فهرست مطالب

تحقیقات تولیدات دامی - سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر هادی پور، اردشیر محیط*، حسن درمانی کوهی، فرزاد هاشم زاده صفحات 1-17
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر کاهش سطح پروتیین خام جیره و افزودن کنجاله های سویا و کلزای اکسترود شده بر فراسنجه های خونی و شکمبه ای، جمعیت متانوژن ها و با کتری های با تولید آمونیاک زیاد (HAB) شکمبه گوساله های پرواری بود. بدین منظور، 36 راس گوساله نر پرواری در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (کنجاله سویا) (15=CP درصد)، 2) کنجاله سویا (13=CP درصد، 13SBM)، 3) کنجاله سویای اکسترود (13=CP درصد، EXSBM)، 4) کنجاله کلزا (13=CP درصد، 13CM)، 5) کنجاله کلزای اکسترود (13=CP درصد، EXCM)، و 6) پودر ماهی (13=CP درصد، FM) بودند. غلظت آلبومین، پروتیین تام، کراتینین و نیتروژن اوره ای خون در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد، کاهش یافت (05/0>P). بالاترین میزان آمونیاک و استات شکمبه و کمترین میزان پروپیونات و اسیدهای چرب فرار در گروه شاهد مشاهده شد (05/0>P). کمترین جمعیت HAB شکمبه در تیمارهای تغذیه شده با کنجاله سویا و کلزای اکسترود شده و سپس در دیگر تیمارهای با پروتیین پایین بود و در تیمار شاهد بیشترین بود (05/0>P). همچنین تیمارهای دریافت کننده کنجاله سویا و کلزای اکسترود شده دارای جمعیت کمتری از متانوژن ها نسبت به گروه شاهد بودند (05/0>P). با توجه به نتایج به دست آمده، کاهش سطح CP جیره و عمل اکسترود کردن کنجاله سویا و کلزا سبب کاهش جمعیت HAB و آمونیاک شکمبه و اوره خون شد. در ضمن، اکسترود کردن، جمعیت متانوژن ها و نسبت استات به پروپیونات را کاهش و موجب افزایش غلظت تام اسیدهای چرب فرار به عنوان شاخصی از بهبود راندمان تخمیر شکمبه، شد.
    کلیدواژگان: اکستروژن، آمونیاک، پروتئین، گوساله پرواری، متان
  • مرضیه قربانی*، محمدحسین کیانمهر، اکبر عرب حسینی، احسان سرلکی، علیرضا آقاشاهی، علی اسدی الموتی صفحات 19-34

    در این پژوهش از اکسیدکننده قوی ازن به منظور افزایش لیگنین زدایی و از قلیای اوره به عنوان منبع نیتروژنی برای بهبود ارزش تغذیه ای کاه گندم استفاده شد. آزمایش با چهار تیمار و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی کاه گندم شامل: 1- نمونه بدون عمل آوری، 2- عمل آوری شده با اوره (مقدار سه درصد وزنی، 24 ساعت)، 3- عمل آوری شده با ازن (سه گرم بر ساعت، 45 دقیقه)، و 4- عمل آوری شده ترکیبی با ازن (سه گرم بر ساعت، 45 دقیقه) و اوره (سه درصد وزنی، 24 ساعت) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای عمل آوری شده با ازن منجر به بهبود قابل ملاحظه ای (01/0P<) در ارزش تغذیه ای کاه گندم تیمارهای ازن و ازن-اوره نسبت به نمونه بدون عمل آوری شدند. بر اساس نتایج، عمل آوری ترکیبی ازن-اوره نسبت به عمل آوری با اوره تنها و ازن تنها منجر به کاهش 28/18، 97/7 و 50 درصدی به ترتیب در الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و لیگنین، افزایش 3/333، 5/22، 67/23 و 34/35 درصدی به ترتیب در پروتیین خام، نیتروژن آلی پیوندی، مواد مغذی قابل هضم و ارزش خوراک نسبی شد. همچنین عمل آوری با ازن-اوره سبب افزایش 21/100، 76/63، 93/34 و 43/46 درصدی به ترتیب در گاز تولیدی (24 ساعت انکوباسیون)، انرژی قابل سوخت و ساز، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر نسبت به نمونه بدون عمل آوری شد. از نتایج پژوهش حاضر می توان استباط کرد که روش عمل آوری ترکیبی ازن-اوره با روش های سنتی و نوین عمل آوری قابل مقایسه است و می تواند به عنوان جایگزین مناسبی در عمل آوری کاه های کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوره، تولید گاز آزمایشگاهی، طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، کاه گندم، گاز ازن
  • پروین نصر چالشتری، امیر فدایی فر*، ایوب عزیزی، آرش آذرفر صفحات 35-47

    به منظور بررسی تولید و ترکیب شیر و برخی فراسنجه های خونی میش های آبستن دریافت کننده بلوس آهسته رهش مس، 120 راس میش لری بختیاری آبستن (شکم زایش سوم و چهارم با اسکور 3 تا 5/3) به صورت کاملا تصادفی به سه گروه 40 راسی تقسیم شدند: 1) میش های شاهد (79/5 میلی گرم مس در کیلوگرم ماده خشک)، 2) میش های آبستن دریافت کننده سطح دو میلی گرم مس در روز (یک عدد بلوس)، و 3) میش های آبستن دریافت کننده سطح چهار میلی گرم مس در روز (دو عدد بلوس). شصت روز قبل از تاریخ پیش بینی زایمان، بلوس مورد نظر به گروه های مختلف خورانده شد. در 60 روز قبل از زایمان، 10 و 60 روز بعد از زایمان از میش ‍ ها خون گیری به عمل آمد. غلظت های مس و سرولوپلاسمین سرم و تعداد گلبول های سفید خون در میش های دریافت کننده یک یا دو عدد بلوس مس نسبت به شاهد بیشتر بود (05/0>P). تولید شیر، مقدار پروتیین و مقدار مواد جامد بدون چربی شیر در میش های دریافت کننده دو عدد بلوس مس نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (05/0>P). همچنین میش های دریافت کننده یک عدد بلوس مس نیز نسبت به تیمار شاهد دارای تولید شیر، مقدار پروتیین و مقدار مواد جامد بدون چربی شیر بیشتری بودند (05/0>P). درصد چربی شیر در تیمار شاهد نسبت به میش های دریافت کننده دو عدد بلوس مس بیشتر بود (05/0>P). مقدار مس شیر در میش های دریافت کننده یک یا دو عدد بلوس مس نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0>P). به طور کلی، هر دو سطح مس سبب بهبود تولید شیر و برخی فراسنجه های خون میش ها شد، اما سطح چهار میلی گرم مس به دلیل تولید شیر بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سرولوپلاسمین، عملکرد، گوسفند، هماتولوژی
  • امیر یاوری، محمدمهدی معینی*، فردین هژبری صفحات 49-59

    در این مطالعه، تاثیر تغذیه سیاه دانه و زیره سیاه بر رشد، متابولیت های خونی، هورمون های تیروییدی و فعالیت آنزیم های کبدی بره ها در شرایط چرای در مرتع بررسی شد. تعداد 24 راس بره نر سنجابی با سن چهار تا پنج ماه (وزن زنده 9/0±30 کیلوگرم) به مدت 70 روز در چهار گروه شش راسی در قالب طرح کاملا تصادفی به تیمارهای آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارها شامل گروه 1: شاهد (علوفه مرتعی)، گروه 2: علوفه مرتعی به علاوه 3/0گرم زیره سیاه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، گروه 3: علوفه مرتعی به علاوه 3/0 گرم سیاه دانه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و گروه 4: علوفه مرتعی به علاوه 15/0 گرم زیره سیاه + 15/0 گرم سیاه دانه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بودند. نمونه های خون بره ها در روزهای اول، 35 و 70 دوره آزمایش جمع آوری شدند. بره ها هر دو هفته یک بار وزن کشی شدند. تغذیه سیاه دانه و زیره سیاه بر افزایش وزن و رشد بره ها تاثیر معنی داری نداشت، اما موجب افزایش غلظت پروتیین کل خون در تیمارها نسبت به گروه شاهد شد. میزان اوره خون بره های دریافت کننده هر دو مکمل نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. غلظت تیروکسین در بره های تغذیه شده با جیره حاوی زیره سیاه بیشتر از سایر گروه ها بود (05/0>P). فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در گروه های دریافت کننده مکمل های گیاهی کمتر از گروه شاهد بود (05/0P<). در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد تغذیه سیاه دانه و زیره سیاه به عنوان مکمل گیاهی در مقادیر ذکر شده منجر به بهبود برخی فراسنجه های خونی شد، اما بر عملکرد رشد تاثیر معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنزیم های کبدی، گیاه دارویی، متابولیت های خون، هورمون های تیروئیدی
  • سید همایون فرهنگ فر*، محدثه جعفری، محمدباقر منتظر تربتی، محمدباقر صیاد نژاد صفحات 61-72

    هدف از این تحقیق، تجزیه ژنتیکی صفت تولید شیر دوره اول شیردهی و ارزیابی اثر انتخاب برای آن بر ارزش فنوتیپی سن نخستین زایش گاوهای شیری ایران با استفاده از رگرسیون کوآنتایل بود. برای این منظور، رکوردهای تولید شیر دوره اول شیردهی 327190 راس گاو شیری شکم زایش اول حاصل از 5260 راس گاو نر و 235172 گاو ماده) در 637 گله که طی سال های 1376 تا 1394 زایش داشتند، مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه ژنتیکی صفت مزبور با استفاده از یک مدل دام انجام شد. در مدل، آثار ثابت استان، گله، سال و ماه زایش، متغیرهای کمکی تعداد روزهای شیردهی، سن نخستین زایش و درصد ژن هلشتاین، و اثر تصادفی گاو گنجانده شدند. مدل مذکور با استفاده از نرم افزار DMU بر داده ها برازش داده شد. تابعیت سن نخستین زایش بر حسب ارزش اصلاحی پیش بینی شده برای صفت تولید شیر دوره اول شیردهی با یک مدل رگرسیون کوآنتایل محاسبه شد. یافته ها نشان داد وراثت پذیری صفت تولید شیر دوره اول شیردهی برابر با 276/0 بود. بهبود ژنتیکی سالانه در گاوهای زینه و اصیل هلشتاین به ترتیب برابر با 352/17 (913/0R2=) و 398/23 (962/0R2=) کیلوگرم بود (0001/0P<). در صدک های مختلف سن نخستین زایش، ضریب تابعیت برآورد شده منفی بود و در دامنه 0009/0- تا 0344/0- (ماه بر کیلوگرم) تغییرات داشت که نشان می دهد ارتباط توان ژنتیکی گاوها برای تولید شیر وابسته به شکل توزیع فنوتیپی سن نخستین زایش است.

    کلیدواژگان: تولید شیر دوره اول شیردهی، رگرسیون کوآنتایل، سن نخستین زایش، گاو شیری، مدل دام
  • مرتضی بیطرف ثانی*، مهدی خجسته کی، جواد زارع هرفته، علی شفیع نادری صفحات 73-81
    هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین بهترین مدل ریاضی جهت توصیف منحنی رشد شترهای تک کوهانه بود. بدین منظور از رکوردهای ثبت شده بین سال های 1369 تا 1397 در ایستگاه تحقیق و توسعه شتر تک کوهانه واقع در شهرستان بافق استان یزد، استفاده شد. رکوردهای مورد استفاده شامل وزن بدن 747 نفر شتر تک کوهانه در سنین مختلف (از تولد تا 14 ماهگی) بود. به منظور تعیین بهترین مدل توصیف کننده منحنی رشد شترهای تک کوهانه، هشت مدل ریاضی مختلف شامل مدل خطی، و مدل های غیرخطی شامل درجه دوم، درجه سوم، گومپرتز، برودی، لجستیک، مونومولکولار و فون برتالنفی با هم مقایسه شدند. سن شترها به عنوان متغیر مستقل و وزن شترها به عنوان متغیر وابسته در مدل وارد شدند. معیار مقایسه کارآیی مدل ها، دارا بودن بالاترین مقدار ضریب تعیین تصحیح شده (R2adj) و یا کمترین مقدار معیار اطلاعات آکاییک (AIC) و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) بود. بر اساس نتایج این مطالعه، دقت معادلات خطی، درجه دوم و درجه سوم در توصیف منحنی رشد شترهای تک کوهانه نسبت به مدل های گومپرتز، لجستیک، مونوملکولار، فون برتالنفی و برودی به مقدار قابل توجهی کمتر بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد وزن شترها از روی سن آنها تا سن شیرگیری (200 روزگی) با دقت بالایی قابل تخمین است، اما پس از شیرگیری به دلیل تاثیر شرایط محیطی مختلف بر رشد شترها و تغییر ناگهانی نوع خوراک، افزایش وزن شترها با افزایش سن آنها رابطه خطی نداشته و بهتر است علاوه بر سن از سایر فراسنجه ها نظیر ابعاد بدن برای تخمین دقیق وزن شترها استفاده شود.
    کلیدواژگان: سن، شتر تک کوهانه، منحنی رشد، مدل های ریاضی
  • ادریس سعیدی، جعفر فخرائی*، حسین منصوری یاراحمدی، سمیه مجاهدی صفحات 83-91

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر فرآوری دانه های جو و ذرت (پرک شده با بخار یا بلغور شده) و افزودن پروبیوتیک حاوی انتروکوکوس فاسیوم (Enterococcus faecium، 10 گرم در روز با دوز 1011×5/2 واحد تشکیل دهنده کلونی) در جیره، بر قابلیت هضم مواد مغذی، pH مدفوع، گلوکز خون و آسیب های پاتولوژیک در اسب های بالغ نژاد کرد بود. در این آزمایش از 12 راس اسب بالغ با میانگین وزن 43±416 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین تکرار شده 4×4 به روش فاکتوریل 2×2 استفاده شد. آزمایش در چهار دوره 28 روزه، شامل 21 روز برای سازگاری و هفت روز برای نمونه برداری، انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از جیره های (با نسبت 60 به 40 علوفه به کنسانتره) حاوی: 1) غلات بلغور شده بدون پروبیوتیک، 2) غلات بلغور شده همراه با پروبیوتیک به میزان 10 گرم در روز به ازای هر اسب، 3) غلات پرک شده با بخار بدون پروبیوتیک و 4) غلات پرک شده با بخار همراه با پروبیوتیک به میزان 10 گرم در روز به ازای هر اسب. نتایج نشان داد قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، NDF، ADF، گلوکز خون، وقوع لنگش و کولیک تحت تاثیر پرک کردن غلات با بخار، افزودن پروبیوتیک و اثر متقابل آنها قرار نگرفت (05/0<P). میانگین pH مدفوع در تیمارهای مختلف برابر با 57/6 بود و تحت تاثیر نوع فرآوری غله، افزودن پروبیوتیک و اثر متقابل آنها قرار نگرفت (05/0<P). در مجموع، تغذیه غلات پرک شده با بخار به جای غلات بلغور شده و کاربرد 10 گرم پروبیوتیک انتروکوکوس فاسیوم به ازای هر راس حیوان در جیره اسب، تاثیری بر قابلیت هضم، pH مدفوع، گلوکز خون، وقوع لنگش و کولیک نداشت. به هر حال، تاثیر تغذیه با سطوح بالاتر پروبیوتیک انتروکوکوس فاسیوم در جیره های حاوی سطح بالاتری از غلات فرآوری شده می تواند بررسی شود.

    کلیدواژگان: اسب، انتروکوکوس فاسیوم، فرآوری غلات، قابلیت هضم
  • فرهاد رستمی، کامران طاهرپور*، محمد اکبری قرائی، حسینعلی قاسمی، حسن شیرزادی صفحات 93-107
    به منظور بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه داری، ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم بر عملکرد، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 350 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (10 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شرایط محیطی طبیعی (شاهد منفی)، گروه تنش گرمایی (شاهد مثبت)، و بقیه گروه ها در شرایط تنش گرمایی و تغذیه شده با جیره حاوی 200 پی پی ام ویتامین E، 500 پی پی ام ویتامین C، 3/0 پی پی ام سلنیوم، و یا 200 و 400 پی پی ام عصاره گیاه تشنه داری بودند. از روز اول تا پایان دوره پرورش به مدت هشت ساعت (10 صبح تا 6 عصر)، دمای 2±34 درجه سلسیوس به منظور ایجاد تنش گرمایی، اعمال شد. نتایج آزمایش نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی سبب بهبود میانگین وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، شاخص عملکرد، نسبت هتروفیل به لنفوسیت، تیترIgG  و تیتر کلی ثانویه بر علیه گلبول قرمز خون گوسفندی و ایمنی سلولی در پاسخ به تزریق زیر پوستی فیتوهماگلوتینین در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شد (05/0P<) و بهترین عملکرد به ترتیب در تیمارهای شاهد منفی، سطح بالای عصاره تشنه داری و ویتامین E مشاهده شد. همه تیمارهای آزمایشی به استثنای تیمارهای سلنیوم و سطح پایین عصاره تشنه داری موجب افزایش لنفوسیت و پتاسیم خون در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شدند (05/0P<). به طور کلی، سطح 400 پی پی ام عصاره تشنه داری در جیره غذایی مشابه با ویتامین E تاثیر مفیدی بر عملکرد رشد، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی طی تنش گرمایی داشت.
    کلیدواژگان: ایمنی، تنش گرمایی، جوجه های گوشتی، عصاره تشنه داری، ویتامین
  • محمدکریم معتمد*، فاطمه قربانی پیرعلیدهی، سید نصیر سعیدی صفحات 109-123

    تحقیق توصیفی-پیمایشی حاضر با هدف بررسی نگرش پرواربندان در ارتباط با عوامل موثر بر توسعه واحد های پرواربندی گوساله نر در استان گیلان به انجام رسید. داده های مطالعه حاضر با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد که روایی آن به وسیله 10  نفر از اساتید فن انجام پذیرفت و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر با 92/0 به دست آمد. جامعه مورد مطالعه، پرواربندان 52 واحد فعال پرواربندی در استان گیلان بوده که به صورت تمام شمار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین کارآیی فنی با استفاده از رویکرد بازده متغیر و ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب برابر با 961/0 و 941/0 بوده که کارآیی بالای تولید واحدهای پرواربندی در استان گیلان را نشان می دهند و همچنین رضایت پرواربندان از ادامه فعالیت کاری در حد متوسط عنوان شد. تحقیق حاضر همچنین به دنبال بررسی نگرش پرواربندان در ارتباط با عوامل موثر بر توسعه واحدهای پرواربندی گوساله نر در استان گیلان بود که نگرش پرواربندان را در ارتباط با ابعاد اجتماعی، اقتصادی، تعاونی های پرواربندان، ساختاری و ارایه کلاس های آموزشی- ترویجی مورد بررسی قرار داد. نتایج نشان داد که از نقطه نظر پرواربندان، شاخص های اقتصادی، ساختاری و شرکت در کلاس های آموزشی-ترویجی تاثیر قابل ملاحظه ای روی پرواربندی دارند و حدود 95 درصد از تغییرات آن را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: استان گیلان، کارآیی فنی، نگرش پرواربندان، وضعیت اقتصادی پرواربندان
|
  • A. Hadipour, A. Mohit *, H. Darmani Kuhi, F. Hashemzadeh Pages 1-17
    This study aimed to investigate the effect of reducing the dietary level of crude protein (CP) and inclusion of extruded soybean meal (SBM) and canola meal (CM) on blood and ruminal parameters, the population of methanogens, and hyper-ammonia producing bacteria (HAB) of feedlot calves. To this purpose, 36 male calves were used in a completely randomized experimental design with six treatments and six replicates. Experimental treatments included: 1) Control (CP=15%, SBM (15SBM)), 2) SBM (CP=13%, 13SBM), 3) Extruded SBM (CP=13%, EXSBM), 4) CM (CP=13%, 13CM), 5) Extruded CM (CP=13%, EXCM), and 6) Fish meal (CP=13%, FM). Concentrations of albumin, total protein, creatinine, and blood urea nitrogen in experimental treatments decreased compared to 15SBM (P>0.05). The highest values of ruminal ammonia and acetate and the lowest amounts of propionate and volatile fatty acids (VFA) were observed in the 15SBM (P<0.05). The minimum ruminal HAB population was observed in EXSBM and EXCM and then in 13SBM, 13CM and FM and was maximum in 15SBM (P<0.05). Also, treatments fed EXSBM and EXCM had a smaller methanogens population than the control group (P<0.05). Based on the results obtained, decreasing dietary CP level and processing of extrusion for SBM and CM decreased HAB population, rumen ammonium, and blood urea concentration. Furthermore, extrusion declined methanogens bacteria population and acetate to propionate ratio and increased total VFA concentrations which can be considered as an indication of the rumen improvement in fermentation efficiency index.
    Keywords: Extrusion, Ammonia, protein, Feedlot calves, Methane
  • M. Ghorbani *, M. H. Kianmehr, A. Arabhosseini, E. Sarlaki, A. Aghashahi, A. Asadi Alamouti Pages 19-34

    In this research, an ozone gas-based oxidation technique for enhancement of delignification along with urea-based chemical treatment as a nitrogen source was used to improve the nutritional value of wheat straw. The experiments were performed with four treatments and three replications in a completely randomized design. Experimental treatments of wheat straw were 1. Untreated sample, 2. Separate treatment with urea (3% w/w, 24 h), 3. Separate treatment with ozone (3 g/h, 45 min), and 4. Combined treatment of ozone (3 g/h, 45 min) with urea (3% w/w, 24 h). The results showed that ozonized treatments had a significant improvement (P<0.01) in the nutritional value of wheat straw compared to the untreated and urea-treated samples. Also, According to the results, the combined ozone-urea treatment increased the nutritional value of wheat straw more than urea and ozone treatment alone. The combined ozone-urea treatment caused a reduction of 18.28%, 7.97%, and 50% in NDF, ADF, and ADL, respectively. Also, improving the nutritional value was observed by increasing 333.3%, 22.5%, 23.67%, and 35.34% in CP, bonded organic-N, TDN, and RFV, respectively, and improvement of gas production parameters were obtained by increasing 100.21%, 63.76%, 34.93%, and 46.43% for GP24, ME, IVOMD24, and SCFA, respectively, as compared to control sample. Overall, from the results of this study, it can be concluded that combined ozone-urea treatment is comparable to traditional and existing novel treatment methods, which due to its ability to perform at ambient temperature, atmospheric pressure, and short-time treatment, can be used as a suitable alternative in agricultural straw treatments.

    Keywords: Urea, in vitro gas production, FT-IR spectroscopy, Wheat Straw, Ozon gas
  • P. Nasr Chaleshtori, A. Fadayifar *, A. Azizi, A. Azarfar Pages 35-47

    To investigate the milk yield and composition and some blood parameters of pregnant ewes receiving a slow-release bolus of copper, 120 Lori-Bakhtiari pregnant ewes (in their third and fourth parities with a body condition score of 3 to 3.5) were divided into three groups of 40 heads each in a completely randomized design. Treatments included: 1) control ewes (5.79 mg copper per kg of dry matter); 2) ewes receiving two milligrams of copper per day (one bolus), and 3) ewes receiving four milligrams of copper per day (tow boluses). On the first day, days 10 and 60 postpartum, blood samples were taken from the ewes. Serum copper concentration, serum ceruloplasmin concentration, and white blood cell count were significantly higher in ewes receiving one or two copper bolus than in the control group (P<0.05). Milk production, protein content, and percentage of non-fat milk solids were significantly higher in ewes receiving two copper bolus than in other treatments (P<0.05). Also, ewes receiving one copper bolus had significantly higher milk production, protein content, and percentage of non-fat milk solids than the control treatment (P<0.05). The percentage of milk fat in the control group was higher than ewes receiving two slow-release copper bolus (P<0.05). Milk copper concentration in ewes receiving one or two copper boluses was higher than in the control treatment (P<0.05). In general, both levels of copper improved milk production and some blood parameters, but the use of two boluses is recommended for higher milk production.

    Keywords: Ceruloplasmin, Performance, Sheep, Hematology
  • A. Yavari, M. M. Moeini *, F. Hozhabri Pages 49-59

    In this study, the effect of black cumin and the black seed was evaluated on the growth, blood metabolites, thyroid hormones, and liver enzymes activity of lambs under pasture grazing conditions.  Twenty-four Sanjabi male lambs in their four to five months of age (live weight of 30 ±0.9 kg) were used in four treatments and six replicates in a completely randomized design for 70 days. Treatments included group 1: Control (rangeland forage), group 2: Rangeland forage plus 0.3 g of black seed per kg body weight (BW), group 3: Rangeland forage plus 0.3 g of black cumin per kg BW, and group 4: Rangeland grass plus 0.15 g of black seed + 0.15 g of black cumin per kg BW. The lambs were weighed every two weeks. Blood samples were collected from the jugular vein on days one, 35, and 70 of the experiment. Adding black seed and cumin had no significant effect on growth performance, but significantly increased total blood protein in treated groups (P<0.05). The blood urea level of lambs in treated lambs was lower than in the control group. Thyroxine concentration in lambs fed on black seed was higher than that of other groups (P<0.05). The activity of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase was lower in the herbal supplemented groups than in the control group (P<0.05). Overall, the results of this experiment showed that incorporation of these amounts of black seed and black cumin to the diet as herbal supplements improved some blood parameters, but had no significant effect on growth performance.

    Keywords: Antioxidant, Liver Enzymes, Medicinal plant, Blood metabolites, Thyroid Hormones
  • S. H. Farhangfar *, M. Jafari, M. B. Montazer Torbati, M. B. Sayyadnezhad Pages 61-72

    The main aim of the present research was the genetic analysis of the first lactation milk yield trait and evaluation of the impact of selection for milk on the phenotype of age at first calving in Iranian dairy cows using quantile regression. Lactation milk records of 327190 first parity cows (progeny of 5260 sires and 235172 dams) in 637 herds (in 15 provinces) and calved between 2007 and 2015 were utilized. Genetic analysis was carried out with the use of an animal model. In the model, fixed effects of the province, herd, year and month of calving, covariates of lactation length, age at first calving, percentage of Holstein gene, as well as the random effect of the cow were included. The model was fitted on the data using the DMU package. Regression of age at first calving on predicted breeding value was fitted through a quantile regression model. The findings revealed that the heritability of lactation milk yield was equal to 0.276. Annual genetic gain in grade and Holstein purebred were found to be 17.352 (R2=0.913) and 23.398 (R2=0.962) Kg, respectively (P<0.0001). All estimated regression coefficients were negative in different percentiles of age at first calving and ranged between -0.0009 and -0.0344 (month per Kg) which indicates that the influence of genetic potential of cows for milk yield on different parts of calving age distribution is not the same.

    Keywords: First lactation milk production, Quantile regression, Age at first calving, Dairy cow, Animal model
  • M. Bitaraf Sani *, M. Khojastehkey, J. Zare Harofte, A. Shafei Naderi Pages 73-81
    The present study aimed to determine the best mathematical model to describe the growth curve of dromedary camels. For this purpose, the data recorded between 1990 and 2018 in the National Research and Development Station on Dromedary Camel located in Bafgh, Yazd province, were used. The records included the body weight of 747 dromedary camels at different ages (from birth to 14 months of age). To determine the best model describing the growth curve of dromedary camels, eight different mathematical models including linear, quadratic, cubic, Gompertz, Brody, logistic, monomolecular, and von Bertalanfy were compared. The age of camels was included in the model as an independent variable and the weight of camels as a dependent variable. The criteria for comparing the performance of the models were having the highest value of the corrected coefficient of determination (R2 adj) or the lowest values of Akaike information criterion (AIC) and the mean square error (MSE). Based on the results of this study, the accuracy of linear, quadratic, and cubic equations in describing the growth curve of dromedary camels was significantly lower than that of Gompertz, logistic, monomolecular, von Bertalanfy and Brody models. The results of the present study showed that the weight of dromedary camels could be predicted precisely up to weaning age (200 days), However, after weaning, due to the effect of different environmental conditions on the growth of camels and a sudden change in feed type, the increase in camel weight does not have a linear relationship with their age, and it is better to use other parameters such as biometric measurements to accurately estimate camel weight.
    Keywords: Age, Dromedary camel, growth curve, mathematical models
  • E. Saeidi, J. Fakhraei *, H. Mansoori Yarahmadi, S. Mojahedi Pages 83-91

    The objective of this study was to investigate the effect of two processing methods of barley and corn grains (steam-flaking or cracking) and the addition of a probiotic containing Enterococcus faecium (10 g/d to provide 2.5 × 1011 colony-forming unit) to diet on nutrients digestibility, fecal pH, blood glucose, and pathologic problems of horses. In this experiment, 12 adult Kurdish horses with an average weight of 416± 43 kg were used in a replicated 4×4 Latin Square experiment with a 2×2 factorial design during four periods of 28 days, including 21 days for dietary adaptation and seven days for sampling. Experimental diets (60:40 forage to concentrate ratio) were: 1) Cracked grains based diet without probiotic, 2) Cracked grains based diet with 10 g/d probiotics, 3) Steam-flaked grains based diet without probiotic, 4) Steam-flaked grains based diet with 10 g/d probiotics. Results showed that mean fecal pH was 6.57 in different treatments and was not affected by the type of grain processing, probiotic supplementation, and their interaction (P>0.05). Also, digestibility of dry matter, organic matter, NDF, and ADF, as well as blood glucose, lameness, and colitis incidence were not affected by two types of cereal processing including cracking or steam-flaking, the addition of probiotic, and their interaction. Overall, our results showed that replacing steam-flaked corn for cracked corn and supplementing 10 g per day enterococcus faecium probiotic did not affect digestibility, fecal pH, and blood glucose. However, further research is recommended to investigate the effects of higher enterococcus faecium probiotic doses in high grain diets.

    Keywords: Horse, Enterococcus faecium, Cereal processing, digestibility
  • F. Rostami, K. Taherpour *, M. Akbari Gharaei, H. A. Ghasemi, H. Shirzadi Pages 93-107
    To evaluate the effect of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata (SSE), vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, blood parameters, and immune response of broilers under heat stress conditions, an experiment was performed using 350 one-day-old male broilers (Ross 308) in a completely randomized design with seven treatments and five replicates (10 chickens per replicate). Experimental groups were a group under normal environmental conditions (negative control), a group under heat stress (positive control), and other groups under heat stress and fed with the diet supplemented with 200 ppm vitamin E, 500 ppm vitamin C, 0.3 ppm selenium, or 200 and 400 ppm SSE. From day 1 to the end of the breeding period, a temperature of 34 ± 2 °C was applied to create heat stress for 8 h (10 am to 6 pm). The results showed that all treatments improved (P<0.05) body weight gain, feed conversion ratio, performance index, heterophil to lymphocyte ratio, total and IgG titers against sheep red blood cells, and cellular immunity (toe web swelling skin in response to phytohemagglutinin injection), and the best performance was observed in the negative control, high SSE and vitamin E, respectively. All experimental treatments, except for low SSE and selenium treatments, increased blood lymphocytes and potassium compared to the positive treatment (P<0.05). In general, the inclusion of 400 ppm of SSE in the diet had a beneficial effect on growth performance, blood parameters, and immune response during heat stress.
    Keywords: Immunity, Heat Stress, Broilers, Scrophularia striata extract, Vitamin
  • M. K. Motamed *, F. Ghorbani Piralidehi, S. N. Saeedi Pages 109-123

    The present descriptive-survey research was conducted to investigate attitudes of fatteners about the factors affecting the development of male calf fattening units in Guilan province. The data of the present study were collected through a questionnaire and its validity was controlled by 10 professors and its reliability was obtained by calculating the Cronbach's coefficient of 0.92. The study population of fatteners included 52 active fattening units in Guilan province which were census. This research was conducted in two separate sections. The purpose of the first part was to be aware of the current situation of fattening in the province that the results showed that the average technical efficiency using the variable and constant efficiency approach to the scale is equal to 0.961 and 0.941, respectively, which show the high production efficiency of fattening units in Guilan province and also fatteners' satisfaction with continuing their work was moderate. The second part of the study sought to examine the attitude of fatteners about the factors affecting the development of male calf fattening units in Guilan province, which examined the attitude of fatteners about social, economic, fattening cooperatives, structure, and presentation of educational-extension courses. The results showed that from the point of view of fatteners, indicators of economic, structural, and participation in educational-extension courses have a significant impact on fattening and explain about 95% of its changes.

    Keywords: Guilan Province, Technical efficiency, Fatteners’ attitude, economic status of fatteners