فهرست مطالب

علم سنجی کاسپین - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه علم سنجی کاسپین
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا زمانی، فاطمه ملکی برجلو* صفحات 1-13
    سابقه و هدف

     کشورها برای هر پیشرفتی به تولید علم نیازمندند و این نیز جز از راه پژوهش میسر نیست. بنابراین هدف پژوهش حاضر تحلیل وضعیت تولیدات علمی دانشگاه قم در پایگاه Web of Science (WoS) با تاکید بر همکاری علمی و ترسیم شبکه هم نویسندگی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اسنادی است که با استفاده از فنون علم سنجی و با روش تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 1222 مدرک از تولیدات علمی دانشگاه قم در پایگاه WoS طی بازه زمانی 2002 تا 2019 است. برای تجزیه و تحلیل داده های مطالعه از نرم افزارهای Excel، Bib Excel، Isi.exe، SPSS 25، UCINET و همچنین آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. برای ترسیم شبکه نیز از نرم افزار Netdraw و برای شناسایی رابطه بین متغیرهای پژوهش نیز از آزمون اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد روند تولیدات علمی دانشگاه قم در سال های مورد مطالعه صعودی بوده و نرخ رشد کل تولیدات علمی این دانشگاه برابر 39 درصد است. بیشترین تولیدات علمی در حوزه های شیمی، مهندسی و ریاضیات بوده و 90 درصد از قالب مدارک نمایه شده، مقاله پژوهشی است. از نظر الگوهای همکاری علمی بیشترین الگو سه نویسندگی است و بیشترین همکاری ها با دانشگاه های آزاد اسلامی، سوران عراق، پیام نور و بیشترین همکاری ها با کشورهای عراق، آمریکا و استرالیا است. از نظر شاخص مرکزیت رتبه نصرالله زاده، مرکزیت نزدیکی احسانی و مرکزیت بینابینی بیات دارای بیشترین مرکزیت هستند و چگالی شبکه هم نویسندگی برابر 0/004 بوده و بین تولیدات علمی و شاخص های مرکزیت رابطه معنی دار و مستقیمی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    تولیدات علمی دانشگاه قم از نظر نرخ رشد از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و از نظر الگوی همکاری، بیشترین الگو سه نویسندگی است.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، دانشگاه قم، شبکه هم نویسندگی، شاخص های مرکزیت، همکاری علمی
  • فرزانه محمدی جوزدانی*، منصوره طباخان اصفهانی صفحات 14-24
    سابقه و هدف

     خوداستنادی زمانی اتفاق می‫افتد که نویسنده به آثار علمی قبلی خود، استناد می‫کند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر خوداستنادی بر شاخص اچ اعضای هییت علمی 5 دانشگاه برتر مهندسی ایران بر اساس پایگاه اسکوپوس است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری شامل 303 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های شریف، امیرکبیر، صنعتی اصفهان، علم و صنعت و نوشیروانی بابل دارای شاخص اچ بالای 20 در اسکوپوس در بین سال های 2019-2015 بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار اکسل و SPSS 19 انجام شد و از آزمون همبستگی اسپیرمن برای تعیین رابطه بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‫ها نشان داد که اعضای هییت علمی رشته های مکانیک، مواد و مهندسی شیمی به ترتیب با داشتن تعداد 1376، 1248، 1176 مقاله قبل از حذف خوداستنادی، دارای بیشترین شاخص اچ بوده اند و بعد از حذف خود استنادی همین رشته ها به ترتیب با داشتن تعداد 1271، 1183 و 1087 مقاله دارای شاخص اچ بالا بوده اند. بعد از حذف خوداستنادی رشته شیمی با 112 واحد کاهش، بیشترین و کمترین تغییر مربوط به رشته معماری با 2 واحد کاهش در شاخص اچ است. بیشترین تاثیر شاخص اچ بعد از حذف خوداستنادی ها مربوط به دانشگاه نوشیروانی بابل و کمترین تاثیر مربوط به دانشگاه صنعتی شریف بوده است. همچنین مشخص شد که بین خوداستنادی اعضای هییت علمی و تعداد مقالات آن ها رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی نشان داد که خوداستنادی در دانشگاه صنعتی شریف کمترین و در دانشگاه نوشیروانی بابل بیشترین تاثیر را به مقدار اچ اعضای هییت علمی داشته است.

    کلیدواژگان: خوداستنادی، شاخص اچ، اعضای هیئت علمی، دانشگاه، ایران
  • علی اوچی، الهه حسینی، محمدکریم صابری*، نسیم انصاری صفحات 25-40

    سابقه و هدف شاخص های آلتمتریک می توانند در کنار مفاهیم سنتی کتاب سنجی که مبتنی بر تحلیل استنادی هستند، به منظور بررسی اثرگذاری انتشارات علمی در محیط وب مورد بهره برداری قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل حضور مقالات دانشگاه علوم پزشکی همدان در رسانه های اجتماعی و تعیین بهره مندی محققان این دانشگاه از این رسانه ها انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی بود و با بهره گیری از شاخص های آلتمتریک انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل 3757 بروندادهای پژوهشی منتشر شده توسط اعضای هیات علمی و پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایگاه استنادی اسکوپوس از 1992 تا پایان 2018 بود. نمونه گیری انجام نشد و تمام بروندادها به عنوان حجم نمونه وارد مطالعه شدند. از Excel و SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از 3757 برونداد، 665 (18 درصد) حداقل یک بار در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده بودند و دارای نمره توجه آلتمتریک بودند. مندلی، بیشترین میزان اشاره را دریافت کرده بود (631 مقاله، 16/79 درصد). از نظر موقعیت حرفه ای، اکثر خوانندگان مندلی دانشجویان ارشد (4594 نفر) بودند. در مجموع کاربران بیش از 64 کشور دنیا 9707 بار بروندادها را در توییتر توییت کرده بودند. همچنین، رابطه معنادار آماری و مثبت بین متغیرهای آلتمتریک و تعداد استنادهای مقالات وجود داشت (0/001<p).

    نتیجه گیری

    رسانه های اجتماعی تاثیر مثبتی بر اثرگذاری اجتماعی و افزایش میزان استناد بروندادهای علمی دارند. بنابراین، پژوهشگران می توانند با اشتراک گذاری آثار خود در رسانه های اجتماعی، میزان استنادات، اثرگذاری، و رویت پذیری آن ها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: آلتمتریکس، کتاب سنجی، رسانه های اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، بروندادهای پژوهشی
  • علی شرفی*، علی شقاقی صفحات 41-51
    سابقه و هدف

     ترسیم نقشه‏ های همکاری علمی برای تحلیل و شناسایی همکاری ‏های علمی حوزه‏ های موضوعی مختلف علم اهمیت بسیاری دارد. لذا هدف از انجام این پژوهش تحلیل علم سنجی مقاله های سرمایه فکری و ترسیم نقشه همکاری علمی این حوزه است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 2077 مقاله منتشر شده حوزه سرمایه فکری در پایگاه استنادی وب‏ آف ‏ساینس از سال 2018-1985 است. برای ترسیم نقشه‏ های همکاری علمی نویسندگان، کشورها، مجله‏ ها و سازمان ‏ها و هم ‏رخدادی کلیدواژه ‏ها از نرم‏ افزار VOSviewer استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که روند انتشار و استناد به مقاله‏ های سرمایه فکری در پایگاه استنادی وب‏ آف‏ ساینس صعودی است. همچنین نویسندگانی مانند Dumay با (30 مدرک و 620 استناد) و Bontis (14 مدرک و 463 استناد)؛ کشورهای آمریکا با (361 مدرک و 5745 استناد)، انگلیس (199 مدرک و 3492 استناد) و اسپانیا (171 مدرک و 1591 استناد)؛ دانشگاه های مکواری استرالیا با (32 مدرک و 467 استناد) و ام ‏سی‏ مستر کانادا (26 مدرک و 697 استناد)؛ مجله های سرمایه فکری با 127 و پژوهش های عملی در مدیریت دانش با 53 مدرک بیشترین مدرک و مجله های تصمیم مدیریت با 881 استناد و سیستم ‏های خبره با برنامه‏ های کاربردی با 786 استناد؛ و کلیدواژه‏ های سرمایه با (901 مدرک و 11229 استناد)، فکری (817 مدرک و 9041 استناد) و دانش (267 مدرک و 2763 استناد) بیشترین و پراستنادترین نویسندگان، کشورها، سازمان‏ ها، مجله‏ ها و کلیدواژه‏ های این حوزه هستند و نقشه هم ‏رخدادی واژگان مقاله‏ ها نسبت به نقشه هم‏ استنادی و هم ‏نویسندگی نویسندگان، سازمان ها، کشورها و مجله ها منسجم است.

    نتیجه گیری

    همکاری علمی و استنادی در زمینه مقاله های سرمایه فکری علی رغم روند صعودی، ضعیف است، بنابراین سیاست گذاران علمی این حوزه باید برنامه ریزی های لازم برای بهبود و تقویت همکاری های علمی در این زمینه انجام دهند.

    کلیدواژگان: ترسیم نقشه علمی، مقاله ها، سرمایه فکری، علم سنجی، همکاری علمی، پایگاه استنادی وب آف ساینس
  • یحیی کمالی*، صدیقه شیخ زاده جوشانی صفحات 52-65
    سابقه و هدف

     یکی از شاخص های توسعه یک رشته علمی، بررسی وضعیت تولیدات علمی و مقالات آن رشته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های مقالات منتشر شده در فصلنامه سیاست دانشگاه تهران از شماره بهار 1392 تا زمستان 1399 است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، مرور نظام مند است. جامعه مورد مطالعه شامل 274 مقاله منتشر شده در دوره مورد بررسی است. ابزار گردآوری داده ها، فرم جامع تلخیص و استخراج اطلاعات شامل چهار معیار: فرم، ساختار، روش و محتوای مقالات و در مجموع 19 شاخص بوده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، بر اساس معیار فرم پژوهش، 91/2 درصد نویسندگان، مرد بوده و اعضای هییت علمی دانشگاه تهران با 55/1 درصد، بیشترین سهم را در انتشار مقالات داشته اند. مرتبه علمی نویسنده اول 48/9 درصد مقالات، استادیار بوده اند. عنوان 62/7 درصد مقالات با محتوا انطباق زیادی داشته است. از نظر ساختارمند بودن چکیده، 71/5 درصد مقالات در طیف «ساختاریافتگی کم» قرار می گیرند. از نظر جامع بودن اجزای مقاله، 55/8 درصد در طیف «کم» قرار گرفته اند. بر اساس معیار روش پژوهش، 81/7 درصد مقالات تفسیری بوده و 80/6 درصد از تکنیک اسنادی استفاده کرده اند. 79/1 درصد روشی را برای تجزیه و تحلیل داده ها و 84/6 درصد روشی را برای اعتبار سنجی یافته ها به کار نگرفته اند. هدف 35/4 درصد مقالات تفسیر بوده و 35/4 درصد در حوزه اندیشه سیاسی بوده اند. 82/8 درصد مقالات پیشینه را نقد و بررسی نکرده و 33/9 درصد چارچوب نظری را ذکر نکرده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیانگر این است که مقالات مورد بررسی دارای اشکالاتی در زمینه فرم، ساختار، روش و محتواست. این اشکالات در قسمت ساختار و روش مقالات بیشتر است.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، تحلیل محتوا، مقالات، فصلنامه سیاست
  • محسن نظرزاده زارع*، امیرحسین مردانی صفحات 66-78
    سابقه و هدف

     تاثیرات همخونی آکادمیک بر میزان بهره وری پژوهشی در هر نظام آموزش عالی ممکن است متفاوت باشد؛ بنابراین، این پژوهش با بررسی بهره وری پژوهشی اعضای هییت علمی همخون و غیرهمخون در سه دانشگاه برتر کشور، این مسئله را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر جزوه پژوهش های کمی از نوع توصیفی است که با استفاده از روش علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل اعضای هییت علمی همخون و غیر همخون با مرتبه استادیار از سه دانشگاه برتر کشور در نظام رتبه بندی شانگهای بودند که براساس شاخص های بهره وری پژوهشی در سه حوزه فنی- مهندسی، علوم پزشکی، و علوم انسانی- اجتماعی، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها در این پژوهش، پایگاه اسکوپوس بود.

    یافته ها

    یافته های اصلی این پژوهش نشان داد اعضای هییت علمی همخون 26% بیشتر از اعضای غیرهمخون خروجی انتشاراتی داشته اند. علاوه بر این، میزان استنادات و اچ ایندکس انتشارات اعضای همخون، به ترتیب با 24/4% و 5/1% بیشتر از اعضای غیرهمخون است. در جذب منابع مالی پژوهشی اعضای غیرهمخون نسبت به اعضای همخون موفق تر بودند. اعضای همخون با 40/26% تمایل بیشتری به همکاری درون سازمانی و اعضای غیرهمخون با 13/54% تمایل بیشتری به همکاری بین المللی داشته اند.

    نتیجه گیری

    درمجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که اثر گذاری پژوهشی اعضای همخون نسبت به غیرهمخون بیشتر است. همچنین میزان جذب منابع مالی پژوهش توسط اعضای غیرهمخون نسبت به همخون بیشتر است و در نهایت اعضای همخون تمایل به همکاری درون سازمانی داشتند، در حالی که اعضای غیرهمخون تمایل به همکاری بین المللی داشتند.

    کلیدواژگان: همخونی آکادمیک، اعضای همخون، اعضای غیرهمخون، بهره وری پژوهشی، دانشگاه های ایران
  • عبدالحسین فرج پهلو، شهناز خادمی زاده*، فاطمه رفیعی نسب صفحات 79-89
    سابقه و هدف

    نظریه های معنایی به دلیل ماهیت ویژه و نوع نگاهی که به محتوا و معنای پیام داشتند، در بسیاری از علوم از جمله فلسفه، رایانه، روانشناسی، زبان شناسی و علوم کتابداری و اطلاع رسانی کاربرد پیدا کردند. این پژوهش با هدف بررسی مدارک منتشر شده و همچنین ترسیم و تحلیل ساختار نقشه علمی بروندادهای نظریه های معنابخشی و معناشناختی از طریق تحلیل هم رخدادی واژگان در پایگاه اسکوپوس انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، به لحاظ هدف کاربردی و از جهت نوع توصیفی می باشد. این بررسی با رویکردی علم سنجی به مطالعه و ارزیابی تولیدات علمی بین المللی مرتبط با نظریه های معنابخشی و معناشناختی انجام شده و جامعه ی آماری آن تمام مقالات منتشر شده و مرتبط با این حوزه می باشد.

    یافته ها

    بر اساس داده های به دست آمده از پایگاه اسکوپوس، نقشه ی علمی این حوزه ترسیم و مشخص شد که ساختار علمی نظریه های معنایی از چهار خوشه ی موضوعی اصلی تشکیل شده است؛ واژگان معنا، مدیریت، مصاحبه و دانش آموز از اصلی ترین واژگان این حوزه به شمار می روند. در این حوزه انتشار بروندادهای علمی روندی رو به رشد داشته و کشورهای آمریکا، انگلستان و استرالیا بیشترین تولیدات علمی و دانشگاه ساسکس و آکسفورد از کشور انگلستان بیشترین برونداد را در این حوزه داشته اند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش ضمن بیان روابط مهم واژگانی، افراد و سازمان های برتر و همچنین رشد و نوع برون دادهای این حوزه، پرکابردترین و پرمراجعه ترین حوزه های موضوعی نظریه های معنایی را نیز نشان داد. همچنین در کاربرد نظریه معنایی و به طور کلی معنا در حوزه های مختلف علوم، همبستگی وجود نداشت و شکاف هایی در ساختار علمی این حوزه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: نظریه های معنایی، معناشناسی، علم سنجی، هم رخدادی واژگان
  • امیر قاسمیان، امیررضا اصنافی*، سمانه حدادگر، فاطمه میرزایی صفحات 90-100
    سابقه و هدف

     بخش عمده ای از توانمندی های علمی جوامع، در دانشگاه ها و محیط های آکادمیک ساخته می شود. به همین دلیل آگاهی از وضعیت بروندادهای پژوهشی و عملکرد پژوهشی در گروه های علمی دانشگاهی ضرورت دارد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه بروندادهای پژوهشی دانشگاه های بزرگ ایران در حوزه موضوعی کووید-19 در رسانه های اجتماعی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های علم سنجی (کمیت و تولیدات علمی) و آلتمتریک (تعداد اشاره، نشانه گذاری و نمره آلتمتریک) انجام شده است. جامعه مورد بررسی را بروندادهای پژوهشی در حوزه موضوعی کووید-19 در سال 2020 در پایگاه اسکوپوس در دانشگاه های بزرگ ایران که شامل: دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی، اصفهان، شیراز، فردوسی، و تبریز می شود، تشکیل می دهد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس و پایگاه اطلاعاتی آلتمتریک اکسپلورر بود و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که دانشگاه تهران با 1409 برونداد پژوهشی در حوزه موضوعی کووید-19 بیشترین میزان را به خود اختصاص داد. بیشترین همکاری های بین المللی با سه کشور آمریکا، بریتانیا و کانادا بوده است. بیشترین رسانه های اجتماعی استفاده شده در تمامی دانشگاه های بزرگ ایران، توییتر و مندلی بودند. در بخش همبستگی، نتایج آزمون اسپیرمن نشان داد که در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، شیراز و فردوسی رابطه آماری معناداری بین شاخص استناد و نمره آلتمتریک وجود دارد (p-value< 0/05).

    نتیجه گیری

    مقالاتی که استناد بیشتری دریافت می کنند لزوما در شبکه های اجتماعی حضور بیشتری ندارند.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، دگرسنجه، ایران، دانشگاه ها، کووید-19
  • منصوره صراطی شیرازی* صفحات 101-115
    سابقه و هدف

     هدف از انجام این پژوهش مطالعه کارنامه پژوهشی ایران از جنبه های مختلف کمی و کیفی در صنایع مختلف و بررسی تاثیر حمایت های مالی و همکاری علمی بر این پژوهش ها است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش اسنادی است و با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه انتشارات علمی صنایع ایران در پایگاه وب آو ساینس در بازه زمانی 2019 -2010 می باشد که تعداد آن 4902 مدرک است. برای تشخیص نوع سازمان ها در پایگاه وب آو ساینس، از برچسب آدرس سازمانی، و برای دسته بندی صنایع از رده بندی بین المللی استاندارد صنعتی و به منظور محاسبه نرخ رشد، از نرخ رشد نمایی استفاده شده است. روش های آماری به کار رفته در این پژوهش آزمون مجذور کای و آزمون تی مستقل می باشد.

    یافته ها

    نرخ رشد تولیدات علمی صنایع در این دوره، برابر 0/097 می باشد. بیشترین همکاری صنایع ایران، با دانشگاه های داخلی (4056 مدرک) و سپس دانشگاه های خارجی (1054 مدرک) بوده است و سازمان های دولتی خارجی (82 مدرک) و صنایع خارجی (50 مدرک) کمترین میزان همکاری را داشته اند. بیشترین انتشارات علمی صنایع در رده ساخت و تولید می باشد که در حدود 42 درصد تولیدات را شامل می شود و رده معدن کاری و استخراج منابع و نیز رده تامین برق و گاز به ترتیب با 20 و 11 درصد تولیدات در رده های بعدی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    حمایت مالی بر کیفیت پژوهش و به عبارتی استنادهای دریافتی مدارک تاثیرگذار است؛ اما شاخص استناد به ازای هر مدرک بر اساس سازمان های همکار اختلاف معنی داری را نشان ندادند.

    کلیدواژگان: صنعت، تولیدات علمی، فناوری، رده بندی صنعتی
  • مهدی سبک رو*، سعید سعیدا اردکانی، مهشید پورحسین، مسعود شریفی صفحات 116-128
    سابقه و هدف

     استفاده از تکنیک علم سنجی جهت کسب بینشی جامع در زمینه تحقیقات مربوط به کارکنان دانشی اقدامی نوین بوده و امکان درک جامعی از مجموعه گسترده ای از مقالات و تحقیقات منتشرشده را برای محققان فراهم می سازد. هدف از مطالعه پیش رو، تحلیل و نگاشت تولیدات علمی بین المللی در زمینه کارکنان دانشی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش های علم سنجی و با فن تحلیل هم نویسندگی و هم واژگانی انجام شده است. جامعه آماری شامل 1976 مقاله نمایه شده در Web of Science در کارکنان دانشی در بازه زمانی 1929 تا 2021 بود که با استفاده از روش های آمار توصیفی در نرم افزارهای VOSviewer، PreMap و BibExcel بررسی شده اند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان دهنده ی روند صعودی انتشار مقالات حوزه کارکنان دانشی در ده سال اخیر بود. بر اساس نقشه های حاصل شده از تحلیل مدارک مورد مطالعه، مفاهیمی از قبیل: اقتصاد تجاری، بهداشت شغلی محیط عمومی و علوم کامپیوتر از جمله پرکاربردترین زمینه ها در حوزه ی تحقیقات کارکنان دانشی در سطح بین المللی به شمار می روند. نتایج این پژوهش نشان داد که نقشه علمی حوزه کارکنان دانشی از 7 خوشه موضوعی تشکیل شده که خوشه ها به ترتیب در مورد ویژگی شغلی کارکنان دانشی، عوامل زمینه ای محیط کار، عوامل نگه دارنده شغلی، ویژگی های مربوط به ارتباط میان کارکنان، سلامت، عوامل انگیزشی شغلی، مدیریت دانش و جنبه های عمومی کار دانشی مربوط می شود.

    نتیجه گیری

    ترسیم نقشه های هم واژگانی در مقاطع زمانی مختلف مورد بررسی، تغییرات و پایداری هایی را در مفاهیم و واژه های مرتبط با حوزه ی کارکنان دانشی نشان می دهد. با بررسی پارادایم، تحول کمات کلیدی مشخص شد، واژه های کلیدی نیز از تمرکز بر عوامل اصلی تفاوت میان کارکنان دانشی با سایر کارکنان به سمت عوامل روانی مربوط به کارکنان و عوامل انگیزشی برای نگهداری این کارکنان تغییر کردند.

    کلیدواژگان: کارکنان دانشی، نقشه علمی، تحلیل هم نویسندگی، مقالات
|
  • Zahra Zamani, Fatemeh Maleki Borjeloo* Pages 1-13
    Background and aim

    For any progress, countries need scientific outputs, and that is only possible through research. Therefore, the aim of this study was to analyze the status of scientific outputs of Qom University in the Web of Science (WoS), emphasizing scientific collaboration and mapping co-authorship networks.

    Materials and methods

    This applied documentary study was conducted using scientometric techniques and social network analysis. The research population was 1222 documents of scientific outputs of Qom University indexed in the WoS from 2002 to 2019. Data were analyzed using Excel, Bib Excel, Isi.exe, SPSS 25, UCINET as well as descriptive and analytical statistics. Netdraw software was used to map the network, and the Spearman test was applied to identify the relationship between research variables.

    Findings

    Findings showed that the trend of scientific outputs of Qom University in the studied years was upward, and the growth rate of total scientific outputs of this university was 39%. Most scientific outputs were in the fields of chemistry, engineering and mathematics, and 90% of the indexed documents were research articles. In terms of co-authorship pattern, three co-authors were the most one so that the most collaboration was with universities of Islamic Azad, Soran in Iraq and Payam-e-Noor as well as with countries of the United States, Iraq and Australia. Nasrullahzadeh, Ehsani and Bayat had the highest centrality in terms of index, closeness and intermediate, respectively. Moreover, the density of the network was 0.004, and there was a significant and direct relationship between scientific outputs and centrality indicators.

    Conclusion

    In terms of growth rate, the scientific outputs of Qom University have no desirable condition, and in terms of co-authorship pattern, three co-authors are the most one.

    Keywords: Scientific outputs, Qom University, Co-authorship network, Centrality indicators, Scientific collaboration
  • Farzaneh Mohammadijozdani*, Mansoureh Tabbakhan Esfahani Pages 14-24
    Background and aim

    Self-citation occurs when the author cites his/her own previous scientific works. The purpose of this study was to investigate the effect of self-citation on the H- index of faculty members of the top 5 engineering universities in Iran based on the Scopus database.

    Materials and methods

    This applied study was conducted using scientometric method. The statistical population was 303 faculty members of universities (Sharif, Amirkabir University of Technology, Isfahan University of Technology, Iran University of Science & Technology, Babol Noshirvani University of Technology) with an H-index of more than 20 in the Scopus during 2015-2019. The data were analyzed in Excel and SPSS-19, and the Spearman correlation test was applied to determine the relationship between the variables.

    Findings

    The results showed that the faculty members of mechanics, materials and chemical engineering had the highest index with 1376, 1248 and 1176 articles before the removal of self-citation, respectively. Moreover, after the removal of self-citation, the mentioned fields of study had a high H-index with 1271, 1183 and 1087 articles, respectively. After removing the self-citation of the chemistry field with a decrease of 112 units, the most and least change was related to the field of architecture with a decrease of 2 units in the H-index; the highest and lowest impacts of the H-index after removing the citations were related to Noshirvani University and Sharif University, respectively. In addition, it was found there was a significant relationship between the self-citation of the faculty members and the number of articles in the study population.

    Conclusion

    The results of the study indicated that self-citation in Sharif University and Babol Noshirvani University of Technology had the least and most impact on the H-index of faculty members.

    Keywords: Self-citation, Hersh index, Faculty members, University, Iran
  • Ali Ouchi, Elaheh Hosseini, MohammadKarim Saberi*, Nasim Ansari Pages 25-40
    Background and aim

    Altmetrics indicators can be used alongside traditional bibliometric concepts based on citation analysis to evaluate the impact of scientific publications via the web. The aim of this study was to analyze the presence of articles of Hamadan University of Medical Sciences in social media to determine the interests of the researchers via social media.

    Materials and methods

    This descriptive study was performed using Altmetric indicators. The statistical population of the study included 3757 research outputs, published by faculty members and researchers of Hamadan University of Medical Sciences in the Scopus citation database from 1992 to the end of 2018. No sampling was performed and all the research outputs were included in the study as a sample size. Excel and SPSS were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that out of 3757 research outputs, 665 outputs (18%) were shared at least once in tools and social networks and had Altmetrics Attention Scores (AAS). Mendeley was one of the most-mentioned social media sites (631 articles, 16.79%). In terms of professional status, Mendeley readers were mostly master students (4594 people). In total, users in more than 64 countries tweeted the research outputs 9707 times. There was a significant positive relationship between Altmetric indicators and citation numbers of the research outputs (P<0.001).

    Conclusion

    Social media has a positive effect on societal impact and increases the citation rate of scientific research outputs. Therefore, the affiliated researchers can increase their citations, impact and visibility by sharing their work on social media, particularly Mendeley.

    Keywords: Altmetrics, Bibliometrics, Social media, Hamadan University of Medical Sciences, Research outputs
  • Ali Sharafi*, Ali Shaghaghi Pages 41-51
    Background and aim

    Drawing the scientific collaboration maps is very important for analyzing and identifying scientific collaborations in different subject areas of science. Therefore, the aim of this was to scientometrically analyze intellectual capital articles and draw the scientific collaboration map in this area.

    Materials and methods

    This applied study was performed using a scientometric approach. The statistical population of the study included 2077 intellectual capital articles indexed in the Web of Science (WoS) citation database during 1985-2018. In addition, the VOSviewer software was used to draw the scientific collaboration maps of authors, countries, journals, organizations and keyword co-occurrences.

    Findings

    The findings showed that the publication and citation trend of the intellectual capital articles in the WoS was ascending; Dumay with 30 citations and 620 documents and Bontis with14 documents and 463 citations. The most cited authors, countries, universities, journals and keywords in this field were in the following order: Countries including United States (361 documents and 5745 citations), the United Kingdom (199 documents and 3492 citations) and Spain (171 documents and 1591 citations); Universities like Macquarie University of Australia (32 documents and 467 citations) and McMaster University of Canada (26 documents and 697 citations); Journals such as Intellectual Capital (127 documents), Knowledge Management Research and Practice (53 documents), Management Decision (881 citations) and Expert Systems with Applications (786 citations); and keywords of Capital (901 documents and 11229 citations), Intellectual (817 documents and 9041citations) and Knowledge (267 documents and 2763 citations). Moreover, the keyword co-occurrence map was more coherent than the co-citation and co-authorship map of the authors, universities, countries and journals.

    Conclusion

    Citation and scientific collaboration in the intellectual capital articles despite the upward trend is weak; therefore, policymakers in this field should make the necessary plans to improve and strengthen scientific collaboration.

    Keywords: Drawing of the scientific map, Articles, Intellectual capital, Scientometrics, Scientific collaboration, Web of Science citation database
  • Yahya Kamali*, Sedigheh Sheikhzadeh Jooshani Pages 52-65
    Background and aim

    One of the main indicators of the development of a science discipline is the scientific outputs and articles. The aim of this study was to investigate the characteristics of articles published in the Politics Quarterly, Journal of University of Tehran from spring 2013 to winter 2020.

    Materials and methods

    The population of this systematic review study included 274 articles published in the study period. First, the data were collected using a comprehensive form for summarizing, and the information was extracted based on four criteria: form, structure, method and content of articles as well as totally 19 indicators.

    Findings

    Findings showed that according to the criteria of the research form, 91.2% of the authors were male, and the faculty members of the University of Tehran with 55.1% had the highest share in publishing articles. The academic rank of the first author of 48.9% of the articles was assistant professor. Based on the structure of the research, the title of 62.7% of the articles was very relevant to the content. In terms of the structured abstract, 71.5 articles fell into the "low structured" range. In terms of the comprehensiveness of the components of the article, 55.8% were in the "low" range. Based on the results, 81.7% of the articles were interpretive and 80.6% of them used the documentary technique. Totally, 79.1% did not use a method to analyze the data and 84.6% did not use a method to validate the findings. According to the content criterion, 35.4% of the articles were aimed at commentary and 35.4% were in the field of political thought. Moreover, 82.8% were not review articles and 33.9% did not mention the theoretical framework.

    Conclusion

    The results of the current study indicated that the reviewed articles had problems in terms of form, structure, method and content. These problems are more in the structure and method of articles.

    Keywords: Systematic review, Content analysis, Articles, Politics Quarterly
  • Mohsen Nazarzadeh Zare*, Amirhossein Mardani Pages 66-78
    Background and aim

    The effects of academic inbreeding on research productivity in each higher education system can be different. Thus, the aim of this study was to analyze the research productivity of inbred and non-inbred faculty members in the top three universities in Iran.

    Materials and methods

    This quantitative descriptive study was performed using the scientometric method. The study population included inbred and non-inbred faculty members with the academic rank of assistant professor in the top three universities of Iran in the Shanghai ranking system based on an index of research productivity in three disciplinary areas of technical engineering, medical sciences and human-social sciences. Data were collected from the Scopus database.

    Findings

    The findings showed that inbred faculties (26%) had more publications than non-inbred ones. Furthermore, the citations and H-index of publications of inbred faculties were 24.4% and 5.1%, which were more than those of non-inbred ones, respectively. Non-inbred faculties compared to inbred ones were more successful in attracting research funding. Inbred faculties (40.26%) were more willing to intra-organizational collaboration and non-inbred faculties (13.54%) were more willing to collaborate internationally.

    Conclusion

    Overall, the results of this study indicated that the scientific effectiveness of inbred faculties was higher than that of non-inbred faculties. Moreover, the rate of obtaining funding for non-inbred faculties was higher than inbred faculties, and eventually, inbred faculties tended to collaborate within an organization, while non-inbred faculties tended to collaborate at the international level.

    Keywords: Academic inbreeding, Inbred faculties, Non-inbred faculties, Research productivity, Iranian universities
  • Abdolhossein Farajpahlou, Shahnaz Khademizadeh*, Fatemeh Rafieinasab Pages 79-89
    Background and aim

    Meaning theories have been used in many sciences, including philosophy, computer science, library and information sciences psychology and linguistics due to their specific nature and the way they look at the content and meaning of the message. The aim of this study was to review the published documents, draw and analyze the structure of the scientific map of the outputs of sense-making and semantic theories through lexical coherence analysis in the Scopus database.

    Materials and methods

    This descriptive and applied study was conducted to investigate and evaluate the international scientific products related to sense-making and semantic theories based on a scientometric approach. The statistical population of this study was all articles published and related to this field.

    Findings

    Based on the data obtained from the Scopus database, a scientific map of this field was drawn, and it was found that the scientific structure of meaning theories consisted of four main thematic clusters. Moreover, “meaning, management, interview and student” were the main words in this field. In this area, the publication of scientific outputs had a growing trend so that the United States, the United Kingdom and Australia had the most scientific output. The Universities of Sussex and Oxford in the United Kingdom had the highest output in this area.

    Conclusion

    This study not only expressed the important lexical relationships of top individuals and organizations as well as the growth and type of outputs in this field but also indicated the most widely used and most referenced thematic areas of meaning theories. In addition, there was no correlation between different fields of science in the application of meaning theory and meaning in general, and gaps were observed in the scientific structure of this field.

    Keywords: Meaning theories, Semantics, Scientometrics, Co-occurrence of words
  • Amir Ghasemian, AmirReza Asnafi*, Samaneh Hadadgar, Fatemeh Mirzaei Pages 90-100
    Background and aim

    Scientific infrastructures of societies would be mainly constructed in universities and academic environments. As a result, considering research outputs and performances in academic departments are of high significance. The current study aimed at investigating the research outputs of Iran’s top universities as mentioned in social media on the COVID-19 pandemic.

    Materials and methods

    Scientometric (Quantity and Scientific productions) and Altmetric (Mentions Bookmarks and altmetric scores) indices were considered as the research methodology. The population of this study was COVID-19 research outputs of the Scopus database from the top universities of Iran including Tehran University, Shahid Beheshti University, Tarbiat Modares University, Allameh Tabataba’i University, Isfahan University, Shiraz University, Ferdowsi University of Mashhad and Tabriz University in 2020. Data were collected from the Scopus and Altmetric Explorer databases and were analyzed using the descriptive statistics and Spearman correlation test.

    Findings

    The University of Tehran had the highest rank with 1409 research outputs on the COVID-19. The highest international cooperation was made with the United States, Britain and Canada, respectively. The major social media used were Twitter and Mendeley. The results of the Spearman correlation test revealed that there was a statistically significant relationship between citation index and altmetric score (p-value< 0/05) regarding the research outputs of Tehran University, Shahid Beheshti University, Shiraz University and Ferdowsi University of Mashhad.

    Conclusion

    Publications receiving more citations are not necessarily mentioned in social media.

    Keywords: Scientific productions, Scientometrics, Altmetrics, Iran, Universities, Covid-19
  • Mansoureh Serati Shirazi* Pages 101-115
    Background and aim

    The aim of this study was to investigate the research portfolio of different Iranian industries in various quantitative and qualitative aspects and the effect of financial support and scientific collaboration on these researches.

    Materials and methods

    This study was conducted using a documentary method based on a scientometric approach. The population of the research consisted of Iranian industries’ scientific publications from 2010 to 2019, indexed in the Web of Science (WoS) (n=4902 documents). The organizational address label was used to identify the type of organizations in the WoS, and the “International Standard Industrial Classification of all Economic Activities (ISIC)” was applied to classify industries. In order to calculate the growth rate, the “exponential growth rate” was utilized.  Data were statistically analyzed using Chi-square and independent
    t-tests.

    Findings

    The growth rate of these researches was about 0.097 during this period. The most collaboration of Iranian industries was with national (4056 documents) and foreign (1054 documents) universities, and the least collaboration was with foreign government organizations (82 documents), and foreign industries (50 documents). Most of those scientific publications were in the class of “Manufacturing” (42%), “Mining and Quarrying” (20%) and “Electricity and Gas Supply” (10%), respectively.

    Conclusion

    Financial supports affect the quality of research and in other words, citations received documents. However, the citation index for each document based on collaborative organizations had no significant difference.

    Keywords: Industry, Scientific outputs, Technology, Industrial classification
  • Mehdi Sabokro*, Saeid Saeida Ardakani, Mahshid Pourhossein, Masoud Sharifi Pages 116-128
    Background and aim

    Utilizing scientometric techniques to acquire an in-depth understanding of research on knowledge workers is a novel approach that can provide a comprehensive understanding of a wide range of published articles and research for researchers. The aim of this study was to analyze and map international scientific outputs in the realm of knowledge workers.

    Materials and methods

    This applied research was performed using scientometric method through co-authorship and co-word analysis. This study examined 1976 articles on knowledge workers, indexed in the Web of Science from 1929 to 2021. These articles were analyzed using descriptive statistics methods in VOSviewer, PreMap, and BibExcel software.

    Findings

    There has been an upward trend in publishing articles on knowledge workers in the last ten years. According to the maps derived from the analysis of the studied documents, business economics, occupational health of the public environment and computer science were the most commonly used subjects in researching knowledge workers internationally. This study showed that the scientific map of knowledge workers consisted of 7 thematic clusters. The clusters were occupational characteristics of knowledge workers, contextual factors of the work environment, occupational maintenance factors, characteristics of communication between employees, health, motivational factors, knowledge management and general aspects of knowledge work, respectively.

    Conclusion

    Drawing co-word mapping in different studied periods indicated changes and constants in concepts and terms related to the field of knowledge workers. The paradigm was examined to identify the evolution of keywords, changed from focusing on the main factors of the difference between knowledge workers and other workers to psychological factors related to workers and motivational factors for retaining these workers.

    Keywords: Knowledge workers, Scientific map, Co-authorship analysis, Articles