فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سعید رمضانی*، علی اصغر رواسی، سیروس چوبینه، زینب فیروزه صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    تمایز بافت چربی سفید به قهوه ای از طریق برخی عوامل هورمونی و غیرهورمونی می تواند با افزایش هزینه انرژی، موجب کاهش وزن و تضعیف عوارض متابولیکی افراد چاق و دارای اضافه وزن گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر 12 هفته تمرین تناوبی با شدت های مختلف بر سطح سرمی عامل رشد فیبروبلاستی 21 و مایوستاتین مردان چاق و دارای اضافه وزن انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 47 مرد جوان چاق و دارای اضافه وزن با دامنه سنی 0.73±20.50 سال انجام شد. آزمودنی ها به روش تصادفی ساده در چهار گروه کنترل، تمرین تناوبی شدت کم، شدت متوسط و شدت زیاد قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل 12 هفته تمرین تناوبی با شدت کم، متوسط و زیاد به ترتیب 58 تا 63 درصد، 73 تا 78 درصد و 88 تا 93 درصد ضربان قلب ذخیره، در مدت زمان 25 تا 63 دقیقه و سه جلسه در هفته بود. شاخص های سرمی فاکتور رشد فیبروبلاستی 21 و مایوستاتین با استفاده از نمونه خونی حالت ناشتا 48 ساعت قبل و بعد از برنامه تمرینی با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

     اجرای 12 هفته تمرین تناوبی با شدت های مختلف به تغییر معنی دار در سطح سرمی عامل رشد فیبروبلاستی21 و مایوستاتین منجر نگردید. انجام تمرین تناوبی در شدت های متوسط و زیاد با کاهش درصد چربی بدن و افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) در مردان دارای اضافه وزن و چاق همراه بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

     انجام 12 هفته تمرین تناوبی با شدت کم، متوسط و زیاد بدون تغییر در سطح سرمی عامل رشدفیبروبلاستی21 و مایوستاتین، اثر مطلوبی بر بهبود ترکیب بدن و افزایش VO2max در مردان جوان چاق و دارای اضافه وزن دارد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، چاقی، مایوستاتین، عامل رشد فیبروبلاستی 21
  • فرشاد قربانلو، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 10-17
    زمینه و هدف

    عارضه زانوی ضربدری (Genu valgum) یکی از شایع ترین ناهنجاری های اندام تحتانی است که مکانیک راه رفتن را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین اصلاحی بر هم انقباضی عضلات اندام تحتانی مردان با زانوی ضربدری طی راه رفتن انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی 24 دانشجوی پسر دارای زانوی ضربدری در محدوده سنی 20 تا 30 سال به طور تصادفی در دو گروه 12 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. با استفاده از کالیپر شدت زانوی ضربدری با اندازه گیری فاصله قوزک های داخلی آزمودنی ها به دست آمد. تمرینات اصلاحی به مدت 8 هفته با استفاده از تراباند برای گروه مداخله انجام شد. برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلات از دستگاه الکترومایوگرافی (biometrics ltd, UK) استفاده شد.

    یافته ها

    هم انقباضی جهت دار فلکسوری / اکستنسوری زانو طی فاز تماس پاشنه در گروه مداخله در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05). همچنین هم انقباضی عمومی مفصل زانو طی فاز جدا شدن پاشنه افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). هم انقباضی جهت دار پهن خارجی / پهن داخلی مفصل زانو طی فاز نوسان راه رفتن در گروه مداخله افزایش آماری معنی داری را طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون نشان داد (P<0.05). در پس آزمون هم انقباضی جهت دار فلکسوری اکستنسوری زانو طی فاز تماس پاشنه، هم انقباضی عمومی زانو طی فاز جدا شدن پاشنه و هم انقباضی جهت دار پهن داخلی و پهن خارجی مفصل زانو طی فاز نوسان در گروه مداخله بزرگتر از گروه کنترل بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

     افزایش هم انقباضی عمومی در مفصل زانو طی فاز جدا شدن پاشنه نشان دهنده فعالیت عضلات حمایت کننده مفصل زانو پس از اعمال تمرینات اصلاحی است و باعث حفظ تعادل و ثبات در مفصل زانو می شود. همچنین افزایش هم انقباضی جهت دار فلکسوری / اکستنسوری در مفصل زانو مشاهده شد که باعث توزیع مساوی بار و فشار بین استخوان ران و درشت نی در مفصل زانو می شود.

    کلیدواژگان: زانوی ضربدری، ورزش درمانی، راه رفتن، عضلات
  • فاطمه شجاعی، سعیده شادمهری* صفحات 18-25
    زمینه و هدف

    ایوتاکسین یک آدیپوکاین پیش التهابی مترشحه از بافت چربی است که نقش مهمی در تنظیم عملکرد بافت چربی بازی می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین تناوبی با شدت بالا (High-intensity interval training: HIIT) بر بیان ژن ایوتاکسین بافت چربی احشایی و مقاومت به انسولین به دنبال سندرم متابولیک در موش های صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن 20±180 گرم) انتخاب و پس از 12 هفته رژیم غذایی پرچرب و ایجاد مدل سندرم متابولیک به طور تصادفی در چهار گروه کنترل، سندرم متابولیک، تمرین تناوبی با شدت بالا و سندرم متابولیک توام با HIIT قرار گرفتند. برنامه تمرین تناوبی شامل 5 تا 10تناوب یک دقیقه ای دویدن شدید بر روی تردمیل با شدت 80 تا 95درصد حداکثر سرعت و در تناوب های آهسته با سرعت 55 درصد حداکثر سرعت به مدت 8 هفته اجرا گردید. حیوانات گروه تغذیه با رژیم پرچرب به مدت 12 هفته تحت رژیم خاص (30 تا 40درصد چربی) قرار گرفتند. سندرم متابولیک با تعیین مقاومت به انسولین با استفاده از مدل هموستاز (HOMA-IR) تعیین شد.

    یافته ها

     بیان ژن آیوتاکسین و مقاومت به انسولین در گروه سندرم متابولیک نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). بیان ژن آیوتاکسین و مقاومت به انسولین در گروه HIIT و گروه سندرم متابولیک توام با HIIT نسبت به گروه سندرم متابولیک به طور معنی داری کمتر بود (P<0.05). همچنین بیان ژن آیوتاکسین و مقاومت به انسولین در گروه HIIT نسبت به گروه سندرم متابولیک توام با HIIT به طور معنی داری کمتر بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد تمرین تناوبی با شدت بالا می تواند عاملی مهم برای تنظیم منفی ایوتاکسین و مقاومت به انسولین در سندرم متابولیک باشد.

    کلیدواژگان: ائوتاکسین، سندرم متابولیک، تمرین تناوبی با شدت بالا، مقاومت به انسولین، موش صحرایی
  • فرزاد شریف نژاد، سمیرا عشقی نیا، حمیده اکبری* صفحات 26-32
    زمینه و هدف

    دیابت از شایع ترین بیماری های غیرواگیر در جهان با عوارض ناتوان کنننده و میزان مرگ و میربالاست که به دنبال کمبود انسولین، مقاومت به آن یا هر دو به وجود می آید. نقش تغذیه و برخی ریزمغذی ها در ایجاد و پیشرفت بیماری بررسی شده و مطالعات نشان داده کمبود منیزیم می تواند باعث کاهش ترشح انسولین و مقاومت سلول به آن گردد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط سطح سرمی منیزیوم با وضعیت کنترل گلوکز خون، لیپیدهای سرم و عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و پیش دیابت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 70 بیمار مبتلا به دیابت تیپ 2 و پره دیابت و 35 فرد سالم انجام شد. میزان گلوکز خون ناشتا، HbA1c، پروفایل چربی، کراتیینن و منیزیوم اندازه گیری شد.

    یافته ها

     سطح سرمی منیزیوم در بیماران دیابتی و پره دیابتی به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (P<0.05). سطح سرمی منیزیوم رابطه معکوس و معنی داری با میزان HbA1c در گروه بیماران دیابتی داشت (P<0.05). در گروه شاهد سطح سرمی منیزیوم رابطه معکوس و معنی داری با شاخص های گلیسمیک (FBS, 2hpp) و کراتینین داشت (P<0.05). بین شاخص های عملکرد کلیه ((Cr, eGFR و شاخص های کنترل گلوکز خون (FBS, HbA1c, 2hpp)، همبستگی معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    سطح سرمی منیزیوم در بیماران دیابتی ارتباط معکوسی با میزان HbA1c دارد.

    کلیدواژگان: دیابت، منیزیوم، پیش دیابت، گلوکز خون، کراتینین
  • محمد مختاری، سید مرتضی جوادی راد*، محسن کلاهدوزان صفحات 33-39
    زمینه و هدف

    نیوپلاسم تیرویید، سرطان رایج سیستم درون ریز است و شناخت رفتارشناسی آن می تواند در نحوه درمان موثر باشد. از طرفی تکنیک FNA، از دقت کافی برخوردار نیست و بنابراین یافتن مارکری زیستی مختص نیوپلاسم تیرویید، بسیار مورد توجه است. این مطالعه به منظور امکان استفاده از ژن NKX2-1 به عنوان نشانگر تمایز یافتگی کارسینوم پاپیلاری تیرویید انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد شاهدی از مراجعین به بیمارستان های الزهراء و سینا شهر اصفهان برای تیروییدکتومی، تعداد 17 نمونه بافت تازه کارسینوم پاپیلاری تیرویید (Papillary Thyroid Carcinoma: PTC) و 20 نمونه بافت سالم مجاور تومور طی مدت 8 ماه جمع آوری شد. استخراج RNA و به دنبال آن ساخت cDNA انجام شد. بیان ژن NKX2-1 به کمک پرایمرهای اختصاصی (تقاطع اگزون و گسترش اینترون) و به روش RT-qPCR انجام شد.

    یافته ها

     ارزیابی کیفیت و کمیت RNA های استخراج شده، دست نخورده بودن آنها و مناسب بودن برای ساخت cDNA را نشان داد. بررسی منحنی ذوب، نشان دهنده تکثیر اختصاصی ژن NKX2-1 بود. تفاوت بیان mRNA ژن NKX2-1 بین بافت PTC و و بافت سالم مجاور 0.947 و از نظر آماری غیرمعنی دار بود.

    نتیجه گیری

     عدم تفاوت بیان ژن NKX2-1 بین بافت سالم مجاور تومور و بافت تومور PTC نشان می دهد که تومورهای PTC از نوع تمایزیافته هستند.

    کلیدواژگان: کارسینوم پاپیلاری تیروئید، تمایز سلولی، NKX2-1
  • بهمن آقچه لی، عبدالوهاب مرادی، علیجان تبرایی، حامد نذیری، محمدرضا کلانی، علیرضا تهمتن* صفحات 40-46
    زمینه و هدف

    از زمان شروع پاندمی بیماری کووید-19 (Corona Virus Disease 2019: COVID-19) چالش های متعددی در خصوص این بیماری و عامل ویروسی ایجاد کننده آن مطرح است. تشخیص سریع و دقیق ویروس به منظور کنترل گسترش و پیشرفت بیماری امری ضروری است. انتخاب نمونه مناسب در فازهای مختلف بیماری باعث کاهش نتایج منفی کاذب خواهند شد. این مطالعه به منظور شناسایی ژنوم سارس کرونا ویروس 2 (Sever Acute Respiratory Syndrome Corona Virus 2: SARS-CoV-2) در نمونه خون بیماران مبتلا به COVID-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش سرشماری بر روی 100 نمونه خون تام بیماران (50 مورد بهبودی و 50 مورد مرگ) با تشخیص قطعی ابتلا به COVID-19 (مثبت شدن تست Real-Time RT-PCR نمونه های سوآپ نازوفارنکس) بستری در مرکز آموزشی و درمانی شهید صیاد شیرازی شهر گرگان طی سال 1399 انجام شد. یافته های بالینی و آزمایشگاهی در دو گروه از بیماران مقایسه گردید. اسیدنوکلییک ویروس از نمونه های خون تام بیماران استخراج شد و با استفاده از پرایمر و پروب های اختصاصی کیت و با روش Real-Time RT-PCR بررسی حضور ژنوم ویروس انجام شد.

    یافته ها

     

     سن (سال) بهبودیافتگان (49.06±15.1) به طور معنی داری کمتر از سن فوت شدگان (12.4±58.3) بود (P<0.05). علایم بالینی شامل سرفه، تنگی نفس، ترشح خلط و تهوع در فوت شدگان در مقایسه با بهبودیافتگان به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). تعداد لنفوسیت ها و سطح پلاکت در بیماران فوت شده در مقایسه با بهبودیافتگان پایین تر و سطح آنزیم لاکتات دهیدروژناز بالاتر بود (P<0.05). ژنوم SARS-CoV-2 در نمونه خون 7 بیمار شامل 3 بیمار بهبود یافته و 4 بیمار فوت شده شناسایی گردید که با پیامد بیماری ارتباط آماری معنی داری نشان نداد.

    نتیجه گیری

     استفاده از نمونه خون به منظور تشخیص ژنوم ویروس COVID-19 نامناسب ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سارس کرونا ویروس 2، تست اسیدنوکلئیک کووید-19
  • مهدی زاهدی*، ساسان تبریزی، علیرضا فاطمی صفحات 47-51
    زمینه و هدف

    بیماری عروق کرونر (Coronary Artery Disease: CAD) یکی از اصلی ترین بیماری های قلبی عروقی است که جمعیت جهانی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه به منظور ارزیابی تغییرات الکتروکاردیوگرام بیماران قبل و بعد از عمل جراحی بای پس عروق کرونر (Coronary Artery Bypass Graft: CABG) انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 100 بیمار (71 مرد و 29 زن) در محدوده سنی 37 تا 78 سال (میانگین سنی 8.14±57.87) به روش سرشماری که تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر در بیمارستان امیرالمومنین کردکوی طی ششماهه دوم 1398 قرار گرفته بودند؛ انجام شد. داده ها شامل سن، جنس و نتایج مربوط به تغییرات نوار قلب شامل تغییرات ضربان قلب و ضربان نبض (Pulse Rate: PR) روز قبل از جراحی، روز بستری، 4 ساعت پس از جراحی، 18 ساعت پس از جراحی، یک روز و دو روز پس از جراحی در پرسشنامه ای ثبت شد.

    یافته ها

    بیشترین میانگین ضربان قلب و PR در ساعت 4 پس از جراحی بودند و پس از آن ضربان قلب و PR کاهش داشتند و در روز دوم کمتر از ضربان قلب و PR در روز بستری بودند (P<0.05).

    نتیجه گیری

     با توجه به تغییرات معنی دار الکتروکاردیوگرام پس از جراحی، بررسی و مونیتورینگ دقیق بیماران به خصوص افراد پرخطر، سبب شناسایی زودهنگام شده و با درمان مناسب و به موقع سبب کاهش عوارض پس از آن در بیماران می گردد.

    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، جراحی بای پس عروق کرونر، الکتروکاردیوگرافی
  • ساره شاکریان، آسیه فخاری، الهام فخاری* صفحات 52-57
    زمینه و هدف

    بیماری های پریودنتال شیوع بالایی در بیماران دیابتیک داشته و آگاهی آنها از ارتباط بین پریودنتیت ودیابت در کنترل گلوکز خون و پیشرفت پریودنتیت موثر است. این مطالعه به منظور تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی با بیماری پریودنتال در شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 300 بیمار دیابتی نوع یک یا نوع دو (136 مرد و 164 زن) مراجعه کننده به چند مرکز دولتی در شهر گرگان با نمونه گیری تصادفی ساده طی سال 1398 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، سطح آگاهی، نگرش و عملکرد در پرسشنامه ای تکمیل گردید.

    یافته ها

    میزان آگاهی، نگرش و عملکرد خوب بیماران مبتلا به دیابت به ترتیب 51.7% ، 44.3% و 25% ارزیابی شد. بین عملکرد بیماران دیابتی در خصوص بهداشت دهان با جنسیت و سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05). عملکرد مناسب در خانم ها و افراد با سطح تحصیلاتی بالاتر بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     بیش از نیمی از بیماران مبتلا به دیابت شهر گرگان دارای آگاهی و نگرش متوسط تا خوبی در رابطه با بیماری پریودنتال بودند؛ اما عملکرد آنها متوسط تا ضعیف ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: دیابت، بیماری پریودنتال، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • ثمین بابازاده، کیومرث امینی*، مهسا کاوسی صفحات 58-63
    زمینه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا پاتوژنی فرصت طلب، عامل عمده مرگ و میر در بیماران با ضعف سیستم ایمنی است. کوروم سنسینگ یکی از عوامل مهم در بیماریزایی و مقاومت به مواد ضدمیکروبی در این باکتری است. این مطالعه به منظور تعیین اثر مورین بر بیان ژن های کوروم سنسینگ در سودوموناس آیروژینوزا جدا شده از زخم سوختگی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 60 نمونه زخم سوختگی جمع آوری شده از بیماران بستری در بیمارستان های تهران انجام شد. نمونه ها با استفاده از روش های کشت و بیوشیمیایی تعیین هویت شد. DNA ایزوله ها استخراج شد. سپس با استفاده از روش میکروبراث دایلوشن خاصیت ضد میکروبی مورین علیه سودوموناس آیروژینوزا سنجیده شد. همچنین حضور ژن های اختصاصی کوروم سنسینگ سودموناس آیروژینوزا با استفاده از Multiplex-PCR مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استفاده Real time PCR و روش سایبرگرین در مجاورت مورین کاهش و یا افزایش بیان ژن lasI در باکتری سودوموناس آیروژینوزا بررسی شد.

    یافته ها

     با استفاده از روش Multiplex-PCR 12 نمونه (20 درصد) باکتری سودوموناس آیروژینوزا جداسازی شدند که 12 ایزوله (100درصد) حامل ژن lasI ، 12 ایزوله (100درصد) حامل ژن lasR و 3 ایزوله (25 درصد) حامل ژن rhlI بودند. خاصیت ضدمیکروبی مورین علیه یک ایزوله سودموناس آیروژینوزا دارای هر سه ژن تولید QS نشان داد که این ماده دارای خاصیت ضدمیکروبی علیه سودموناس آیروژینوزا بوده و حداقل غلظت مهاری آن 125 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد. غلظت Sub-MIC مورین در باکتری سودوموناس آیروژینوزا سبب کاهش بیان ژن lasI در سودموناس آیروژینوزا گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری

    مورین خاصیت ضدمیکروبی اثربخش و قابل توجهی علیه سودوموناس آیروژینوزا داشت.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، بیوفیلم، مورین، Real time PCR، مقاومت دارویی
  • علیرضا نیکونژاد، فخریه حزبه، عباس علامی*، محمدعلی دانش صفحات 64-70
    زمینه و هدف

    تب مالت (Brucellosis) که ناشی از گونه های بروسلا است؛ توسط سازمان بهداشت جهانی یک بیماری زیونوز نادیده گرفته شده به حساب می آید. تب مالت در انسان یک بیماری سیستمیک محسوب شده که ارگان ها و بافت های متعددی را درگیر نموده و یک سلسله علایم غیراختصاصی ایجاد می کند. این مطالعه به منظور تعیین دانش، نگرش و عملکرد دامداران در کنترل بیماری تب مالت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 300 نفر از روستاییان دامدار باسواد شهرستان بویین زهرا در استان قزوین طی سال 1398 انجام شد. تعداد 5 روستا شامل 100 خانوار به صورت در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. متغیرهای دموگرافیک مانند سن، سطح تحصیلات و تعداد افراد خانواده ثبت شد. آگاهی، نگرش و عملکرد و عوامل موثر بر آنها به وسیله پرسشنامه شش قسمتی محقق ساخته ساختارمند حاوی 30 پرسش ارزیابی گردید.

    یافته ها

     میانگین سنی دامداران 16.4±41.3 سال بود. 90.7% در مورد تب مالت شنیده بودند. سابقه آموزش قبلی در 14درصد آنان وجود داشت. نگرش صحیح در مورد به کارگیری روش های کاهش خطر ابتلا افراد خانواده در 19 درصد و جدی بودن موضوع ابتلای حیوان خانگی به تب مالت در 64 درصد وجود داشت. در خصوص مشکوک بودن حیوان به تب مالت، 94.7% آنان در مرحله اول با دامپزشک مشورت می نمودند. 96.7% حیوان جدیدشان را از نظر تب مالت بررسی می نمودند. 97درصد شیر یا پنیر تازه مصرف می نمودند. 89.3% شیر تازه را بعد از جوشاندن استفاده می نمودند. میانگین امتیاز آگاهی 5.3 با محدوده صفر تا 8 امتیاز تعیین شد. نمره آگاهی با توجه به منبع اطلاعاتی تفاوت آماری معنی دار آماری داشت (P<0.05). همچنین با افزایش تعداد افراد خانوار، نمره آگاهی بالاتر بود (r=0.135, P=0.019).

    نتیجه گیری

     آگاهی روستاییان دامدار در مورد تب مالت درحد متوسط و نگرش و برخی رفتارهای انجام شده (برخورد با دام مبتلا) نیازمند اصلاح بود. احتمالا هزینه زیاد اصلاح رفتار در بعضی حیطه ها سبب ایجاد زمینه شکاف بین دانش، نگرش و رفتار در کنترل بیماری تب مالت است.

    کلیدواژگان: تب مالت، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • حسن صفری، مرتضی کاشفی الاصل*، مژگان زعیم دار، یوسف دادبان شهامت، رضا مرندی صفحات 71-80
    زمینه و هدف

    حضور بسیاری از رنگ های سنتتیک در محلول های آبی می تواند باعث سرطان زایی و جهش زایی شده و بر سلامت انسان تاثیر گذارد. راکتیو قرمز 198 یکی از انواع رنگ های آزو با ساختار پیچیده، خصوصیات سمی، سرطانزایی، جهش زایی و پایدار در محیط زیست است که از طریق فاضلاب صنایع نساجی به محیط زیست تخلیه می شود. در این مطالعه میزان تجزیه و معدنی سازی رنگ راکتیو قرمز 198 توسط فرایند هیبریدی UV/US/H2O2/O3 (تابش فرابنفش، اولتراسونیک، پراکسید هیدروژن و ازن) به صورت مجزا و تلفیقی بررسی گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی متغیرهای مورد مطالعه بر فرایند معدنی سازی رنگ شامل حضور گاز ازن و پرتوهای ماورای بنفش و نیز غلظت اولیه رنگ، اولتراسونیک، زمان تماس، pH و پراکسید هیدروژن بررسی شدند. طراحی، آنالیز و بهینه سازی آزمایشات توسط نرم افزار طراحی آزمایشات با مدل مکعب مرکزی انجام و شرایط بهینه آن مشخص گردید.

    یافته ها

    حداکثر راندمان حذف رنگ تحت شرایط بهینه شامل غلظت اولیه رنگ 200mg/L ، زمان واکنش 34 دقیقه، غلظت پراکسید هیدروژن 27 Mg/L و pH=9 در شرایط حضور جریان گاز ازن، پرتوهای ماورابنفش و امواج اولتراسونیک به میزان 100 درصد حاصل شد. همچنین درصد عوامل اثرگذار بر حذف رنگ شامل گاز ازن، UV، غلظت اولیه رنگ، US، زمان تماس، pH و پراکسید به ترتیب 58.8% ، 19.3% ، 2.3% ، 1.5% ، 1.1% ، 0.6% و 0.2% به دست آمدند.

    نتیجه گیری

     فرایند هیبریدی UV/US/H2O2/O3 با داشتن مزایایی از قبیل عملکرد و سرعت بالا برای تصفیه فاضلاب های سخت تجزیه پذیر و رنگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: صنایع نساجی، رنگ زدایی آب، رنگ راکتیو قرمز 198
  • مینو اکبری، علی حسین رضایان*، حسین رستگار، محمود آل بویه صفحات 81-88
    زمینه و هدف

    اتصال آنتی بیوتیک ها به نانوذرات باعث افزایش پتانسیل ضد باکتریایی نانوذرات و آنتی بیوتیک ها می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدباکتریایی و همولیتیک نانوکامپوزیت روی/فریت/سلولز (ZnFe2O4@Cell) (نانوذره تنها)، نانوکامپوزیت روی/فریت/سلولز آمین دار شده با triethoxysilane (3-Aminopropyl) APTES)) با نام ZnFe2O4@Cell@APTES (نانوذره پوشش دار شده) و نانوکامپوزیت ZnFe2O4@Cell@APTES@Van (نانوذره پوشش دار شده و اتصال یافته به ونکومایسین) علیه باکتری های گرم منفی اشریشیا کلی (E. coli) و سودوموناس آیروژینوزا (P. aeruginosa) و باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس (S. aureus) انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی فعالیت ضدباکتریایی با روش ماکرودیلوش براث بررسی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) برای باکتری های E. coli ، S. aurous و P. aeruginosa تعیین شد. فعالیت همولیتیک نانوذرات با روش رنگ سنجی بررسی گردید.

    یافته ها

    نانوذرات فعالیت همولیتیک نداشتند. ZnFe2O4@Cell و ZnFe2O4@Cell@APTES@Van اثر ضدباکتریایی قابل توجهی علیه باکتری های گرم مثبت و منفی نداشتند و اتصال ونکومایسین منجر به فعالیت ضدباکتریایی گردید. ZnFe2O4@Cell@APTES@Van از رشد باکتری های گرم منفی اشریشیا کلی و سودوموناس آیروژینوزا جلوگیری نمود. رشد اشریشیا کلی در غلظت 0.4mg/ml تا 85 درصد کاهش یافت و غلظت 0.1mg نانوذره از رشد سودوموناس آیروژینوزا به طور کامل جلوگیری نمود. رشد باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس در غلظت 0.3mg/ml نانوذره به طور کامل متوقف شد.

    نتیجه گیری

     نانوکامپوزیت دستکاری شده با ونکومایسین علیه هر دو دسته باکتری گرم مثبت و گرم منفی فعالیت ضدباکتریایی داشته و پتانسیل غلبه بر مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ها را داراست.

    کلیدواژگان: نانوذرات، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، ZnFe2O4@Cell@APTES@Van
  • فاطمه ولی محمدی رحمانی*، حسین راثی، وجیهه زرین پور صفحات 89-94
    زمینه و هدف

    هایپرکلسترولمی خانوادگی (Familial hypercholesterolemia: FH) یکی از شایع ترین بیماری های ارثی است که با افزایش سطح لیپوپروتیین با دانسیته کم (Low Density Lipoprotein: LDL) پلاسما، باعث تجمع لیپید در تاندون ها و رگ ها می شود. اصلی ترین علت ابتلا به این بیماری، جهش در ژن گیرنده لیپوپروتیین با دانسیته کم (Low Density Lipoprotein Receptor: LDLR) است. این مطالعه به منظور ارزیابی مولکولی جهش های شایع در ژن گیرنده LDL در مبتلایان به هایپرکلسترولمی فامیلی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 100 بیمار مشکوک به هایپرکلسترولمی خانوادگی مراجعه کننده به آزمایشگاه سپهر شهرستان کرج طی سال 1394 بر اساس معیار جهانی Simon Broom انجام شد. پس از پرکردن پرسشنامه و رسم شجره نامه مشخص گردید در 17 نفر سابقه بیماری حداقل در یکی از بستگان درجه یک وجود داشت. با استفاده از روش PCR-SSCP وجود تغییرات مورد بررسی قرار گرفت و پس از شناسایی موارد مشکوک توالی یابی مستقیم DNA انجام گردید.

    یافته ها

     از 17 بیمار دارای سابقه بیماری هایپرکلسترولمی، در 13 بیمار جهش در ژن LDLR به صورت هتروزیگوت مشاهده شد. جهش ها شامل c.97C>T، c.445G>T، c.651-653(DEL3)، c.652-654(DEL3)، c.682G>T، c.925-931(DEL7)، c.936-940(DEL5)، c.986G>T، c.2054C>T,c.2177C>T و G>A c.313+1 بودند. 4 بیمار فاقد جهش در ژن LDLR خود بودند. در 2 بیمار پلی مورفیسم شایع c.1959T>C شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

     ژن LDLR در ایجاد FH در جمعیت مورد مطالعه نقش داشت. با این حال احتمالا ژن با لوکوس دیگری در شیوع این بیماری در جمعیت مورد مطالعه دخیل است.

    کلیدواژگان: هایپرکلسترولمی فامیلی، LDL، جهش، LDLR
  • تهمینه سادات غفوریان، لیلا براتی*، آزاله خواجوی، مهشید مهرجردیان صفحات 95-98
    زمینه و هدف

    مسمومیت یکی از علل شایع مراجعه به اورژانس است. اپیوییدها و متادون از علل مسمومیت غیرعمد به ویژه در کودکان هستند که بار مراجعات بالایی در اورژانس بیمارستان های کودکان دارند. این مطالعه به منظور ارزیابی مسمومیت با متادون در بخش اورژانس کودکان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی به روش سرشماری روی پرونده 155 کودک (70 دختر و 85 پسر) بستری شده به علت مسمومیت با متادون در مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان طی سال های 98-1391 انجام شد. علایم بیماران و هزینه های درمانی آنان ارزیابی شد.

    یافته ها

    در کل 258 مورد مسمومیت در کودکان ثبت شده بود که از این میان 155 مورد (60 درصد) به مسمومیت به متادون اختصاص داشت. مسمومیت برای 136 کودک (87.8 درصد) با شربت متادون و برای 19 کودک (12.2 درصد) با قرص متادون رخ داده بود. میانگین سنی کودکان 36.25±47.94 ماه با دامنه سنی 4 تا 156 ماه بود. میانگین و انحراف معیار فاصله زمانی مصرف تا مراجعه آنها 160.11±164.84 دقیقه و بیشترین و کمترین فاصله زمانی مصرف تا مراجعه به ترتیب 720 دقیقه و 15 دقیقه بودند. 34 کودک (22 درصد) هوشیار بودند. 7 کودک (4.5%) با ارست قلبی تنفسی و 3 کودک (1.9%) با تشنج و سایر بیماران (110 کودک، 71.5%) با اختلال سطح هوشیاری مراجعه کرده بودند. یک کودک (0.1%) فوت نمود. 78 کودک (51.3%) میوز داشتند. 62 کودک (40درصد) برادی پنه و 7 کودک (4.5%) آپنه داشتند. 6 کودک سابقه بستری به علت مسمومیت با متادون داشتند که 2 نفر روز قبل، 3 نفر ماه قبل و یک نفر 2سال قبل بود. 2 کودک اعتیاد به اپیوم داشتند. میانگین و انحراف معیار تعداد روزهای بستری 1.57±2.39 روز و بیشترین و کمترین تعداد روزهای بستری به ترتیب 1 روز و 9 روز بودند. میانگین و انحراف معیار هزینه بستری 5341725±7642249 ریال برآورد شد. میانگین و انحراف معیار نالوکسان مصرفی 10.41±6.83 میلی گرم تعیین شد. بیشترین و کمترین مقدار نالوکسان مصرفی به ترتیب 1 میلی گرم و 68 میلی گرم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که در نیمی از کودکان با مسمومیت به متادون، میوز مشاهده نمی شود. لذا پیشنهاد می شود کادر درمان در موارد مراجعه کودکان با اختلال سطح هوشیاری و یا تشنج بدون دلیل خاص، مسمومیت با متادون را جزء تشخیص افتراقی قرار دهند و تنها با فقدان میوز و یا نداشتن اختلال عملکرد تنفسی در بدو مراجعه، این تشخیص را رد نکنند.

    کلیدواژگان: کودک، متادون، مسمومیت
|
  • Saeed Ramezani*, AliAsghar Ravasi, Siroos Choobineh, Zeynab Firozeh Pages 1-9
    Background and Objective

    Differentiation of white adipose tissue into brown through hormonal and non-hormonal factors, causes weight loss and weakens in obese and overweight people. This study was performed to determine the effect of 12 weeks of interval exercise with different intensities on serum levels of fibroblast growth factor 21 and myostatin in obese and overweight males.

    Methods

    This clinical trial study was done on 47 obese and overweight males (20.5±0.73 years old). Subjects were randomly divided into four groups: control, interval exercise with low intensity, moderate intensity and high intensity. The exercise program consisted of 12weeks of interval exercise with light, medium and heavy intensity respectively with 58-63, 73-78 and 88-93 percent of Reserve heart rate for 25 to 63 minutes and three sessions per week. Serum indices of fibroblast growth factor 21 and myostatin were measured using fasting blood sample 48 hours before and after exercise program using ELISA method.

    Results

    Performing 12 weeks of interval training with different intensities was not contribute to significant changes in the serum levels of fibroblast growth factor 21 and myostatin. Implementation of interval exercise at moderate and high intensities was associated with reduction of body fat percentage and increasing in maximal oxygen consumption (VO2max) in overweight and obese men (P<0.05).

    Conclusion

    Performing 12 weeks of low, medium and high intensity interval training without changing the serum level of fibroblast growth factor 21 and myostatin has a beneficial effect on improving body composition and increasing VO2max in obese and overweight young males.

    Keywords: Interval Exercise, Obesity, Myostatin, Fibroblast Growth Factor 21
  • Farshad Ghorbanlou, AmirAli Jafarnezhadgero* Pages 10-17
    Background and Objective

    Genu valgum is one of the most common lower limb malformations that affects on walking mechanics. This study was done to evaluate the effect of corrective exercise with Thera-band on the lower limb muscles’ co-contraction in males with genu valgum during walking.

    Methods

    In this clinical trial study, 24 male students with genu valgus with age range of 20-30 years were randomly divided into two control (n=12) and intervention (n=12) groups. Using the caliper, the intensity of the genu valgum was measured by assessing the distance between the medial malleolus of the subjects. Corrective exercises were performed for 8 weeks using Thera-band in interventional group. The electrical activity of selected muscles was recorded by electromyography system (biometrics ltd, UK).

    Results

    In the interventional group, the knee joint flexor/extensor directed co-contraction was increased significantly during the heel contact phase in the post-test than that in the pre-test (P<0.05). There was also a significant increase in knee joint general co-contraction during heel off phase (P<0.05). In the interventional group, directed co-contraction of vastus lateralis / vastus medialis muscles during the swing phase was significantly increased during the post-test in compared to the pre-test (P<0.05). During post-test, knee joint flexor/extensor directed co-contraction during the heel, knee joint general co-contraction during heel off phase and directed co-contraction of vastus lateralis / vastus medialis muscles during the swing phase were more in the interventional group in compared to control group (P<0.05).

    Conclusion

    The increase of general co-contraction in the knee joint during the heel off phase reflects an improvement in activity of the knee support muscles after corrective exercises and increases balance and stability. There was also an increase in the knee joint flexor / extensor direction co-contraction, which increase the distribution of the load and pressure between the femur and tibia in the knee joint.

    Keywords: Genu Valgum, Exercise Therapy, Walking, Muscles
  • Fatemeh Shojaei, Saeedeh Shadmehri* Pages 18-25
    Background and Objective

    Eotaxin is a pre-inflammatory adipokinin secreted from adipose tissue that plays an important role in function regulating of adipose tissue. This study was done to determine the effect of high-intensity interval training on the gene expression of eotaxin in visceral adipose tissue and insulin resistance following metabolic syndrome in rats.

    Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats (weight 180±20 gr) were selected and after 12 weeks of high-fat diet and the creation of the metabolic syndrome model were randomly divided into four groups including  control, metabolic syndrome, High-Intensity Interval Training (HIIT) and metabolic syndrome with HIIT. Rats in the high-fat diet were subjected to a special diet (30 to 40% fat) for 12 weeks to develop a model of metabolic syndrome. HIIT consisted of 5 to 10 interval 1-minute intensive running on treadmill at 80 to 95% of maximum speed and in slow alternations at 55% of maximum speed for 8 weeks. Insulin resistance using HOMA-IR mode is considered as a basic factor for determining metabolic syndrome.

    Results

    The gene expression of eotaxin and insulin resistance in the metabolic syndrome group were significantly higher than the control group (P<0.05). Gene expression of eotaxin and insulin resistance was significantly lower in HIIT and metabolic syndrome with HIIT groups than the metabolic syndrome group (P<0.05). Also, the gene expression of eotaxin and insulin resistance was significantly lower in HIIT group than the metabolic syndrome with HIIT group.

    Conclusion

    It seems that HIIT may be an important factor in down-regulating eotaxin and insulin resistance in metabolic syndrome.

    Keywords: Eotaxin, Metabolic Syndrome, High-Intensity Interval Training, Insulin Resistance, Rat
  • Farzad Sharifnezhad, Samira Eshghinia, Hamideh Akbari* Pages 26-32
    Background and Objective

    Diabetes is one of the most common non-communicable diseases with debilitating complications and mortality rate those results from insulin deficiency, resistance to it or both. The role of nutrition and some micronutrients in the development and progression of diabetes has been investigated. Studies have shown that Magnesium deficiency can reduce insulin secretion and cell resistance. This study was done to determine the association of serum Magnesium level with glycemic control, serum lipids and renal function in type 2 diabetes mellitus and pre-diabetic patients.

    Methods

    This case-control study was done on 70 patients with type 2 diabetes, pre-diabetes and 35 healthy individuals. Fasting glucose, HbA1c, lipid profile, creatinine and Magnesium were determined.

    Results

    Serum Magnesium level in diabetic and pre-diabetic patients were significantly lower than control group (P<0.05). Serum Magnesium level had reverses correlation with HbA1c in diabetic patients. Serum Magnesium level had reverse correlation with glycemic index (FBS, 2hpp) and creatinine in control group (P<0.05) were evaluated in all groups but there was no significant correlation between Renal function test (Cr, eGFR) and serum Mg level.

    Conclusion

    Serum Magnesium levels in diabetics and pre-diabetics were lower than healthy individuals and had reverse correlation with HbA1c in diabetic patients.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Magnesium, Prediabetic State, Blood Glucose, Creatinine
  • Mohammad Mokhtari, Seyed Morteza Javadirad*, Mohsen Kolahdouzan Pages 33-39
    Background and Objective

    Thyroid cancer is a common cancer of the endocrine system, and knowing the etiology can be effective in its treating. On the other hand, the FNA technique is not accurate enough, so finding a biomarker for thyroid cancer is of importance. This study was done to evaluate the NKX2-1 gene as indicator of differentiation of papillary thyroid carcinoma (PTC).

    Methods

    In this case-control study, 17 fresh PTC tissue samples and 20 adjacent-healthy tissues were collected during thyroidectomy in Isfahan, Iran. RNA extraction was followed by cDNA synthesis. The expression of the NKX2-1 gene was performed using specific primers (exon-junction and intron spanning) using the RT-qPCR method.

    Results

    An examination of the quality and quantity of extracted RNAs showed that they were intact and suitable for making cDNA. Examination of the melting curve showed a specific amplification of the NKX2-1 gene. The difference in expression of the NKX2-1 gene between PTC and healthy-adjacent tissues was 0.947.

    Conclusion

    No difference in the expression of the NKX2-1 gene between the healthy tissue adjacent to the tumor and the tissue of the PTC tumor indicates that the PTC tumors were differentiated.

    Keywords: Papillary Thyroid Cancer, Cell Differentiation, NKX2-1
  • Bahman Aghcheli, Abdolvahab Moradi, Alijan Tabarraei, Hamed Naziri, MohammadReza Kalani, Alireza Tahamtan* Pages 40-46
    Background and Objective

    Since the onset of the COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) pandemic, several challenges have been proposed to the disease and the causing viral agent. Accurate and rapid diagnosis of the virus is essential to control the spread and progression of the disease. Choosing a suitable sample in different phases of the disease will reduce the false-negative results. This study was performed to identify the SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) genome in the blood samples of COVID-19 patients.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed by census method on 100 whole blood samples of patients (50 recovery and 50 deceased) with a definitive diagnosis of COVID-19 (positive Real-Time RT-PCR test of nasopharyngeal swab samples) admitted to Shahid Sayyad Shirazi educational and medical center in Gorgan during 2020-21. Clinical and laboratory findings were compared in the two groups of patients. The viral nucleic acid was extracted from the whole blood samples of the patients, and the presence of the virus genome was investigated using primer and probes via the Real-Time RT-PCR method.

    Results

    The age of the recovered patients (49.06±15.1 years) was significantly was lower than deceased patients (58.3±12.4 years) (P<0.05). Clinical symptoms including cough, shortness of breath, sputum secretion, and vomiting in deceased patients were significantly more than recovery group (P<0.05). The lymphocytes count and platelet level in the deceased group were lower than in the recovered group. Level of lactate dehydrogenase (LDH) was higher in the deceased group in compare to recovered group (P<0.05). The virus genome identified in the blood samples of 7 patients (3 recovered and 4 deceased), which had no significant relationship with the outcome of the disease.

    Conclusion

    The use of blood samples for the diagnosis of COVID-19 is not appropriate.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, COVID-19 Nucleic Acid Testing
  • Mahdi Zahedi*, Sasan Tabrizi, Alireza Fatemi Pages 47-51
    Background and Objective

    Coronary artery disease (CAD) is one of the major cardiovascular diseases that affect the global population. This study was performed to evaluate the electrocardiogram (ECG) changes of patients before and after coronary artery bypass graft (CABG) surgery.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 100 patients (71 males and 29 females) in the age range of 37 to 78 years (mean age of 57.87±8.14 years) by census method undergoing CABG surgery in Amir Al-Momenin Kordkoy Hospital, north of Iran during the second half of 2020. Data including age, sex, and results of ECG changes, including changes in heart rate and pulse rate (PR) the day before surgery, the day of hospitalization, 4 hours after surgery, 18 hours after surgery, one day, and two days after surgery was recorded in a questionnaire.

    Results

    The highest mean heart rate and PR were observed at 4 hours after surgery and then heart rate and PR were reduced and on the second day, heart rate and PR were lower than  the day of hospitalization (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the significant changes in ECG after surgery, careful examination and monitoring of patients, especially high-risk individuals led to early detection of significant changes in patients and reduced subsequently complications in patients with appropriate and timely treatment.

    Keywords: Coronary Artery Disease, Coronary Artery Bypass Grafting, Electrocardiography
  • Sareh Shakerian, Asieh Fakhari, Elham Fakhari* Pages 52-57
    Background and Objective

    Periodontal disease has high prevalence in diabetic patients and the knowledge of them about the relationship between diabetes and periodontal disease is effective in the control of the blood glucose and progression of periodontitis. This study was done to evaluate the knowledge, attitude and practice of diabetic patients about periodontal disease in Gorgan north of Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 300 type 1 and 2 diabetic patients (136 males & 164 females) whom referred to governmental health centers in Gorgan, northern Iran during 2019. Demographic information, knowledge, attitude and practice were recorded using a questionnaire.

    Results

    The level of good knowledge, attitude and practice were evaluated 51.7%, 44.3% and 25%, respectively. There was significant association between oral hygiene practice and gender and education (P<0.05). Good practice was observered more in females and in patients.

    Conclusion

    More than half of diabetic patients had moderate to good knowledge and attitude about periodontal disease but their practice was moderate to poor.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Periodontal Disease, Health Knowledge, Attitudes, Practice
  • Samin Babazadeh, Kumarss Amini*, Mahsa Kavousi Pages 58-63
    Background and Objective

    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic pathogen that is a major cause of mortality in immunocompromised patients. One of the most important mechanisms of resistance of this bacterium is biofilm formation. The aim of this study was done to determine the Effect of Morin on Expression of Biofilm Gene of Pseudomonas aeruginosa Isolated from burn wounds by Real time PCR.

    Methods

    In this descriptive-analytic study 60 sample were collected from burn wounds of patients admitted to the hospitals in Tehran, Iran. Samples were identified by using biochemical methods. The DNA of the isolates was extracted and then antimicrobial activity of morin analyzed by microbroth dilution assay. The presence of biofilm production genes was investigated by PCR. Finally, the expression of lasI gene in combination with Sub-MIC concentration of morin in biofilm-producing bacteria was evaluated using Real time PCR.

    Results

    From 60 samples that analyzed by Multiplex-PCR, 12 (20%) Pseudomonas aeruginosa strains were isolated in which 12 isolates (100%) were carried lasI and lasR, genes, respectively. 3 isolates (25%) were carried rhlI gene. Sub-MIC concentration of morin in biofilm-producing bacteria reduced lasI gene expression in Pseudomonas aeruginosa.

    Conclusion

    Morin has significant efficacy on Pseudomonas aeruginosa and could be a good alternative for treatment of antibiotic resistant isolates.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Biofilms, Morin, Real time PCR, Drug Resistance
  • Alireza Nikoonejad, Fakhriyeh Hazbeh, Abbas Allami*, MohammadAli Danesh Pages 64-70
    Background and Objective

    brucellosis is one of the most common zoonosis diseases. Brucellosis is a systemic disease and affected several organs and tissue in human. This study was performed to determine the knowledge, attitude and practice about brucellosis control among livestock farmers.

    Methods

    This descriptive-analytic study, was performed on 300 rural literate livestock farmers in BuinZahra, Qazvin Iran during 2019. The knowledge, attitude, and practice, the related factors and demographic characteristics such as age, education level and family count were evaluated by structured six-part questionnaire including 30 questions.

    Results

    The mean age of the subjects was 41.3±16.4 years. Although 90.7% had heard of brucellosis, only 14% had previous trained. There was a positive attitude about the use of methods to reduce the risk of infection in the family and the seriousness of the issue of animal brucellosis in 19% and 64% of cases, respectively. About 94.7% were attended to veterinarian in suspected cases and 96.7% examined the new animals. 97% were uses of new cheese and milk but the milk was boiled by 89.3%. The mean knowledge was 5.3 ranging from 0 to 8 points in them. There was a statistically significant difference in the knowledge score of individuals according to the information source (P<0.05). Knowledge score and number of household members had positive correlation (r=0.135, P=0.019).

    Conclusion

    There is medium-level knowledge about brucellosis in livestock farmers. The attitude and some actions (such as dealing with infected livestock) needed to be improved. The probable reason is the high cost of behavior modification in some areas, which has provided the gap between knowledge, attitude and behavior in this area.

    Keywords: Brucellosis, Health Knowledge, Attitudes, Practice
  • Hasan Safari, Morteza Kashefi Alasl*, Mojgan Zaeimdar, Yousef Dadban Shahamat, Reza Marandi Pages 71-80
    Background and Objective

    The presence of many synthetic dyes in aqueous solutions can cause carcinogenesis and mutagenicity and affect human health. Reactive Red 198 is one of the types of azo dyes with complex structure, toxic, carcinogenicity, mutagenicity properties, and tolerable in the environment, which is discharged to the environment through the sewage of textile industries. This study was performed to determine the mineralization of 198 reactive red dyes by the hybrid advanced oxidation process UV/US/H2O2/O3 from colored wastewater using central composite design.

    Methods

    In this descriptive-analytical study several factors affecting on dye mineralization process including the presence of ozone gas and ultraviolet rays (UV) as well as the initial dye concentration, Ultrasound (US), contact time, pH, and hydrogen peroxide were investigated. Experimental design and optimization were performed by design of experiment software using central composite design and its optimal conditions were determined.

    Results

    The maximum dye degradation efficiency of 100% was performed under optimal conditions including initial dye concentration of 200 mg/L, reaction time of 34 minutes, hydrogen peroxide concentration of 27 mg/L and pH=9 in the presence of ozone gas flow, ultraviolet rays and ultrasonic waves. Also, the influence of factors on dye removal including ozone, UV, initial dye concentration, US, contact time, pH, and peroxide were  58.8%, 19.3%, 2.3%, 1.5%, 1.1%, 0.6 %and 0.2 % ,respectively.

    Conclusion

    UV/US/H2O2/O3 hybrid process with advantages such as performance and high speed can be recommended for wastewater treatment in various industries.

    Keywords: Textile Industries, Water Decolorization, Reactive Red 198 dye
  • Minoo Akbari, Ali Hossein Rezayan*, Hossein Rastegar, Mahmoud Alebouyeh Pages 81-88
    Background and Objective

    Binding of antibiotics to nanoparticles increases the antibacterial potential of nanoparticles and antibiotics. This study was performed to determine the antibacterial and hemolytic effect of zinc / ferrite / cellulose nanocomposite (ZnFe2O4 @ Cell) (single nanoparticle), zinc / ferrite / cellulose nanocomposite was aminated with 3-aminopropyltriethoxysilane (APTES) with the name of ZnFe2O4@Cell@APTES (Coated nanocomposite) and ZnFe2O4@Cell@APTES@Van nanocomposite (coated nanocomposite bound to vancomycin) against gram-negative bacteria Escherichia coli (E. coli) and Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) and gram-positive bacterium Staphylococcus aureus (S. aureus).

    Methods

    In this descriptive study, antibacterial-activity was evaluated by broth macro dilution method. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum lethal concentration (MBC) were determined for E. coli, S. aurous and P. aeruginosa. The hemolytic activity of nanoparticles was investigated by colorimetric method.

    Results

    Nanoparticles did not have hemolytic activity. ZnFe2O4@Cell and ZnFe2O4@Cell@APTES@Van did not have a significant antibacterial effect against gram-positive and gram-negative bacteria, and vancomycin binding resulted in antibacterial-activity. ZnFe2O4@Cell@APTES@Van inhibited the growth of Gram-negative bacteria Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. The growth of E. coli was reduced to 85% at a concentration of 0.4 mg/ml and a concentration of 0.1 mg nanoparticles completely prevented the growth of P. aeruginosa. The growth of gram-positive S. aureus bacteria at a concentration of 0.3 mg/ml nanoparticles was completely stopped.

    Conclusion

    Vancomycin-modified nanocomposite has antibacterial-activity against both gram-positive and gram-negative bacteria and has the potential to overcome the antibiotic resistance of bacteria.

    Keywords: Nanoparticles, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, ZnFe2O4@Cell@APTES@Van
  • Fatemeh Vali Mohammadi Rahmani*, Hossin Rasi, Vajiheh Zarrinpour Pages 89-94
    Background and Objective

    Familial hypercholesterolemia (FH) is one of the most common inherited familial diseases that cause lipid accumulation in tendons and arteries by increasing the level of low density plasma lipoprotein (LDL). The main cause of FH is a mutation in the low-density lipoprotein receptor (LDLR) gene. This study was performed to evaluate common mutations in LDLR gene in FH patients.

    Methods

    This descriptive study was performed on 100 patients with suspected familial hypercholesterolemia referred to Sepehr laboratory according to the Simon Broom international standard in Karaj city, Iran during 2015. After complate the questionnaire form and drawing the family tree, it was found that 17 of them had a history of disease in at least one of the first degree relatives. The presence of changes was investigated using PCR-SSCP method, and after identifying the suspected cases direct DNA sequencing was performed.

    Results

    Among of 17 patients with a history of FH disease, 13 patients had a heterozygote mutation in the LDLR gene. Mutations included: c.97C>T, c.445G>T, c.651-653 (DEL3), c.652-654 (DEL3), c.682G>T, c.925-931 (DEL7), c.936-940 (DEL5), c.986G>T, c.2054C>T, c.2177C>T and c.313+1G>A. Four patients did not have mutations in their LDLR gene. In two patients the common polymorphism c.1959T>C was identified.

    Conclusion

    The LDLR gene was involved in the development of FH in the study population. However, another gene or locus may be involved in the outbreak of this disease in the studied population.

    Keywords: Familial hypercholesterolemia, LDL, Mutation, LDLR
  • Tahminehsadat Ghaffourian, Leila Barati*, Azale Khajavi, Mahshid Mehrjerdian Pages 95-98
    Background and Objective

    Poisoning is one of the most common causes of emergency room visits. Opioids and methadone are the causes of unintentional poisoning, especially in children, who have a high burden of emergency referrals in children's hospitals. This study was performed to evaluate methadone poisoning in the pediatric emergency department in Gorgan, North of Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on the records of patients admitted (85 boys and 70 girls) cases due to methadone poisoning in Taleghani Hospital in Gorgan, North of Iran during 2001-19 .The symptoms of patients and the costs of treatment and care of patients were analyzed.

    Results

    A total of 258 cases of poisoning were registered, of which 155 (60%) were methadone poisoning. Poisoning occurred for 136 cases (87.8%) with methadone syrup and for 19 cases (12.2%) with methadone tablets. The mean of age and age range was 47.94±36.25 months and 4-156 months, respectively. The mean and standard deviation of the time interval from consumption to the time of admission was 164.84±160.11 minutes and the maximum and minimum time interval were 720 and 15 minutes, respectively. 34 cases (22%) were conscious, 110 cases (71.5%) had impaired level of consciousness, seven cases (4.5%) presented with cardio respiratory arrest and three patients (1.9%) presented with seizures and one child (0.1%) was dead. Moises, bradypnea and apnea were seen in 78 (51.3%), 62 (40%) and 7 (4.5%) children, respectively. Six children had a history of hospitalization due to methadone poisoning, of which 2 were the day before, 3 were the month before, and 1 was 2 years ago. Two children were addicted. The mean±SD of the number of hospitalization days were 2.39±1.57 and the minimum and the maximum were 1 and 9 days. The mean±SD of hospitalization cost was 7642249±5341725 Rials. The average consumption of naloxone was 6.83± 10.41mg and the minimum and the maximum were one and 68 milligrams.

    Conclusion

    The results of this study showed that meiosis is not observed in half of children with methadone poisoning. Therefore, it is recommended that in the case of children with impaired level of consciousness or seizures without a specific reason; methadone poisoning should be concerned as a differential diagnosis by medical staff and this diagnosis should not be ignored only in the absence of meiosis or respiratory dysfunction.

    Keywords: Child, Methadone, Poisoning