتن شاعر در اوضاع خفقان بار سیاسی است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، ادبیات ملتزم، التزام سیاسی، التزام دینی، التزام اجتماعی، احمد مطر
  • شرافت کریمی*، جمیل جعفری، سعدی صفار کلکان صفحات 147-164

    مصطفی خرم دل از مترجمان برجسته قرآن و صاحب آثاری چون: تفسیر نور، ترجمه تفسیر فی ظلال القرآن و ترجمه روان (به فارسی)، تفسیر المقتطف (به عربی)، تفسیر شنه ی ره حمه ت (به کردی) را نوشته است. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر تفسیر شنه ی ره حمه ت و تفسیر نور و با هدف ارایه نقاط قوت و ضعف این آثار، به معرفی و بررسی آنها پرداخته شده است. پس از بررسی این آثار بر اساس اصول ساختاری و محتوایی زبان های مبدا و مقصد؛ در می یابیم که ترجمه های خرم دل بسیاری از بایسته های اصول ترجمه قرآن را دارد و این، حاصل دقت نظر و مهارت مترجم و اشراف او بر ساختارهای دستوری و بلاغی زبان های کردی، فارسی و عربی است. به نظر می رسد که ترجمه تفسیری «شنه ی ره حمه ت» ترجمه «تفسیر نور» ایشان باشد؛ اگرچه مترجم به این موضوع اشاره نکرده است. با این حال، نقدهایی هم بر آنها وارد است؛ از جمله: گرایش به اطناب، عدم توجه کامل در ترجمه برخی انواع حرف وا، ترجمه ناقص از آیات در چند مورد، فقدان معادل های مناسب برای بعضی مفردات، تعمیم برخی اسم های خاص، عدم توجه به ماثور و اسباب نزول آیات با توجه به اینکه هر دو اثر با عنوان تفسیر نام گذاری شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ترجمه، مصطفی خرم دل، تفسیر نور، شنه ی ره حمه ت
  • خداداد بحری* صفحات 165-180

    نویسنده تصویر های حسی قرآن را که با استفاده از طعام و شراب و قوه ذایقه ابداع شده اند، برای پاسخ به این پرسش ها بررسی کرده است: الف: تصویرهای بنا شده از طعام و شراب و چشیدنی ها به چه شکل هایی در قرآن کریم تجلی یافته اند؟ ب: تصویر های ذکر شده، چه نقشی در رساندن اغراض قرآنی دارند؟ ج: کدام یک از فنون بیانی در نمایاندن معانی مرتبط با حس ذایقه نقش بیشتری دارد؟روش اختیار شده برای انجام تحقیق، روش تحلیلی-توصیفی است. نتایج حاصل از تحقیق به این امور اشاره دارد: تصویر های مبنی بر طعام و شراب، در قرآن کریم به دو شکل تجلی یافته است: الف: تصویرهای حقیقی که در قرآن کریم فراوان است و آن ها را در آیات مختلف می توان یافت. ب: تصویرهای بیانی؛ که در قرآن کریم اندک است و محدود به یک مجاز مرسل و چند تشبیه و استعاره است. در تشبیه ها و استعاره ها، قرآن بهترین نظیر را برای مشبه برگزیده است. بسیاری از این گونه تصویرها، امور معقول را به شکلی محسوس به تصویر کشیده-اند و در اندکی از آن ها، برای روشن کردن امور حسی آن ها را در لباس همانندی محسوس ارایه کرده است. تصویر های بیانی قرآنی نقش آرایه ای ندارند بلکه اصلی ترین کارکرد آن رساندن معناست.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تصویر های بیانی، تصویر های حسی، تصویر های مبتنی بر حس ذائقه، طعام و شراب
  • حبیب کشاورز*، مهدی ترکشوند صفحات 181-195

    غم غربت یکی از مهم ترین مضامین شعری در میان شاعران از گذشته تا کنون بوده است. یکی از دلایل عمده احساس غربت در میان شاعران، مهاجرت به سرزمین های دیگر است. برخی از شاعران فلسطین و لبنان نیز به دلایل زیادی از سرزمین خود مهاجرت کرده و در دیگر کشورها ساکن شدند، بنابراین غربت یکی از موضوعات اصلی شعر آنها به شمار می رود. از آنجا که انگیزه های مهاجرت در میان شاعران فلسطین و لبنان متفاوت است نوع نگاه آن ها به غربت نیز تفاوت هایی دارد. در این مقاله که بر اساس شیوه تحلیلی-توصیفی نگاشته شده است، غم غربت در میان شاعران فلسطین و لبنان در مهجر را مقایسه کرده ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاعران لبنانی به دلیل زندگی در کشورهای غیر عرب زبان با یک نوع غربت به نام غربت زبانی مواجه هستند اما این نوع غربت در میان شاعران فلسطینی دیده نمی شود چون آنها عمدتا در کشورهای عربی به ویژه لبنان، سوریه و اردن زندگی می کنند. همچنین شوق به وطن نیز نزد شاعران فلسطینی و لبنانی در مهجر متفاوت است و شاعران فلسطین علاوه بر شوق به وطن، از اشغال وطن و آوارگی نیز سخن می گویند.

    کلیدواژگان: شعر عربی معاصر، غربت، فلسطین، مهجر شمالی، مهجر جنوبی
  • طاهر مصطفی علی* صفحات 197-230

    در پژوهش حاضر دو شعر از مولانا جلال الدین رومی و صافی هیرانی از منظر تطبیقی و بر اساس فرایند تاثیرپذیری معکوس و به شیوه توصیفی-حلیلی بررسی شده است. این پژوهش بر آن است به این پرسش پاسخ دهد که نوع تاثر صافی هیرانی از مولانا معارضه است یا مناقضه یا تقلید. قصیده "دل" از هیرانی بر اساس مکتب تطبیقی فرانسه به سبک معارضه و نوعی تاثیر پذیری معکوس از نی نامه مولانا است. شاعر کرد شعر خود را به مثابه ی یک دستور عشق صوفیانه -به شیوه نی نامه- به زبان فارسی و نه کردی سروده و با مولانا به معارضه پرداخته است. وی علی رغم اینکه در تجربه ی شعری و عرفانی از مولانا و زبان فارسی تاثیر پذیرفته است، اما محتوا و رمز محوری شعر مولانا را تغییر داده است؛ از جمله این که در رمزواره ای متفاوت جایگاه نی را به دل تغییر داده و توجه به ندای دل را جایگزین گوش دادن به ناله نی نموده است. صافی هیرانی سعی دارد مخاطب را به این اقناع برساند که این قلب است که شایستگی دارد تا از لحاظ عرفانی به آن گوش داده و از آن پند و اندرز گرفته شود.

    کلیدواژگان: صافی هیرانی، تاثیرپذیری معکوس، شعر صوفیانه، جلال الدین رومی، ادبیات کردی
  • سودابه مظفری*، عبدالإله عبدالوهاب هادی العرداوی صفحات 231-246

    بشنوی کردی از جمله شاعران کرد در عصر عباسی است که نویسندگان او را شاعری نیکو دارای اشعار بسیار و نثرنویسی توانا توصیف کرده اند که در خوشی قریحه و توانایی برتردر زیبایی سبک و رسایی معنا در شعر امتیاز یافته و در حوزه فصاحت و بلاغت برجسته شده است. اخبار وارده از زندگی و اشعارش گویای تشیع وی و ارادتش نسبت به پیامبر و خاندان آن حضرت است چنانکه "ابن شهرآشوب" او را از شاعرانی به شمار آورده که آشکارا به دوستی اهل بیت نبوت(ع) پرداخته است و صاحب کتاب «الغدیر» نیز وی را در زمره پیشگامان پرچمدار بلاغت و یکی از شاعران امامیه شمرده که به نشر و گسترش ادبیات همت گماشته است؛ وی دیوانی دارد مشتمل بر ابیاتی پراکنده در غزل، که نمایانگر برخورداری شاعر از تجربه عشقی آکنده از احساسات پاک و راستین است، همانگونه که مشتمل بر قصایدی در دوستی اهل بیت نبوت(ع) و ذکر فضایل آنان و نیز قصاید علوی می باشد. این مقاله نوآوری های اسالیب بلاغی (معانی، بیان و بدیع)و ویژگی های شعر بشنوی کردی را با تکیه بر منهج توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بشنوی کردی، پژوهش بلاغی، نوآوری، زیبایی سبک، رسایی معنا
|
  • Hasan Abdollahi*, Zahra Haghayeghi Pages 1-22

    According to intertextuality, every text is a direct or indirect intervention and recreation of its previous or contemporary texts. From a long time ago, authors have used the concepts and instructions of Nahj al-Balagha next to the Quran as an approach to increase their vocabulary richness. Considering the noble goal of Ferdowsi in his precious work of Shahnameh, which was preserving the Persian language and culture, this study, using the descriptive-analytic method, was aimed at recognizing and determining the level of intertextual influence of Imam Ali's sayings in the words and themes of Shahnameh poems. According to the results, the intertextual forms, which were lexical, interactive and informative between the present and absent text, represented intertextual relationship between the two texts in the forms of partial, parallel and general negation. It should be noted that the most frequent kind of relationship was parallel negation, which was performed in content and inspiration, while the lexical intertextuality is the least frequent one due to Ferdowsi's emphasis on using Persian lexicon.

    Keywords: intertextuality, Nahj al-Balagha, Imam Ali's short sayings, Ferdowsi, Shahnameh
  • Abdolhamid Ahmadi*, Foad Abdollahzadeh, Saeed Naroei Pages 23-37

    The technique of defamiliarization is one of the stylistic features in literature. For the first time, this technique was presented by one of the great formalists who lived in Russia, named "Viktor Shklovsky". He thought that the output of literature is defamiliarization because it keeps the mind out of falling into the habit and creates literary taste and pleasure by making the language poetic. Haroun Hashem Rasheed, an Islamist Palestinian contemporary poet has used defamiliarization in his poems widely especially semantic defamiliarization. Keeping in mind the importance of this feature in stylistics, it seems necessary to study it in Haroun Hashem's poetry in order to recognize his poetic method in a better way. Therefore, Haroun Hashem's poetry was studied in the present research with the descriptive-analytic method in order to clarify the role of aesthetic technique in the structure of his poetic style. Results of this study indicate that the poet was interested in employing the semantic defamiliarization based on personification and it is regarded as the most important feature in his poetry. The images that the poet presented based on personification, reveal his sincere feelings toward Palestine and his close ties to it and its people's tragedy, in a manner that all things were conformed with him even natural phenomena and abstract matters.

    Keywords: contemporary Islamic poetry, stylistics, semantic defamiliarization, personification, Haroun Hashem Rasheed
  • Salahaddin Abdi*, Shahla Zamani Pages 39-61

    Political violence means the exercise of will and power in the pursuit of unlawful purposes, and since the literature is a mirror reflecting the entire society, it depicts the history of nations and historical realities of societies in a literary expression to show the relationship of literature with politics. Among literary works, stands the novel of Layali Turkistan by Naguib Kilani (an Egyptian Muslim writer), wherein he addresses the Muslims' problems beyond the boundaries of the Arab world, i.e. in Turkistan or Xinjiang, and he tries to expose the political violence and other concepts like assassination, execution, and torture to other Muslims. Using the descriptive-analytic method, this paper tries to illustrate these political and sociological concepts in the novel and to explain political violence and other related concepts. The most important results indicate that these concepts include: occupation of a land, suppression of religious feelings, conversion of mosques into debauchery places, and the change of topographic and ethnographic pattern of country.

    Keywords: illustration, Naguib Kilani, novel of Layali Turkistan, politicalviolence, topographic, ethnographic changes
  • Jamal Ahmadi* Pages 63-84

    There is no doubt that Abdolrahim Tawagozi known as Mawlavi Kurd with poetic pseudonym of Ma'doum (1806-1882) is among the greatest Kurdish poets renowned not only for poetic capabilities but also in mysticism, theology, exegesis, and Hadith. His experiences in the fields of poetry and Islamic theology clarify his abilities in these areas. He has published three versified books in Kurdish, Persian and Arabic languages about Islamic theology. He took his most theological viewpoints from Ash'ari's which were described according to a famous Prophetic Hadith defining the matters of belief, righteousness, and Islam. This paper utilizing the descriptive-analytic method and library resources, will reflect Mawlavi's thoughts especially in the Arabic versified book of Fazila. The results of the research indicate that most of Mawlavi's beliefs were derived from Ash'ari's views, but in some cases such as: fatality, Caliphate and Imamate, and divine speech, there are somewhat different opinions

    Keywords: Mawlavi Kurd, Islamic theology, Ash'arites, Mu'tazilite, Shiite
  • Ahmad Noheirat*, Jamil Jafari Pages 85-103

    The story of Sodom appeared in religious heritage to explain the destination of pagans and the perverted people. Arab poet Khalil Hawi has utilized this topic in three odes. Using the descriptive-analytic method we tried to explain the hereditary and religious roots of these odes, furthermore we explained how Hawi modernized the story by applying it in a social and political situation in Arab countries and how he made use of pessimistic expressions in his views. The poet's viewpoint is vividly pessimistic in these odes and he relied on symbolic expression of the topic of Arab sovereignty in Arab homelands and of old dogmas and reactionary thoughts with a grotesque diction; so, he shows his anger and wrathful attitude toward tyrant and absolute Arab sovereigns and toward Arab nations for their passivity, silence and obedience against them. The results show that our poet has had three phases toward this problem: firstly, he looks pessimistic to existence in the first ode "Sodom", so confusion, stress, and death are apparent as main themes in it. In the second ode "Return to Sodom" we confront a radical change in his attitude, because there are some hints of optimism and hope for Arab revolution; But at the third ode "Sodom for the Third Time" this hope will wither soon and a newborn pessimism will takes its place and our poet looks gloomy and sad.

    Keywords: story of Sodom, symbolism, pessimism, modernization, Arabicpoetry, Khalil Hawi
  • Mehrdad Aghaei*, Gholamabbas Rezaei Haftador Pages 105-117

    The Quran is a source of Arabic resources, and its significance and value is recognized when compared to other books. The Holy Quran and its high contents are undoubtedly among the most important sources of Arabic poetry, so many poets were inspired by its subjects and personalities that were the axis of their great literary productions. Intertextuality is a new phenomenon of an old concept that emerged as a result of linguistic studies in the West. It was rooted in the ancient critical studies with different terms such as quotation, inclusion, citation, imitation, and similar in modern studies such as application of myth and so on. Quranic intertextuality is considered to be a direct and the most prominent source of poetic experience in modern poetry. This research is an attempt to study this phenomenon in Muhammad Miftah al-Fittouri's poetry (contemporary Sudanese poet) to obtain information of the most prominent forms of intertextuality in his poetry (the present text) from the Holy Quran (the absent text). It is concluded by this research that Fittouri's poetry is influenced directly or indirectly by the Holy Quran.

    Keywords: the Holy Quran, modern Arabic Poetry, intertextuality, al-Fittouri, Sudan
  • Mohsen Pishvaei Alavi*, Golbahar Naderi, Parvin Yousefi Pages 119-145

    The commitment literature is an approach that stands against the art for art school. This literary school emerged in the 19th century after flourishing different literary schools in Europe. Commitment in general means deliberate participation of writer’s thoughts, feelings and art in different humane, national and ethnic matters. Thus, using art and literature for illustrating people’s conditions and showing their pain and sufferings is called commitment. Ahmad Matar is considered one of the few poets who has dedicated his poetry to the service of religion, ethics, politics and people in a way that he has devoted his life to the Arab People. The most important feature of Matar's poetry is commitment in literature and the topics of his poems clearly show this important feature. The present study intends to examine the types of commitment in Ahmad Matar's poetry in a descriptive-analytical manner and to express the frequency of each. The findings show that political commitment has a higher frequency than other types of commitment, and the attack on the manifestations of oppression and injustice of the rulers in the Arab world occupies a significant part of the content of his poetry. The reason for this is that the poet grew up in a suffocating political situation.

    Keywords: Arabic contemporary poetry, commitment literature, politicalcommitment, religious commitment, social commitment, Ahmad Matar
  • Sharafat Karimi*, Jamil Jafari, Sa'di Saffar Kalakan Pages 147-164

    Mustafa Khorramdel is one of the most influential translators who has written works such as: "Exegesis of Noor", "Translation of Fi-Zilal", "Exegesis of alMuqtataf (in Arabic)", and "Commentary of Shney Rahmat (in Kurdish)". In this research, using a descriptive-analytical method, we tried to present a critical analysis on translations and interpretations presented in "Shney Rahmat" and "Exegesis of Noor". After our analysis based on content and constructive principles of native and target languages, we find that his Qur'anic translations contain many principles of a good translation and this is because of his cautiousness and awareness of grammar and rhetoric of Kurdish, Farsi and Arabic languages. Furthermore it seems that his commentary of "Shney Rahmat" is a translation of "Exegesis of Noor", although he has not pointed to it. Nevertheless, while analyzing the artistic, literary and linguistic aspects of these works, we found that in some cases, they contain errors; such as: the tendency to be detailed longer than necessary, incomplete meaning of some Qur'anic verses according to the context, improper equivalents in the target language for some Arabic words and idioms, the generalization of certain names, the lack of adequate consideration of tradition and revelation situations, considering the fact that both of them are called exegeses.

    Keywords: the Holy Quran, translation, Mustafa Khorramdel, exegesis ofNoor, Shney Rahmat
  • Khodadad Bahri* Pages 165-180

    In many verses, the Holy Quran presents a tangible image of its own purposes, and in many of them uses rhetoric techniques (simile, metonymy, irony). The author of this paper has studied the sensory images of the Quran, which are related to eating, drinking, and taste, to answer these questions. A) How are the images related with food, beverage, and tastings are manifested in the Holy Quran? B) What is the role of aforesaid images in conveying Quran’s motives? C) Which rhetoric technique has the most important role in expressing meanings related to the sense of taste? The method used to carry out the research is analytical-descriptive. The obtained results of the research point to the fact that sensory images related to food and beverage are manifested in two forms in the Holy Quran: A) Real images which are abundant in the Holy Quran and are found in verses expressing halal and haram foods, mentioning the divine blessings in the world, describing the eating and drinking of the elysian, and describing the food and wine of the infidels in the Hell. B) Rhetoric images which are few and are limited to one metonymy and some similes and metaphors. Regarding the similes and metaphors, the Quran has chosen the best for the likened and presented a clear picture of it. Many of these images depicted impalpable affairs in a tangible way, and in some cases, they are presented in a sensual covering to illuminate their perceptible concepts. The Qur'anic rhetoric images do not have the role of an independent array, but they are images whose main function is to convey meaning and they have performed this task with miraculous beauty.

    Keywords: Holy Quran, rhetoric images, sensory images, images associatedwith the sense of taste, food, beverage
  • Habib Keshavarz*, Mahdi Tarkeshvand Pages 181-195

    The feeling of alienation has been one of the most important poetic themes among poets from the past to the present. One of the main reasons for the feeling of alienation among poets is migration to other lands. Some Palestinian and Lebanese poets also emigrated from their homeland for many reasons and settled in other countries, so alienation is one of the main themes of their poetry. Since the motives for migration are different among Palestinian and Lebanese poets, their views on Mahjar also differ. In this article, which is written based on an analytical-descriptive method; we have compared the feeling of alienation among Palestinian and Lebanese poets in Mahjar. The results of the research show that Lebanese poets face a kind of so-called linguistic alienation due to living in non-Arabic speaking countries, but this type of alienation is not seen among Palestinian poets because they live mainly in Arab countries, especially Lebanon, Syria and Jordan. Moreover, the desire for the homeland is also different for Palestinian and Lebanese poets in Mahjar, and in addition to the desire for the homeland, Palestinian poets also speak of occupation and displacement.

    Keywords: contemporary Arabic poetry, alienation, Palestine, northern Mahjar, southern Mahjar
  • Taher Mustafa Ali* Pages 197-230

    This research is a comparative study between the two odes, "The Heart" by the Kurdish poet Safi al-Hirani, and "the Reed" by the great Sufi poet Mawlana Jalal al-Din al-Rumi, in terms of their symbolic nature and their formal and constructive characteristics, as well as the characteristics of their styles of treatment, on the basis of the relationship of opposite influence called poetic contradiction by ancient criticism, and adverse influence by modern comparative and critical concept. The poet Safi al-Hirani contradicted the poet Mawlana Jalal al-Din al-Rumi in his famous mystical poem The Reed, and although he was influenced by Mawlana in his poetic and ritualistic experience and in his Persian language, he altered the content of his poem and its central symbol, which is the reed, and replaced it with the symbol of the heart, and invalidated his invitation to the recipient in terms listening to the reed, while he tells the story of separation from the origin in a symbolic manner, by calling to listen to the heart and it is qualified in his view for this purpose, in his poem that he wrote in Farsi in which he takes an argumentative approach based on arguments and justifications , by defending the heart as the substitute symbol for the flute, inferring in its favor and strengthening its position, arguing in detail with the hearer, the recipient, within sixteen verses, with the intention of persuading and influencing him to listen to it, not to the reed. From Safi's ode emanates three epistemological problems, which need to be answered scholarly and analytically. The first of them represents its nature and circumstances, so is his poetic work considered opposition, contradiction, or imitation? We deal with this problem in the framework of the modern comparative concept, called reverse influence according to the French concept of comparative studies. The second, since Safi wrote this poetic work in the Persian language, he reflects Mawlana, specifically in this particular poem, which is like the constitution of Sufi love, and has acquired the status of universalism for centuries, so how can it be acceptable to make such a frank opposition?

    Keywords: Safi al-Hirani, opposite effect, Sufi poetry, Mawlana, Kurdishliterature
  • Soudabeh Mozaffari*, Abdulelah Abdulwahhab Hadi al-Ardawi Pages 231-246

    Beshnawi Kurdi is one of Kurdish poets in the Abbasid era whom writers described as a poet of great and beautiful poetry, with a large amount of poems and a capable prose writer, as well as being distinguished with creativity and superior ability in the beauty of style and meaningfulness in poetry and has been renowned in the fields of eloquence and rhetoric. Narratives of his life and poetry show that he was a Shiite and a follower of God's Prophet and his family, as Ibn Shahr Ashub has counted him among the poets who are exposed to the love of the Prophet's household, and the writer of the book "Al-Ghadir" has considered him in the first generation of rhetoric flagships and an Imamiyyah poet. He has a poetical work containing some scattered lyric poems which indicates that the poet lived a love experience full of sincere sensations; furthermore his work comprises some odes related with the love of Prophet's household and mentioning their virtues. This study, utilizing a descriptiveanalytical approach tries to study the rhetorical innovations of Beshnawi's poetry and its specifications.

    Keywords: Beshnawi Kurdi, rhetorical study, innovation, beauty of style, meaningfulness